Seksualna higijena

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Ashrafieh

#1 Seksualna higijena

Post by Ashrafieh »

Zanimalo bi me koliko muškaraca uradi bris penisa i test na AIDS prije nezaštićenog odnosa sa
novom partnericom. Žene (bar one koje poznajem) više vode računa o seksualnoj higijeni, redovno
posjećuju ginekologe, sa nepoznatnim koriste obavezno kondome. Muškarci su skloni u žaru strasti
zaboraviti na svaku zaštitu (neki insistiraju upravo na nezaštićenom odnosu) i nije im jasno da
svojoj partnerici na taj način mogu ostaviti ozbiljne tragove za čitav život: HIV, HPV,
klamidiju ... Koliko vas je ikada bilo kod urologa i uradilo bris penisa koji traje nekoliko minuta?
Prijateljica mi se nedavno žali kako misli da je muž vara ... nema nikakvih konkretnih dokaza, ali
ne želi nikako da spava s njim, a on insistira i za njega kondom u braku ne dolazi u obzir ...
Koliko djevojaka koristi zaštitu sa svojim stalnim partnerom?

Povjerenje je dobro, ali kondom je bolji :wink:
KYLIE

#2 Re: Seksualna higijena

Post by KYLIE »

Ashrafieh wrote:Zanimalo bi me koliko muškaraca uradi bris penisa i test na AIDS prije nezaštićenog odnosa sa
novom partnericom. Žene (bar one koje poznajem) više vode računa o seksualnoj higijeni, redovno
posjećuju ginekologe, sa nepoznatnim koriste obavezno kondome. Muškarci su skloni u žaru strasti
zaboraviti na svaku zaštitu
(neki insistiraju upravo na nezaštićenom odnosu) i nije im jasno da
svojoj partnerici na taj način mogu ostaviti ozbiljne tragove za čitav život: HIV, HPV,
klamidiju ... Koliko vas je ikada bilo kod urologa i uradilo bris penisa koji traje nekoliko minuta?
Prijateljica mi se nedavno žali kako misli da je muž vara ... nema nikakvih konkretnih dokaza, ali
ne želi nikako da spava s njim, a on insistira i za njega kondom u braku ne dolazi u obzir ...

bogami zaborave i zene :run:
zemo_online

#3 Re: Seksualna higijena

Post by zemo_online »

Ashrafieh wrote:Zanimalo bi me koliko muškaraca uradi bris penisa i test na AIDS prije nezaštićenog odnosa sa
zaboraviti na svaku zaštitu (neki insistiraju upravo na nezaštićenom odnosu) i nije im jasno da

Stiti li kondom 100% jer je virus HIV-a veoma malen,eto kazu cak manji nego se smatralo prije.
Kondom se u toku odnosa razvuce i dali takav razvuceni kondom pruza istu zastitu protiv HIV-a kao onaj tek navuceni?
Pitanja samo za one koji znaju? :D
pametnica24

#4 Re: Seksualna higijena

Post by pametnica24 »

Pazi da ne zaborave..... :x :x :x

Velikom vecinom muskarci su ti koji su jako nemerani - barem je tako okolo mene i kod ljudi koje ja poznajem.
Zene jadne trce svake pola godine , te papa test, te pregledi, te daj cajeve - kao prevencija, te nece bez kondoma....
Ali muskarci.... ponekad mislim da zele samo da ga "zabiju" - ispricavam se na izrazu, ne razmisljajuci kome ga zabijaju.... :dance:
zastoqsviram

#5 Re: Seksualna higijena

Post by zastoqsviram »

test01 wrote:

Stiti li kondom 100% jer je virus HIV-a veoma malen,eto kazu cak manji nego se smatralo prije.
Kondom se u toku odnosa razvuce i dali takav razvuceni kondom pruza istu zastitu protiv HIV-a kao onaj tek navuceni?
jes da je virus, jes da je mali, al nema zube da progrize gumu...
sarajovasi

#6 Re: Seksualna higijena

Post by sarajovasi »

Redovan doktoru a i plaknem ga svaki put
mojgrad

#7 Re: Seksualna higijena

Post by mojgrad »

sarajovasi wrote:Redovan doktoru a i plaknem ga svaki put

Hahaha mozes ti plaknuti koliko hoces, ali voda ne odnosi viruse :lol:
Ashrafieh

#8 Re: Seksualna higijena

Post by Ashrafieh »

test01 wrote: Stiti li kondom 100% jer je virus HIV-a veoma malen,eto kazu cak manji nego se smatralo prije.
Idealno bi bilo kada bi muškarac prije seksualnog odnosa sa novom partnericom išao na pregled kod urologa.
To će ga koštati malo vremena i novaca, a učiniće mnogo i za svoje i za njeno zdravlje. Bris penisa
i test na AIDS nisu danas ništa čudno i nema razloga da se neko stidi otići doktoru. Samo kada partneri
znaju da je sve OK sa onim drugim i kada ne šaraju ( :D ) mogu se potpuno opustiti i imati kvalitetan seks.
Kad je seks u pitanju nismo odgovorni samo za sebe već i za druge, to bi valjda trebalo biti jasno
KYLIE

