Monstruozan tekst Kurira o Srebrenici

StupskaBitanga

#1 Monstruozan tekst Kurira o Srebrenici

Post by StupskaBitanga »

BRATUNAC - Na grobljima od Biljače i Zalazja do Bratunca i Kravice, žalosne i crne od tuge, srpske majke oplakivale su juče, na godišnjicu najvećih stradanja Srba u bratunačkom kraju, svoje mrtve sinove. Cvijeta Ilić iz Tegara, jadna i žalosna, juče još zorom, čim su otvorili vrata Spomen-sobe izginulih Srba u centru Bratunca, stajala je kraj slika dvojice svojih mrtvih sinova, milovala ispucalim rukama lica svojih dečaka i plakala kao kiša, sama u onoj sobi punoj slika i seni izginulih mladića.

- Ja bila preko, u Srbiji, kad je ‘vamo zapucalo... Kukavica sinja, stajala s one strane Drine i strepila, čekala, molila Boga da ostanu živi... Posle javiše da su obojica poginuli, moj Cvijetin i moj Radojko, majka je samo njih dvojicu imala... Radojko nije bio ni oženjen, iza Cvijetina ostalo troje đece, jedno drugi razred, jedno prvi, treće od godinu i po dana - pričala je posle dok su njene reči zvonile praznom sobom punom samo slika.

Kasnije, prag sobe prekoračila je i Stanica Večerinović iz Tegara isto. Čim je ušla, zajaukala je jadna iz sveg glasa pod slikom svog sina Milojka, koji je stradao isti onaj dan kada i Cvijetin i Radojko. Komšije bili, najbolji drugovi...

- Išli njih trojica cestom, vraćali se da obiđu kuće... Ja posle jadna kukala po Srbiji, nije vrijeđelo... Jedva sam mu kosti prenijela u Srbiju da sa’ranim, da se dušmani ne iživljavaju nad njim mrtvim - pričala je Stanica svoju muku.

Na groblju u Bratuncu, ispod belog krsta sa imenom i slikom vojnika, pala majka u crnini. Grli cveće izniklo i izraslo po grobu. Pored, na hladni kamen spustila kesu grisina, donela sinu isto kao nekad što mu je donosila, kad je bio dečak i kad su bili živi, oboje njih.

- Ja sam iz Sikirića, gde je najveći pokolj bio - kaže.

Kraj nje Nada Simić, iz Sikirića takođe, plače na grobu sina Dragana, pored beli krst pod kojim leži i njen suprug, Draganov otac Živorad.

- Mog Žiku isekli na komade, jedva smo posle našli sve delove tela... - kaže Nada.

Na groblju u Bratuncu juče je služen parastos stradalim Srbima. Prisustvovali su, uz premijera Milorada Dodika, najviši zvaničnici Republike Srpske, predstavnici ambasade Rusije i konzulata Srbije iz Banjaluke. Dan ranije u Srebrenici bili su ambasadori desetina i desetina zemalja, juče u Bratuncu Srbi su sami oplakivali svoje mrtve obeležavajući godišnjicu svojih stradanja.

- Nepravda je i od svijeta i od nas što se za stradanja ovih ljudi ovde, onih u Zalazju, u Biljači ne zna... Kao da su stradali samo jedni, kao da su jedni više, a drugi manje mrtvi - govorio je nad grobovima Srba Dušan Spasojević, sveštenik iz Bratunca.

Ljudi na groblju prilazili su juče redom premijeru Dodiku. Neki da se požale na male boračke penzije, drugi da još nemaju kuće, treći da se požale na još neku nepravdu... I premijer je na groblju govorio o nepravdi, teškoj, koja je pritisla i sav narod i Republiku Srpsku.

- Naser Orić je bio komandant svih operacija u periodu najvećeg stradanja Srba u ovim krajevima. Kako za njega nema komandne odgovornosti, a ima je za Biljanu Plavšić, koja nije komandovala ni jednim jedinim čovekom. Kao što smo mi Srbi priznali zločin u Srebrenici, očekujemo da se i na drugoj strani nađe neko ko će priznati da je ovde stradalo 3.000 Srba, među njima i mnogo nejači, žena, dece - kazao je premijer na groblju.

Crnela su se juče šarenila groblja niz Drinu od naroda koji je pored spomenika palio sveće svojim najmilijim, od kojih su mnogi stradali baš na Petrovdan 1992. godine.

Par kilometara dalje, u Zalazju, gde su na Petrovdan 1992. godine snage Nasera Orića iz Srebrenice pobile 54 meštana, još stoje temelji spaljenih i razrušenih domova u kojima su Srbi tog dana živi spaljivani.

- Ovde su mi poginula dvojica rođene braće, dvojica stričeva, 20 članova uže familije. Tog dana Orićevi su sa svih strana opkolili selo, pobili sve koje su se našli, devetoro naših žive odveli u Srebrenicu, od tada se za njih ne zna ništa, niti smo im kosti našli... Bila je tada ovde u Zalazju i grupa naših ranjenih boraca, kad smo se vratili u selo našli smo njihove kosti, ali ispod spaljenih guma... Žive su ih zapalili... - prepričavao je juče strašnu priču iz Zalazja Mile Stanojević iz ovog sela, u kome je pre rata živelo trideset srpskih porodica, danas samo dvoje staraca, i oni bez struje i bez vode.

