automobil do 15 000 KM

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

sajber87

#1 automobil do 15 000 KM

Post by sajber87 »

Ajmo forumasi, imam toliko na raspolaganju pa da vidimo sta moze da se uzme za te pare kod nas. pozz
Bullet Tooth Tony

#2 Re: automobil do 15 000 KM

Post by Bullet Tooth Tony »

Moze se uzeti svasta nesta,zavisi za koje potrebe uzimas auto,(broj clanova porodice itd)

Renault clio (2000 + godiste) ,motor 1.4 16 V (preporuka)
Seat ibiza
VW Polo (1.2 godiste 2003)
VW Passat 1.9 TDI (1998)
VW Golf IV (benzin,dizel ) ,(2000 + godiste)

razlicite renault-e,peugeot-e ,BMW- stariji modeli
chuchumbamayumbe

#4 Re: automobil do 15 000 KM

Post by chuchumbamayumbe »

sajber87 wrote:Ajmo forumasi, imam toliko na raspolaganju pa da vidimo sta moze da se uzme za te pare kod nas. pozz
Novo, polovno, koja namjena?!?!
Budi malo odredjeniji.
sajber87

#5 Re: automobil do 15 000 KM

Post by sajber87 »

Naravno da nije starije od bar 2000 god. Automobili tipa clio, polo, peugeot 206 su mi ipak mali i njih nebi uzimao. Ova lancia izgleda mi extra ali mogu misliti koliko srche i kakva joj je cijena odrzavanja. Samo da vas pohvalim za brzinu odgovora nisam ni sumnjao u vas. :)
chuchumbamayumbe

#6 Re: automobil do 15 000 KM

Fabia?
Octavia?
Mondeo?
Astra?
Golf 4?
sajber87

#7 Re: automobil do 15 000 KM

Post by sajber87 »

Iskeno golf 4 diesel me najvishe privlachi zbog potroshnje i dijelova , cujem da ih svuda ima i da su jeftiniji od konkurencije, ali vidim da ima extra automobila za te pare pa sam u nedoumici. Vjerujte da sam se naslusao svakakvih pricha te za vw jeftino odrzavanje, nemoj alfu nemoj francuze itd, koliko je zaista istina to da je vw jeftiniji za odrzavanje, ako moze neko iz licnog iskustva. hvala unapred
chuchumbamayumbe

#8 Re: automobil do 15 000 KM

Ja ti drajvam Hondu, nemoj nju cisto radi majstora i odrzavanja.
Mislim da ce mi slijedece auto, ako Bog da zdravlja i para, biti jedna 406 ili mozda cak i Stilo.
jos ako imas nekoga vani da se mozete uveati da ti kupi auto, to bi ti bilo najbolje, ja mislim.
Polynesian

#9 Re: automobil do 15 000 KM

Post by Polynesian »

Za taj novac možeš uzeti dobrog Forda Focusa 2000-2001-2002 1.6 ili 1.8 benzinca.
1.8 benzinac je sjajan autić. Možeš i dizelaša ali sa nešto većom pređenom kilometražom.

Možeš i Golfića IV ali neku benzinsku izvedbu. Dizelaška izvedba je minimalno prešla 150.000 km a to je mnogo
s obzirom da ne znaš sigurno šta dobijaš.

Seat Toledo, sa full paketom opreme možeš uzeti za te pare. Isto sjajan izbor.

Škoda Fabia 1.9 TDI izvedba sa elegance paketom opreme je isto jako dobar izbor. Motor je provjeren, a autić kvalitetan i siguran.

Italijanske izvedbe nemoj uzimati, te troše, te su nekvalitetna vozila i sl.

