Pomen nevinim jasenovackim žrtvama

Post Reply
Poglavica

#1 Pomen nevinim jasenovackim žrtvama

Post by Poglavica »

U Jasenovcu je stradao i veliki broj Bosnjaka, ili muslimana koji su stitili ili branili svoje komsije Pravoslavne vjere, a i mnogo i premnogo tadasnjih zitelja BiH.

Pomen na veliku i nezaboravljivu tragediju nevinim jasenovackim žrtvama bio bi red dati i na Sarajevo portalu.
valterbranisarajevo

#2 Re: Pomen nevinim jasenovackim žrtvama

Post by valterbranisarajevo »

Image

Jasenovac je lijepo mjesto, pitom i ugodan kraj. Ne toliko samo naselje, koliko pojas ravnice uza Savu koja zavija i širi se primajući Unu sa druge strane. Nije od onih mjesta koja samim izgledom svojim upozoravaju na ono što se tu jednom zbilo, kao što ljudi često pričaju, primjerice, o kraju oko poljskog gradića Oswiecim, kužnoj i truloj zabiti. U Jasenovcu imate onaj veliki zeleni proplanak sa Kamenim cvijetom, točno između riječnog nasipa i šume, dakle proplanak na kakav biste sa zadovoljstvom doveli obitelj, naložili roštilj i zaigrali badminton. To bi, recimo, bilo ljeto, kada nema opasnosti od vlage što ju vaše usnulo dijete inače može navući kroz dekicu prostrtu u sjeni jablanova.
Kada je sedmogodišnji Tedi Draušnig prvi put doveden na ovaj proplanak, bilo je ljeto. To se vidi po njegovoj crtanki, u kojoj je narisao žuto klasje, i dodao: "Žito je zrelo." U bjelini papira sa strane lebde olovkom ispisani grafiti "N.D.H.", u više primjeraka. Te godine 1942. mali Zagrepčanin išao je u prvi razred pučke škole, njegova ruka još je bila sasvim nevješta, ali je ostavila trag o svom vremenu. S Tedijem je bio njegov otac Eduard, zagrebački glazbenik, i također ostatak obitelji Draušnig. Ne znamo je li Eduard Draušnig imao po dolasku ovamo svoj instrument, kao što je njegov sin zadržao crtanku i bojice. Možda jest, budući da pojedini komentatori ondašnjih događaja tvrde zadnjih godina kako se u Jasenovcu redovito izvodio kulturno-umjetnički program. Ono što ipak znamo, jest da se nitko od Draušniga nije vratio u Zagreb. Pobijeni su do jednoga, zbog čega su kao Židovi i bili dovedeni u konclogor Jasenovac.

Dani

Želim da nevine žrtve iz Jasenovca nađu svoj vječni mir u sjeni prekrasnog kamenog cvijeta. Kažu da je istorija učiteljica života. Nažalost stravičnu lekciju iz istorije koja se zove Jasenovac nisu naučili mnogi i zato su se u prošlom ratu ponovila tragedija Jasenovca u Srebrenici, Vukovaru i mnogim stratištima šrom ovog prostora. Lekcija je bila jednostavna. Niko nije mogao birati svoju vjeru ili naciju, i niko nikome nema pravo oduzeti život zbog „pogrešnog imena i boje krvnih zrnaca“.
:(
Uz osobiti respekt predsjedniku Mesiću koji je na komemoraciji sve one koji pokušavaju pod tepih gurnuti stravičnu jasenovačku priču nazvao onako kako im to i dolikuje - „gadovi“
laku noć

#3 Re: Pomen nevinim jasenovackim žrtvama

Post by laku noć »

Neka im je laka crna zemlja
lady midnight

#4 Re: Pomen nevinim jasenovackim žrtvama

Post by lady midnight »

