Umro Šefik Lojo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

alphonse kauders

#1 Umro Šefik Lojo

Post by alphonse kauders »

"Šefik Lojo, dugogodišnji direktor FDS-a, umro je sinoć u Kliničkom centru u Ljubljani. Lojo je bio uspješan privrednik, te je dobitnik brojnih priznanja. Za uspješan razvoj FDS-a, velike zasluge pripadaju upravo Šefiku Loji koji se na čelu te ugledne firme nalazio niz godina"

Oslobođenje

Hm, ne znam ni sam šta reći o ovom čovjeku. O mrtvima sve najbolje, ali mislim da do onolikog novca i nije stigao baš najlegalnijim putevima.
suad-sarajevo
Horoskop: sarajevski seljak

#2 Re: Umro Šefik Lojo

Post by suad-sarajevo »

Neka mu je vječni rahmet. :?
emra_a

#3 Re: Umro Šefik Lojo

Post by emra_a »

hmm pa dobro sta sad? jesi li otvorio temu da govoris o tome kako je postigao bogatstvo? kako god da je u zemlju ide onako kako je i rodjen-bez icega!

inna lillahi we inna ileyhi radzijun,Allah rahmetile
Alhemicarkaa

#4 Re: Umro Šefik Lojo

Post by Alhemicarkaa »

:sad:
sabanss

#5 Re: Umro Šefik Lojo

Post by sabanss »

emra_a wrote:hmm pa dobro sta sad? jesi li otvorio temu da govoris o tome kako je postigao bogatstvo? kako god da je u zemlju ide onako kako je i rodjen-bez icega!

Upravo, kada bi se ljudi cesce sjecali smrti puno bi bolji bili.
ZEKI-RIKI

#6 Re: Umro Šefik Lojo

Post by ZEKI-RIKI »

alphonse kauders wrote:"Šefik Lojo, dugogodišnji direktor FDS-a, umro je sinoć u Kliničkom centru u Ljubljani. Lojo je bio uspješan privrednik, te je dobitnik brojnih priznanja. Za uspješan razvoj FDS-a, velike zasluge pripadaju upravo Šefiku Loji koji se na čelu te ugledne firme nalazio niz godina"

Oslobođenje

Hm, ne znam ni sam šta reći o ovom čovjeku. O mrtvima sve najbolje, ali mislim da do onolikog novca i nije stigao baš najlegalnijim putevima.
O mrtvma sve najbolje.FDS je godinama nasa vodeca firma,a vala je i davao i kome je trebao i kome nije.Nema sporta koji nije gurao.......od Brace Vbanjuse i Bajramskog turnira do svih reprezentacija,ne znam ni jednu kulturnu manifestaciju da nisam vidio reklamu FDS.Naravno nije svoju lovu davao,ali imamo i durge velike drzavne firme,koji za sport ne daju banke.
Svaki /dugogodisnji/ radnik FDS-a ima vrijedne dionice,uvjek dobre i redovne plate............a za to ima i njegovih velikih zasluga.
Šeherzada
Location: Pod ovom kapom nebeskom i mojom dusom Bosanskom....

#7 Re: Umro Šefik Lojo

Post by Šeherzada »

:sad:
chuchumbamayumbe

#8 Re: Umro Šefik Lojo

Post by chuchumbamayumbe »

Iskreno, nikada nisam mogao svariti shupljak tipa "o mrtvima sve najbolje", jer se odmah sjetim mrtvog Milosevica, mrtvog Hitlera, pe nekako ne mogu da o svakom mrtvacu mislim isto, sve najbolje.
Naravno da ce ovi kojima je Lojo valjao i hranio ih da misle sve najbolje o njemu, isto kao sto i Hilmini ljudi misle o Hilmi i Fahrini o Fahri.
Uglavnom, svima ce nam jednog dana biti sasvim dovoljno metar-dva gline sa Vlakova.

