Najezda Roma iz Italije

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Troll_Happens

#1 Najezda Roma iz Italije

Post by Troll_Happens »

BiH ne brine o „svojim“ Romima u Italiji

BANJA LUKA - Generalni konzul BiH u Milanu Dragoljub Ljepoja upozorio je danas na pres-konferenciji u Banja Luci da Bosna i Hercegovina ne provodi sporazum o readmisiji zbog čega bi dvije hiljade Roma moglo biti protjerano te da se nalaze u najtežem položaju od oko četrdeset tisuća bh. građana koji trenutno žive u Italiji.

Ljepoja je istaknuo da u Italiji boravi oko deset tisuća Roma iz BiH, koji uglavnom žive u kampovima u okolini Torina, Firence, Milana i Đenove, a nisu upisani u knjige rođenih tako da u Italiji borave bez ikakvih dokumenata i prijeti im protjerivanje.

Podsjetivši da, iako je s Italijom potpisala bilateralni sporazum o readmisiji, BiH taj ugovor ne poštuje.

Prema njegovim riječima, osnovni krivac za to je lokalna administracija u BiH koja sporo rješava zahtjeve za naknadni upis tih osoba u matične knjige.

Konzul Ljepoja je upozorio i da su u lošoj situaciji i drugi građani BiH u Italiji, odnosno da visokoobrazovani kadrovi, poput liječnika ili inžinjera ne mogu naći posao u struci, jer BiH nije potpisala sporazum o priznavanju diploma, a sličan problem je i s vozačkim dozvolama.

Bice ovo vrelo ljeto na sarajevskom asfaltu sto na Ferhadiji, valjda zbog toga prave na Trgu Alije prostor da ih mogu sve smjestiti...
Ajmo vesha vesha kishobrana kishobrana

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
dacina_curica

#2 Re: Najezda Roma iz Italije

Post by dacina_curica »

Hajde nek' mi neko objasni zbog cega je ovo toliko smijesno? :shock: :? ....12 smajlija crkose od smijeha :? :shock: :?

Ne razumijem vas ljudi, ama nimalo :-? :roll: .....Ne sjecam se da smo se smijali dok smo MI sjedili po izbjeglickim kampovima sirom Evrope cekajuci da nam neko pomogne da se smjestimo u nove domove, upisemo djecu u skolu, otpocnemo zivot u novoj sredini.......Nismo se smijali jer ono sto se nama desilo je bila cista tragedija......Zar smo tako brzo zaboravili ono sto se nama desilo da se sada rahat grohotom smijemo tudjoj muci? :? .....Sram nas bilo :!: :!: :!: :!: :!: :!:
Troll_Happens

#3 Re: Najezda Roma iz Italije

Post by Troll_Happens »

dacina_curica wrote:Hajde nek' mi neko objasni zbog cega je ovo toliko smijesno? :shock: :? ....12 smajlija crkose od smijeha :? :shock: :?

Ne razumijem vas ljudi, ama nimalo :-? :roll: .....Ne sjecam se da smo se smijali dok smo MI sjedili po izbjeglickim kampovima sirom Evrope cekajuci da nam neko pomogne da se smjestimo u nove domove, upisemo djecu u skolu, otpocnemo zivot u novoj sredini.......Nismo se smijali jer ono sto se nama desilo je bila cista tragedija......Zar smo tako brzo zaboravili ono sto se nama desilo da se sada rahat grohotom smijemo tudjoj muci? :? .....Sram nas bilo :!: :!: :!: :!: :!: :!:
Nisi ocito skontala poentu smaila pa cu ti ja objasniti, nije akcenat i smijanje bacen na to sto ih protjeruju nego to sto ce u sarajevu vasar biti ovog ljeta ako urade to sto planiraju, od prosjacenja do orkestara razno raznih pa do buvljih pijaca u centru grada. Ko da mi svojih nemamo dovoljno sad treba da ih uvozimo jos... :shock:
omar little

