Postoji li tajna karta nove BiH?

Post Reply
Virim iza ćoše

#1 Postoji li tajna karta nove BiH?

Post by Virim iza ćoše »

Švrljajući po medijima naleti na ovaj tekst:

Prije 19 godina u tajnosti je izrađena mapa Evrope u 2020., a godinu kasnije ona je prvi put objavljena u „Financial Timesu“.

Bilo je to pravo iznenađenje za svijet – na toj mapi prikazana je federalizovana Evropska unija sa Turskom u svom sastavu. Tadašnje Jugoslavije na mapi nije bilo.

Šta se ostvaruje

Hrvatska i Slovenije su na toj karti ucrtane kao dio takozvane Srednjoevropske federacije, a Bosna i Hercegovina, Srbija, Rumunija, Bugarska, Kosovo, Makedonija, Grčka i Albanija su svrstane u takozvanu Balkansku federaciju. Nešto kasnije, tu mapu je objavio i list „Njujork tajms“ uz tekst kojim prognozira raspad bivše Jugoslavije koja je, treba posebno naglasiti, 1989. godine imala status kandidata za ulazak u Evropsku uniju.

Zbog čega podsjećanje na novu mapu Evrope iz 1989. godine? Odgovor je jasan – ostvaruje se ono što su njeni projektanti nacrtali. Ako bi njihova vizija bila do kraja ostvarena, onda to znači da će BiH do 2020. sigurno postati članica EU. Međutim, postavlja se pitanje u kojim granicama, bez obzira što iz međunarodne zajednice stižu uvjeravanja da su sadašnje granice BiH neupitne i nepromjenjive i da se bh. entitet Republika Srpska ne može otcijepiti, kako to najavljuje i priželjkuje Milorad Dodik sa svojim beogradskim mentorima Borisom Tadićem, Vojislavom Koštunicom i Tomislavom Nikolićem.

Naime, vrlo je znakovita nedavna izjava Orhana Dragaša, koji u svjetskim krugovima važi za vrhunskog trgovca oružjem, a u posljednje vrijeme i prislušne opreme. Dragaš je i direktor Međunarodnog instituta za bezbjednost sa sjedištem u Beogradu, a na tu funkciju postavio ga je Džon Vajns, direktor Instituta za Evropu. Dragaševa firma „Komora sistem“ je, kako sam kaže, lider na Balkanu u oblasti obavještajne, kontraobavještajne i antiterorističke opreme koju prodaje Makedoniji, Sloveniji, Rumuniji, Makedoniji, Hrvatskoj, BiH... i u svim tim zemljama ima svoje kancelarije. Opremu kupuju državne institucije, a on ističe da se za taj posao opredijelio „jer je perspektivan, a pogotovo nakon što je bivši američki predsjednik Džimi Karter kazao da terorizam pravda budžet“.

Ko ima džokera

Dragaš je ispričao da je došao u posjed jedne tajne karte:

- Bilo je to na jednoj međunarodnoj konferenciji u Vašingtonu. To baš i nije neki tajni plan i scenario koji je izdiktiran iz jednog centra. U Americi postoji više uticajnih institucija i pojedinaca i svako ima svoja viđenja i prijedloge. Neki su samostalni, neki produžena ruka Stejt departmenta, ali svako nastoji da nametne svoj uticaj. Prisustvovao sam sastanku na kojem su govorili lord Dejvid Oven i Henri Kisindžer. Na toj mapi Srbija je bez Kosova, ali ima u svom sastavu Republiku Srpsku. To se pravda tvrdnjom da na Balkanu ne funkcionišu multietničke države, a kao dokaz se uzima BiH.

Ako je je ovo istinito ja više stvarno neznam više šta da mislim sem FUJ EVROPO! :x
osa

#2 Re: Postoji li tajna karta nove BiH?

Post by osa »

e koliko je u zadnjih devetnaest godina nacrtano mapa ovih prostora ali se još nijedna nije ostvarila.
Ponekad s'proljeca

#3 Re: Postoji li tajna karta nove BiH?

Post by Ponekad s'proljeca »

Prosle su godine namjestili Srbiji da pobjedi na eurosongu, kako bi lakse prebolili Kosovo, izgleda ove godine BIH dobija sarenu lazu takodje!!!!

I meni smrdi na tako nesto, bosnjacki politicari se zivi ne cuju, vjerovatno su ucjenjeni itd.
glavutan

#4 Re: Postoji li tajna karta nove BiH?

