Biblijske kontradikcije
-
dino_sara
#1 Biblijske kontradikcije
Postovanje svima i lijep pozdrav.
Otvaram novu temu (na temu) Biblijska kontadikcija. Da se razumijemo musliman sam koji je vise puta citao Bibliju i koji se razumije u Bibliju. Tokom citanja vise vrsta evandjelja sam naisao na razne kontradikcije od kojih su neke zastrahujuce ( jer je ipak rijec o vjeri). Navescu neke od primjera.
jedan primjer:
-U prvoj knjizi Novog Zavjeta u prvom stihu prvog poglavlja ( Lako je zapamtiti i lako je naci 1:1:1). taj stih kaze: Ovo je rodoslovlje (porijeklo) Isusa Hrista. Isus je sin Abrahamov i sin Davidov.
-Zatim u Evandjelju po Luki kaze : Isus je sin Josipov ( Josip stolar je njegov otac).
-Zatim u Markovom Evandjelju kaze : Isus je sin Boziji
On je sin Abrahamov, on je sin Davidov, on je sin Josipov, on je sin Boziji.
Zar nije malo neozbiljno za covjeka kojeg krscani smatraju Bogom??
Sad jedno pitanje na koje niko nemoze odgovoriti: Kako se zove covjek koji ima cetiri oca??
Otvaram novu temu (na temu) Biblijska kontadikcija. Da se razumijemo musliman sam koji je vise puta citao Bibliju i koji se razumije u Bibliju. Tokom citanja vise vrsta evandjelja sam naisao na razne kontradikcije od kojih su neke zastrahujuce ( jer je ipak rijec o vjeri). Navescu neke od primjera.
jedan primjer:
-U prvoj knjizi Novog Zavjeta u prvom stihu prvog poglavlja ( Lako je zapamtiti i lako je naci 1:1:1). taj stih kaze: Ovo je rodoslovlje (porijeklo) Isusa Hrista. Isus je sin Abrahamov i sin Davidov.
-Zatim u Evandjelju po Luki kaze : Isus je sin Josipov ( Josip stolar je njegov otac).
Sad jedno pitanje na koje niko nemoze odgovoriti: Kako se zove covjek koji ima cetiri oca??
- Brunello
#2 Re: Biblijske kontradikcije
just 4 it
-
luciferino
#3 Re: Biblijske kontradikcije
Ti to ozbiljno?
Citao si vise vrsta evandjelja???
Jos jedna zastrahujuca tema indeed.
-
fia
#4 Re: Biblijske kontradikcije
dino_sara wrote:vise puta citao Bibliju i koji se razumije u Bibliju. ]
jesi li to ti @Valajbegu...
Last edited by fia on 14/08/2008 09:46, edited 1 time in total.
-
Ereinion
#5 Re: Biblijske kontradikcije
Ah, pa sve je to stvar tumačenja, sin Abrahamov i Davidov je u smislu da nastavlja tu liniju, tj. da je njihov potomak. U verziji Kršćanske sadašnjosti koja je dostupna na internetu, stoji "Rodoslovlje Isusa Krista, sina Davidova, sina Abrahamova." zatim je navedeno kako su oni generacijski povezani. 17. stih kaže "U svemu dakle: od Abrahama do Davida četrnaest naraštaja; od Davida do progonstva u Babilon četrnaest naraštaja; poslije progonstva u Babilon do Krista četrnaest naraštaja. " Josip, Marijin muž je također potomak Abrahamov i Davidov, prema toj pripovijesti, a sin njegove žene se, tu "konta" kao njegov sin, iako je prema Knjizi ona začela bez njega. To su 3 oca, a za ovo treće nemam šta dodati, osim da je to dio kršćanske dogme, te tako piše u Bibliji. Da li se pri pisanju mislilo figurativno, da smo svi od Boga, ili bukvalno, druga je stvar, samo što se u kršćanstvu tumači na ovaj drugi način, što čini jedno od temeljnih vjerovanja istog. Treba obratiti pažnju da je Biblija, osim svete knjige i lirsko-epsko djelo, te je potrebno u tumačenju imati širine, a ne uzimati riječ za riječ. Nisam kršćanin, niti stručnjak za Bibliju, ali tako nekako kontam.
