Konstruirajte idealan automobil
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
whow
#1 Konstruirajte idealan automobil
Kada bih bili u mogucnosti da konstruirate vozilo srednje klase koristeci tehnologije koje su trenutno dostupne a da pri tome vas budet ne prelazi $ 25 000 kakvo bih ste auto sastavili. Moj izbor bih bio slijedeci:
-Podvozje :Francuski podeseno dakle nesto poput Peugeota ili Renaulta vise klase , dakle udobno ali dinamicno .
-Masina: Ovdje bih se odlucio za neku od Japanskih masina mozda Hondina 1.8 l koja proizvodi 140 KS a potrosnja je 6 litara gradska , 7.5 autoput. Izuzetno izdrzljiva , dokazane kvalitete te dobrih performansi. Ovdje bih svejsno zaobisa VW malolitarske masine 1.4 TSI i slicne koje jesu odlicne ali su i izuzetno skupe te imaju losiji rekord kada je u pitanju kvarljivost.
-Transmisija: Nissanova CVT Continious Variable Transmition. Nissan ugraduje ove transmisije u novu Sentru , Altimu , Maximu. Laicko objasnjenje za ovu transmisiju je da nema klasicnih brzina nego da se prenos uvjek podesava kako bih se postigao optimalan obrtni momenat i najmanja potrosnja. Automobil ubrzava linearno i nema "trzanja" koje se osjeca kod klasicne automatske transmisije ili nedaj boze "standard" manuelne transmisije.
- Interior: Njemacki - dakle jednostavno i kvalitetno sa fokusom na detalje, zavrsnu obradu te kvalitetu materijala.
- Dizajn-Americkio- italijanski dizajn dakle nesto iz GM , Chryslerovih, ili mozda Alfinih albuma,dakle bold ali praktican dizajn.
-Vozilo bih se proizvodilo u Koreji zbog izuzetne strucne radne snage , kvalitetne zavrsne obrade i povoljnih cijena.
-Podvozje :Francuski podeseno dakle nesto poput Peugeota ili Renaulta vise klase , dakle udobno ali dinamicno .
-Masina: Ovdje bih se odlucio za neku od Japanskih masina mozda Hondina 1.8 l koja proizvodi 140 KS a potrosnja je 6 litara gradska , 7.5 autoput. Izuzetno izdrzljiva , dokazane kvalitete te dobrih performansi. Ovdje bih svejsno zaobisa VW malolitarske masine 1.4 TSI i slicne koje jesu odlicne ali su i izuzetno skupe te imaju losiji rekord kada je u pitanju kvarljivost.
-Transmisija: Nissanova CVT Continious Variable Transmition. Nissan ugraduje ove transmisije u novu Sentru , Altimu , Maximu. Laicko objasnjenje za ovu transmisiju je da nema klasicnih brzina nego da se prenos uvjek podesava kako bih se postigao optimalan obrtni momenat i najmanja potrosnja. Automobil ubrzava linearno i nema "trzanja" koje se osjeca kod klasicne automatske transmisije ili nedaj boze "standard" manuelne transmisije.
- Interior: Njemacki - dakle jednostavno i kvalitetno sa fokusom na detalje, zavrsnu obradu te kvalitetu materijala.
- Dizajn-Americkio- italijanski dizajn dakle nesto iz GM , Chryslerovih, ili mozda Alfinih albuma,dakle bold ali praktican dizajn.
-Vozilo bih se proizvodilo u Koreji zbog izuzetne strucne radne snage , kvalitetne zavrsne obrade i povoljnih cijena.
-
tataratira
#2 Re: Konstruirajte idealan automobil
Golf V 2.0 TDI 4motion
odeš, kupiš, voziš
odeš, kupiš, voziš
- Citizen-X
#3 Re: Konstruirajte idealan automobil
Amerobosanac,whow wrote:
a potrosnja je 6 litara gradska , 7.5 autoput. Izuzetno izdrzljiva , dokazane kvalitete te dobrih performansi.
........koje jesu odlicne ali su i izuzetno skupe te imaju losiji rekord kada je u pitanju kvarljivost.....
-Transmisija: Nissanova CVT Continious
Imamo mi u bosanskom rijec za transmisiju - mjenjac. Ja znam da su Amerika + Canada lijepe zemlje, snazne itd. al' kad vec postiras na bh forumu daj se malo potrudi pricati bosanski. Ne vjerujem da si se rodio u USA pa nisi nikad cuo za mjenjac. Ima na forumu forumasa bruku iz Njemacke i Austrije pa se ne prosipaju izrazom "getriba". Kakav rekord? Svjetski rekord? Opel Rekord?
