Objavljena knjiga "Agresija BiH na Republiku Hrvatsku" Slob

Karadoz

#1 Objavljena knjiga "Agresija BiH na Republiku Hrvatsku" Slob

Post by Karadoz »

Objavljena knjiga "Agresija BiH na Republiku Hrvatsku" Slobodana Praljka

Knjigu dokumenata ilustriranu vojnim zemljovidima "Agresija Bosne i Hercegovine na Republiku Hrvatsku - Činjenice" generala Slobodana Praljka objavio je zagrebački nakladnik "Oktavijan". Autor u uvodu knjige pita kad će se u Hrvatskoj podignuti optužnica protiv BiH zbog toga što je Predsjedništvo BiH s Alijom Izetbegovićem na čelu pasivno promatralo kako JNA i srpske paravojne postrojbe pale Dubrovnik i širu okolicu, ubijaju u Slavonskom Brodu te napadaju Metković s teritorija države koju je Izetbegović zastupao, vodio i predstavljao.

U tim pohodima, kako navodi, sudjelovalo je više od 500 oficira Muslimana-Bošnjaka, koji su služili u JNA i izvršavali zadatke, a da ih Izetbegović nije pozvao da napuste tu vojsku.

Praljak navodi kako je nakon sporazuma Alije Izetbegovića i Momčila Krajišnika 16. rujna 1993. prestao sukob Vojske Republike Srpske i Armije BiH. Tada je jedan od ciljeva Armije BiH u ofenzivi "Neretva 93." bio osvajanje hrvatskog prostora oko Neuma i Ploča, napominje Praljak i dodaje kako su nakon toga primirja i snage Vojske Republike Srpske bile angažirane u akcijama protiv Republike Hrvatske.

S obzirom na napadaje iz BiH na Hrvatsku autor pita nije li Republika Srpska dio teritorija države BiH i nema li država BiH pravni kontinuitet?

U knjizi (94 str.) objavljeni su, uz ine, dokumenti o napadu na Ravno i Izetbegovićeva izjava - to nije naš rat, srpsko-muslimanski "historijski sporazum", koji su potpisali Muhamed Filipović i Radovan Karadžić (2. kolovoza 1991.), faksimil zakletve o obrani interesa muslimanskog naroda, dokumenti o osnivanju Patriotske lige, nacionalni sastav zapovjednika Teritorijalne obrane BiH koji je potpisao Izetbegović, direktiva Glavnog štaba Patriotske lige za obranu, zajednička srpsko-muslimanska deklaracija Izetbegovića i Krajišnika iz 1993. te dokumenti o poginulim građanima Slavonskog Broda od napada s područja BiH, među kojima i 27 djece.

Knjiga "Agresija Bosne i Hercegovine na Republiku Hrvatsku" nalazi se i na internetskim stranicama (http://www.slobodanpraljak.com).

General Slobodan Praljak je optuženik Haaškoga suda za ratne zločine.

(Fena)

Nemam volje za komentar
Bosanac_21

#2 Re: Objavljena knjiga "Agresija BiH na Republiku Hrvatsku" Slob

Post by Bosanac_21 »

Sta sve narodu nece pasti na pamet :zzzz: Bas je Alija imao vojsku i oruzje da brani Hrvatsku kad ni sami nismo imali za odbranu Bosne i Hercegovine.
Krivousti se bas pocesao kad je gorila Bosna, surovo s guzonjom Milosom o podjeli te iste Bosne. JNA je radila sta je zeljela, ko se suprostavljao zna se kako je zavrsio. Cak i oni koji isli na HR bivani su likvidirani od te iste JNA kasnije kad je pocelo etnicko ciscenje.
Ista i ta Hrvatska se bogatila preprodavanjem humanitarne, a i stekanjem love za isporuke oruzja za BiH.
Da ne zaboravimo i Bosance i Hercegovce kojih je bio velik broj u oslobadjanju te iste Hrvatske u HVO-u, itd.
Ja_Ja

#4 Re: Objavljena knjiga "Agresija BiH na Republiku Hrvatsku" Slob

Post by Ja_Ja »

Karadoz wrote:
General Slobodan Praljak je optuženik Haaškoga suda za ratne zločine.

(Fena)

#5 Re: Objavljena knjiga "Agresija BiH na Republiku Hrvatsku" Slob

Post by prisoner »

A jel' napisao general/redatelj/reziser, ili ratni zlocinac Praljak, sta je vec: Koliko je Hrvata iz Hrvatske u tom trenutku bilo u JNA kao vojnici, oficiri ili podoficiri. One iz Bosne necu brojati, jer su oni ionako "stranci" u Hrvastskoj. Od onih koji su tada pucali "na Hrvatsku" mogu se vrlo lako saznati sva imena Hrvata koji su s ponosom pucali po " ustasama". Bilo ih je puno vise nego sto bi i najmracniji um mogao pomisliti :x . I za razliku od Bosnjaka ili Albanaca, nit'
ih je neko mobilizirao nit' da nisu imali izbora. I koliko ja znam u tom trenutku Bih nije nezavisna ( a nije fakticki bila niti kad je proglasila nezavisnost).
I Aljina se brojala u tom trenutku u Bosni isto koliko i Praljkova (nazalost). Sretno robijanje Praljkovicu !!!
Ocekujemo novu knjigu: " Hrvati u agresiji na Hrvatsku " hehehehe!
Frane-x