PRAŠTALO SA SVIH STRANA

Branko Stanojević bio je u Zalazju na Petrovdan 1992. godine, kada su iz svih pravaca u selo upale snage Nasera Orića.
- Sad kao da ih slušam kako viču: „Alahu ekber, kolji, hvataj žive, ni mačke ne ostavljaj...“ Sklonio sam se u neku kuću, napolju je praštalo sa svih strana, u susednoj sobi Luka je iz pištolja sam sebe ubio da im ne padne šaka... Pred veče sam krenuo niz put, trčao sam koliko su me noge nosile, u ruci sve vreme stezao bombu, ako me pogode da bacim bombu poda se...
Stojanka Stanojević jedna je od dvoje staraca, koji danas žive u pustom selu. U Zalazju se zadesila i na Petrovdan 1992. godine.
- Bomba je pukla kraj mene, izrešetali me geleri... Onako krvava krenem da bežim niza šumu, kad sam došla u Sase, padnem na put, posle su me našli...

a komentar je NAJBOLJI
omentari
Ned, 13/07/2008 - 08:06 — Micko (nije verifikovan)

Auu bre sto preterase.Vecina njih je bila vojska ,izginuli su u napadima i pljacki na imucna muslimanska sela.Dobro se secam 1992 god, kada su Srbi s one strane Drine ( Srebrenice i Bratunca) dovozili televizore i raznorazne masine u Krupanj i prodavali posto zasto.

KURIR-INFO

OVO JE UZASSSSSSSSS
STRASNOOOOOOO
edin_Basket

#2 Re: Monstruozan tekst Kurira o Srebrenici

Post by edin_Basket »

moj najbolji drug je srbin, momak je za 10, uvijek je tu, znamo se 6 godina, nikad se nismo posvadjali
ja se svaki dan pitam kad ce ovi iz rs i srbije prestat da kukaju i uvlace se jedni drugima.
ovaj komentar sve govori
mojgrad

#3 Re: Monstruozan tekst Kurira o Srebrenici

Post by mojgrad »

Sta reci, samo onaj narod koji ima krizu identiteta (a ovi ga imaju od svog postanka) misle da ce kradjom, lazima, klanjem i nenormalnim postupcima postici da budu prihvaceni i postovani...
tesko tesko
cyprus

#4 Re: Monstruozan tekst Kurira o Srebrenici

Post by cyprus »

Pa dobro vjerujem da je bilo svega tamo, ali ovo mi se čini kao ogromno preseravanje. :-)

(izvinjavam se porodicama stradalih ako nije)
zlatiborka

#5 Re: Monstruozan tekst Kurira o Srebrenici

Post by zlatiborka »

StupskaBitanga wrote:
- Mog Žiku isekli na komade, jedva smo posle našli sve delove tela... - kaže Nada.

Na groblju u Bratuncu juče je služen parastos stradalim Srbima. Prisustvovali su, uz premijera Milorada Dodika, najviši zvaničnici Republike Srpske, predstavnici ambasade Rusije i konzulata Srbije iz Banjaluke. Dan ranije u Srebrenici bili su ambasadori desetina i desetina zemalja, juče u Bratuncu Srbi su sami oplakivali svoje mrtve obeležavajući godišnjicu svojih stradanja.

- Nepravda je i od svijeta i od nas što se za stradanja ovih ljudi ovde, onih u Zalazju, u Biljači ne zna... Kao da su stradali samo jedni, kao da su jedni više, a drugi manje mrtvi - govorio je nad grobovima Srba Dušan Spasojević, sveštenik iz Bratunca.

Ljudi na groblju prilazili su juče redom premijeru Dodiku. Neki da se požale na male boračke penzije, drugi da još nemaju kuće, treći da se požale na još neku nepravdu... I premijer je na groblju govorio o nepravdi, teškoj, koja je pritisla i sav narod i Republiku Srpsku.

- Naser Orić je bio komandant svih operacija u periodu najvećeg stradanja Srba u ovim krajevima. Kako za njega nema komandne odgovornosti, a ima je za Biljanu Plavšić, koja nije komandovala ni jednim jedinim čovekom. Kao što smo mi Srbi priznali zločin u Srebrenici, očekujemo da se i na drugoj strani nađe neko ko će priznati da je ovde stradalo 3.000 Srba, među njima i mnogo nejači, žena, dece - kazao je premijer na groblju.

a komentar je NAJBOLJI
komentari
Ned, 13/07/2008 - 08:06 — Micko (nije verifikovan)

Auu bre sto preterase.Vecina njih je bila vojska ,izginuli su u napadima i pljacki na imucna muslimanska sela.Dobro se secam 1992 god, kada su Srbi s one strane Drine ( Srebrenice i Bratunca) dovozili televizore i raznorazne masine u Krupanj i prodavali posto zasto.

KURIR-INFO

OVO JE UZASSSSSSSSS
STRASNOOOOOOO
Ko je vas srbe iz Srbije zvao u BiH? Zasto ste dolazili u drugu drzavu i sta ste ovdje trazili? Da ubijate, palite i pljackate, jel' tako?

Neka se neko pobrine za onog idiota Dodika, jer kako je krenuo a niko nema muda da ga zaustavi, taj debeli govnar ce nam puno sranja napraviti.....