#4 Re: Najezda Roma iz Italije

Post by omar little »

Jedan001 wrote:
Ko da mi svojih nemamo dovoljno sad treba da ih uvozimo jos... :shock:
Interesantno, mogu se kladiti u milion eura da su tako mnogi po Europskim zemljama govorili o Bosancima...i nije nam bilo fino biti sa druge strane takve prilicno gnusne izjave...
pitt

#5 Re: Najezda Roma iz Italije

Post by pitt »

ali mi smo The Bosnians.....bogom dati da nas svi vole dok mi mrzimo svakog. :-) Cudim se kako se dezurni rasisti jos nisu javili sa svojim humanim prijedlozima za soluciju problema. :-)
Atrus

#6 Re: Najezda Roma iz Italije

Post by Atrus »

Pa gdje ja zivim, Bosance i smatraju ciganima. Koleginica moje supruge (obje su inostrani drzavljani), kada je saznala da sam iz Bosne, pitala je zaprepasteno, kako to da sam bijel i visok,a iz Bosne sam. Veliki je rasizam, a koliko vidim ni Bosna toga nije postedjena. Pa ako ih protjeraju iz fasisticke Italije, imaju pravo kao BiH gradjani da se vrate u Bosnu. Ja sam otisao iz Sarajeva, mnogi su, pak, dosli, jer su bili prinudjeni. Sada ti isti negiraju Romima eventualni povratak u BiH. Cisti rasizam i fasizam.
dacina_curica

#7 Re: Najezda Roma iz Italije

Post by dacina_curica »

pitt wrote:ali mi smo The Bosnians.....bogom dati da nas svi vole dok mi mrzimo svakog. :-) Cudim se kako se dezurni rasisti jos nisu javili sa svojim humanim prijedlozima za soluciju problema. :-)
sta ono bi solucija? Image kastriranje? logori?

btw. mnogo radije cu dati marku nekome sto prodaje kisobrane i gace na pijaci, makar znam gdje su mi pare otisle.....mnogo veci mi je problem to sto drzava krade od ljudi naslijepo i trpa sebi u dzepove :x :x :x .....al' naravno oni kradu za dobrobit naroda, a "cigani" kradu jer su "takvi".....jelde? :x :x :x :x :x
dacina_curica

#8 Re: Najezda Roma iz Italije

Post by dacina_curica »

Jedan001 wrote: Ko da mi svojih nemamo dovoljno sad treba da ih uvozimo jos... :shock:

i de ako nije mrsko mal pojasni ko su to nasi a ko "uvozni"? Koliko ja vidim iz ovog gore navedenog radi se o bivsim gradjanima nase domovine :? .......Ko smo to mi da im branimo da se vrate na svoje? :? :roll:
Last edited by dacina_curica on 20/05/2008 15:00, edited 1 time in total.
omar little

#9 Re: Najezda Roma iz Italije

Post by omar little »

pitt wrote:ali mi smo The Bosnians.....bogom dati da nas svi vole dok mi mrzimo svakog. :-) Cudim se kako se dezurni rasisti jos nisu javili sa svojim humanim prijedlozima za soluciju problema. :-)
To se i ja pitam...Mislim da su prezauzeti na onoj drugoj temi o Romima i onoj o legalizaciji istospolnih zajednica gdje zdruzeno pljuju po homoseksualcima...al' doci ce, mislim da to mozemo garantovati :-) :-)
chuchumbamayumbe

#10 Re: Najezda Roma iz Italije

Post by chuchumbamayumbe »

SHMRK, PLJUC....TU SAM, JE'L ME NETKO TRAZIO? :D :D :D
Kurt_Kombajn

#11 Re: Najezda Roma iz Italije

Post by Kurt_Kombajn »

cuj, "najezda"...ko da se radi o skakavcima.
a ne o jedinom narodu na balkanu operisanom od fasizma, rasizma, nacionalizma i ostalih "izama".

