Precistac vode - pomoc

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Control panel

#1 Precistac vode - pomoc

Post by Control panel »

Trebam pomoc od nekog ko ima vec neki aparat za filtraciju ili preciscavanje vode u domacinstvima.
neki dan sam imao neku prezentaciju u kuci vazano za kvalitet vode za pice.
znao sam da nam je voda losa, ali da je toliko losa nisam znao. ja sam u zadnje vrijeme koristio kupovnu vodu
i jos vise sam se iznenadio da su neke flasirane vode jos gore od one koju imamo iz gradskog vodovoda.
na prezentaciji zena je imala neki ispitivac i testirali smo nekoliko voda. ona vivia je bila najbolja ali i ona ima 170 tih nekih mjernih jedinica,
standard je 50 a voda iz naseg vodovoda ima oko 270 prakticno nije za pice. voda koju ovaj uredjaj precisti pokazuje 2 te mjerne jedinice.
kao nema nista u njoj sto je stetno.
interesuje me ako neko ima ovaj aparat ili nesto slicno kao se pokazao, jeli stvarno dobar.
isplati li se dati toliki novac za tu spravu (najjeftinija varijanta negdje oko 1500 KM).
kasnije se moraju ti filteri mijenjati svakih 6 mjeseci koji kostaju od 120-180 km u zavisnosti od uredjaja itd.

svaka mi je informacija, iskustva, savjeti dobro dosli, da bih donio odluku.
cleo

#2 Re: Precistac vode - pomoc

Post by cleo »

ej, ja imam filter za vodu, "Hemel", jako je mali, lako se postavlja i košta 50 KM.

Na pipi mi je 2 mjeseca i već počinje mjenjati boju, tek sad vidim šta pijemo... mislim da je dobar. Kod mojih roditelja stoji 4 mjeseca i izgleda puno čišći nego moj... U zavisnosti od kvaliteta vode, mjenjaš ga svakih 3-6 mjeseci.
Control panel

#3 Re: Precistac vode - pomoc

Post by Control panel »

cleo wrote:ej, ja imam filter za vodu, "Hemel", jako je mali, lako se postavlja i košta 50 KM.

Na pipi mi je 2 mjeseca i već počinje mjenjati boju, tek sad vidim šta pijemo... mislim da je dobar. Kod mojih roditelja stoji 4 mjeseca i izgleda puno čišći nego moj... U zavisnosti od kvaliteta vode, mjenjaš ga svakih 3-6 mjeseci.
Hvala za pomoc. reci mi sta preciscava.gdje si kupio. posto se montira na pipu mislim da on filtrira samo ona ''veca'' zaprljanja. ovaj sto sam vidio zaustavlja sve zivo. testirala je i strujom u dvije case vode. jedna prociscena i druga iz pipe. ova iz pipe nakon minute kada je ta sprava sa dvije diode (ili sta je vec) bila u vodi voda postala smedje narandzasta. ma fuj kako je bilo. doslo mi da povratim.
Control panel

#4 Re: Precistac vode - pomoc

Post by Control panel »

Informacije o ovim precistacima mogu se naci ovdje:
http://www.csvoptimus.ba/f-300.html
skupi su pravo. ali kad sam vidio sta pijemo rzamisljam da ovo uzmem. moze i na rate, ali kad skontam da ze te pare mogu nesto drugo uzeti plazmu na primjer :-D posto idu ove tekme, a tu mi je i kredit za stan...

ima li jos neko neku informaciju?
vox-populi

#5 Re: Precistac vode - pomoc

Post by vox-populi »

Dok sam zivio u BiH imao sam Hemel, odlicna stvar, mislim da je sasvim dovoljna. Prociscava uglavnom kamenac koji je meni bio najveci problem. Nisam siguran da je efektivan kao to rjesenje od 1500KM ali koliko para toliko muzike. Razmisli malo da li ti treba filter za vodu od 1500KM. To u BiH obicno ugradjuju oni koji su jako osjetljivi na zaprljanja u vodi. Ako nisi osjetljiv i ako nemas medicinskih problema zbog nase vode, Hemel bi bio moj savjet. Ne kosta puno a ipak daje odlicne rezultate.
Ovdje u Njemackoj voda je boljeg kvaliteta nego u BiH ali ipak gotovo sve privatne kuce a cak i poneke zgrade imaju ugradjen filter, vjerujem da je slicna stvar kao sto ti je ponudila zena na prezentaciji. Primjetna je razlika u okusu vode.
Od flasiranih voda u Sarajevu najkvalitetniji je Evian ali i najskuplji. Ako pijes dosta vode (3-4 litra dnevno), Evian ti se definitivno ne isplati. Druga po kvaliteti je Jana, odlicna voda i cijenom pristupacna.
chuchumbamayumbe

