Zene u politici

skorpija1S

#1 Zene u politici

Post by skorpija1S »

Sta mislite o zenama u nasim politickim strankama,da li su bolje ili losije od svojih stranackih kolega?
Epitop

#2 Re: Zene u politici

Post by Epitop »

Meliha Alić za Presjedništvo BiH. :lol:
Sve je to isto, bilo da su žene ili muškarci.
skorpija1S

#3 Re: Zene u politici

Post by skorpija1S »

Epitop wrote:Meliha Alić za Presjedništvo BiH. :lol:
Sve je to isto, bilo da su žene ili muškarci.
Ne slazem se bas,ima zena koje sa puno emocija prilaze onom sto rade i trude se opravdati povjerenje koje smo im dali,ako imenujem ,opet ce se reci da proteziram SDP.
skorpija1S

#4 Re: Zene u politici

Post by skorpija1S »

Zar bas niko nema nikakvo misljenje o zenama u BiH politici? Ovo je opet diskriminacija zena :sad:
skorpija1S

#5 Re: Zene u politici

Post by skorpija1S »

profko wrote:
skorpija1S wrote:Zar bas niko nema nikakvo misljenje o zenama u BiH politici? Ovo je opet diskriminacija zena :sad:
hahahahaahha, pa reci slobodno, kako ono ide, besima boric, njena tetka, zlatkova dajidzinica, pa onda je tu i vise niko i tako to ide. ma slobodno reci. nema frke. ;) koga bi ti drugog protezirala nego one koji ne znaju nista drugo da rade nego su politicari opste prakse.
Ne kontam te. A sto se tice Besime,ustani pa je spomeni. Ako moze,bez suvisnog spominjanja te osobe.
profko

#6 Re: Zene u politici

Post by profko »

hahaah, pa da, koga i drugog ti forsirala? a zasto da ustanem na spominajnje besime boric? daj mi sta je ona po profesiji, sta je ucinila za ovu zemlju? ja cu tebi sad navesti dvadeset zena koju su doktori nauka, uspijesne u svome polslu i bave se politikom. moze "raja" imati misljenje kako god zeli, ali besima boric je bezvezna zena, ni rezultata, ni skole, niti icega.
skorpija1S

#7 Re: Zene u politici

Post by skorpija1S »

profko wrote:hahaah, pa da, koga i drugog ti forsirala? a zasto da ustanem na spominajnje besime boric? daj mi sta je ona po profesiji, sta je ucinila za ovu zemlju? ja cu tebi sad navesti dvadeset zena koju su doktori nauka, uspijesne u svome polslu i bave se politikom. moze "raja" imati misljenje kako god zeli, ali besima boric je bezvezna zena, ni rezultata, ni skole, niti icega.
Profesor maternjeg jezika i knjizevnosti,pregledaj malo po netu o njoj,nemas ti pojma......a obrazovanija od vecine politicara,zavrsila faks na vrijeme,i necu da je hvalim,bez veze je,zna se ko je ona i prestani vrijedjati i nju i zlatka i sve ucesnike foruma,stvarno si pretjerao,licis na Taju i Bahtica,samo silom i ruznim rijecima se boris.
skorpija1S

#8 Re: Zene u politici

Post by skorpija1S »

