Ne možemo se pomiriti s tim da se povratnicima ugrožavaju osnovna ljudska prava, kaže muftija Smajkić...
20.04.2008. 13:08
Nakon što su članovi Ravnogorskog četničkog pokreta (RČP) uputili dva prijeteća pisma predsjedniku Medžlisa Islamske zajednice Gacko Lutvi Fazlagiću, u kojima navode da će ubiti njega i sve mještane Fazlagića Kule, u ovom bošnjačkom povratničkom mjestu zavladali su strah i jeza.
Mještane Fazlagića Kule jučer su posjetili mostarski muftija Seid ef. Smajkić i glavni imam za istočnu Hercegovinu Husein ef. Hodžić. Muftija je povratnicima prenio riječi podrške reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića.
Odgovoran je Dodik
dok malo zagusti ili neko zaprijeti mi u muhadzirluk,kao da nemamo mozga,ruku,ociju,trunke ponosa pa da tandzarom opalimo kad se dusmanin primakne.sva nam se historija sastoji u razno-raznim bjezanijama,muhadzirlucima po svjetskim vukojebinama.cim tamo u muhadzirluk stignemo,niko od nas sretniji,i onda pocnemo jebavanje majke cijelom svijetu sto nas ne stavi pod svoje tople skute i ne napravi nam drzavu i obavezno da s nama potpise stogodisnji ugovor da cuva nas i nasu drzavu.- Ne možemo se pomiriti s tim da se povratnicima ugrožavaju osnovna ljudska prava, da moraju sa strahom lijegati i ustajati, što je svakodnevnica povratnika u RS. Ovo je odgovornost premijera RS Milorada Dodika. Vlasti RS su dužne da policija obezbijedi sigurnost, uvjete za normalan život. Nije manja odgovornost ni političara Bošnjaka, koje samo interesuje lična korist, te ne štite povratnike - rekao je muftija Smajkić.
Istakao je da povratak Bošnjaka remeti srpski koncept o čistim etničkim prostorima, te da ih zato plaše i tjeraju iz RS.
- Taj povratak je pomutio "čistoću" u tim bolesnim glavama ideologa. Zato je napad na jednog napad na sve Bošnjake, Islamsku zajednicu i državu BiH - kazao je efendija Smajkić.
Mada bošnjački povratnici tvrde kako se ne boje, u njihovim očima je primjetna zabrinutost. Sve što se dešava podsjeća ih na 1992. godinu i strahote koje su tada doživjeli. Po Gacku se, dodaju, šire priče kako se sakuplja oružje, a po gradu se šeću "ljudi s bradama" koji se hvale da su pripadnici četničkog pokreta.
- Ljudi žive pod pritiskom, u nekom grču, u strahu... Većina ih se boji i hodati po Gacku. Otišao sam u Policijsku stanicu Gacko i pitao ih da li ja i moje komšije smetamo Srbima. Tražio sam im da kažu ako smetamo. Rekao sam: "Ako me nećete zaštititi, nemojte me ni kukavički ubiti sleđa"- kaže Fazlagić, koji je jučer novinarima "Dnevnog avaza" kroz suze govorio o najnovijim atacima na Bošnjake u Gacku.
Potvrdio nam je da su mu pojedini povratnici rekli da će ako se opet dese slični ekscesi, prijetnje ili neki napadi, otići iz Fazlagića Kule, ponovo u muhadžirluk. No, većina je odlučna ostati na svome ognjištu.
Povratnik Senad Habul kaže nam da Srbi nastoje svim sredstvima preplašiti povratnike i ponovo ih otjerati sa njihovih ognjišta.
Neće sa očevine
- Ali mi nećemo ići odavde. Ja lično neću odavde, pa ako hoće, neka me ubiju. Ni mrtav neću iz Fazlagića Kule, ovdje će me ukopati, na našoj zemlji. Ovo je moje - kaže Habul.
Njegov rođak Refik Habul kaže da je u Fazlagića Kuli njihova zemlja, njihove očevina, djedovina, te da ne mogu ponovo to napustiti.
Mještani Fazlagića Kule posebno su ogorčeni na predstavnike Bošnjaka u vlasti na svim nivoima. Glasno govore kako se boje da su ih bošnjački lideri prodali.
vala sam vise sit ovih i ovakvih naslova.ako je covjeku krepavati u muhadzirluku pa nek onda krepam na svojoj babovini ali ce jos neko krepati.