#6 Re: Precistac vode - pomoc

Post by chuchumbamayumbe »

vox-populi wrote:Dok sam zivio u BiH imao sam Hemel, odlicna stvar, mislim da je sasvim dovoljna. Prociscava uglavnom kamenac koji je meni bio najveci problem. Nisam siguran da je efektivan kao to rjesenje od 1500KM ali koliko para toliko muzike. Razmisli malo da li ti treba filter za vodu od 1500KM. To u BiH obicno ugradjuju oni koji su jako osjetljivi na zaprljanja u vodi. Ako nisi osjetljiv i ako nemas medicinskih problema zbog nase vode, Hemel bi bio moj savjet. Ne kosta puno a ipak daje odlicne rezultate.
Ovdje u Njemackoj voda je boljeg kvaliteta nego u BiH ali ipak gotovo sve privatne kuce a cak i poneke zgrade imaju ugradjen filter, vjerujem da je slicna stvar kao sto ti je ponudila zena na prezentaciji. Primjetna je razlika u okusu vode.
Od flasiranih voda u Sarajevu najkvalitetniji je Evian ali i najskuplji. Ako pijes dosta vode (3-4 litra dnevno), Evian ti se definitivno ne isplati. Druga po kvaliteti je Jana, odlicna voda i cijenom pristupacna.
A po kojim parametrima su Evian i Jana bolji od drugih flasiranih voda koje su dostupne na nasem trzistu?
vox-populi

#7 Re: Precistac vode - pomoc

Post by vox-populi »

chuchumbamayumbe wrote:
vox-populi wrote:Dok sam zivio u BiH imao sam Hemel, odlicna stvar, mislim da je sasvim dovoljna. Prociscava uglavnom kamenac koji je meni bio najveci problem. Nisam siguran da je efektivan kao to rjesenje od 1500KM ali koliko para toliko muzike. Razmisli malo da li ti treba filter za vodu od 1500KM. To u BiH obicno ugradjuju oni koji su jako osjetljivi na zaprljanja u vodi. Ako nisi osjetljiv i ako nemas medicinskih problema zbog nase vode, Hemel bi bio moj savjet. Ne kosta puno a ipak daje odlicne rezultate.
A po kojim parametrima su Evian i Jana bolji od drugih flasiranih voda koje su dostupne na nasem trzistu?
Po jedinim relevantnim, mojim. :D Dugo sam pio flasiranu vodu, probao svasta i skontao da se meni licno svidjaju ove dvije vode. Ako neko voli nesto drugo, no problems.
chuchumbamayumbe

#8 Re: Precistac vode - pomoc

Post by chuchumbamayumbe »

vox-populi wrote:
chuchumbamayumbe wrote:
Po jedinim relevantnim, mojim. :D Dugo sam pio flasiranu vodu, probao svasta i skontao da se meni licno svidjaju ove dvije vode. Ako neko voli nesto drugo, no problems.
OK, znaci cisto subjektivno misljenje.
Pomislih da nije u pitanju neka vrsta kvaliteta, tipa neispravnosti vode, teski metali, folovi-golovi...
vox-populi

#9 Re: Precistac vode - pomoc

Post by vox-populi »

Nije usporedba u pitanju, cisto moj ukus. Mada jedna moja jaranica je radila u institutu za kontrolu namirnica (il tako nesto) i ona kaze da hemijski najbolji sastav ima Tesanjski dijamant (meni odvratna voda). U svakom slucaju, gotovo bilo koja flasirana voda je kvalitetnija od vode sa cesme u BiH.
karanana

