Izbori u Srebrenici

Post Reply
Liberalism

#1 Izbori u Srebrenici

Post by Liberalism »

Zna li neko vise detalja u vezi promjene izbornog zakona u Srebrenici?

Koliko se sjecam to je pocelo iznanada prije nekoliko mjeseci pricom o malom broju bosnjaka koji zive u Srebrenici i koji imaju CIPS licnu kartu izvadjenu u Srebrenici. Ubrzo zatim su pocele price kako ce Bosnjaci izgubiti mjesto nacelnika u Srebrenici te ideje o tome kako bi se trebao promjeniti izborni zakon kako bi se to sprijecilo.

Neki dan ode Lajcak kod Dodika (isti dan je bio i ruski ambasador) i odjednom se pojavi vijest kako je sve dogovoreno, kako ce se izborni zakon promjeniti, kako ce se sve zavrsiti do 08. maja 2008. kako su zakazane sjednice oba doma parlamenta BiH, kako Dodik to podrzava (i kako SDS ne podrzava) i rekoh sam sebi boze sta li su to oni dogovorili kad misle da sve mogu zavrsiti za 7 dana (od rasprave o izmjeni zakona do objave izmjena u Sluzbenim novinama).

Kad sinoc vijest: sjednica BiH Parlamenta odgodjena za tri dana. Kaze Belkic nista strasno, mi imamo sjednicu 07. maja i za 24 sata mozemo zavrsitri sve (od usvajanja izmjena zakona po hitnom postupku u oba doma parlamenta pa do objavljivanja u sluzbenim novinama i to sve do 24:00 h istog dana). Hajde rekoh da vidim mozda imaju pripremljene izmjene zakona i mozda se nesto uradilo u ''prvom citanju'' kad da postoje spremne izmjene i dopune zakona, ali nigdje u njemu niti slova o Srebrenici. Pomislih opet ovo je nesto bas cudno jer bi to bio sigurno svjetski rekord brzine zakonodavne procedure (jer sve hoce uraditi za 12 sati a da nemaju niti uradjen tekst izmjene zakona).

Nakon jutrosnje vijesti vidim da nije sve tako kako se zeli predstaviti javnosti.

Ponovo rusi (ti rusi odjednom su postali sve aktivniji):
Ruski ambasador odmah jutros izjavio: Rjesenje oko glasanja u Srebrenici mora biti u okviru Dejtona!. I to na press konferenciji sa Predjsjednikom NS RS Radojicicem. Jucerasnja sjednica Parlamenta je odgodjena jer na nju nisu dosli ''srpski'' poslanici iz RS te da je ona odgodjena za 3 dana (sto je procedura po novom poslovniku kojeg je nametnuo OHR). I to znaci da sutra se odrzava sjednica parlamenta bez obzira na to ko doso ko ne doso. IZ RS-a porucuju da je to nelegalno i da Belkic nema pravo na to. Izgleda da se oni nista nisu dogovorili, ali odkud odjednom takvo samopouzdanje??

Zna li neko vise o tome (i ne samo o tome, vec i o konkretnim amandmanima na izborni zakon jer me bas interesuje sta se tim amandmanima konkretno mjenja)?
friman

#2 Re: Izbori u Srebrenici

Post by friman »

Liberalism wrote:Zna li neko vise detalja u vezi promjene izbornog zakona u Srebrenici?
Meni licno je Dodik jako cudan u svemu tome.

Naime znamo da trenutni zakon podrazumjeva da na lokalnim izborima mogu glasati oni koji su izvadili tu licnu kartu.
Takodje znamo da bosnjacki politicari zeli promjenu ovog za Srebrenucu da bi mogli glasati svi koji su zivjeli ovdje prije 90-te.
A znamo i kako se mjenja zakon, tj koja vecina je potrebna.

