Zasto narod suti i ne buni se na ulicama?

Barbarez

#1 Zasto narod suti i ne buni se na ulicama?

Post by Barbarez »

Kakav smo mi narod kada sve mozemo zaboraviti i ponasati se kao da se ono sto se desilo 92-95 desilo negdje u Tadzikistanu? Kako dr. Berko Zečević fino rece povodom pisanja nekih hrvatskih medija kako je Armija BiH sama unistila Stari most u Mostaru:" Nije problem sto oni lazu, problem je sto mi sutimo". Zasto i do kada ce nas narod prihvacati da mu se pola domovine zove cetnickim imenom, da nas u nasim gradovima u RS "cuvaju" ljudi koji su nam pobili sve najmilije, do kada cemo gledati kako se bivsi zapovijednici HVO-a i komadanti logora po Hercegovini setaju danas Sarajevom kao da su 93 ubijali muhe a ne pravili etnicko ciscenje. Do kada ce nas narod trpiti nesposobne vodje koje bi za veceru i majku prodali i koji se ne znaju nikada sjediti da recimo traze da pola banjaluke pripada federaciji i cetvrtina Trebinja. Zasto nase vodje ne bojkotuju sve sastanke i skupe vecere sa svim medjunarodnim predstavnicima dok se svi zlocinci ne uhvate i kazne? Do kada do kada do kada mora uvijek sve na balkan biti po glavi onih koji vole BiH??? I kakav smo mi to narod kada sve to gledamo i jedino na sta mislimo je da li cemo izaci na tri ili cetiri kahve danas? Zasto je nas narod takav i zasto je medju nama takvo nejedinstvo da je danas veca mrznja na relacijni zenica-sarajevo nego izmedju onih koji su poklali 10.000 ljudi u srebrenici i onih koji su prezivjeli masakr. Do kada ce nas narod samo gledati kako se i dan danas vodi nevidjena agresija na BiH (sada politicki i ekonomski) i biti navian kako ce sve to samo od sebe biti bolje kada se marsovci spuste na zemlju. Dodik se kao dici sta je RS postigao na ekonomskom planu. pa laku mu je postici kada je do 92 zivio u satoru a sada u zivi u dvorima koji su napravljeni na zemlji moga deda (kome je naravno mezar 15 puta razvaljen od kraja rata).

Da li smo narod koji je jednostavno izgubio nadu da ce biti bolje i koji ne vjeruje u sebe ili smo jednostavno vazda bili jadni i zavisni izmedju sebe umjesto da se udruzimo protiv onnih koji su nam unistili zemlju i koji recimo danas u skolama uce da mostar prestaje kod Neretve i da je sa Istocne strane neki drugi grad.

Zasto?
JEDRILICA

#2 Re: Zasto narod suti i ne buni se na ulicama?

Post by JEDRILICA »

Eto dao si odgovor!

Mislim da treba zemlju prepustiti dijaspori! :D :D :D
ld

#3 Re: Zasto narod suti i ne buni se na ulicama?

Post by ld »

ja licno mislim da kvalitetnim protestima se moze mnogo toga promjeniti
ali francuski recept,stata sto vise nema giljotine,jer kod nas par stotina politicara i ,,biznismena,, su zasluzili giljotinu
ali kad giljotina nemere,mogu bar protesti na francuski nacin
krenes redom,sve popaliti,ako koji politicar padne pod ruke,polomit ga i da bar na kosevu odlezi par mjeseci

puno toga bi se promjenilo sigurno,jer kao sto jedna mudar forumas rece fino na fino,kulturu na kultura,ali brate kad vas gaze,gazite i vi njih,jer sila razumije samo silu

a do tad,ova sila foteljaska ce nas sviju gaziti,mene manje,jer sam vani,ali kad sam dole i kad vidim onu tugu,bas me pogodi zestoko,i ja licno prvi bi ucestvovao na takvim ,,zescim protestima,, valjda na ljeto bice kakvih desavanja,pa da se pridruzim :-D
nije mi jasno kako do sad narod nije spalio one institucije
cijene hrane u bosni su kao i u evropi,gorivo,lijekovi,a plate su frtalj evropskih i to onim srecnijim
i to ko radi
glavutan

#4 Re: Zasto narod suti i ne buni se na ulicama?

