Šta će se prije izgraditi?

Post Reply
osa

#1 Šta će se prije izgraditi?

Post by osa »

Šta će se prije izgraditi, famozni koridor 5c, koji se gradi već godinama ili cesta banja luka-split čiji je projekt tek u povojima i trebaju li bih obe ove auto-ceste ili je banja luka-split još jedan politički inat rukovodstva rs ili je to još jedan primjer kojim dodik i ekipa žele pokazati da je rs "bolji dio bih"? šta mislite?

Hrvatska rekla 'da' cesti Banja Luka-Split

O gradnji putnog pravca dužine 430 km pregovara se sa Strabagom, a ako sve bude išlo po planu, bit će izgrađen znatno prije dijela koridora V c. Investicija je vrijedna četiri milijarde eura.

SARAJEVO – "Pripreme za gradnju autoceste koja bi povezala Split i Banju Luku ubrzavaju se i taj putni pravac mogao bi biti izgrađen znatno prije dijela koridora V c koji prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu, što podupire i Hrvatska", izjavio je Mladen Lazendić, direktor poduzeća Putevi Republike Srpske.

Cestovni pravac Bosanska Gradiška - Banja Luka - Kupres - Split jedan je od onih o čijoj gradnji vlasti RS već nekoliko mjeseci pregovaraju s austrijskim Strabagom.

Neovisno o planovima za gradnju autoceste preko Sarajeva do Ploča, vlada RS izradila je plan gradnje suvremenih prometnica kroz taj entitet dužine oko 430 kilometra.

Strabag je iskazao zanimanje za taj projekt koji bi bio izveden temeljem dodjele koncesije na razdoblje od 30 godina.

Pretpostavlja se da bi izvedba cijelog projekta stajala oko četiri milijarde eura.

U izjavi koju je prenio Dnevni avaz Lazendić je istaknuo kako je Hrvatska već pokazala veliko zanimanje za prometnicu prema Splitu koja bi taj grad povezala s koridorom X, odnosno s autocestom Zagreb - Lipovac.

"Imali smo više sastanaka s predstavnicima Hrvatskih cesta i Vlade RH", kazao je Lazendić istaknuvši kako je u tom cilju već dogovorena gradnja mosta na Savi kod Gradiške.

Most bi se gradio zajedničkim sredstvima vlada RS i Hrvatske s tim da će Hrvatska sama ili sredstvima iz međunarodnih izvora financirati još devet kilometara spojne ceste do koridora X.

S obzirom da bi buduća cesta Banja Luka - Split prolazila i kroz teritorij Federacije BiH potrebna je i suglasnost vlade tog entiteta, no vlasti RS uvjerene su kako za to neće biti nikakvih zapreka s obzirom na višestruku korist koju donosi prometno povezivanje u regiji.
ja_cura_

#2 Re: Šta će se prije izgraditi?

Post by ja_cura_ »

prije banja luka-split.... manje investitora, jednostavnija organizacija....
karanana

#3 Re: Šta će se prije izgraditi?

Post by karanana »

prije banja luka split. skoro duplo kraca, laksi teren, jedan investitor (ozbiljan investitor).

Mada postoje dva pitanja koja treba odgovoriti: Da li je Strabag uracunao i izracunao da ce postojati dvije paralelne ceste te da ce veci broj automobila prolaziti koridorom Vc, te da li je izracunao isplativost te druge ceste?
Ja imam osjecaj da nije i imam osjecaj da oni jos nisu definitivno odlucili uci u gradnju te ceste. a ako rs krene graditi sama onda nema sanse da ce zavrsiti prije. pa oni 5 km prave 5 godina i jos nisu zavrsili.

A ionako nam smak svijeta dolazi 21.12.2012 tako da je konacan odgovor: Ni jedna ni druga
laku noć

#4 Re: Šta će se prije izgraditi?

Post by laku noć »

Ni jedno ni drugo :lol:,sa ili bez smaka svijeta
osa

#5 Re: Šta će se prije izgraditi?

Post by osa »

karanana wrote:prije banja luka split. skoro duplo kraca, laksi teren, jedan investitor (ozbiljan investitor).

Mada postoje dva pitanja koja treba odgovoriti: Da li je Strabag uracunao i izracunao da ce postojati dvije paralelne ceste te da ce veci broj automobila prolaziti koridorom Vc, te da li je izracunao isplativost te druge ceste?
Ja imam osjecaj da nije i imam osjecaj da oni jos nisu definitivno odlucili uci u gradnju te ceste. a ako rs krene graditi sama onda nema sanse da ce zavrsiti prije. pa oni 5 km prave 5 godina i jos nisu zavrsili.

A ionako nam smak svijeta dolazi 21.12.2012 tako da je konacan odgovor: Ni jedna ni druga
ukoliko bi se pravac banja luka - split izgradio prije, ne bi li samim tim i koridor 5c na neki način bio ugrožen, naime kad jednom počne ulaganje kapitala na nekom prostoru jako je teško to mjenjati a tako je isto i s putnim pravcima, pogledaj samo primjer ceste zagreb-beograd koja se tek sada 13 godina nakon rata primiče broju vozila od prije rata, jer su je prometni tokovi z poznatih razloga zaobišli.
Luke Perry

#6 Re: Šta će se prije izgraditi?

