Lezišta nafte U Hercegovini
- alen_zenica
#1 Lezišta nafte U Hercegovini
"Prostor od Glamoča, Livanjskog polja, Drežnice, Nevesinja, do Neuma i dalje prema Crnoj Gori i Sjeveru Albanije, na mapi koju su napravili stručnjaci British Petroleuma i američke istražiteljske tvrtke Amoco, označen je kao prostor s najvećim zalihama nafte u Europi.
Podatak da širi prostor Hercegovine pliva na bogatom naftnom polju potvrđuje i prof. dr. Abdulah Bašić, dekan Tehnološko-rudarskog fakulteta u Tuzli, slikovitom tvrdnjom da se zalihe nafte mogu mjeriti s onima koje se nalaze, primjerice, u Saudijskoj Arabiji ili Iraku.
Premda iznesene procjene zvuče kao neki vic, papiri s kojima barataju inozemni stručnjaci uvjeravaju nas da na dubini od 4.000 i 6.000 metara leži naftni rezervoar sa oko 500 milijuna tona "crnog zlata". Galopirajući rast cijena nafte i naftnih derivata natjerao je ovih dana sarajevsku tvrtku Energoinvest da kao jedan od prijeratnih istražitelja naftnih polja u BiH stari naftni projekt, koji su odrađivali zajedno s Amerikancima, opet pokušaju reaktivirati.
Naš sugovornik prof. dr. Abdulah Bašić tvrdi da bi prvi bareli nafte iz BiH mogli biti izvučeni za 15-ak godina, ako ne i prije, ako domaće vlasti budu imale sluha za projekt o kojem maštaju strani naftni divovi. Kao potvrdu svoje priče on nam je iznio podatak da su prije nekoliko mjeseci stručnjaci British Petroleuma tražili da provedu istraživanje u sjevernom dijelu Bosne, oko Posavine, na tzv. srednjem zemljanom sloju, u području gdje je nekada bilo koncentrirano Panonsko more.
Oni su, tvrdi prof. Bašić, odlučili provesti istraživanje na dubini do 4.000 metara, ali zalihe nafte u Sjevernoj Bosni, oko Tuzle, Bijeljine, Odžaka, Bosanskog Šamca, manje su nego što je slučaj u Hercegovini. Naftni stručnjaci tvrde da na području sjeverne Bosne postoje ležišta nafte od čak 50 milijuna tona. Ostalo je još samo 20 posto završnih istražnih radnji koje bi potpuno jamčile ukupne zalihe i ekonomsku isplativost eksploatacije.
Naftno istraživanje u tome dijelu BiH provest će sigurno ruski stručnjaci, jer su Rusi vlasnici Rafinerije Bosanski Brod tvrdi prof. dr. Abdulah Bašić.
Procjenjuje se da će modernizirana i privatizirana rafinerija nafte u Bosanskom Brodu, sa svojim stranim partnerima, u skoroj budućnosti prerađivati godišnje više od četiri milijuna tona nafte. Spomenimo da BiH godišnje uvozi milijun i pol tona goriva vrijednog gotovo dvije milijarde KM. Gotovo polovina naftnih derivata na tržište BiH stiže iz rafinerija Rijeka i Sisak, a ostale količine uvoze se iz Srbije, Rusije, Mađarske i Slovenije. "
Podatak da širi prostor Hercegovine pliva na bogatom naftnom polju potvrđuje i prof. dr. Abdulah Bašić, dekan Tehnološko-rudarskog fakulteta u Tuzli, slikovitom tvrdnjom da se zalihe nafte mogu mjeriti s onima koje se nalaze, primjerice, u Saudijskoj Arabiji ili Iraku.
Premda iznesene procjene zvuče kao neki vic, papiri s kojima barataju inozemni stručnjaci uvjeravaju nas da na dubini od 4.000 i 6.000 metara leži naftni rezervoar sa oko 500 milijuna tona "crnog zlata". Galopirajući rast cijena nafte i naftnih derivata natjerao je ovih dana sarajevsku tvrtku Energoinvest da kao jedan od prijeratnih istražitelja naftnih polja u BiH stari naftni projekt, koji su odrađivali zajedno s Amerikancima, opet pokušaju reaktivirati.