Post by glavutan »

Stanje u drustvu se ne mjenja koncertima, mirnim protestima i slicnim djidjama-midjama.
Stanje u drustvu se mijenja REVOLUCIJOM.
b@tto

#5 Re: Zasto narod suti i ne buni se na ulicama?

Post by b@tto »

narod je ovu vlast i birao,prije toga je iste stranke birao nekoliko puta i prije rata i poslije rata i ovja narod nije ni zaslužio bolju vlast
sabinaM

#6 Re: Zasto narod suti i ne buni se na ulicama?

Post by sabinaM »

Ljudima je dosta nemira u svakodnevnom zivotu, nemira iz proslosti, umorni su od svega i traze mir...ja mislim zato
*mima*

#7 Re: Zasto narod suti i ne buni se na ulicama?

Post by *mima* »

b@tto wrote:narod je ovu vlast i birao,prije toga je iste stranke birao nekoliko puta i prije rata i poslije rata i ovja narod nije ni zaslužio bolju vlast

I opet ce narod izabrat istu vlast..... :(
1gorstak

#8 Re: Zasto narod suti i ne buni se na ulicama?

Post by 1gorstak »

Narod se ne buni jer situacija nije toliko losa. Socijalnih slucajeva ima, ali ima ih i u drugim zemljama. Kada baste kafica i kladionice ne budu imale promet kakav danas imaju, tvoje pitanje mozda bude opravdano.
Idun

#9 Re: Zasto narod suti i ne buni se na ulicama?

Post by Idun »

JEDRILICA wrote:Eto dao si odgovor!

Mislim da treba zemlju prepustiti dijaspori! :D :D :D
Da, kao i kada su vecina tih iz "dijaspore" bili prepusteni na volji i nemilosti Srba, jos od davne 1991. godine - kada su u Sarajevu govorili da u BiH nema rata. :mrgreen:
Samo. ti iz dijaspore su daleko, krug se suzio, opkolio....Podstaknuti uspjehom(RS i Srbija), mogle bi se 1992-1995.godine ponovo desiti, nazalost. Ovaj put im ne bi trebale tri godine... :roll:

http://www.youtube.com/watch?v=ezyOFDWd ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=IRiyBSaq ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=6UMRwEpb ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=8XioIhXQ ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=8pVZQAWycqE
http://www.youtube.com/watch?v=UQWEX5pImqI&NR=1

Ne znam ko je tip, ali dobro zbori. :mrgreen:
http://www.youtube.com/watch?v=gfPSXnYwdbE&NR=1
Idun

#10 Re: Zasto narod suti i ne buni se na ulicama?

Post by Idun »

Barbarez wrote:Kakav smo mi narod kada sve mozemo zaboraviti i ponasati se kao da se ono sto se desilo 92-95 desilo negdje u Tadzikistanu? Kako dr. Berko Zečević fino rece povodom pisanja nekih hrvatskih medija kako je Armija BiH sama unistila Stari most u Mostaru:" Nije problem sto oni lazu, problem je sto mi sutimo".
...to ce nas odvesti u propast...
U RS broj njihovih zrtava svakog dana sve vise raste....a kako urlaju na sve strane....za par godina bit ce da su Bosnjaci ucinili genocid nad njima. Kako su uspjeli izmjeniti istoriju prije dvjesto godina tako ce i sada...jer Bosnjaci svojom nezainteresovanoscu polako zaboravljaju i gube identitet dok RS ide naprijed drzeci se one stare: samo sloga Srbina spasava(ima nesto u ovome). :|
cyprus

#11 Re: Zasto narod suti i ne buni se na ulicama?

