mašala kukuruz

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1 mašala kukuruz

Post by PipiDugaDevetka »

ImageImage
PD9 i njegova skoro-istoimena supruga PDČ (PipiDugaČarapa) na svom imanju u Donjoj Strgačini, općina Rudo, uskoro će obrati kukuruz.
Pozivam vas na mobu. Komušanje, druženje, šale, pošalice, romanse (romanijske gange), harmonika, meze, šerbe,...i još mnogo toga.
Hit komušanja: Mala moja imam volju da se ganjamo po minskome polju,...oooooj,...
Last edited by PipiDugaDevetka on 19/08/2008 23:06, edited 1 time in total.
burekodsira

#2 Re: mašala kukuruz

Post by burekodsira »

uspjesna berba ili kako se vec kaze :D a nisam znao da se strgacina razrasla i djeli na donju i gornju, masala :lol:

edit: uhh al sam poranio na topic :run:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#3 Re: mašala kukuruz

Nemo' ti meni uspješna berba, nego dolazi na mobu kada pošaljem pozivnice.
Toponimi su toponimi, a ovo jeste Donja Strgačina i ona je malo niže od Strgačine, pa kukuruzi uspijevaju, mašalaaa. Sjeme holandsko.
amrica

#4 Re: mašala kukuruz

Post by amrica »

daleko ti to..... Koliko treba kg kukuruza da se plati benzin do tamo?
PipiDugaDevetka

#5 Re: mašala kukuruz

Eisss,@amrice,
Sjećaš se kada je Mujo po mjesecu konje potkivao, pa materi što ga kune kaže da se ne boji ni Drine vode hladne,...samo da,....Ništa ne žalim, samo da na komušanje dođem.

Hajde, da se komušamo, ma šta to značilo!
amrica

#6 Re: mašala kukuruz

Post by amrica »

ih, nije Mujo imao direktora i radno vrijeme, ja bih rado u prirodu, samo nek je zeleno (za fotosintezu) i neka sve raste, obozavam to, imam malu basticu, puno cvijeca i par paradajzova, veci mi merak pojesti jedan moj mali paradajzcic nego 2 kg kupovnih, ali.... slabo se ima vremena, a i benzin 2 KM.
Mislim, ako se sta organizuje, ok, tu sam
PipiDugaDevetka

#7 Re: mašala kukuruz

Dobro si, baštica, paradajz, luk, krompir,...svega.
Kada se ja najedem paradajza i ostalih salata od mesa, ja postajem Super-PD9 i trčim tamo gdje i car, tročlani predjsjednici, a i ostali IDU PJEŠKE.

Poslaću ti sjeme za ovaj mašala kukuruz. Jednom je moj jaran Ćefo posadio iza zgrade ovaj moj kukuruz, pa naraslo, mašala, do trećeg sprata.

Živjeli svi selekcionari sjemena kukurza Star-link-giant, a bogami,
živjeli i autori Flavr-Savr paradajza, Bt krompira,...!
Last edited by PipiDugaDevetka on 22/08/2008 16:22, edited 1 time in total.
PipiDugaDevetka

#8 Re: mašala kukuruz

Svaki gost u Strgačini Donjoj je drag i mio.
Upravo sam poslao pozivnicu za komušanje ocu mog jarana Harija:
Image
Hari je bio samnom u Africi, inkognito (Uzeo majčino prezime), Hari Spencer. Išli smo tamo, u Afriku da sadimo papriku. On je bio uniformisan, predvojnička obuka, šta li?
kolega

#9 Re: mašala kukuruz

Post by kolega »

PipiDugaDevetka wrote:Hit komušanja: Mala moja imam volju da se ganjamo po minskome polju,...oooooj,...
paša, ako možeš da u hitove komušanja uvrstiš i onu od Ramba: kukuruz za moju bivšu dragu
kolega

#10 Re: mašala kukuruz

Post by kolega »

PipiDugaDevetka wrote:Toponimi su toponimi, a ovo jeste Donja Strgačina i ona je malo niže od Strgačine, pa kukuruzi uspijevaju, mašalaaa.
jel' ono u Donjoj Strgačini ima Adidasov pogon za izradu opanaka ili je to u Rudom?
PipiDugaDevetka

#11 Re: mašala kukuruz

Digitalni opanci i Adidas dimije se proizvode u kućnoj radinosti tamo gdje zive Serpe.
Proguglati malo o bh.serpama da bi se uvjerio.