Nije mi zao ni jednog poginulog agresorskog i pljackaskog vojnika, o da vas je vise nestalo, manje bi bilo zla u Bosni a i u svijetu.......
in33sa

#6 Re: Monstruozan tekst Kurira o Srebrenici

Post by in33sa »

a sta je u tekstu konkretno skandalozno?
StupskaBitanga

#7 Re: Monstruozan tekst Kurira o Srebrenici

Post by StupskaBitanga »

evo nadjoh i tekst u kuriru od 11.07
REBRENICA/BRATUNAC - Srbi i Bošnjaci će u naredna dva dana u Srednjem Podrinju obeležiti godišnjice velikih stradanja svojih sunarodnika tokom poslednjeg rata u Bosni. Na groblju Memorijalnog centra u Potočarima uz verski obred biće sahranjena tela 307 identifikovanih muslimana poginulih u tim borbama.

S druge strane, u subotu, 12. jula, na Petrovdan, parastosom na groblju u Bratuncu i liturgijom u crkvi u Srebrenici obeležiće se 16. godišnjica velikog stradanja preko 3.500 Srba koje su muslimanske oružane snage pod komandom Nasera Orića ubile tokom 1992. i 1993.

Okupljanje muslimana u Potočarima Milivoj Ivanišević, direktor Centra za istraživanje zločina nad srpskim narodom i član Senata RS, vidi kao “bal vampira”.

- To su isti oni koji su popalili na stotine srpskih sela i pobili na hiljade srpskih civila. Pri tom su opljačkali svu imovinu iz srpskih kuća, a ono što nisu uspeli da odnesu, palili su. E, sad dolaze njihovi saborci da se poklone, da im odaju priznanje za zločine i da se zakunu da će nastaviti sa zverstvima - kaže Ivanović. On dodaje da tu nema civilnih žrtava jer je do 2005. pronađeno samo jedno žensko telo.

- Deca i žene ne čine ni pet odsto žrtava. Da je obrnuto, onda bi muslimani mogli govoriti o genocidu. Umesto njihovih hodža, Petrič i Ešdaun su im napravili mezarje da bi celom svetu prikazali kako je mnogo muslimana izginulo u Srebrenici. Na drugoj strani, bosanski muslimani su dobili spomen-obeležje u Evropi, svoju Meku i Medinu, poput našeg Jasenovca i jevrejskog Aušvica. Nije slučajnost što su odabrali baš 11. jul, jer tog dana nijedan musliman nije poginuo. To su uradili samo da bi Srbima zagorčali život uoči krvavog Petrovdana - otkriva direktor Centra za istraživanje zločina nad srpskim narodom. On upozorava na mogućnost i da se Naser Orić danas pojavi u Potočarima.

- Doći će razni vampiri ili, kako muslimani vole da kažu, šejtani. Naše vlasti treba da ga uhapse kao što Jevreji hapse naciste po celoj zemaljskoj kugli, ne obazirući se na međunarodno pravo. Mi u Beogradu nismo imali nijedno suđenje, a toliko je Sandžaklija žarilo i palilo širom BiH - podseća Ivanović.

Miroslav Toholj, bivši ministar informisanja RS, tvrdi da je mit o stradanju muslimana u Srebrenici veštački sagrađen.

- “Dvostruki standard” je preblaga reč. Zapravo, to je eufemizam za notorno krivotvorenje činjenica u vezi s ratom u Podrinju. Važno je ne samo utvrditi činjenično stanje o stradanju muslimana nego i o stradanju Srba koje je prethodilo “etapi Srebrenica” - smatra Toholj.

Pojedinačno sagledati svaku od žrtava

Da bi se shvatile razmere zločina u Srebrenici, treba govoriti o svakoj žrtvi pojedinačno, a ne kao o jednoj od brojki, poručili su juče učesnici skupa “Srebrenica: Solidarnost i odgovornost”, povodom 13-godišnjice od zločina u tom gradu. Glumica Mirjana Karanović je rekla da društvo u Srbiji mora da se bori za “pojedinačno prihvatanje i saosećanje” prema svakoj od žrtava tog zločina.
- Dokle god se žrtve tog zločina budu poistovećivale s društvenim i političkim ciljevima, nećemo mnogo napredovati. Ovo društvo o tim žrtvama mora da govori kao o ljudima, a ne kao o brojkama - rekla je Karanovićeva.

tim borbama.
ispade da su se nasi ljudi boririli sa Srbima i da su ih Srbi ubili u zaru borbe i to je automatski negiranje genocida
to je skandalozno
callmethebreeeze

#8 Re: Monstruozan tekst Kurira o Srebrenici

Post by callmethebreeeze »

zasto citate kurir?
fuj, to je ko umivati se acetonom... ignorisati govna... mogu srati koliko hoce, istina se zna...
STOKA!
KemooSA

#9 Re: Monstruozan tekst Kurira o Srebrenici

Post by KemooSA »

Neko vise konacno treba istraziti spisak svih poginulih ljudi u Srebrenici.Na to prije sveGa mislim da vojnike i obicne civile ne stavljaju u isti kos.Ne moze se vojnik koji je poginu u bitci izjednacavati sa nekim civilom koji je zavezanih ruku bez oruzja dobio metak u glavu!
Prije 3-4 god Srbi su pravili parasto za oko 100-200 ubijenih ljudi u i oko Srebrenice.Danas se taj broj popeo na oko 3000!
Mislim da neka strana nepristrana komisija treba da izvrsi popis svih zrtava rata u Bih kako nebi svako pisao historiju na svoj nacin.
Zamislite samo npr. za nekih 20 god. kad djeca u R.S-u u historiji budu ucili kako je u Sarajevu ubijeno 5000 Srba u Srebrenici 3000 (to je cisto opravdavanje svih zlocina) i ako to konacno ne rijesimo buducnost ce nam biti crna!
StupskaBitanga