profko wrote:
skorpija1S wrote:
profko wrote:hahaah, pa da, koga i drugog ti forsirala? a zasto da ustanem na spominajnje besime boric? daj mi sta je ona po profesiji, sta je ucinila za ovu zemlju? ja cu tebi sad navesti dvadeset zena koju su doktori nauka, uspijesne u svome polslu i bave se politikom. moze "raja" imati misljenje kako god zeli, ali besima boric je bezvezna zena, ni rezultata, ni skole, niti icega.
Profesor maternjeg jezika i knjizevnosti,pregledaj malo po netu o njoj,nemas ti pojma......a obrazovanija od vecine politicara,zavrsila faks na vrijeme,i necu da je hvalim,bez veze je,zna se ko je ona i prestani vrijedjati i nju i zlatka i sve ucesnike foruma,stvarno si pretjerao,licis na Taju i Bahtica,samo silom i ruznim rijecima se boris.
mislim da je neumjesno reci da ja vrijedjam nekoga. tvoje "kolege" mene vrijedjaju jer ne mogu da podnesu argumente, a i ti sa jos drugih nickova. prema tome. ok. ja cu ti reci recimo da posotji seada palavrci koja je sudija ustavnog suda iz sda, ja cu ti reci da postoji dr.mirsada praso koja je sefica anestezilogije ukc tuzla iz BPS-a, ja cu ti reci da ima dr.amila alikadic sefika ocne klinike na ukc sarajevo iz Stranke za bih, ja cu ti reci da postojislavica jospipovic iz hdz-a1990, itd itd, mislim da ti ne nabrajam, to su ostvarene zene, ne moraju biti u politici da bi prezivljavale. besima boric je bezveze lik. bezlican. "zavrsila fax na vrijeme" - to kao nesto znaci, jel? znam tonu genijalaca koji su se vukli po faxovima. prema tome...bezveze potpuno.
Nauci prvo pravilno pisati pa onda kritikuj jednu profesoricu bosanskog jezika ,osobu koja istinski voli ovu zemlju,koja svoju djecu cestito ne vidi jer se bori da nesto napravi za sviju nas. Ali,kazem ti,ne trebas o njoj,niti se treba ona povlaciti po forumima,postoje ljudi koji je vole i cijene i nije ih mali broj,vjeruj mi.
samo gost

#9 Re: Zene u politici

Post by samo gost »

profko wrote: ja cu ti reci
recimo da posotji seada palavrci koja je sudija ustavnog suda iz sda,
ja cu ti reci da postoji dr.mirsada praso koja je sefica anestezilogije
ukc tuzla iz BPS-a, ja cu ti reci da ima dr.amila alikadic sefika ocne
klinike na ukc sarajevo iz Stranke za bih, ja cu ti reci da
postojislavica jospipovic iz hdz-a1990, itd itd,
[/quote]

Na stranu Besima Borić, ali ako su ti boldirana imena primjeri za pohvaliti se, onda se nema šta više reći. :( Jadni mi i žalosni.
savrseni krug

#10 Re: Zene u politici

Post by savrseni krug »

samo gost wrote:
profko wrote: ja cu ti reci
recimo da posotji seada palavrci koja je sudija ustavnog suda iz sda,
ja cu ti reci da postoji dr.mirsada praso koja je sefica anestezilogije
ukc tuzla iz BPS-a, ja cu ti reci da ima dr.amila alikadic sefika ocne
klinike na ukc sarajevo iz Stranke za bih, ja cu ti reci da
postojislavica jospipovic iz hdz-a1990, itd itd,
Na stranu Besima Borić, ali ako su ti boldirana imena primjeri za pohvaliti se, onda se nema šta više reći. :( Jadni mi i žalosni.[/quote]
a najjaca je ova hanuma s oftalmologije
aj je bukvalno najjaca
ja jezika stari moj :-)
Ilija_Cvorovic

#11 Re: Zene u politici

Post by Ilija_Cvorovic »

Zenama je mjesto za kredencom a ne za govornicom. :D
sarajovasi

#12 Re: Zene u politici

Post by sarajovasi »

Slazem se da zena treba vise u politici.Odgovrno vrse svoj posao,osim izuzetaka.Pa treba da budu ravnopravne sa muskarcima!
Fair Life

#13 Re: Zene u politici

Post by Fair Life »

Ilija_Cvorovic wrote:Zenama je mjesto za kredencom a ne za govornicom. :D
http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/pa ... 56006.html
chuchumbamayumbe

#14 Re: Zene u politici

Post by chuchumbamayumbe »

Lamija Tanovic je meni GIGANT!
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#15 Re: Zene u politici

Post by pici »

"NO COMMENT" :D
Kneesaa

#16 Re: Zene u politici

Post by Kneesaa »

i meni dodje da pocnem da vristim kad god se spomene pitanje zena u politici...obicno negdje pred izbore, ili kad neko radi seminarski rad.

