Irska zaslužuje bolje

valterbranisarajevo

#1 Irska zaslužuje bolje

Post by valterbranisarajevo »

Irska: Od Europejaca do skeptika

Preliminarni podaci istraživanja javnog mnijenja uoči referenduma ukazuju na negativni stav većine građana prema usvajanju Lisabonskog ugovora, što je izazvalo šok u EU.

Kako su priopćili dužnosnici pozivajući se na Irish Times, prema tom istraživanju provedenom na uzorku od 1000 glasača širom Irske, 35 posto se namjerava na referendumu izjasniti "protiv", što je 18 posto više u odnosu na rezultate istog istraživanja od prije tri tjedna.

S druge strane, isto istraživanje je pokazalo da broj onih koji se izjašnjavaju "za" ratifikaciju sporazuma i dalje na stabilnih 30 posto.

"Najveći problem je u tome što EU nema neki 'plan B' u slučaju da propadne Lisabonski ugovor i strahuje da će među zemljama članicama tada nastati kaos", ocijenio je suradnik na istraživanju Europskog vijeća za pitanja vanjskih poslova José Ignacio Torreblanca.

Irska je jedina zemlja u Europskoj uniji koja će održati referendum o Lisabonskom ugovoru zbog čega su oči političara i javnosti cijele Europe uperene prema irskoj vladi i glasačima.

Datum za održavanje referenduma je određen za četvrtak, 12. lipnja.

U Irskoj je od 1973. stvoreno milijun radnih mjesta, a od tada je Irska primila 58 milijardi eura pomoći.

Prosječne plaće u Irskoj su u međuvremenu od 60% europskog prosjeka narasle na 138% EU prosjeka.

U Irskoj danas posluje 960 stranih tvrki koje zapošljavaju 138.000 radnika, a investicije američkih tvrtki u Irsku premašuju američke investicije u Kinu, Indiju, Rusiju i Brazil zajedno.

No, sve to skupa možda neće biti dovoljno da Irci podrže reformirani europski ustav jer protivnici ratifikacije provode očito uspješnu kampanju pod sloganom "Irska zaslužuje bolje".

Net.hr

Lisabonski ugovor je je u svari bio plan B poslije propasti EU ustava u Francuskoj i Holandiji. „Veliki brat“ (kako neki ljudi u Francuskoj zovu EU) je uradio sve da se ne ponovi krah EU Ustava. Spriječili su izražavanje volje građana referendumom o ovom pitanju u državama članicama, osim u Irskoj.

Kada je propao EU Ustav moglo se postaviti ključno pitanje. Da li nas zovu u članstvo nečega u što ni oni sami(odnosno njihovi građani, jer oni koji nas zovu vjeruju samo u svoje ogromne plate) ne vjeruju ?

Na kraju šta je to "bolje" što zaslužuju građani Irske?

Da li je genralno nacionalno pitanje i nacionalni ponos još uvijek najbitniji građanima EU? Mislim da jeste -ne kod svih, ali kod većine DA
Fair Life

#2 Re: Irska zaslužuje bolje

Post by Fair Life »

valterbranisarajevo wrote:...
U Irskoj je od 1973. stvoreno milijun radnih mjesta, a od tada je Irska primila 58 milijardi eura pomoći.

Prosječne plaće u Irskoj su u međuvremenu od 60% europskog prosjeka narasle na 138% EU prosjeka.

U Irskoj danas posluje 960 stranih tvrki koje zapošljavaju 138.000 radnika, a investicije američkih tvrtki u Irsku premašuju američke investicije u Kinu, Indiju, Rusiju i Brazil zajedno.
...
valterbranisarajevo

#3 Re: Irska zaslužuje bolje

Inače ovu kampanju je organizovao Shin Fein, koji je vjerovatno u Irskoj još uvijek veoma popularan.

Možda im je mrsko da oni sada malo pomognu nekome kao što su i njima pomagali..

http://www.no2lisbon.ie/
Soul_Sista

#4 Re: Irska zaslužuje bolje

Post by Soul_Sista »

valterbranisarajevo wrote:Inače ovu kampanju je organizovao Shin Fein, koji je vjerovatno u Irskoj još uvijek veoma popularan.