#6 Re: Objavljena knjiga "Agresija BiH na Republiku Hrvatsku" Slob

Post by Frane-x »

Praljak je puko ko dinja!
Prozor

#7 Re: Objavljena knjiga "Agresija BiH na Republiku Hrvatsku" Slob

Post by Prozor »

Sto taj ratni zlocinac ima vremena za pisanje knjiga?
turban

#8 Re: Objavljena knjiga "Agresija BiH na Republiku Hrvatsku" Slob

Post by turban »

Kakav skot,smrdljivi narcosoidni fasita.Gade mi se Hrvatski fasiti.Njih sam uvjek prezirao gore od cetnika.Iako su mi ovi drugi nanjeli nevidjeno zlo.Ali sa cetnicima si nacisto.Ove ljigave,podle,dvosmislene,pa i trosmislene samo na kazan...

Dozivotna robija ustasama!!!!
pike

#9 Re: Objavljena knjiga "Agresija BiH na Republiku Hrvatsku" Slob

Post by pike »

Ja samo naslov procito i :lol: :lol: :lol: :lol:
Downunda

#10 Re: Objavljena knjiga "Agresija BiH na Republiku Hrvatsku" Slob

Post by Downunda »

Zar ovu temu ne bi trebalo staviti pod "književnost....". Ipak je to "književno" dijelo.... :-)
Meni fakat ne bi začudilo da nas tuže i još osude... ništa me ni bi začudilo, al' baš ništa!
pjo

#11 Re: Objavljena knjiga "Agresija BiH na Republiku Hrvatsku" Slob

Post by pjo »

Kakve su to sporazume potpisivali Tunjo Filipovic i Radovan karadzic i Alija Izetbegovic i Momcilo Krajisnik ?

http://www.pincom.info/bih/opsirnije.asp?ID=55584
CRO-srce-BiH

#12 Re: Objavljena knjiga "Agresija BiH na Republiku Hrvatsku" Slob

Post by CRO-srce-BiH »

Mislim da ovakve gluposti nema potrebe komentirati :run: bjezi od kisoka na kojem se to prodaje bato, jer jedna Biljana Plavsic je izdala knjigu "svedocim" i to u dva "dela" haha, pa sto jos jedna u nizu budala kakav je Praljak ne bi napisao svoju, jer pak morate shvatiti, da drzave placaju obranu kao i sjedenje u zatvoru Haga, ali oni se pokusavaju opskrbiti za vrijeme kada "izadju"iz kokosinjca, tako sto ce raznim debilima prodati svoje nabuloze jer oni koji tamo came namju zbilja pojma o REALITY(zbilji)A kako je nadajmo se vecina Hrvata normalna nece niti procitati jedno takvo nimalo vrijedno stivo.
Ima istine sigurno ali sada gledano sa cije strane, nikada mi se nije svidjao niti opravdavam izjavu (pok)Izetbegovica o Ravnom "nije ovo nas rat" to je ogromna pogreska koja se nije smjela iskrasti jednom tako velikom covjeku kakim smatram ja kao Hrvat tadasnjeg predsjednika BiH Aliju I.
ma neka pise svako pa ce doci dan da se i prave cinjenice iznesu a sve sto je napisano a lazno je i potpiruje meku netrpeljivost, i tenzije podize medju vjerske medjuetnicke i sl....bit ce nadajmo se procesuira, na nasem STRPAN U CORKU! :lol: :D :(
Lesli Eldridž

#13 Re: Objavljena knjiga "Agresija BiH na Republiku Hrvatsku" Slob

Post by Lesli Eldridž »

Ne treba to ni čitati.
karanana

#14 Re: Objavljena knjiga "Agresija BiH na Republiku Hrvatsku" Slob

Post by karanana »

Pa ako cemo tako gledati kao sto Praljak gleda, onda su Slovenija i Hrvatska prve okupirala BiH sa hiljadama i hiljadama tenkova, topova i vojnika JNA koji su povlaceci se iz te dvije zemlje svoj novi smjestaj nasle ovdje kod nas.
klixober

#15 Re: Objavljena knjiga "Agresija BiH na Republiku Hrvatsku" Slob

Post by klixober »

Sta tek reci na vojnike i oruzje koji su iz Hrvatske(tzv. RSK) dosli u BiH(tzv.RS).Znaci ne samo da je Hrvatska,tj. Tudmanov rezim izvrsio agresiju na BiH,nego su jos i cetnici koji su dolazili iz Hrvatske izvrsili agresiju na BiH :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Danas svaki idiot moze napisati knjigu.Ali dobro je dok se shvata ozbiljno koliko i Seseljeve knjige.Ukoliko prede u domenu Mein Kampf-a vec je mnogo opasnije.
pjo

#16 Re: Objavljena knjiga "Agresija BiH na Republiku Hrvatsku" Slob

Post by pjo »

karanana wrote:Pa ako cemo tako gledati kao sto Praljak gleda, onda su Slovenija i Hrvatska prve okupirala BiH sa hiljadama i hiljadama tenkova, topova i vojnika JNA koji su povlaceci se iz te dvije zemlje svoj novi smjestaj nasle ovdje kod nas.

