Koji nam je k....

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Mogly

#1 Koji nam je k....

Post by Mogly »

Dok sam bio u Americi, Amerikanci su često govorili nama Bosancima da se svađamo kada razgovaramo. Nama je to bilo čudno jer smo stvarno "samo" razgovarali. Sebi smo objašnjavali da smo mi ustvari otvoreniji i da raspravljamo otvorenih karata. Sada mislim da je stvar mnogo komplikovanija. Šta utvari znači kada jaran jaranu "šukne" uz obavezan izgovor ma zajabavam se, šta ti je. Zašto sve što se dešava dočekujemo na nož. Možemo li "normalno" razgovarati.
otherside

#2 Re: Koji nam je k....

Post by otherside »

ti bas ko da si iz dzungle :D
ma zezam se :lol:
metal_rules_cura

#3 Re: Koji nam je k....

Post by metal_rules_cura »

Mogly wrote:Dok sam bio u Americi, Amerikanci su često govorili nama Bosancima da se svađamo kada razgovaramo. Nama je to bilo čudno jer smo stvarno "samo" razgovarali. Sebi smo objašnjavali da smo mi ustvari otvoreniji i da raspravljamo otvorenih karata. Sada mislim da je stvar mnogo komplikovanija. Šta utvari znači kada jaran jaranu "šukne" uz obavezan izgovor ma zajabavam se, šta ti je. Zašto sve što se dešava dočekujemo na nož. Možemo li "normalno" razgovarati.
Mozemo. Sve je stvar individua.
ludacha

#4 Re: Koji nam je k....

Post by ludacha »

a taki smo ti..stas :) hahaha al eno oni ludi talijani su jos gori hahaha vazda djeluju kao da se svadjaju...kao da ce se pobit,,a oni "normalno" pricaju
mojgrad

#5 Re: Koji nam je k....

Post by mojgrad »

Mogly wrote:Dok sam bio u Americi, Amerikanci su često govorili nama Bosancima da se svađamo kada razgovaramo. Nama je to bilo čudno jer smo stvarno "samo" razgovarali. Sebi smo objašnjavali da smo mi ustvari otvoreniji i da raspravljamo otvorenih karata. Sada mislim da je stvar mnogo komplikovanija. Šta utvari znači kada jaran jaranu "šukne" uz obavezan izgovor ma zajabavam se, šta ti je. Zašto sve što se dešava dočekujemo na nož. Možemo li "normalno" razgovarati.
Uvijek je bilo lakse u sali a privali. Stara poznata..
Ma ne znam, primjetila sam kad odem dole da me glama u mojoj licno kuci nekad zna izmoriti vise nego da sam maraton pretrcala. Nas narod jednostavno tako prica tj. ubjedjuje se i to sa visokim C tonom hahaha.
Mogly

#6 Re: Koji nam je k....

Post by Mogly »

otherside wrote:ti bas ko da si iz dzungle :D
ma zezam se :lol:
Pao s neba pa ne kontam.
metal_rules_cura wrote: Mozemo. Sve je stvar individua.
U pravu si, samo što nas je zabrinjavajuće malo.
ludacha wrote:a taki smo ti..stas :) hahaha al eno oni ludi talijani su jos gori hahaha vazda djeluju kao da se svadjaju...kao da ce se pobit,,a oni "normalno" pricaju
Ama mi se i pobijemo. Ustvari držimo u sebi, kao sve je u redu, a onda se skupi pa kad vrisne, haos. Neko ugasi svjetlo i jbg.
mojgrad wrote: Uvijek je bilo lakse u sali a privali. Stara poznata..
Ma ne znam, primjetila sam kad odem dole da me glama u mojoj licno kuci nekad zna izmoriti vise nego da sam maraton pretrcala. Nas narod jednostavno tako prica tj. ubjedjuje se i to sa visokim C tonom hahaha.
Ma samo je kod nas u šali pa privali OK.
Meni je uvijek najupačatljivije kad tek dođem odnekud pa se ne mogu načuditi kako ljudi komuniciraju. Al brzo se naviknem i postane mi normalno.
Last edited by Mogly on 21/04/2008 01:43, edited 1 time in total.
kaubojstina

#7 Re: Koji nam je k....

