Pripreme za naredne izbore

JBT

#1 Pripreme za naredne izbore

Post by JBT »

Smatrate li da je doslo vrijeme za promjenu vladajuce garniture stranaka u BiH ili ce sve ostati kako je do sada bilo? Hocete li izaci na izbore ili ne? Hocete li pasivno cekati izbore ili cete se aktivirati (bilo to samoinicijativno ili organizovano) u motiviranju drugih da izadju na izbore i razbijanju predrasuda kod ljudi za koje smatrate da su lose informisani? Ili cete cekati da izbori prodju i da onda pocnete pljuvati po izabranicima i narodu koji ih je izabrao?
sheilak

#2 Re: Pripreme za naredne izbore

Post by sheilak »

JBT wrote:Smatrate li da je doslo vrijeme za promjenu vladajuce garniture stranaka u BiH

DAAAAAAAAAAAAAAA , trebalo ih je smijeniti prije 16 godina- SVE
cyprus

#3 Re: Pripreme za naredne izbore

Post by cyprus »

Pa desila se promjena: revolucija - zabih, dodik, 1990 :-) :-)
popajic

#4 Re: Pripreme za naredne izbore

Post by popajic »

Kad pogledas situaciju u drzavi onda je jasno da njihovo vrijeme NIKAD nije ni trebalo doci.
Pljuvati necu moci- za ovih 16 god. mi se osusila usta.
Glasat hocu.
Niposto za neku nacionalnu stranku.
Mislim da su izbori vec obavljeni. U glavama ljudi.Po istoj shemi kao i do sad. :x
vox-populi

#5 Re: Pripreme za naredne izbore

Post by vox-populi »

Sve ce ostati isto. Blagi pad SBiH a jos blazi rast SDA i SDP te u sumskoj blagi pad Mice a rast SDS-a. Medjutim promjena ce biti nedovoljna da bi neki novi ljudi dosli na pozicije. Registrovao sam se i glasacu ali slabo ce se sta promjeniti.
sunčan dan

#6 Re: Pripreme za naredne izbore

Post by sunčan dan »

Trebamo svi izaći na izbore i NIKAKO NE GLASATI NI ZA JEDNU NACIONALNU STRANKU. Vidjeli smo proteklih godina da pod takvom vladom obični ljudi samo više tonu u neimaštinu, kriminal je u velikom porastu, a oni.....oni kupuju avione, jahte, stanove, vikendice...... i boli ih briga za sve ostalo.

Ljudi opametite se.
JBT

#7 Re: Pripreme za naredne izbore

Post by JBT »

Mislim da samo izlazak na izbore nije sasvim dovoljan. Treba poraditi na informiranju gradjana (prijatelja, komsija....), postavljati jednostavna pitanja (tipa "jesu li zadovoljni trenutnom situacijom u zemlji i ako nisu sta misle u cemu lezi uzrok tome"), propagirati alternativna rjesenja, ohrabriti ljude da se ne boje jer im ne prijeti nikakva opasnost od bilo koga tako da ne nasjednu opet na taktiku prepadanja i praznih obecanja..... dakle, aktivno se ukljuciti u nastojanja koja donose promjene na bolje.
seln

#8 Re: Pripreme za naredne izbore

Post by seln »

Ne treba glasati...sve je dobro...najbolja drzava na svijetu.....ne treba glasati....SDA i SBiH treba da ostanu na vlasti....super nam je......samo nemoj srkleta....ne treba glasati....
rumenige_brajtner

#9 Re: Pripreme za naredne izbore

Post by rumenige_brajtner »

izbore odlucuju oni koji ne izlaze na glasanje (njih oko 45 do 50%). prema tome, treba izac na izbore i glasati protiv ovih trenutnih foteljasa. kad dodju novi, a ne budu valjali, ponovo protiv njih. u neka doba bi valjda postali svjesni da moraju radit i da je smisao demokratije da vlast samo predstavlja narod i da treba da radi u njihovom interesu. daj boze da mi to dozivimo, al treba se nadatii izlaziti na izbore...
etovidis