Pokusavas bit' pametan i elokventan - sto ja ne zamjeram - al daj se bar informisi kad vec pokusavas da se nametnes informacijom i temom. Prvi put cujem da je gradska potrosnja manja od potrosnje na otvorenom.
Moracu i ja otvorit' temu o polozaju guznih dlaka u slip gacicama ili u "tarlaha" boxericama.
-
mamica papucarka
#4 Re: Konstruirajte idealan automobil
Citizen-X wrote:Amerobosanac,whow wrote:
a potrosnja je 6 litara gradska , 7.5 autoput. Izuzetno izdrzljiva , dokazane kvalitete te dobrih performansi.
........koje jesu odlicne ali su i izuzetno skupe te imaju losiji rekord kada je u pitanju kvarljivost.....
-Transmisija: Nissanova CVT Continious
Imamo mi u bosanskom rijec za transmisiju - mjenjac. Ja znam da su Amerika + Canada lijepe zemlje, snazne itd. al' kad vec postiras na bh forumu daj se malo potrudi pricati bosanski. Ne vjerujem da si se rodio u USA pa nisi nikad cuo za mjenjac. Ima na forumu forumasa bruku iz Njemacke i Austrije pa se ne prosipaju izrazom "getriba". Kakav rekord? Svjetski rekord? Opel Rekord?
Pokusavas bit' pametan i elokventan - sto ja ne zamjeram - al daj se bar informisi kad vec pokusavas da se nametnes informacijom i temom. Prvi put cujem da je gradska potrosnja manja od potrosnje na otvorenom.
Moracu i ja otvorit' temu o polozaju guznih dlaka u slip gacicama ili u "tarlaha" boxericama.
oooo wo bist du Citizen?
- Citizen-X
#5 Re: Konstruirajte idealan automobil
Lassie came back homemamica papucarka wrote: oooo wo bist du Citizen?Jesi li se to curikno (od Zurück) sa raftinga
-
mamica papucarka
#6 Re: Konstruirajte idealan automobil
ja cekam izvjestaj sa raftinga, pa da vidim hocu li se i ja smjeti otisnut, jal da ne ulazim u camac 
- Citizen-X
#7 Re: Konstruirajte idealan automobil
Samo ti reci gdje ces da ti ga posaljem.mamica papucarka wrote:ja cekam izvjestaj sa raftinga, pa da vidim hocu li se i ja smjeti otisnut, jal da ne ulazim u camac
BTW - idealno prevozno sredstvo
-
mamica papucarka
#8 Re: Konstruirajte idealan automobil
Citizen-X wrote:Samo ti reci gdje ces da ti ga posaljem.mamica papucarka wrote:ja cekam izvjestaj sa raftinga, pa da vidim hocu li se i ja smjeti otisnut, jal da ne ulazim u camac
BTW - idealno prevozno sredstvo- da ne bude oftopik.
pa na temi Rafting na Uni
- Citizen-X
#9 Re: Konstruirajte idealan automobil
Ma necu - stid me - da ne kazu evo opet dijaspore se qrci. 
-
mamica papucarka
#10 Re: Konstruirajte idealan automobil
Citizen-X wrote:Ma necu - stid me - da ne kazu evo opet dijaspore se qrci.
ma samo ti pisi, ionako svi znaju da si namcor
- Citizen-X
#11 Re: Konstruirajte idealan automobil
Nemoj da bijem mame sa 2 djecemamica papucarka wrote:Citizen-X wrote:Ma necu - stid me - da ne kazu evo opet dijaspore se qrci.
ma samo ti pisi, ionako svi znaju da si namcor![]()
![]()
-
za_sada_bez_dobrog_nicka
#12 Re: Konstruirajte idealan automobil
Pogon: high performance električni motor, kompjuterski upravljan, napajanje iz seta LiPo baterija koje daju autonomiju od cca 350-400 km. Monocoque karbon-kevlar školjka. Ubrzanje od 0-100 ispod 4 sekunde. Ali to nije $25.000 nego cca $90.000
Tesla!!!

Tesla!!!

