Ukidanje ili ujedinjavanje kantona u FBIH

Post Reply
Čovjek i po'

#1 Ukidanje ili ujedinjavanje kantona u FBIH

Post by Čovjek i po' »

Ljudi, interesuje me Vase misljenje glede ukidanja kantona ili eventualnog ujedinjenja pojedinih da se bar dodje na neki iznos od tri do cetiri, kako bi se na neki nacin ublazio iznos novca iz budzeta koji se odvaja za tako veliku administraciju. Po meni je nekako realno da se to ucini, a dok se malo, sto bi rekli, ne rijesi to pitanje, ostavimo RS-a, jer izgleda da ni svoj problem u stanju nismo rijesiti.
To bi na neki nacin sigurno donijelo vise novaca za ulaganje u infrastrukturu FBiH i zasigurno bi ojacalo njenu finansijsku poziciju u BiH.
Naravno, opet, nisam za to da ti kantoni budu jednonacionalni, time sto bi hrvate stavili u jedan, a bosnjake recimo u druga dva, nego da budu izmjesani kao i neki sada. Zasto recimo Sarajevski i Zenicki Kanton, a uz to i Srednjobosanski ne bi mogli biti jedan ???
Maraschino

#2 Re: Ukidanje ili ujedinjavanje kantona u FBIH

Post by Maraschino »

Pitaj Hrvate u BiH sta misle o ovome. Nema ukidanja niti spajanja sve dotle dok svako u BiH ne shvati da je svejedno na kom dijelu BiH zivi. Sve dok neko trazi da bude dominantan na nekom dijelu, niti ce biti BiH kao funkcionalne drzave niti ce biti dobro u istoj.
laku noć

#3 Re: Ukidanje ili ujedinjavanje kantona u FBIH

Post by laku noć »

Maraschino wrote:Pitaj Hrvate u BiH sta misle o ovome. Nema ukidanja niti spajanja sve dotle dok svako u BiH ne shvati da je svejedno na kom dijelu BiH zivi. Sve dok neko trazi da bude dominantan na nekom dijelu, niti ce biti BiH kao funkcionalne drzave niti ce biti dobro u istoj.
:thumbup: ,to treba ostaviti nekim drugim slijedećim generacijama koje neće biti zatrovane kao ove sad
Tomislav MO

#4 Re: Ukidanje ili ujedinjavanje kantona u FBIH

Post by Tomislav MO »

Čovjek i po' wrote:Zasto recimo Sarajevski i Zenicki Kanton, a uz to i Srednjobosanski ne bi mogli biti jedan ???
Zašto recimo srednjebosanski, posavski, hercegovačko-neretvanski, zapadno-hercegovački i kanton 10 ne bi mogli biti jedan miješani kanton bez nacionalnog predznaka, a sarajevski, tuzlanski, zenički, bihaćki i goraždanski drugi miješani kanton bez nacionalnog predznaka? :thumbup: :bih:
mladoliki

#5 Re: Ukidanje ili ujedinjavanje kantona u FBIH

Post by mladoliki »

Najbolje bi bilo da Evropa uspostavi čvrste granice i da ovu mračnu rupu od zemlje potpuno izolira, pa bi nacionalisti kojima je etnička forma bitnija od životne suštine i sadržaja mogli do mile volje imati svoje hrvatske kanale, srpske države, mogli bi praviti džamije svakih 10 metara, umjesto svakih 100 m kako to sada čine, Republika srpska bi opet bila po Ustavu država srpskog naroda, imali bi suverenu Herceg-Bosnu, Aziza Šaćirbegović bi dobila umjesto jedne ulice cijelo Hrasno, a put Mladih Muslimana bi se umjesto većeg dijela tranzita u budućnosti prostirao do Hadžića, vjerski poglavari bi i zvanično postali članovi Predsjedništva, plaćala bi se desetina od prihoda našim vjerskim glavešinama, uveli bi opet kuluk i džiziju, a po potrebi bi se uvodio i danak u krvi, djeca bi učila vjeronauk od začeća, mješoviti brakovi bili bi zabranjeni zakonom, četnici bi bili antifašisti, ustaše stradalnici, mužahedini bi bili heroji koji su spasili našu zemlju od agresora, naši bi bili dobri i pozitivni branioci-branitelji, a njihovi agresori, dželati, zločinci, 100 000 ubijenih Srba iz ratnog Sarajeva bi ustalo iz grobova, donijela bi se deklaracija da genocida nije ni bilo, Reis bi proglasio državne praznike u Sarajevu, Kačavenda u RS-u, biskup Perić u HB, povratnici bi bili humano protjerani da ne narušavaju dostignutu etničku čistoću nacionalnih prostora, kantoni bi se spajali jedino po nacionalnom kriteriju jer ostali nisu ni bitni...
Mahalac

#6 Re: Ukidanje ili ujedinjavanje kantona u FBIH

Post by Mahalac »

:run:
Last edited by Mahalac on 02/05/2008 12:40, edited 1 time in total.
Vodenjak

#7 Re: Ukidanje ili ujedinjavanje kantona u FBIH

Post by Vodenjak »

Sad imamo situaciju u kojoj obicni ljudi gledaju na teritorijalno ustrojstvo drzave kroz broj pripadnika jednog ili drugog stada u svakoj oblasti a njihovi lideri kroz pitanje kako na najlaksi nacin opuhati i ono malo sto je ostalo.

