Reforma policije u BiH

Post Reply
ViktorLedenica

#1 Reforma policije u BiH

Post by ViktorLedenica »

U ovoj cijeloj prici o reformi policije u BiH ima jedna stvar koju ne razumijem: Da li je policija distrikta Brcko samostalna ili ne? I dalje ako jeste, tj.. ako ima svoju teritoriju, to onda znaci da je policija RS-a kao i cijela RS iz dva dijela. Ili sam ja to malo pobunjo?
uživo

#2 Re: Reforma policije u BiH

Post by uživo »

ViktorLedenica wrote:U ovoj cijeloj prici o reformi policije u BiH ima jedna stvar koju ne razumijem: Da li je policija distrikta Brcko samostalna ili ne? I dalje ako jeste, tj.. ako ima svoju teritoriju, to onda znaci da je policija RS-a kao i cijela RS iz dva dijela. Ili sam ja to malo pobunjo?
Čeka se konačna odluka o za Brčko :D
zavrzlama

#3 Re: Reforma policije u BiH

Post by zavrzlama »

ViktorLedenica wrote:U ovoj cijeloj prici o reformi policije u BiH ima jedna stvar koju ne razumijem: Da li je policija distrikta Brcko samostalna ili ne? I dalje ako jeste, tj.. ako ima svoju teritoriju, to onda znaci da je policija RS-a kao i cijela RS iz dva dijela. Ili sam ja to malo pobunjo?
interesantno pitanje...Policija Brcko Distrikta je nezavisna policija ode ostale dvije policije u BIH....i funkcionise 10x bolje od entitetskih policija..

Medjutim velikosrbi jos uvijek vjeruju da je Distrikt dio rs-a..isto sto vjeruju da BIH nije drzava,nego eksperiment na cekanju do monacne podjele..

Brcko distrikt i konacna odluka o istom ce biti kraj iluzija o podjeli BIH..ili kraj iluzija da je BIH cjelovita i nedjeljiva drzava..

Ishod Kosova ce reci sta i kako..
zavrzlama

#4 Re: Reforma policije u BiH

Post by zavrzlama »

zavrzlama wrote:
interesantno pitanje...Policija Brcko Distrikta je nezavisna policija od ostale dvije policije u BIH....i funkcionise 10x bolje od entitetskih policija..

Medjutim velikosrbi jos uvijek vjeruju da je Distrikt dio rs-a..isto sto vjeruju da BIH nije drzava,nego eksperiment na cekanju do konacne podjele..

Brcko distrikt i konacna odluka o istom ce biti kraj iluzija o podjeli BIH..ili kraj iluzija da je BIH cjelovita i nedjeljiva drzava..

uživo

#5 Re: Reforma policije u BiH

Post by uživo »

zavrzlama wrote:
interesantno pitanje...Policija Brcko Distrikta je nezavisna policija ode ostale dvije policije u BIH....i funkcionise 10x bolje od entitetskih policija..

Medjutim velikosrbi jos uvijek vjeruju da je Distrikt dio rs-a..isto sto vjeruju da BIH nije drzava,nego eksperiment na cekanju do monacne podjele..

Samo dogovor sve tri strane ma kakav on bio može donijeti boljitak svima,a ne nametanja sa strane
Liberalism

#6 Re: Reforma policije u BiH

Post by Liberalism »

uživo wrote:
zavrzlama wrote:

Samo dogovor sve tri strane ma kakav on bio može donijeti boljitak svima,a ne nametanja sa strane
Ko li tebe tako dobro nauci. Znaci i dogovor sve tri strane da se medjusobno poubijaju ce donijeti veci boljitak nego nametanje rjesenja s vana..

bas me interesuje razumijete li vi ista sto napisete ili samo onako ofrlje kupite neke citate i ponavljate ih u nedogled...
savrseni krug

