veceras sam zravrsila sa citanjem knjige "Sociologija nakon Bosne" autora Keith Doubt
autor je pored kritike ne-rada i pasivnosti danasnjih sociologa u svijetu koji odrzavaju skpetican pogled svijeta na Bosnum,osudio i cinjenicu da li socioogija ,kao dansanja validna nauka o drustvu ,moze uopste ignorirati ,mozda ,cako ,najalramantniju i najtezu temu svog vremena
autor,vjeruje,kako bi rad sociologa bio nagradjen na vise nacina: adekvtano vrednovanje dogadjaj u Bosni i Hercegovini,nova sazananja bi uticala na politicko razmisljanje i pozitivno drustveno djelovanje izvan i u okvoru same BiH,kao jasnije prepoznavnaje problema sociloga koaji se namecu unutar zajdnica u kojima sociolozi zive
autor spominje etnicko ciscenje ,frazu koju jednako koriste zlocinci i zrtve
autor : "Razlog zasto je etnicko ciscenje poprimilo najbrutalniji oblik u BiH ne lezi u dugoj istoriji plemenkse mrznje u toj zemlji.Naprotiv,etnicko ciscenje je poprimilo najbrutalniji oblik i BiH zato sto u njoj postoji duga istorija tolerancije i otovrenosti.",postoojali su ,kao i danas,srbi koji se nisu osjecali samo srbima,vec i bosancima,drugi su se osjecali kao jugoslovenima.znaci,s ozbirom na postjanje noramtivne orijentacije koje su zajenicu drzale na okupu,"enticko ciscenje se moralo sprovesti na nacin koji je bio kategorican"
autor,osudjuje daytonski ugovor,kao i strategiju SAD diplomata ,koja je slijedila izjavu Roger Cohen-a :" medutim,dolazi vrijeme kad amorate birati izmedju neke apsolutne pravde i pomaka ka miru'",konkretnije,BiH delgacija je insistirala ka "povratku " srebrenice i zepe u FBiH iz RS,jer je njohv cilj bila pravda,na sto su srpska delegacija u isto vrijeme "insistira" da im bude dozvoljeno da zadrze gradove,jer njohv cilj je mir,"jos odredjenjiji cilj u stvaranju velike srbije ,tj. drzave aparthejda gdje ne-srbi nemaju nemaju politicka,ni grdjanska prava,kao ni prava na bogostovlje,vlastitiu imovinu,glasanj ili zivot."
u capteru o intelektulanoj izdaji i bosanko herecegovakoj muci se spominje akademik '60tij i '70tih mihajlo markovic,veliki sljedbenik slobodana milosevica,covjek koji je optuzen za ravoj raspada bivse YU i radjanju srpskog nacionalizma
keith optuzuje Zapadno drustvo koje je sukob opisalo kao :" nerazumno ubijanje koje traje izmejdu balkanskih plemena(sto je ,usput,receno,jedna rasisticka karakterizacija) vec hiljadu godina"
autor,kritikuje americkog junaka holbrooke,koji je sebe tako predstavio u knjizi to end a war
ketih je proveo 6 mejseci u sarajevu ,suradjivao je sa clanovima kluba 99,kao i grdjanima sirom BiH
asim mujkic kaze kako ketih dozivljava Srajevo kao grad sa jakim gemeinschaft-om ( http://bitbucket.icaap.org/dict.pl?term=GEMEINSCHAFT )
sociologija nakon bosne
- ljubav_aha
- ljubav_aha
#2 Re: sociologija nakon bosne
vrlo intirganto,tema pogledana 39 puta,bez komentara
-
simpozijum delirijum
#3 Re: sociologija nakon bosne
"u capteru o intelektulanoj izdaji i bosanko herecegovakoj muci se spominje akademik '60tij i '70tih mihajlo markovic,veliki sljedbenik slobodana milosevica,covjek koji je optuzen za ravoj raspada bivse YU i radjanju srpskog nacionalizma
keith optuzuje Zapadno drustvo koje je sukob opisalo kao :" nerazumno ubijanje koje traje izmejdu balkanskih plemena(sto je ,usput,receno,jedna rasisticka karakterizacija) vec hiljadu godina"
autor,kritikuje americkog junaka holbrooke,koji je sebe tako predstavio u knjizi to end a war
ketih je proveo 6 mejseci u sarajevu ,suradjivao je sa clanovima kluba 99,kao i grdjanima sirom BiH
asim mujkic kaze kako ketih dozivljava Srajevo kao grad sa jakim gemeinschaft-om ( http://bitbucket.icaap.org/dict.pl?term=GEMEINSCHAFT )ljubav_aha "
kroz Bosnu su prodefilovali svakojaki psiholozi i psihijatri , filozofi , umijetnici , sociolozi , te ostali bezbrojni masno placeni politolozi iz svih krajeva planete , sta smo to mi ? jebeni safari ?