ali kod nas, naravno, to su oni sto samo kradu i varaju...i zlo misle.
kao da su nekada imali stvarno sansu za nesto drugo. kao da su mogli dobiti sansu pored nasih predrasuda i mrznje i nase gluposti i iskljucivog gledanja da ih se sutne negdje dalje od nas.

i znate sta?
radije bih zivio medju ciganima, nego medju raspamecenim genocidnim braniocima nacija i slicnim pizdunima koji napunise haag.

dok, vidi bogati, u haagu nema nijednog cige.

i kada bi dvanaest miliona cigana na svijetu dobilo beha-drzavljanstvo, mozda bi ovo postala malo veselija, bolja i pametnija drzava. a mozda bi izrodila i pokoju talentovanu glavu vise, evo nekoliko poganih cigana, hahaha, onih sto prose po vaserima, pihihi, i popravljaju kisobrane, kako je to smijesno, hohoho:

Image
yul brynner, glumac

Image
tracey ullman, glumica

Image
serge poliakoff, slikar

Image
Johann Wilhelm „Rukeli“ Trollmann, bokser

Image
José Antonio Reyes, fudbaler

Image
Django Reinhardt, gitarista

Image
Paco de Lucía, gitarista
testament

#12 Re: Najezda Roma iz Italije

Post by testament »

Kurt_Kombajn wrote:cuj, "najezda"...ko da se radi o skakavcima.
a ne o jedinom narodu na balkanu operisanom od fasizma, rasizma, nacionalizma i ostalih "izama".

ali kod nas, naravno, to su oni sto samo kradu i varaju...i zlo misle.
kao da su nekada imali stvarno sansu za nesto drugo. kao da su mogli dobiti sansu pored nasih predrasuda i mrznje i nase gluposti i iskljucivog gledanja da ih se sutne negdje dalje od nas.

i znate sta?
radije bih zivio medju ciganima, nego medju raspamecenim genocidnim braniocima nacija i slicnim pizdunima koji napunise haag.

dok, vidi bogati, u haagu nema nijednog cige.

i kada bi dvanaest miliona cigana na svijetu dobilo beha-drzavljanstvo, mozda bi ovo postala malo veselija, bolja i pametnija drzava. a mozda bi izrodila i pokoju talentovanu glavu vise, evo nekoliko poganih cigana, hahaha, onih sto prose po vaserima, pihihi, i popravljaju kisobrane, kako je to smijesno, hohoho:

Image
yul brynner, glumac

Image
tracey ullman, glumica

Image
serge poliakoff, slikar

Image
Johann Wilhelm „Rukeli“ Trollmann, bokser

Image
José Antonio Reyes, fudbaler

Image
Django Reinhardt, gitarista

Image
Paco de Lucía, gitarista
Jarane oprosti ali si fakat pretjerao,znam cigana sa gorice i sa čengić vile,naravno imali su problema,ali su išli(i završili neko osnovnu,a bogami i srednju)u školu,družili se,a bogami i tukli sa nama "bijelcima",viđam ih i danas,žive normalno,nažalost samo ih nekoliko radi u firmama,ostali prodaju i skupljaju pa prodaju sve i svašta,ali što je najbitnije NE KRADU,odnosno neki sigurno kradu ali ne više od ostalih(čitaj "bijelaca"),tako da ne stoji da su SVI poniženi,šutnuti itd...
Takođe ovo kako si opisao "ljepotu" njihovog života,fini,nasmijani to buraz nemožeš ni u filmu vidjeti,tako da popusti malo sa tim "kusturica" fantazijama-oni su jednostavno ljudi ko i "mi" samo žive PUNO opuštenije.Dalje ako nema nijednog cigana u hagu znači da nisu činili zločine-E tu se VARAŠ.Ilustracije radi samo tri primjera:bijeljina-logor batković,prema izjavama svjedoka jedan od mučitelja rom,prijedor takođe,na kosovu u okviru srpske policije je "djelovalo" nekoliko roma(a takođe i bošnjaka da ne bude da sam rasista),prema tome,ti si za mene obrnuto od rasista,dok bi ih ovi fašisti istrijebili,ti ih idealiziraš više nego šaban bajramović-a oni su jednostavno LJUDI sa svim manama kao i ostali!!!
Kurt_Kombajn

