Rektor katedrale protiv prosvjeda ispred prvostolne crkve

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1 Rektor katedrale protiv prosvjeda ispred prvostolne crkve

Post by Truba »

Sarajevo, 19.03.2008 (KTA)

POZIV GRAĐANIMA SARAJEVA DA NE ORGANIZIRAJU PROSVJEDE PRED KATEDRALOM

Rektor sarajevske Katedrale mons. dr. Marko Josipović uputio je poziv građanima Sarajeva da prosvjede ne organiziraju ispred Katedrale, a pogotovu na Veliku subotu, 22. ožujka kada se katolici tijekom cijelog dana okupljaju na molitvu u tišini. Poziv rektora Josipovića prenosimo u cijelosti:

Već nekoliko subota uzastopce održavaju se protestne demonstracije pred sarajevskom katedralom, a da koordinatori "spontanih" okupljanja građana ne traže suglasnost kardinala Vinka Puljića, nadbiskupa vrhbosanskoga, što bi bilo za očekivati i što bi bio znak respekta prema Božjoj kući i prema katoličkim vjernicima. Općenito smatramo da prosvjedi ove vrste nisu primjereni za prostor ispred Božjega hrama bilo koje konfesije, pa tako ni ispred katedrale, premda možemo razumjeti nezadovoljstvo građana i njihova nastojanja koja bi istinski mogla voditi ka općem boljitku. Ovih dana Katolička Crkva diljem svijeta pa tako i u Sarajevu slavi Veliki tjedan na što se nadovezuje slavlje Uskrsa. U ovom tjednu posebno su Veliki petak i Velika subota, 21. i 22. ožujka 2008., za katolike sveti dani Kristove muke i smrti te vjerničke cjelodnevne molitve u tišini i iščekivanju Uskrsa, blagdana pobjede života nad smrću, zbog čega nikakvi bučni programi ni demonstracije nisu ni dolični ni dopustivi pred katedralom. Usrdno pozivamo gradane Sarajeva i koordinatore "spontanih" demonstracija da ovo uvaže i da se u subotu 22. ožujka 2008. ne okupljaju pred katedralom te da na taj način iskažu svoje poštovanje prema svetinjama svojih sugradana katolika i da im omoguće dostojanstveno tiho molitveno iščekivanje blagdana Kristova uskrsnuća. (kta)
Truba

#2 Re: Rektor katedrale protiv prosvjeda ispred prvostolne crkve

Post by Truba »

Što reći?
Niko nas ne voli :D
šalu na stranu

Imal ko neki bolji prijedlog za mjesto radnje :D

ajd barem sreća u nesreći da niko neće krasti oluke s katedrale zbog mase ljudi, bacati smeće u katedralu, voditi ljubav u katedrali, napaljivati svoga dečka/curu, psovati časne sestre i radnice u katedrali što je redovna pojava prije protesta bila...
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#3 Re: Rektor katedrale protiv prosvjeda ispred prvostolne crkve

Post by mIRCerka »

Komi, mislim da je u pravu sto trazi da se ove subote protest ne odrzi pred katedralom jer je MOLITVA U TISINI...
Risto Kuglarić

#4 Re: Rektor katedrale protiv prosvjeda ispred prvostolne crkve

Post by Risto Kuglarić »

Pa dobro, što se tiče velike subote ok, svaka čast, ali tražiti od kardinala saglasnost za okupljanje na platou ispred katedrale? Javna površina...?
mIRCerka

#5 Re: Rektor katedrale protiv prosvjeda ispred prvostolne crkve

Post by mIRCerka »

Risto Kuglarić wrote:Pa dobro, što se tiče velike subote ok, svaka čast, ali tražiti od kardinala saglasnost za okupljanje na platou ispred katedrale? Javna površina...?
ma ostalo je supljak, al za Veliku subotu je definitivno u pravu.
Kralj Tvrtko XXVIII

#6 Re: Rektor katedrale protiv prosvjeda ispred prvostolne crkve

Post by Kralj Tvrtko XXVIII »

Treba biti dovoljno civiliziran i udovoljiti ovoj molbi. Ne vidim nikakvu uvredu u ovome saopstenju, a ovo ce biti i dobar primjer da se Taji pokaze da narod nije Rulja.
vjesticanametli

#7 Re: Rektor katedrale protiv prosvjeda ispred prvostolne crkve

Post by vjesticanametli »

ok je to za subotu ali ostatak...........bolje da ne pisem sto mislim
mIRCerka

#8 Re: Rektor katedrale protiv prosvjeda ispred prvostolne crkve

Post by mIRCerka »