Sumnjam jer mislim da su Irci naucili tesku lekciju da prvo sam sebi moras pomoci da bi donekle dogurao. Da su cekali tu neku silnu pomoc od drugih ne vjerujem da bi bilo tu gdje su danas. Da bi pomogao drugima valjda prvo moras sebi pomoci. Jasno ko dan!
gulas

#5 Re: Irska zaslužuje bolje

Post by gulas »

Soul_Sista wrote: Sumnjam jer mislim da su Irci naucili tesku lekciju da prvo sam sebi moras pomoci da bi donekle dogurao. Da su cekali tu neku silnu pomoc od drugih ne vjerujem da bi bilo tu gdje su danas. Da bi pomogao drugima valjda prvo moras sebi pomoci. Jasno ko dan!
Eh steta sto je kod nas mrkla noc....jbg... :zzzz:
kicky

#6 Re: Irska zaslužuje bolje

Post by kicky »

Nisam znao da je poslanička grupa nordijskih zelenih i ljevice (čiji je član Sinn Fein) protiv Lisabonskog ugovora! Mislim da ne bi trebalo povezivati ovakve rezultate i jačanje Sinn Feina. Oni su ipak minorna stranka ljevice u Irskoj (u Sjevernoj Irskoj su jači), a razloge ovakvog skepticizma treba tražiti u nekim drugim faktorima...
Njihovi zahtjevi stoje (pogotovo oni koji se tiču zaštite okoliša i radničkih prava), ali je riječ o sporazumu kompromisa pa se valjda očekuje da svatko napravi jedan, pa i Irska!
laku noć

#7 Re: Irska zaslužuje bolje

Post by laku noć »

U Irskoj problemi a?Da pošaljemo jednu našu parlamentarnu delegaciju da proba riješiti problem ili bar posredovati :D :lol:
Baby Jane

#8 Re: Irska zaslužuje bolje

Post by Baby Jane »

valterbranisarajevo wrote:Inače ovu kampanju je organizovao Shin Fein, koji je vjerovatno u Irskoj još uvijek veoma popularan.

Shin Fein ? Mozda u SI, ali u republici definitivno nije jaci od Finna Faila...Znam, zivim u Irskoj....ah da i ono sto se mora znati jeste da su oni jako ponosni na to sto su Irci, i nacionalni identitet je jako vazan kod njih. Ne znam kako to i po cemu oni sad odbijaju pomoci nekome? I ko je to njima pomogao? EU ? Koliko ja znam, Irska svake godine pozamasan dio svoga budzeta odvoji za EU, za pomoc zemljama treceg svijeta, cak su i Bosni pomogli koliko su mogli.
Sem, toga, EU ne pomaze samo Irskoj, vec pomaze svim clanicama, pa sta?
I sto ne mogu price da je EU zapravo zasluzna za veliki ekonomski uspjeh Irske...valjda EU izmislila pojam "the Keltic Tiger"..hmm..moze svasta biti, ali sta ja znam, ja SAMO zivim u Dublinu vec haman 6 godina.
I da, da se jos osvrnem samo na prvi post. EU niti jednom njenom gradjaninu nije ispred njegove zemlje. Nijemci se jos uvijek izjasnjavaju kao Nijemci, a ne kao Europljani. Velikoj Britaniji, iako clanici EU-a je npr funta puno draza, i isto tako ne ucestvuju u Shengenu i kojekakvim glupostima kao ostale zemlje, tako da je malo glupo sto se Irci prozivaju zbog nacionalnog ponosa.

Uh, iznervirah se bezze...Sve mi dirajte, ali Irsku jok :D
valterbranisarajevo

#9 Re: Irska zaslužuje bolje

Pretpostavljam da je usvajanje ili neusvajanje lisabonskog ugovora ima veze sa daljnjim proširenjem EU...

Ja ipak mislim da u EU mnogo toga ne štima, a da su razna istraživanja eurobarometra i sl. ipak marketing..Sve to izađe na površinu kada se direktno pitaju građani (Francuska, Holandija)

Da li im je EU pomogla u privrednom razvoju? Jeste sigurno:Ircima, Špancima, Portugalcima, Grcima..
valterbranisarajevo

#10 Re: Irska zaslužuje bolje

Irci bi mogli srušiti EU

DUBLIN - Većina Iraca je protiv Lisabonskog ugovora, pokazala je jučer objavljena anketa urađena širom Irske tjedan dana prije nego što će u toj zemlji biti održan referendum. U anketi, u kojoj je učestvovalo 1000 ispitanika, 35 posto je protiv ugovora, 30 posto je za, dok je oko 35 posto još neodlučno, prenijele su agencije.