A sta je sa Dodikom.
Kao prvo dan prije ove izjave je rekao kako definitivno nece biti promjene zakona i da stanje ostaje kako jeste.
Vec sutradan, poslije sastanka sa Lajcakom, izjavljuje ovo tj da se zakon treba promjeniti za Srebrenicu da svi glasaju, s tim da to vazi samo za ove izbore.
Cak sta vise govori kako su on i Spiric ovo odlucili i da se i on sam zalaze za ovu promjenu zakona.
http://www.capital.ba/dodik-za-par-caso ... enio-stav/
Onda Beriz Belkic kao potpredsjedavajuci doma naroda zakazuje sjednicu ali predsjedavajuci izjavljuje kako to nije po poslovniku i kako je on to trebao uraditi pa srpski predstavnici ne dolaze.

Tehnicki to se jos moze izvesti do 8 maja, da ga sad spreme i da ga tad samo izglasaju.

Pitanje je kako je Lajcak ubijedio Dodika, finom pricom,do sad nije imalo puno efekta ako nije i Dodik odlucio biti fin, prijetnjama, ovo je samo stvaralo jos vise problema ili nekim kompromisom, tj sta mu je obecao za ovo, ili je ovo naplata starih dugova???

Postoji cak i mogucnost da su sad prihvatili a da ce u praksi onemoguciti glasanje pa ce reci kako nisu stigli promjeniti zakon iz tehnickih razloga jer nije bilo vremena, al to bi bilo krajnje neozbiljno.
laku noć

#3 Re: Izbori u Srebrenici

Post by laku noć »

friman wrote:
Liberalism wrote:Zna li neko vise detalja u vezi promjene izbornog zakona u Srebrenici?
Meni licno je Dodik jako cudan u svemu tome.

Naime znamo da trenutni zakon podrazumjeva da na lokalnim izborima mogu glasati oni koji su izvadili tu licnu kartu.
Takodje znamo da bosnjacki politicari zeli promjenu ovog za Srebrenucu da bi mogli glasati svi koji su zivjeli ovdje prije 90-te.
A znamo i kako se mjenja zakon, tj koja vecina je potrebna.

A sta je sa Dodikom.
Kao prvo dan prije ove izjave je rekao kako definitivno nece biti promjene zakona i da stanje ostaje kako jeste.
Vec sutradan, poslije sastanka sa Lajcakom, izjavljuje ovo tj da se zakon treba promjeniti za Srebrenicu da svi glasaju, s tim da to vazi samo za ove izbore.
Cak sta vise govori kako su on i Spiric ovo odlucili i da se i on sam zalaze za ovu promjenu zakona.
http://www.capital.ba/dodik-za-par-caso ... enio-stav/
Onda Beriz Belkic kao potpredsjedavajuci doma naroda zakazuje sjednicu ali predsjedavajuci izjavljuje kako to nije po poslovniku i kako je on to trebao uraditi pa srpski predstavnici ne dolaze.

Tehnicki to se jos moze izvesti do 8 maja, da ga sad spreme i da ga tad samo izglasaju.

Pitanje je kako je Lajcak ubijedio Dodika, finom pricom,do sad nije imalo puno efekta ako nije i Dodik odlucio biti fin, prijetnjama, ovo je samo stvaralo jos vise problema ili nekim kompromisom, tj sta mu je obecao za ovo, ili je ovo naplata starih dugova???

Postoji cak i mogucnost da su sad prihvatili a da ce u praksi onemoguciti glasanje pa ce reci kako nisu stigli promjeniti zakon iz tehnickih razloga jer nije bilo vremena, al to bi bilo krajnje neozbiljno.
Ne kontam,a zbog kog razloga ti ljudi koji su rođeni u Srebrenici nisu mogli glasati a da se ne mjenja izborni zakon?Ispada da je Dodik "popustio" u nečemu što je sasvim normalno ? :-)
uhljupce

#4 Re: Izbori u Srebrenici

Post by uhljupce »

laku noć: Zbog toga sto ne zive tamo, imaju stalnno prebivaliste u nekim drugim gradovima...