zena u politici ima najvise na onim mjestima gdje se ne nalazi moc - aktivistkinje koje prelaze granice, rjesavaju zivotne probleme gradjana/ki...nazalost - vrlo cesto nevidljive, vrlo malo cijenjene, a jos manje placene...a sada sve ovo ali u suprotnom smjeru kad se govori o onim mjestima gdje je moc, novac, vlast...zena tamo nema, jer ne zele ni da ih puste. rijetke su one koje uspiju, ali na kraju umjesto da to postane tradicija - od silne borbe za svoje cesto vrlo klimave pozicije postanu objekti komentara i kritika tipa "nije mogla gora biti, nije nista uradila, 'vaka je i 'naka je".
muske kolege nikad ne castimo takvim izrazima. niti im cestitamo jer su uspjeli da se izbore. smatramo po defaultu da im je tamo mjesto. zenama nije - one moraju da se bore, a mi umjesto da im pomazemo - sjetimo se pred izbore spomenuti zene i politiku.

nidje veze.
skorpija1S

#17 Re: Zene u politici

Post by skorpija1S »

Kneesaa wrote:i meni dodje da pocnem da vristim kad god se spomene pitanje zena u politici...obicno negdje pred izbore, ili kad neko radi seminarski rad.

zena u politici ima najvise na onim mjestima gdje se ne nalazi moc - aktivistkinje koje prelaze granice, rjesavaju zivotne probleme gradjana/ki...nazalost - vrlo cesto nevidljive, vrlo malo cijenjene, a jos manje placene...a sada sve ovo ali u suprotnom smjeru kad se govori o onim mjestima gdje je moc, novac, vlast...zena tamo nema, jer ne zele ni da ih puste. rijetke su one koje uspiju, ali na kraju umjesto da to postane tradicija - od silne borbe za svoje cesto vrlo klimave pozicije postanu objekti komentara i kritika tipa "nije mogla gora biti, nije nista uradila, 'vaka je i 'naka je".
muske kolege nikad ne castimo takvim izrazima. niti im cestitamo jer su uspjeli da se izbore. smatramo po defaultu da im je tamo mjesto. zenama nije - one moraju da se bore, a mi umjesto da im pomazemo - sjetimo se pred izbore spomenuti zene i politiku.

nidje veze.
Tema nije postavljena zbog izbora.
politicar

#18 Re: Zene u politici

Post by politicar »

Zene mogu isto djelovati u politici kao i muskarci.Samo problem nasih zena u politici jeste sto zene koje izlaze na izbore nece da glasaju za njih,pa slabo u BIH ima zena u tijelima vlasti.Mada polozaj zena u politici u BIH i nije tako los.Neznam sta mi hocemo da preko noci bude podjednako zena i muskaraca u politici,pa predsjednik SAD-a nikad nije bila zena.A SAD se dice svojom demokratijom.
Kneesaa

#19 Re: Zene u politici

Post by Kneesaa »

molim da se ne usporedjuje bih sa usa.
iz nekoliko razloga, izmedju ostalih zbog toga sto usa jos uvijek nisu potpisale "zensku konvenciju" - cedaw konvenciju. U bih u kojoj ima vise zena nego muskaraca, manjina - muskarci (svjesno ili ne) ne dozvoljavaju da se zenama prepuste pozicije na kojima se odlucuje i u kojima je moc. i niko me ne moze ubijediti da ovo nije tako.
ponavljam se: o zenama u politici govorimo samo i opet samo pred izbore, i to onda kada trebamo uzeti glasove "ljepsih" polovina, osigurati sprovedbu zakona o jednakopravnosti spolova, ispostovati konvencije, deklaracije i slicno.
a zene i politika - nije samo broj zena u politici - molim da me niko tako ne shvati.
to je poduhvat - da se paznja usmjeri sa "politike" na konkretna pitanja zajednice. to su pitanja poput: zasto su nam rijeke onako prljave, i zasto ne koristimo zakonska rjesenja koja su nam na raspolaganju da ih ocistimo; zasto sredstva javno saobracaja vise muce putnike/ce nego sto ih prevoze; zasto nam je voda nepitka, zasto nemamo odjele za brigu o djeci u svakoj instituciji, tako da zaposlene majke mogu da ostave svoju djecu dok rade (ne mislim na obdanista); zasto sigurne kuce u bih salju ocajnicke vapaje za podrskom - jer nemaju vise novca da pruzaju svoje servise; i tako dalje...
samo gost

#20 Re: Zene u politici

Post by samo gost »