Ne postoji plan B

Irci 12. lipnja glasuju za to hoće li Lisabonski ugovor biti prihvaćen ili ne.
Posljedice odbacivanja Lisabonskog ugovora na referendumu u Irskoj bile bi katastrofalne za Irsku i cijelu Europsku uniju, a Bruxelles za tu situaciju nema plan B, upozorio je još polovinom travnja predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.
“Mogu vam reći da ovaj put ne postoji plan B”, rekao je tada Barroso u intervjuu za The Irish Times. Barroso je održao i govor pred Nacionalnim forumom o Europi, nezavisnim tijelom koje organizira rasprave o Lisabonskom ugovoru. Objasnio je da Europska unija treba novi ugovor kako bi bolje funkcionirala, kako bi građani dobili “veći utjecaj na ono što Bruxelles može i ne može činiti” te kako bi Evropa dobila “snažniji glas” na međunarodnoj sceni.

Protivljenje poreskoj politici

Barroso je posebnu pažnju posvetio trima pitanjima koja dominiraju referendumskom kampanjom u Irskoj - poreskoj politici, irskoj neutralnosti i irskom modelu razvoja.
Europska komisija namjerava na jesen predložiti uvođenje jedinstvene porezne osnovice za kompanije, čemu se protive neke zemlje članice poput Velike Britanije, Irske, Estonije, Litve i Slovačke koje strahuju da bi jedinstvena porezna osnovica predstavljala prvi korak u smjeru usklađivanja poreznih stopa.

P.Z./AFP
Baby Jane

#11 Re: Irska zaslužuje bolje

Post by Baby Jane »

Zasto su protiv te poreske politike? Koju stopu predlaze EU ? Irska inace ima jako nizak porez sto im privlaci strana ulaganja. Tako da...i logicno je sto ne prihvataju. Irska neutralnost ? To je trenutno najbolja politika. I nisu samo Irci glasali protiv tj bili protiv. Koliko puta je pao ovaj isti ugovor? Znaci, da ne stima. Nekad nije stimalo onima, sada ne stima onima...i cisto sumnjam da se EU moze tek tako oboriti. Do danas je jako dobro funkcionisala i bez tog ugovora.
Mada, na kraju ce Brisel izvrsiti pritisak, i izglasat ce se za :wink: samo polahko
Baby Jane

#12 Re: Irska zaslužuje bolje

Post by Baby Jane »

valterbranisarajevo wrote:Pretpostavljam da je usvajanje ili neusvajanje lisabonskog ugovora ima veze sa daljnjim proširenjem EU...

Ja ipak mislim da u EU mnogo toga ne štima, a da su razna istraživanja eurobarometra i sl. ipak marketing..Sve to izađe na površinu kada se direktno pitaju građani (Francuska, Holandija)

Da li im je EU pomogla u privrednom razvoju? Jeste sigurno:Ircima, Špancima, Portugalcima, Grcima..
...i Nijemcima, i Francuzima, kao sto sada pomaze Slovackoj, Sloveniji, Rumuniji, Estoniji itd itd itd
Downunda

#13 Re: Irska zaslužuje bolje

Post by Downunda »

Baby Jane wrote:

Shin Fein ? Mozda u SI, ali u republici definitivno nije jaci od Finna Faila...Znam, zivim u Irskoj....ah da i ono sto se mora znati jeste da su oni jako ponosni na to sto su Irci, i nacionalni identitet je jako vazan kod njih. Ne znam kako to i po cemu oni sad odbijaju pomoci nekome? I ko je to njima pomogao? EU ? Koliko ja znam, Irska svake godine pozamasan dio svoga budzeta odvoji za EU, za pomoc zemljama treceg svijeta, cak su i Bosni pomogli koliko su mogli.
Sem, toga, EU ne pomaze samo Irskoj, vec pomaze svim clanicama, pa sta?
I sto ne mogu price da je EU zapravo zasluzna za veliki ekonomski uspjeh Irske...valjda EU izmislila pojam "the Keltic Tiger"..hmm..moze svasta biti, ali sta ja znam, ja SAMO zivim u Dublinu vec haman 6 godina.
I da, da se jos osvrnem samo na prvi post. EU niti jednom njenom gradjaninu nije ispred njegove zemlje. Nijemci se jos uvijek izjasnjavaju kao Nijemci, a ne kao Europljani. Velikoj Britaniji, iako clanici EU-a je npr funta puno draza, i isto tako ne ucestvuju u Shengenu i kojekakvim glupostima kao ostale zemlje, tako da je malo glupo sto se Irci prozivaju zbog nacionalnog ponosa.