#10 Re: Precistac vode - pomoc

Post by karanana »

koristim britu. jel ne valja?
Bosanac sa dna kace

#11 Re: Precistac vode - pomoc

Post by Bosanac sa dna kace »

zena ocito zna dobro da reklamira, ja joj to ne bi kupio za tolke pare, sto jes jes, taj Hemel mi je skroz privlacan, na kraju krajeva radije bi prokuhavo vodu i onda procjedjivo kroz gazu nego neego pljucno tolku lovu...
debela

#12 Re: Precistac vode - pomoc

Post by debela »

cleo wrote:ej, ja imam filter za vodu, "Hemel", jako je mali, lako se postavlja i košta 50 KM.
gdje se moze kupiti?
dia81

#13 Re: Precistac vode - pomoc

Post by dia81 »

brita...
cleo

#14 Re: Precistac vode - pomoc

Post by cleo »

debela wrote:
gdje se moze kupiti?
moj tata nam je uzimao od prijateljice, kataloška prodaja, ako imaš nekog ko je u tome, zovi, ako ne i ako si u SA, pošalji na pp telefon pa vas spojim
debela

#15 Re: Precistac vode - pomoc

Post by debela »

hvala cleo. koja firma je u pitanju? da bih znala imam li nekoga u tome :)
cleo

#16 Re: Precistac vode - pomoc

Post by cleo »

debela wrote:hvala cleo. koja firma je u pitanju? da bih znala imam li nekoga u tome :)
"hemel"
Alhemicarkaa

#17 Re: Precistac vode - pomoc

Post by Alhemicarkaa »

Control panel wrote:Trebam pomoc od nekog ko ima vec neki aparat za filtraciju ili preciscavanje vode u domacinstvima.
neki dan sam imao neku prezentaciju u kuci vazano za kvalitet vode za pice.
znao sam da nam je voda losa, ali da je toliko losa nisam znao. ja sam u zadnje vrijeme koristio kupovnu vodu
i jos vise sam se iznenadio da su neke flasirane vode jos gore od one koju imamo iz gradskog vodovoda.
na prezentaciji zena je imala neki ispitivac i testirali smo nekoliko voda. ona vivia je bila najbolja ali i ona ima 170 tih nekih mjernih jedinica,
standard je 50 a voda iz naseg vodovoda ima oko 270 prakticno nije za pice. voda koju ovaj uredjaj precisti pokazuje 2 te mjerne jedinice.
kao nema nista u njoj sto je stetno.
interesuje me ako neko ima ovaj aparat ili nesto slicno kao se pokazao, jeli stvarno dobar.
isplati li se dati toliki novac za tu spravu (najjeftinija varijanta negdje oko 1500 KM).
kasnije se moraju ti filteri mijenjati svakih 6 mjeseci koji kostaju od 120-180 km u zavisnosti od uredjaja itd.

svaka mi je informacija, iskustva, savjeti dobro dosli, da bih donio odluku.
Mjerne jedinice za sta? Tvrdocu, bakterije, o cemu se radi?

Apropo flasiranih voda, meni je jana pretvrda, najbolja mi je Olimpija, njihov izvor je tako dobar, kad su uzeli uzorak i poslali u Njemacku, rekli su im dajte nam orginalnu vodu sa izvorista, ne onu koju ste obradili. Ja sam se od jane tako razboljela, dusu sam ispovracala. Zeludac mi ne podnosi gaziranu vodu, a ona bas ima ukus po njoj.

p.s. ako nekom treba ja se bavim hemel kataloskom prodajom
Control panel

#18 Re: Precistac vode - pomoc

Post by Control panel »

e ljudi hvala na info. sto se tice nekih voda zena mi je rekla da su oni testirali tu janu i kazu da je losa. tesanjski dijamant je najgori. dva puta gori od nase vode iz pipe,
bar ove sto je uzela iz mog stana. kaze da zavisi od dijela grada do dijela. najgora je voda u donjem dijelu grada. puno zavis od cijevi kroz koje prolazi. tako da ista voda sa baceva moze biti gora na ilidzi a bolja na grbavici. ja sam imao u stanu tes. dijamant i viviu. vivioa je definitivno bila bolja od vode sa pipe ali je ipak imala oko 170 tih mjernih jedinica raznog oneciscenja. ne tvrdoce, nego metala, hlora, fenola, bakterija. virusa, fekalija i boga pitaj sta nam je ta zena sve napricala. izvela je i taj eksperiment koji sam vam ranije opisao. moja voda ima oko 270, tesanjski 450, vivia 170, a gornja granica tolerancije je 50, sve iznad je diskutabilno.
ne znam za taj evian, ali ove nase su definitivno lose.
interesuje i mene tal hemel. javit cu se sa brojem tel.
Control panel