Ako naprave presedan za Srebrenicu, zasto i drugi ne bi mogli traziti nesto slicno. Sve imam osjecaj na sljedecim izborima Srbi ce traziti da glasaju za Sarajevo sa Sokoca, Pala, Romanije ...
laku noć

#5 Re: Izbori u Srebrenici

Post by laku noć »

uhljupce wrote:laku noć: Zbog toga sto ne zive tamo, imaju stalnno prebivaliste u nekim drugim gradovima...

Ako naprave presedan za Srebrenicu, zasto i drugi ne bi mogli traziti nesto slicno. Sve imam osjecaj na sljedecim izborima Srbi ce traziti da glasaju za Sarajevo sa Sokoca, Pala, Romanije ...
A ako ne žive tamo ,znači da tamo i ne plaćaju poreze,vjerovatno i da ne planiraju da žive tamo.Ne znam onda čemu sve to ako i bez tih ljudi Bošnjaci imaju većinu u Srebrenici?Mislim ,ako poslije ovoga ne slijedi nešto drugo?
nokia6170

#6 Re: Izbori u Srebrenici

Post by nokia6170 »

Najveci problem je sto se stvari rade pogresno od samog pocetka u vezi sa "Srebrenicom"...

ljudi imajte na umu da u momentu masovnog klanja 1995 godine u Srebrenici nije izvrsen genocid samo na Srebrenicanima koji su bili registrovani 1991. godine, vec je izvrsen i nad ljudima koji su bili pobjegli iz okolnih gradica i sela (Bratunac, Zepa i sl)....genocid nije izvrsen samo na Srebrenicanima vec nad svima koji su se u tom trenutku nalazili u Srebrenici.

Pravi se diskriminacija medju samim zrtvama genocida u Srebrenici...jer se povlascuju oni koji su imali prebivaliste u Srebrenici 1991. godine u odnosu na one koji su pobjegli od cetnickog noza u Srebrenicu i tu se sticajem okolnosti zatekli 1995 godine.

Sa ovim pristupom rjesavanja problem dolazimo na logicku postavku stvari da se recimo genocid desio samo nad Jevrejima koji su imali registrovano prebivaliste u Ausvicu, a ne nad Jevrejima pobijenim u Ausvicu...ili da se genocid (koji doduse nikad nije potvrdjen, ali je opsteprihvacen) desio samo Srbima koji su imali prebivaliste u Jasenovcu, a ne nad Srbima pobijenim u Jasenovcu....

p.s. Naravno ovdje ponovo dolazimo do ponovo logicke monstruoznosti tvrdnje srpskih politicara da se genocid desio samo u Srebrenici 1995. godine, a ne nad muslimanskim stanovnistvom u Bosni i Hercegovini od strane vlasti Republike Srpske tokom rata 1992-95...isto kao da kazemo da je genocid nad Srbima pocinjen samo u Jasenovcu, a ne nad Srbima kao narodom u Drugom svjetskom ratu od strane ustaske NDH vlasti.
Prpa.ba

#7 Re: Izbori u Srebrenici

Post by Prpa.ba »

uhljupce wrote:Ako naprave presedan za Srebrenicu, zasto i drugi ne bi mogli traziti nesto slicno. Sve imam osjecaj na sljedecim izborima Srbi ce traziti da glasaju za Sarajevo sa Sokoca, Pala, Romanije ...
Izgleda da ce se konacno ostvariti multi-kulti zelje.
omar little

#8 Re: Izbori u Srebrenici

Post by omar little »

laku noć wrote:
uhljupce wrote:laku noć: Zbog toga sto ne zive tamo, imaju stalnno prebivaliste u nekim drugim gradovima...