- The Nightwatchman
#6 Re: Biblijske kontradikcije
dino_sara wrote:Postovanje svima i lijep pozdrav.
Otvaram novu temu (na temu) Biblijska kontadikcija. Da se razumijemo musliman sam koji je vise puta citao Bibliju i koji se razumije u Bibliju. Tokom citanja vise vrsta evandjelja sam naisao na razne kontradikcije od kojih su neke zastrahujuce( jer je ipak rijec o vjeri). Navescu neke od primjera.
jedan primjer:
evo sam se sledio od straha
-
dino_sara
#7 Re: Biblijske kontradikcije
Matej , Mark, Ivan, Luka svi su oni pisali Evandjelje o Isusu- Ali ko su oni zna li ko prezime i jednog od njih, jesu li oni hodali sa Isusom ( Isa a.s.), jesu li jeli sa njim jesu li se molili sa njim ??? odgovor je NE.luciferino wrote:Ti to ozbiljno?
To su ljudi koji nikada nisu sreli Isusa, i koji su pisali od 40 do 80 godina posle njegove smrti.
Oni su napisali da je Isus Bog mada nikada on to nije rekao.
- Vincent Raine
#8 Re: Biblijske kontradikcije
Isus Krist - Bogocovjekdino_sara wrote:
Sad jedno pitanje na koje niko nemoze odgovoriti: Kako se zove covjek koji ima cetiri oca??[/b]
Drago mi je ja sam Niko
-
Ereinion
#9 Re: Biblijske kontradikcije
Hm, oni su trvrdili, autori evanđelja, da su napisali evanđelja u nadahnuću, tj. upravljani višom silom, što znači da im je to u neku ruku objavljeno. Neki ljudi su im povjerovali da je to istina i eto ti vjere. Vjera jeste to, vjerovanje, povjerenje, bez pitanja, bez pogovora, bez dokaza, nema se po tom pitanju šta diskutovati.
-
dino_sara
#10 Re: Biblijske kontradikcije
E sad mi objasni posto vidim da znas nesto kako se zvao Josipov otac?Ereinion wrote:Ah, pa sve je to stvar tumačenja, sin Abrahamov i Davidov je u smislu da nastavlja tu liniju, tj. da je njihov potomak. U verziji Kršćanske sadašnjosti koja je dostupna na internetu, stoji "Rodoslovlje Isusa Krista, sina Davidova, sina Abrahamova." zatim je navedeno kako su oni generacijski povezani. 17. stih kaže "U svemu dakle: od Abrahama do Davida četrnaest naraštaja; od Davida do progonstva u Babilon četrnaest naraštaja; poslije progonstva u Babilon do Krista četrnaest naraštaja. " Josip, Marijin muž je također potomak Abrahamov i Davidov, prema toj pripovijesti, a sin njegove žene se, tu "konta" kao njegov sin, iako je prema Knjizi ona začela bez njega. To su 3 oca, a za ovo treće nemam šta dodati, osim da je to dio kršćanske dogme, te tako piše u Bibliji. Da li se pri pisanju mislilo figurativno, da smo svi od Boga, ili bukvalno, druga je stvar, samo što se u kršćanstvu tumači na ovaj drugi način, što čini jedno od temeljnih vjerovanja istog. Treba obratiti pažnju da je Biblija, osim svete knjige i lirsko-epsko djelo, te je potrebno u tumačenju imati širine, a ne uzimati riječ za riječ. Nisam kršćanin, niti stručnjak za Bibliju, ali tako nekako kontam.
Matej i Luka su napisali rodoslovlje Isusa zar ne?
Zasto od 66 njegovih predaka samo je jedno zajednicko ime (ime koje ni slucajno nebi smjelo biti tu to je JOSIP?)
Matej kaze da je ime josipvog oca JAKOB dok po rodoslovlju Lukinom se kaze da je josipov otac HELAJ?
KONTRADIKCIJA ili...?