Uh, iznervirah se bezze...Sve mi dirajte, ali Irsku jok :D
Baby Jane, i vidi se (po tvojoj neinformisanosti) da živiš u Irskoj! :run:
valterbranisarajevo

#14 Re: Irska zaslužuje bolje

Izgleda - "riknula boranija" :run:

BBC i drugi mediji na temelju prvih prebrojanih glasova projiciraju kako je na referendumu u Irskoj propao Lisabonski ugovor o preustroju Europske unije.

Prve brojke govore kako su protivnici Sporazuma - kojim je zamijenjen europski ustav propao na referendumima 2005. godine - u prednosti ne samo u ruralnim, nego i u urbanim dijelovima Irske gdje se prije očekivala podrška Sporazumu. Na malom uzorku se govori o tome da je čak 60 posto Iraca odbacilo Sporazum.
Na temelju toga je i irski ministar pravosuđa izjavio kako je Sporazum "najvjerojatnije" propao.
Blamaža kladionice Paddy Power
Osim Reformskog ugovora, jedna od žrtava jučerašnjeg izjašnjavanja bi mogla biti i reputacija ugledne irske kladionice Paddy Power.
Kasno sinoć, nekoliko sati nakon zatvaranja birališta, ona je odlučila isplatiti 180.000 funti svima koji su se kladili na prolaz referenduma. Njihov glasnogovornik je to obrazložio lavinom uplata na prolaz referenduma u posljednjim satima izjašnjavanja, što je trebao biti najbolji indikator proeuropskog raspoloženja u Irskoj. U priopćenju je rečeno da je "postoji mala mogućnost da će kladionica sutra biti osramoćena", a upravo se to dogodilo.
Index.hr
Soul_Sista

#15 Re: Irska zaslužuje bolje

Post by Soul_Sista »

valterbranisarajevo

#16 Re: Irska zaslužuje bolje

Kako sada stvari stoje, sporazum u stabilizaciji i pridruživanju koji će naša brojna delegacija potpisati u Luksemburgu će, za sada, ostati samo "mrtvo slovo na papiru".

BiH još dalje od članstva u EU

Kakve veze ima referendum u Irskoj sa BiH? Na prvi pogled nikakve, ali ipak – zahvaljujući Irskom ne, BiH je korak dalje od ulaska u EU. Irci su odbili ugovor koji je trebalo da omogući proširenje unije i njenu reformu.
Irsko „ne“ ugovoru iz Lisabona, odnosno reformi EU je politički zemljotres čije će se posljedice još dugo osjećati. Uniji je ispod nogu izmaknuta mukotrpno stečena pravna osnova za njeno postojanje i djelovanje, a ova organizacije ide u pravcu teške krize. Za lidere unije u Briselu ovo je najgora stvar koja se mogla desiti, prava katastrofa.

Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso je čak predviđao kraj unije koju poznajemo danas. Šta da se radi? Prvo je 2005. propao projekat evropskog ustava zbog neuspjeha referenduma u Francuskoj i Holandiji, a sada se isto desilo i s novim pokušajem reforme – reforme koja je od unije trebalo da napravi efikasniju organizaciju.

Da li Irce treba pozvati na odgovornost za njihovo glasanje i predložiti im izlazak iz EU? Na kraju krajeva, više od trideset godina su profitirali od privilegija i finansijske pomoći, a sada su protiv svake pameti odlučili da okrenu leđa reformi. Sigurno je da ovakvi prijedlozi ipak nisu ispravni. Povlačenje iz EU bi možda bio potez koji bi se mogao očekivati, ali do toga neće doći.

Ne dolazi u obzir ni to da se biračima iz Irske, nakon što su svoje frustracije istresli tokom glasanja na referendumu, i drugi put ponudi isti tekst reformskog ugovora. To se već desilo kada su Irci odbili ugovore iz Nice. Nije moguće ni da se napiše par ekstra klauzula koje bi važile samo za ovu državu. Tada bi u 14 država koje su već ratifikovale ugovor iz Lisabona taj proces morao da se pokrene iz početka. To niko ne želi.

