philip noel baker international uni

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
pest_

#1 philip noel baker international uni

Post by pest_ »

naime, moja djevojka zeli upisati ovaj fax, informacije koje su joj dostupne o njemu su one koje je mogla pronaci na njihovom sajtu. zanima me vase misljenje i ono sto vi znate o tom univerzitetu.
dali je on legitiman 100%?
dali se na njemu moze nesto nauciti i iskoristiti u buducnosti?
i ono sto je najbitnije , dali ce ta diploma dobro prihvacena od strane kompanije i ostalih?

pliz no off topic, samo reply sa kakvim takvim info?
Chairman

#2 Re: philip noel baker international uni

Post by Chairman »

pest_ wrote:naime, moja djevojka zeli upisati ovaj fax, informacije koje su joj dostupne o njemu su one koje je mogla pronaci na njihovom sajtu. zanima me vase misljenje i ono sto vi znate o tom univerzitetu.
i ono sto je najbitnije , dali ce ta diploma dobro prihvacena od strane kompanije i ostalih?

Ima boljih fakulteta od tog za iste pare.
pest_

#3 Re: philip noel baker international uni

Post by pest_ »

navedi prijatelju
EdnaMaric

#4 Re: philip noel baker international uni

Post by EdnaMaric »

Moja sestra studira na Philip Noel BakerUniverzitetu u Sarajevu i prezadovoljna je. Priznat je i registriran od strane Kantona Sarajevo, imas sve na web stranici (skenirane dokumente i to).
Nije nikakav supljak od fakulteta. Dosta se radi, uci, provodi vrijeme na vjezbama sa profesorima i asistentima... Naglasak je na partnerskom odnosu izmedju profesora i studenata.
Tvojoj djevojci od srca preporucujem da upise ovaj fakultet. Godina kosta 6700 KM ali zaista vrijedi.
zgembo_sa

#5 Re: philip noel baker international uni

Post by zgembo_sa »

Za te pare mozes komotno studirati i u inostranstvu... Bezveze.
EdnaMaric

#6 Re: philip noel baker international uni

Post by EdnaMaric »

Ne slazem se s tim.
Ja sam zavrsila fakultet vani i nije to bas bajka. Placas fakultet, knjige, dodatnu nastavu, smjestaj, hranu... Bude to puno, PUNO vise od 6700 KM. Vjeruj mi na rijec. I nije nista puno kvalitetnije nego sto su privatni fakulteti ovdje.
Ne reklamiram ja PNB kao najbolji fakultet ali kazem da je vise nego solidan i ima perspektivu. ko voli i ima para - bujrum.
I Ganicev je dovar ali samo za one sa dubokim dzepom. 5000 eura, a ni knjige nisu ukljucene! I jos traje 4 godine!!
zgembo_sa

#7 Re: philip noel baker international uni

Post by zgembo_sa »

Pa vecinu toga placas i ovdje, s tim sto vani za vrijeme studija mozes nesto i da zaradis, a cijena godine je u mnogo, mnogo jacim univerzitetima niza od ove.
EdnaMaric

#8 Re: philip noel baker international uni

Post by EdnaMaric »

Ja sam zavrsila u Italiji dodiplomski. Placala sam 4200 eura za godinu + oko 300 eura za knjige i skripte, trebalo mi je mjesecno oko 750 eura za smjestaj i hranu (vrlo skroman smjestaj!), mogla sam dodatno zaraditi jedno kao konobarica ili cistacica, sto ne podcjenjujem ali nije bas lako. Ovdje sam zavrsila postdiplomski za 9000 KM (bez knjiga), zivjela u svom stanu, hranila se kvalitetno (sto za Italiju ne mogu reci) i radila u firmi gdje i sada radim.
Ako ti imas kakav "jeftiniji" primjer ja bih ga rado preporucila svojoj drugoj sestri koja uskoro zavrsava srednju skolu.
EdnaMaric

#9 Re: philip noel baker international uni

Post by EdnaMaric »

Zgembo, samo napomena.
Mozda ima i jeftinijih fakulteta ali ti se nabere ostalih zivotnih troskova da te dodje "skuplja pita nego tepsija", odnosno skuplji su ti zivotni troskovi nego cjeli fakultet. Skupo je uzasno, a nasi studenti sebi mogu priustiti (osim ako nisu iz neke bas bogate porodice) tek neki jadan smjestaj i hranu s kioska. Nije lako, vjeruj mi. A ni kolege studenti nisu tako susretljivi kao ovdje da razmjene biljeske, skripte, knjige itd.
E, sad, ne kazem ja da je bolje ovdje nego vani ali treba uzeti sve to u obzir. Najlakse je naci stipendiju za fakultet ali treba naci para za ostalo. Ja sam dobila stipendiju a roditelji su digli kredit da bih ja tamo mogla zivjeti (imati stan, hraniti se, kupiti knjige...).
zgembo_sa

#10 Re: philip noel baker international uni

Post by zgembo_sa »

Izvini ako sam indiskretan, a gdje si studirala?