Mislim da govori o drzavnom kontinuitetu Republike Srpske koji je prebacen na BiH. Borci Republike Srpske su priznati kao ratni veterani u BiH a srpska vojska je dio oruznaih snaga danasnje BiH.

Srbija i Srpska Krajina nemaju na hrvatskom teritoriju jer su vojno porazene.
karanana

#17 Re: Objavljena knjiga "Agresija BiH na Republiku Hrvatsku" Slob

Post by karanana »

pjo wrote:
karanana wrote:Pa ako cemo tako gledati kao sto Praljak gleda, onda su Slovenija i Hrvatska prve okupirala BiH sa hiljadama i hiljadama tenkova, topova i vojnika JNA koji su povlaceci se iz te dvije zemlje svoj novi smjestaj nasle ovdje kod nas.

Mislim da govori o drzavnom kontinuitetu Republike Srpske koji je prebacen na BiH. Borci Republike Srpske su priznati kao ratni veterani u BiH a srpska vojska je dio oruznaih snaga danasnje BiH.

Pa onda nek se obrati Dodiku a ne da krivi Izetbegovica i tadasnju vlast, iako ni ne branim ni Izetbegovica jer je lose postupao u to vrijeme.
bosan

#18 Re: Objavljena knjiga "Agresija BiH na Republiku Hrvatsku" Slob

Post by bosan »

1 april brzo dodje ove godine :D :D :D
pjo

#19 Re: Objavljena knjiga "Agresija BiH na Republiku Hrvatsku" Slob

Post by pjo »

karanana wrote:
pjo wrote:
Pa onda nek se obrati Dodiku a ne da krivi Izetbegovica i tadasnju vlast, iako ni ne branim ni Izetbegovica jer je lose postupao u to vrijeme.

Sumnjam bas da je Dodik htio i da mu je drago sto je taj kontinuitet prebacen na BiH.
Zna on da je tako silom prilika, pa kakvog smisla razgovora sa njim.

Praljak trijumfira nad spoznajom da se Izetbegovic drzao po strani dok je napadana RH ali i da rijecju nije osudio napade na BiH sela Unista i Ravno jer u njima eto zive oni za koje je ustvrdio da su u ratu za razliku od njega i "njegovih".
lahor

#21 Re: Objavljena knjiga "Agresija BiH na Republiku Hrvatsku" Slob

Post by lahor »

Vidi se da se previse u celiji druzi sa Seseljom,izgleda da su pravo intimni jer tamo nema zena....Seselj je napiso hrpu takvih knjiga i nebuloza o uroti Vatikana,dzihadu,Americi,Natasi Kandic......Praljak je najvece dzubre prethodnog rata jer je srusio most u Mostaru.......Zbog ove knjige najvise se trebaju stidjeti Hrvati jer ih je sad stvarno nasramotio,ovo je slag na sve one propagandne lazi u ratu,ma ovo je naucna fantastika.... :bih:
pjo

#22 Re: Objavljena knjiga "Agresija BiH na Republiku Hrvatsku" Slob

Post by pjo »

lahor wrote:Praljak je najvece dzubre prethodnog rata jer je srusio most u Mostaru

Pusti ti sta prica selo...
Kastro

#23 Re: Objavljena knjiga "Agresija BiH na Republiku Hrvatsku" Slob

Post by Kastro »

pjo wrote:
lahor wrote:Praljak je najvece dzubre prethodnog rata jer je srusio most u Mostaru

A sta tvoje selo prica?
pjo

#24 Re: Objavljena knjiga "Agresija BiH na Republiku Hrvatsku" Slob

Post by pjo »

Kastro wrote:
pjo wrote:
A sta tvoje selo prica?

O tome kako niko ne moze dati smislen odgovor zasto je snimka rusenja ponudjena svijetu razlicita od onoga sto prikazuje kamera na kraju ovog snimka, npr.

http://www.youtube.com/watch?v=lrgwmiufMwA
Kastro

#25 Re: Objavljena knjiga "Agresija BiH na Republiku Hrvatsku" Slob

Post by Kastro »

Pa da,nisi me razocarao,i ovaj snimak pokazuje /dokazuje prvu pojavu vanzemaljaca na ovim prostorima,naime vanzemaljcima je most zasmetao jer njegov oblik podsjeca na polumjesec,pa da se oni nebi zbunjivali u njihovim intergalaktickim putanjama,ili nedaj boze imali sudar,oni su ga specijalnim gama zrakama srusili,eto nazalost :thumbup:
Post Reply