#9 Re: Seksualna higijena

Post by KYLIE »

Ashrafieh wrote:
test01 wrote: Stiti li kondom 100% jer je virus HIV-a veoma malen,eto kazu cak manji nego se smatralo prije.
Idealno bi bilo kada bi muškarac prije seksualnog odnosa sa novom partnericom išao na pregled kod urologa.
To će ga koštati malo vremena i novaca, a učiniće mnogo i za svoje i za njeno zdravlje. Bris penisa
i test na AIDS nisu danas ništa čudno i nema razloga da se neko stidi otići doktoru. Samo kada partneri
znaju da je sve OK sa onim drugim i kada ne šaraju ( :D ) mogu se potpuno opustiti i imati kvalitetan seks.
Kad je seks u pitanju nismo odgovorni samo za sebe već i za druge, to bi valjda trebalo biti jasno
da su bogdo svi tako samosvjesni i odgovorni...
Meshtar

#10 Re: Seksualna higijena

Post by Meshtar »

Guma glavu čuva...šubara je kvari :D
Ashrafieh

#11 Re: Seksualna higijena

Post by Ashrafieh »

KYLIE wrote:
Ashrafieh wrote:
da su bogdo svi tako samosvjesni i odgovorni...
Ako samo jedan muškarac nakon ove teme ode na testiranje ili samo jedna djevojka kondicionira seks
odlaskom urologu - onda je ona ispunila svoj smisao. Nažalost često čujem rečenicu - ne valja mi papa
test ... od djevojaka koje su imale 2-3 partnera u životu :(
Eborg

#12 Re: Seksualna higijena

Post by Eborg »

Ashrafieh wrote:Ako samo jedan muškarac nakon ove teme ode na testiranje ili samo jedna djevojka kondicionira seks
odlaskom urologu - onda je ona ispunila svoj smisao. Nažalost često čujem rečenicu - ne valja mi papa
test ... od djevojaka koje su imale 2-3 partnera u životu :(
Nazhalost jako,jako malo djevojaka radi papa-testove.To je nazhalost cijena nasheg josh uvijek zaostalog drushtva u tom segmentu.

Govorim prvenstveno jer sam o tome razgovarao sa prijateljicama shokiran njihovim neznanjem.Isto tako stari mi je ginekolog pa kad ga priupitam shokiram se koliko "potencijalnih boleshchura" hoda uokolo ne kontajuci shta sve u njima gadno mozhe da naraste... :-?
sarajovasi

#13 Re: Seksualna higijena

Post by sarajovasi »

Na zalost je tako.Sve je to ona prica neka nece mene
otherside

#14 Re: Seksualna higijena

Post by otherside »

Oooo...gdje ste hadzije, nisam vas prepoznala :D
ovdje svi seksualno-zdravstveno prosvjeceni a kad je tema "kondom, da ili ne" haman svaki "ne voli kondom", "nije to isto, celofan je celofan", "ja radje turam bez kondoma" i sl... :oops:
Eborg

#15 Re: Seksualna higijena

Post by Eborg »

otherside wrote:Oooo...gdje ste hadzije, nisam vas prepoznala :D
ovdje svi seksualno-zdravstveno prosvjeceni a kad je tema "kondom, da ili ne" haman svaki "ne voli kondom", "nije to isto, celofan je celofan", "ja radje turam bez kondoma" i sl... :oops:
Pa kad smo vec kod toga...Mislim da je kondom obavezan na pochetku veze ili chega vec dok se malo bolje ne upoznate sa osobom,njenom proshloshcu i navikama...Chak i kasnije,pogotovo ako djevojka ne koristi pilule...