Nisam ljubitelj Clia, Astre .....

http://www.autopijaca.ba/index.php?vozi ... view=43063

http://www.autopijaca.ba/index.php?vozi ... view=43444

http://www.autopijaca.ba/index.php?vozi ... view=43019

http://www.autopijaca.ba/index.php?vozi ... view=39400
dottore

#10 Re: automobil do 15 000 KM

Post by dottore »

Golf 4 ili BMW E36 ('98 god)
Bullet Tooth Tony

#11 Re: automobil do 15 000 KM

dottore wrote:Golf 4 ili BMW E36 ('98 god)
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

izvini na off-u ali ne mogu da odolim :D :D

Image
DoradO

#12 Re: automobil do 15 000 KM

Post by DoradO »

audi A3 i golf 4 1.6b a mozes naci i dizele ssa slabijom opremom, leon, astra 1.4 16v, i to sve '00,'01 a ako ti godiste ne igra veliku ulogu preporucujem nesto ovako http://www.autopijaca.ba/index.php?vozi ... view=43721
:D :thumbup: uglavnom sretno i javni sta si odlucio :D
sajber87

#13 Re: automobil do 15 000 KM

Post by sajber87 »

Ima li neko iskustva sa ford mondeo. Vidim da krecu tu negdje oko 15 000, a neizgleda lose
dottore

#14 Re: automobil do 15 000 KM

Post by dottore »

sajber87 wrote:Ima li neko iskustva sa ford mondeo. Vidim da krecu tu negdje oko 15 000, a neizgleda lose
izvinjavam se svim ljubiteljima forda, ali ford je za rome :razz:
Last edited by dottore on 26/07/2008 17:55, edited 1 time in total.
rumenige_brajtner

#15 Re: automobil do 15 000 KM

Post by rumenige_brajtner »

sajber87 wrote:Ima li neko iskustva sa ford mondeo. Vidim da krecu tu negdje oko 15 000, a neizgleda lose
imam ja. ford mondeo 2.0 tddi karavan, 2002 godina. udoban, prostran, izdrzljiv i pouzdan. nema zupcasti remen, nego lanac i nema neko vrijeme preporuceno za zamjenu istog, nego kad pocne da klepece i zvrci, odes i zamijenis ga. meni se to jos nije desilo. nikakvih problema sa njim, osim standardnih "kvarova"; lezajevi, mijenjanje filtera i te stvari. posto cesto vozim sluzbeni golf IV tdi, 2001. mogu ti reci da ga ford uzima za dvije klase, sto se tice udobnosti i izrade unutrasnjosti. ovaj golf je malo startniji, ali to nije nista cudno jer je laksi i manji. elem, nakon iskustva s oba auta, ford bi bio definitivno moj izbor. jbg, svaki cigo svoga konja hvali.
@dottore, jel ti imas neki problem s ciganima? ako imas, da to rascistimo na vrijeme i da znam hocu li ti post prijaviti adminu zbog rasizma?
dottore

#16 Re: automobil do 15 000 KM

Post by dottore »

ispravljeno :lol:
rumenige_brajtner

#17 Re: automobil do 15 000 KM

Post by rumenige_brajtner »

dottore wrote:ispravljeno :lol:
e, ja ti od srca zelim da citav zivot vozis golfa :thumbup:
cikavelja

#18 Re: automobil do 15 000 KM

Post by cikavelja »

sajber87 wrote:Iskeno golf 4 diesel me najvishe privlachi zbog potroshnje i dijelova , cujem da ih svuda ima i da su jeftiniji od konkurencije, ali vidim da ima extra automobila za te pare pa sam u nedoumici. Vjerujte da sam se naslusao svakakvih pricha te za vw jeftino odrzavanje, nemoj alfu nemoj francuze itd, koliko je zaista istina to da je vw jeftiniji za odrzavanje, ako moze neko iz licnog iskustva. hvala unapred

Klasika, bosnjakusvulgaris dijelio savjete, nemoj francuza, mojne alfu, jebes 'talijana, đeš' naci dijelove za japanca........ :evil:
Gledaj da je esdei obavezno, netrosi nikako, tako i ide.
Nizbrdo pravi haftu-pric'0 mi Hamin sestric, Rage.
Djecom se kune. :dance:
sffovac