#13 Re: Najezda Roma iz Italije

Post by Kurt_Kombajn »

testament wrote: Jarane oprosti ali si fakat pretjerao,znam cigana sa gorice i sa čengić vile,naravno imali su problema,ali su išli(i završili neko osnovnu,a bogami i srednju)u školu,družili se,a bogami i tukli sa nama "bijelcima",viđam ih i danas,žive normalno,nažalost samo ih nekoliko radi u firmama,ostali prodaju i skupljaju pa prodaju sve i svašta,ali što je najbitnije NE KRADU,odnosno neki sigurno kradu ali ne više od ostalih(čitaj "bijelaca"),tako da ne stoji da su SVI poniženi,šutnuti itd...
Takođe ovo kako si opisao "ljepotu" njihovog života,fini,nasmijani to buraz nemožeš ni u filmu vidjeti,tako da popusti malo sa tim "kusturica" fantazijama-oni su jednostavno ljudi ko i "mi" samo žive PUNO opuštenije.Dalje ako nema nijednog cigana u hagu znači da nisu činili zločine-E tu se VARAŠ.Ilustracije radi samo tri primjera:bijeljina-logor batković,prema izjavama svjedoka jedan od mučitelja rom,prijedor takođe,na kosovu u okviru srpske policije je "djelovalo" nekoliko roma(a takođe i bošnjaka da ne bude da sam rasista),prema tome,ti si za mene obrnuto od rasista,dok bi ih ovi fašisti istrijebili,ti ih idealiziraš više nego šaban bajramović-a oni su jednostavno LJUDI sa svim manama kao i ostali!!!
oprosti i ti jarane ali si krivo skonto sta hocu reci. ne idealiziram, jasno mi je da i oni imaju svojih smradova kao i mi, ili bilo koji narod.
ovaj odgovor je namjerno preuvelican i namijenjen stupidno-retardiranim reakcijama tipa "cigo, hihihi". cisto da pokazem da moze i drugacije.

a to da su ljudi kao i svi ostali, to misli manje od 5% u ovoj zemlji, nemoj da se lazemo. od malih nogu nam se usadjuju predrasude (nemoj ovo, nemoj ono, ukrasce te ciganka itd.), tako da su u ocima vecine to smradovi koji lutaju, kradu i sviraju.

kazes da su imali sansu. koliko cigana je, hajmo navesti primjer, dobilo stan ili posao u bivsemu rezimu?
koliko ih je zaposleno u ovom?
i kreni od sebe, kada bi recimo trazio cistacicu, koga bi prije zaposlio da imas izbora, ciganku ili "nasu"?

kad si se vec spomenuo bijeljine, to za ubice moze biti tacno, ali je tacno i to da su bijeljinski romi najvise zaplatili aprila 92'ge. skoro svi koji su se zatekli su izmasakrirani i baceni u kanal dasnicu, njihova populacija je bukvalno desetkovana. ipak, najveci odziv za povratak u bijeljinu je pogadjaj kod koga - kod roma. skoro svi su se vratili i preuzeli svoje kuce (koje su, btw. medju najljepsima i najbogatijima tamo), malo je sta prodano.
u becu, u ambasadi redovno vidjam romske familije koje stoje u redu i cekaju svoj plavi pasos, dok ogromna vecina "kulturne raje" (one koja prezire "ciganiju") polomise i ruke i noge da se docepaju svapskog drzavljanstva. i jos se tim i ponose.
Troll_Happens

#14 Re: Najezda Roma iz Italije

Post by Troll_Happens »

