Ispravno postavljanje zastave BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

veljaca

#1 Ispravno postavljanje zastave BiH

Post by veljaca »

Kako je ispravno postaviti na jarbol zastavu BiH

ovako:

Image

ili ovako:

Image

Po meni ovaj prvi nacin je ispravan. Po gradu ima puno zastava postavljenih na ovaj drugi nacin. Vodi li iko racuna o ovome ?????
*mima*

#2 Re: Ispravno postavljanje zastave BiH

Post by *mima* »

Cemu ta sitnicavost? Dobro je dok ih ima.
saban murat

#3 Re: Ispravno postavljanje zastave BiH

Post by saban murat »

niko ne vodi racuna o ovome, niti institucije, niti raja. najvise racuna vode medjunarodne organizacije i druge drzave...
btw prvi primjer je ispravan
veljaca

#4 Re: Ispravno postavljanje zastave BiH

Post by veljaca »

mima wrote:Cemu ta sitnicavost? Dobro je dok ih ima.
Sta bi bilo , ne dao bog, da neko tebe OKRENE NAOPACKE ........ :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
campa_xxx

#5 Re: Ispravno postavljanje zastave BiH

Post by campa_xxx »

Prvi primjer je ispravan a inace vidio sam da i ovako postavljaju zastavu... :-)

Image
DaysleepeR

#6 Re: Ispravno postavljanje zastave BiH

Post by DaysleepeR »

[quote="campa_xxx"]Prvi primjer je ispravan a inace vidio sam da i ovako postavljaju zastavu... :-)

nije prvi nego drugi

:D

Image

vjerovali ili ne ovo je ispravan način i ono juče u AS-u je neinformisanost novinara, Kinezi nisu pogriješili

Image

Image
uvjek dobar gost

#7 Re: Ispravno postavljanje zastave BiH

Post by uvjek dobar gost »

U ovoj situaciji pravilno postavljanje zastave je na POLA KOPLJA......
ludacha

#8 Re: Ispravno postavljanje zastave BiH

Post by ludacha »

u kojoj "ovoj situaciji"?
trinaesti

#9 Re: Ispravno postavljanje zastave BiH

Post by trinaesti »

da smo drzava ko sto nismo u zakon bi bile unesene izmjene i ovako bi se postavljala zastava jer samo u ovakvom polozaju ovaj trokut ima smisla
jer predstavlja bih.

naravno trebalo bi izvrsiti korekciju petokraka tako da stoje pravilno kao i na horizontalnoj zastavi

Image

do tada vrijedi druga opcija. jer se koplje obara u pravcu kazaljke na satu

Image
Last edited by trinaesti on 29/07/2008 15:17, edited 3 times in total.
uvjek dobar gost

#10 Re: Ispravno postavljanje zastave BiH

U situaciji kada je zemlja do korijena podijeljena, kada ljudi u njoj žive na ivici siromaštva, kada se na određenim teritorijama (ili u cijeloj zemlji) veličaju ratne politike i zločinci, kada je oko 30% populacije nepismeno, kada se sela prazne i zemlja neobrađuje,kada u ovoj zemlji plačka nas i samu zemlju ko god stigne i gdje god stigne, kada se svakodnevno otkopavaju masovne grobnice, kada se mi pravimo da nas sve to ne zanima... dok ajkule još uvijek kruže oko naše ionako krvave zemlje mi se pravimo da smo moderni i bavimo se banalnim stvarima... dok zločinci slobodno hodaju ovom zemljom... dok e ženska djeca sve manje šalju u školu, a muška ispisuju nakon četvrtog osnovne... dok se divlje horde još uvijek okupljaju na teritoriji ove zemlje.... šta treba???

Kada se državnost ove zemlje dovodi u pitanje, kada su poličari spremni prodati ovu zemlju i nas sve skupa za komad pite (najviše tepsiju)...

Ima toga još ako treba..... zbog čega treba postaviti zastavu na pola koplja.... ,a ne raspravljati jesul zvijezde okrenute gore il dole...
Last edited by uvjek dobar gost on 29/07/2008 15:23, edited 1 time in total.
ludacha

#11 Re: Ispravno postavljanje zastave BiH

Post by ludacha »

a ona na to rece: "Ah, to..." i lagano odmahnu rukom u stranu

@uvijek dobri gost, mislila sam se jel na takvo nesto mislis, il se nesto desilo
Last edited by ludacha on 29/07/2008 15:23, edited 1 time in total.
trinaesti

#12 Re: Ispravno postavljanje zastave BiH

Post by trinaesti »

desava se od 1992. :)
trinaesti

#13 Re: Ispravno postavljanje zastave BiH

Post by trinaesti »

zezno si se. trobojke se uvijek postavljaju po slj. pravilu. lijevo ide gornja boja a desno donja

dakle pravilno je okaciti hrvatsku zastavu okomito crveno bijelo plavo s lijeva na desno.

ruska se vjesa bijelo plavo crveno a srpska crveno plavo bijelo s lijeva na desno.

evo dokaza

Članak 13.

