Kapitalizam ili socijalizam?

U kakvom uređenju biste voljeli živjeti?

Socijalizam
20
57%
Kapitalizam
6
17%
Nešto treće
9
26%

Total votes: 35

Lincoln-Burrows

#1 Kapitalizam ili socijalizam?

Post by Lincoln-Burrows »

U socijalizmu smo živjeli, a možda smo i još u glavama u socijalizmu, na kapitalizam
se tek navikavamo a nismo ni potpuno sigurni što je to zapravo.

Da pojasnim postoje 4 tipa kapitalizma:

1. Kapitalizam koji je zasnovan na trzisnoj ekonomiji
2. Korporativni kapitalizam
3. Socijalno-demokratski kapitalizam
4. Kapitalizam koji vodi drzava odnosno strateska poduzeca nisu privatizirana

odnosno kako slika kaže: Image

Za što bi se trebalo odlučiti, jer vrijeme ističe, možda je već sve propalo, a možda tek kreće.
Ja mislim da treba da krene, za šta ste vi?
A-ZO

#2 Re: Kapitalizam ili socijalizam?

Post by A-ZO »

To je bar lako, najbolje je uvesti Socijalno-demokratsko-korporativni kapitalizam zasnovan na trzisnoj ekonomiji koji vodi drzava odnosno strateska poduzeca nisu privatizirana :kravata:
Lincoln-Burrows

#3 Re: Kapitalizam ili socijalizam?

Post by Lincoln-Burrows »

A-ZO wrote:To je bar lako, najbolje je uvesti Socijalno-demokratsko-korporativni kapitalizam zasnovan na trzisnoj ekonomiji koji vodi drzava odnosno strateska poduzeca nisu privatizirana :kravata:
Ova je dobra :-D

Samo kume ne ide tržišna, korporativna i državna ekonomija zajedno,
eventualno može bit djelomično državna i jedno od ovo dvoje,
a po meni je mnogo bitnije osigurat socijalno sigurnu državu
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#4 Re: Kapitalizam ili socijalizam?

Post by pici »

Na summitu G8 žderali i raspravljali o gladi
10.07.2008. 10:34

Dok cijene hrane vrtoglavo rastu, najmoćniji svjetski vođe skupine G8 uživaju u bakanalijama i raspravljaju o krizi hrane u svijetu.
Dok cijene hrane vrtoglavo rastu, a građani zemalja Trećeg svijeta, ali i zemalja u tranziciji, vješaju zube o klin, dotle najmoćniji svjetski vođe skupine G8 uživaju u bakanalijama naspram kojih se antičke doimlju asketskim. Recentna studija Svjetske banke pokazuje da će dodatnih 105 milijuna ljudi, uključujući 30 milijuna u Africi, preći liniju siromaštva zbog rasta cijene hrane u svijetu. Stara je poslovica Sit gladnom ne vjeruje, a G8 vođe ne samo da su siti, već ne znaju na koji bi otvor izbacili što su pokrkali. ''Veliki vođe'' raspravljahu o krizi uživajući u gastronomskoj ekstravaganciji od 18 jela. Kakva hipokrizija, kakvo licemjerje, sigurno ste pomislili.
Prenosimo vam samo dio jelovnika kojeg je objavio Daily Mail.

Radni ručak:
- bijela juha od šparoga i tartufa
- meso raka sa želatinom
- pjena od badema s tapenada namazom
- pileća prsa i punjeni bataci u pikantnom umaku od orašastih plodova i naranče, s pjenom od cikle
kompot od breskvi, sladoled i preljev od malina
- kava i kolačići

Vina:
- Chateau Grillet 2005
- Chambolle-Musigny 2005

Večera:
- kavijar dimljeni losos, morski jež i sabljarka
- pita s lukom
- korijen ljiljana sa začinskim biljem
- govedina s okusom morskih algi i šparoge
- fileti tune, avokado, želatinasti soja umak i začini
- kuhane školjke, rajčica i metvica u gustoj juhi od školjaka lokvanji i ružičasti ugor s octom i soja umakom
- kuhani škampi u tosazu octenom umaku
- jegulja na žaru s čičkom
- pržene goby ribice u sojinom umaku sa šećerom
- gusta juha od rakova
- pržene trnoglave ribice u umaku od papra janjetina s okusom začinskog bilja i senfa te pečena janjetina s divljim gljivama i crnim tartufima
- sir, med s okusom lavande i karamelizirani orašasti plodovi

Vina:
Le Reve Grand Cru Brut/La Seule Gloire Champagne
Sake/Isojiman Shuzo Shizuoka
Corton Charlemagne 2005.