#10 Re: Pripreme za naredne izbore

Post by etovidis »

rumenige_brajtner wrote:izbore odlucuju oni koji ne izlaze na glasanje (njih oko 45 do 50%). prema tome, treba izac na izbore i glasati protiv ovih trenutnih foteljasa. kad dodju novi, a ne budu valjali, ponovo protiv njih. u neka doba bi valjda postali svjesni da moraju radit i da je smisao demokratije da vlast samo predstavlja narod i da treba da radi u njihovom interesu. daj boze da mi to dozivimo, al treba se nadatii izlaziti na izbore...
Upravo tako. :thumbup:
GandalfSivi

#11 Re: Pripreme za naredne izbore

Post by GandalfSivi »

Ovaj, vladajuca garnitura se nece sigurno promijeniti, jer su ovo Opc(st)inski a ne Opc(st)i izbori. Da je neke pameti, ljudi bi glasali za onoga ko im ponudi bolji program za razvoj njihove opc(st)ine. Kod nas je ovdje problem sto nema niti jedna stranka koja izradjuje kompletan takav program, tako da se ovi izbori naslanjaju na politiku koja se vodi prilikom drzavnih izbora. U svakom slucaju predvidjam zesci pad SBiH te donekle SNSD, dok ce druge stranke lagano rasti. Takodjer ocekujem jako lose rezultate Nase Stranke, za sta moram reci da mi nece biti zao uopste...
m3d0

#12 Re: Pripreme za naredne izbore

Post by m3d0 »

kad je ----SPAM----, nek je sve ----SPAM----
Last edited by m3d0 on 09/06/2009 23:27, edited 1 time in total.
popajic

#13 Re: Pripreme za naredne izbore

Post by popajic »

A sto ne bi mi organizovali SA- x partiju?
Ima ovdje dobronamjernijih i pametnijih ljudi vishe nego u svim oficijelnim partijama. :)
Gori od ovih postojecih ne bi bili! Mostarac,Fair,Jeza u ledja,Gandolf,Uvijek dobar gost,Real Khan...ma,ko ce to pobrojat???
:sax:
homo_sapiens

#14 Re: Pripreme za naredne izbore

Post by homo_sapiens »

popajic wrote:A sto ne bi mi organizovali SA- x partiju?
Ima ovdje dobronamjernijih i pametnijih ljudi vishe nego u svim oficijelnim partijama. :)
Gori od ovih postojecih ne bi bili! Mostarac,Fair,Jeza u ledja,Gandolf,Uvijek dobar gost,Real Khan...ma,ko ce to pobrojat???
:sax:

A cime bi platio za tolike transfere :D To ne bi ni Abramovich mogao podnijeti :D
Mahalac

#15 Re: Pripreme za naredne izbore

Post by Mahalac »

Sve pol.partije za koje su na vlasti i za koje mi smatramo da su glupe ko sto i jesu i nisu toliko glupe bar sto se kampanje tice.
Znaju oni koliko populacije se koristi internetom te se primjeticete i ne trude da biju bitke ovde s nama ili na bilo kom drugom portalu.
Uzalud nama ovde pisati i agitovati. Ovom narodu tj masama pale samo jake i skupe kampanje TV i ulicni bilbordi jos ako ima neko "lep" da se slika kao nas 100%Harecare, prst u uho...pobjedjujes garant.
Ima opozicija evo nas ziranata da uzmu kakve kredite pa da se poguraju za kampanju...ako nastave kao dosad, dobice samo na "internetu".