Naš sugovornik prof. dr. Abdulah Bašić tvrdi da bi prvi bareli nafte iz BiH mogli biti izvučeni za 15-ak godina, ako ne i prije, ako domaće vlasti budu imale sluha za projekt o kojem maštaju strani naftni divovi. Kao potvrdu svoje priče on nam je iznio podatak da su prije nekoliko mjeseci stručnjaci British Petroleuma tražili da provedu istraživanje u sjevernom dijelu Bosne, oko Posavine, na tzv. srednjem zemljanom sloju, u području gdje je nekada bilo koncentrirano Panonsko more.
Oni su, tvrdi prof. Bašić, odlučili provesti istraživanje na dubini do 4.000 metara, ali zalihe nafte u Sjevernoj Bosni, oko Tuzle, Bijeljine, Odžaka, Bosanskog Šamca, manje su nego što je slučaj u Hercegovini. Naftni stručnjaci tvrde da na području sjeverne Bosne postoje ležišta nafte od čak 50 milijuna tona. Ostalo je još samo 20 posto završnih istražnih radnji koje bi potpuno jamčile ukupne zalihe i ekonomsku isplativost eksploatacije.
Naftno istraživanje u tome dijelu BiH provest će sigurno ruski stručnjaci, jer su Rusi vlasnici Rafinerije Bosanski Brod tvrdi prof. dr. Abdulah Bašić.
Procjenjuje se da će modernizirana i privatizirana rafinerija nafte u Bosanskom Brodu, sa svojim stranim partnerima, u skoroj budućnosti prerađivati godišnje više od četiri milijuna tona nafte. Spomenimo da BiH godišnje uvozi milijun i pol tona goriva vrijednog gotovo dvije milijarde KM. Gotovo polovina naftnih derivata na tržište BiH stiže iz rafinerija Rijeka i Sisak, a ostale količine uvoze se iz Srbije, Rusije, Mađarske i Slovenije. "
- dino_Ze
#2 Re: Lezišta nafte U Hercegovini
Se je ovo super, al prvo nasi politicari trebaju skontat kako ce oni bit dobri, pa tek onda ce neko da busi jer sta ce nama nafta, lakse nam je da je uvozimo heheheheheh
Dobar tekst, svaka cast
Dobar tekst, svaka cast
-
sabanss
#3 Re: Lezišta nafte U Hercegovini
Imam neke zemlje u Hercegovini.
Seik Saban

Seik Saban
- Citizen-X
#4 Re: Lezišta nafte U Hercegovini
Valja mi se zenit u Hercegovinu 
Pik' Tita 'zlata - moj Dubrovnik
, a vi se tamo krpite oko Makarske i dole ono 
Pik' Tita 'zlata - moj Dubrovnik
-
The__Doctor
#5 Re: Lezišta nafte U Hercegovini
Eto Busha da nas brani od nas samih 
- Atrus
#6 Re: Lezišta nafte U Hercegovini
Sada ce Srbi to da dignu u vazduh, da ne padne Amerikancima u ruke, a vala ni balijama, kao ni ustasama. Ili ce da iskoriste tajni izum Nikole Tesle, pa da antigravitacijskim cijevima sprovedu naftu do svetih manastira na Kosovu, gdje bi se multiplicirala, zahvaljujuci arhiepiskopima, koji bi finansirali ugradnju warp uredjaja u svakog novog rodjenog srbina, koje bi poslije lansirali u orbitu i tako konacno postali i bukvalno Nebeski narod. A, nama bi pao kamen sa srca. Amen, hvala ti Boze.
- SiSaJuMe
#7 Re: Lezišta nafte U Hercegovini
Imamo Piramide, Imamo Troju kod Gabele, Imamo Naftu, Imamo Laku, Imamo vecu stopu mortaliteta od nataliteta, Imamo naplatne rampe na jos neizgradjenom autoputu, Imamo najposteniju nogometnu ligu na svijetu, Imamo najposteniju tro-naci-vladu na svijetu. Ma imamo SVE sto si jedna zemlja moze pozeljeti.
Go Bosna Go,....
Go Bosna Go,....