Ponesi ploče, pa će di-džej pripustiti i Ramba, živu legendu.

Znaš šta @kolega, vjeruješ li ti meni da sam ja u centru Ilidže, u dvorištu napuštene kuće (Kontaju rušiti, pa neki poslovni centar graditi) našao lopatu. Dobru lopatu za miješanje betona sam našao. Mogu misliti koliko je naroda prošlo i niko da uzme, barem kao staro željezo. Eto, to sam mislio reći.

Da li je opala cijena motokultivatora otkako je predsjednik Mušaraf poslao donaciju od tisuću komada?
Trebaju mi 2 komada.

Edit: Izgleda da od juče, predsjednik Mušaraf i nije više predsjednik. Al' mudar je bio i pomagao Srebreničanima tokom rata. Lično naredio da svi Paki vojnici poste svaki drugi dan i da tu hranu dijele narodu.
PipiDugaDevetka

#12 Re: mašala kukuruz

Da li je otac mog jarana Harija, zvanog Swastika, u pravu ili,...?
http://www.dailymail.co.uk/news/article ... unger.html
Prince Charles - Od Wellsa wrote:Prince Charles has been thrust into a fierce battle with the Government after warning that GM farming will deliver an 'environmental disaster'.
He is furious at 'cynical' attempts by the biotech industry and ministers to push genetically modified crops as the solution to Third World hunger.
Da li je GM hrana i njena proizvodnja/uzgoj početak kraja naše civilizacije?
Da li će naučnici da se kaju kao nekada kada je tek izumljena atomska eksplodirala na teritoriji Japana x2 ?

Lako je Princu kada kao i @amrica ima svoju bašticu.
PipiDugaDevetka

#13 Re: mašala kukuruz

I Dr. Ahmeda Smajića zovem na komušanje u Donju Strgačinu:Image
Intervju skeniran iz dodatka Pogledi, Oslobođenje, subota, 23. avgust 2008.g.
Image
Kad direktor Državne granične službe kaže da imamo stotine nelegalnih prelaza, onda možete misliti kakvu mi hranu jedemo * Kod nas se 70 posto svježeg mesa uvozi iz Latinske Amerike, Latvije, Estonije,...To svježe meso je uglavnom starijeg datuma, a zna se desiti da je ponekad staro i po 10 godina *

Image

Image

Image

Image
kolega

#14 Re: mašala kukuruz

Post by kolega »

PipiDugaDevetka wrote:Znaš šta @kolega, vjeruješ li ti meni da sam ja u centru Ilidže, u dvorištu napuštene kuće (Kontaju rušiti, pa neki poslovni centar graditi) našao lopatu. Dobru lopatu za miješanje betona sam našao. Mogu misliti koliko je naroda prošlo i niko da uzme, barem kao staro željezo. Eto, to sam mislio reći.
vidi, lopata je tu imala vjerovatno neko simboličko značenje, naš narod je sklon konceptualnoj umjetnosti, a što se tiče željeza pa to i naj običniji malac zna da ga više ima u šahtu i pametnije je uzeti šaht i odnijeti u staro željezo nego sad neku lopatu koju bi trebalo prvo disassemblirati od drške i onda je odnijeti na otpad.
vratnik

#15 Re: mašala kukuruz

Post by vratnik »

Pipi, da li je ovo isti onaj smajic koji nam je onomad kao ministar uveo vecu kolicinu kju gronicavog mesa i prodavao klokane za burek kao i dioxinom zatrovanu piletinu iz Holandije? Ako nije onda je u redu, ali ako jeste... Muda pod bubrege, a narod zaboravan.. Cuj ga, kaze prehrambena mafija...
(ako nije onaj smajic, nek oprosti moje neznanje)
PipiDugaDevetka

#16 Re: mašala kukuruz

Jeste, to je taj isti, pa ga je neki od visokih predstavnika smijenio sa ministarskog položaja, a on se odbranio pišući knjigu. Nisam je pročitao.

S obzirom da je stanje isto kao i onda, pa i danas uvozimo sve isto kao i dok je on obnašao dužnost ministra, možebiti da je nedužan.

Šta ti misliš o ovim visokim predstavnicima, bivšim, sadašnjEm? Vole li oni Bosnu i Hercegovinu VIŠE od ovog Smajića?
Bez obzira što je on bio neuspješan ministar, ne može on lagati nešto kada mu oni njegovi aparati u laboratoriji pokažu šta mi, u stvari, jedemo.