Ozbiljno mislim da se sve opozicione partije pogotovo ove vece trebaju zapitati o svojim dosadasnjim "kampanjama" i puuuuuno agresivnije udariti na narod u Oktobru. Valjda su im oni mesari hercegovci najbolji dokaz.
fa84

#16 Re: Pripreme za naredne izbore

Post by fa84 »

ja veze nemam za koga bi glasao
vecina prijatelja kaze kako bi glasali za nasu stranku ali kako nemaju izgleda na ovim opcinskim izborima nece
e sada se ja pitam koliko je nas koji bi glasali za tako neku "manju stranku" ali nas je strah od gubitka nasih glasova i na kraju glasamo za neku "vecu" stranku
homo_sapiens

#17 Re: Pripreme za naredne izbore

Post by homo_sapiens »

fa84 wrote:ja veze nemam za koga bi glasao
vecina prijatelja kaze kako bi glasali za nasu stranku ali kako nemaju izgleda na ovim opcinskim izborima nece
e sada se ja pitam koliko je nas koji bi glasali za tako neku "manju stranku" ali nas je strah od gubitka nasih glasova i na kraju glasamo za neku "vecu" stranku

Tako nekako i ja razmisljam. Jednostavno, trenutno u BiH, po mom misljenju, ne postoji nijedna politicka organizacija kojoj bih dao svoje povjerenje da me zastupa u naredne 4 godine. Ne pripadam clanstvom ni jednoj stranci, ne gajim pretjerane simpatije ni prema jednoj stranci, i ne mogu prepoznati niciji kvalitetan program rada za naredni period, niti dosadasnje pozitivne rezultate. Kako god - svi mi bivaju slicni ili isti.

Jedino o cemu razmisljam je da stvorimo neku izvanpoliticku (uslovno receno), nevladinu organizaciju (iako i takvih ima previse, koji samo egzistiraju na papiru, troseci grant-novce), koja bi bila, u pravom smislu te rijeci, strogi kontrolor rada pozicionih, ali i opozicionih izabranika vlasti. Nesto slicno kao sto smo uspjeli postici u samom pocetku "sarajevskih protesta", kad nas se je vlast u Sarajevu istinski uplasila, jer smo im ugrozili opstanak.
jeza u ledja

#18 Re: Pripreme za naredne izbore

Post by jeza u ledja »

homo_sapiens wrote:
fa84 wrote:ja veze nemam za koga bi glasao

Tako nekako i ja razmisljam. Jednostavno, trenutno u BiH, po mom misljenju, ne postoji nijedna politicka organizacija kojoj bih dao svoje povjerenje da me zastupa u naredne 4 godine. Ne pripadam clanstvom ni jednoj stranci, ne gajim pretjerane simpatije ni prema jednoj stranci, i ne mogu prepoznati niciji kvalitetan program rada za naredni period, niti dosadasnje pozitivne rezultate. Kako god - svi mi bivaju slicni ili isti.

Jedino o cemu razmisljam je da stvorimo neku izvanpoliticku (uslovno receno), nevladinu organizaciju (iako i takvih ima previse, koji samo egzistiraju na papiru, troseci grant-novce), koja bi bila, u pravom smislu te rijeci, strogi kontrolor rada pozicionih, ali i opozicionih izabranika vlasti. Nesto slicno kao sto smo uspjeli postici u samom pocetku "sarajevskih protesta", kad nas se je vlast u Sarajevu istinski uplasila, jer smo im ugrozili opstanak.
Svejedno trebas glasati za nekoga. Biraj 'najmanje zlo'. Tako je svugdje u svijetu, i nijedna stranka ne predstavlja savrseno ono sto ljudi pojedinacno zele. Evo da se mene pita ja bih glasao za stranku koja ce svaki dan dijeliti cokolade s marcipanom na ulici :D , ali sta cu moram da se zadovoljim ovim uhljupima koji se nude.
amrica

#19 Re: Pripreme za naredne izbore

Post by amrica »

homo_sapiens wrote: Tako nekako i ja razmisljam. Jednostavno, trenutno u BiH, po mom misljenju, ne postoji nijedna politicka organizacija kojoj bih dao svoje povjerenje da me zastupa u naredne 4 godine. Ne pripadam clanstvom ni jednoj stranci, ne gajim pretjerane simpatije ni prema jednoj stranci, i ne mogu prepoznati niciji kvalitetan program rada za naredni period, niti dosadasnje pozitivne rezultate. Kako god - svi mi bivaju slicni ili isti.

