Autoput - Naplatne kucice

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

zebih

#1 Autoput - Naplatne kucice

Post by zebih »

Vidim da niko jos ne pominje naplatne kucice na nasem autoputu.
E pa ovako. Jutros sam (oko 7:20 ) stigao do naplatnih kucica.Promet nista narocito, kao i uvijek ponedjeljkom na ulazu u Sarajevo.Tri naplatne kucice u svakom smjeru rade. I citavih dvadeset minuta sam izgubio cekajuci.
Ne kontam sta smo mi ,vozaci dobili ovim autoputem.Vise ti vremena treba da platis tih dvadesetak i kusur kilometara autoputa nego sto ti treba da se prevezes njime.
Vidim da postoji topic o SLO vinjetama i da im raja * ebe sve na kamaru.OK slazem se sto je puno puno je ali oni deru strance, a domace su zastitili.
Usporedbe s njima recimo samo da je njima godisnja vinjeta 55 eura.Kod nas ne da je skuplje nego je cista pljacka.
1,5 KM u jednom smjeru. Ja svaki dan idem u Sarajevo i natrag. Sto znaci 3 KM dnevno. 20 -21 radni dan mjesecno sto iznosi 60-tak KM ili ti 30 eura. Za dva mjeseca ja cu platiti njihovu (SLO )godisnju vinjetu i sve to da bi se koristilo citavih tridesetak km naseg autoputa.Naravno (pitao sam) kod nas ne postoje nikakvi polugodisnji , godisnji ili bilo kakvi popusti
Ma pustimo slovence nasi ce nam odaerat kozu.
Last edited by zebih on 02/06/2008 11:01, edited 1 time in total.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#2 Re: Autoput - Naplatne kucice

Post by mIRCerka »

zebih wrote:Vidim da nitko jos ne pominje naplatne kucice na nasem autoputu.
E pa ovako. Jutros sam (oko 7:20 ) stigao do naplatnih kucica.Promet nista narocito, kao i uvijek ponedjeljkom na ulazu u Sarajevo.Tri naplatne kucice u svakom smjeru rade. I citavih dvadeset minuta sam izgubio cekajuci.
Ne kontam sta smo mi ,vozaci dobili ovim autoputem.Vise ti vremena treba da platis tih dvadesetak i kusur kilometara autoputa nego sto ti treba da se prevezes njime.
Vidim da postoji topic o SLO vinjetama i da im raja * ebe sve na kamaru.OK slazem se sto je puno puno je ali oni deru strance, a domace su zastitili.
Usporedbe s njima recimo samo da njima godisnja vinjeta 55 eura.Kod nas ne da je skuplje nego je cista pljacka.
1,5 KM u jednom smjeru.Recimo ja svaki dan idem u Sarajevo i natrag. Sto znaci 3 KM dnevno. 20 -21 radni dan mjesecno sto iznosi 60-tak KM ili ti 30 eura. Za dva mjeseca ja cu platiti njihovu (SLO )godisnju vinjetu i sve to da bi se koristilo citavih tridesetak km naseg autoputa.Naravno (pitao sam) kod ne postoje nikakvi polugodisnji , godisnji ili bilo kakvi popusti
Pa pustimo slovence nasi ce nam odaerat kozu
A ti lijepo upravi starom cestom i prst u uho. Kreni na posao 2 sata ranije da stignes. :x
karanana

#3 Re: Autoput - Naplatne kucice

Post by karanana »

ovo je tek pocetak. sinoc slusam da je ovo niska cijena i da ce je povecati cim naprave izlazne kucice u ilijasu, visokom i kaknju i da je realna cijena po kilometru 11 feninga sto znaci da ces od visokog do sarajeva u bliskoj buducnosti placati neke 2-2,5 marke, a iz kaknja ili zenice kad autoput dodje, ko zna koliko.

i sa ove 3 kucice u jednom pravcu oni fakat nisu normalni. ovo bi trebao da bude glavni put koji spaja sjever sa jugom europe i jakom turistickom destinacijom kao sto je jadranska obala. ovo je ulaz u glavni grad jedne drzave i oni imaju 3 kucice. fakat nenormalno. na ulazu u zagreb sa puta bratstva i jedinstva ima najmanje 10 kucica u jednom pravcu pa se stvore guzve od 10-15 minuta. vidjecete kad ovdje zagusti cim se malo produzi ovaj autoput i svi cesi, slovaci, poljaci i ostali krenu ovuda na more.
nadam se da ce ovaj moj post ostati ovdje nekoliko godina da ga mogu citirati taj dan kad budu sirili naplatna mjesta i kad opet budu rovili cestu jer su se zajebali.