A ako ne žive tamo ,znači da tamo i ne plaćaju poreze,vjerovatno i da ne planiraju da žive tamo.Ne znam onda čemu sve to ako i bez tih ljudi Bošnjaci imaju većinu u Srebrenici?Mislim ,ako poslije ovoga ne slijedi nešto drugo?
To se i ja pitam. Ako oni glasaju samo na ovim izborima, a za sve ostalo se odluke donose po starom (citaj srpskom vecinom) sta je poenta ovoga?
broy

#9 Re: Izbori u Srebrenici

Post by broy »

ovdje nesto smrdi, samim tim sto je dodo preko noci promijenio misljenje.
hik--meta

#10 Re: Izbori u Srebrenici

Post by hik--meta »

svako zasto ima svoje zato.
ja pretpostavljam da dodik vjerovatno hoce izmjenom zakona da snsd ubjedljivo osvoji nekoliko srpskih opstina u zapadnom dijelu federacije kao sto su drvar, grahovo, glamoc, pa i "bosnjacki" petrovac, a kako hrvati demografski slabe i odseljavaju se iz tih pasivnih krajeva, ucvrscivanjem njegovih ljudi tamo politicki izadje na hrvatsku granicu sa lokalcima na carinama, a ne policajcima iz livna i duvna, i defakto politicki se spoji sa etnicki cistim opstinama u hrvatskoj kao sto su donji lapac, srb itd... pa i knin gdje su srbi opet u velikoj vecini, a uz to i presjece politicki svojom strankom fbih na dva dijela.

a srebrenica ostaje sda enklava u istocnoj bosni.
laku noć

#11 Re: Izbori u Srebrenici

Post by laku noć »

hik--meta wrote:svako zasto ima svoje zato.
ja pretpostavljam da dodik vjerovatno hoce izmjenom zakona da snsd ubjedljivo osvoji nekoliko srpskih opstina u zapadnom dijelu federacije kao sto su drvar, grahovo, glamoc, pa i "bosnjacki" petrovac, a kako hrvati demografski slabe i odseljavaju se iz tih pasivnih krajeva, ucvrscivanjem njegovih ljudi tamo politicki izadje na hrvatsku granicu sa lokalcima na carinama, a ne policajcima iz livna i duvna, i defakto politicki se spoji sa etnicki cistim opstinama u hrvatskoj kao sto su donji lapac, srb itd... pa i knin gdje su srbi opet u velikoj vecini, a uz to i presjece politicki svojom strankom fbih na dva dijela.

Znači po tebi Dodik ovim zakonom jope pravi "Veliku Srbiju? :lol: :lol: :lol:
hik--meta

#12 Re: Izbori u Srebrenici

Post by hik--meta »

samo se ti cerekaj, dok dodo radi na razgradjivanju svega sto je ionako klimavo.
friman

#13 Re: Izbori u Srebrenici

Post by friman »

hik--meta wrote:svako zasto ima svoje zato.

Pa zar nisi upravo Bosnjacki politicari insitirali na ovom zakonu.
Il su i oni tajni agenti Srba koji rade protiv Bosnjaka.
Koja zavjera je ovaj put u pitanju.
Liberalism

#14 Re: Izbori u Srebrenici

Post by Liberalism »

nokia6170 wrote:Najveci problem je sto se stvari rade pogresno od samog pocetka u vezi sa "Srebrenicom"...

ljudi imajte na umu da u momentu masovnog klanja 1995 godine u Srebrenici nije izvrsen genocid samo na Srebrenicanima koji su bili registrovani 1991. godine, vec je izvrsen i nad ljudima koji su bili pobjegli iz okolnih gradica i sela (Bratunac, Zepa i sl)....genocid nije izvrsen samo na Srebrenicanima vec nad svima koji su se u tom trenutku nalazili u Srebrenici.

Pravi se diskriminacija medju samim zrtvama genocida u Srebrenici...jer se povlascuju oni koji su imali prebivaliste u Srebrenici 1991. godine u odnosu na one koji su pobjegli od cetnickog noza u Srebrenicu i tu se sticajem okolnosti zatekli 1995 godine.