:(

i svaki put kada razgovaram o jasenovcu, ausschwitzu, srebrenici... pomislim: "da se vishe nikad ne dogodi", i svaki put postanem svjesna da se josh uvijek dogadja negdje u svijetu :(, i svaki put se ponadam da se nikad vishe nece naci neko ko ce "braniti" svoju naciju, narod i kojoj li grupi vec pripada, a u ime koje se pochinishe ovakvi zlochini, time shto ce ih relativirati i negirati, i svaki put se razocharam... :(
Fair Life

#5 Re: Pomen nevinim jasenovackim žrtvama

Post by Fair Life »

Prije ovog naseg rata nikad nisam prosao kroz Jasenovac a da se nisam svratio u memorijalni centar pokloniti zrtvama fasizma.

Laka im crna zemlja.

http://www.jasenovac.org/
Luke Perry

#6 Re: Pomen nevinim jasenovackim žrtvama

Post by Luke Perry »

Jos nisu skinuli sa liste ime mog rodjaka koji nije ubijen u Jasenovcu
osa

#7 Re: Pomen nevinim jasenovackim žrtvama

Post by osa »

Luke Perry wrote:
Jos nisu skinuli sa liste ime mog rodjaka koji nije ubijen u Jasenovcu
ne sitničari, nego traži ispravak, zar možda želiš reći da je na taj način uvećavan broj stradalih u jasenovcu.
Luke Perry

#8 Re: Pomen nevinim jasenovackim žrtvama

Post by Luke Perry »

Pa barem jedan vise. 100% sam siguran da covjek nije ubijen u jasenovcu, a eto cak ga ni ustase nisu ubili.
osa

#9 Re: Pomen nevinim jasenovackim žrtvama

Post by osa »

Luke Perry wrote:Pa barem jedan vise. 100% sam siguran da covjek nije ubijen u jasenovcu, a eto cak ga ni ustase nisu ubili.
u redu je to, ali takav napis nije za ovakvu ozbiljnu i tužnu temu, takvih slučajeva sigurno ima još ali i onih koji su pogubljeni u jasenovcu a nikad nisu niti spomenuti.
Luke Perry

#10 Re: Pomen nevinim jasenovackim žrtvama

Post by Luke Perry »

Naravno, ali molicu lijepo neka gospoda koja stoji iza http://www.jasenovac.org prestanu sa sprdnjom u vezi zrtava. To su oni koji to rade, ne ja.
osa

#11 Re: Pomen nevinim jasenovackim žrtvama

Post by osa »

Luke Perry wrote:Naravno, ali molicu lijepo neka gospoda koja stoji iza http://www.jasenovac.org prestanu sa sprdnjom u vezi zrtava. To su oni koji to rade, ne ja.
srpska posla.
losha

#12 Re: Pomen nevinim jasenovackim žrtvama

Post by losha »

osa wrote:
Luke Perry wrote:Naravno, ali molicu lijepo neka gospoda koja stoji iza http://www.jasenovac.org prestanu sa sprdnjom u vezi zrtava. To su oni koji to rade, ne ja.
srpska posla.
Pa zar svaka tema mora okrenuti u ovom pravcu. Cuj 'SRPSKA POSLA' na temi o Jasenovcu... Ja kao srpkinja iz Sarajeva se sve cesce nadjem uvrijedjena i ogorcena citajuci komentare na ovom forumu...
walkabout

#13 Re: Pomen nevinim jasenovackim žrtvama

Post by walkabout »

Pogledah listu zrtava Jasenovca na http://www.jasenovac.org...i sa zaprepashtenjem pronadjoh 3 clana moje uze porodice (2 sa oceve i jedan sa majcine) koji se vode kao zrtve Jasenovca...STO JE NOTORNA LAZ !!!
Dva clana moje porodice su ubijeni kao civili (jedan je bio djecak) od strane cetnika a treci je poginuo kao partizan.

Na tako malom uzorku imena pronaci toliko laznih podataka...za mene znaci samo jedno...ta listu sa http://www.jasenovac.org ja apsolutno nepouzdana i pravljena je po necijoj direktivi!