osim saucesca za pretpljenu muku, uz par analiza objavljenih te dokrorata i utjesnoga tapsanja po ramenu , stanovnici BiH i nemaju vajde od svekolikih foruma i beskrajnih analiza stanja od strane umnih glava bjelosvjetskih , nama treba akcija i konkretna rjesenja
rat i genocid nemaju nista naucno niti filozofsko u sebi , i mala djeca znaju sta je i kako je bilo , a vrle i umne glave iz svijeta ? uz duzno postovanje za vasu pamet , mi nismo pokusni kunici za vase doktorske disertacije i meomare na 300 stranica , vec ljudska bica i dajte nam rjesenja za trenutnu situaciju
ovo je komentar po Sarajvski' ;"mojne' mi suplje , daj mi posla i hljeba covjece "
asim mujkic kaze kako ketih dozivljava Srajevo kao grad sa jakim gemeinschaft-om ( http://bitbucket.icaap.org/dict.pl?term=GEMEINSCHAFT )ljubav_aha "
kroz Bosnu su prodefilovali svakojaki psiholozi i psihijatri , filozofi , umijetnici , sociolozi , te ostali bezbrojni masno placeni politolozi iz svih krajeva planete , sta smo to mi ? jebeni safari ?
osim saucesca za pretpljenu muku, uz par analiza objavljenih te dokrorata i utjesnoga tapsanja po ramenu , stanovnici BiH i nemaju vajde od svekolikih foruma i beskrajnih analiza stanja od strane umnih glava bjelosvjetskih , nama treba akcija i konkretna rjesenja
rat i genocid nemaju nista naucno niti filozofsko u sebi , i mala djeca znaju sta je i kako je bilo , a vrle i umne glave iz svijeta ? uz duzno postovanje za vasu pamet , mi nismo pokusni kunici za vase doktorske disertacije i meomare na 300 stranica , vec ljudska bica i dajte nam rjesenja za trenutnu situaciju
ovo je komentar po Sarajvski' ;"mojne' mi suplje , daj mi posla i hljeba covjece "
- ljubav_aha
#4 Re: sociologija nakon bosne
"suplja prica" kao i njoj slicni ovakvi radovi se prakticiraju godinama u svijetu
ako iskljucis porvsno zakljucivanje,shvatices da je svaki rad pokusaj da se shvati problem,prije njegovog rijesenja,naravno jezik,stil pisanja mogu samo djelovati konfuzno,ali je sutina ista,kao i da je pisana od bilo koje osobe drugog zanimanja
danasnji zivot u BiH je prilicno planiran vanjskom politikom,ali i politikom nasih tadasnjih predstavnika
autor je samo pokusao sakupiti podatke ljudi razlicitih profila koji su prezivjeli rat,na zalost,i sam autor zakljucuje da je BiH vrlo originalan slucaj koji je tesko razumjeti upotrebom danasnje sociologije,koja je doslovno "blokirana" nasm slucajem,i da, mislim da jesmo pokusni kunici,ali ne od vremena stampanja knjige,vec od dana kad je potpisan daytonski ugovor
ako iskljucis porvsno zakljucivanje,shvatices da je svaki rad pokusaj da se shvati problem,prije njegovog rijesenja,naravno jezik,stil pisanja mogu samo djelovati konfuzno,ali je sutina ista,kao i da je pisana od bilo koje osobe drugog zanimanja
danasnji zivot u BiH je prilicno planiran vanjskom politikom,ali i politikom nasih tadasnjih predstavnika
autor je samo pokusao sakupiti podatke ljudi razlicitih profila koji su prezivjeli rat,na zalost,i sam autor zakljucuje da je BiH vrlo originalan slucaj koji je tesko razumjeti upotrebom danasnje sociologije,koja je doslovno "blokirana" nasm slucajem,i da, mislim da jesmo pokusni kunici,ali ne od vremena stampanja knjige,vec od dana kad je potpisan daytonski ugovor