#19 Re: automobil do 15 000 KM

Post by sffovac »

mozel meni neko objasniti par stvari
samo nemojte nikome reci da nisam znao
sta znaci kada auto ima lupam 85 konja (predpostavljam da su to kW), ali sta to znaci za auto, da li znaci da je startnije ili nesto trece
i sta mu je ono kad kazu motor 1.3 ili 1.9

ja kod svog znam pokazat sta mu je motor, sta mu je hladnjak, maximalno jos znam provjerit ulje i jos par stvari i to je to
znam da postoji lamela, kugla, pakna i jos hejbet nekih hakarata, za koje niti znam gdje su niti znam za sta sluze
samo mi moje one sad, kakvo si ti musko pa to ne znas, jednostavno ne znam, ali ono gore, oni konji i ono oko motora me pravo kopka
jer vazda neko prica znas onaj ima 150 konja, onaj se vozio u onom od 250, onaj ima motor 1.6 dok je kod onog 1.9, a ja samo masem glavom

i na kraju, kolike su sanse kupovati polovno auto, vako naslijepo, od ovih sto prodaju po oglasima ili preprodavcima, da sutra kada budem uzimo ipak povedem nekog mehanicara sa sobom ili da prvo odem kod 7 brace :D
Bullet Tooth Tony

#20 Re: automobil do 15 000 KM

Engine displacement is defined as the total volume of air/fuel mixture an engine can draw in during one complete engine cycle; it is normally stated in cubic centimetres, litres or cubic inches. In a piston engine, this is the volume that is swept as the pistons are moved from top dead centre to bottom dead centre.

Image

One complete cycle of a four cylinder, four stroke engine. The volume displaced is marked in orange.

1.9 motor -1900 ccm (kod nas se to zove zapremina ili obujam)

http://www.youtube.com/watch?v=YtQ1ZAW8fFg

valjda si to pitao,ne znam
Bullet Tooth Tony

#21 Re: automobil do 15 000 KM

Jeste li ikada podigli poklopac motora vašeg automobila i zapitali se što se zapravo događa unutra? Motor automobila izgleda kao hrpa nabacanog metala, žica i cijevi pa se čovjek mora zapitati - čemu sve to? Pokušat ćemo vam objasniti na jednostavan i pristupačan način...

Motor s unutarnjim sagorijevanjem radi na principu pretvaranja kemijske energije u toplinsku. Nažalost, od te ukupne dobivene energije u mehanički rad možemo pretvoriti tek 30-ak posto, i s obzirom na to motori s unutarnjim sagorijevanjem su prilično neekonomični. No zato su relativno jeftini i koriste (barem zasad) još uvijek pristupačno gorivo. A goriva su naftni derivati, određeni benzini, plin i plinsko ulje, uglavnom smjesa ugljikovodika. Miješanjem takvog goriva sa zrakom nastaje lako zapaljiva smjesa kojom se puni komora za izgaranje čije zidove čini blok motora, vrh glave motora, dok je dno pomično, a zapravo ga predstavlja klip. Taj pomični klip najprije sabija smjesu goriva i zraka pod određenim tlakom, a u točno određenom trenutku smjesa se pali, bilo samostalno (dizel motori), bilo vanjskim zapaljenjem (iskrom svjećice kod benzinskih motora).

Tada dolazi do eksplozije i nagle ekspanzije plinova u komori uslijed čega klip biva snažno potisnut prema dolje. Kako je on vezan za osovinu, ovo se pravocrtno kretanje pretvara u kružno. Tako klip dolazi do krajnje donje točke i počinje se ponovo vraćati prema gore. Kod četverotaktnih motora kretanje klipa prema gore koristi se za pražnjenje komore za izgaranje od zaostalih plinova, dok se kod dvotaktnih motora istovremeno i komprimira nova smjesa.