I brate mili, tko zna u kakvim su se još gastronomskim perverzijama davili. Jela su poslužena u Windsor Hotelu, na obali jezera Toya, gdje noćenje u predsjedničkom apartmanu stoji 7000, 00 funti. A vi sad fino opsujte u sebi, pojedite kruha i masti, odozgo stavite paprike, a kasnije za desert isto sa šećerom te zalijte sve to kakvom rakijetinom ili vinom jer utjehe nema u vodi :D :D
kustah

#5 Re: Kapitalizam ili socijalizam?

Post by kustah »

kustah

#6 Re: Kapitalizam ili socijalizam?

Post by kustah »

Nema dobrih kapitalizama, svi su oni tzv. "vulture capitalism" tipa, vise ili manje benigni. Sa tendencijom i velikom vjerovatnocom da postanu zlocudni.
popajic

#7 Re: Kapitalizam ili socijalizam?

Post by popajic »

Sto ili socijalizam ili kapitalizam?
Najrazvijenije kapitalisticke drzave imaju i najrazvijenije socijalne mjere (Skandinavija,Holandija...)
uvijek se ovo brka.
kustah

#8 Re: Kapitalizam ili socijalizam?

Post by kustah »

popajic wrote:Sto ili socijalizam ili kapitalizam?
Najrazvijenije kapitalisticke drzave imaju i najrazvijenije socijalne mjere (Skandinavija,Holandija...)
uvijek se ovo brka.
Ovo je vjerovatno tacno, ali je samo za unutrasnju upotrebu. Kada isti ti holandjani i norvezani i njihove kompanije odu u druge zemlje oni su najobicniji robovlasnici.
Sargan

#9 Re: Kapitalizam ili socijalizam?

Post by Sargan »

E ovako:

1)
Ovo je pitanje na koje cu odgovoriti tek onda kada budem mogao slobodno setati u dresu Reprezentacije Bosne i Hercegovine po svim nasim gradovima a da ne dobijek degenek ili bocu u glavu u recimo Visegradu ili Duvnu. Sve dok to ne bude moguce, za mene je bez veze pricati o socijalizmu ili kapitalizmu.

2)
Po mome misljenju mi nikada nismo zivljeli u socijalozmu a niti danas zivimo u kapitalizmu.
Umjetnik a

#10 Re: Kapitalizam ili socijalizam?

Post by Umjetnik a »

naravno u socijalizmu

a sada smo u najgorem obliku kapitalizma, kojg nema na slici a to je finansijski kapitalizam
Jazz_Junkie

#11 Re: Kapitalizam ili socijalizam?

Post by Jazz_Junkie »

Ja sam za anarhosindikalizam, ali to moze samo proci u sklopu jedne globalne ili kontinentalne revolucije, jer ce se uvijek naci masinerija koji ce izvrsiti agresiju na ljude koji se zele otgrnuti od kapitalizma. Takav primjer smo imali 1936. godine u Barceloni i siroj Kataloniji. Smijesne su mi ove kategorije kapitalizma, jer se ne zna koji je gori. Socijaldemokratski kapitalizam mi zvuci paradoksalno posto su socijaldemokrati prodali socijalisticke ideale i pretvorili se u stranku tzv. srednjeg puta.
Real Khan

#12 Re: Kapitalizam ili socijalizam?

Post by Real Khan »

Sargan wrote:E ovako:

1)
Ovo je pitanje na koje cu odgovoriti tek onda kada budem mogao slobodno setati u dresu Reprezentacije Bosne i Hercegovine po svim nasim gradovima a da ne dobijek degenek ili bocu u glavu u recimo Visegradu ili Duvnu. Sve dok to ne bude moguce, za mene je bez veze pricati o socijalizmu ili kapitalizmu.