Post by cyprus »

NAROD = VLAST

To treba shvatit. Revolucije imaju smisla samo u nedemokratskim sistemima.
1gorstak

#12 Re: Zasto narod suti i ne buni se na ulicama?

Post by 1gorstak »

Idun wrote:Da, kao i kada su vecina tih iz "dijaspore" bili prepusteni na volji i nemilosti Srba
Cetnika, velikosrpske masinerije, a ne Srba kao naroda.
Barbarez

#13 Re: Zasto narod suti i ne buni se na ulicama?

Post by Barbarez »

mima wrote:
b@tto wrote:narod je ovu vlast i birao,prije toga je iste stranke birao nekoliko puta i prije rata i poslije rata i ovja narod nije ni zaslužio bolju vlast

I opet ce narod izabrat istu vlast..... :(
Pa naravno.Ali postavlja se pitanje da li je vlast kriva? Ili je u pitanju nesto drugo? Ja licno mislim da kod nas nikada nikakvi izbori nista nece promijeniti jer ono sto se revoluciom gubi samo se revoluciom i vraca. Jer kako neki novi izbori mogu ista promijeniti kada ja recimo na lokalnik izborima kada hocu da glasam imam ispred sebe glasacki listic koji (manje vise ovako izgleda):

A - Srpska Radikalna Stranka
B - Prava srpska radikalna stranka
C -Prava sprska prava radikalna prava stranka
D - Narodni pokret Djeneral Djurisic
E - SDNS - Dodik
F - SDS
G - Narodni pokret svetoga srpskoga jedinstva
H - SDA (svake druge izbore)
I - Demokratska stranka "Naprijed Srpska"

Ne vidim kako ja mogu izborima nesto promijeniti. Mozda da glasam ovaj put za narodni pokred Djeneral Djurisic! :-? :(
stulic

#14 Re: Zasto narod suti i ne buni se na ulicama?

Post by stulic »

glavutan wrote:Stanje u drustvu se ne mjenja koncertima, mirnim protestima i slicnim djidjama-midjama.
Stanje u drustvu se mijenja REVOLUCIJOM.
Jeste samo sto Bosanci i Hercegovci a pogotovo danasnji Bosnjaci, nikad nisu bili revolucionaran narod niti posjeduju taj mentalitet a to su stvari koje se ne mjenjaju preko noci, procesi promjene i prilagodjavanja mentaliteta jedne etnicke skupine traju stoljecima...
Idun

#15 Re: Zasto narod suti i ne buni se na ulicama?

Post by Idun »

1gorstak wrote:
Idun wrote:Da, kao i kada su vecina tih iz "dijaspore" bili prepusteni na volji i nemilosti Srba
Pardon, ispravljam se, cetnika i velikosrpske masinerije. :-D
Samo se pitam gdje li se djeo silni srpski narod tih dana(zaista, cast izuzecima).... :mrgreen:
1gorstak

#16 Re: Zasto narod suti i ne buni se na ulicama?

Post by 1gorstak »

Idun wrote:
1gorstak wrote:
Pardon, ispravljam se, cetnika i velikosrpske masinerije. :-D
Samo se pitam gdje li se djeo silni srpski narod tih dana(zaista, cast izuzecima).... :mrgreen:
Haski optuzenici (i osudjenici) su legalno izabrani, a drustvo se polarizovalo strahom, prijetnjama i likvidacijama neistomisljenika. Casni Srbi koji su zbog straha za svoju djecu, a prevareni cetnickom propagandom, napravili pogresan potez i nasli se u velikosrpskom taboru, nisu planirali Srebrenicu, Markale i Kapiju. Oni su zateceni istim, kao i ti i ja. Problem je sto su sada uhvaceni u toj bujici koja je srpski narod nosala od hrvatske "Oluje", preko NATO bombardovanja Lukavice, Beograda i Nisa, pa do nezavisne drzave Kosovo. Casnim Srbima treba pomoci da se distanciraju od zlocinaca i zlocinackog nasljedja. Generalizacijama im odmazes.
yugi

#17 Re: Zasto narod suti i ne buni se na ulicama?