Sa ovim pristupom rjesavanja problem dolazimo na logicku postavku stvari da se recimo genocid desio samo nad Jevrejima koji su imali registrovano prebivaliste u Ausvicu, a ne nad Jevrejima pobijenim u Ausvicu...ili da se genocid (koji doduse nikad nije potvrdjen, ali je opsteprihvacen) desio samo Srbima koji su imali prebivaliste u Jasenovcu, a ne nad Srbima pobijenim u Jasenovcu....

p.s. Naravno ovdje ponovo dolazimo do ponovo logicke monstruoznosti tvrdnje srpskih politicara da se genocid desio samo u Srebrenici 1995. godine, a ne nad muslimanskim stanovnistvom u Bosni i Hercegovini od strane vlasti Republike Srpske tokom rata 1992-95...isto kao da kazemo da je genocid nad Srbima pocinjen samo u Jasenovcu, a ne nad Srbima kao narodom u Drugom svjetskom ratu od strane ustaske NDH vlasti.
U svemu ovome si po meni potpuno u pravu. I moguce je da je to jedna dimenzija ovog pitanja (da popustanjem na ovom pitanju RS zeli minimizirati politicki znacaj raznih zlocina), ali i pored toga sto mi nije jasno kako oni ovo formalno pravno planiraju urediti zakonom, neznam jeli neko danas objavio ko je zakazao sjednicu Parlamenta za sutra (jer za sutra moze sjednicu zakazati Belkic odluke parlamenta su vazece i bez dolaska poslanika iz RS-a), sto ostavlja prostor za novu duboku politicku krizu (koja je po meni njima potrebna posebno jer je ''kriza'' oko reforme policije iscrpljena). Ili je ovo stvarno znak neke pune saradnje koalicije na vlasti ili je ovo uvod u novu duboku krizu koja se zeli iscenirati u BiH prije izbora u Srbiji? A Lajcak je u svemu ovome do grla....
Maraschino

#15 Re: Izbori u Srebrenici

Post by Maraschino »

pa recite da lajcak i dodik ne citaju sarajevo-x forum :D

ovo je bila moja reakcija na njihove prve izjave (nema promjene izbornog zakona )

/la Maraschino dana 24 apr 2008, 15:48

To ti je cisti fashizam,
dozvoliti genocid na jednom prostoru, zatim, priznati rezultate genocida i onda prihvatiti vecinu koja je izvrsila genocid. Ako se izvrsi genocid na jednom prostoru ( a izvrsen je), rezultate tog genocida treba ponistiti a ne ostvarivati vecinu preki genocida.

posle ovoga, promijenili su misljenje :D

:sax: :sax:
Real Khan

#16 Re: Izbori u Srebrenici

Post by Real Khan »

Danas su oba doma državnog parlamenta usvojili izmjene i dopune Izbornog zakona BiH kojim se uspostavlja posebno pravo glasača u Srebrenici...
laku noć

#17 Re: Izbori u Srebrenici

Post by laku noć »

Real Khan wrote:Danas su oba doma državnog parlamenta usvojili izmjene i dopune Izbornog zakona BiH kojim se uspostavlja posebno pravo glasača u Srebrenici...
Dobra odluka,da se malo relaksira atmosfera.Da je bog dao više takvih odluka da se ovaj narod malo opusti :thumbup:
zavrzlama

#18 Re: Izbori u Srebrenici

Post by zavrzlama »

nekad su bosnjacki prvaci dobijali izbore na Srebrenici....sad se okrenulo naopako..sad ce Dodik uzet tu privilegiju za sebe :D
giga

#19 Re: Izbori u Srebrenici

Post by giga »

pobili 22% "glasackog tijela", a opet problem
hik--meta

#20 Re: Izbori u Srebrenici

Post by hik--meta »

ko ce sad zivjeti od dodika. nabijat ce ovo na nos godinama, kako je eto kao on fin i pravedan.
downtoearth

#21 Re: Izbori u Srebrenici

Post by downtoearth »

a ja se pitam šta mu je dato za to?????
a sve zato što su bošnjački političari savjetovali srebreničane da ne vade nove lične kad je uvedena pasivna registracija glasača pa i ono malo što tamo živi ima L.K. sa adresom u Sarajevu ili Tuzli. valjda kontali "daj da preguramo ove izbore i dobijemo više glasova tu a poslije ćemo razmišljati šta dalje". pa dogurali do dan prije objavljivanja izbora!!!!
a dodo je garant nešto tražio (i dobio) za ovu finoću, h...m ti kratkoročnu politiku
Drug Član