Post by kaubojstina »

:roll:
metal_rules_cura

#8 Re: Koji nam je k....

Zabrinjavajuce malo, ali dovoljno. Trazis sebi taj krug, od drugih se distanciras. Pristojna distanca, mislim.
Mogly

#9 Re: Koji nam je k....

Post by Mogly »

metal_rules_cura wrote:Zabrinjavajuce malo, ali dovoljno. Trazis sebi taj krug, od drugih se distanciras. Pristojna distanca, mislim.
Može ako se vodiš parolom boli me brige za sve. Ali ako hoćeš da nešto promijeniš, imaš problem. Čini mi se da je ovaj problem vezan samo za ovu sredinu, pa pokušavam da dođem do zašto. Kada dođem do zašto, mogu da definišem kako popraviti. Svoju sam sudbinu svezao za ovaj kraj i glupo bi bilo da baram ne pokušam da popravim stvari, makar u svome mikrokosmosu. Na kraju krajeva, niko od nas koji živimo ovdje nije operisan od sindroma glasnog podjebavanja i sa tim se susrećemo svaki dan. Baš ni izolacija nije rješenje, zar ne.
Kjajević Majko

#10 Re: Koji nam je k....

Post by Kjajević Majko »

Meni je tako zabavno sa društvom. Naravno nekad je i ozbiljna priča ali ne kontam zašto je to problem. Da pravimo smicalice umjesto da podjebajemo? :D
Mogly

#11 Re: Koji nam je k....

Post by Mogly »

Kjajević Majko wrote:Meni je tako zabavno sa društvom. Naravno nekad je i ozbiljna priča ali ne kontam zašto je to problem. Da pravimo smicalice umjesto da podjebajemo? :D
Naravno da nije problem ako se ljudi dobro zabavljaju. Ali podjebavanje je već ozbiljnija i previše česta pojava da se tek tako zanemari. Veoma je vezana za provincijalizam i gaženje drugog i drugačijeg. Ovako to izgleda, ja ti tražim manu i kad je nađem, insistiram i izlažem te onome za šta znam da ti teško pada. Nije to jaranstvo, niti je normalno, jer ako ideš dublje, skontaš da onaj ko podjebava ustvari liječi komplekse. Ali tek kad izađeš vani, skontaš da je to nije normalno.
Kjajević Majko

#12 Re: Koji nam je k....

Post by Kjajević Majko »

Ma daj molim te, nije valjda da misliš da se to vani ne dešava? :D

U šali privali je svugdje aktualno, ne samo zbog liječenja vlastitih kompleksa i šta ti ja znam, nego nekad i nema drugog načina da nekome kažeš šta misliš. :D
Meni je pogotovo dobro jer saznaš šta oni ljudi koji nikad ništa ne govore u lice misle o tebi. :D
Mogly

#13 Re: Koji nam je k....

Post by Mogly »

Kjajević Majko wrote:Ma daj molim te, nije valjda da misliš da se to vani ne dešava? :D

U šali privali je svugdje aktualno, ne samo zbog liječenja vlastitih kompleksa i šta ti ja znam, nego nekad i nema drugog načina da nekome kažeš šta misliš. :D
Meni je pogotovo dobro jer saznaš šta oni ljudi koji nikad ništa ne govore u lice misle o tebi. :D
Ima i tog...
*mima*

#14 Re: Koji nam je k....

Post by *mima* »

Vidis .....meni je jako bitno sta Ameri govore o nama.
Mogly

#15 Re: Koji nam je k....

Post by Mogly »

mima wrote: Vidis .....meni je jako bitno sta Ameri govore o nama.
Jako plitko razmišjanje, pogotovo za ženu/djevojku.
*mima*

#16 Re: Koji nam je k....

Post by *mima* »

Mogly wrote:
mima wrote: Vidis .....meni je jako bitno sta Ameri govore o nama.
Jako plitko razmišjanje, pogotovo za ženu/djevojku.
Zasto plitko? Vecina amera ne zna gdje je Bosna............ma daaaaaaaj ...pusti suplju.....Mi se borimo kako da prezivimo od ovih poskupljenja ...i treba da se zamaramo amerima.....Ti bio u Americi i prosipas nam neku pamet.......nidje veze.
Mogly

#17 Re: Koji nam je k....