-
Leonid Breznjev
#8 Re: Lezišta nafte U Hercegovini
i da ne zaboravimo...SiSaJuMe wrote:Imamo Piramide, Imamo Troju kod Gabele, Imamo Naftu, Imamo Laku, Imamo vecu stopu mortaliteta od nataliteta, Imamo naplatne rampe na jos neizgradjenom autoputu, Imamo najposteniju nogometnu ligu na svijetu, Imamo najposteniju tro-naci-vladu na svijetu. Ma imamo SVE sto si jedna zemlja moze pozeljeti.
Go Bosna Go,....

- Alfons Kauders
#9 Re: Lezišta nafte U Hercegovini
eee a zaboravili ste vehabije...
ma ima da budemo ko saudijska arabija... 
-
BRCAK27
#10 Re: Lezišta nafte U Hercegovini
Tamam tako imamo sve sto ima i Saudija ,jos samo serijatski zakon,,uh aman amna ovo je bila mala sala ,,naravno ako se ovo pokaže istinitim ,,eto nama Amera ,,oni za naftu i dusu daju ,,taman ce nas nakraju prisiti na svoju zastavicu i dati nam drzavljanstva a sve u ime te zlatne tekucine AFERIM TI BOSNO I HERCEGOVINO!!!!! 
- karanana
#11 Re: Lezišta nafte U Hercegovini
pa kopajte...koji k cekate. samo pricate, ima 10 godina da se prica da u posavini ima nafte, u tuzli frajeru u dvoristu nafta izvire bez kopanja centimetra dubine, a ovdje izlaze neki clanci te ima ovdje te ima ondje....lopate i krampe u ruke i na kopanje.
meni da nafta u baschi izvire ja bi kopo dublje i sire.
- Alfons Kauders
#12 Re: Lezišta nafte U Hercegovini
svabe su jos u onom ratu vadili naftu na majevici, sjeveroistocno od tuzle... ina je radila istrazivanja, eneroginvest takodjer... fol je sto se haman nije isplatilo crpiti s tih dubina po onim cijenama... za desetak godina, ko zna...karanana wrote:pa kopajte...koji k cekate. samo pricate, ima 10 godina da se prica da u posavini ima nafte, u tuzli frajeru u dvoristu nafta izvire bez kopanja centimetra dubine, a ovdje izlaze neki clanci te ima ovdje te ima ondje....lopate i krampe u ruke i na kopanje.
meni da nafta u basci izvire kupio bi dvicu dizel...
- pitt
#13 Re: Lezišta nafte U Hercegovini
sarajlijaaaaaaAlfons Kauders wrote:svabe su jos u onom ratu vadili naftu na majevici, sjeveroistocno od tuzle... ina je radila istrazivanja, eneroginvest takodjer... fol je sto se haman nije isplatilo crpiti s tih dubina po onim cijenama... za desetak godina, ko zna...karanana wrote:pa kopajte...koji k cekate. samo pricate, ima 10 godina da se prica da u posavini ima nafte, u tuzli frajeru u dvoristu nafta izvire bez kopanja centimetra dubine, a ovdje izlaze neki clanci te ima ovdje te ima ondje....lopate i krampe u ruke i na kopanje.
ma sta da je i nadjes ako nemas uslova (para i masinerije) da je crpis i procesujes dalje. Dajte koncesiju exxonu ili BP
- Alfons Kauders
#14 Re: Lezišta nafte U Hercegovini
ja, pa dam neki exxonov kapetan na rakiji nasuka tanker od 250000 tona na klek i sjebe ono malo crkavice od mora sto imamo...pitt wrote:sarajlijaaaaaaAlfons Kauders wrote:svabe su jos u onom ratu vadili naftu na majevici, sjeveroistocno od tuzle... ina je radila istrazivanja, eneroginvest takodjer... fol je sto se haman nije isplatilo crpiti s tih dubina po onim cijenama... za desetak godina, ko zna...karanana wrote:pa kopajte...koji k cekate. samo pricate, ima 10 godina da se prica da u posavini ima nafte, u tuzli frajeru u dvoristu nafta izvire bez kopanja centimetra dubine, a ovdje izlaze neki clanci te ima ovdje te ima ondje....lopate i krampe u ruke i na kopanje.
meni da nafta u basci izvire kupio bi dvicu dizel...:D:D
ma sta da je i nadjes ako nemas uslova (para i masinerije) da je crpis i procesujes dalje. Dajte koncesiju exxonu ili BP![]()
![]()
jpint venture sa drzavom, i drzava uzima 51%. potrcali bi
sto bi drzava uzimala 51%
- Edin H.
