Lezišta nafte U Hercegovini

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

alen_zenica

#1 Lezišta nafte U Hercegovini

Post by alen_zenica »

"Prostor od Glamoča, Livanjskog polja, Drežnice, Nevesinja, do Neuma i dalje prema Crnoj Gori i Sjeveru Albanije, na mapi koju su napravili stručnjaci British Petroleuma i američke istražiteljske tvrtke Amoco, označen je kao prostor s najvećim zalihama nafte u Europi.

Podatak da širi prostor Hercegovine pliva na bogatom naftnom polju potvrđuje i prof. dr. Abdulah Bašić, dekan Tehnološko-rudarskog fakulteta u Tuzli, slikovitom tvrdnjom da se zalihe nafte mogu mjeriti s onima koje se nalaze, primjerice, u Saudijskoj Arabiji ili Iraku.

Premda iznesene procjene zvuče kao neki vic, papiri s kojima barataju inozemni stručnjaci uvjeravaju nas da na dubini od 4.000 i 6.000 metara leži naftni rezervoar sa oko 500 milijuna tona "crnog zlata". Galopirajući rast cijena nafte i naftnih derivata natjerao je ovih dana sarajevsku tvrtku Energoinvest da kao jedan od prijeratnih istražitelja naftnih polja u BiH stari naftni projekt, koji su odrađivali zajedno s Amerikancima, opet pokušaju reaktivirati.

Naš sugovornik prof. dr. Abdulah Bašić tvrdi da bi prvi bareli nafte iz BiH mogli biti izvučeni za 15-ak godina, ako ne i prije, ako domaće vlasti budu imale sluha za projekt o kojem maštaju strani naftni divovi. Kao potvrdu svoje priče on nam je iznio podatak da su prije nekoliko mjeseci stručnjaci British Petroleuma tražili da provedu istraživanje u sjevernom dijelu Bosne, oko Posavine, na tzv. srednjem zemljanom sloju, u području gdje je nekada bilo koncentrirano Panonsko more.

Oni su, tvrdi prof. Bašić, odlučili provesti istraživanje na dubini do 4.000 metara, ali zalihe nafte u Sjevernoj Bosni, oko Tuzle, Bijeljine, Odžaka, Bosanskog Šamca, manje su nego što je slučaj u Hercegovini. Naftni stručnjaci tvrde da na području sjeverne Bosne postoje ležišta nafte od čak 50 milijuna tona. Ostalo je još samo 20 posto završnih istražnih radnji koje bi potpuno jamčile ukupne zalihe i ekonomsku isplativost eksploatacije.

Naftno istraživanje u tome dijelu BiH provest će sigurno ruski stručnjaci, jer su Rusi vlasnici Rafinerije Bosanski Brod tvrdi prof. dr. Abdulah Bašić.

Procjenjuje se da će modernizirana i privatizirana rafinerija nafte u Bosanskom Brodu, sa svojim stranim partnerima, u skoroj budućnosti prerađivati godišnje više od četiri milijuna tona nafte. Spomenimo da BiH godišnje uvozi milijun i pol tona goriva vrijednog gotovo dvije milijarde KM. Gotovo polovina naftnih derivata na tržište BiH stiže iz rafinerija Rijeka i Sisak, a ostale količine uvoze se iz Srbije, Rusije, Mađarske i Slovenije. "
dino_Ze

#2 Re: Lezišta nafte U Hercegovini

Post by dino_Ze »

Se je ovo super, al prvo nasi politicari trebaju skontat kako ce oni bit dobri, pa tek onda ce neko da busi jer sta ce nama nafta, lakse nam je da je uvozimo heheheheheh

Dobar tekst, svaka cast :thumbup:
sabanss

#3 Re: Lezišta nafte U Hercegovini

Post by sabanss »

Imam neke zemlje u Hercegovini.

Seik Saban :D :D :D
Citizen-X

#4 Re: Lezišta nafte U Hercegovini

Post by Citizen-X »

Valja mi se zenit u Hercegovinu :D

Pik' Tita 'zlata - moj Dubrovnik :D , a vi se tamo krpite oko Makarske i dole ono :D
The__Doctor

#5 Re: Lezišta nafte U Hercegovini

Post by The__Doctor »

Eto Busha da nas brani od nas samih :lol:
Atrus

#6 Re: Lezišta nafte U Hercegovini

Post by Atrus »