jos se uvijek mogu zajebati. fino ne izlazis i ne ulazis na autoput u josanici vec nekoliko kilometara dalje u ilijasu.
Last edited by karanana on 02/06/2008 11:05, edited 1 time in total.
d2

#4 Re: Autoput - Naplatne kucice

Post by d2 »

pa polako, tek je otvoreno, kakva su ranija iskustva ? nikakva.

spomenite im mater za mjesec dana ako i dalje bude ovako...

a i sto mirci kaze - bujrum starim putem ako nesto nije ok sa novim
dzenan_tr

#5 Re: Autoput - Naplatne kucice

Post by dzenan_tr »

Ista stvar u isto vrijeme samo dan ranije:)
Ne mogu a da ne kazem da mi je ipak drago vidjeti da naplatne kucice rade...
Ova zemlja mora imati autoput, zato kazem da ako ce moj novac od putarine ici za odrzavanje postojeceg i finsansiranje gradnje buduceg autoputa, nije mi nimalo zao...
Dok god budem mogao placati vozit cu se autoputem, a u suprotnom to ce biti neki regionalni put:)
Jedino na sta bih imao primjedbu jeste to da kod nas uvijek ostaje onaj polovicni uspjeh-trava izmedju branika nepokosena i ono cega se jezim jeste da nema poklopaca slivnika za vodu na cijeloj dionici od Josanice do Viskog, a put je pusten u promet...
zebih

#6 Re: Autoput - Naplatne kucice

Post by zebih »

d2 wrote:pa polako, tek je otvoreno, kakva su ranija iskustva ? nikakva.

A to ti mislis da ce cijena biti niza za mjesec dana. :lol: Cijena je takva i to je to i ne moram cekati mjesec da im spominjem mater.Malo matematike i sve ce ti biti jasno.
Poenta je da su svi digli galamu na SLO vinjete.Ja tih izracunah:
BiH - 2 mjeseca koristenja 30 km = 120 KM (60 eura)
SLO - 12 mjeseci = 55 eura,
pa ti skontaj.
BTW, prijatelju jesi ti skoro prosao starim putem na Ilijas?
Cini mi se da nisi jer bi znao da se tim putem komotno mozte voziti off-road takmicenje, u tako dobrom je stanju
miop

#7 Re: Autoput - Naplatne kucice

Post by miop »

dzenan_tr wrote:Ista stvar u isto vrijeme samo dan ranije:)
Ne mogu a da ne kazem da mi je ipak drago vidjeti da naplatne kucice rade...
Ova zemlja mora imati autoput, zato kazem da ako ce moj novac od putarine ici za odrzavanje postojeceg i finsansiranje gradnje buduceg autoputa, nije mi nimalo zao...
Dok god budem mogao placati vozit cu se autoputem, a u suprotnom to ce biti neki regionalni put:)
Jedino na sta bih imao primjedbu jeste to da kod nas uvijek ostaje onaj polovicni uspjeh-trava izmedju branika nepokosena i ono cega se jezim jeste da nema poklopaca slivnika za vodu na cijeloj dionici od Josanice do Viskog, a put je pusten u promet...
To je zbog sakupljaca sahtova :)
vjesticanametli

#8 Re: Autoput - Naplatne kucice

Post by vjesticanametli »

:lol: :lol: :lol: :lol: svintala fino sinoc ka ilijasu i zaobisla njihove kucerke :D dok mamlazi naprave jos kuca navozacemo se :mrgreen:

jel ono bi subota il petak dan za vjezbanje :lol: :lol: cijeli dan su dizali i spustali rampe :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: kaze lik vjezba za nedelju :mrgreen:
zebih

#9 Re: Autoput - Naplatne kucice

Post by zebih »

vjesticanametli wrote::lol: :lol: :lol: :lol: svintala fino sinoc ka ilijasu i zaobisla njihove kucerke :D dok mamlazi naprave jos kuca navozacemo se :mrgreen:

jel ono bi subota il petak dan za vjezbanje :lol: :lol: cijeli dan su dizali i spustali rampe :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: kaze lik vjezba za nedelju :mrgreen:
Vjezbali su ne samo vikend nego cijelu proslu sedmicu.Kreten mi umalo ne spusti rampu na auto.
Kad sam dreknuo , kaze : "Izvini jarane vjezbamo"
miop

#10 Re: Autoput - Naplatne kucice

Post by miop »

vjesticanametli wrote::lol: :lol: :lol: :lol: svintala fino sinoc ka ilijasu i zaobisla njihove kucerke :D dok mamlazi naprave jos kuca navozacemo se :mrgreen:

A od nedjelje se oni nama smiju :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
vjesticanametli