Ljudskog jada i bijede gdje god okrenes - cak ni mrtvi nisu postedjeni. :(
Prozor

#14 Re: Pomen nevinim jasenovackim žrtvama

Post by Prozor »

sta se ovdje moze reci :( neka je vjecni mir svim zrtvama!
Air Ramiz

#15 Re: Pomen nevinim jasenovackim žrtvama

Post by Air Ramiz »

walkabout wrote:Pogledah listu zrtava Jasenovca na http://www.jasenovac.org...i sa zaprepashtenjem pronadjoh 3 clana moje uze porodice (2 sa oceve i jedan sa majcine) koji se vode kao zrtve Jasenovca...STO JE NOTORNA LAZ !!!
Dva clana moje porodice su ubijeni kao civili (jedan je bio djecak) od strane cetnika a treci je poginuo kao partizan.

Na tako malom uzorku imena pronaci toliko laznih podataka...za mene znaci samo jedno...ta listu sa http://www.jasenovac.org ja apsolutno nepouzdana i pravljena je po necijoj direktivi!

Ljudskog jada i bijede gdje god okrenes - cak ni mrtvi nisu postedjeni. :(
Nevjerovatno, ista stvar i u mom slucaju. Najblizi rod s oceve strane zrtve Jasenovca?! Izgleda da je srpska propaganda popisala muslimane koje su cetnici poklali i stavila ih na spisak Jasenovca. Sokiran sam :x
Vodenjak

#16 Re: Pomen nevinim jasenovackim žrtvama

Post by Vodenjak »

A ja sam shokiran cinjenicom da se o Jasenovcu ovdje govori kroz prizmu jedne Internet-stranice...
BRUKA! :x
Prozor

#17 Re: Pomen nevinim jasenovackim žrtvama

Post by Prozor »

Vodenjak wrote:A ja sam shokiran cinjenicom da se o Jasenovcu ovdje govori kroz prizmu jedne Internet-stranice...
:thumbup:

Mislim da ima posebna tema o toj web-stranici.
Air Ramiz

#18 Re: Pomen nevinim jasenovackim žrtvama

Post by Air Ramiz »

Vodenjak wrote:A ja sam shokiran cinjenicom da se o Jasenovcu ovdje govori kroz prizmu jedne Internet-stranice...
Nema niko pravo da manipulise mojim mrtvim rodom, jer cu mu jebat sve po spisku :x Ako je ovo jedna od najreferentnijih stranica o jasenovcu, kakvi su onda podaci na ostalim stranicama?! Zar ih nije sramota da stavljaju zrtve cetnicnih pokolja iz istocne Bosne medju zrtve Jasenovca? :x Visegradski most je bio crven od krvi, Drina isto tako, Foca isto tako za vrijeme II svjetskog rata. Srpska propaganda je izmislila 5000 zrtava u Sarajevu tokom opsade, a to se desilo ne tako davno, srpska propaganda je izmislila jos 5 hiljada Srba u Srebrenici, ne mogu ni da zamislim razmjere propagande o broju zrtava u Jasenovcu, jer se nema ko zauzet protiv manipulacije posto su porodice tih mrtvih dusa ili pomrle ili nove generacije nisu upoznate sa cinjenicama. Jasenovac je dovoljno strasan zlocin da bi se poigravali ovakim manipulacijama, jer i pokolji iz istocne Bosne su isto tako strasni.
Prozor

#19 Re: Pomen nevinim jasenovackim žrtvama

Post by Prozor »

@Air Ramiz, uz postovanje tvojih mrtvih, iz postovanja prema temi mislim da takav jezik nije primjeren. A ni iz postovanja prema zrtvama drugih stratista koje si naveo.

Ovo nije tema o jasenovackoj web-stranici, nego o Jasenovcu. Prema tome nemojte je kvariti takvim pisanjem.
Post Reply