"Žena i pravo": Svaka treća Blučanka prebijena

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Sting

#1 "Žena i pravo": Svaka treća Blučanka prebijena

Post by Sting »

NASILJE Nevladina organizacija "Žena i pravo" iznosi podatke dobivene posredstvom svoga SOS telefona

Svaka treća Banjalučanka kod kuće dobiva batine

BANJA LUKA - Nasilje u obitelji u našem društvu i dalje se "čuva" u krugu porodice i skriva od očiju drugih, pa je nemoguće precizno utvrditi koliko je žena svekodnevno zlostavljano. Po podacima nevladine organizacije "Žena i pravo", dnevno posredstvom njihova SOS telefona pomoć zatraži između tri i pet Banjalučanki, žrtvi nasilja u obitelji. Na njihov SOS telefon od 1997. do danas javilo se više od 5000 žena koje su žrtve obiteljskog nasilja. Najčešće žrtve nasilja su žene, a nisu rijetki primjeri da su i djeca izložena fizičkom i psihičkom nasilju.
Porazni su podaci Udruženja obiteljskoh terapeuta "Pro-familija", po kojima se u Banjoj Luci svaka treća obitelj susreće s nasiljem. U Službi hitne pomoći tvrde da ponekad dvije ili tri žene dnevno zatraže pomoć jer su pretučene. Žene koje dolaze u tu službu jedino traže da im se zaliječe rane, a većina ih se nikad nije obraćala nekoj organizaciji koja se bavi problemom nasilja u obitelji, ili policiji.

Niti deset posto žena ne obraća se policiji zbog ozljeda koje im nanesu muževi. Zatraže zdravstvenu pomoć jer su to teže rane i na tome se sve završi. Zlostavljane žene zasad se najčešće vraćaju nasilniku ili idu ostalim članovima obitelji, a neke napuste zajednicu i same pronalaze smještaj. Problem u takvim slučajevima je što je većina tih žena financijski nesamostalna, a "sigurna kuća" u Banjoj Luci ne postoji. Aktivnosti za njezino otvaranje preduzela je nevladina organizacija "Udružene žene", ali iako je sagrađena, nedostaje novac za unutrašnje uređenje, namještaj i ostale potrepštine.

Žene koje su žrtve nasilja pomoć mogu za sada zatražiti u uredu "Žena i pravo", zajedničkog programa "Udruženih žena" i "Helsinškog parlamenta građana", koje im pružaju pravne i psihološke savjete. Iako je nasilno ponašanje u RS krivično sankcionirano, većini nasilnika sud određuje uvjetne kazne, zbog čega su i dalje prijetnja žrtvama nasilja.
micika

Post by micika »

A sta je sa muskarcima koje zene svakodnevno zlostavljaju :roll: :-?
Sting

Post by Sting »

micika wrote:A sta je sa muskarcima koje zene svakodnevno zlostavljaju :roll: :-?
sta da ti kazem osim vrlo pametan i vrlo prikladan odgovor na temu si dala.

ali mozda to shvatis kad jednom budes teturala u sljivama i zatvorenog oka.
micika

Post by micika »

Sting daleko od toga da sam sarkasticna.Naprotiv,zao mi je svih zena koje to prozivljavaju.Ali hocu da kazem da ima i muskaraca koji su ponekad zrtve :(

Ne dao Bog nikome :sad:
CiCiban

Post by CiCiban »

to nije problem samo jednoga grada!! a telefoni ..pa mislim da zaista ne mogu puno pomoci :sad: ..
znate sta? :? umjesto vremena uzalud protracenog na casove iz lijepog ponazanja za Balkanske Muzjake :-? .. predlazem gomilu besplatnih casova kung-fu-a za zensku populaciju balkana :)
:x :x pa da vide kako Musa dere jarca !!!!!111 i da li ce se neko usuditi da udari dvaput zenu :x
Glumica

Post by Glumica »

evo ja cu zainteresiranim drzati besplatno casove samoodbrane... :D
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