- dottore
#13 Re: Konstruirajte idealan automobil
BICIKLO
ili
Ili cak GTI, blizu je cijena ovom modelu
ili
potpistataratira wrote:Golf V 2.0 TDI 4motion
Ili cak GTI, blizu je cijena ovom modelu
-
whow
#14 Re: Konstruirajte idealan automobil
@ citizen -X . Ma nema ljutnje. Interesantno je samo to da osoba koja se predstavlja kao Vuk Karadic Bosanskoga jezika ima nick poput tebe: citizen-X . BTW nick je takoder engleska rijec i znaci nadimak
.Uostalom i mnoge druge rijeci i skracenice koje se koriste na internetu i interenet forumovima imaju korijen ili su u potpunosti preuzete iz drugih, a najcesce Engleskoga jezika . Razlog, internet je manje -vise svjetski fenomen tako da i jezik koji se najcesce koristi na internetu Engleski . Glede elokvencije je ne pokusavam ja jesam elokventan i fluentan u Bosanskom kao i u Engleskom sto se za tebe, na zalolst, ne moze tvrditi. Ono sto primjecujem jeste da si vulgaran i nevaspitan " nemojte da tucem mamme...". Za ovakvu tupavu izjavu bih dobio nogu iz svakoga iole normalnoga drustva. Glede same auto industrije primjetices da mnogi izumi u autumobilskoj industriji zadrzavaju "originalne" nazive npr: "servo" volan , "automatski" mjenjac , "radialne" gume , kompjuter , CD ,radio itd. Dakle ako imas nesto reci "po temi" : izvoli . Usput samo za tebe evo jos jednoga amerikanizma " wanna be macho". Milim da ova fraza vrlo dobro oslikava tipcinu koji svome nick-u dodaje sliku u uniformi a pri tome prijeti fizickim nasiljem nad zenama. Bolje bih bilo da skines ta obiljezja sa uniforme jer svojom nedotupavnoscu i idiotizmom brukas tu istu uniformu i zastavu .
Last edited by whow on 29/07/2008 16:24, edited 1 time in total.
-
gurabija78
#15 Re: Konstruirajte idealan automobil
s boldiranim se ne bih slozio! bar sto se tice kvaliteta materijala, dizajn je ok, ali kvalitet katastrofa! mozda ako govorimo o Mercedesu i BMWu (kvalitet je mozda ok, dizajn katastrofa), al VW je oku prihvatljiv ali nekvalitetan boze sacuvaj!whow wrote:Kada bih bili u mogucnosti da konstruirate vozilo srednje klase koristeci tehnologije koje su trenutno dostupne a da pri tome vas budet ne prelazi $ 25 000 kakvo bih ste auto sastavili. Moj izbor bih bio slijedeci:
-
gurabija78
#16 Re: Konstruirajte idealan automobil
audi mozda?
- Bullet Tooth Tony
#17 Re: Konstruirajte idealan automobil
-
whow
#18 Re: Konstruirajte idealan automobil
Pa hajde da vidimo sta bih ti sastavio. Ja mislim da vozilo koje bih imalo Francusku udobnost , Japansku kvalitetu i izdrzljivost , Njemacku preciznost tj . zavrsnu obradu , Amrericki ili Italijanski dizajn te Korejansku cijenu pa i strucnost i kvalitetu radne snage (Hyundai #3 po kvalitetu u svijetu iza Toyote i Honda) a uz sve to ekonomicnu potrosnju , te solidne performance trebalo biti solidno vozilo. Nemojete sada samo GTI ili VW Golf jer to nije to. Ideja je pomjesati stilove te uzeti najbolje od svakoga stila.Beg_Babic wrote:- Interior: Njemacki - dakle jednostavno i kvalitetno sa fokusom na detalje, zavrsnu obradu te kvalitetu materijala.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
ohihihi hahh hah hahha
![]()
-
baba_gaga
#19 Re: Konstruirajte idealan automobil
whow wrote:Kada bih bili u mogucnosti da konstruirate vozilo srednje klase koristeci tehnologije koje su trenutno dostupne a da pri tome vas budet ne prelazi $ 25 000 kakvo bih ste auto sastavili. Moj izbor bih bio slijedeci:
whow wrote:@ citizen -X . Ma nema ljutnje. Interesantno je samo to da osoba koja se predstavlja kao Vuk Karadic Bosanskoga jezika ima nick poput tebe: citizen-X . BTW nick je takoder engleska rijec i znaci nadimak.Uostalom i mnoge druge rijeci i skracenice koje se koriste na internetu i interenet forumovima imaju korijen ili su u potpunosti preuzete iz drugih, a najcesce Engleskoga jezika . Razlog, internet je manje -vise svjetski fenomen tako da i jezik koji se najcesce koristi na internetu Engleski . Glede elokvencije je ne pokusavam ja jesam elokventan i fluentan u Bosanskom kao i u Engleskom sto se za tebe, na zalolst, ne moze tvrditi. Ono sto primjecujem jeste da si vulgaran i nevaspitan " nemojte da tucem mamme...". Za ovakvu tupavu izjavu bih dobio nogu iz svakoga iole normalnoga drustva. Glede same auto industrije primjetices da mnogi izumi u autumobilskoj industriji zadrzavaju "originalne" nazive npr: "servo" volan , "automatski" mjenjac , "radialne" gume , kompjuter , CD ,radio itd. Dakle ako imas nesto reci "po temi" : izvoli . Usput samo za tebe evo jos jednoga amerikanizma " wanna be macho". Milim da ova fraza vrlo dobro oslikava tipcinu koji svome nick-u dodaje sliku u uniformi a pri tome prijeti fizickim nasiljem nad zenama. Bolje bih bilo da skines ta obiljezja sa uniforme jer svojom nedotupavnoscu i idiotizmom brukas tu istu uniformu i zastavu .
ja bih
ti bi
on, ona, ono bi
mi bismo
vi biste
oni bijase
A sto nas ima samouvjerenih.