#22 Re: Izbori u Srebrenici

Post by Drug Član »

Srebrenicu pored mnogih drugih anatema, prati i ona da je sve u i oko nje, još od 92 na ovamo, jasno ko dan! Pa ovo je brate moj mili čist dogovor Harisa i Dodika. Samo bolje bi i jednom i drugom bilo da se pobrinu da bošnjački povratnici u Srebrenicu imaju makar rješenu zdravstvenu zaštitu, a ne da stari ljudi putuju u Sarajevo zbog banalnosti. :x I inače, naša politika se uglavnom bavi "vasionskim" pitanjima i problemima od kojih običan čovjek nema ama baš nikakve koristi!
Liberalism

#23 Re: Izbori u Srebrenici

Post by Liberalism »

Drug Član wrote:Srebrenicu pored mnogih drugih anatema, prati i ona da je sve u i oko nje, još od 92 na ovamo, jasno ko dan! Pa ovo je brate moj mili čist dogovor Harisa i Dodika. Samo bolje bi i jednom i drugom bilo da se pobrinu da bošnjački povratnici u Srebrenicu imaju makar rješenu zdravstvenu zaštitu, a ne da stari ljudi putuju u Sarajevo zbog banalnosti. :x I inače, naša politika se uglavnom bavi "vasionskim" pitanjima i problemima od kojih običan čovjek nema ama baš nikakve koristi!
Pa zar ne vidis da se ''bosnjacki'' politicari za upravo suprotno. Sta ce se nacelnik Srebrenice boriti za promjenu u sistemu zdravstvene zastite u Srebrenici kad on svakako zivi u Sarajevu. I sto je najgore svima je to normalno a kao bore se za interese Srebrenicana. Mislim da je bolji svaki Nacelnik opcine koji zivi sa ljudima te opcine nego svaki koji ne zivi sa njima. I svuda je to normalno osim u Bosni. Zato nam i jeste kako nam je.
Drug Član

#24 Re: Izbori u Srebrenici

Post by Drug Član »

Liberalism wrote: Pa zar ne vidis da se ''bosnjacki'' politicari za upravo suprotno. Sta ce se nacelnik Srebrenice boriti za promjenu u sistemu zdravstvene zastite u Srebrenici kad on svakako zivi u Sarajevu. I sto je najgore svima je to normalno a kao bore se za interese Srebrenicana. Mislim da je bolji svaki Nacelnik opcine koji zivi sa ljudima te opcine nego svaki koji ne zivi sa njima. I svuda je to normalno osim u Bosni. Zato nam i jeste kako nam je.
Ma vidim ja da su oni svi ista g....i jedni i drugi i treći. Njima svima odgovara podijela na torove i njima svima odgovara da se ponovo prebrojavamo i da ponovo strahujemo od svog komšije/susjeda. Nego ne mogu da se načudim Međunarodnoj zajednici koja je i izgurala jedno ovakvo rješenje. Rješenje u kome neće više samo rukovodeći političari živjeti van opštine kojom upravljaju, već će to sada biti i jedan dobar dio glasačkog tijela. Daj bože da ti ljudi budu donosili pravilne odluke za one stare i nemoćne mještane Srebrenice o kojima sam govorio dva posta iznad. Opet kažem prioritet nad prioritetima mora biti običan čovjek i negov život, bezbjednost,blagostanje, zaposlenje itd, a tzv.nacije, etniciteti i vjera NIKAKO! Ove i ovakve "vasionske" odluke, koje danas donose naši "mudri" političari, su nešto što ovim sljedom treba doći samo od sebe za jedno......bog te pit'o koliko godina, ako ovako nastavimo. :x
Post Reply