Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
JUtro forumu,
Pitanje- moze li se dobiti pasos ako se vjencate sa osobom koja je vec americki drzavljanin i tamo je i nastanjena a ako odlucite zivjeti u nekoj drugoj drzavi???
Znaci moze li se tako zavrsiti,koliko to dugo traje?
Ako imate neka iskustva javite...
Pozdrav
Prvo moras legalno uci u USA, znaci Viza. Onda se moras tamo vjencati ili donjeti sve papire, prevedene, ovjerene o vjencanju negdje vani i predati zahtjev za zelenu kartu. To traje oko 6mj-godinu dana, mada moze trajati i par godina. Nakon sto dobijes zelenu kartu, ne smijes napustati USA duze on 6 mjeseci u periodu od narednih 3 godine.
Incub wrote:JUtro forumu,
Pitanje- moze li se dobiti pasos ako se vjencate sa osobom koja je vec americki drzavljanin i tamo je i nastanjena a ako odlucite zivjeti u nekoj drugoj drzavi???
Pozdrav
Bolje ti je slomiti nogu nego se vjencati zbog pasosa, ukoliko ti je razlog vjencanja iskljucivo dobijanje pasosa, a ni to nije neka garncija da ces ga dobiti, pa sta onda?
A osim toga jel mislis da su Ameri levati i da ne znaju sve fore? Razmisli prije nego se uvalis u kakav belaj.
Green card lottery
I ako dobijes na lutriji, 5 godina mozes zivjeti i raditi u USA, ali nemas pasos, nemas pravo da glasas i da se zaposlis u USA vojsci, ali sa zelenom kartom putujes svijetom kao sa pasosem.
amrica wrote:Green card lottery
I ako dobijes na lutriji, 5 godina mozes zivjeti i raditi u USA, ali nemas pasos, nemas pravo da glasas i da se zaposlis u USA vojsci, ali sa zelenom kartom putujes svijetom kao sa pasosem.
Putujes ali malo morgen - opet ti trebaju sve vize jer uz zelenu kartu moras predati i BH pasos da ti stave vizu.
Sto se tice US vojske, primaju one i PRs ali PRs ne dobivaju visoke pozicije (ili odredjeni rod vojske) dok ne postanu USC - security clearance je problem.
I ne, ne mozes se vjencati sa Amerikancem/Amerikankom, zivjeti u trecoj zemlji i ocekivati pasos - to neces dobiti sve dok kao imigrant ne udjes u Ameriku, budes tamo minimalno 3 godine (mozes biti vani sveukupno 18 mjeseci u te tri godine ali ne duze od po 6 mjeseci u komadu) ako si i dalje u braku sa istom osobom onda je drzavljanstvo za 3 godine, ako se razvedete onda je 5 godina.
melb26sa wrote: ako si i dalje u braku sa istom osobom onda je drzavljanstvo za 3 godine, ako se razvedete onda je 5 godina.
Zar se ne mora ostati u braku dok ne dobijes papire?
Ako je pravi brak, onda ces ostati i kad dobijes sve papire. U brakovima za "papire" ljudi misle kad dobiju prvu zelenu kartu da je to to i da mogu otici - ali nije - moras nakon 2 godine traziti desetogodisnju kartu i naravno saljes dokaze da si i dalje u braku sa istom osobom - finansije, title kuce, krediti, zdravstvene kartice...
Kako otjerase Bosanca koji je optuzen za nekakvu tucu sa Mexikancima u kojoj nije ni ucestvovao,ima zenu,djecu i vjerovatno i pasos?
Nakon zatvora mora da napusti zemlju? Zar nisu svi americki drzavljani isti pred zakonom?
Pozdrav
ako ces zivjeti sa njom u toj drugoj drzavi, ok ti je rabota.
ako mislis zivjeti daleko od nje,ukakio si se, jer svaka drzava kontrolise "bijele brakove";
raspituju se kod komsija dali zivis tu, vole iznenadno pasti u stan brojiti cetkice za zube
i pregledati ormare... kao sto neko rece, nisu vise levati kao sto su bili
test01 wrote:Kako otjerase Bosanca koji je optuzen za nekakvu tucu sa Mexikancima u kojoj nije ni ucestvovao,ima zenu,djecu i vjerovatno i pasos?
Nakon zatvora mora da napusti zemlju? Zar nisu svi americki drzavljani isti pred zakonom?
Moguce da jos nije imao pasos - pasos tj. naturalizacija te stiti od deportacije - jer si njihov drzavljanin. PR imaju skoro sva ista prava kao USC osim glasanje, jury duty i naravno odredjenih federalnih poslova. PR takodje je lakse izbaciti iz zemlje ali kad dobiju drzavljanstvo onda im nista ne mogu. I da, PR dobivaju manju penziju od USC (mislim na SS penzije, ne na privatne)
Italijani su najguraviji, pored Grka, po pitanju davanja drzavljanstva. Drzavljanstvo mozes da trazis poslije deset godina provedenih u Italiji, a poslije se ceka od 4 do 6 godina, za odobravanje istog. Znaci, oko 16 godina. Uzasno su rigorozni. To za davanje drzavljanstva nekome ko je radio u ambasadi je najobicnija patka.
Pasos se ne moze dobiti odmah. Nakon vjencanja ces steci pravo stalni boravak (zelena karta). Tri godine nakon tog mozes aplicirati za Americko drzavljanstvo. Sto se tice procedure za dolazak najbolje je da ti posalju turisticku vizu i da se vjencas kada dodjes ovdje. U tom slucaju proces do radne dozvole i zelene karte traje nekih 4-6 mjeseci (buraz mi je upravo tako zavrsio). Ako se vjencas u Bosni i budes cekao da ti sve dole srede za prelazak ovamo, moze potrajati i 12-18 mjeseci.