Ispravak: Sorry previdjeh odgovor.
zgembo_sa

#11 Re: philip noel baker international uni

Post by zgembo_sa »

EdnaMaric wrote:Ja sam zavrsila u Italiji dodiplomski. Placala sam 4200 eura za godinu + oko 300 eura za knjige i skripte, trebalo mi je mjesecno oko 750 eura za smjestaj i hranu (vrlo skroman smjestaj!), mogla sam dodatno zaraditi jedno kao konobarica ili cistacica, sto ne podcjenjujem ali nije bas lako. Ovdje sam zavrsila postdiplomski za 9000 KM (bez knjiga), zivjela u svom stanu, hranila se kvalitetno (sto za Italiju ne mogu reci) i radila u firmi gdje i sada radim.
Ako ti imas kakav "jeftiniji" primjer ja bih ga rado preporucila svojoj drugoj sestri koja uskoro zavrsava srednju skolu.
Pa eto jeftinije bi ti recimo moglo biti u Austriji ili Sloveniji. Nisam bas 100% siguran, ali mislim da u Austriji jos uvijek ima univerziteta na kojima mozes besplatno studirat, ali eto treba provjerit ako je zainteresovana. U Sloveniji moze proci dosta jeftino, zavisno od fakulteta, recimo na ekonomskom fakultetu u Ljubljani moze studirat za cca. 2500 € na godinu (to bez ikakvih popusta, a taj iznos moze snizit dosta, samo se treba malo raspitat o popustima koje moze koristit). Uz neki rad vikendom moze proci sasvim solidno.

P.S. A postiplomski je pogotovo jeftiniji recimo bas u toj Sloveniji. Na ekonomiji, IMB studij, na engleskom jeziku sve, strani profesori itd. intenzivan studij, godinu dana, 5000 €. Uporedi to sa ovim nasim postdiplomskim, cija je cijena ista ili veca od ove. Ja mislim da je to neuporedivo...
svako_dobro_bih

#12 Re: philip noel baker international uni

Post by svako_dobro_bih »

pest_ wrote:naime, moja djevojka zeli upisati ovaj fax, informacije koje su joj dostupne o njemu su one koje je mogla pronaci na njihovom sajtu. zanima me vase misljenje i ono sto vi znate o tom univerzitetu.

kakva ti je djevojka sa lovom? ako nema neka pokusa na neki drugi gdje se daju stipendije kao npr ius. kakva je sa engleskim? sta zeli studirati? daj nam neku informaciju
EdnaMaric

#13 Re: philip noel baker international uni

Post by EdnaMaric »

Slazem se i s tim (Slovenija ili Austrija) ali ljudi, znate li kakvi su tamo troskovi zivota!!
Lako je platiti univerzitet ali sta je sa ostalim - stan, hrana, prevoz itd.
Sto se tice Sarajeva i BiH definitivno dajem glas za Philip Noel Baker i eventualno SSST.
pest_

#14 Re: philip noel baker international uni

Post by pest_ »

lova ok, engleski ok,zeli studirati menadzment u turizmu i hotelijerstvu, koji nudi PNB, ima to i na ekonomiji ali je truba :run:
hvala na info.
najrelevantnija je informacija iz prve ruke, stoga hvala Edna.
zgembo_sa

#15 Re: philip noel baker international uni

Post by zgembo_sa »

Pa ne bih nesto rekao da su troskovi zivota veci u Austriji i Sloveniji nego u Italiji, vjerovatno je cak obrnuto. Naravno ovdje, ako zivis sa roditeljima onda nemas vecinu tih problema, ali stoji cinjenica da bi cijena skolarine trebala biti i u skladu sa standardom, a ne da ovdje bude po 2-3 puta skuplja nego u EU pa da dolazi do situacije da zbog troskova studija vagas da li studirati ovdje ili vani. Definitivno vas uzimaju lopatom...
Chairman

#16 Re: philip noel baker international uni

Post by Chairman »

zgembo_sa wrote:Pa ne bih nesto rekao da su troskovi zivota veci u Austriji i Sloveniji nego u Italiji, vjerovatno je cak obrnuto. Naravno ovdje, ako zivis sa roditeljima onda nemas vecinu tih problema, ali stoji cinjenica da bi cijena skolarine trebala biti i u skladu sa standardom, a ne da ovdje bude po 2-3 puta skuplja nego u EU pa da dolazi do situacije da zbog troskova studija vagas da li studirati ovdje ili vani. Definitivno vas uzimaju lopatom...