#11 Re: Autoput - Naplatne kucice

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: vidjeces kad postave cike da stoje na izlazu umjesto kucica da im markice ne promaknu :D :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Asana

#12 Re: Autoput - Naplatne kucice

Post by Asana »

dzenan_tr wrote: Ova zemlja mora imati autoput, zato kazem da ako ce moj novac od putarine ici za odrzavanje postojeceg i finsansiranje gradnje buduceg autoputa, nije mi nimalo zao...
Obzirom da nasa zemlja moraimati autoput, predlazem da negdje kod socijalnog postavimo naplatne rampe, pa ce se nabrati brzo koja parica za izgradnju... nema veze sto bi to izazvalo zastoje i guzve, vazno je da mi znamo da smo svojim novcem doprinijeli za igradnju !

:x :x :x

Sto posteno ne uvedu "samodoprinos" i dodatnu taksu na registraciju vozila, ako nas vec hoce globiti, umjesto da svima svakodnevno prave dodatne troskove u gubljenju vremena?
d2

#13 Re: Autoput - Naplatne kucice

Post by d2 »

zebih wrote:

A to ti mislis da ce cijena biti niza za mjesec dana. :lol: Cijena je takva i to je to i ne moram cekati mjesec da im spominjem mater.Malo matematike i sve ce ti biti jasno.
pa ti skontaj.
Cini mi se da nisi jer bi znao da se tim putem komotno mozte voziti off-road takmicenje, u tako dobrom je stanju
nemamo ti i ja sta pricati stari, ti i ja se previse razlikujemo da bih ti ja pricao kakve veze ima put sa cijenom kvadrata u sarajevu i kako jedno utice na drugo. cao.
photo

#14 Re: Autoput - Naplatne kucice

Post by photo »

ne pricajte bezveze.

i u hrvatskoj su guzve na naplatnim kucicama svake godine. i oni placu svakog ljeta jer turisti previse cekaju na ulasku u zagreb.

a ko se nekome ne ceka u redu za placanje, imate opciju kupovine elektronske kartice, pa dodjes, priljepis karticu koja ti otkuca naplatu i produzis dalje.
zebih

#15 Re: Autoput - Naplatne kucice

Post by zebih »

d2 wrote:
zebih wrote:

pa ti skontaj.
nemamo ti i ja sta pricati stari, ti i ja se previse razlikujemo da bih ti ja pricao kakve veze ima put sa cijenom kvadrata u sarajevu i kako jedno utice na drugo. cao.
Ako i sta obozavam u nasem mentalitetu, je kad ti neko podastre dokaze ( a matematika je matematika ) a ti onako prepotentno ga skines s K , i kazes ma sta's mi ti pricat.
P.S.
Jebote ni vidovita Dzemila ne bi skontala nakon dva posta da se previse razlikujemo. cestitam.
I gdje si ti vidio da ja povezujem cijenu koristenja autoputa sa cijenom kvadrata u Sarajevu?????
zebih

#16 Re: Autoput - Naplatne kucice

Post by zebih »

photo wrote:ne pricajte bezveze.

i u hrvatskoj su guzve na naplatnim kucicama svake godine. i oni placu svakog ljeta jer turisti previse cekaju na ulasku u zagreb.

a ko se nekome ne ceka u redu za placanje, imate opciju kupovine elektronske kartice, pa dodjes, priljepis karticu koja ti otkuca naplatu i produzis dalje.
Pa u tome i jeste problem. Kod njih su guzve u turistickoj sezoni i imaju promet od milion auta.
Kod nas je guzva jutros na stotinjak auta.
A bilo bi dobro da znas o cemu pises . Kod nas ne postoji ta opcija elektronske kartice za brzi prolaz.To jest mozes kupiti i nadopuniti je sa (npr 50 , 100 KM) i opet cekas u redu sa vima , jer ne postoji ENC prolaz.
Jel , sad sta jasnije??????
d2

#17 Re: Autoput - Naplatne kucice

Post by d2 »

zebih wrote: Ako i sta obozavam u nasem mentalitetu, je kad ti neko podastre dokaze ( a matematika je matematika ) a ti onako prepotentno ga skines s K , i kazes ma sta's mi ti pricat.
P.S.
Jebote ni vidovita Dzemila ne bi skontala nakon dva posta da se previse razlikujemo. cestitam.
I gdje si ti vidio da ja povezujem cijenu koristenja autoputa sa cijenom kvadrata u Sarajevu?????
ja nemam tvoj mentalitet jer da ga imam ne bih ovako pricao sa tobom.
zaboravi da smo pricali ikada i sve ok.
dzenan_tr

#18 Re: Autoput - Naplatne kucice

Post by dzenan_tr »