Pozdrav
ako ces zivjeti sa njom u toj drugoj drzavi, ok ti je rabota.
ako mislis zivjeti daleko od nje,ukakio si se, jer svaka drzava kontrolise "bijele brakove";
raspituju se kod komsija dali zivis tu, vole iznenadno pasti u stan brojiti cetkice za zube
i pregledati ormare... kao sto neko rece, nisu vise levati kao sto su bili
Zato drzis cetiri - pet cetkica za zube, pa levati iz Imigracionog kontaju da si/ste swinger/i
Sigma wrote:Pasos se ne moze dobiti odmah. Nakon vjencanja ces steci pravo stalni boravak (zelena karta). Tri godine nakon tog mozes aplicirati za Americko drzavljanstvo. Sto se tice procedure za dolazak najbolje je da ti posalju turisticku vizu i da se vjencas kada dodjes ovdje. U tom slucaju proces do radne dozvole i zelene karte traje nekih 4-6 mjeseci (buraz mi je upravo tako zavrsio). Ako se vjencas u Bosni i budes cekao da ti sve dole srede za prelazak ovamo, moze potrajati i 12-18 mjeseci.
Moze i tako ali nije potpuno legalno (jer u osnovi ima immigration intent ali laze na granici), duze treba da dobije zelenu kartu a posebice su mu velike sanse da zavrsi sa zenom na imigracionom intervjuu bas zato sto je usao na turisticku vizu i onda isao na adjustment of status. Ako vec hoce da se tamo vjenca, nek ide na K-1 tu ce dobiti za kojih 6 mjeseci. Onda mu naravno slijedi AOS, pa onda nakon 2 godine removal of conditions za 10-godisnju kartu pa onda jos godinu kasnije moze aplicirati za drzavljanstvo. Sve u svemu, nije bas za 3 godine vec u zavisnosti koliko traje AOS (od 6 mjeseci do godine, nekad i duze) trebace mu 3-5 godina za drzavljanstvo tj pasos.
Sigma wrote:Pasos se ne moze dobiti odmah. Nakon vjencanja ces steci pravo stalni boravak (zelena karta). Tri godine nakon tog mozes aplicirati za Americko drzavljanstvo. Sto se tice procedure za dolazak najbolje je da ti posalju turisticku vizu i da se vjencas kada dodjes ovdje. U tom slucaju proces do radne dozvole i zelene karte traje nekih 4-6 mjeseci (buraz mi je upravo tako zavrsio). Ako se vjencas u Bosni i budes cekao da ti sve dole srede za prelazak ovamo, moze potrajati i 12-18 mjeseci.
Moze i tako ali nije potpuno legalno (jer u osnovi ima immigration intent ali laze na granici), duze treba da dobije zelenu kartu a posebice su mu velike sanse da zavrsi sa zenom na imigracionom intervjuu bas zato sto je usao na turisticku vizu i onda isao na adjustment of status. Ako vec hoce da se tamo vjenca, nek ide na K-1 tu ce dobiti za kojih 6 mjeseci. Onda mu naravno slijedi AOS, pa onda nakon 2 godine removal of conditions za 10-godisnju kartu pa onda jos godinu kasnije moze aplicirati za drzavljanstvo. Sve u svemu, nije bas za 3 godine vec u zavisnosti koliko traje AOS (od 6 mjeseci do godine, nekad i duze) trebace mu 3-5 godina za drzavljanstvo tj pasos.
Da li slucajno znas o Green card lottery nesto? Sta ako dobijes green card na 3 godine, da li se moras vratiti u svoju zemlju poslije 3 godine ili ima nacina da se ostane u USA? U tom slucaju da li se moze dobiti drzavljanstvo za samo 3 godine?
Da li slucajno znas o Green card lottery nesto? Sta ako dobijes green card na 3 godine, da li se moras vratiti u svoju zemlju poslije 3 godine ili ima nacina da se ostane u USA? U tom slucaju da li se moze dobiti drzavljanstvo za samo 3 godine?
AKo dobijes na lutriji za zelenu kartu onda ti je trajna tj. 10-godisnja zelena karta. Nakon 5 godina mozes traziti drzavljanstvo. Ako ne uzmes drzavljanstvo, onda samo uzimas novu zelenu kartu - trajna je ali sad vlada hoce da se redovno produzava, cisto da znaju ko je sve ima.
a sta ces ovde? nije zivjet ovde neka sreca.....bolje ganjan nesto u evropi...
ja sam svoje drzavljanstvo dobio rekordno---za 4 godine.
nakon vjencanja sa svojom suprugom (amerikankom, naravno) sam otisao u zagreb i tamo predao papire za zelenu kartu. nakon ljekarskih pregleda i intervjua, dobio sam u BH pasos dozvolu za ulazak u USA. Nakon mozda mjesec dva boravka u USA dobio sam zelenu kart, i nakon cetiri godine sam imao pravo da trazim drzavljanstvo ,s to sam i dobio. (zadnji Intervju je bio jeben i polozio sam tek iz druge)
Shoba wrote:a sta ces ovde? nije zivjet ovde neka sreca.....bolje ganjan nesto u evropi...
ja sam svoje drzavljanstvo dobio rekordno---za 4 godine.
nakon vjencanja sa svojom suprugom (amerikankom, naravno) sam otisao u zagreb i tamo predao papire za zelenu kartu. nakon ljekarskih pregleda i intervjua, dobio sam u BH pasos dozvolu za ulazak u USA. Nakon mozda mjesec dva boravka u USA dobio sam zelenu kart, i nakon cetiri godine sam imao pravo da trazim drzavljanstvo ,s to sam i dobio. (zadnji Intervju je bio jeben i polozio sam tek iz druge)