Last edited by dino_sara on 14/08/2008 11:09, edited 1 time in total.
-
Ereinion
#11 Re: Biblijske kontradikcije
Pa jeste kontradikcijia, i dan danas postoje razne rasprave i pokušaji da se pomire ta dva rodoslovlja. Po Mateju, Isus je kraljevski nasljednik, a po Luki je svećenički. Imaš u raznim izvorima dosta o tome, npr. wikipediji (iako je ne volim navoditi kao izvor), sve je to stvar teologije, to objašnjavanje onoga što piše, jer kad vjeruješ u nešto, stalno pokušavaš da eventualne iracionalnosti objasniš racionalno i opravdaš. Nema su tu šta puno reći.
-
dino_sara
#12 Re: Biblijske kontradikcije
Hvala znaci jeste kontradikcija.Ereinion wrote:Pa jeste kontradikcijia, i dan danas postoje razne rasprave i pokušaji da se pomire ta dva rodoslovlja. Po Mateju, Isus je kraljevski nasljednik, a po Luki je svećenički. Imaš u raznim izvorima dosta o tome, npr. wikipediji (iako je ne volim navoditi kao izvor), sve je to stvar teologije, to objašnjavanje onoga što piše, jer kad vjeruješ u nešto, stalno pokušavaš da eventualne iracionalnosti objasniš racionalno i opravdaš. Nema su tu šta puno reći.
Druga kontradikcija je matematicka koja kaze :
U Drugoj kraljevima 8. poglavlje stih broj 26 stoji: Da je Ahazija imao 22 godine kad je dosao za kralja.
Druga ljetopisa stoji : Da je imao 42 kad postade kralj?
22 ili 42 ? kontradikcija
treca kontradikcija je isto matematicka:
U Drugoj ljtopisa poglavlje 21. stih 20 stoji : Da je Joram imao 32 god. kad postade kralj. Vladao je 8 godina umro je kada je imao 40. njega je naslijedio njegov sin Ehezija koji je u tom momentu imao 42 godine.
Otac umro sa 40 naslijedio ga sin sa 42 godine o tom momentu? Sin stariji od oca 2 godine?? Kontra-kontradikcija
- Vincent Raine
#13 Re: Biblijske kontradikcije
Definitivno cu preci na islam

-
dino_sara
#14 Re: Biblijske kontradikcije
Mali savjet: Prvo prouci sve,procitaj Kur an nece ti biti nista i ja sam citao Bibliju i imam je u kuci kao mausliman. E onda nadji sebe u tome, ne po olaksicama za ovaj zivot nego po logickim stvarima i onda predji na IslamVincent Raine wrote:Definitivno cu preci na islam![]()
- Vincent Raine
#15 Re: Biblijske kontradikcije
Samo sam se salio.dino_sara wrote:Mali savjet: Prvo prouci sve,procitaj Kur an nece ti biti nista i ja sam citao Bibliju i imam je u kuci kao mausliman. E onda nadji sebe u tome, ne po olaksicama za ovaj zivot nego po logickim stvarima i onda predji na IslamVincent Raine wrote:Definitivno cu preci na islam![]()
Isus je moj Put i Istina i Zivot
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#16 Re: Biblijske kontradikcije
Dino...dobrodoshao Dino
.Volio bih da se chika @Ahmmed javi na postavljenoj temi
.Sjetih se Marija T.i njegove teme.Ahmmede,navrati ako mozesh...
-
dino_sara
#17 Re: Biblijske kontradikcije
Pa dobro nek si se salio, ja sam ti samo dao savjet.Vincent Raine wrote:Samo sam se salio.dino_sara wrote:Mali savjet: Prvo prouci sve,procitaj Kur an nece ti biti nista i ja sam citao Bibliju i imam je u kuci kao mausliman. E onda nadji sebe u tome, ne po olaksicama za ovaj zivot nego po logickim stvarima i onda predji na IslamVincent Raine wrote:Definitivno cu preci na islam![]()
![]()
Isus je moj Put i Istina i Zivot
Sada jos jedna kontradikcija po treci put matematicka:
u Drugoj Samuelu kaze:24. poglavlje stih 9 stoji: da je u borbi ucestvovalo 800.000 hiljada Izraelaca i 500.000 pristalica Jude.
sada isto to pise u Prvi ljetopis 21. poglavlje stih 5 stoji da je ucestvovalo 1.100.000 izraelaca a 10.460 Judinih ljudi.
dali je bilo 800.000 ili 1.100.000 izraelaca?
dali je bilo 500.000 ili 10.460 Judinih ljudi ?