Sada ce Srbi to da dignu u vazduh, da ne padne Amerikancima u ruke, a vala ni balijama, kao ni ustasama. Ili ce da iskoriste tajni izum Nikole Tesle, pa da antigravitacijskim cijevima sprovedu naftu do svetih manastira na Kosovu, gdje bi se multiplicirala, zahvaljujuci arhiepiskopima, koji bi finansirali ugradnju warp uredjaja u svakog novog rodjenog srbina, koje bi poslije lansirali u orbitu i tako konacno postali i bukvalno Nebeski narod. A, nama bi pao kamen sa srca. Amen, hvala ti Boze.
SiSaJuMe

#7 Re: Lezišta nafte U Hercegovini

Post by SiSaJuMe »

Imamo Piramide, Imamo Troju kod Gabele, Imamo Naftu, Imamo Laku, Imamo vecu stopu mortaliteta od nataliteta, Imamo naplatne rampe na jos neizgradjenom autoputu, Imamo najposteniju nogometnu ligu na svijetu, Imamo najposteniju tro-naci-vladu na svijetu. Ma imamo SVE sto si jedna zemlja moze pozeljeti.
Go Bosna Go,.... :bih:
Leonid Breznjev

#8 Re: Lezišta nafte U Hercegovini

Post by Leonid Breznjev »

SiSaJuMe wrote:Imamo Piramide, Imamo Troju kod Gabele, Imamo Naftu, Imamo Laku, Imamo vecu stopu mortaliteta od nataliteta, Imamo naplatne rampe na jos neizgradjenom autoputu, Imamo najposteniju nogometnu ligu na svijetu, Imamo najposteniju tro-naci-vladu na svijetu. Ma imamo SVE sto si jedna zemlja moze pozeljeti.
Go Bosna Go,.... :bih:
i da ne zaboravimo...

Image
Alfons Kauders

#9 Re: Lezišta nafte U Hercegovini

Post by Alfons Kauders »

eee a zaboravili ste vehabije... :D ma ima da budemo ko saudijska arabija... :D
BRCAK27

#10 Re: Lezišta nafte U Hercegovini

Post by BRCAK27 »

Tamam tako imamo sve sto ima i Saudija ,jos samo serijatski zakon,,uh aman amna ovo je bila mala sala ,,naravno ako se ovo pokaže istinitim ,,eto nama Amera ,,oni za naftu i dusu daju ,,taman ce nas nakraju prisiti na svoju zastavicu i dati nam drzavljanstva a sve u ime te zlatne tekucine AFERIM TI BOSNO I HERCEGOVINO!!!!! :bih:
karanana

#11 Re: Lezišta nafte U Hercegovini

Post by karanana »

pa kopajte...koji k cekate. samo pricate, ima 10 godina da se prica da u posavini ima nafte, u tuzli frajeru u dvoristu nafta izvire bez kopanja centimetra dubine, a ovdje izlaze neki clanci te ima ovdje te ima ondje....lopate i krampe u ruke i na kopanje.

meni da nafta u baschi izvire ja bi kopo dublje i sire.
Alfons Kauders

#12 Re: Lezišta nafte U Hercegovini

Post by Alfons Kauders »

karanana wrote:pa kopajte...koji k cekate. samo pricate, ima 10 godina da se prica da u posavini ima nafte, u tuzli frajeru u dvoristu nafta izvire bez kopanja centimetra dubine, a ovdje izlaze neki clanci te ima ovdje te ima ondje....lopate i krampe u ruke i na kopanje.

svabe su jos u onom ratu vadili naftu na majevici, sjeveroistocno od tuzle... ina je radila istrazivanja, eneroginvest takodjer... fol je sto se haman nije isplatilo crpiti s tih dubina po onim cijenama... za desetak godina, ko zna...

meni da nafta u basci izvire kupio bi dvicu dizel... :D
pitt

#13 Re: Lezišta nafte U Hercegovini

Post by pitt »

Alfons Kauders wrote:
karanana wrote:pa kopajte...koji k cekate. samo pricate, ima 10 godina da se prica da u posavini ima nafte, u tuzli frajeru u dvoristu nafta izvire bez kopanja centimetra dubine, a ovdje izlaze neki clanci te ima ovdje te ima ondje....lopate i krampe u ruke i na kopanje.

svabe su jos u onom ratu vadili naftu na majevici, sjeveroistocno od tuzle... ina je radila istrazivanja, eneroginvest takodjer... fol je sto se haman nije isplatilo crpiti s tih dubina po onim cijenama... za desetak godina, ko zna...

sarajlijaaaaaa :D:D:D

ma sta da je i nadjes ako nemas uslova (para i masinerije) da je crpis i procesujes dalje. Dajte koncesiju exxonu ili BP :D :D :D jpint venture sa drzavom, i drzava uzima 51%. potrcali bi :D
Alfons Kauders