Zasto bi djevojka isla vani kad ovdje moze dobiti slicno znanje i haman diplomu istog ranga za manje para?
zgembo_sa

#17 Re: philip noel baker international uni

Post by zgembo_sa »

Zbog 6700 krvnih zrnaca godisnje.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#18 Re: philip noel baker international uni

Post by Chmoljo »

moj prijatelj je skoro završio PNB.. iskreno puno ti ne mogu reći... samo to da traje 2 godine i da je itekako priznat. recimo, kada se prijavljivao na konkurs da radi na brodu (bilo je to nedavno, ide se u Zagreb na intervju) bio je primljen čim su mu vidjeli uvjerenje da studira na njemu (a na intervjuu je bio Amer), ili recimo u Coca-Coli je bio pozvan na intervju, od 4 troje je bilo s njegovog faxa (i to je bilo onda kad je bio onaj AISEC)... tako da se ne treba brinuti oko toga je li priznat ili ne, već je u pitanju samo lova i poznavanje jezika...
globalbih

#19 Re: philip noel baker international uni

Post by globalbih »

pogledajte informaciju na http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 37&t=51843
"...Nemojte dozvoliti da Vam se desi situacija kao sa International Noel Baker university koji je dvije godine radio bez dozvole pa su na kraju roditelji studenata (sa prve dvije godine) morali protestirati kod nadležnih organa i uprave dotičnog univerziteta da im se priznaju diplome..."

Sad je ok, nakon borbe roditelja :)

a za Coca Colu, moj rođo vrši interviju sa svim kandidatim i kaže mi da se ne sjeća nikakvog studenta sa phil.n.b.!

6.700 km je realna cijena, nema ništa džabe!
zgembo_sa

#20 Re: philip noel baker international uni

Post by zgembo_sa »

6700 nije realna cijena, to je pljacka. Ko hoce toliko da plati - bujrum, ali koliko hocete priznatih univerziteta sirom EU naplacuje manje.
Chairman

#21 Re: philip noel baker international uni

Post by Chairman »

zgembo_sa wrote:6700 nije realna cijena, to je pljacka. Ko hoce toliko da plati - bujrum, ali koliko hocete priznatih univerziteta sirom EU naplacuje manje.
Svasta!
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#22 Re: philip noel baker international uni

Post by Chmoljo »

globalbih wrote:pogledajte informaciju na http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 37&t=51843
"...Nemojte dozvoliti da Vam se desi situacija kao sa International Noel Baker university koji je dvije godine radio bez dozvole pa su na kraju roditelji studenata (sa prve dvije godine) morali protestirati kod nadležnih organa i uprave dotičnog univerziteta da im se priznaju diplome..."

Sad je ok, nakon borbe roditelja :)

a za Coca Colu, moj rođo vrši interviju sa svim kandidatim i kaže mi da se ne sjeća nikakvog studenta sa phil.n.b.!

6.700 km je realna cijena, nema ništa džabe!
da ti nije rođo tada na godišnjem bio? :D mislim, fakat nemam razloga šupljirati ni ja ni jaran mi... :wink:
EdnaMaric

#23 Re: philip noel baker international uni

Post by EdnaMaric »

Ljudi moji,
Jeste skupo. U danasnjim uslovima 6700 KM je ogromna suma. Ali je ocigledno da neko ima te pare i voljan je da plati.
Uvijek ce biti onih koji imaju, a i onih koji nemaju para.
Uvijek ce biti onih koji kazu da je bolje vani nego ovdje.
Uvijek ce studenti drzavnih univerziteta pljuvati po studentima sa privatnih fakulteta.
Uvijek ce "fina gradska raja" pljuvati po onima koji su dosli iz drugih gradova, koji strebaju i bore se da ostanu i rijese se svog sela zauvijek.
I tako dalje.
Zemlja se okrece.
joe black

#24 Re: philip noel baker international uni

Post by joe black »

Ja sam ove godine diplomirao na IUPNB, na na odsjeku za turizam, i garantujem ti, ne zato sto sam ja tu studirao, meni ni u dzep ni iz dzepa ono kako kazu, ali ovaj fax opravdava naziv "internacionalni" u potpunosti. Znaci ovu instituciju nisu osnovali ni mujo, ni dragan, ni aleksandar vec internacionalna liga humanista..Sigurno jedna od najperspektivnijih "ne drzavnih" visoko obrazovnih institucija to ti garantujem...Jeftiniji je od ostalih "privatnih fakulteta, uslovi su fantasticni, sve ti je ukljuceno, neces ni marle platit vise od cifre 6,700 KM za godinu...Definitivno preporucujem svima mladima koji ce znati prepoznati pravi kvalitet obrazovanja...Sve je regularno i priznato..uostalom sve mozete provjeriti kod ministarstva obrazovanja...
zgembo_sa

#25 Re: philip noel baker international uni

Post by zgembo_sa »

Jesu li to oni sto su Djukanovica i Marovica odlikovali za mir :D
Post Reply