#10 Re: Monstruozan tekst Kurira o Srebrenici

Post by StupskaBitanga »

callmethebreeeze wrote:zasto citate kurir?
fuj, to je ko umivati se acetonom... ignorisati govna... mogu srati koliko hoce, istina se zna...
STOKA!

pa procitajte komentaere njihvih srba kako ih mrze

ali uvijek ima idiota koji ce u ovo povjerovati a usput kurir u manjem bh entitetu ima veliku popularnost

zajedno sa press (http://www.pressonline.rs) koji ima cak rubriku RS
zar je RS drzava??????
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#11 Re: Monstruozan tekst Kurira o Srebrenici

Post by dr.gog »

..a Kurir je pak jedna od tuceta krasnih tiskovina :D
inferno75

#12 Re: Monstruozan tekst Kurira o Srebrenici

Post by inferno75 »

Evo moj mali prilog koliko je četnička propaganda još uvijek jako,jako providna:

Prije par godina hodam gradom i sretnem svoj nastavnicu geografije iz OŠ Moric Moco Salom, Mariju Trbojević. Baš se onako lijepo ispričamo. Neki dan na netu naletim na ovo:

http://www.novosti.rs/code/navigate.php ... ljton=5348

RATNO SARAJEVO - LOGOR ZA SRBE (7)
[Dodaj u kliping]
Streljao sam kopače
03.07.2006 Ocena:
5.00 (Glasova: 2)
[Oceni] Komentara: 390 [Postojeći komentari]
Piše Vlastimir POPOVIĆ
REPUBLIKA Srpska, Bijeljina, 5. april 1996. godine, Uprava kriminalističke policije. Čita se izjava osumnjičenog za ratne zločine.
Jasmin Šljivo, sin Huseina i majke Pleme, rođene Čengić. Rođen 20. 1. 1975. god. u Sarajevu SO Centar, po narodnosti Bošnjak, državljanin Federacije Bosne i Hercegovine, po zanimanju KV kuvar, nezaposlen, vojno nesposoban... U tzv. Armiji BiH vojno angažovan od 8. 4. 1992. god. do početka 1995. god. u 115. motorizovanoj brigadi (10. brdska brigada - „Caco“), kad je prema ličnoj izjavi oboleo od epilepsije i SCH, do zarobljavanja stalno nastanjen u Sarajevu, ul. Komatin br. 47, SO Stari grad, do sada privođen u prostorije CZ Sarajevo radi obrade od strane MUP BiH u vezi sa zločinima koje su počinili pod komandom Mušana Topalovića Cace.

- Posle dva ili tri dana od ubistva Lakića u štab je doveden Jovan Savić, profesor geografije u OŠ „Moris - Moco Salom“. Meni je on bio razredni starešina u OŠ. Gledao sam kako Savića metkom iz pištolja ubija Samir Bejtić. Nekoliko dana posle ovog događaja data je lažna uzbuna na našoj liniji. Srpskog napada nije bilo pa je Mušan Topalović bio vrlo ljut.
Mnogo je psovao i pretio svima redom. Posle nekoliko minuta Topaloviću su doveli jednog muškarca starog oko 35 godina. Topalović ga je vređao i tražio da mu kaže ime. Muškarac je odgovorio da se zove Sokol Dragan. Topalović mu je psovao srpsku majku i pravoslavnog boga. Okrenuo se ka Samiru i povukao prstom preko vrata. Bejtić je Dragana vezao za vučnu kuku i tako ga vukao sve do štaba. Kada smo mi stigli, Sokol Dragan je ležao pokriven čaršavom. Suvad Milić ga je otkrio i ja sam vidio da istom curi mozak, te da je već umro.
- TAKOĐE mi je poznato da je Slobodana Vujovića zvanog Vuja u komandu doveo Senad Hasić. Bio je urednik zabavno-muzičkog centra u „Diskotonu“ Sarajevo. Na Kazanima ga je zaklao Samir Bejtić. Početkom marta su Bejtić i Hasić iz OŠ „Moris - Moco Salom“ dovezli Zdenku Bušić, nastavnicu istorije, i Mariju Trbojević, nastavnicu geografije. Ubijene su na taj način što je Mušan Topalović stavio glave žena na kamen, a zatim se sa udaljenosti od desetak metara zatrčao i skočio na glave nastavnica, usled čega su one i umrle. Tela ubijenih nastavnica smo pobacali u jamu Kazan.