Moje mišljenje: Bruceloza u BiH nije slučajnost. Zašto je nema u okolnim zemljama i u bh. entitetu RS ovako masovno kao u FBiH? Veliki broj muškaraca koji preboluju brucelozu ostaju sterilni=Srebrenica II.
mamica papucarka

#17 Re: mašala kukuruz

Post by mamica papucarka »

PipiDugaDevetka wrote:ImageImage
PD9 i njegova skoro-istoimena supruga PDČ (PipiDugaČarapa) na svom imanju u Donjoj Strgačini, općina Rudo, uskoro će obrati kukuruz.
Pozivam vas na mobu. Komušanje, druženje, šale, pošalice, romanse (romanijske gange), harmonika, meze, šerbe,...i još mnogo toga.
Hit komušanja: Mala moja imam volju da se ganjamo po minskome polju,...oooooj,...

fakat vam je kukuruz :shock: Obraste li na kraju, ikomusaste li ?Komusanje- zahebat posao radila sam jednom, ali kad je dobro drustvo ponese zazancija, pa se zacas iskomusa.Ono sto ostane poslije jeste komusa :D

ja trazim jednu sliku da ti pokazem, "nas" nesto malo manji kukuruz, ali ne mogu naci :D

btw, ja sam vec pricala da je moja prijateljica kupila komad zemlje negdje pored SArajeva i kad dodje sa posla kuci, obuje gumenjake i ode sijat :D
PipiDugaDevetka

#18 Re: mašala kukuruz

mamica papucarka wrote:...ja trazim jednu sliku da ti pokazem, "nas" nesto malo manji kukuruz, ali ne mogu naci :D

btw, ja sam vec pricala da je moja prijateljica kupila komad zemlje negdje pored SArajeva i kad dodje sa posla kuci, obuje gumenjake i ode sijat :D
Poljoprivreda je jedna od osnovnih ljudskih djelatnosti. Šta fali prijateljici da tako prakticira svoju fizičku aktivnost, a korist je višestruka. Što bi se reklo: Nema luka dok ga ne posadi tvoja ruka!

Eh, sad taj naš ili ''naš'' mašala kukuruz...hm,...Mislim da je tu neko umješao svoje prste u ono što bi trebala raditi Božja ruka (Ne mislim na Maradonu, fudbalera, sa istim nickom).
Otud i ova moja tema na podforumu Priroda i ekologija kojoj sam mogao dati ime, recimo: Jedeš kao vo, a ne znaš šta je GMO.

I vrli prof. Smajić spominje GMO u intervjuu, pa kaže da ćemo o posljedicama konzumiranja GM hrane (GMH) znati za 15 do 20 godina.
Ne slažem se sa ovim, jer ima GM biljčica za koje je naučno dokazano da su štetne ( Bt. krompir). I još, tokom rata ja sam se čudio kakav je ono grah što nam u policiji serviraju, nekakav sitan, ali ukusno,...kad, ja tamo, a ono, međutim,...nakon rata ja vidim ima za kupiti soje, sojine sačme, pa rekoh sebi, to je onaj ''ukusni'' grah. Proguglati, pretražiti eter internetski sa riječima: GM SOYA BEAN, GM MAIZE, GM STAR LINK, PIONEER, GM TOMATO, GM POTATO, DR ARPAD PUSZTAI,...
Od ratnih '92-'95., prošlo je 13-16 godina i vrijeme je da se istraži od čega Bosanci i Hercegovci boluju, umiru sa posebnim osvrtom na GM hranu, GM hormone (BGH - hormon brzog rasta), GM aditive (Zaslađivači, pojačivači okusa) i ostalo u vezi sa ishranom tokom rata, a i poslije rata.

U V. Britaniji je dozvoljeno uzgajati klonirane životinje radi proizvodnje mesa!
Kome će ga prodavati, hoće li biti naznačeno da to jeste klonetina,...hm,...Poslaće ga u Darfur ili negdje,....kao humanitarnu pomoć?