NVO, u normalnim drustvima egzistiraju kao savjest drustva, sto podrazumijeva da to drustvo ima savjest, uglavnom se bave pravima obespravljenih, i nikako ne mogu biti kontrolori politickih kretanja, bar ne ovih glavnih. A savjest nasih politicara je prica za sebe, krece se od negativne nule do - ∞, tako da je i efekat djelovanja "politickih" NVO kod nas je tu negdje, ispod nule, nistice, zero tacke...
A sega je da su samo kod nas (jednim dijelom) NVO finansirane od strane vlade, a pri tome u NVO spadaju oragnizacije za pomoc invalidima, a sto je duznost drzave da im obezbijedi normalan zivot.
Ne pricam o NVO koje se finansiraju iz inostranstva i koje su napravljene za uzimanje para.
Nema drugog nacina promjene vlasti nego na izborima.
45cents

#20 Re: Pripreme za naredne izbore

Post by 45cents »

Zaokret i zastranjenje U DESNO je nemoguće izbjeći na narednim izborima. Najveći destabilizator prilika u BiH - razulareni neonacizam u javnom životu Republike Srpske i neometano anti-BiH djelovanje Dodika proizveli su željene efekte u vodećim strnkama Bošnjaka i Hrvata.

Nijedna poziciona stranka Bošnjaka i Hrvata izvan RS ne može svojim glasačima obezbijediti ekskluzivitet političke supremacije koji uživaju SNSD/SDS u RS-u. Takva neravnoteža je odlična za organizovanje predizbornih klero-nacionalističkih ejakulata poput Tomphsonoidnih izljeva patrotizma, desno orjentiranih javnih skupova u Hrvata i slično kod Bošnjaka.

To će biti scenario političkih magova ove jeseni.

Građanska alternativa je nejaka i zbunjuje nacionalno zaularen narod. Ne nudi socijalnu pomoć (dijeljenje javnog novca do bankrota), ne nudi socijalnu priču, ne nudi 100% zapošljavnje, ne nudi 100% fotelje. Građanska alternativa se teško prepoznaje, ne nudi rješenje protiv neonacističkih igrokaza i verbalnih prijetnji. Ona je u ovakvoj situaciji bezbojna i neshvatljiva najvećem dijelu glasačke mase koja misli "ili crno ili bijelo". Ujedno, ocvali SDP i njegov ultra zaposleni lider nisu u mogućnosti obezbijediti prevagu u svoju koristi. Isti su se pobrinuli da zatuku svaku drugu opozcinu inicijativu, a sebe da zakuju za zvijezde koje najbolje sijaju onda kada im se ponudi učešće u projektima i učešće u upravnim odborima.

Na žalost, građanska alternativa je prepoznata kod veoma malog procenta populacije, u neznatnim ostacima gradske populacije u urbanom miljeu stjeranom u podrum. Podrum "u-se-na-se-poda-se" društvenog uređenja, bačena na marginu, istjerana na Forume, chatove i blogove. A u realnom životu braća si dijele koncesije, dozvole, kupuju preduzeća za dvije kerma, grade puteve po 10 godina, voze dvopiposobne džipove, a njihove supruge i djeca šire mit o neviđenom bogatstvu flore i faune u BiH.

Ipak, nema alternative izlasku na izbore. Jedini način da građanin u BiH izrazi svoju političku volju koja će se poštovati je taj jedan dan. Svako drugo izražavanje političke volje između dva izborna perioda nije društveno prihvatljivo u BiH i nema tradiciju.
45cents

#21 Re: Pripreme za naredne izbore

Post by 45cents »

Samo par sati nakon moje prognoze da će se stvari radikalizirati, objavljeno je ovo etno-homogeno-imperativno-zaokruživanje jednih protiv drugih:

SDS: Obranimo se od Tihića, Silajdžića, Lagumdžije...
Srpska demokratska stranka pozvala je danas sve političare iz Republike Srpske da, kako se navodi, zajedno stanu u obranu digniteta RS-a.