Motor s unutarnjim sagorijevanjem je primjer Carnotovog kružnog procesa. Prvo rastu tlak i temperatura, a zatim dolazi do eksplozije i naglog povećanja tlaka uslijed širenja medija koji se koristi kao radna snaga. I tako u krug. Da bi ovaj proces iskoristili za stvaranje mehaničke energije, odnosno sile koju ćemo kasnije iskoristiti za pokretanje vozila, potrebno je razumjeti konstrukciju motora s unutarnjim izgaranjem. Ona se sastoji od komore za izgaranje, unutar koje se odvija cjelokupni proces pa je zato motor s unutarnjim sagorijevanjem i dobio svoje ime. Komoru za izgaranje čine zidovi cilindra, glava cilindra s ventilima (i svjećicom kod benzinskih motora) te klip koji je spojen s radilicom, a kreće se gore-dolje i time obavlja radne taktove - usis, kompresiju, ekspanziju i ispuh. Kod dvotaktnih motora, usis i ispuh te kompresija i ekspanzija se odvijaju istovremeno.

Razlika u radu benzinskog i dizelskog motora je u paljenju smjese. Naime, kod dizelskih motora smjesa se u ključnom trenutku ne pali iskrom svjećice, nego se tada u cilindar pod pritiskom ubrizgava gorivo koje samostalno izgara zbog visoke temperature. Dakle, dizel motori nemaju svjećica, nego rade na principu samozapaljenja goriva.
chuchumbamayumbe

#22 Re: automobil do 15 000 KM

cikavelja wrote:
sajber87 wrote:Iskeno golf 4 diesel me najvishe privlachi zbog potroshnje i dijelova , cujem da ih svuda ima i da su jeftiniji od konkurencije, ali vidim da ima extra automobila za te pare pa sam u nedoumici. Vjerujte da sam se naslusao svakakvih pricha te za vw jeftino odrzavanje, nemoj alfu nemoj francuze itd, koliko je zaista istina to da je vw jeftiniji za odrzavanje, ako moze neko iz licnog iskustva. hvala unapred

Klasika, bosnjakusvulgaris dijelio savjete, nemoj francuza, mojne alfu, jebes 'talijana, đeš' naci dijelove za japanca........ :evil:
Gledaj da je esdei obavezno, netrosi nikako, tako i ide.
Nizbrdo pravi haftu-pric'0 mi Hamin sestric, Rage.
Djecom se kune. :dance:
@cikavelja....
Sto se tice japanaca, rekoh da vozim Hondu i nemam problema da nadjem dijelove za nju, ali imam problema ako dodje do nekog kvara na motoru ili elektronici.
Nece niko da je uzme.
Radio je Hota, vise ne radi, Billy nikad nema vremena.
Nisam nista rekao za Toyotu, Nissana, ovo-ono, oni imaju ovlastene servise, nego sam specificno naglasio za Hondu.
maxell_sarajevo

#23 Re: automobil do 15 000 KM

Post by maxell_sarajevo »

Skoda Fabia 1.9TDI fenomenalno auto, provjereni golfov motor, jos ako kupis sedan verziju ona je po duzini sa karavanom i veoma je komforno auto, za razliku Clia, Alfi, i drugih.Jedina razlika u Golfu 4 i Fabiji je sto se Golfovi kradu, a Fabije slabo.
LeKo

#24 Re: automobil do 15 000 KM

Post by LeKo »

Potpisujem za fabiu, dobar je to auto imao sam ga. Ja bih dodao i Opel vectru.
DoradO

#25 Re: automobil do 15 000 KM

Post by DoradO »

maxell_sarajevo wrote:Skoda Fabia 1.9TDI fenomenalno auto, provjereni golfov motor, jos ako kupis sedan verziju ona je po duzini sa karavanom i veoma je komforno auto, za razliku Clia, Alfi, i drugih.Jedina razlika u Golfu 4 i Fabiji je sto se Golfovi kradu, a Fabije slabo.
pa jel te stid :-) :lol: :lol:
Post Reply