Prema mojim saznanjima, ova novotarija, klonetina kao hrana, sadrži opasnost u tome da se klonirana životinja mora potpomagati hormonima, vitaminima, mineralima, ''specijalnom'' hranom i ko zna čime još ne, da bi životinja ostala dovoljno dugo na životu, a da bi se onda zaklala i preradila u hranu. Sjećaš li se ovce Dolly, prve klonirane životinje, kako je rano i iznenada morala biti uspavana?!
Last edited by PipiDugaDevetka on 11/09/2008 10:19, edited 5 times in total.
PipiDugaDevetka

#19 Re: mašala kukuruz

...dupli post
PipiDugaDevetka

#20 Re: mašala kukuruz

http://www.poljoprivreda.ba wrote:Za neoznačenu GMO hranu kazna 200.000 KM

Četvrtak, 04 Septembar 2008

Za neodobren uvoz ili neoznačavanje genetički modificiranih organizama koji se puštaju u promet u BiH odgovorne tvrtke mogle bi se suočiti s novčanim kaznama i do 200.000 KM.

Za neodobren uvoz ili neoznačavanje genetički modificiranih organizama koji se puštaju u promet u BiH odgovorne tvrtke mogle bi se suočiti s novčanim kaznama i do 200.000 KM. Parlament BiH trebao bi uskoro prihvatiti prijedlog zakona o genetički modificiranim organizmima (GMO), koji je već prošao proceduru u državnoj vladi. U BiH do sada nisu postojali zakonski propisi niti postoje institucije koje bi dosljedno štitile domaće tržište od genetički modificirane hrane. Zbog toga su se i događale brojne zlouporabe o kojima su domaće institucije vlasti uglavnom šutjele.
Novi zakon i zaštita
Novi je zakon posve usklađen s propisima EU, što znači da će bh. građani ubuduće biti jednako zaštićeni od zlouporabe GMO-a kao i ostali Europljani.

Njime se, među ostalim, propisuje postupak i uvjeti za ograničenu upotrebu, prekogranični prijenos, namjerno unošenje u okoliš i stavljanje na tržište GMO-a i proizvoda koji se sastoje, sadrže ili vode porijeklo od genetički modificiranih organizama.

Reguliranje prometa, proizvodnje i kontrole GMO-a pridonijet će i ostvarenju planova o masovnoj proizvodnji organske hrane u BiH, jer će postojati jasne procedure kojima se može dokazati nepostojanje genetičkih korekcija u tom dijelu prehrambene industrije.

NON - GMO hrana tražena
Organska hrana sve je traženija u razvijenim zemljama zapadne Europe i SAD-u pa su potencijali ovakve proizvodnje neupitni. Zbog toga i ne čude goleme novčane kazne propisane za kršenje strogih pravila vezanih uz uvođenje GMO-a u okoliš ili u zaštićena područja, područja ekološke mreže ili područja namijenjena ekološkoj proizvodnji poljoprivrednih proizvoda i ekološkim oblicima turizma.

Proizvođači i uvoznici GMO-a koji se ogluše o ta pravila mogu računati na kazne od 50.000 do 200.000 KM, a odgovorne osobe u tim tvrtkama morat će platiti kaznu do 20.000 maraka.

Izvor: Večernji list
Treba zatvoriti granice!
Papričica u paprici, paradajz i krastavci koji ''nemilice'' puštaju vodu ako napravite salatu, luk koji je dvostruk, pa ne možeš napraviti sogan-dolmu ili luk od kojeg zanemarivo malo zaplačete prilikom guljenja i sjeckanja, krompir koji je otporan na kr. zlaticu, a kojeg moožete kuhati u papenovom (umalo ne napisah papetovom) pretis loncu dva sata, a da se ne raspadne (Ovaj ima gene visibabe u sebi), jabuke sa čudnom granulacijom koju osjetite na jeziku i u ustima dok ih jedete), peršun/celer koji ima tako jaku aromu da poljoprivrednici kada ubiru polodove moraju imati maske za disanje na licu, kineski bijeli luk, pioneer kukuruz, kupus od 0,49KM/kg (septembar), švedski kupus-nešto kao keleraba - korijen, ali okusa kupusa,...sve su to GM proizvodi 100%.
To da će ovaj zakon biti usvojen i biti ga moguće primjenjivati je laž.
USA stoji iza ''naučnih'' dostignuća u oblasti proizvodnje GM hrane. Nema šanse, već su nas poklopili i mi smo evropsko ostrvo gdje je uzgoj, transport i prodaja GM hranE u iznosu od 100%, dozvoljeno, poželjno,...a u MP3,...Ima da nas nema, Ništa od komušanja,...