#7 Re: Reforma policije u BiH

Post by savrseni krug »

uživo wrote:
zavrzlama wrote:

samo kvalitetno rjesenje moze donijeti boljitak svima pa makar i bilo nametnuto.Ali ako reforma bude plod politickog mesetarenja,resetarenja,ustupaka na principu ti nama mirnu bosnu bez peripetija,mi tebi entitsku policiju koja ce sluziti kriminalnim grupama i kojim ces ti opet dobiti izbore onda ebo tu reformu pa makar se i dogovorili
zavrzlama

#8 Re: Reforma policije u BiH

Post by zavrzlama »

samo kvalitetno rjesenje moze donijeti boljitak svima pa makar i bilo nametnuto.Ali ako reforma bude plod politickog mesetarenja,resetarenja,ustupaka na principu ti nama mirnu bosnu bez peripetija,mi tebi entitsku policiju koja ce sluziti kriminalnim grupama i kojim ces ti opet dobiti izbore onda ebo tu reformu pa makar se i dogovorili
Upravo tako samo da dodam..

Medjunarodna zajednica ce podilaziti velikosrbima i nametati polovna rjesenja sve dok bosnjaci u BIH budu izricito trazili svoj put u cjelovitoj BIH bez obzira na unutrasnje uredjenje...onog dana kad bosnjaci kao narod pocnu pricu o podjeli BIH i stvaranje muslimanske drzave u BIH..tek tad ce MZ poceti ozbiljnije da se bavi BIH i pocet ce da jaca BIH i njeno uredjenje...pametni ce skontati na sta se misli..
.[/size]
klif

#9 Re: Reforma policije u BiH

Post by klif »

Zavrzlama, otkud ovakva suštinska promjena stavova?
uživo

#10 Re: Reforma policije u BiH

Post by uživo »

Nametnuto riješenje nikad nije bilo dugog vijeka,o tome ti pričam :D
uživo

#11 Re: Reforma policije u BiH

Post by uživo »

zavrzlama wrote:

Medjunarodna zajednica ce podilaziti velikosrbima i nametati polovna rjesenja sve dok bosnjaci u BIH budu izricito trazili svoj put u cjelovitoj BIH bez obzira na unutrasnje uredjenje...onog dana kad bosnjaci kao narod pocnu pricu o podjeli BIH i stvaranje muslimanske drzave u BIH..tek tad ce MZ poceti ozbiljnije da se bavi BIH i pocet ce da jaca BIH i njeno uredjenje...pametni ce skontati na sta se misli..
.[/size]
To što ti pišeš je legalno i legitimno pravo da misliš razmišljaš ali ti ko da si prespavao 20-tak godina.Realnost je nešto sasvim drugačija,nije BiH samo Sarajevo,Tuzla,Zenica,Bihać...BiH je i B.Luka,Prijedor,W.Mostar,Foča,Trebinje,Bijeljina,Široki Brijeg...a tamo baš ne razmišljaju tako.Naprotiv. :D
savrseni krug

#12 Re: Reforma policije u BiH

Post by savrseni krug »

zavrzlama wrote:

.[/size]
ima i ova svoje zasto...
samo bi taj bosnjacki secesionizam progutao bosnjake kao narod,jer bi se drzava svela na sa-ze avliju totalno neprofitabilnu
izumrli bi jako brzo
svjesni su toga kolko god niceg nebili svejesni bosnjacki lideri,inace bi se se davno podjelili
savrseni krug

#13 Re: Reforma policije u BiH

Post by savrseni krug »

uživo wrote:Nametnuto riješenje nikad nije bilo dugog vijeka,o tome ti pričam :D
upravo diametralno
lose rjesenje nikad nije bilo dugog vijeka
a naravno da bi mile bio protiv dobrog nametnutog rjesenja jer mu onda ne gine dugogodisnji zatvor,zato se u principu i ne slaze s dobrim stvarima
alphonse kauders

#14 Re: Reforma policije u BiH

Post by alphonse kauders »

Meni je muka od termina "reforma policije" - toliko su mi ogadili tu temu, da mi je defacto svejedno koji će rezulat ovi pregovori dati.
Drago mi je jedino da se pokazalo za koju gomilu nesposobnjakovića i ublehaša smo mi glasali.
zavrzlama

#15 Re: Reforma policije u BiH

Post by zavrzlama »

nije promjena stavova,nego treba razumjeti ovo sto sam napisao...hajdi da objasnim...