Glumica wrote:evo ja cu zainteresiranim drzati besplatno casove samoodbrane... :D
..evo ja sam zainteresovana za samoodbranu :D :D
BECHO

Post by BECHO »

Ma nije to ba istina, to su 'primitivni' muslimani zlostavljali zene u Banja Luci kako bi optuzili 'nevine' srpske muzjake! ;)

:D
bosniaque

Post by bosniaque »

nebeski narod pa sada i zene poceli da biju bre! :D
zijancer

Post by zijancer »

bijes li ti Ca ? hmmmmmm ? :P
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

Soul_Sista wrote:
Glumica wrote:evo ja cu zainteresiranim drzati besplatno casove samoodbrane... :D
..evo ja sam zainteresovana za samoodbranu :D :D
navratite do BL da pokupite kakvog siledziju za sparing-partnera :D :D
airwing

Post by airwing »

Image

Image
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

:D
airwing

Post by airwing »

;)

(dok ga revnosni "demokrata" ne pobriše)
Last edited by airwing on 04/09/2004 02:08, edited 1 time in total.
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

airwing wrote:;)

(dok ka revnosni "demokrata" ne pobriše)
a ja budala podrzavam kerry-ja :D :D
airwing

Post by airwing »

Jesi li u US ozbiljno?
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

nisam, jarane, u Sarajevu sam

to za Kerry-ja onako rekoh, da se nadovezem na tvoje rijeci
Murinjo

Post by Murinjo »

Lijepe ste slike nasli,e da je vase vahabite uslikati...Ali oni bi se isprepadali fotoaparata i pobjegli.Sjajne podatke nalazite,jesu iz avaza
wxy

Post by wxy »

Murinjo wrote:Lijepe ste slike nasli,e da je vase vahabite uslikati...Ali oni bi se isprepadali fotoaparata i pobjegli.Sjajne podatke nalazite,jesu iz avaza

A sto te to pogadjaju tako te slike.
Istina boli jelde Murinjo.
vučko

Post by vučko »

Jedan mali komentar: Ova tema nema nikakve, ali bas NIKAKVE veze sa nacionalizmom. Zar je stvarno potrebno da se uvucemo (opet) u neko nacionalno prepucavanje? :?
violentjack

Post by violentjack »

:lol: :lol: Jebi ga tu sliku bi trebao neko postaviti u stormfrontu..da se vidi kako su Srbi rasno cisti :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

vučko wrote:Jedan mali komentar: Ova tema nema nikakve, ali bas NIKAKVE veze sa nacionalizmom. Zar je stvarno potrebno da se uvucemo (opet) u neko nacionalno prepucavanje? :?
u pravu si, vucko, tema nema veze sa nacionalizmom
sigurno je da polozaj zene jeste donekle, ali ne bitno razlicit na pojedinim dijelovima Balkana
siguran sam da bi se jedan dio balkanske populacije rado nadmetao u tome ko je od njih bolji prema zenama, dok bi drugima u isto vrijeme ispod casti bilo svako nadmetanje od onog ko bolje tuce svoju zenu :sad:
ono sto je simptomaticno za BL, ako je zaista omjer tamo prijeratnih 7:1 u korist zena ili, kako neki kazu, sadasnjih 12:1, jeste da, imajuci u vidu taj omjer, jedan muskarac u prosjeku tuce dvije ili tri zene :sad:
airwing

Post by airwing »

LudoALudjiJA wrote: jeste da, imajuci u vidu taj omjer, jedan muskarac u prosjeku tuce dvije ili tri zene :sad:
Zanimljiva opaska :-)
mrmot

Post by mrmot »

Onaj je baš lijepo zagrlio janjce, ne izgleda mi kao da tu ima porodičnog nasilja. (Možda neko malo klanje povremeno.)
Sting

Post by Sting »

mrmot wrote:Onaj je baš lijepo zagrlio janjce, ne izgleda mi kao da tu ima porodičnog nasilja. (Možda neko malo klanje povremeno.)
dobro krmote drzi se teme.

samo nal nisi snimio jos audio poruku? :D
Post Reply