Ako se zastava Republike Hrvatske istièe preko ulice ili trga u okomitom položaju, tada se crvena boja zastave nalazi na:

1. sjevernoj strani - ako je pravac ulice istok - zapad, odnosno zapad - istok;

2. istoènoj strani - ako je pravac ulice sjever - jug, odnosno jug - sjever;

3. istoènoj strani kružnog trga. Ako se zastava Republike Hrvatske istièe okomito na stolu, tribini ili kakvom drugom poèasnom mjestu, crvena boja zastave je prva s lijeve strane, gledano s prednje strane. Ako se zastava Republike Hrvatske polaže na odar, postolje ili koji drugi predmet ili se nosi u vodoravnom položaju, crvena boja se nalazi s lijeve strane gledano s prednje strane.

(ZAKON o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske)
trinaesti

#14 Re: Ispravno postavljanje zastave BiH

Post by trinaesti »

nazalost nas zakon je nedorecen.

ZAKON O ZASTAVI BOSNE I HERCEGOVINE

Clan 1.

Ovim zakonom ureduje se oblik i izgled zastave Bosne i Hercegovine, kao i njeno isticanje na nivou drzave Bosne i Hercegovine.

Clan 2.

Zastavom Bosne i Hercegovine predstavlja se Bosna i Hercegovina i zastava se istice kao simbol Bosne i Hercegovine.

Clan 3.

Zastava Bosne i Hercegovine je plave boje. Desno od centra nalazi se trougao zute boje. Paralelno lijevoj strani trougla, od gornjeg ruba zastave do donjeg ruba, proteze se red bijelih petokrakih zvijezda. Zastava je pravougaonog oblika. Odnos izmedu duzine i širine zastave je 1:2.

Clan 4.

Mjere i tehnicke specifikacije u vezi sa likovno grafickim rješenjem i dimenzijama zastave Bosne i Hercegovine koje se nalaze u prilogu ovog zakona cine njegov sastavni dio.

Clan 5.

Zastava Bosne i Hercegovine se zvanicno istice na nivou drzave Bosne i Hercegovine na slijedeci nacin:
I na svim zgradama Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Vijeca ministara i njegova tri ministarstva, Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Stalnog komiteta za vojna pitanja, Komisije za ljudska prava, Centralne banke i Stalne izborne komisije nakon njenog formiranja, kao i na bilo kojoj drugoj zgradi zajednickih institucija ili institucije kojom upravljaju zajednicke institucije ili koja je odgovorna zajednic kim institucijama;
II na svim zgradama diplomatskokonzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine;
III prilikom sluzbenog odlaska clanova Predsjedništva Bosne i Hercegovine u inostranstvo i njihovog povratka iz inostranstva u Bosnu i Hercegovinu;
IV na sluzbenim prevoznim sredstvima koja koriste clanovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine;
V prilikom svih zvanicnih medunarodnih posjeta, takmicenja i drugih skupova (politickih, naucnih, kulturnoumjetnic kih, sportskih i drugih) na kojima Bosna i Hercegovina ucestvuje ili je predstavljena;
VI na granicnim prelazima Bosne i Hercegovine.
U svim slucajevima iz prethodnog stava, druge zastave iz Bosne i Hercegovine nece se isticati zajedno sa zastavom Bosne i Hercegovine.
Zvanicno isticanje zastave u entitetima i nezvanicna upotreba zastave regulisace se posebnim zakonom.

Clan 6.

Nepoštovanje zastave Bosne i Hercegovine predstavlja kaznjivo djelo. Entiteti ce usvojiti odgovarajuce propise u roku od dva mjeseca od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Clan 7.

Ovaj zakon ce se objaviti u "Sluzbenom glasniku BiH" i u sluzbenim glasilima entiteta.
Srijeda, 11. februara 1998. S L U ZB E N I G L A S N I K B i H Broj 1 Strana 3.3 Na osnovu clana IV. 4. d) Ustava Bosne i Hercegovine, Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine na sjednici Predstavnickog doma odrzanoj 3. februara 1998. godine i na sjednici Doma naroda odrzanoj 3. februara 1998. godine, donijela je 11. februara 1998.
uvjek dobar gost

#15 Re: Ispravno postavljanje zastave BiH

ludacha wrote:a ona na to rece: "Ah, to..." i lagano odmahnu rukom u stranu

@uvijek dobri gost, mislila sam se jel na takvo nesto mislis, il se nesto desilo

Ma jaaa fali nam još cumani il neku uragan, nevrijeme neko il nešto gore.... bar smo toga koliko-toliko pošteđeni....

zastavu na pla koplja !!!!!
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#16 Re: Ispravno postavljanje zastave BiH

Post by PipiDugaDevetka »

Ovu zastavu, zvanu ''Plavi radion'', ne poštujem. Iza ili ispred nje stoji Ustav koji kaže: Osniva se RS i FBiH, a ukida se Republika BiH.....Moja zastava je sa ljiljanima, dok se ne odredni neka druga. Poštujem zakone, ustajaću se kada se podiže i ovaj ''Plavi radion'', ali sve ću učiniti, pa i život dati da se ona promijeni i vrati se moja RBiH, moja Be-Ha-Ra!
ŽIVJELA SLOBODNA REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA!
scooter21ba