POGLEDAM OVO I POMISLIM WTF????!!!! :-)

Pa Zdenka Bušić još uvijek radi u OŠ "Edhem Mulabdić" (bivša Moris Moco Salom):

http://osem.edu.ba/index.php?option=com ... Itemid=105

Pa imaju li ti ljudi imalo obraza???? :x

-
Izmedju CVile i DMalte

#13 Re: Monstruozan tekst Kurira o Srebrenici

Post by Izmedju CVile i DMalte »

zar je ovo nesto novo, pa komsije su uvijek bile sklone napuhavanju svojih i umanjivanju tudjih zrtava, po njima je u Jasenovcu stradalo milion Srba, a Adilova komisija nabroja manje od sto hiljada, sa sve imenom i prezimenom....no napuhavanje poginulih u ratovima je jedna od odlika balkanskog mentaliteta i ispoljava se od Vardara pa do Triglava...yebo ti nas sve
callmethebreeeze

#14 Re: Monstruozan tekst Kurira o Srebrenici

Post by callmethebreeeze »

StupskaBitanga wrote:
callmethebreeeze wrote:zasto citate kurir?
STOKA!

pa procitajte komentaere njihvih srba kako ih mrze

ali uvijek ima idiota koji ce u ovo povjerovati a usput kurir u manjem bh entitetu ima veliku popularnost

zajedno sa press (http://www.pressonline.rs) koji ima cak rubriku RS
zar je RS drzava??????
uvijek imas idiota koji ce vjerovati u lazi. i dan danas imas idiota koji ne vjeruju da se holokaust desio. i ja sam se prije nervirao i bila mi muka, sad sam sam jednostavno prihvatio da nekima nema spase. bio sam u nadi prije par godina kada je objavljen snimak skorpijona da ce doci do osvjestenja u srbiji, ali nije doslo.

ja mislim da su se nase vlasti trebale ponijeti puno drugacije kad je rijec o zlocinima koje je abih cinila, u sarajevu, oko sreberenice i svuda, ali, konkretno u slucaju raznoraznih "kurira", to ne bi znacilo nista. zato govna trsiti od sebe.
Last edited by callmethebreeeze on 13/07/2008 17:45, edited 2 times in total.
Idun

#15 Re: Monstruozan tekst Kurira o Srebrenici

Post by Idun »

in33sa wrote:a sta je u tekstu konkretno skandalozno?
Meni je licno mnogo toga skandalozno(osim nastradalih civila, staraca i djece kojih mi je uvijek zao).
S druge strane, u subotu, 12. jula, na Petrovdan, parastosom na groblju u Bratuncu i liturgijom u crkvi u Srebrenici obeležiće se 16. godišnjica velikog stradanja preko 3.500 Srba koje su muslimanske oružane snage pod komandom Nasera Orića ubile tokom 1992. i 1993.
- Zar nije 07.01 datum stradanja?
- 140 nije isto sto i 3500...a 3500 nije isto sto i 5000...za pola godine biti ce 7500 za godinu preko 10 000. Za dvadest godina ce uciti u istoriji kako je na ovom podrucju ubijeno neduznih srpskih civila 1 700 000. Mislim, u svemu treba imati granice pa i u lazima. :mrgreen:
Nepravda je i od svijeta i od nas što se za stradanja ovih ljudi ovde, onih u Zalazju, u Biljači ne zna... Kao da su stradali samo jedni, kao da su jedni više, a drugi manje mrtvi - govorio je nad grobovima Srba Dušan Spasojević, sveštenik iz Bratunca.
Pa ne moze se jednom rukom cesati po ....i sa njom jesti.

http://www.youtube.com/watch?v=r74hsAsb ... re=related

neravip

#16 Re: Monstruozan tekst Kurira o Srebrenici

Post by neravip »

- Posle dva ili tri dana od ubistva Lakića u štab je doveden Jovan Savić, profesor geografije u OŠ „Moris - Moco Salom“. Meni je on bio razredni starešina u OŠ. Gledao sam kako Savića metkom iz pištolja ubija Samir Bejtić.
Jovo meni predavao geografiju u Moris Moco Salom prije rata,a evo ga živ i zdrav prvi mi komšija na Alipašinom polju i dobar prijatelj....u ratu mi njegova supruga Milka predavala Bosanski i Francuski jezik....
Idun

#17 Re: Monstruozan tekst Kurira o Srebrenici

Post by Idun »

mojgrad wrote:Sta reci, samo onaj narod koji ima krizu identiteta (a ovi ga imaju od svog postanka) misle da ce kradjom, lazima, klanjem i nenormalnim postupcima postici da budu prihvaceni i postovani...
tesko tesko
Nisam mogla izdrzati.... :mrgreen:

http://www.youtube.com/watch?v=SfQV0q0rivk&NR=1
MuaDib

#18 Re: Monstruozan tekst Kurira o Srebrenici

Post by MuaDib »

Smatram da Kurir glasilo srpskih fašista nije relevantno da govori o stradanju bilo koga, a ponajmanje Srba.

Nesporno je haški tribunal utvrdio da je bilo zločina nad Srbima u Srebrenici, ali da za njih nije odgovoran Naser Orić.
A navedeni slučajevi su predati u nadležnost Suda i Tužilaštva BiH, dakle Sud BiH treba da nađe odgovorne i kazni krivce za te zločine. Poređenje ovih zločina sa genocidom u Srebrenici je neuporedivo i najblaže rečeno neumjseno. 8)
in33sa

#19 Re: Monstruozan tekst Kurira o Srebrenici

Post by in33sa »

Nije sahranjivanje zivih ljudi samo srpski brend, imali smo slucaj one brace iz Vogosce koje su nasi mediji sahranili i pridodali na racun bunkera u Semizovcu, da bi se jedan od brace javio iz Njemacke i demantovao vijest da je ubijen.
cyprus

#20 Re: Monstruozan tekst Kurira o Srebrenici

Post by cyprus »