Post by Mogly »

mima wrote: Zasto plitko? Vecina amera ne zna gdje je Bosna............ma daaaaaaaj ...pusti suplju.....Mi se borimo kako da prezivimo od ovih poskupljenja ...i treba da se zamaramo amerima.....Ti bio u Americi i prosipas nam neku pamet.......nidje veze.
Ma nije problem šta ameri misle o nama, već kako nas drugi vide i pitam se zašto. Nemoj da ti ponavljam postove od maloprije.
*mima*

#18 Re: Koji nam je k....

Post by *mima* »

Sta ces mi ponavljat? Kako nas drugi vide? Vide nas kao primitivne idiote koji pucaju jedni na druge.........svi su gledali taj film.......domorodci nam se smiju. Ko je kriv? I to svi znamo. I sta sad? Kako to ispravit? Tesko........jako tesko. I sta sad........ljudi se bore kako da prezive.......zaboli ih sta tamo neko misli o njemu.
semmy

#19 Re: Koji nam je k....

Post by semmy »

mima wrote:Sta ces mi ponavljat? Kako nas drugi vide? Vide nas kao primitivne idiote koji pucaju jedni na druge.........svi su gledali taj film.......domorodci nam se smiju. Ko je kriv? I to svi znamo. I sta sad? Kako to ispravit? Tesko........jako tesko. I sta sad........ljudi se bore kako da prezive.......zaboli ih sta tamo neko misli o njemu.

potpisujem :thumbup:
sadmire

#20 Re: Koji nam je k....

Post by sadmire »

Ja ne mogu funkcionirati bez ironije! Ali one kulturne! Nešto kao Chandler iz prijatelja!
Tu ne može niko da se ljuti, a oni koji ne znaju da se šale na vlastiti račun, njima ionako ne mogu pomoći!
Bio sam dugo i u Njemačkoj i njima je taj moj način komuniciranja bio sasvim o.k., čak štaviše simpatičan!
Prema tome, važno je zezati se sa stilom, bez psovki, uvreda i sličnog!
Mogly

#21 Re: Koji nam je k....

Post by Mogly »

OK prihvatam. Ipak, jedno je šaliti se na svoj račun, a drugo podjebavati drugoga zlonamjerno a jaranski. Ma znaš na šta mislim, doživio si to 1000 puta.

Mima i tvoj post nosi jednu dozu ljutnje, koja se sasvim suvišna i bespotrebna. Dakle, komuniciramo li normalno, to je moje pitanje. Tu se krije i razlog zašto jedni druge ne čujemo i svak misli da je u pravu. Pa ni ja nisam operisan od ovog sindroma, ima i u mojim postovima bespotrebna ljutnje i očekivanja noža u leđa. Toliko sam ih dobio u ovom gradu da su mi leđa oguglala, pa više i ne osjetim ubode. A to tek nije normalno. Ne znam, mislim da nas čeka katarza koja je pod moranje.
foreigndude

#22 Re: Koji nam je k....

Post by foreigndude »

Super tema. Ja sam licno vise opusten tip i nisam zajebant osim ako raju pravo dobro znam. Onda mozda malo.

Mislim da smo mi kao nacija, doduse, ne samo mi Bosanci, nego Jugovici uopste, jedna vrsta zajebanata. Sve je to okej dok postoji granica. Ne podnosim kad neko neprestano podjebava, jaranski ili ne, kad ne zna granicu i kad ne mozes bas nista ozbiljno reci a da taj ne poklopi. A iskreno mislim da dosta ljudi to radi cisto iz neznanja o necemu ili nekoj temi.

Recimo, ako neko nekom kaze nesto vezano s necim sto ovaj drugi ne zna (bilo to tehnologija, gitara, internet, istorija), ovaj nece nikad reci "HEJ, JA NE RAZUMIJEM O ČEMU PRIČAŠ, NEMAM JA POJMA OD GITARE", vec ce reci vise nesto kao "STA TI ZNAS OD GITARE MATERE TI...HAJ FAT'SE TAMO LOPATE".