Prije bilo kakvih promjena mora se prvo taj mentalni sklop promijeniti.
Ljudi se moraju poceti pitati kud odlaze pare od poreza i nameta koje placaju.
Moraju se poceti pitati kako se ta sredstva rasporedjuju i na sta idu.
Kako bi ih trebalo zapravo trositi pa da se od istih izvuce najveca korist.

Iskustvo koje ja stekoh kaze da je vrlo lijep osjecaj znati kuda idu pare od mog dijela plate.
A to vidim jer 2/3 poreza koji platim na platu ide u opstinu u kojoj zivim a 1/3 u "kanton".

Drzava se ne smije centralizovati! To je najgore rjesenje za sve pa makar bilo poplocano najboljim namjerama!
Mora se naci sistem koji ce omoguciti svakom pojedinacno da ima vise uvida u ono sto finansira sto ne znaci po automatizmu da bi dovelo da vece administracije na lokalnom nivou.

Ali, posto je razmisljanje na ovakav nacin i na ovim osnovama jos uvijek u domenu naucne fantastike za nase ljude i nase krajeve, necu dalje... :-) :D
Vodenjak

#8 Re: Ukidanje ili ujedinjavanje kantona u FBIH

Post by Vodenjak »

Mahalac wrote:
mladoliki wrote:Najbolje bi bilo da Evropa uspostavi čvrste granice i da ovu mračnu rupu od zemlje potpuno izolira, pa bi nacionalisti kojima je etnička forma bitnija od životne suštine i sadržaja mogli do mile volje imati svoje hrvatske kanale, srpske države, mogli bi praviti džamije svakih 10 metara, umjesto svakih 100 m kako to sada čine, Republika srpska bi opet bila po Ustavu država srpskog naroda, imali bi suverenu Herceg-Bosnu, Aziza Šaćirbegović bi dobila umjesto jedne ulice cijelo Hrasno, a put Mladih Muslimana bi se umjesto većeg dijela tranzita u budućnosti prostirao do Hadžića, vjerski poglavari bi i zvanično postali članovi Predsjedništva, plaćala bi se desetina od prihoda našim vjerskim glavešinama, uveli bi opet kuluk i džiziju, a po potrebi bi se uvodio i danak u krvi, djeca bi učila vjeronauk od začeća, mješoviti brakovi bili bi zabranjeni zakonom, četnici bi bili antifašisti, ustaše stradalnici, mužahedini bi bili heroji koji su spasili našu zemlju od agresora, naši bi bili dobri i pozitivni branioci-branitelji, a njihovi agresori, dželati, zločinci, 100 000 ubijenih Srba iz ratnog Sarajeva bi ustalo iz grobova, donijela bi se deklaracija da genocida nije ni bilo, Reis bi proglasio državne praznike u Sarajevu, Kačavenda u RS-u, biskup Perić u HB, povratnici bi bili humano protjerani da ne narušavaju dostignutu etničku čistoću nacionalnih prostora, kantoni bi se spajali jedino po nacionalnom kriteriju jer ostali nisu ni bitni...
Ne mogu da vjerujem da si ovako dobar post ukenjo s ovim nonsensom :sad:
Mislim da ga nisi dobro razumio.. ;-) :)
mladoliki

#9 Re: Ukidanje ili ujedinjavanje kantona u FBIH

Post by mladoliki »

Mahalac, mahalac...
Ironija, moj mahalac, ironija...
Vodenjak

#10 Re: Ukidanje ili ujedinjavanje kantona u FBIH

Post by Vodenjak »

...
Real Khan

#11 Re: Ukidanje ili ujedinjavanje kantona u FBIH

Post by Real Khan »

Vodenjak wrote:Sad imamo situaciju u kojoj obicni ljudi gledaju na teritorijalno ustrojstvo drzave kroz broj pripadnika jednog ili drugog stada u svakoj oblasti a njihovi lideri kroz pitanje kako na najlaksi nacin opuhati i ono malo sto je ostalo.

Prije bilo kakvih promjena mora se prvo taj mentalni sklop promijeniti.
Ljudi se moraju poceti pitati kud odlaze pare od poreza i nameta koje placaju.
Moraju se poceti pitati kako se ta sredstva rasporedjuju i na sta idu.
Kako bi ih trebalo zapravo trositi pa da se od istih izvuce najveca korist.

Iskustvo koje ja stekoh kaze da je vrlo lijep osjecaj znati kuda idu pare od mog dijela plate.
A to vidim jer 2/3 poreza koji platim na platu ide u opstinu u kojoj zivim a 1/3 u "kanton".