Sve ukazuje na to da će čitav proces biti na ledu još nekoliko godina. Kriza i neefikasna unija će stoga biti stvar s kojom će Evropljani morati da se pomire još koju godinu. Na sljedećim izborima za Evropski parlament će sigurno još više glasova dobiti oni koji se protive srastanju zemalja iz ove organizacije.

Gorke posljedice irskog „ne“ će osjetiti i Hrvatska, Turska i ostale balkanske države koje bi rado postale nove članice unije. Proširenja unije neće biti na osnovu starih ugovora iz Nice koji definišu postojanje ove organizacije. Postavlja se pitanje: kako onda održati pritisak na zemlje kandidate da ostvare reforme koje se od njih traže?

Drama oko ratifikacije Lisabonskog ugovora pokazuje da je unije došla do granice svojih mogućnosti djelovanja u poziciji u kojoj svaka od 27 država članica ima pravo veta i u kojoj oni sa margine mogu blokirati svaku odluku većine.

Uprkos krize EU se ne smije raspasti. Ovaj projekat privredne, integracijske i mirovne prirode, jedinstven u svijetu, ne smije propasti, bez obzira na to što je građanima, čini se, postalo svejedno hoće li on uspjeti.

Bernd Riegert

Deutsche Welle
chuchumbamayumbe

#17 Re: Irska zaslužuje bolje

Post by chuchumbamayumbe »

Sjooo, sto bi bilo uzbudljivo da se raspadne EU, da se vratimo na stanje prije Ojra i da drzave Jopet podignu granice.
Najvise mi nedostaje Dojce Marka, volio bih da je shvabe vrate.
A kako su uveli ovaj damn ojro, sve je krenulo nizbrdo!
Vratite nam njemacku marku! :D
Luke Perry

#18 Re: Irska zaslužuje bolje

Post by Luke Perry »

Sjeverni balkanci.
nije mi jasno kako njihov BND moze biti veci od EU prosjeka.
simi5

#19 Re: Irska zaslužuje bolje

Post by simi5 »

chuchumbamayumbe wrote:Sjooo, sto bi bilo uzbudljivo da se raspadne EU, da se vratimo na stanje prije Ojra i da drzave Jopet podignu granice.

Samo ta tebe

http://youtube.com/watch?v=Eg1vAwTrI0s
chuchumbamayumbe

#20 Re: Irska zaslužuje bolje

Post by chuchumbamayumbe »

simi5 wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Sjooo, sto bi bilo uzbudljivo da se raspadne EU, da se vratimo na stanje prije Ojra i da drzave Jopet podignu granice.

Samo ta tebe

http://youtube.com/watch?v=Eg1vAwTrI0s
Odlicno, pogotovu od pete minute :)
To je ono o cemu ja govorim!
Pozdrav! :)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#21 Re: Irska zaslužuje bolje

Post by Truba »

čestitke ircima

smrt onima koji su za pobačaje :D

i onima koji nisu za volju naroda pa sve što bi moglo dobiti odbijenicu od naroda provlače noću kroz parlamente kao kod nas

:skoljka:
Umjetnik a

#22 Re: Irska zaslužuje bolje

Post by Umjetnik a »

kako ih nije stid
palermo

#23 Re: Irska zaslužuje bolje

Post by palermo »

komi wrote:čestitke ircima

i onima koji nisu za volju naroda pa sve što bi moglo dobiti odbijenicu od naroda provlače noću kroz parlamente kao kod nas

Volja naroda, kako to gordo zvuči....................i kako je to samo glupo i demagoški...........
Umjetnik a

#24 Re: Irska zaslužuje bolje

Post by Umjetnik a »

palermo wrote:
komi wrote:čestitke ircima

Volja naroda, kako to gordo zvuči....................i kako je to samo glupo i demagoški...........
jah kao ko fol sada slušaju narod :D
emra_a

#25 Re: Irska zaslužuje bolje

Post by emra_a »

U vecim dijelom zapadne Evrope gradjani se protive ovom,uopceno gradjanu su protiv svega sto nekako izgleda kao pocetak neke nove veledrzave,,recimo,gdje god bilo glasanje za euro NE je pobjedilo
Post Reply