"Žena i pravo": Svaka treća Blučanka prebijena
-
Sting
#1 "Žena i pravo": Svaka treća Blučanka prebijena
NASILJE Nevladina organizacija "Žena i pravo" iznosi podatke dobivene posredstvom svoga SOS telefona
Svaka treća Banjalučanka kod kuće dobiva batine
BANJA LUKA - Nasilje u obitelji u našem društvu i dalje se "čuva" u krugu porodice i skriva od očiju drugih, pa je nemoguće precizno utvrditi koliko je žena svekodnevno zlostavljano. Po podacima nevladine organizacije "Žena i pravo", dnevno posredstvom njihova SOS telefona pomoć zatraži između tri i pet Banjalučanki, žrtvi nasilja u obitelji. Na njihov SOS telefon od 1997. do danas javilo se više od 5000 žena koje su žrtve obiteljskog nasilja. Najčešće žrtve nasilja su žene, a nisu rijetki primjeri da su i djeca izložena fizičkom i psihičkom nasilju.
Porazni su podaci Udruženja obiteljskoh terapeuta "Pro-familija", po kojima se u Banjoj Luci svaka treća obitelj susreće s nasiljem. U Službi hitne pomoći tvrde da ponekad dvije ili tri žene dnevno zatraže pomoć jer su pretučene. Žene koje dolaze u tu službu jedino traže da im se zaliječe rane, a većina ih se nikad nije obraćala nekoj organizaciji koja se bavi problemom nasilja u obitelji, ili policiji.
Niti deset posto žena ne obraća se policiji zbog ozljeda koje im nanesu muževi. Zatraže zdravstvenu pomoć jer su to teže rane i na tome se sve završi. Zlostavljane žene zasad se najčešće vraćaju nasilniku ili idu ostalim članovima obitelji, a neke napuste zajednicu i same pronalaze smještaj. Problem u takvim slučajevima je što je većina tih žena financijski nesamostalna, a "sigurna kuća" u Banjoj Luci ne postoji. Aktivnosti za njezino otvaranje preduzela je nevladina organizacija "Udružene žene", ali iako je sagrađena, nedostaje novac za unutrašnje uređenje, namještaj i ostale potrepštine.
Žene koje su žrtve nasilja pomoć mogu za sada zatražiti u uredu "Žena i pravo", zajedničkog programa "Udruženih žena" i "Helsinškog parlamenta građana", koje im pružaju pravne i psihološke savjete. Iako je nasilno ponašanje u RS krivično sankcionirano, većini nasilnika sud određuje uvjetne kazne, zbog čega su i dalje prijetnja žrtvama nasilja.
Svaka treća Banjalučanka kod kuće dobiva batine
BANJA LUKA - Nasilje u obitelji u našem društvu i dalje se "čuva" u krugu porodice i skriva od očiju drugih, pa je nemoguće precizno utvrditi koliko je žena svekodnevno zlostavljano. Po podacima nevladine organizacije "Žena i pravo", dnevno posredstvom njihova SOS telefona pomoć zatraži između tri i pet Banjalučanki, žrtvi nasilja u obitelji. Na njihov SOS telefon od 1997. do danas javilo se više od 5000 žena koje su žrtve obiteljskog nasilja. Najčešće žrtve nasilja su žene, a nisu rijetki primjeri da su i djeca izložena fizičkom i psihičkom nasilju.
Porazni su podaci Udruženja obiteljskoh terapeuta "Pro-familija", po kojima se u Banjoj Luci svaka treća obitelj susreće s nasiljem. U Službi hitne pomoći tvrde da ponekad dvije ili tri žene dnevno zatraže pomoć jer su pretučene. Žene koje dolaze u tu službu jedino traže da im se zaliječe rane, a većina ih se nikad nije obraćala nekoj organizaciji koja se bavi problemom nasilja u obitelji, ili policiji.
Niti deset posto žena ne obraća se policiji zbog ozljeda koje im nanesu muževi. Zatraže zdravstvenu pomoć jer su to teže rane i na tome se sve završi. Zlostavljane žene zasad se najčešće vraćaju nasilniku ili idu ostalim članovima obitelji, a neke napuste zajednicu i same pronalaze smještaj. Problem u takvim slučajevima je što je većina tih žena financijski nesamostalna, a "sigurna kuća" u Banjoj Luci ne postoji. Aktivnosti za njezino otvaranje preduzela je nevladina organizacija "Udružene žene", ali iako je sagrađena, nedostaje novac za unutrašnje uređenje, namještaj i ostale potrepštine.
Žene koje su žrtve nasilja pomoć mogu za sada zatražiti u uredu "Žena i pravo", zajedničkog programa "Udruženih žena" i "Helsinškog parlamenta građana", koje im pružaju pravne i psihološke savjete. Iako je nasilno ponašanje u RS krivično sankcionirano, većini nasilnika sud određuje uvjetne kazne, zbog čega su i dalje prijetnja žrtvama nasilja.
- CiCiban
to nije problem samo jednoga grada!! a telefoni ..pa mislim da zaista ne mogu puno pomoci
..
znate sta?
umjesto vremena uzalud protracenog na casove iz lijepog ponazanja za Balkanske Muzjake
.. predlazem gomilu besplatnih casova kung-fu-a za zensku populaciju balkana
pa da vide kako Musa dere jarca !!!!!111 i da li ce se neko usuditi da udari dvaput zenu 
znate sta?
- Soul_Sista
..evo ja sam zainteresovana za samoodbranuGlumica wrote:evo ja cu zainteresiranim drzati besplatno casove samoodbrane...
-
LudoALudjiJA
navratite do BL da pokupite kakvog siledziju za sparing-partneraSoul_Sista wrote:..evo ja sam zainteresovana za samoodbranuGlumica wrote:evo ja cu zainteresiranim drzati besplatno casove samoodbrane...![]()
-
LudoALudjiJA
a ja budala podrzavam kerry-jaairwing wrote:
(dok ka revnosni "demokrata" ne pobriše)
-
LudoALudjiJA
nisam, jarane, u Sarajevu sam
to za Kerry-ja onako rekoh, da se nadovezem na tvoje rijeci
to za Kerry-ja onako rekoh, da se nadovezem na tvoje rijeci
-
violentjack
-
LudoALudjiJA
u pravu si, vucko, tema nema veze sa nacionalizmomvučko wrote:Jedan mali komentar: Ova tema nema nikakve, ali bas NIKAKVE veze sa nacionalizmom. Zar je stvarno potrebno da se uvucemo (opet) u neko nacionalno prepucavanje?
sigurno je da polozaj zene jeste donekle, ali ne bitno razlicit na pojedinim dijelovima Balkana
siguran sam da bi se jedan dio balkanske populacije rado nadmetao u tome ko je od njih bolji prema zenama, dok bi drugima u isto vrijeme ispod casti bilo svako nadmetanje od onog ko bolje tuce svoju zenu
ono sto je simptomaticno za BL, ako je zaista omjer tamo prijeratnih 7:1 u korist zena ili, kako neki kazu, sadasnjih 12:1, jeste da, imajuci u vidu taj omjer, jedan muskarac u prosjeku tuce dvije ili tri zene