Drzava se ne smije centralizovati! To je najgore rjesenje za sve pa makar bilo poplocano najboljim namjerama!
Mora se naci sistem koji ce omoguciti svakom pojedinacno da ima vise uvida u ono sto finansira sto ne znaci po automatizmu da bi dovelo da vece administracije na lokalnom nivou.

Ali, posto je razmisljanje na ovakav nacin i na ovim osnovama jos uvijek u domenu naucne fantastike za nase ljude i nase krajeve, necu dalje... :-) :D
Je li ovo u crvenom također nekakva ironija koju nisam dobro razumio? Mislim, da je naprotiv centralizacija jedini preduslov da ova država (ili bilo koja druga) uopće postoji. Ovdje ne treba miješati pojmove centralizacije i unitarističkog uređenja jer centralizirana država može imati niže nivoe vlasti (regije), kao i obavezni nivo lokalne samouprave (općine). U centraliziranoj državi ovi niži nivoi postoje i ponašaju se u skladu sa principima centralne vlasti na državnom nivou, tj. u potpunosti se usklađuju sa Ustavom najvišeg nivoa. Jedino taj najviši nivo u centralizovanoj državi ima potpuni suverenitet, a ostali nivoi imaju izvedeni suverenitet koji nema prioritet nad onim najvišim nego je potčinjen. U protivnom, ukoliko se pod ovim u crvenom smatra nekakva federalizacija ili nedaj bože konfederalizacija, onda nema ništa od države... imali bi totalnu atomizaciju prostora koji se još uvijek zove Bosna i Hercegovina jer bi onda svaka federalna jedinica dobila svoj izvorni suverenitet (koji recimo Dodik trenutno teži da ostvari za svoju RS). Bez uvrede, ali mislim da se polako nasjeda na retoriku separatizma koji ima duboke korjene na našim nesretnim prostorima brdovitog Balkana...
cyprus

#12 Re: Ukidanje ili ujedinjavanje kantona u FBIH

Post by cyprus »

Maraschino wrote:Pitaj Hrvate u BiH sta misle o ovome. Nema ukidanja niti spajanja sve dotle dok svako u BiH ne shvati da je svejedno na kom dijelu BiH zivi. Sve dok neko trazi da bude dominantan na nekom dijelu, niti ce biti BiH kao funkcionalne drzave niti ce biti dobro u istoj.
Meni se čini da je upravo ideja nekih stranaka sa hrvatskim predznakom okrupnjavanje kantona oliti županija.
cyprus

#13 Re: Ukidanje ili ujedinjavanje kantona u FBIH

Post by cyprus »

Real Khan wrote:Mislim, da je naprotiv centralizacija jedini preduslov da ova država (ili bilo koja druga) uopće postoji.
Ne moraš pitat Banjalučane i Mostarce, pitaj samo Tuzlake i Zeničane šta misle o centralizaciji. :-)
Mahalac

#14 Re: Ukidanje ili ujedinjavanje kantona u FBIH

Post by Mahalac »

mladoliki wrote:Mahalac, mahalac...
Ironija, moj mahalac, ironija...
e sorry kad sam u poslu reagujem na prvu...to mi je mahana :wink:
Real Khan

#15 Re: Ukidanje ili ujedinjavanje kantona u FBIH

Post by Real Khan »

cyprus wrote:
Real Khan wrote:Mislim, da je naprotiv centralizacija jedini preduslov da ova država (ili bilo koja druga) uopće postoji.
Ne moraš pitat Banjalučane i Mostarce, pitaj samo Tuzlake i Zeničane šta misle o centralizaciji. :-)
Znam na šta misliš i u pravu si kada ukazuješ na to... Onda mi imamo veliki problem kojeg ni Tuzlaci ni Zeničani nisu potpuno svjesni. Znam da misle kako im "sve pare odoše u Sarajevo" i da je jedini njihov problem centralizacija vlasti u Sarajevu. Da li ovi "kontra-centralisti" iz TZ i ZE znaju da kada bi se išlo po važećim kriterijima, Sarajevo bi trebalo imati veći budžet nego Federalni nivo. Dakle, ako bi se ikome isplatilo da dođe do decentralizacije jeste upravo Sarajevu. Neka se malo raspitaju koliko ima registriranih pravnih subjekata u Sarajevu, a koliko u njihovim mjestima, koliko se poreza ubere u Sarajevu a koliko tamo... da ne idem dalje, znaju li oni da Sarajevo usput prehranjuje Goražde, a dodaje dosta novaca i Zenici i Tuzli, Mostaru, Bihaću... Tek bi tada vidjeli koliko stvarno zarađuju ova 2 kantona a koliko Sarajevo. Ali, najlakše je pljuvati onako paušalno bez provjere podataka. Nije to teško uraditi, ali je većini mrsko... a puno je lakše srati neargumentovano i svaljivati svoje probleme na druge. A da ne spominjem koliko se Dodik i bratija vesele kada čuju za ove "probleme" unutar Federacije... ali neka, živi bili pa vidjeli.
Post Reply