Post by glavutan »

Virim iza ćoše wrote:Švrljajući po medijima naleti na ovaj tekst:

Prije 19 godina u tajnosti je izrađena mapa Evrope u 2020., a godinu kasnije ona je prvi put objavljena u „Financial Timesu“.

Bilo je to pravo iznenađenje za svijet – na toj mapi prikazana je federalizovana Evropska unija sa Turskom u svom sastavu. Tadašnje Jugoslavije na mapi nije bilo.

Šta se ostvaruje

Hrvatska i Slovenije su na toj karti ucrtane kao dio takozvane Srednjoevropske federacije, a Bosna i Hercegovina, Srbija, Rumunija, Bugarska, Kosovo, Makedonija, Grčka i Albanija su svrstane u takozvanu Balkansku federaciju. Nešto kasnije, tu mapu je objavio i list „Njujork tajms“ uz tekst kojim prognozira raspad bivše Jugoslavije koja je, treba posebno naglasiti, 1989. godine imala status kandidata za ulazak u Evropsku uniju.

Zbog čega podsjećanje na novu mapu Evrope iz 1989. godine? Odgovor je jasan – ostvaruje se ono što su njeni projektanti nacrtali. Ako bi njihova vizija bila do kraja ostvarena, onda to znači da će BiH do 2020. sigurno postati članica EU. Međutim, postavlja se pitanje u kojim granicama, bez obzira što iz međunarodne zajednice stižu uvjeravanja da su sadašnje granice BiH neupitne i nepromjenjive i da se bh. entitet Republika Srpska ne može otcijepiti, kako to najavljuje i priželjkuje Milorad Dodik sa svojim beogradskim mentorima Borisom Tadićem, Vojislavom Koštunicom i Tomislavom Nikolićem.

Naime, vrlo je znakovita nedavna izjava Orhana Dragaša, koji u svjetskim krugovima važi za vrhunskog trgovca oružjem, a u posljednje vrijeme i prislušne opreme. Dragaš je i direktor Međunarodnog instituta za bezbjednost sa sjedištem u Beogradu, a na tu funkciju postavio ga je Džon Vajns, direktor Instituta za Evropu. Dragaševa firma „Komora sistem“ je, kako sam kaže, lider na Balkanu u oblasti obavještajne, kontraobavještajne i antiterorističke opreme koju prodaje Makedoniji, Sloveniji, Rumuniji, Makedoniji, Hrvatskoj, BiH... i u svim tim zemljama ima svoje kancelarije. Opremu kupuju državne institucije, a on ističe da se za taj posao opredijelio „jer je perspektivan, a pogotovo nakon što je bivši američki predsjednik Džimi Karter kazao da terorizam pravda budžet“.

Ko ima džokera

Dragaš je ispričao da je došao u posjed jedne tajne karte:

- Bilo je to na jednoj međunarodnoj konferenciji u Vašingtonu. To baš i nije neki tajni plan i scenario koji je izdiktiran iz jednog centra. U Americi postoji više uticajnih institucija i pojedinaca i svako ima svoja viđenja i prijedloge. Neki su samostalni, neki produžena ruka Stejt departmenta, ali svako nastoji da nametne svoj uticaj. Prisustvovao sam sastanku na kojem su govorili lord Dejvid Oven i Henri Kisindžer. Na toj mapi Srbija je bez Kosova, ali ima u svom sastavu Republiku Srpsku. To se pravda tvrdnjom da na Balkanu ne funkcionišu multietničke države, a kao dokaz se uzima BiH.