Ocigledna kontradikcija
-
luciferino
#18 Re: Biblijske kontradikcije
Dobro...znaci postoje 4 i nisu to nikakve vrste evandjelja. Takodjer, mislim da se na nasem jeziku kaze Marko. Izvini zbog analnosti, ali zbog same bombasticnosti posta i par stvari koje si napisao, a koje su na ovom forumu vise puta vidjene, jednostavno mi se bilo malo teze suzdrzati.dino_sara wrote:Matej , Mark, Ivan, Luka svi su oni pisali Evandjelje o Isusu- Ali ko su oni zna li ko prezime i jednog od njih, jesu li oni hodali sa Isusom ( Isa a.s.), jesu li jeli sa njim jesu li se molili sa njim ??? odgovor je NE.luciferino wrote:Ti to ozbiljno?
To su ljudi koji nikada nisu sreli Isusa, i koji su pisali od 40 do 80 godina posle njegove smrti.
Svecano obecavam da se na ovu temu vise javljati necu.
-
dino_sara
#19 Re: Biblijske kontradikcije
Ovo je do mene u pravu si pise se Marko ali to je najmanji problemluciferino wrote:Dobro...znaci postoje 4 i nisu to nikakve vrste evandjelja. Takodjer, mislim da se na nasem jeziku kaze Marko. Izvini zbog analnosti, ali zbog same bombasticnosti posta i par stvari koje si napisao, a koje su na ovom forumu vise puta vidjene, jednostavno mi se bilo malo teze suzdrzati.dino_sara wrote:Matej , Mark, Ivan, Luka svi su oni pisali Evandjelje o Isusu- Ali ko su oni zna li ko prezime i jednog od njih, jesu li oni hodali sa Isusom ( Isa a.s.), jesu li jeli sa njim jesu li se molili sa njim ??? odgovor je NE.luciferino wrote:Ti to ozbiljno?
Svecano obecavam da se na ovu temu vise javljati necu.
-
dino_sara
#20 Re: Biblijske kontradikcije
Idemo dalje.
U Bibliji, Drugoj SAmuelovoj stoji: 6. poglavlje, stih 23: "A Mikala,kci Saulova, ne imade poroda sve do smrti svoje"
Druga Samuelova 21. poglavlje, stih 8 : Mikala (mishel) je rodila 5 sinova.
znaci na jednom mjestu pise da nikada nije radjala dok na drugom pise da je rodila 5 sinova ....
U Bibliji, Drugoj SAmuelovoj stoji: 6. poglavlje, stih 23: "A Mikala,kci Saulova, ne imade poroda sve do smrti svoje"
znaci na jednom mjestu pise da nikada nije radjala dok na drugom pise da je rodila 5 sinova ....
- niskoprofilni
#21 Re: Biblijske kontradikcije
Biblija, Hrvatski jezik, Kršćanska sadašnjost, Zagreb (2006)dino_sara wrote:Idemo dalje.
SAMUEL II, 6:23: "A Mikala, Šaulova kći, ne imade poroda do dana svoje smrti."
SAMUEL II, 21:8: "Tako kralj uze oba sina Rispe, Ajine kćeri, koje je rodila Šaulu, Armonija i Meribaala, i svih pet sinova Merabe, Šaulove kćeri, koje je rodila Adrielu, sinu Barzilajevu, iz Mehole."
Prijatelju, idemo dalje svakako, ali bih tražio od tebe da se koristiš Knjigom, a ne nekim drugim izvorima.