2)
Po mome misljenju mi nikada nismo zivljeli u socijalozmu a niti danas zivimo u kapitalizmu.
Respect :thumbup:

Apsolutna istina je da nikada nismo ni vidjeli na ovim prostorima ni socijalizam, ni demokratiju, ni kapitalizam... Ovdje konstantno imamo feudalizam u raznim pakovanjima... Dok god imamo feudalno ustavno uređenje gdje stada i torovi imaju apsolutna prava (čitaj: ovce bleje, čobani muzu i kupe kajmak) a prava i slobode pojedinaca ne da su zgažena nego ih nema ni na mapi, priča o socijalizmu vs. kapitalizma je u najmanju ruku deplasirana.
Tullius Iustinius

#13 Re: Kapitalizam ili socijalizam?

Post by Tullius Iustinius »

Socijalizam je drustvena utopija, to su pokazali mnogi primeri kroz istoriju i nije potrebno dodatno objasnjavanje za to...
Kapitalizam (bilo koje vrste) je suprotan komunizmu i socijalizmu sistemu u kojima su sretstva za proizvodnju pretezno u drzavnoj svojini ali cak i kapitalizam ima svoje mane koje su ipak lakse podnosljive... ja sam u sustini za nesto trece ali to za sada nije moguce ostvariti tako da se zadrzavam na kapitalizmu... :skoljka:
Umjetnik a

#14 Re: Kapitalizam ili socijalizam?

Post by Umjetnik a »

pravo pitanje je kapitalizam protiv komunizma
zlatan01

#15 Re: Kapitalizam ili socijalizam?

Post by zlatan01 »

Umjetnik a wrote:pravo pitanje je kapitalizam protiv komunizma
Ovo je kao i uporedba auta na benzin i na vodu. Nisam pogrijesio, naime niti auto na vodu niti komunizam nisu postojali! To sto se naziva komunizmom je zapravo bio boljsevizam, neka vrsta mixa drzavnog socijalizma i diktature jednog covjeka (Staljin, Causesku i td). Komunizam je zamisljeno, idealno drustvo ravnopravnih ljudi, koji rade prema mogucnostima a uzimaju prema potrebama, drustvo bez novca i td...
A sto se tice pitanja, mislim da je irelevantno kako se sistem naziva, bitno je kako on funkcionise i da li je na usluzi gradjanima. Ja zivim u Svedskoj koja je kapitalisticka zemlja ali u praksi ima vise socijalizma nego sto ga je ikad bilo u Madjarskoj ili Rusiji.
Polynesian

#16 Re: Kapitalizam ili socijalizam?

Post by Polynesian »

Lincoln-Burrows wrote:U socijalizmu smo živjeli, a možda smo i još u glavama u socijalizmu, na kapitalizam
se tek navikavamo a nismo ni potpuno sigurni što je to zapravo.

Da pojasnim postoje 4 tipa kapitalizma:

1. Kapitalizam koji je zasnovan na trzisnoj ekonomiji
2. Korporativni kapitalizam
3. Socijalno-demokratski kapitalizam
4. Kapitalizam koji vodi drzava odnosno strateska poduzeca nisu privatizirana

odnosno kako slika kaže: Image

Za što bi se trebalo odlučiti, jer vrijeme ističe, možda je već sve propalo, a možda tek kreće.
Ja mislim da treba da krene, za šta ste vi?
Moj izbor je kapitalizam. To što mi nismo se još emancipirali, u novi sistem privređivanja, odnosno nismo uspješno prošli proces tranzicije, ne znači nikako da je socijalizam naj naj a kapitalizam bezeze. Argument " bilo nam je bolje prije " nema nikakakav stvarni značaj, u ocjeni kapitalizam vs. socijalizam. Socijalizam se urušio, i dokazano je, da je na duže staze nemoguć ( izuzev socijaldemokratije ) odnosno kapitalizam ga je " prežvakao " i neka je .

Imam nekoliko primjedbi na ovu tvoju temu.

Prvo, ništa nisi rekao o socijalizmu. Koliko ga uopće ti poznaješ ? Ne postoji socijal demokratski kapitalizam, da se razumijemo. Postoje social demokratske zemlje, poput Njemačke, Švedske itd., a ta social demokratija ima svoje izvorište u socijalizmu ( sama izraz socijalizam te na to upućuje ) jer se socijalizam zasniva na jednakosti, solidarnosti, ekonomskom blagostanju i sl. kao doktrina. Znači socijal demokratija jedan od više oblika socijalizma, pored komunizma, boljševizma i realnog socijalizma.