Ako je je ovo istinito ja više stvarno neznam više šta da mislim sem FUJ EVROPO! :x
Kada preuzimas neki tekst preuzmi ga u cjelosti i obavezno stavi link.
Dio teksta koji nisi prenio:
Koliko u svemu tome ima određenih naznaka, teško je u ovom trenutku kazati, ali je činjenica da unutar međunarodne zajednice nema jedinstvenog stava o budućnosti BiH. Utisak je da Milorad Dodik, koji svako malo pominje otcjepljenje RS, upravo igra na kartu tog nejedinstva. Jasno je da on sa nestrpljenjem čeka da BiH potpiše s EU Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju kako bi krenuo u odlučnu akciju na ukidanju OHR koji još uvijek koliko-toliko gasi vatru u ovoj državi. Time bi postigao dva cilja - sa jedne strane, rasteretio bi se straha od bonskih ovlasti visokog predstavnika koji ima pravo i da ga smijeni, a sa druge dobio bi odskočnu dasku za konačan obračun sa državom BiH koju inače ne priznaje. Bitno je naglasiti da je on već isposlovao da ostane policija RS koju u cjelosti kontroliše. Imao je i spremljen gotov scenario za novo dolijevanje ulja na vatru, ali mu je Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta BiH izbio šibicu iz ruku - odbijen je stav Harisa Silajdžića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH da je odluka o ratifikaciji ugovora između BiH i Srpske pravoslavne crkve destruktivna po vitalne interese FBiH. Pojednostavljeno kazano, Silajdžić je bio protiv potpisivanja ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom i Dodik je zbog toga zadovoljno trljao ruke - imao je dokaz da su Bošnjaci protiv Srba u svakom trenutku i svakoj prilici. Bošnjaci su mu pokazali da to nije tačno.
http://www.24sata.info/13065

Sto se Orhana Glavasa tice, budimo ozbiljni.
Ime mu je svojevremno zavrsilo la crnoj listi savjeta bezbjednosti:

http://www.un.org/Docs/sc/committees/Li ... 1_list.htm

Novinarstvo k'o kita. Drugi put bi bilo bolje da prenesete kakav trac iz sela nego blentaranja domacih kvazinovinara.
laku noć

#5 Re: Postoji li tajna karta nove BiH?

Post by laku noć »

Malo mi glupo da se trgovac oružija bavi mapama :roll:
Prozor

#6 Re: Postoji li tajna karta nove BiH?

Post by Prozor »

laku noć wrote:Malo mi glupo da se trgovac oružija bavi mapama :roll:
oh, nimalo...
laku noć

#7 Re: Postoji li tajna karta nove BiH?

Post by laku noć »

Prozor wrote:
laku noć wrote:Malo mi glupo da se trgovac oružija bavi mapama :roll:
oh, nimalo...
Pojasni
gulas

#8 Re: Postoji li tajna karta nove BiH?

Post by gulas »

pa prosto - nove mape znaci novi sukobi, novi sukobi znace novo oruzje...i... gospodin trgovac trlja ruke.
Real Khan

#9 Re: Postoji li tajna karta nove BiH?

Post by Real Khan »

gulas wrote:pa prosto - nove mape znaci novi sukobi, novi sukobi znace novo oruzje...i... gospodin trgovac trlja ruke.
Pitam se samo da li imam dovoljno para da kupim od tog trgovca par ATOMSKIH BOMBI pa da nas sve pošaljem u helać... Čisto onako "preventivno".
gulas

#10 Re: Postoji li tajna karta nove BiH?

Post by gulas »

mislim da je malo par bombi...treba bar tri, ako nista drugo bar zbog ravnopravnosti, da se jedan od naroda ne bi osjetio ugrozenim.
pengpeng

#11 Re: Postoji li tajna karta nove BiH?

Post by pengpeng »

CIA snajka CIA.
Cuo sam da grade tajnu raketnu stanicu za americke atomske rakete u piramidama kod Visokog, ali je sve jos uvijek pod velom tajne. :mrgreen:
ljubav_aha

#12 Re: Postoji li tajna karta nove BiH?

Post by ljubav_aha »

rad na geografskim kartama je nesto puput master plans projekta,imaju odredjeni vremeneski rok,ako se ne ostvare planirane promjene tokom odredjenog vrmenskog perioda,rad na master plans se ponovo realizira ,kompletan rad na planovima ne mora biti iskljucivo realiziran :mrgreen:
laku noć

#13 Re: Postoji li tajna karta nove BiH?

Post by laku noć »

Znači Australija,nema nam druge.Odoh odma papire tražiti,mititi ngdje treba i ne treba.Jebo više ovo sve,što dalje to bolje iod Srba i od Bošnjaka i od Hrvata :D
Hodidjed

#14 Re: Postoji li tajna karta nove BiH?

Post by Hodidjed »

Ima jos jedna mapa.
Na njoj je Bosna od Cetine do Boke Kotorske, a Dubrovnik je zasebna drzava (kao Monaco).
jeza u ledja

#15 Re: Postoji li tajna karta nove BiH?

Post by jeza u ledja »

Gomila gluposti.
Post Reply