- Bullet Tooth Tony
#20 Re: Konstruirajte idealan automobil
o cemu ???Jaguar84 wrote:dzaba ti je njima pricati moj wow.......
-
whow
#21 Re: Konstruirajte idealan automobil
@ baba ... , citizen -X i ostali komplexsasi . Forum je medij za druzenje , komunikaciju , razmjenu informacija na civiliziran nacin .Ovo je pod forum o automobilizmu , dakle vase zapazanje i primjedbe licne naravi ovdje nemaju mjesta . Svoje komplexse ljecite negdje drugdje, mozda podforum politika ili recimo ljubav i sex . Za automobilizam ste neznalice sto samo po sebi i nije neki grijeh ali kada se neko tako qurci a nema blage veze onda je to stvarno degutantno. God bless
- Citizen-X
#22 Re: Konstruirajte idealan automobil
Ma ti si sam od sebe degutantan jaruga + palis se k'o kutnjak.whow wrote:@ baba ... , citizen -X i ostali komplexsasi . Forum je medij za druzenje , komunikaciju , razmjenu informacija na civiliziran nacin .Ovo je pod forum o automobilizmu , dakle vase zapazanje i primjedbe licne naravi ovdje nemaju mjesta . Svoje komplexse ljecite negdje drugdje, mozda podforum politika ili recimo ljubav i sex . Za automobilizam ste neznalice sto samo po sebi i nije neki grijeh ali kada se neko tako qurci a nema blage veze onda je to stvarno degutantno. God bless
'Aj' nek' sam ja kompleXas
A onako iskreno - tema ti je glupa do daske - "inzinjeru" .
Bolje ti je da lupas mostove - mozda ce ti bolje ici, mozda snimis i film. Haj' znaj.
-
fixer
#23 Re: Konstruirajte idealan automobil
ja bih sastavo avto sa susvim iz bemvea.
city i ostali jataci - jesam li pokazao nivo elokvencije i zadovoljio gramaticke norme? stvarno ste kompleksasi ako vam je razlog napada tako banalan. forum je mjesto druzenja, mjesto u kojem treba da dominira tolerancija. ako se kojim slucajem prekrse pravila foruma, niste vi ti koji bi trebali to sankcionisati. ljudi bez mane samo mogu da ukazuju na mane drugih. ne laskajte sebi...

city i ostali jataci - jesam li pokazao nivo elokvencije i zadovoljio gramaticke norme? stvarno ste kompleksasi ako vam je razlog napada tako banalan. forum je mjesto druzenja, mjesto u kojem treba da dominira tolerancija. ako se kojim slucajem prekrse pravila foruma, niste vi ti koji bi trebali to sankcionisati. ljudi bez mane samo mogu da ukazuju na mane drugih. ne laskajte sebi...
- VR6
#24 Re: Konstruirajte idealan automobil
Covjeku unisti temu bez razloga, ak imas neke privatne nesuglasice sa njim, posalji mu privatnu poruku. Ovo nije dio foruma o pravopisu, pa mislim da nije bitno jel neko pise mjenjac ili transmisija, sve dok ga razumijes. Isto i ako ti se ne svidja tema, jednostavno je zaobidji. Meni ne djeluje glupava, covjek hoce da vidi sta ljudi najvise cijene kod automobila, ali i odredjenih proizvodjaca automobila, sto je i meni vrlo interesantno.Citizen-X wrote:A onako iskreno - tema ti je glupa do daske - "inzinjeru" .
Bolje ti je da lupas mostove - mozda ce ti bolje ici, mozda snimis i film. Haj' znaj.
- VR6
#25 Re: Konstruirajte idealan automobil
Vidim da ima ogranicenje od 25000$, pa ne znam sta bi tu uklopio. Al recimo ovako, volio bi spojiti mehaniku Lancie Delte Integrale sa prakticnoscu Golfa 3. Od Golfa bi uzeo kabinu i interijer, a sve ostalo od Lancie. To bi bio opak auto, tako dobar da ga nikad ne pozelis zamjeniti