Za usporedbu:
Okucani-Zagreb cca 120km kosta nekih 6.50eur ili 0.09kf/km
Josanica-Catici 28km-1.50KM ili 0.05kf/km

Bacio sam racune s hrv autocesta pa je ovo kalkulacija "tu i tamo" :)
ako neko moze preciznije izracunati, bujrum :)
karanana

#19 Re: Autoput - Naplatne kucice

Post by karanana »

dzenan_tr wrote:Za usporedbu:

o ovome ja i pricam. neko se zali na cijenu sada, a ovo ce u roku od 5-6 mjeseci duplo poskupiti. rece sinoc frajer na tv-u da ce kilometar biti 11 feninga cim naprave rampe u ilijasu, visokom i kaknju.

photo, ne kontas poentu. i mi govorimo da se kod nas guzva stvorila, ali nije ni cudo jer imamo 3 kucice. u hrvatskoj 10 kucica pa bude guzva. bit ce je kod nas 5 kilometara kad su idioti napravili samo 3 kucice na ulaz u glavni grad.
vjesticanametli

#20 Re: Autoput - Naplatne kucice

11 pfeninga rece lik i jos je dodao pa znate bice kao i u regionu :lol: :lol: :lol: gor dol rampa gor dol vjezbamo :lol: :lol: :lol:
zimzelen

#21 Re: Autoput - Naplatne kucice

Post by zimzelen »

Mislim da si u pravu. Nadam se da uskoro nasim ljudima budu ponudjene jeftinije godisnje karte. Najvaznije da je krenulo ali kad se sjetim da su rekli sigurno u decembru, hm :x
karanana

#22 Re: Autoput - Naplatne kucice

Post by karanana »

karanana wrote:

o ovome ja i pricam. neko se zali na cijenu sada, a ovo ce u roku od 5-6 mjeseci duplo poskupiti. rece sinoc frajer na tv-u da ce kilometar biti 11 feninga cim naprave rampe u ilijasu, visokom i kaknju.

photo, ne kontas poentu. i mi govorimo da se kod nas guzva stvorila, ali nije ni cudo jer imamo 3 kucice. u hrvatskoj 10 kucica pa bude guzva. bit ce je kod nas 5 kilometara kad su idioti napravili samo 3 kucice na ulaz u glavni grad.
Sl. Brod-Zagreb (nekih 200 km) = nekih 10 eura. to ti je oko 5 eurocenti po kilometru sto je oko 9 feninga. u pravu si s racunicom.
dzenan_tr

#23 Re: Autoput - Naplatne kucice

Post by dzenan_tr »

vjesticanametli wrote:Obzirom da nasa zemlja moraimati autoput, predlazem da negdje kod socijalnog postavimo naplatne rampe, pa ce se nabrati brzo koja parica za izgradnju... nema veze sto bi to izazvalo zastoje i guzve, vazno je da mi znamo da smo svojim novcem doprinijeli za igradnju !
Ponavljam, kod nas se sve radi polovicno, jer da nije tako imali bismo dobre regionalne ceste, a ne offroade, pa bi oni kojima se ne placa autoput ili imaju milion drugih razloga da se njime ne voze, mogli koristiti te druge puteve...
S druge strane, i regionalni putevi odrzavaju se "iz naseg dzepa" - placanjem putarine pri registraciji vozila, drugo pitanje je ono "dje su pare" pa su ti putevi takvi kakvi jesu...
I bas tako, nasa zemlja mora imati autoput, jer on nije samo one dvije trake u jednom pravcu...
Gdje su pozitivne strane? Gdje je statistika koja pokazuje drasticno smanjenje udesa, skracenje putovanja, udobniju voznju, amortizacija auta... Da ne govorim o ekonomskom razvitku dijelova kroz koje autoputevi prolaze...
d2

#24 Re: Autoput - Naplatne kucice

Post by d2 »

ko je gledao centralni dnevnik prije par sedmica sa alijom betmenom i nedzadom brankovicem od betmena je mogao cuti da minimalan dio para koji se izdvajaju za puteve iz cijene goriva zaista i ode u puteve.
za_sada_bez_dobrog_nicka

#25 Re: Autoput - Naplatne kucice

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

karanana wrote:nadam se da ce ovaj moj post ostati ovdje nekoliko godina da ga mogu citirati taj dan kad budu sirili naplatna mjesta i kad opet budu rovili cestu jer su se zajebali.

Ma jel' tu Branković zakopo temeljac, znaj da ne valja. Što taj dohvati - sj***be, Željeznice, Energoinvest, Telecom, Federacija.

A svu "slavu" pokupio konto tunela, j***bo ga tunel - kašikom bih ga sam iskopo.
Post Reply