#14 Re: Lezišta nafte U Hercegovini

Post by Alfons Kauders »

pitt wrote:
Alfons Kauders wrote:

sarajlijaaaaaa :D:D:D

ma sta da je i nadjes ako nemas uslova (para i masinerije) da je crpis i procesujes dalje. Dajte koncesiju exxonu ili BP :D :D :D jpint venture sa drzavom, i drzava uzima 51%. potrcali bi :D
ja, pa dam neki exxonov kapetan na rakiji nasuka tanker od 250000 tona na klek i sjebe ono malo crkavice od mora sto imamo... :D

sto bi drzava uzimala 51% :D kad uz par dobro ciljanih miliona mita :D drzava moze uzimati 0% ? :D
Edin H.

#15 Re: Lezišta nafte U Hercegovini

Post by Edin H. »

Sad ce garant neki Hercegovac kupiti Chelsea :mrgreen:
uhljug_s_koseva

#16 Re: Lezišta nafte U Hercegovini

Post by uhljug_s_koseva »

Atrus wrote:Sada ce Srbi to da dignu u vazduh, da ne padne Amerikancima u ruke, a vala ni balijama, kao ni ustasama. Ili ce da iskoriste tajni izum Nikole Tesle, pa da antigravitacijskim cijevima sprovedu naftu do svetih manastira na Kosovu, gdje bi se multiplicirala, zahvaljujuci arhiepiskopima, koji bi finansirali ugradnju warp uredjaja u svakog novog rodjenog srbina, koje bi poslije lansirali u orbitu i tako konacno postali i bukvalno Nebeski narod. A, nama bi pao kamen sa srca. Amen, hvala ti Boze.
E,kako poveza temu o nafti sa srbima,svaka ti cast.
Hecegovina-California,sto bi rekli,hehe.Samo me cudi da hercegovci dosad nisu skontali da leze na nafti,oni makar znaju kako zaradit.
omar little

#17 Re: Lezišta nafte U Hercegovini

Post by omar little »

Alfons Kauders wrote:

ejs na majevici? gdje? :D imal' puno cetnika tamo (majvica ih je puna bila)? mogla sam starog nagovorit' da kupimo fol vikendicu pa da rijesim sve novcane probleme :D :D
Alfons Kauders

#18 Re: Lezišta nafte U Hercegovini

Post by Alfons Kauders »

omar little wrote: ejs na majevici? gdje? :D imal' puno cetnika tamo (majvica ih je puna bila)? mogla sam starog nagovorit' da kupimo fol vikendicu pa da rijesim sve novcane probleme :D :D
oko tetime ima haman, a prema majevici, istocno od tz su te parcele gdje nafta sama izvire... :D cetnika ima, mi ih tjerali, al haman su aliji vec bili kaparisali, pa im vracali... :D
uvjek dobar gost

#19 Re: Lezišta nafte U Hercegovini

Post by uvjek dobar gost »

A možda zato i jeste nama vako... hoće da nas sve rastjeraju i rasele... raspamete i obezglave... da bi u ovi lijepu zemlju naselili neke druge ljude.....

Tek sad mi je jasno.....!!!! :-)
bosan

#20 Re: Lezišta nafte U Hercegovini

Post by bosan »

E moja Bosna i Hercegovino , govna gore a crno zlato dole . :D :D
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#21 Re: Lezišta nafte U Hercegovini

Post by Dado dijasporitus »

500 tona nafte na 5000m ispod Hercegovine :shock: . Ma nije to nista, u Capljini su na 6000m dubine pronasli mobilni telefon a na 7000m mercedes :dance:

Glavu dajem da je ovo necija suplja :-)
alen_zenica

#22 Re: Lezišta nafte U Hercegovini

Post by alen_zenica »

nije 500 tona nego 500 miliona tona
Bosanac_21

#23 Re: Lezišta nafte U Hercegovini

Post by Bosanac_21 »

Sve je to fino, ali kako vac znamo nase foteljase - stranci ce tu naftu i vaditi, a vala i prodavati. Mi cemo opet obrati bostan :-)
omar little

#24 Re: Lezišta nafte U Hercegovini

Post by omar little »

Bosanac_21 wrote:Sve je to fino, ali kako vac znamo nase foteljase - stranci ce tu naftu i vaditi, a vala i prodavati. Mi cemo opet obrati bostan :-)
nemoj tako, sve ce bit' "po zakonu" :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#25 Re: Lezišta nafte U Hercegovini

Post by Truba »

:D nego kako nego po zakonu :D

8)

šta znaš

one afričke zemlje leže na dijamantima a nako siromašni ljudi :cry:
Post Reply