Drugo, svaki kapitalizam se u svom fundamentu zasniva na tržišnoj ekonomiji ( zbog privatnog vlasništva ). To je elementarna stvar koju moraš da usvojiš. Koliki je udio države u vlasništvu korporacija, firme, i sl. je nešto sasvim drugo, i potpuno nevezano za slobodno tržište. Tržište se zakonima reguliše ali većinom zbog nekih negativnih posljedica koje može proizvesti i zbog mogućeg monopola. Država na tom tržištu učestvuje bez monopolskog položaja, u odnosu na privatne subjekte, ali u nekim državama, korporacije u pretežnom vlasništvu države, daju državi bolje mogućnosti u tržišnoj utakmici. Npr. pod 4. ti je dobar primjer Rusija i Kina.

Treće, kapitalizam označava ekonomski sistem u kojem su sva ili veći dio sredstava za proizvodnju u privatnom vlasništvu, i u kojem se investicije, proizvodnja i plasman dobara raspoređuju prije svega po zakonima slobodnog tržišta. Ovo znači da je opšte opredjeljenje i primarni cilj vlasnika kapitala prije svega ostvarivanje profita. Socijalizam čine širok skup političkih i ekonomskih doktrina, od kojih se većina odnosi na političke pokrete čiji je cilj da sprovedu te doktrine u praksu. Ti pokreti zamišljaju i zagovaraju sistem društvene organizacije u kojem su vlasništvo i raspodjela dobiti od proizvodnje podređena društvenoj kontroli. Znači socijalizam je širi pojam od kapitalizma jer obuhvata i političke doktrine što nije slučaj sa kapitalizmom. Kapitalizam u svojoj doktrini nema elemnte državnog uređenja, oblika vlasti, društvenog života i sl.

offtopic kad će četvrta sezona Prison Breaka ? Znašli kakva bi mogla biti i sl, možeš i na pm. :mrgreen:
Toliko
JThomas

#17 Re: Kapitalizam ili socijalizam?

Post by JThomas »

Polynesian wrote:Ne postoji socijal demokratski kapitalizam, da se razumijemo. Postoje social demokratske zemlje, poput Njemačke, Švedske itd., a ta social demokratija ima svoje izvorište u socijalizmu ( sama izraz socijalizam te na to upućuje ) jer se socijalizam zasniva na jednakosti, solidarnosti, ekonomskom blagostanju i sl. kao doktrina. Znači socijal demokratija jedan od više oblika socijalizma, pored komunizma, boljševizma i realnog socijalizma.
zašto bogati?

njemačka za tebe nije kapitalistička zemlja?

današnja socijalna demokratija je upravo kompromis između kapitalističkog načina privređivanja i nastojanja da se osigura socijalna sigurnost i blagostanje građana. iako postoje jake socijalne mjere, dominantni način privređivanja u njemačkoj i švedskoj je ipak kapitalizam.
Torpedo

#18 Re: Kapitalizam ili socijalizam?

Post by Torpedo »

kapitalizam ima rupa mora se priznati,posebno ovaj u nas novopečeni divlji, ali i socijalizam je imao propusta .....
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 08/07/2023 19:49, edited 5 times in total.
Area_51

#20 Re: Kapitalizam ili socijalizam?

Post by Area_51 »

Da te pitam ono nesto iskreno. Ovdje je kao fol na snazu kapitalizam. Da bogda. Ali zar ono kad borci traze da im se da neka naknada dok ne rade, oni neki socijalno ugrozeni i penzioneri isto tako, pa zar to nije klasicni socijalizam, da ne kazem komunizam. Ono daj sta para a da ja nista ne radim. Meni je jako smijesno gledati Brankovica i SDA kadrove, kako nas vode kao kapitalisticki, a metod ascare socijalisticki. Zato glasam svim srcem za socijalizam, znate zasto, pa vidite da ne znamo drugacije, kakav kapitalizam nije to za nas.
JThomas

#21 Re: Kapitalizam ili socijalizam?