Post by yugi »

Ma ko će se bunit po ovoj vrućini-čekajte dok malo zahladni :D
scooter21ba

#18 Re: Zasto narod suti i ne buni se na ulicama?

Post by scooter21ba »

ovaj doktor zestoko silji za bosnjake
ja bi samo uz sve nabrojano dodao i "vodje" bosnjackog naroda koji nisu uradili ratne zlocine samo su napravili ekonomski zlocin( ne znam postoji li taj izraz ako ne onda sam ga ja izmislio :))
popajic

#19 Re: Zasto narod suti i ne buni se na ulicama?

Post by popajic »

Narod je u nekom stanju letargije,izgubljen u igrama onih koji ubise boga u svemu sto bi moglo znaciti prosperitet naroda ove nam drzave.Logicno,jer su vrlo otvoreno i neprikriveno zauzeti uvecavanjem vlastitog boljitka.
Toliko toga nemoralnog,nezakonitog se desava naocigled ovog naroda i onda ljudi idu linijom manjeg otpora,pa .ebu sve po spisku medju svoja cetiri zida i nerealno cekaju da se stanje nekako samo od sebe promijeni.
Tako ,izmedju ostalog,imamo i ovo:

službi. Čelni ljudi medicinskih ustanova tvrde da ovaj problem otvara pitanje smještaja starih iNeće iz bolnice jer nemaju šta da jedu
Datum: 05.07.2008 19:35
Autor: Elma Duvnjak, Adis Šušnjar

Molim vas, ostavite me još danas da ručam, rečenica je koju često sluša osoblje Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu od starijih osoba koje i nakon završenog liječenja ne žele ići kućama.
Neće iz bolnice jer nemaju šta da jedu

Stariji ne žele napustiti bolnicu jer po izlasku ne mogu sebi obezbijediti tri pristojna obroka dnevno i zato što o njima niko ne želi da brine. Ovakve probleme imaju i ostale bolnice u Federaciji BiH, pa su često prinuđeni tražiti pomoć socijalnih bolesnih.

Novka Agić, direktorica Zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, naglašava da formiranje takozvanih gerijatrijskih centara za stare i bolesne nije u resoru državnih i federalnih institucija, već kantonalnih.

"Gorući problem je gerijatrija, odnosno specijalna grana medicine kojoj je cilj briga o starijima i koja tretira njihove patologije i nastoji ublažiti psihičku i fizičku bol. Imamo svaki dan 'borbu' s pacijentima starijim od 70 godina, jer ljudi neće kućama. Pojedinci nam znaju reći: 'Molim vas, ostavite me još danas da ručam'", kaže Biljana Jandrić, portparol Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Socijalni radnici ne mogu riješiti problem"

16 god. nakon rata ljudi jos uvijek bukvalno gladuju dok oko njih nicu velelepne vile nepismenih predratnih sugradjana,ratnih profitera,pulena novokomponovanih nacionalnih pastira.
Meni licno ovo teze pada i od samog rata,jer je onda bilo lakse definisati odakle metak dolazi i kako se od njega skloniti.
Granata vise nema,ali ima unistavanja ljudskog dostojanastva-moralnog,materijalnog,mentalnog...
Naravno da izlaz uvijek postoji.Samo treba poceti misliti svojim,a ne Njihovim glavama.
BosnaFanatic

#20 Re: Zasto narod suti i ne buni se na ulicama?

Post by BosnaFanatic »

svi bosanci moraju jednom ustat i napravit revoluciju, trebaju nam masovni protesti. A isto treba se promjenit vlast ali kad ce to doci ko zna. Narod nesmije da bira nacionalne stranke , trebaju nam dobre stranke normalne demokratske poput SDP-a. toliko od mene viva la :bih:
Barbarez

#21 Re: Zasto narod suti i ne buni se na ulicama?