Kurt_Kombajn wrote:
testament wrote: Jarane oprosti ali si fakat pretjerao,znam cigana sa gorice i sa čengić vile,naravno imali su problema,ali su išli(i završili neko osnovnu,a bogami i srednju)u školu,družili se,a bogami i tukli sa nama "bijelcima",viđam ih i danas,žive normalno,nažalost samo ih nekoliko radi u firmama,ostali prodaju i skupljaju pa prodaju sve i svašta,ali što je najbitnije NE KRADU,odnosno neki sigurno kradu ali ne više od ostalih(čitaj "bijelaca"),tako da ne stoji da su SVI poniženi,šutnuti itd...
oprosti i ti jarane ali si krivo skonto sta hocu reci. ne idealiziram, jasno mi je da i oni imaju svojih smradova kao i mi, ili bilo koji narod.
ovaj odgovor je namjerno preuvelican i namijenjen stupidno-retardiranim reakcijama tipa "cigo, hihihi". cisto da pokazem da moze i drugacije.

a to da su ljudi kao i svi ostali, to misli manje od 5% u ovoj zemlji, nemoj da se lazemo. od malih nogu nam se usadjuju predrasude (nemoj ovo, nemoj ono, ukrasce te ciganka itd.), tako da su u ocima vecine to smradovi koji lutaju, kradu i sviraju.

kazes da su imali sansu. koliko cigana je, hajmo navesti primjer, dobilo stan ili posao u bivsemu rezimu?
koliko ih je zaposleno u ovom?
i kreni od sebe, kada bi recimo trazio cistacicu, koga bi prije zaposlio da imas izbora, ciganku ili "nasu"?

kad si se vec spomenuo bijeljine, to za ubice moze biti tacno, ali je tacno i to da su bijeljinski romi najvise zaplatili aprila 92'ge. skoro svi koji su se zatekli su izmasakrirani i baceni u kanal dasnicu, njihova populacija je bukvalno desetkovana. ipak, najveci odziv za povratak u bijeljinu je pogadjaj kod koga - kod roma. skoro svi su se vratili i preuzeli svoje kuce (koje su, btw. medju najljepsima i najbogatijima tamo), malo je sta prodano.
u becu, u ambasadi redovno vidjam romske familije koje stoje u redu i cekaju svoj plavi pasos, dok ogromna vecina "kulturne raje" (one koja prezire "ciganiju") polomise i ruke i noge da se docepaju svapskog drzavljanstva. i jos se tim i ponose.
Sta pricas ne treba meni ili nama niko govoriti ko su i sta su, znam ja vec kad sam mali bio uvijek su se isticali u razredu losi djaci bili pravi gluposti na casovima itd.
Druga stvar ako se osvrnes malo vidis i sam kakvi su nit se kupaju nit se peru, ne briju im se zene, pljuju narod ako neces da im das sto traze cak im nije strano i da te udare, kidaju retrovizore na autima jednostavno hoce tako da izgledaju i tako se ponasaju da bi se ljudi samo na njima sazaljevali a ne kontaju da time stvaraju kontra efekat. Jednostavno ne zele da se uklope u drustvo i goni go... onda nek smrde negdje drugo.... :x
jadno je to reci ali je istina takva i boli :roll:
Last edited by Troll_Happens on 20/05/2008 23:15, edited 1 time in total.
danas

#15 Re: Najezda Roma iz Italije

Post by danas »

ja opet da priupitam -- DZe nam je revolucionarka da Hin isamara... pogotovo one male od po 6 godina... :oops:
pitt

#16 Re: Najezda Roma iz Italije

Post by pitt »

Fakat da se niko javi sa nekom fasistickom metodom....a i tema jos otvorena :D :D vela havle.... :lol: :lol: :lol: :lol:
callmethebreeeze

#17 Re: Najezda Roma iz Italije

Post by callmethebreeeze »

pitt wrote:Fakat da se niko javi sa nekom fasistickom metodom....a i tema jos otvorena :D :D vela havle.... :lol: :lol: :lol: :lol:
dok zavrsimo sa "siptarima".
ovi italijani prave naivcine, misle mi ozbiljna zemlja i nasli sklapati neke ugovore s nama. nismo u stanju da vodimo brigu o stanovnicima koji su u zemlji, a ne onim koji se potucaju po kampovima.
:-)
pitt