BANJA LUKA - Srpska demokratska stranka pozvala je danas sve političare iz Republike Srpske da, kako se navodi, zajedno stanu u obranu digniteta RS-a.

U priopćenju SDS tvrdi da smo “ponovo svjedoci izliva mržnje koja ovih dana dolazi, kako iz Sarajeva, tako i iz već poznatih antisrpskih krugova iz inozemstva”.

Ova stranka, također, tvrdi da “govor mržnje mora opomenuti sve političare u RS-u da ostave vlastite sujete i veličine po strani i da najozbiljnije shvate važnost ovog trenutka”.

Kako dodaje, “otvorene tvrdnje Harisa Silajdžića, Sulejmena Tihića i Zlatka Lagumdžije, kao i njihovih nekadašnjih mentora Richarda Holbruka i Paddyja Ashdowna, izravno ili neizravno povezuju suđenje Radovanu Karadžiću s budućnošću RS-a”.

SDS zato, kako se dodaje, poziva na jedinstven nastup stranaka iz RS-a po ovom pitanju, kao i na izravno angažiranje institucija tog entiteta u pripremi za predstojeće suđenje.

29.7.2008.
Pincom.info
El_comadante

#22 Re: Pripreme za naredne izbore

Post by El_comadante »

opet če biti sve isto samo če se razlikovati omjer. u RS su samo 3 stranke SNSD,SDS i PDP ostale su slabe a ove 3 su manje više iste. kod Hvata tu su HDZ i HDZ 1990 ostale nemaju veče šanse dok kod Bošnjaka je SDA zaBiH i možda nešta napravi SDP ostale nemaju veče šanse. ipak ove manje stranke što uzmu do 10% se nepitaju samo nako fola radi su tu a ove pobrojane če i dalje da odlučuju samo u kom omjeru
Banksy

#23 Re: Pripreme za naredne izbore

Post by Banksy »

45cents wrote:
Zaokret i zastranjenje U DESNO je nemoguće izbjeći na narednim izborima. Najveći destabilizator prilika u BiH - razulareni neonacizam u javnom životu Republike Srpske i neometano anti-BiH djelovanje Dodika proizveli su željene efekte u vodećim strnkama Bošnjaka i Hrvata.

Nijedna poziciona stranka Bošnjaka i Hrvata izvan RS ne može svojim glasačima obezbijediti ekskluzivitet političke supremacije koji uživaju SNSD/SDS u RS-u. Takva neravnoteža je odlična za organizovanje predizbornih klero-nacionalističkih ejakulata poput Tomphsonoidnih izljeva patrotizma, desno orjentiranih javnih skupova u Hrvata i slično kod Bošnjaka.

To će biti scenario političkih magova ove jeseni.

Građanska alternativa je nejaka i zbunjuje nacionalno zaularen narod. Ne nudi socijalnu pomoć (dijeljenje javnog novca do bankrota), ne nudi socijalnu priču, ne nudi 100% zapošljavnje, ne nudi 100% fotelje. Građanska alternativa se teško prepoznaje, ne nudi rješenje protiv neonacističkih igrokaza i verbalnih prijetnji. Ona je u ovakvoj situaciji bezbojna i neshvatljiva najvećem dijelu glasačke mase koja misli "ili crno ili bijelo". Ujedno, ocvali SDP i njegov ultra zaposleni lider nisu u mogućnosti obezbijediti prevagu u svoju koristi. Isti su se pobrinuli da zatuku svaku drugu opozcinu inicijativu, a sebe da zakuju za zvijezde koje najbolje sijaju onda kada im se ponudi učešće u projektima i učešće u upravnim odborima.