-
dino_sara
#22 Re: Biblijske kontradikcije
OK prijatelju, tvoja verzija Biblije, nije bitno eto imas Bibliju hajde mi odgovori na ove gore kontradikcije od ranije koje sam spominjao. Da vidim sta pise kod tebe. (ima vise vrsta biblija)niskoprofilni wrote:Biblija, Hrvatski jezik, Kršćanska sadašnjost, Zagreb (2006)dino_sara wrote:Idemo dalje.
SAMUEL II, 6:23: "A Mikala, Šaulova kći, ne imade poroda do dana svoje smrti."
SAMUEL II, 21:8: "Tako kralj uze oba sina Rispe, Ajine kćeri, koje je rodila Šaulu, Armonija i Meribaala, i svih pet sinova Merabe, Šaulove kćeri, koje je rodila Adrielu, sinu Barzilajevu, iz Mehole."
Prijatelju, idemo dalje svakako, ali bih tražio od tebe da se koristiš Knjigom, a ne nekim drugim izvorima.
8 But the king took the two sons of Rizpah the daughter of Ai'ah, whom she bare unto Saul, Armo'ni and Mephib'osheth; and the five sons of Michal 1 Sam. 18.19 the daughter of Saul, whom she brought up for A'dri-el the son of Barzil'lai the Meho'lathite:
MOzda si ovo htio napisati ali si izostavio
-
fia
#23 Re: Biblijske kontradikcije
niskoprofilni wrote:
... on se koristi Knjigom, ali prijevodom koji ima izvor u masoretskim textovima, za razliku od tebe, koji koristiš taj gdje je izvorom Septuaginta /Lagardovo izdanje/
- niskoprofilni
#24 Re: Biblijske kontradikcije
Nisam ništa izostavio:dino_sara wrote: 8 But the king took the two sons of Rizpah the daughter of Ai'ah, whom she bare unto Saul, Armo'ni and Mephib'osheth; and the five sons of Michal 1 Sam. 18.19 the daughter of Saul, whom she brought up for A'dri-el the son of Barzil'lai the Meho'lathite:
MOzda si ovo htio napisati ali si izostavio
Septuaginta, znam o čemu govoriš. Prvi prijevod tekstova biblije na latinski jezik u načinjen u Aleksandriji čini mi se.fia wrote:niskoprofilni wrote:
... on se koristi Knjigom, ali prijevodom koji ima izvor u masoretskim textovima, za razliku od tebe, koji koristiš taj gdje je izvorom Septuaginta /Lagardovo izdanje/
Last edited by niskoprofilni on 14/08/2008 12:31, edited 1 time in total.
- Robyn
#25 Re: Biblijske kontradikcije
Hej dino-sara, e sto ti majke ti davis sad s ovom temom, sta hoces reci da je Biblija kontradiktorna, pa biva nije istinita. E da ti ja ko musliman kazem da blebeces puno, jer ne znas izvore, autore pojedinih dijelova biblije ( ako bas zelis da znas bibilija odn dijelovi knjige su nastajali u periodu od 1500 pne do 96 god ne) tako da ne mozes praviti poredjenja, eto ti skonto da ima greska.
Drugo, Bog nam je dao bibliju kao i ostale knjige kao sredstvo,uputu za zivot, i historijsku citanku, ali je ne moze svak razumjeti, samo onaj ko vjeruje, a vjera je ono sto ne vidis, nisi vidjeo ali vjerujes da je to tako.
Ko je vidjeo stvaranje svijeta, andjele -meleke, itd. Ja i ti nismo, milioni ljudi na ovoj planeti nisu ali vjeruju, e to je vjera.
Drugo, Bog nam je dao bibliju kao i ostale knjige kao sredstvo,uputu za zivot, i historijsku citanku, ali je ne moze svak razumjeti, samo onaj ko vjeruje, a vjera je ono sto ne vidis, nisi vidjeo ali vjerujes da je to tako.
Ko je vidjeo stvaranje svijeta, andjele -meleke, itd. Ja i ti nismo, milioni ljudi na ovoj planeti nisu ali vjeruju, e to je vjera.