Mz je na podmukao i licemjeran nacin prihvatila cinjenicu da je bosnjacima kao najbrojnijem narodu opstanak BIH nesto od cega im zavisi bioloski opstanak (sto je skoro i tacno)a ta ista MZ zna da velikosrbi imaju za cilj podjelu BIH..sad su oni izracunali da su najslabija karika u lancu raspada SFRJ bas bosnjaci kojima se od nekih evropskih zemalja natura hipoteka potencijalnih terorista jer zaboga bosnjaci=muslimani=teroristi..i onda su upali u klopku velikosrba gdje odrzavaju BIH u zivotu samo iz razloga sto podjelom BIH se stvara muslimanska drzava a kojoj se EU toliko odupire a nisu spremni da kazne zlocine u BIH i neutralisu nepravdu i poniste rezultate rata..jer opet ponistenje nepravde i rezultata rata i nazivanje stvari pravim imenom = scenario hrvatskih srba...i onda MZ krece sa tezom"bosnjaci ce prihvatiti nepravdu,pomirit se sa rezultatima rata i pristat da se pola BIH svojata kao srpsko vlasnistvo" u zamjenu da MZ osigura da bar BIH ostane clanica OUN a da unutrasnje uredjenje bude u korist onih koji su htjeli da BIH nestane..

E sad dolazimo do onog najinteresantnijeg...BIH hrvati ne zele da budu taoci te politike...srbima nije dovoljno da zadrze rezultate rata ali da zauvijek ostanu u drzavi BIH koja je clanica OUN..a bosnjaci koji su i ljudstvom ,teritorijalno i moralno najvise osteceni ne vide zamjenu za sve ovo navedeno u cinjnici da ce BIH ostati u svojim granicama ali bez zastite bosnjaka van onih 25% teritorije( rs i zapdna Hercegovina)..

Sad MZ pokusava kilavim,polovnim i naklonjnjenim velikosrbima reformama da napravi BIH normalnom drzavom sto se nazalost pokazalo kontraproduktivnim i oni ne zeleci da priznaju poraz idu jos dublje u ponor i opet sve lome preko bosnjackih i hrvatskih ledja kao najslabijih karika iscekujuci da velikosrbi dodju tobe i kasnije prihvate ono sto trenutno odbijaju....a sve to radi toga sto odlazak Kosova nije prihvacen od strane Srbije onakom kako su oni planirali...poenta svega je da ovako ne ide ..treba nesto mijenjati.... a sta...pa ono sto sam naveo u onom postu sa povecanim slovima...
Last edited by zavrzlama on 24/03/2008 21:15, edited 2 times in total.
Bihac_4_ever

#16 Re: Reforma policije u BiH

Post by Bihac_4_ever »

Zavrzlama svaka cast za ovaj post!!!!!!!!
Liberalism

#17 Re: Reforma policije u BiH

Post by Liberalism »

uživo wrote:Nametnuto riješenje nikad nije bilo dugog vijeka,o tome ti pričam :D
Rijesenje se i zove ono pitanje koje kojim je donesena odluka unutar odredjene grupe. Ali nikada za to rjesenje ne moze biti postignut konsenzus, bez obzira koliko velika grupa bila. Drugim rijecima nikada svi nece biti podjednako zadovoljni. Oni koji se razumiju to odavno prepoznaju u onome sto se slobodno zove teorem nemogucnosti koji govori da je rjesenje u kojem bi svi mogli biti zadovoljni nemoguce. Ovu nekonzistentnost nastoje zloupotrijebiti samo ljudi skloni totalitarizmu tvrdeci da oni predstavljaju interese oko kojih postoji konsenzus, obmanjujuci javnost vodeci se starom teorijom (vjerovatno marxovom) da drustvo utjece na svjest pojedinca a ne obratno.