Post by Barbarez »

125.000 hiljada hrvata iz Posavine i 125.000 Bosnjaka iz istocne bosne koji su protjerani iz RS-a. Zamislite te demostracije sa 250.000 ljudi...hm..hm...hm. Znam da nije realno ali bilo bi zanimljivo.
uvjek dobar gost

#22 Re: Zasto narod suti i ne buni se na ulicama?

Post by uvjek dobar gost »

ld wrote:ja licno mislim da kvalitetnim protestima se moze mnogo toga promjeniti
ali francuski recept,stata sto vise nema giljotine,jer kod nas par stotina politicara i ,,biznismena,, su zasluzili giljotinu
ali kad giljotina nemere,mogu bar protesti na francuski nacin
krenes redom,sve popaliti,ako koji politicar padne pod ruke,polomit ga i da bar na kosevu odlezi par mjeseci

puno toga bi se promjenilo sigurno,jer kao sto jedna mudar forumas rece fino na fino,kulturu na kultura,ali brate kad vas gaze,gazite i vi njih,jer sila razumije samo silu

a do tad,ova sila foteljaska ce nas sviju gaziti,mene manje,jer sam vani,ali kad sam dole i kad vidim onu tugu,bas me pogodi zestoko,i ja licno prvi bi ucestvovao na takvim ,,zescim protestima,, valjda na ljeto bice kakvih desavanja,pa da se pridruzim :-D
nije mi jasno kako do sad narod nije spalio one institucije
cijene hrane u bosni su kao i u evropi,gorivo,lijekovi,a plate su frtalj evropskih i to onim srecnijim
i to ko radi
:bih:
AdnanM

#23 Re: Zasto narod suti i ne buni se na ulicama?

Post by AdnanM »

Narod ne izlazi na ulicu zato sto nezna protiv cega da izadje previse stvari ne valja da ispravljanjem necega konkretnog putem demonstracija moze donijeti dobro treba birat jednostavno druge ljude od ovog gore ionako ne moze zato na izbore i promjenite garnituru komplet
Sargan

#24 Re: Zasto narod suti i ne buni se na ulicama?

Post by Sargan »

Ovo neka nova sala za koju ja nisam cuo ili.........?

Cuj nas narod da izadje na ulicu i da se buni. Pa nece ljudi da izadju na ulicu da obiljeze dan genocida u Srebrenici nego se ismijavjau onim jadnim majkama "Sta ce nam ovi slejaci i papci u gradu? Vidi kako su obuceni?" a ne da mi nesto sa punom na ulici postignemo.

To se kod nas NIKADA nece desiti. A je obratna situacija pitao bi te kako bi Srbi organizovali "dogadjanje naroda" svaki drugi dan.
CAKAL

#25 Re: Zasto narod suti i ne buni se na ulicama?

Post by CAKAL »

A ko da se buni ja ču govoriti o Sarajevu jer sam rođen u njemu odrastao ratovao i sada živim.Moja raja je izginula ili je otišla van domovine širom svjeta,a nas nešta što je preživilo nismo organizovani i zato nam se dešava šta se dešava.Dok je rat trajao i do 1998 godine u Sarajevo su došli nama novi sugrađani koji su donjeli svoju kulturu i običaje,nisu prihvatili zakone života u gradu več su nametnuli svoje.Utrpali su se u sve moguče državne institucije od općine do državnog nivoa i sada je njima dobro.Kad su bile demostracije zimus u Sarajevu na kojima sam naravno bio jer želim i hoču promjene bilo nas je malo,jer kada bi se stvari postavile na svoje mjesto mnogi bi se morali vratiti na sela iz kojih su došli.Kad su osjetili miris asfalta nema više povratka a ni demostracija zašto da protestuju kad ih je vlast udomila i sebi obezbjedila vječnu glasačku mašinu,oni izlaze svi familijarno na izbore i zato pobjeđuju a mi smo krivi što ne glasamo glumimo buntovnike a kad treba izači na izbore svi sjede po kafićima ispijaju kafe i kukaju kako ih prcaju ovi koji su došli sa strane sami smo krivi što dopuštamo da nas nepismeni vode.
Post Reply