#15 Re: Lezišta nafte U Hercegovini
Sad ce garant neki Hercegovac kupiti Chelsea 
-
uhljug_s_koseva
#16 Re: Lezišta nafte U Hercegovini
E,kako poveza temu o nafti sa srbima,svaka ti cast.Atrus wrote:Sada ce Srbi to da dignu u vazduh, da ne padne Amerikancima u ruke, a vala ni balijama, kao ni ustasama. Ili ce da iskoriste tajni izum Nikole Tesle, pa da antigravitacijskim cijevima sprovedu naftu do svetih manastira na Kosovu, gdje bi se multiplicirala, zahvaljujuci arhiepiskopima, koji bi finansirali ugradnju warp uredjaja u svakog novog rodjenog srbina, koje bi poslije lansirali u orbitu i tako konacno postali i bukvalno Nebeski narod. A, nama bi pao kamen sa srca. Amen, hvala ti Boze.
Hecegovina-California,sto bi rekli,hehe.Samo me cudi da hercegovci dosad nisu skontali da leze na nafti,oni makar znaju kako zaradit.
-
omar little
#17 Re: Lezišta nafte U Hercegovini
ejs na majevici? gdje?Alfons Kauders wrote:svabe su jos u onom ratu vadili naftu na majevici, sjeveroistocno od tuzle... ina je radila istrazivanja, eneroginvest takodjer... fol je sto se haman nije isplatilo crpiti s tih dubina po onim cijenama... za desetak godina, ko zna...karanana wrote:pa kopajte...koji k cekate. samo pricate, ima 10 godina da se prica da u posavini ima nafte, u tuzli frajeru u dvoristu nafta izvire bez kopanja centimetra dubine, a ovdje izlaze neki clanci te ima ovdje te ima ondje....lopate i krampe u ruke i na kopanje.
- Alfons Kauders
#18 Re: Lezišta nafte U Hercegovini
oko tetime ima haman, a prema majevici, istocno od tz su te parcele gdje nafta sama izvire...omar little wrote: ejs na majevici? gdje?imal' puno cetnika tamo (majvica ih je puna bila)? mogla sam starog nagovorit' da kupimo fol vikendicu pa da rijesim sve novcane probleme
![]()
- uvjek dobar gost
#19 Re: Lezišta nafte U Hercegovini
A možda zato i jeste nama vako... hoće da nas sve rastjeraju i rasele... raspamete i obezglave... da bi u ovi lijepu zemlju naselili neke druge ljude.....
Tek sad mi je jasno.....!!!!
Tek sad mi je jasno.....!!!!
- bosan
#20 Re: Lezišta nafte U Hercegovini
E moja Bosna i Hercegovino , govna gore a crno zlato dole .

-
Dado dijasporitus
- Grijem se na: Trčanje oko zgrade
#21 Re: Lezišta nafte U Hercegovini
500 tona nafte na 5000m ispod Hercegovine
. Ma nije to nista, u Capljini su na 6000m dubine pronasli mobilni telefon a na 7000m mercedes
Glavu dajem da je ovo necija suplja
Glavu dajem da je ovo necija suplja
- alen_zenica
#22 Re: Lezišta nafte U Hercegovini
nije 500 tona nego 500 miliona tona
- Bosanac_21
#23 Re: Lezišta nafte U Hercegovini
Sve je to fino, ali kako vac znamo nase foteljase - stranci ce tu naftu i vaditi, a vala i prodavati. Mi cemo opet obrati bostan 
-
omar little
#24 Re: Lezišta nafte U Hercegovini
nemoj tako, sve ce bit' "po zakonu"Bosanac_21 wrote:Sve je to fino, ali kako vac znamo nase foteljase - stranci ce tu naftu i vaditi, a vala i prodavati. Mi cemo opet obrati bostan
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#25 Re: Lezišta nafte U Hercegovini
šta znaš
one afričke zemlje leže na dijamantima a nako siromašni ljudi