A stvarno...postoji li RELEVANTAN spisak srpskih civilnih žrtava i ratnih zarobljenika u tom području?
ld

#21 Re: Monstruozan tekst Kurira o Srebrenici

Post by ld »

http://www.idc.org.ba/projekti/mit_o_bratuncu.html

MIT O BRATUNCU: BLATANTNA MANIPULACIJA BROJEVIMA

Navodi da je broj srpskih žrtava u Bratuncu, u periodu između aprila 1992. i decembra 1995. godine, tri hiljade su očiti falsifikat. Istraživanje koje je IDC proveo najopsežnije je provedeno u Bosni i Hercegovini nakon rata i dokazuje da je ukupan broj žrtava tri do devet puta manji od broja koji je Srbija i Crna Gora navela u svojoj argumentaciji u sporu sa BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu.

Vjerovatno najočitija ilustracija uveličavanja broja žrtava je Kravica, srpsko selo u blizini Bratunca koje su snage Armije BiH napale na pravoslavni Božić, u jutro sedmog januara 1993. godine. Prvotni navodi da je taj napad za razultat imao stotine civilnih žrtava su se pokazali lažnim. Uvid u originalnu dokumentaciju Vojske Republike Srpske, jasno pokazuje da je broj vojnih žrtava zapravo daleko veći od civilnih. Prema dokumentu pod naslovom "Ratni put Bratunačke brigade" VRS-a broj ubijenih vojnika je 35, ranjenih 36, dok je broj civilnih žrtava 11.
Uz informacije koje je IDC dobio od članova familija i rodbine žrtava i informacija prikupljenih tokom inspekcije grobalja, IDC je sakupio i sve primarne izvore, zvaničnu dokumentaciju Ministarstva odbrane Republike Srpske i Bratunačke brigade VRS-a, kao i djela koja su objavljivali srpski autori. Žrtve su potom svrstane u dvije skupine na osnovu sljedećih kriterija: općina prebivalista u vrijeme izbijanja rata, i općina u kojoj je doslo do prerane i nasilne smrti.

Nakon sto su svi izvori međusobno uspoređeni, i nakon uklanjanja imena koja su se ponavljala rezultati su pokazali da je u Bratuncu ubijeno i poginulo 119 civila i 424 vojnika iz prve grupe. Broj civilnih žrtava u drugoj grupi je isti (119), dok je broj ubijenih vojnika 448. taj rezultat pokazuje da je 26 vojnika VRS-a, osim pripadnika Bratunačke brigade, učestvovalo u borbama u i oko Bratunca i izgubilo živote.

Inspekcija vojnog groblja u Bratuncu pokazala je da od 383 žrtve pokopane nije moguće utvrditi tačan uzrok smrti za 63 žrtve, iako je vjerovatno da i te žrtve umrle za vrijeme trajanja rata. Usto, 139 žrtava koje su živjele drugdje u vrijeme izbijanja rata i poginule u borbama na drugim bojistima u Bosni i Hercegovini danas su pokopane u vojnom groblju u Bratuncu. Među njima, 48 žrtava pokopanih u Bratuncu živjelo je i poginulo u Hadžićima; 36 je živjelo u vrijeme izbijanja rata i poginulo u Srebrenici; 34 u Vogosći; tri u Konjicu i jos tri u Ilijasu; dva pripadnika VRS-a živjeli su u vrijeme izbijanja rata i poginuli u Sarajevu, jos dvoje na Ilidži i po jedna žrtva u Trnovu, Palama i Tuzli.

Od preostalih žrtava izvan Bratunca, jedna je prije rata živjela u Kiseljaku, i poginula u Hadžićima; jedan je vojnik u vrijeme izbijanja rata živio u Srebrenici, a poginuo je u Jajcu; trojica poginulih su u vrijeme izbijanja rata živjeli u Travniku, i poginuli su u Hadžićima, trojica su živjeli na Ilidži i poginuli u Hadžićima, devet je živjelo u Sarajevu, a poginulo u Hadžićima, jedan je živio u Hadžićima, a poginuo u Vogosći i jedan je živio u Zenici, a poginuo je u Vogosći, a jedan je živio u Zenici u vrijeme izbijanja rata i poginuo je u Srebrenici. Dalje, jedan od pokopanih vojnika živio je u Tuzli u vrijeme izbijanja rata i poginuo na tuzlanskom bojistu, jedan je živio u Bosanskom brodu, a poginuo u Olovu, a jedan je živio u Srebrenici i poginuo u Bihaću. Na koncu, dvije osobe koje su živjele u Kaknju, a poginule u Hadžićima pokopane su na vojničkom groblju u Bratuncu, kao i jedna osoba koja je živjela u Hadžićima, a poginula na Ilidži; dvojica vojnika koji su živjeli u Vitezu u aprilu 1992. godina, a poginuli u Hadžićima; četiri predratna žitelja Konjica koji su poginuli u Hadžićima, dvojica žitelja Pala koji su poginuli u Hadžićima, sedam predratnih žitelja Zenice koji su poginuli u Hadžićima, jedan stanovnik Varesa i jedan stanovnik Kaknja, koji su obojica poginuli u Ilijasu.