Post by Luke Perry »

Ma laktaski Integral inzinjering je cudo :lol:
karanana

#7 Re: Šta će se prije izgraditi?

Post by karanana »

osa wrote:
karanana wrote:prije banja luka split. skoro duplo kraca, laksi teren, jedan investitor (ozbiljan investitor).

ukoliko bi se pravac banja luka - split izgradio prije, ne bi li samim tim i koridor 5c na neki način bio ugrožen, naime kad jednom počne ulaganje kapitala na nekom prostoru jako je teško to mjenjati a tako je isto i s putnim pravcima, pogledaj samo primjer ceste zagreb-beograd koja se tek sada 13 godina nakon rata primiče broju vozila od prije rata, jer su je prometni tokovi z poznatih razloga zaobišli.
pa bi. onaj ko zavrsi prvi bi vjerovatno imao konkurentsku prednost. kad skontam putnicima iz srednje i zapadne evrope bi i vise odgovarao ovaj put preko banja luke jer za krace vrijeme dolaze do centra dalmacije, splita. e neka nam. nisu srbi krivi sto se Vc pravi vec 10 godina nego nasi balavunderi.
Vodenjak

#8 Re: Šta će se prije izgraditi?

Post by Vodenjak »

Kao putnik kazem samo da me boli briga ko ce biti prvi i da mi ne pada na pamet da i u tome gledam "nase" i "njihove"
Ali bojim se da su i ovi jalovi ko i oni u Sarajevu i da ce se put zavrsiti tamo negdje u oktobru ove godine...
Pardon, PRICA o putu.... :oops:
osa

#9 Re: Šta će se prije izgraditi?

Post by osa »

Vodenjak wrote:Kao putnik kazem samo da me boli briga ko ce biti prvi i da mi ne pada na pamet da i u tome gledam "nase" i "njihove"
Ali bojim se da su i ovi jalovi ko i oni u Sarajevu i da ce se put zavrsiti tamo negdje u oktobru ove godine...
Pardon, PRICA o putu.... :oops:

tko zna možda si u pravu, jer u pravilu ozbiljna priča o nekoj cesti počinje onda kad se počne otkupljivati zemljište za njenu gradnju, a sve do toga je samo teoretiziranje.
Maraschino

#10 Re: Šta će se prije izgraditi?

Post by Maraschino »

Cestovni pravac Bosanska Gradiška - Banja Luka - Kupres

... i jedno i drugo i trece je u BiH

prema tome, naprijed Mile, samo gradi

bolje i ovo nego da finansira Horgos - Beograd

p.s. Mile je prolazan, ostaje cesta
SiSaJuMe

#11 Re: Šta će se prije izgraditi?

Post by SiSaJuMe »

Nek se samo gradi,. Manite se politickih teza.
1gorstak

#12 Re: Šta će se prije izgraditi?

Post by 1gorstak »

Meni je svejedno koji ce se raditi, jer je svaki metar asfalta u ovoj jadnoj zemlji dobra vijest. Ali nije svejedno investitorima koji traze isplativost; autoputevi povezuju urbane centre koji ce obezbjediti potreban broj vozila. Mogu misliti kakve bi se guzve stvarale u rejonu Janja.
jeza u ledja

#13 Re: Šta će se prije izgraditi?

Post by jeza u ledja »

Nek grade, sta fali. A i ovakva kompeticija je zdrava za ekonomiju. :thumbup:
ld

#14 Re: Šta će se prije izgraditi?

Post by ld »

koliko bi to automobila prolazilo tom dionicom,ljeti eventualni turisti iz srednje evrope bi preferirali autoput preko zagreba za split
a frenkvencija saobracaja u rs je na vrlo ,,zavidnom,,nivou
i ovdje se ne radi o autoputu,vec o brzoj cesti,doduse bice autoput od gradiske do banja luke,pa zatim brza cesta do kupresa,i ako se dogovore sa fedracijom da splita,ovo je jos jedna miletova suplja pred lokalne izbore
bas kao sto je ,,prodao,, rafineriju,za koju mu jos rusi nisu uplatili novac,a vlada rs placa dugove rafinerije koji su 250 miliona maraka i to placaju od novca kojeg su dobili za telekom,a ni taj novac nisu odbili u komadu,vec im srbija isplacuje na rate,i odbili su im 150 miliona eura sto im je rs bio duzan od ranije
ali je mile dobio za tu prodaju vilu na dedinju
i kao sto su prodali TE gacko cezu,pa banjalucka berza pala bruku novca,stid me i reci koliko

ja licno bi volio da je to istina,pa da krenu da nesto prave,nebili ove majmune u federaciji,nekako natjerali da pocnu da rade svoj posao,pa da umjesto 10 km autoputa godisnje,pocnu da prave 40 km
jeza u ledja

#15 Re: Šta će se prije izgraditi?

Post by jeza u ledja »

ld wrote: ja licno bi volio da je to istina,pa da krenu da nesto prave,nebili ove majmune u federaciji,nekako natjerali da pocnu da rade svoj posao,pa da umjesto 10 km autoputa godisnje,pocnu da prave 40 km
Pa da. :)
cyprus

#16 Re: Šta će se prije izgraditi?

Post by cyprus »

Ako će se nagradit i ako će ova država vidjeti neke koristi od tog, samo naprijed.
Post Reply