Pričati o ženama u politici kod nas na način da se traži veća zastupljenost žena meni je postalo poprilično bljutavo. Da bi od toga stvarno bilo koristi, a ne samo da bi bile ispunjene kvote, potrebno je puno više rada i podizanja svijesti - upravo kod žena. One neke godine, kad je još OSCE vodio izbore i kad su nametnuli kvote, BiH se iznenada popela među zemlje sa najvećim procentom žena u zakonodavnim tijelima, preko 20%. Ali, šta smo suštinski dobili? Na žalost, te žene koje su popunile te kvote (hajde, da neko ne cjepidlači, reći ću: uz časne izuzetke, kojih se ja ipak teško mogu prisjetiti) bile su isto kao i njihove muške kolege vojnici svoje partije, konzervativne, neaktivne, šutljive, a neke nikad nisu propuštale priliku istaći kako im kolege uvijek ustupe mjesto ili pričuvaju kaput.

Zašto je to tako? Pa stranke na svoje liste, kad već moraju, stavljaju upravo žene za koje znaju da neće 'talasati'. One druge, uz neke izuzetke, nemaju baš šanse.

Šta hoću reći? U jednom konzervativnom i zatucanom, odnosno kako M. Spahić kaže zapuštenom društvu, kvote nekad mogu biti kontraproduktivne, jer nam u organe odlučivanja dođu žene koje naprave više štete nego koristi. Tu su, a bolje bi bilo da nisu.
skorpija1S

#21 Re: Zene u politici

Post by skorpija1S »

chuchumbamayumbe wrote:Lamija Tanovic je meni GIGANT!
Meni je Besima Boric.
vafenur

#22 Re: Zene u politici

Post by vafenur »

Kamo sreće da se više žena u BiH "usudi" da aktivno uđu u politiku. Pogledajte samo gender strukturu u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti najuspješnijih i najsretnijih država u Evropi! Pogledajte sastave parlamenata i vlada u Holandiji, Švedskoj, Danskoj, Islandu, Norveškoj itd. Ustanovićete da je u tim državama najveći procenat žena u parlamentu, vladi, politici uopšte.
dustaban

#23 Re: Zene u politici

Post by dustaban »

Nadjoih ovu staru i zaboravljenu temu pa reko da je pokusam ozivit, fakat ima materijala.

Dakle zene i politika. U kojim slucajevima bavljenje politikom razvaljuje zenstvenost?!
Slabo da je ikada pojacava. Ali ima zaista dobrih primjere gdje zene uspjevaju, uprkos bavljenja tim, zamal ne rekoh najstarijim zanatom :mrgreen: , sacuvati svoju zenstvenost. Cak i kad im je politika zagovana.
Jedan od tih primjera je gospodja Kitarovic. Ona se fakat provali cim zine, ali jebemumater i tad mi je je... izazovna.
A druga hrvatica (takodje ustasica u politickom smislu), koja onako fizicki ne izgleda lose, ali mi je toliko odvratna da bih radije opalio Pavelica nego nju... jeste Zeljana Zovko.

To je sto se tice hrvatica, sad zasad.

U srpskom korpusu odmah izuzimam Majkicku i Markovicku (bozeubrani sta je ono?!) tu je blizu i premijerka, pardon predsjednica sa facom "os se pobit". Ali ona Pandurevicka mi je vazda bila provlacna, cak i kad se namrsti. A taka je vazda.

U bosnbjackom korpusu od odvratnih faca izdvojio bih onu doktoricu sto se vise, hvala bogu, ne bavi politikom - Amila Alikadic-Husovic. Za samara je fakat i prva dama u bosnjaka, ukljucujuci i one zenske bodygardove oko nje i... sjeticu se jos koje valjda.
Ali ima tu i finih hanuma. Jedna od njih je ona ministrica Borovac. Fincukasta, ali nekako neaktivna i neziva je i ona potpredsjednica FBiH,

Ima toga jos i gariba i finih pa eto, kontam kad imamo rubriku o voditeljicama sa televizija, mogli bi malo i na ovu temu...
Moenx

#24 Re: Zene u politici

Post by Moenx »

Pozdravljam ovu znacajnu inicijativu
dustaban

#25 Re: Zene u politici

Post by dustaban »

Moenx wrote:Pozdravljam ovu znacajnu inicijativu
:lol:
Locked