http://www.bhdani.com/arhiva/226/t22610.shtml

Čija je Fabrika duhana Sarajevo?
Popušeno vlasništvo
On je bio jedan od onih vječnih, SDA-ovih direktora. Stanovnik raskošnog ureda za koji je vjerovao da je njegov, kao i fabrika u kojoj je radio. Šefik Lojo je svoju poziciju prvog čovjeka profitabilne Fabrike duhana Sarajevo plaćao donacijama za Stranku demokratske akcije, nabavkom oružja za AID, čak i uvođenjem duhanskog biznisa u onaj sa slatkišima. No, nakon bezbroj godina, i njegova je fotelja dobro zaljuljana. U FDS stigli su inspektori Finansijske policije, a većina dostupnih informacija govori kako će zajedno sa njima tvornički krug napustiti i Lojo. Zauvijek

Šefik Lojo - bošnjački Mijo Brajković

Unatoč činjenici da je prvostepenom presudom nadležnog suda osuđen na zatvorsku kaznu od dvije godine, Šefik Lojo je i dalje direktor Fabrike duhana Sarajevo, o čemu su Dani pisali u prošlom broju. Iako Vlada Federacije ima svoje predstavnike u Nadzornom odboru jedne od najprofitabilnijih bh. kompanija, još uvijek nije pokrenuta procedura za smjenu direktora osuđenog za kriminalno poslovanje. Istovremeno, u nadležnim tužilaštvima postoje veliki pritisci da se obustavi nekoliko istraga koje se vode protiv Loje, na osnovu više nego dovoljnih informacija o njegovoj povezanosti sa sarajevskim mafijaškim miljeom koji godinama ostvaruje milionske zarade na osnovu krijumčarenja, to jest neplaćanja dažbina na promet cigareta proizvedenih u sarajevskoj fabrici.

http://www.bhdani.com/default.asp?kat=f ... tekst_rb=3
Pouzdan trag istražiteljima o Lojinom kriminalu nalazi se u spisima u vezi s poslovima i ubistvom Taiba Torlakovića, za kojeg mnogi vjeruju da je ubijen ne kao žrtva obračuna u narkomafiji, već u duhanskoj mafiji. Upućeni vjeruju da je razlog zašto i Vlada Federacije i nadležno tužilaštvo ne reagiraju povodom ozbiljnih dokaza o Lojinom kriminalu - široka mreža Lojinih političkih i medijskih zaštitnika, koju je stvorio raspolažući profitom FDS-a kao svojom ličnom blagajnom. Javna je tajna da je Lojo, uz pomoć novca sa fabričkih računa, godinama bio jedan od najizdašnijih finansijera predizbornih kampanja Stranke demokratske akcije, dok su njenu prvu garnituru moćnika sačinjavali Edhem Bičakčić, Bakir Izetbegović i Timur Numić. Bit će zanimljivo pratiti hoće li se federalni premijer Ahmet Hadžipašić uhvatiti ukoštac sa Lojinim kriminalom, ili će Lojo i dalje imati status zaštićenog kriminalca, nešto poput "bošnjačkog Mije Brajkovića". (S.P.)

http://www.biznis.ba/index.php?option=c ... 2&Itemid=2
BH DANI : KAKO JE DIREKTOR FDS-A KUPIO PRIZNANICE DA JE IZNAD ZAKONA
brecko

#9 Re: Umro Šefik Lojo

Post by brecko »

error
Last edited by brecko on 03/06/2008 18:09, edited 1 time in total.
chuchumbamayumbe

#10 Re: Umro Šefik Lojo

Post by chuchumbamayumbe »

brecko wrote:nikada vama niko nije dobar. sta vas boli k..... kako je neko dosao do necega. ili reci rahmet mu dushi i odaj priznanje covjeku kao osobi ili prestanite srati.

Odlicno!
Odajem mu priznanje!
Neka mu je rahmet dusi i inna lillahi we inna ileyhi radzijun,Allah rahmetile.
alica.k

#11 Re: Umro Šefik Lojo

Post by alica.k »

"o mrtvima sve najbolje" je jedna od vecih gluposti. SVE PO ZASLUGAMA. a on bas nije zasluzio, sto javno, sto privatno... i ironicna je ta njegova smrt...
Alhemicarkaa

#12 Re: Umro Šefik Lojo

Post by Alhemicarkaa »

Zato smo mi tu, neprikosnoveni, da odrezemo svima prema zaslugi, i u svakom trenutku za svakog znamo koliko je i sta zasluzio. Zivjela inkvizicija.