Da ne bude ono:"Ma otpast ce on sam!" :D
otherside

#16 Re: Seksualna higijena

Post by otherside »

Pilula nikog nije zastitila od seksualno prenosivih bolesti. govorimo o tome a ne o nezeljenoj trudnoci.
vjesticanametli

#17 Re: Seksualna higijena

Post by vjesticanametli »

ma hajde vala........bitno je da su curke napirlitane i da spahtlom nanose sminku a sta u njima raste.........pih *ebo to :D a vala dok sam studirala cula sam jednu kad rece ma jojj ne mogu ja ginekologu mene stid :twisted: tolj tolj a nije je stid mećat ga i u oko :lol:
Eborg

#18 Re: Seksualna higijena

Post by Eborg »

otherside wrote:Pilula nikog nije zastitila od seksualno prenosivih bolesti. govorimo o tome a ne o nezeljenoj trudnoci.
Da ali sam rekao "kasnije u vezi",chisto radi preventive...Valjda se podrazumijeva da nisu pokupili shta "sa strane"... ;-)
otherside

#19 Re: Seksualna higijena

Post by otherside »

vjesticanametli wrote:ma hajde vala........bitno je da su curke napirlitane i da spahtlom nanose sminku a sta u njima raste.........pih *ebo to :D a vala dok sam studirala cula sam jednu kad rece ma jojj ne mogu ja ginekologu mene stid :twisted: tolj tolj a nije je stid mećat ga i u oko :lol:
Jos su mi draze one koje muskarci ubjede da ce "paziti" pa eto...nije ni trebao kondom :D
sta li ce paziti? :?
mislim da zene trebaju biti pametnije po pitanju svog seksualnog zivota i zdravlja. ljubav nema cijenu...ali ni bolest.
Eborg

#20 Re: Seksualna higijena

Post by Eborg »

vjesticanametli wrote:ma hajde vala........bitno je da su curke napirlitane i da spahtlom nanose sminku a sta u njima raste.........pih *ebo to :D a vala dok sam studirala cula sam jednu kad rece ma jojj ne mogu ja ginekologu mene stid :twisted: tolj tolj a nije je stid mećat ga i u oko :lol:
Bravo! :D

Upravo komentar:"Ma stid me!"A kad malu razastre u parku nije je stid! :D
dushmanka_sa

#21 Re: Seksualna higijena

Post by dushmanka_sa »

Ja po sebi mogu reći da sam bila podosta neozbiljna vezano za zaštitu, i dugo vremena nisam bila svjesna rizika kojem sam se izložila. Onda sam se dozvala, igrom slučaja. :D

Sada sam redovan posjetilac ginekološke ordinacije, papa-test radim svako pola godine, briseve i druge pretrage po potrebi. I u glavi mi je uvijek rečenica moga dobrog druga. Najbolje je svaka tri mjeseca otići ginekologu. U tri mjeseca možeš da spriječiš i neželjenu trudnoću, ako do nje dođe, infekcije i sve ostale bajke koje mogu da te snađu mogu na vrijeme da se otkriju i adekvatno liječe.

Neki se brane onim, u neznanu je najbolje. Ali nije. Moja prijateljica je tvrdila tako, pa je onda završila na operacionom stolu - dijagnoza - CIN III - rak grlića materice. Sreća, na vrijeme otkriven.

I da, u pravu ste kada kažete da ima djevojaka koje ne znaju šta je papa test i kako se to radi. :roll: A živimo u vremenu interneta i raznih đakonija.
vjesticanametli

#22 Re: Seksualna higijena

Post by vjesticanametli »

sve se to pohasilo jel ima 2 rute odma se khmmmm...........al sramota ic ginekologu
mojgrad

#23 Re: Seksualna higijena

Post by mojgrad »

otherside wrote:
Jos su mi draze one koje muskarci ubjede da ce "paziti" pa eto...nije ni trebao kondom :D
sta li ce paziti? :?
mislim da zene trebaju biti pametnije po pitanju svog seksualnog zivota i zdravlja. ljubav nema cijenu...ali ni bolest.

zato roditelji (recimo majke) igraju veliku ulogu u tome koliko i kako ce poducit svoju djevojcicu/djevojku kako da se odnosi prema svom tijelu i zdravlju. Mnog i roditelji (htjeli mi to priznati ili ne) ne objasne najnormalniju pojavu menstruacije djetetu a kamo li stvari tipa zastita pri sex-u..No way to je tabu tema
semmy

#24 Re: Seksualna higijena

Post by semmy »

meni se cini da je ovo ozbiljna tema...i fakat sa ovim stvarima se nije saliti...koliko djevojke toliko i muski bi trebali ici redovno na preglede....pricalo se jedno vrijeme o HPV virusu i odjedno se usutili...zanima me samo koliko je muskih a bogami i djevojak otislo na pregled kad se digla prasina oko toga, jest da se nemogu kod muskarca raditi testovi na HPV ( zena je vazda hebena stranka ) ali mogu zene.....i ovaj virus nije nikako za zanemariti
Post Reply