Kakvo bi to bilo samo rjesenje policije o kojem bi svi ljudi bili zadovoljni?? Vjerujem da ti koji tako nesto tvrde za dokaz mogu donijeti i potpise kriminalaca da su za takvu reformu policije. Na zalost obzirom na sklonost kriminalu ljudske vrste i poziciji na kojoj se nalazi na evulucijskoj ljestvici, vrlo lako moglo biti dokazano da je konsenzus jedino moguc ukoliko su se svi clanovi takve grupe priklonili alternativi koja bi najvise odgovarala kriminalcima. Da se to kojim slucajem nije desilo da su ovi drugi ubjedili kriminalce u suprotno?

Mene samo cudi sa kakvim glupostima ovi brane svoje stavove to je katastrofa. Pa da ste u strucnoj skoli pali bi na testu kreativnosti ukoliko bi ovakve i slicne tvrdnje napisali na papir.
Frankyee

#18 Re: Reforma policije u BiH

Post by Frankyee »

Vratimo se na temu, po toj "Mostarskoj Deklaraciji" sta je namijenjeno za policiju Brcko distrikta??
Frankyee

#19 Re: Reforma policije u BiH

Post by Frankyee »

zavrzlama wrote:
nije promjena stavova,nego treba razumjeti ovo sto sam napisao...hajdi da objasnim...

Mz je na podmukao i licemjeran nacin prihvatila cinjenicu da je bosnjacima kao najbrojnijem narodu opstanak BIH nesto od cega im zavisi bioloski opstanak (sto je skoro i tacno)a ta ista MZ zna da velikosrbi imaju za cilj podjelu BIH..sad su oni izracunali da su najslabija karika u lancu raspada SFRJ bas bosnjaci kojima se od nekih evropskih zemalja natura hipoteka potencijalnih terorista jer zaboga bosnjaci=muslimani=teroristi..i onda su upali u klopku velikosrba gdje odrzavaju BIH u zivotu samo iz razloga sto podjelom BIH se stvara muslimanska drzava a kojoj se EU toliko odupire a nisu spremni da kazne zlocine u BIH i neutralisu nepravdu i poniste rezultate rata..jer opet ponistenje nepravde i rezultata rata i nazivanje stvari pravim imenom = scenario hrvatskih srba...i onda MZ krece sa tezom"bosnjaci ce prihvatiti nepravdu,pomirit se sa rezultatima rata i pristat da se pola BIH svojata kao srpsko vlasnistvo" u zamjenu da MZ osigura da bar BIH ostane clanica OUN a da unutrasnje uredjenje bude u korist onih koji su htjeli da BIH nestane..

E sad dolazimo do onog najinteresantnijeg...BIH hrvati ne zele da budu taoci te politike...srbima nije dovoljno da zadrze rezultate rata ali da zauvijek ostanu u drzavi BIH koja je clanica OUN..a bosnjaci koji su i ljudstvom ,teritorijalno i moralno najvise osteceni ne vide zamjenu za sve ovo navedeno u cinjnici da ce BIH ostati u svojim granicama ali bez zastite bosnjaka van onih 25% teritorije( rs i zapdna Hercegovina)..

Sad MZ pokusava kilavim,polovnim i naklonjnjenim velikosrbima reformama da napravi BIH normalnom drzavom sto se nazalost pokazalo kontraproduktivnim i oni ne zeleci da priznaju poraz idu jos dublje u ponor i opet sve lome preko bosnjackih i hrvatskih ledja kao najslabijih karika iscekujuci da velikosrbi dodju tobe i kasnije prihvate ono sto trenutno odbijaju....a sve to radi toga sto odlazak Kosova nije prihvacen od strane Srbije onakom kako su oni planirali...poenta svega je da ovako ne ide ..treba nesto mijenjati.... a sta...pa ono sto sam naveo u onom postu sa povecanim slovima...
Tvoj post ima svoju logiku ali to je moglo proci 95 do 97. Sada vjetar duva u leda Dodiku i jedino sto on odluci moze proci. I Bosnjaci i Hrvati (politicari) su se pokazali totalno nesposobni. Dodik bi fantasticno iskoristio pokusaj da se formira Bosnjacka drzava za odvajanje RS a jos bi uzeo pola Sarajeva, Drvar, Petrovac, Glamoc i Brcko :!:

Da bi tvoj predlog prosao mora postojati vrhunsko sposoban politicki establishment u Bosnjaka ili bar jedan mnogo sposoban lider. Toga sada nema. Nasi lideri su izgubili Srebrenicu nakon svih mogucih argumenata u korist Bosnjaka, a sada Silajdzic unistava i ovo malo sanse da se drzava ojaca.