Zalosno i licemjerno.
sarajevo63

#13 Re: Umro Šefik Lojo

Post by sarajevo63 »

Ovo
nikada vama niko nije dobar. sta vas boli k..... kako je neko dosao do necega. ili reci rahmet mu dushi i odaj priznanje covjeku kao osobi ili prestanite srati.
i dole napisano
nikad ne ide zajedno
Alhemicarkaa

#14 Re: Umro Šefik Lojo

Post by Alhemicarkaa »

kiki-miki wrote:čuj ironična smrt
nit je bio ratni zločinac nit je hodao po gradu ni ubijao nit je otimao od siromaha
jedna od rijetkih fabrika koja je čitav rat radila i opstala nakon rata
jedna od rijetkih čiji radnici još imaju dionice firme u kojoj rade
jedna od rijetkih fabrika koja ne odustaje i ne posustaje pod pritiskom uvoznih cigareta i nelojalnom i nefer tržištu kakvo je naše( a koje omogućavaju "naši" političari)
direktor koji je sabahile dolazio na posao(6.30)i koji se nije furao i profurivao s autima,odijelima i sponzorušama raznih vrsta(muških i ženskih)
I DA ZNAŠ NIKOM NE BIH POŽELILA DA SKONČA OD BOLESTI KAKVE JE ON IMAO
OSIM KARADŽIĆU I MLADIĆU
i jos bih dodala, jedna od rijetkih fabrika u kojoj su radnici voljeli i postovali svog direktora!

:sad: :sad: :sad: :sad: :sad:
ja.neron

#15 Re: Umro Šefik Lojo

Post by ja.neron »

alphonse kauders wrote:"Šefik Lojo, dugogodišnji direktor FDS-a, umro je sinoć u Kliničkom centru u Ljubljani. Lojo je bio uspješan privrednik, te je dobitnik brojnih priznanja. Za uspješan razvoj FDS-a, velike zasluge pripadaju upravo Šefiku Loji koji se na čelu te ugledne firme nalazio niz godina"

Oslobođenje

alfonso KUNDAK to ti je novi nick kolike bolan pare plata mu je bila 5.000 KM a zaslužio je i da mu bude 20 000 KM , dođi mu na dženazu i sve će ti se reći kakav je bio čovjek odbranio fabriku od države( čitaj ja tebi ti meni političara)
Qler

#16 Re: Umro Šefik Lojo

Post by Qler »

da mi je na ovom forumu naci samo jednu temu gdje se neko iz BiH spominje po dobrom. Niko, ali bas niko ne valja, fakta mi nije jasno.

N ulazim u to jel' bio u kriminalu ali znam par ljudi koji rade u FDS-u i sta da vam kazem, da im sad neko da milion mislim da ne bi dali otkaz. valjda to govori o firmi i njenom rukovodstvu...
Mikado

#17 Re: Umro Šefik Lojo

Post by Mikado »

inna lillahi we inna ileyhi radzijun,Allah rahmetile.

Šefik Lojo je zaslužio da ostane u najboljem sjećanju po onome što je uradio za ovaj grad.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#18 Re: Umro Šefik Lojo

Post by pici »

Jedan od najsposobnijih direktora u regionu,odbranio vlasnistvo radnickih dionica od drzave koja je htjela 100 % vlasnistvo.Kako god ga pojedini smatrali da je bio ovakav-onakav smatram samo jedno da je bio ljudina. :sad: :sad:
downtoearth

#19 Re: Umro Šefik Lojo

Post by downtoearth »

O mrtvima sve najbolje, ali mislim da do onolikog novca i nije stigao baš najlegalnijim putevima.
Haj prosvijetli nas neuke: koje bogatstvo? Šta to sve posjeduje u Sarajevu i šire?
in33sa

#20 Re: Umro Šefik Lojo

Post by in33sa »

Necu ulaziti u price oko Lojinog bogatstva, niti me trenutno zanimaju pro i contra stavovi.