Post by JThomas »

Area_51 wrote:Da te pitam ono nesto iskreno. Ovdje je kao fol na snazu kapitalizam. Da bogda. Ali zar ono kad borci traze da im se da neka naknada dok ne rade, oni neki socijalno ugrozeni i penzioneri isto tako, pa zar to nije klasicni socijalizam, da ne kazem komunizam. Ono daj sta para a da ja nista ne radim. Meni je jako smijesno gledati Brankovica i SDA kadrove, kako nas vode kao kapitalisticki, a metod ascare socijalisticki. Zato glasam svim srcem za socijalizam, znate zasto, pa vidite da ne znamo drugacije, kakav kapitalizam nije to za nas.
pa sad, "čisti" kapitalizam, bez ikakve intervencije države i socijalne politike ne postoji nigdje u svijetu još od 19. vijeka. države bez nekog minimuma socijalnih davanja i intervencije nema, čak ni amerika :lol:
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 08/07/2023 19:48, edited 4 times in total.
Area_51

#23 Re: Kapitalizam ili socijalizam?

Post by Area_51 »

jOFLA wrote:
Area_51 wrote:Da te pitam ono nesto iskreno. Ovdje je kao fol na snazu kapitalizam. Da bogda. Ali zar ono kad borci traze da im se da neka naknada dok ne rade, oni neki socijalno ugrozeni i penzioneri isto tako, pa zar to nije klasicni socijalizam, da ne kazem komunizam. Ono daj sta para a da ja nista ne radim. Meni je jako smijesno gledati Brankovica i SDA kadrove, kako nas vode kao kapitalisticki, a metod ascare socijalisticki. Zato glasam svim srcem za socijalizam, znate zasto, pa vidite da ne znamo drugacije, kakav kapitalizam nije to za nas.
Stvori im ekonomsku klimu da počnu raditi; drugim rječima počni otvarati radna mjesta koja će im omogućiti normalno prehranjivanje familije i plaćanje režija bez da poslije toga ostanu bez pare. Kakva je politička klima u zemlji da se omogući povoljna ekonomija koja će zaposliti tolike ljude ? Time će i sva pitanja o kapitalizmu i socijalizmu koja se tebe tiču tj, ti postavljaš, biti rješena, odgovorena. Jednostavno, počni otvarati takva radna mjesta.
Apsolutno se slazem, to je kljuc svega. Samo mi teza nekako jos stoji, da se ovdje radi o sistemu razmisljanja. Jednostavno nema ovdje kulture razmisljanja na, recimo, kapitalisticki nacin. Potpuno sam svjestan da je 19. stoljece bilo najljepse za kapitalizam u svome izvornom obliku, bez ikakvih ogranicenja, nije bilo carina, nekih striktnih propisa, mogao si firmu proglasit, nisi je cak trebao registrirat. Nije bilo bilo kakve intervencijej drzave. To je svi znamo dovelo do kolapsa 1929. i svjetske ekonomske krize. Tako da, kao sto neko vec rece, sada ima neka varijacija kapitalizma sa drzavnim uticajem putem propisa gdje i kad treba.

E sad, kako to kod nas rijesiti sa hapcima i ovima koji od hapaca ocekuju da ih hrane a da pri tom ne rade, za mene je u ovo doba jako slozeno pitanje. Mozda neko ima rjesenje, rado bih ga cuo.
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 08/07/2023 19:48, edited 4 times in total.
amrica

#25 Re: Kapitalizam ili socijalizam?

Post by amrica »

Bivse uredjenje se zvalo Samoupravni socijalizam, sto je davalo upravljacku snagu radnicima :D
Sto je jako daleko od Staljina, Causeskua i sl. (centralisticki komunizam?) A isto toliko daleko i od kapitalizma, cinjenica je da se generalno bolje zivjelo nego sada. Nismo imali extremno bogatih (bolesno prebogatih porodica koje su se obogatile na nasem jadu od 92. do danas) niti extremno siromasnih (kojima su bogati ukrali pravo na zivot dostojan covjeka).
Nemam ja nista protiv kapitalizma ako dobar menadzer napravi firmu, proizvod, cudo, pa to skupo proda, pa radnicima plati 30% onoga sto su stavrno proizveli, a sebi uzme 70% kao cisti profit, naplacuje ideju, iventivnost, originalnost, ... A i radnici dobro zive od plate.
Ali imam protiv kad neko ko nije prstom mrdnuo vlada budzetom ove zemlje i trosi pare na licna zadovoljstva, a narod gladuje.

Najtacniji opis danasnje situacije je dao 45cents: KLEPTOKRACIJA
Post Reply