Haris Silajdzic = Fikret Abdic.
zavrzlama

#20 Re: Reforma policije u BiH

Post by zavrzlama »

Tvoj post ima svoju logiku ali to je moglo proci 95 do 97. Sada vjetar duva u leda Dodiku i jedino sto on odluci moze proci. I Bosnjaci i Hrvati (politicari) su se pokazali totalno nesposobni. Dodik bi fantasticno iskoristio pokusaj da se formira Bosnjacka drzava za odvajanje RS a jos bi uzeo pola Sarajeva, Drvar, Petrovac, Glamoc i Brcko

Da bi tvoj predlog prosao mora postojati vrhunsko sposoban politicki establishment u Bosnjaka ili bar jedan mnogo sposoban lider. Toga sada nema. Nasi lideri su izgubili Srebrenicu nakon svih mogucih argumenata u korist Bosnjaka, a sada Silajdzic unistava i ovo malo sanse da se drzava ojaca
Ja pisem i govorim o ulozi MZ..Dodik,Silajdzic su nevazni igraci...oni samo rade shodno kako se MZ postavi i koliko im ista dozvoli da se razmasu..

Dodik samo govori javno ono sto MZ sutke i tiho instalira u BIH...Nije zasluga Dodika neefikasnost i podijeljenost BIH drzave..nego MZ koja je svjesno to dozvolila...problem je sto je MZ neutralna ..a BIH ne treba neutralnost..jer neutralnost= status quo i i priznavanje i ocuvanje trezultata etnickog ciscenja,zlocina i genocida..MZ treba da bude tumac istine,pravde i legaliteta drzave BIH..trenutno MZ zbog Kosova sve ovo navedeno baca u drugi plan..

Tvoje pisanje se svodi na ocjenu jacine dva politicara...pogresno...dodik nije nikakav politicar on jednostavno jase na moci koju su mu ostavili R&R..a sav njegov uspjeh se ogleda sto prijetnjom ratom i referendumom prisiljava MZ da ne mijenja Dejton i rezultate rata...a Silajdjic pokusava malim nevaznim potezima da napravi kasnije velike reforme sto je pogresno..
ViktorLedenica

#21 Re: Reforma policije u BiH

Post by ViktorLedenica »

Sve je to O.K., ali vratimo se jos jednom temi:
kako to trenutno izgleda policija BiH i policija Distrikta u njoj i ako je Distrikt jedinstven teritorij sa svojom policijom, nije li onda nebulozno pricati o jedinstvenom teritoriju RS-a?
1gorstak

#22 Re: Reforma policije u BiH

Post by 1gorstak »

ViktorLedenica wrote:ako je Distrikt jedinstven teritorij sa svojom policijom, nije li onda nebulozno pricati o jedinstvenom teritoriju RS-a?
Pa jeste, ali citava je cetnicka ideologija zasnovana na nebulozama pa nista ne iznenadjuje. Gledam Kostunicu koji cinjenicu da Kosovo kao nezavisnu drzavu jos nije priznalo sto i kusur zemalja, objasnjava podrskom tih zemalja Srbiji. To je nebuloza. A cinjenica je da se veci dio tih zemalja koje on smatra saveznikom o svom jadu zabavio, sto znaci da bi Namibija i Bocvana mozda i priznale nezavisnost Kosova da imaju kad razmisljati o tom gdje je uopste Kosovo. Sve je zasnovano na manipulacijama, na izvrtanju cinjenica i na lazima, ali drugo od zlikovaca i ne mozes ocekivati.
Post Reply