Iako vecina toga nije ozbiljno podjebavanje, u jednu ruku smo svi "bullies".
Kjajević Majko

#23 Re: Koji nam je k....

Post by Kjajević Majko »

foreigndude wrote:Recimo, ako neko nekom kaze nesto vezano s necim sto ovaj drugi ne zna (bilo to tehnologija, gitara, internet, istorija), ovaj nece nikad reci "HEJ, JA NE RAZUMIJEM O ČEMU PRIČAŠ, NEMAM JA POJMA OD GITARE", vec ce reci vise nesto kao "STA TI ZNAS OD GITARE MATERE TI...HAJ FAT'SE TAMO LOPATE".
To nije nikakvo podjebavanje, to je debilna priča ako je i priča. :D
Mogly

#24 Re: Koji nam je k....

Post by Mogly »

foreigndude wrote:Super tema. Ja sam licno vise opusten tip i nisam zajebant osim ako raju pravo dobro znam. Onda mozda malo.

Mislim da smo mi kao nacija, doduse, ne samo mi Bosanci, nego Jugovici uopste, jedna vrsta zajebanata. Sve je to okej dok postoji granica. Ne podnosim kad neko neprestano podjebava, jaranski ili ne, kad ne zna granicu i kad ne mozes bas nista ozbiljno reci a da taj ne poklopi. A iskreno mislim da dosta ljudi to radi cisto iz neznanja o necemu ili nekoj temi.

Recimo, ako neko nekom kaze nesto vezano s necim sto ovaj drugi ne zna (bilo to tehnologija, gitara, internet, istorija), ovaj nece nikad reci "HEJ, JA NE RAZUMIJEM O ČEMU PRIČAŠ, NEMAM JA POJMA OD GITARE", vec ce reci vise nesto kao "STA TI ZNAS OD GITARE MATERE TI...HAJ FAT'SE TAMO LOPATE".

Iako vecina toga nije ozbiljno podjebavanje, u jednu ruku smo svi "bullies".
Onda je površnost problem koji tražim :?: Možda je to ono zašto
Interesantno :thumbup:
metal_rules_cura

#25 Re: Koji nam je k....

Mogly wrote:
metal_rules_cura wrote:Zabrinjavajuce malo, ali dovoljno. Trazis sebi taj krug, od drugih se distanciras. Pristojna distanca, mislim.
Može ako se vodiš parolom boli me brige za sve. Ali ako hoćeš da nešto promijeniš, imaš problem. Čini mi se da je ovaj problem vezan samo za ovu sredinu, pa pokušavam da dođem do zašto. Kada dođem do zašto, mogu da definišem kako popraviti. Svoju sam sudbinu svezao za ovaj kraj i glupo bi bilo da baram ne pokušam da popravim stvari, makar u svome mikrokosmosu. Na kraju krajeva, niko od nas koji živimo ovdje nije operisan od sindroma glasnog podjebavanja i sa tim se susrećemo svaki dan. Baš ni izolacija nije rješenje, zar ne.
Ne. Taj problem nije vezan samo za ovu sredinu vec je problem "ispravljanja krivih Drina" prisutan svugdje. Ako sam te dobro razumijela. Svakako neces dobro proci ako pokusavas promijeniti sredinu niti ljude. O tome ti govorim. I kada sam ti napisala "svoj mali svijet" nisam mislila na izolaciju vec na jedan krug ljudi koje ne moras mijenjati da bi bili sa tobom. Jednostavno ste tu jer se razumijete. U suprotnom, imas ljude koji su prolaznici u tvom zivotu, za koje nikad ne znas kada ti mogu zatrebati i sukladno tome se i ponasaj. Za njih se nikad i nemas potrebe pitati "zasto" jer niste na tolikom stepenu odnosa. Imate povrsnu komunikaciju, ali pristojnu. Podjebavanje u takvim okolnostima?? Apsolutno nevazno. Na kraju krajeva, odgovor na to pitanje "zasto" malo ko je ikad dobio. Cak i onda kada je imao puno pravo da ga postavi u odnosu na nekog...
Post Reply