da li opravdavate, ako ne koji su argumenti protiv?
kako trudnoca u tinejdzerskim danima mijenja djevojku?
kako trudnoca mijenja tijelo (dok je se i ono samo jos uvijek mijenja)?
kako trudnoca utice na psihicko stanje tinejdzerke?
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
očinskilupiga_ocati wrote:kako gledate na ovaj problem?
Tuga pregolema, kad nena od 40 - 50 radja dijete i to prvoDioda wrote:Tuga pregolemaKad dijete radja dijete
Cisto sumnjam da bilo koja cura zeli da rodi tako mlada.Takva trudnoca je jednostavno greska u koracima
![]()
Zao mi je svake,a majke su krive sto ih nisu naucile nekim stvarima....
odakle ti to i odakle bas sa socioloskog gledista.sffovac wrote:Tuga pregolema, kad nena od 40 - 50 radja dijete i to prvoDioda wrote:Tuga pregolemaKad dijete radja dijete
Cisto sumnjam da bilo koja cura zeli da rodi tako mlada.Takva trudnoca je jednostavno greska u koracima
![]()
fatalno i po nju i po dijete, pa o tom fenomenu malo ko raspravlja
znam da je sa socioloskog gledista, najpovoljnije da majka bude od 18-21 godine stara, a predpostavljam da je i ova donja granica uzeta zbog punoljetstva, a inace da bi bila niza
e sada bi trebali naci nekog analiticara, da nam kaze koliko je prosjecna majka stara, pa da vidimo treba li nam tih 'dijete-a-mati' osoba da poprave prosjek
hehe ne znam za medicnisko, zato i nisam naveomamica papucarka wrote:odakle ti to i odakle bas sa socioloskog gledista.sffovac wrote:Tuga pregolema, kad nena od 40 - 50 radja dijete i to prvoDioda wrote:Tuga pregolemaKad dijete radja dijete
![]()
fatalno i po nju i po dijete, pa o tom fenomenu malo ko raspravlja
znam da je sa socioloskog gledista, najpovoljnije da majka bude od 18-21 godine stara, a predpostavljam da je i ova donja granica uzeta zbog punoljetstva, a inace da bi bila niza
e sada bi trebali naci nekog analiticara, da nam kaze koliko je prosjecna majka stara, pa da vidimo treba li nam tih 'dijete-a-mati' osoba da poprave prosjekDa si rekao medicinskog, pa nekako bi mi i bilo jasno...
Gle, neko je spreman na dijete i sa 18, a neko nije nikada. E jest da poslije 35 postoji niz dodatanih rizika, ali ne znaci da je zena vec baba u tim godinama i da ne treba radjat.
Skoro pricam sa svojim prijateljicama i slozile smo se da je ta granica majcinstva totalno promjerena. Danas zene najcesce radjaju u 30-im. Doso vakat da se mora skola zavrsit, obezbjedit egzistenica i da nije dovoljna samo jedna plata da bi se porodica formirala
Ja bih se samo nadovezao da mi trebaju i neke okvirne granice i rizici za "stare" mame. Koja je gornja granica gdje postoji velika vjerovatnoca da ce se trudnoca zavrsiti OK i da ne bi trebalo biti posljedica za majku i dijete?lupiga_ocati wrote:da li ima "medicinskog" osoblja na forumu?![]()
sad, s obzirom da mi treba ovo za neki rad na datu temu, postavio sam je sa namjerom da izvucem razmisljanja o tome kako se osoba mijenja psihicki/fizicki, koliko trudnoca promijeni tijelo, koje je jos u razvoju
zatim, u slucaju negativnog pogleda na temu trudnoce u tinejdzerskim godina- zasto protiv?
takodje, kada je trudnoca iznenadjenje, dosta tinejdzerki se odlucuje na abortus jer nisu spremne biti majke, zele zavrsiti skolu, osigurati posao..... u slucaju abortusa, kakve posljedice ostavlja isti?
nedavno je u jednom svedskom magazinu bio ogroman clanak, ne sjecam se svih podataka, ali mislim da je pisalo da rizik da ce dijete biti bolesno skace drasticno poslije 35 godine.sabanss wrote:Ja bih se samo nadovezao da mi trebaju i neke okvirne granice i rizici za "stare" mame. Koja je gornja granica gdje postoji velika vjerovatnoca da ce se trudnoca zavrsiti OK i da ne bi trebalo biti posljedica za majku i dijete?lupiga_ocati wrote:da li ima "medicinskog" osoblja na forumu?![]()
sad, s obzirom da mi treba ovo za neki rad na datu temu, postavio sam je sa namjerom da izvucem razmisljanja o tome kako se osoba mijenja psihicki/fizicki, koliko trudnoca promijeni tijelo, koje je jos u razvoju
zatim, u slucaju negativnog pogleda na temu trudnoce u tinejdzerskim godina- zasto protiv?
takodje, kada je trudnoca iznenadjenje, dosta tinejdzerki se odlucuje na abortus jer nisu spremne biti majke, zele zavrsiti skolu, osigurati posao..... u slucaju abortusa, kakve posljedice ostavlja isti?
Latifo wrote:sad vidjeh da ima pitanje i o abortusu...pa ilustracije radi, nama je profesorica pričala kako ide sama procedura abortusa, ugl. citiram "struže se unutrašnji sloj maternice (endometrij), sve dok se ne začuje zvuk 'praznog lonca' "..e sad što treba znati taj zvuk, pa da se zna kada prestati sa struganjem, da se ne bi oštetio slijedeći sloj... dakle uvijek postoji rizik da pacijentica ostane neplodna...
slazem se. a koliko raje kod nas koristi kontracepciju. da li uopste postoji edukacija u skolama o sexu, ljubavi, djeci, zastiti i slicnom?Dioda wrote:Abortusi su neopisiva glupost,i nijedno pametno i razumno zensko to sebi ne bi smjelo dozvoliti.Kod nas je ogroman broj djevojaka koje su imale makar jedan.Nazalost,abortirace najcesce maloljetnice,ipak je u tom car mladosti.Traume i fizicke posljedice.
pa, jebi ga, takve se stvari dese kad djeca ne znaju o cemu se radi. mislim, sve dok se kod nas misle da se "nasi" ne seksaju takvih ce dogadjaja biti. pored istorije religija treba uvesti i seksologiju u nastavu iz biologije ili drustva.Dioda wrote:Ma kakva edukacija u skolama,to definitivno ne postoji.Mada bi trebalo, i bilo bi sasvim normalno da nauce tu djecu sta je sta.Ali djaba,zivimo u jednoj primitivnoj sredini gdje je nemoguce takvo nesto organizovati.Cak i kad bi organizovali,to bi bilo nesto po principu ee ovo je zenski,ovo muski polni oragan,ovo je materica....i tako to.
Samnom je u skolu isla jedna djevojka koja je ostala trudna,ali nije smjela reci roditeljima.A oni,kao sto bi i vecina,nisu cak ni primijetili da je trudna.Na kraju se desilo da se djevojka pocela poradjati na praksi,nakon cega je njen otac napravio pravi skandal u skoli.Zatucani idiot.
Umjesto da mu je zenica objasnila djetetu neke stvari,on napravio ludilo od toga.
Zao mi je bilo cure,a njene bih roditelje palijom u glavu![]()
![]()
callmethebreeeze wrote:
da li uopste postoji edukacija u skolama o ljubavi