testament wrote:
Jarane oprosti ali si fakat pretjerao,znam cigana sa gorice i sa čengić vile,naravno imali su problema,ali su išli(i završili neko osnovnu,a bogami i srednju)u školu,družili se,a bogami i tukli sa nama "bijelcima",viđam ih i danas,žive normalno,nažalost samo ih nekoliko radi u firmama,ostali prodaju i skupljaju pa prodaju sve i svašta,ali što je najbitnije NE KRADU,odnosno neki sigurno kradu ali ne više od ostalih(čitaj "bijelaca"),tako da ne stoji da su SVI poniženi,šutnuti itd...
Takođe ovo kako si opisao "ljepotu" njihovog života,fini,nasmijani to buraz nemožeš ni u filmu vidjeti,tako da popusti malo sa tim "kusturica" fantazijama-oni su jednostavno ljudi ko i "mi" samo žive PUNO opuštenije.Dalje ako nema nijednog cigana u hagu znači da nisu činili zločine-E tu se VARAŠ.Ilustracije radi samo tri primjera:bijeljina-logor batković,prema izjavama svjedoka jedan od mučitelja rom,prijedor takođe,na kosovu u okviru srpske policije je "djelovalo" nekoliko roma(a takođe i bošnjaka da ne bude da sam rasista),prema tome,ti si za mene obrnuto od rasista,dok bi ih ovi fašisti istrijebili,ti ih idealiziraš više nego šaban bajramović-a oni su jednostavno LJUDI sa svim manama kao i ostali!!!
oprosti i ti jarane ali si krivo skonto sta hocu reci. ne idealiziram, jasno mi je da i oni imaju svojih smradova kao i mi, ili bilo koji narod.
ovaj odgovor je namjerno preuvelican i namijenjen stupidno-retardiranim reakcijama tipa "cigo, hihihi". cisto da pokazem da moze i drugacije.
a to da su ljudi kao i svi ostali, to misli manje od 5% u ovoj zemlji, nemoj da se lazemo. od malih nogu nam se usadjuju predrasude (nemoj ovo, nemoj ono, ukrasce te ciganka itd.), tako da su u ocima vecine to smradovi koji lutaju, kradu i sviraju.
kazes da su imali sansu. koliko cigana je, hajmo navesti primjer, dobilo stan ili posao u bivsemu rezimu?
koliko ih je zaposleno u ovom?
i kreni od sebe, kada bi recimo trazio cistacicu, koga bi prije zaposlio da imas izbora, ciganku ili "nasu"?
kad si se vec spomenuo bijeljine, to za ubice moze biti tacno, ali je tacno i to da su bijeljinski romi najvise zaplatili aprila 92'ge. skoro svi koji su se zatekli su izmasakrirani i baceni u kanal dasnicu, njihova populacija je bukvalno desetkovana. ipak, najveci odziv za povratak u bijeljinu je pogadjaj kod koga - kod roma. skoro svi su se vratili i preuzeli svoje kuce (koje su, btw. medju najljepsima i najbogatijima tamo), malo je sta prodano.
u becu, u ambasadi redovno vidjam romske familije koje stoje u redu i cekaju svoj plavi pasos, dok ogromna vecina "kulturne raje" (one koja prezire "ciganiju") polomise i ruke i noge da se docepaju svapskog drzavljanstva. i jos se tim i ponose.