Broj žrtava iz srednje Bosne može se objasniti poslijeratnim migracijama stanovnistva, odnosno organizirane evakuacije srpskog stanovnistva - očigledno evakuacija se odnosila i na grobove - naročito onog iz perifernih dijelova Sarajeva. Tadasnje političko vođstvo RS-a pozvalo je lokalno stanovnistvo da napusti Sarajevo, koje se ovom pozivu odazvalo u toj mjeri da su neki djelovi Sarajeva narednih nekoliko mjeseci bili nenaseljeni. Dio tog stanovnistva je potom naseljen u Bratuncu, a njihovi najmiliji ponovo pokopani na tamosnjem groblju; njihova smrt, međutim, predstavljena je kao posljedica akcija koje su poduzimale snage Armije BiH iz Srebrenice.
Podjednako je važno i to sto je u ukupan broj poginulih Srba na teritoriji općine Bratunac uključen i niz stranih državljana (uglavnom iz Srbije i Crne Gore, odnosno Hrvatske). Barem 15 takvih osoba izgubili su živote tokom borbi u Bratuncu; skoro svi su pripadnici paravojne skupine koja je stigla u Bratunac u Aprilu 1992. godine na poziv bratunačkog SDS-a i u suradnji sa Resorom državne bezbjednosti Republike Srbije (vidi svjedočenje Miroslava Deronjića pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivsu Jugoslaviju). Neke od ovih osoba poimenično su Vesna Krdžalić, Dragica Mastikosa, Aleksandar Grahovac i Sreto Suzić, koji su poginuli u borbama vođenim 29. maja 1992. godine u Sandićima pored Bratunca. Sve njih su vlasti RS-a potom svrstale u "žrtve muslimanskog terora". Međutim, državljani Srbije su, sudeći po evidenciji Bratunačke brigade, nastavili stizati tokom cijele 1992. godine: jedan je poginuo u borbama tokom augusta (Žarko Komnenski), a jos jedan u borbama u novembru (Đuro Vujaklija). Dalje, podaci o gubicima Bratunačke brigade VRS-a pokazuju da su "dobrovoljci" stizali i tokom 1993. godine, kao sto je Dragan Milićev (poginuo u borbama tokom januara 1993. godine) i Dragoslav Stanković koji je poginuo mjesec dana kasnije.
clav

#22 Re: Monstruozan tekst Kurira o Srebrenici

Post by clav »

Kurir je takav medij da tekst uopste nije iznenadjujuci. Medjutim iznenadjuje izvjestavanje domacih, ovih nam kvalitetnih medija u BiH, ponajprije federalnih. Niko se nije sjetio da pokusa da demantuje, da pokaze ovo istrazivanje IDC-a iz Sarajeva(Srbi ih prihvataju kao objektivne jer su broj zrtava u BiH umanjili na 96.000 btw) , koje je postovao ld, da mozda kaze kako Dodik ustvari skuplja jeftine politicke poene. Zlocina nad Srbima(civilima) u okolini Bratunca i Srebrenice je bilo. To sto Naser Oric nije osudjen ne znaci da ih nije bilo, ali ih sigurno nije bilo ni blizu onom broju kako pokusava predociti ''grupa pojedinaca''.
chockad

#23 Re: Monstruozan tekst Kurira o Srebrenici

Post by chockad »

KemooSA wrote:Neko vise konacno treba istraziti spisak svih poginulih ljudi u Srebrenici.Na to prije sveGa mislim da vojnike i obicne civile ne stavljaju u isti kos.Ne moze se vojnik koji je poginu u bitci izjednacavati sa nekim civilom koji je zavezanih ruku bez oruzja dobio metak u glavu!
Prije 3-4 god Srbi su pravili parasto za oko 100-200 ubijenih ljudi u i oko Srebrenice.Danas se taj broj popeo na oko 3000!
Mislim da neka strana nepristrana komisija treba da izvrsi popis svih zrtava rata u Bih kako nebi svako pisao historiju na svoj nacin.
Zamislite samo npr. za nekih 20 god. kad djeca u R.S-u u historiji budu ucili kako je u Sarajevu ubijeno 5000 Srba u Srebrenici 3000 (to je cisto opravdavanje svih zlocina) i ako to konacno ne rijesimo buducnost ce nam biti crna!
kemo dragi, zar ima razlike u ubistvu kad imas vojnika koji nema cime da se brani i tako pogine od onog ko je zarobljen i svezanih ruku ubijen. jer u srebrenici se desvalo upravo to, i srebrenicu treba posmatrat kao jednu cjelinu bez obzira kad i kako je neko ubijen. mozda se moze kazati, plasim se da ce zvucati grubo, da su veliku srecu imali oni koji nisu pali cetnicima zivi u ruke.
ne trebaju nama nikakve koimisije, mi znamo koliko je ubijenih, i za koliko njih jos uvijek tragamo. ne trebaju nam komisije ni pristrasne ni nepristrasne. jer kad se govori o srebrenici niko ne moze biti nepristrasan, jer citav svijet snosi odgovornost za srebrenicu.
ono sto sebi nikada ne smijemo dopustiti, mi bosnjaci, jeste da kalkulisemo sa zrtvama proslog rata, niti da premisljamo ko je kriv.
Idun