O KLONETINI
http://www.poljoprivreda.ba wrote: Zastupnici Evropskog parlamenta zatražili su u srijedu na plenarnoj sjednici u Bruxellesu zabranu kloniranja životinja za ljudsku prehranu, pišu evropski mediji. Rezolucijom usvojenom gotovo jednoglasno zatražen je također embargo na uvoz kloniranih životinja, njihovih potomaka i bilo kakvih drugih kloniranih proizvoda.

Europarlamentarci su zabrinuti zbog visoke stope smrtnosti kloniranih životinja.

"Kloniranje je nevjerojatno rasipan način proizvodnje hrane, koji uzrokuje smrt mnogih životinja samo da bi se proizveo jedan uspješan klon", rekla je zastupnica Zelenih Caroline Lucas.
"Dokazano je da životinje koje prežive kloniranje imaju više mana i umiru ranije od ostalih životinja", istaknula je.

"Samo osam posto kloniranih ovaca ima potomke ili embrije koji mogu preživjeti. Kod krava je to 15 do 20 posto, kod koza manje od tri posto, svinja tri do pet posto, a zečeva manje od dva posto", kazala je.

U raspravi je izražena bojazan i da bi kloniranje moglo smanjiti genetsku raznolikost stoke, dok američka nevladina organizacija Centar za sigurnost hrane (CFS) upozorava da bi korporacije poput Monsanta patentiranjem kloniranih životinja mogle steći kontrolu nad cijelim životinjskim vrstama.

Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) ocijenila je u januaru da je klonirana hrana sigurna za korištenje, što smatra i američki FDA.

Evropska skupina za etiku u znanosti i novim tehnologijama (EGE), savjetodavno tijelo Evropske komisije, izrazila je međutim sumnju da je kloniranje životinja radi prehrane etički opravdano.

U Evropi i svijetu, prenosi Hina, trenutno se ne prodaju proizvodi od kloniranih životinja. Na tržištu bi se po nekim procjenama mogli naći do 2010.

Izvor: FENA
Klonetine nema još na tržištu. Srećom.
kolega

#21 Re: mašala kukuruz

Post by kolega »

PipiDugaDevetka wrote:Papričica u paprici, paradajz i krastavci koji ''nemilice'' puštaju vodu ako napravite salatu, luk koji je dvostruk, pa ne možeš napraviti sogan-dolmu ili luk od kojeg zanemarivo malo zaplačete prilikom guljenja i sjeckanja, krompir koji je otporan na kr. zlaticu, a kojeg moožete kuhati u papenovom (umalo ne napisah papetovom) pretis loncu dva sata, a da se ne raspadne (Ovaj ima gene visibabe u sebi), jabuke sa čudnom granulacijom koju osjetite na jeziku i u ustima dok ih jedete), peršun/celer koji ima tako jaku aromu da poljoprivrednici kada ubiru polodove moraju imati maske za disanje na licu, kineski bijeli luk, pioneer kukuruz, kupus od 0,49KM/kg (septembar), švedski kupus-nešto kao keleraba - korijen, ali okusa kupusa,...sve su to GM proizvodi 100%.
To da će ovaj zakon biti usvojen i biti ga moguće primjenjivati je laž.
USA stoji iza ''naučnih'' dostignuća u oblasti proizvodnje GM hrane. Nema šanse, već su nas poklopili i mi smo evropsko ostrvo gdje je uzgoj, transport i prodaja GM hranE u iznosu od 100%, dozvoljeno, poželjno,...a u MP3,...Ima da nas nema, Ništa od komušanja,...
paša, ima dobrih šljiva, ..., ja sad jeo i po rafalanju mi izgleda da nisu ništa modifikovane! :)
ljubav_aha

#22 Re: mašala kukuruz

Post by ljubav_aha »

PipiDugaDevetka wrote:ImageImage
wOw,koja je visina kukuruza :shock:
mamica papucarka

#23 Re: mašala kukuruz

Devetka, obraste li vi ove kukuruze??? Dodje li ko u pomoc :lol: (garant :D )
PipiDugaDevetka

#24 Re: mašala kukuruz

Obrasmo mi kukuruz, ali na jadevite jade.
Jazavci, divlje svinje,...Šta ćeš,...Kasnije smo pravili takmičenje ko će više kukuruza iskruniti.
Image

Pobjednica, Aziza:
Image

Navratili su i Trumanovi pioniri i pionirke:
Image

Kada je na komušanje došao otac mog jarana Harija-Swastike, nastao je lom:
Image
mamica papucarka

#25 Re: mašala kukuruz

:lol: :lol: :lol:
Locked