#17 Re: Ispravno postavljanje zastave BiH

Post by scooter21ba »

ajd ok ako neko pogrijesi ovdje ali naopako staviti zastavu sramota i to jos na instituciju
pogledajte smao federalni mup i bice vam jasno
uvjek dobar gost

#18 Re: Ispravno postavljanje zastave BiH

..... Bio sam u Potočarima prije dva dana, priznajem nikad prije toga nisam posjetio to mjesto... zastava ne stoji na pola koplja mada tako trebala bi stajati vječno na tom mjestu, kao i na mnogim drugim mjestima...
ins

#19 Re: Ispravno postavljanje zastave BiH

Post by ins »

DaysleepeR wrote:
campa_xxx wrote:Prvi primjer je ispravan a inace vidio sam da i ovako postavljaju zastavu... :-)

nije prvi nego drugi

:D

Image

vjerovali ili ne ovo je ispravan način i ono juče u AS-u je neinformisanost novinara, Kinezi nisu pogriješili

Image

Image
Definitivno je ovaj drugi pravilni nacin pstavljanja zastave!
Pikova-dama

#20 Re: Ispravno postavljanje zastave BiH

Post by Pikova-dama »

E pa ako je drugi pravilan onda nema smisla...zar trokut ne predstavlja oblik zemlje....ako jeste, onda ispade granica sa HR tamo gdje je granica sa Srbijom...nigdje veze :) ....naopako je to ....(ali eto, neka bude, valjda zavisi odakle gledas...zavisi u koju se stranu vijori hehe)
nadrealista

#21 Re: Ispravno postavljanje zastave BiH

Post by nadrealista »

PipiDugaDevetka wrote:Ovu zastavu, zvanu ''Plavi radion'', ne poštujem. Iza ili ispred nje stoji Ustav koji kaže: Osniva se RS i FBiH, a ukida se Republika BiH.....Moja zastava je sa ljiljanima, dok se ne odredni neka druga. Poštujem zakone, ustajaću se kada se podiže i ovaj ''Plavi radion'', ali sve ću učiniti, pa i život dati da se ona promijeni i vrati se moja RBiH, moja Be-Ha-Ra!
ŽIVJELA SLOBODNA REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA!
Ljiljani su ne samo simbol državnosti BiH nego i zastava pod kojom su tokom agresije poginuli najbolji sinovi ove zemlje. Ja sam kao djete rastao uz ljiljane kao svoj simbol, imao himnu "...Jedna si jedina..." a šta imaju današnja djeca? muk kad se svira " himna" i plavi radion koji se samo poštuje u kantonima sa Bošnjačkom većinom. Ostali narodi su zadržali svoje simbole i svuda ih ističu.
Van Halen

#22 Re: Ispravno postavljanje zastave BiH

Post by Van Halen »

Poštujem i jednu i drugu zastavu, jer su obje zastave Bosne i Hercegovine. A to da je drugi ne poštuju nije me briga, dok je ova aktuelna zastava, zastava moje zemlje ja ću je poštovati pa makar bio jedini. :bih:
united bosnae

#23 Re: Ispravno postavljanje zastave BiH

Post by united bosnae »

Kada vec govorimo o BiH zastavi, naletih na clanak objavljen jucer (06.08.2008) u banjaluckim Nezavisnim Novinama pod naslovom "Odgođeno podizanje bh. zastave". Clanak govori o podizanju zastave Bosne i Hercegovine u olimpijskom selu u Pekingu povodom najvece svjetske smotre sportista a ovo ispod je slika postavljna uz clanak.
Image

Da nije zalosno bilo bi smijesno.

Link za citav clanak:
http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vi ... 43&meni=10
tech10

#24 Re: Ispravno postavljanje zastave BiH

Post by tech10 »

A.S. - Ma...naopako jebo ga ti, ova vamo, ova vamo...to ti je lijeva...tako je brate, ova drzavna u sredinu, partijska desno, ova drzavna ovamo lijevo...molim te....NIJE TO, TO TI JE DESNO JEBEM TE U GLAVU VAMO DODJI!!! ...a vidi mahnita momka, OBRNUTO HAJVANU JEDAN, KOJA TI JE DESNA ZNAS LI!!?.... a hajvana Boze dragi sta je ovo!
D.J. - PA DJE CU JE SAD
A.S. - Ma ubodi je dje hoces Boga joj njenog! :D
cyprus

#25 Re: Ispravno postavljanje zastave BiH

Post by cyprus »

veljaca wrote:Kako je ispravno postaviti na jarbol zastavu BiH

ovako:

Image

ili ovako:

Image

Po meni ovaj prvi nacin je ispravan. Po gradu ima puno zastava postavljenih na ovaj drugi nacin. Vodi li iko racuna o ovome ?????
Ispravan je drugi način, al evo recimo ovdje ispred zgrade opštine Novi Grad, zastava okrenuta kao u prvom slučaju - nepravilno :D
Post Reply