Na žalost, građanska alternativa je prepoznata kod veoma malog procenta populacije, u neznatnim ostacima gradske populacije u urbanom miljeu stjeranom u podrum. Podrum "u-se-na-se-poda-se" društvenog uređenja, bačena na marginu, istjerana na Forume, chatove i blogove. A u realnom životu braća si dijele koncesije, dozvole, kupuju preduzeća za dvije kerma, grade puteve po 10 godina, voze dvopiposobne džipove, a njihove supruge i djeca šire mit o neviđenom bogatstvu flore i faune u BiH.

Ipak, nema alternative izlasku na izbore. Jedini način da građanin u BiH izrazi svoju političku volju koja će se poštovati je taj jedan dan. Svako drugo izražavanje političke volje između dva izborna perioda nije društveno prihvatljivo u BiH i nema tradiciju.
Potpisujem. Inteligentan, lucidan i apsolutno, po svim tačkama, ispravan komentar.
JBT

#24 Re: Pripreme za naredne izbore

Post by JBT »

Pustimo se prognoza. Prijedjimo na djela. Niko jos nije ostvario cilj cekajuci i nadajuci se. Nije dovoljno samo izaci na izbore (koji nisu Opsti, ali koji mogu stvoriti dobre preduslove za Opste izbore). Neko spomenu agresivnost. To je jedan od kljuceva koji otvara vrata promjenama u drustvu. Konkretno, nivo agresivnosti SDP-a na ovim izborima ce nam pokazati da li SDP (sa Zlatkom na celu) stvarno zeli preuzeti neku (vodecu) ulogu u neminovnim promjenama ili je u pitanju licni interes, tj. prisvajanje par fotelja u nekim institucijama za par vodecih ljudi u toj partiji.
Jedan od glavnih razloga, zasto uzajamno "prepadanje" od strane nacionalistickih stranaka nalazi plodno tlo kod birackog tijela u BiH, je nedostatak demokratske tradicije na prostorima bivse YU koja se ocitava u velikoj "nepismenosti" kad su demokratski procesi u pitanju. Svaki pojedinac moze, nekom racionalnom agresivnoscu, utjecati na ljude oko sebe time sto bi radio na "obrazovanju" u demokratiji onih koji jos uvijek nisu svjesni snage svoga glasa na izborima. Nacina ima u beskonacnom broju.
Zadatak nije lak, ali, osvrcuci se na promjene koje su se dogadjale u istoriji, nije pretezak, jer najmanje 90% stanovnistva BiH nije zadovoljno situacijom u kojoj se danas nalaze.
Niko ne ocekuje drasticne promjene na ovim izborima, do kojih se dolazi revolucijama, nego stvaranje preduslova za stvaranje kriticne mase na citavoj teritoriji BiH (negdje veci, a negdje manji procenat, sto u principu nije toliko ni bitno) koja ce dovesti do definitvne promjene u drustvu tj. do stvaranja epiteta "gradjanska" ispred naziva drzave.
seln

#25 Re: Pripreme za naredne izbore

Post by seln »

Napomenuo bih ovoj gospodi "nemam za koga glasati" da su zapravo oni ti koji odrzavaju nacionaliste na vlasti, a ne polupismeni i nepismeni dede i nene.
Jer ti polupismeni i nepismeni ce do groba birati nacionaliste i tu se nista ne moze uraditi. Bojno polje je upravo ona masa od cca. 40% "nemam za koga" glasaca.
Ko kaze da nema za koga, laze. Civilizovane zemlje imaju po 5-6 partija i opet svako svoju nadje. Mi imamo...koliko ono....80 ili tako nesto i opet nemas za koga glasati? Ma daaaj.
Ja cu izaci na izbore i glasacu za SDP. ne zato sto su dobri (koja partija jeste?) vec zato sto su najmanje zlo. A vi osnivajte nove stranke koje ce jos vise razdijeliti ovih cca. 30% koji su za gradjansku opciju.
Post Reply