Cigani
- ibrahim_tanovic
#1 Cigani
Pošto je Indija zemlja sa sve većim mogućnostima, posebno u IT sektoru, mislim da bi bilo vrlo pametno da se naši cigani priznaju kao Indijci i time postanu četvrti konstituvni narod Bosne i Hercegovine. Tako će problem barem jednog dijela "ostalih" biti riješen, a BiH profitirati od poboljšanja odnosa sa tom sve jačom i jačom zemljom Istoka.
Šta mislite o tome?
Šta mislite o tome?
Last edited by ibrahim_tanovic on 11/04/2008 15:59, edited 1 time in total.
- Maraschino
#2 Re: Cigani
ibrahim_tanovic wrote:Pošto je Indija zemlja sa sve većim mogućnostima, posebno u IT sektoru, mislim da bi bilo vrlo pametno da se naši cigani priznaju kao Indijci i time postanu četvrti konstituvni narod Bosne i Hercegovine. Tako će problem barem jednog dijela "ostalih" biti riješen, a BiH profitirati od poboljšanja odnosa sa tom sve jačom i jačom zemljom Istoka.
Šta mislite o tome?
sto bi mi njih priznavali kao Indijce kada ih mozemo priznati kao Rome
jer oni su nasa braca
- gospodar kuglastih munja
#3 Re: Cigani
Indijci su nacija i BiH ima diplomatske odnose sa Indijom , te ih i priznaje. Romi su narod i oni koji zive u BiH su dio njene nacije i vode se pod ostali, te su automatski i priznati kao manjina.
- Epitop
#4 Re: Cigani
Opet bi Stranka za BiH ponudila svoj kadar u liku i djelu Muharema Serbezovskog. 
- ibrahim_tanovic
#5 Re: Cigani
Ovaj komentar je previše ozbiljan, pa je suh. Navedene činjenice su itekako ispravne, ali se ovdje radi o nečem novom. Jedna nova ideja...gospodar kuglastih munja wrote:Indijci su nacija i BiH ima diplomatske odnose sa Indijom , te ih i priznaje. Romi su narod i oni koji zive u BiH su dio njene nacije i vode se pod ostali, te su automatski i priznati kao manjina.
Problem današnjih činjenica je što Indijaca u BiH nema mnogo, dok je Roma oduvijek bilo i biće. Moguće je da jednačina
Romi = Indijci
nije tačna, ali je tačno da su Romi najsličniji njima, pa mislim da oni ne bi imali problema kada bi postali Indijci, kao ni njihova matična zemlja Indija. Za taj narod bi ovo bila velika stvar, jer bi konačno postali narod koji ima svoju zemlju, kao što se to desilo sa npr. Jevrejima ili Bošnjacima, a nije se desilo sa npr. Palestincima ili sa Kurdama.
#6 Re: Cigani
Romi koji zive u BiH nisu dio Indijske nacije, vec dio Bosanske nacije te ih i ne mozes tretirati kao takve, kao Indijce.ibrahim_tanovic wrote:Ovaj komentar je previše ozbiljan, pa je suh. Navedene činjenice su itekako ispravne, ali se ovdje radi o nečem novom. Jedna nova ideja...gospodar kuglastih munja wrote:Indijci su nacija i BiH ima diplomatske odnose sa Indijom , te ih i priznaje. Romi su narod i oni koji zive u BiH su dio njene nacije i vode se pod ostali, te su automatski i priznati kao manjina.
Problem današnjih činjenica je što Indijaca u BiH nema mnogo, dok je Roma oduvijek bilo i biće. Moguće je da jednačina
Romi = Indijci
nije tačna, ali je tačno da su Romi najsličniji njima, pa mislim da oni ne bi imali problema kada bi postali Indijci, kao ni njihova matična zemlja Indija. Za taj narod bi ovo bila velika stvar, jer bi konačno postali narod koji ima svoju zemlju, kao što se to desilo sa npr. Jevrejima ili Bošnjacima, a nije se desilo sa npr. Palestincima ili sa Kurdama.
- ibrahim_tanovic
#7 Re: Cigani
Bosanska nacija? U kojem smo mi ovo vijeku? Zar to već postoji?gospodar kuglastih munja wrote:Romi koji zive u BiH nisu dio Indijske nacije, vec dio Bosanske nacije te ih i ne mozes tretirati kao takve, kao Indijce.