Tek da kazem da u mojoj zgradi ima dosta stanova fabrike duhana, vecinom radnicki stanovi. Par zena koje su radile na traci, dakle obicne radnice, ova jedna je na dionicama dobila oko 100.000 KM (ako ne laze), tri imaju penziju po 600 KM, jedna dobila otpremninu par desetina hiljada KM.

Naravno da ga radnici FDS-a vole, i ja bi ga volio.

A jel bio posten ili nije, ne znam, znam tek da u ovoj drzavi posteni ljudi ne drze direktorske fotelje po deset-dvadeset godina u komadu.
Better Man

#21 Re: Umro Šefik Lojo

Post by Better Man »

FDS je jedna od rijetkih fabrika koja nije propala upravo zahvaljujući svom direktoru Loji. Prije koju sedmicu sam čitao u novinama o visini prosječne plaće u pojedinim firmama i u FDS je hiljadu i par stotina maraka što je itekako za respekt. Kad je ko vidio da su se radnici FDS žalili na plaće, da su štrajkovali, nikad. Mnogi političari su htjeli da stave pod svoju kontrolu FDS, ali nisu uspjeli i zato je Lojo bio bog među radnicima, jer im je sve dao i omogučio da žive život dostojan čovjeka. Da li je imao mutnih i kriminalnih radnji je sad ne bitno, bitno je da je jedan od rijetkih direktora, koje svoje radnike itekako cijenio i nije ih nikad prevario niti im je ostao i pfeninga dužan.
Ali_G

#22 Re: Umro Šefik Lojo

Post by Ali_G »

Nek' mu je vjecni rahmet. U ovih par dana koliko je proslo od njegove smrti nisam cuo da je neko rekao losu rijec za njega. Pored toga sto se borio za svoje radnike pomagao je i na drugim stranama. Ljudina!

Medjutim, mi ne bi bili mi kad ne bi popljuvali svoje. Jos da mu Bake posveti koju minuticu i da cirkus bude potpun. Fuj
in33sa

#23 Re: Umro Šefik Lojo

Post by in33sa »

Bake je poznat kao lik koji se bavi postenjacinama i smjesta im afere, a oni ni krivi ni duzni :-)

Drzava propala zbog postenjacina, a Bake na streljani :-)
strong69

#24 Re: Umro Šefik Lojo

Post by strong69 »

Qler wrote:da mi je na ovom forumu naci samo jednu temu gdje se neko iz BiH spominje po dobrom. Niko, ali bas niko ne valja, fakta mi nije jasno.
Apsolutno se slazem. Iz topica u topic kritikujemo i blatimo svakoga. Ja ne znam o kome se pozitivno pisalo.
Ali hajde, pomiricu se s tim da nam niko ne valja ali kako se odmah nade neko ko zna sve o svakome? Ovdje ima vise agenata CIA-e u FBI-a nego u USA koji znaju gdje je ko, sta je radio, s kim i kako? Pa fakat nema smisla bez odredenih konkretnih saznanja pisati takve stvari. Ako imate nesto onda je policija (kakva-takva) jedina prava adresa za vas istrazitelje.

Ja o Loji ne znam nista osim onoga vezanog za FDS i njegova brojna sponzorstva, clanstvo u UO FKS i veliku pomoc nasoj ekipi kao i sportu u BiH. Ostale price iz zute stampe ne znam a i ne zanimaju. Ako ko treba da zna i raspituje se to je zakonodavna, sudska i izvrsna vlast. Covjeka vise nema a ostalo...
Terenc

#25 Re: Umro Šefik Lojo

Post by Terenc »

Predratni šef servisa u FDS-u,KV radnik,a od 92 g. pa dalje Diretkor,dipl.inženjer,ugledan poslovni čovjek.(da nije tužno bilo bi smijesno) pa zar ima neko ko misli da je ovako nešto normala naravno ko ima nesto u glavi i ko je pismen koliko toliko.samo sto se zaboravi da se dole ne nosi ništa sa sobom. :evil:
Post Reply