#18 Re: Najezda Roma iz Italije

Post by pitt »

hopce li onda nash klan doci na red opet :D :D :D
callmethebreeeze

#19 Re: Najezda Roma iz Italije

Post by callmethebreeeze »

pitt wrote:hopce li onda nash klan doci na red opet :D :D :D
mi smo prejaki.
:D
Kurt_Kombajn

#20 Re: Najezda Roma iz Italije

Post by Kurt_Kombajn »

Jedan001 wrote:...Druga stvar ako se osvrnes malo vidis i sam kakvi su nit se kupaju nit se peru, nebriju im se zene, ...
...sve, sve, al da im se zene ne briju, pa to je zbilja zlocin protiv covjecnosti :D

naprosto sam prenerazen, zgrozen, osupnut :D

(ps. cijenjena individuo uskih vidika, da ih samo koji put kuznes po zapadnim diskotekama, kad se to dotjera, napirlita i namirise...i karleusa herself bi im pozavidjela :D
hocu jednu malu garavu bi pjevo cijelu noc, garantujem :D )
Troll_Happens

#21 Re: Najezda Roma iz Italije

Post by Troll_Happens »

Kurt_Kombajn wrote:
Jedan001 wrote:...Druga stvar ako se osvrnes malo vidis i sam kakvi su nit se kupaju nit se peru, nebriju im se zene, ...
...sve, sve, al da im se zene ne briju, pa to je zbilja zlocin protiv covjecnosti :D

(ps. cijenjena individuo uskih vidika, da ih samo koji put kuznes po zapadnim diskotekama, kad se to dotjera, napirlita i namirise...i karleusa herself bi im pozavidjela :D
to je mozda 5% i to su uglavnom one mladje fackalice... one koje preguraju 23-24 vec su udate i nisu nizasta zapustene do pm... licno vidio i uvjerio se iako nisam ni sa jednom nista imao shuma ispod miske bato za srpa zrele :lol: :lol: hehe :o
pitt

#22 Re: Najezda Roma iz Italije

Post by pitt »

Jedan001 wrote:
Kurt_Kombajn wrote:

to je mozda 5% i to su uglavnom one mladje fackalice... one koje preguraju 23-24 vec su udate i nisu nizasta zapustene do pm... licno vidio i uvjerio se iako nisam ni sa jednom nista imao shuma ispod miske bato za srpa zrele :lol: :lol: hehe :o
Ne znam kad si se ti zadnji put tramvajem u spici provozao....da osjetis mirise domovine :-) :-)
Sta mislis da neko o nama tako predrasude pravi na osnovu nekolicine pojedinaca?
danas

#23 Re: Najezda Roma iz Italije

Post by danas »

pitt wrote:
Ne znam kad si se ti zadnji put tramvajem u spici provozao....da osjetis mirise domovine :-) :-)
Sta mislis da neko o nama tako predrasude pravi na osnovu nekolicine pojedinaca?

svasta sa tobom... pa nasa je pi*ka zlatna, mi pisamo parfem ako nisi znao... :-)
to sto nam se ono pomalo ponekad omakne cakija, konc logor, malo klanja, pucanja po gradu... jebo to... jer MI brijemo picku... :kravata:
pitt

#24 Re: Najezda Roma iz Italije

Post by pitt »

eno sad.......o drugim sumama je rijec :D :D :lol: :lol:
danas

#25 Re: Najezda Roma iz Italije

Post by danas »

pitt wrote:eno sad.......o drugim sumama je rijec :D :D :lol: :lol:
pa eno jaro gore vice NEBRIJU im se zene (mislim, mogao se makar toliko opismeniti da zna da se negacija pise odvojeno od glagola :D -- ali CIGE ne idu u skolu i nece da uce :oops: )
a mozda je mislio da su bradate :?

mah... :roll:
Post Reply