- milivoje
#8 Re: Cigani
To je isto kao da kazes da djeca koja boluju od Daunovog sindroma (mongoloidnog idiotizma) treba da se izjasnjavaju kao Mongoli...radi suradnje sa Mongolijom...a samo zato sto lice na njih.ibrahim_tanovic wrote:Ovaj komentar je previše ozbiljan, pa je suh. Navedene činjenice su itekako ispravne, ali se ovdje radi o nečem novom. Jedna nova ideja...gospodar kuglastih munja wrote:Indijci su nacija i BiH ima diplomatske odnose sa Indijom , te ih i priznaje. Romi su narod i oni koji zive u BiH su dio njene nacije i vode se pod ostali, te su automatski i priznati kao manjina.
Romi = Indijci
CCC...niđe veze
- Brunello
#9 Re: Cigani
gospodar kuglastih munja wrote:Romi koji zive u BiH nisu dio Indijske nacije, vec dio Bosanske nacije te ih i ne mozes tretirati kao takve, kao Indijce.ibrahim_tanovic wrote:Ovaj komentar je previše ozbiljan, pa je suh. Navedene činjenice su itekako ispravne, ali se ovdje radi o nečem novom. Jedna nova ideja...gospodar kuglastih munja wrote:Indijci su nacija i BiH ima diplomatske odnose sa Indijom , te ih i priznaje. Romi su narod i oni koji zive u BiH su dio njene nacije i vode se pod ostali, te su automatski i priznati kao manjina.
Romi = Indijci
tacno tako, cuj indijci.......ja sam slican poljaku, molim te zavedi me kao bosanskog poljaka.....boze svasta ima na ovom forumu.....
- ibrahim_tanovic
#10 Re: Cigani
Još jedna ideja!milivoje wrote:To je isto kao da kazes da djeca koja boluju od Daunovog sindroma (mongoloidnog idiotizma) treba da se izjasnjavaju kao Mongoli...radi suradnje sa Mongolijom...a samo zato sto lice na njih.
CCC...niđe veze
Problem je samo što takva djeca nemaju kultorološki veze sa Mongolijom. Možda to i nije tačno, jer ako te neko cijeli život zove "Mongo", jednog ćeš dana možda sjesti i početi se interesovati za njihov jezik, kulturu, običaje i religiju...
Jedan filozof je rekao: Govorite ljudima da su psi i oni će sigurno jednog dana početi lajati.
- milivoje
#11 Re: Cigani
Ooooooooooooooooooooooo Boze.ibrahim_tanovic wrote:Još jedna ideja!milivoje wrote:To je isto kao da kazes da djeca koja boluju od Daunovog sindroma (mongoloidnog idiotizma) treba da se izjasnjavaju kao Mongoli...radi suradnje sa Mongolijom...a samo zato sto lice na njih.
CCC...niđe veze
Problem je samo što takva djeca nemaju kultorološki veze sa Mongolijom. Možda to i nije tačno, jer ako te neko cijeli život zove "Mongo", jednog ćeš dana možda sjesti i početi se interesovati za njihov jezik, kulturu, običaje i religiju...
Jedan filozof je rekao: Govorite ljudima da su psi i oni će sigurno jednog dana početi lajati.
Da nije tragicno bilo bi komicno.
:smajlikojisebipucauusta:
#12 Re: Cigani
Ali se slazem u jednom, da Romima treba omoguciti sva prava kao i ostalima, pa mozda i vise od toga zato sto su manjina. Volio bih ih vidjeti sa kompjuterima, obrazovane , zaposlene i vrijedne clanove zajednice. A kad ti zatreba kulture i pjesme , e, onda cemo medju rome. To je narod koji ja volim i cjenim. 
- Bosanac sa dna kace
#13 Re: Cigani
da zaprdiM i ja koju; OVA IDEJA NIJE LOSA, AL MISLIM DA BI NAM SAD ZA SAD BILO NAJBOLJE PRIZNAT KINEZE KAO KONSTITUTIVAN NAROD
- vjesticanametli
#14 Re: Cigani
i dati im entitet, a naslov teme prepraviti i napisati romi 
- Dioda
#15 Re: Cigani
Djeca sa Daunovim sindromom da se zainteresuju za Mongolski jezik,kulturu ??????????ibrahim_tanovic wrote:Još jedna ideja!milivoje wrote:To je isto kao da kazes da djeca koja boluju od Daunovog sindroma (mongoloidnog idiotizma) treba da se izjasnjavaju kao Mongoli...radi suradnje sa Mongolijom...a samo zato sto lice na njih.
CCC...niđe veze
Nije tebi dobro