#19 Re: Precistac vode - pomoc

Post by Control panel »

i jos sam nesto zaboravio reci. prokuhavanjem vode se nista ne dobija, ustvari samo cista voda isparava, a sve lose ostaje u njoj. mislim da se samo neke bakterije mogu prokuhavanjem ubiti ali virusi, teski metali, azbest, fenol, kamenac .... sve ostaje u vodi i to sa jos vecom koncentracijom nego sto je bilo prije prokuhavanja. logicno jer je cista voda isparila.
Control panel

#20 Re: Precistac vode - pomoc

Post by Control panel »

ja kupio britu. sada degustiram vodu.
karanana

#21 Re: Precistac vode - pomoc

Post by karanana »

e zna li neko gdje ima kupiti onih "clasic" filtera za britu. to su oni dukacki i uzi, ne oni novi siri. obih sve robote nigdje ga, a tu sam i kupio bokal. joj lopovluka. sad izasli neki novi filteri pa garant te ovim putem tjeraju da kupis novi bokal. eh, evo im ga na, sto cu im ga kupiti. prolom vodu cu da kupujem jer je zakon voda. popijes je i procisti te ko novog, odmah na zahod furas. a i super je ukusa.
neutral

#22 Re: Precistac vode - pomoc

Post by neutral »

od prije 3 mjeseca korsitim Britu jer:
zadnjih 8 g sam pila samo Janu, odgovarao mi ukus.. medjutim prije 4 mjeseca sam rodila bebicu i adaptirano mlijeko joj moram praviti sa prokuhalom vodom... prokuhavala sam Janu i kad sam vidjela da nakon 2-3 prokuhavanja ostaje bjeli talog zapitah se pa sta sam ja to pila 8 godina...
Voda koju profilterise Brita ne ostavlja nikakav trag kod prokuhavanaja... Naravno sebi ne prokuhavama vec samo bebi ...
Btw ukus vode koji Brita profilterise mi bas prija i pijem je mnogo vise nego prije...(nije reklama :) )
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#23 Re: Precistac vode - pomoc

Post by PipiDugaDevetka »

Control panel wrote:i jos sam nesto zaboravio reci. prokuhavanjem vode se nista ne dobija, ustvari samo cista voda isparava, a sve lose ostaje u njoj. mislim da se samo neke bakterije mogu prokuhavanjem ubiti ali virusi, teski metali, azbest, fenol, kamenac .... sve ostaje u vodi i to sa jos vecom koncentracijom nego sto je bilo prije prokuhavanja. logicno jer je cista voda isparila.
Ne vjerujem da se azbest može pročistiti bilo kojim filterom kada ga tamo u Mariboru kontrolišu na nekakvom specijalnom el. mikroskopu kojeg mi u BiH NEMAMO.
Ako neko zna bolje objasniti, molim za info.
Spiskovi sarajevskih ''azbestnih'' ulica, vidi na ovoj temi:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?p=1257139
Last edited by PipiDugaDevetka on 28/07/2008 11:41, edited 2 times in total.
hali gali halid

#24 Re: Precistac vode - pomoc

Post by hali gali halid »

Pa gdje kupujete te precistace?
sffovac

#25 Re: Precistac vode - pomoc

Post by sffovac »

za britu sam cuo da prodaju jaja pod bubrege, naravoucenije, mala ili nikakva razlika je izmedju obicne vode i te koju brita precisti
da li to tacno, ostaje na vama, ja sam konto kupiti i onda su me odgovorili od toga
cesto uzimam dijamant od 5l i ide komotno niz grlo :D
Post Reply