#24 Re: Monstruozan tekst Kurira o Srebrenici

Post by Idun »

chockad wrote:
KemooSA wrote:Neko vise konacno treba istraziti spisak svih poginulih ljudi u Srebrenici.Na to prije sveGa mislim da vojnike i obicne civile ne stavljaju u isti kos.Ne moze se vojnik koji je poginu u bitci izjednacavati sa nekim civilom koji je zavezanih ruku bez oruzja dobio metak u glavu!
Zamislite samo npr. za nekih 20 god. kad djeca u R.S-u u historiji budu ucili kako je u Sarajevu ubijeno 5000 Srba(U RS se spominje cifra od 10 000) u Srebrenici 3000 (to je cisto opravdavanje svih zlocina) i ako to konacno ne rijesimo buducnost ce nam biti crna!
ne trebaju nama nikakve koimisije, mi znamo koliko je ubijenih, i za koliko njih jos uvijek tragamo. ne trebaju nam komisije ni pristrasne ni nepristrasne. jer kad se govori o srebrenici niko ne moze biti nepristrasan, jer citav svijet snosi odgovornost za srebrenicu.
ono sto sebi nikada ne smijemo dopustiti, mi bosnjaci, jeste da kalkulisemo sa zrtvama proslog rata, niti da premisljamo ko je kriv.
Upravo tako. Ne trebaju nama nikakve komisije da znamo ko je ubijao. Ali treba za istoriju i nova pokoljenja da im se ne desi ovo sto i nama. No, kako to inace biva, u ”nasoj istoriji”, kad se jedna laz "nekih"ponovi 1000 puta, ona postaje istina. Zato se ovaj put to ne smije dozvoliti. Jer kad se popusti necijoj megalomaniji, onda joj nema kraja - ako joj se ne stane na put u pravo vrijeme.
Znaci sa 119 smo doslin a 3500-5000 u veoma kratkom periodu.

Uzmi samo Jasenovac. Ovdje ne zelim da vrijedjam zrtve vec samo, kako se kalkulisalo sa ciframa od 700 000 – 1 700 000….po potrebi.
Po dokument Saveznog zavoda za statistiku. u Jasenovcu i Gradiskoj ubijeno je 59.086 osoba. Od toga je 33.846 Srba, 9.044 Jevreja, 1.471 Rom, 942 Muslimana, 6.544 Hrvata, 194 Slovenca, 60 madjarskih Zidova i oko 50 Makedonaca, a 6.849 osoba je nacionalno neidentificiranih. Cak broj srpskih zrtava u Jasenovcu moze biti manji cak i od te cifre od 33.846 ubijenih jer je 7 000 nacionalno neidentificiranih podvedeno i drugih sem Muslimana i koliko je Muslimana evidentirano kao Srbi odnosno Hrvati. Tacan broj je blizi brojci od 70 000 nego brojci od 700 000 žrtava koju su pobili više puta i sami zatočenici koji su poslje rata napisali knjigu. (Zulfikarpasic)

Evo jos par istina gdje se uopste ne govori o 700 000 zrtava.

Numbers of Jasenovac Victims
(Serbs, Bosniaks, Jews, Roma, Croats, and others)

Bosniaks and Croats were also victims of Jasenovac. According to the U.S. Holocaust Museum:
"The Ustaša authorities established numerous concentration camps in Croatia between 1941 and 1945. These camps were used to isolate and murder Serbs, Jews, Roma, Muslims [Bosniaks], and other non-Catholic minorities, as well as Croatian political and religious opponents of the regime."
Jasenovac Research Institute claims that 300,000 to 700,000 Serbs died in Jasenovac - the numbers challenged even by the United States Holocaust Museum, quote:
"The most reliable figures place the number of Serbs killed by the Ustasha between 330,000 and 390,000, with 45,000 to 52,000 Serbs murdered in Jasenovac." [USHMM and Jewish Virtual Library]

In 1998, the Bosniak Institute published SFR Yugoslavia's List of war victims from the Jasenovac camp. The list contained 49,602 total victims at Jasenovac with 26,170 Serbs, 8,121 Jews, 5,900 Croats, 1471 Roma, 787 Bosniak Muslims, 6,792 of unidentifiable ethnicity and the rest others.

According to another historian, Dr Vladimir Zerjavic, over 12,000 Bosniaks and Croats perished in Jasenovac. One might also read Dr Nihad Halilbegovic's study about the Bosniak victims of Jasenovac concentration camp (currently, only the Bosnian language version is available - Bosnjaci u Jasenovackom Logoru.
According to the Jewish Virtual Library, the precise number of Jews murdered in Jasenovac is not known, but estimates range between 8,000 and 20,000 Jewish victims; and the estimate of the number of Romani (Gipsy) victims is beteween 8,000 and 15,000 who perished in Jasenovac.

Dan, the US Holocaust Museum's website page on Jasenovac - http://www.ushmm.org/wlc/article.php?la ... d=10005449 - states that:

"Between its establishment in 1941 and its evacuation in April 1945, Croat authorities murdered thousands of people at Jasenovac. Among the victims were: between 45,000 and 52,000 Serb residents of the so-called Independent State of Croatia; between 8,000 and 20,000 Jews; between 8,000 and 15,000 Roma (Gypsies); and between 5,000 and 12,000 ethnic Croats and Muslims, who were political and religious opponents of the regime.
Topla voda

#25 Re: Monstruozan tekst Kurira o Srebrenici

Post by Topla voda »

oni se vode logikom-svjesno cemo lagati,oni ce osporavati nase spiskove mrtvih,pa cemo i mi osporavati njihove i tako cemo umanjivati svoje zlocine
Post Reply