Kralj Tvrtko XXVIII wrote:Treba biti dovoljno civiliziran i udovoljiti ovoj molbi. Ne vidim nikakvu uvredu u ovome saopstenju, a ovo ce biti i dobar primjer da se Taji pokaze da narod nije Rulja.
Nije uvreda vec nebuloza da od kardinala trazimo dozvolu za okupljanje. A nepostivanje molbe o izmjestanju protesta ove subote je ravno suicidu drustvenom :D a ne bi me cudilo da Tajo organizuje kakve djece da dodju pistat i vristat u subotu :D

DA LI SE IKADA SAZNALO KO SU VANDALI OD ONE SRIJEDE STO SU DOSLI SA RUKSACIMA JAJA I KAMENJA?
vjesticanametli

#9 Re: Rektor katedrale protiv prosvjeda ispred prvostolne crkve

do kada mi da pokazujemo da nismo RULJA a to smece od premijera se krije govno jedno :x
ono nije nicija svojina ispred katedrale i mogu razumjeti da traze da se ove subote ne bude tamo ali za ostale subote ne kontam :?
jel se nadbiskupa i ostale ne tice sta se desava ili smijemo doci samo kad se nesto desi i oni pozovu da zalimo skupa :x
mIRCerka

#10 Re: Rektor katedrale protiv prosvjeda ispred prvostolne crkve

Post by mIRCerka »

vjesticanametli wrote:do kada mi da pokazujemo da nismo RULJA a to smece od premijera se krije govno jedno :x
ono nije nicija svojina ispred katedrale i mogu razumjeti da traze da se ove subote ne bude tamo ali za ostale subote ne kontam :?
jel se nadbiskupa i ostale ne tice sta se desava ili smijemo doci samo kad se nesto desi i oni pozovu da zalimo skupa :x
MA pusti... :D Opusti se, udahni duboko i prihvati cinjenicu da se uvijek mora naci neko ko ce da "filozofira"....

nije da nas ne voli
Općenito smatramo da prosvjedi ove vrste nisu primjereni za prostor ispred Božjega hrama bilo koje konfesije, pa tako ni ispred katedrale, premda možemo razumjeti nezadovoljstvo građana i njihova nastojanja koja bi istinski mogla voditi ka općem boljitku.
ali nismo mi krivi sto je Katedrala postavljena na vikendom najprometniju pjesacku zonu.
vjesticanametli

#11 Re: Rektor katedrale protiv prosvjeda ispred prvostolne crkve

ma da kao i po obicaju u ovoj zemlji svi samo kvalitetno nesto *enjaju i mole one druge za nesto :run:
Truba

#12 Re: Rektor katedrale protiv prosvjeda ispred prvostolne crkve

Post by Truba »

razumijem za veliku subotu
bas sam na prošlim protestima razmišljao o tome koji dio zemlje prepada katedrali a koji je javna površina...

Viđao sam ja rektora na prosvjedima... on je obično stajao po strani valjda je gledao oćel šta biti od loših dešavanja jer je on ipak rektor katedrale

ali ja sam vam naveo 100% istinite događaje što su se redovno dešavali oko katedrale i u njoj... od jebačina do raznih krađa i istresanja smeća
čak i krađa oluka u pol bijela dana...

i crkvi je u interesu da se promijeni situacija na bolje... maloljetni kriminalci i njihovi stariji mentori redovno pljačkaju župne urede, razbijaju prozore na crkvama kradu milostinje i tome slično... vjerujem da uvijek isti likovi pljačkaju :(
Asana

#13 Re: Rektor katedrale protiv prosvjeda ispred prvostolne crkve

Post by Asana »

Ne vidim nikakav "supljak" u tome. Prostor pred crkvom je prilaz ulazu u vjerski objekt, i ako se bilo sta desava unutra, organiziranje javnih skupova ispred je ometanje ulaska i desavanja unutar objekta. O buci da i ne govorimo. Sigurna sam da se organizator bilo kakvog koncerta (smotre zborova itd) konsultira sa nadbiskupijom o pogodnim terminima, pa ne vidim razlog da se i ostali gradjani toga ne pridrzavaju...

Hvala im sto su dopustili okupjanja sve dosadasnje subote, jer da su htjeli, mogli su traziti zabranu svakog dosadsnjeg puta. Onda bi policija bila duzna intervenirati.

Dakle - hvala za ovo do sad, a protesti se mogu odrzavati i pred Pozoristem... pred zgradom Kantona.. na Marijin Dvoru ...
delightful

#14 Re: Rektor katedrale protiv prosvjeda ispred prvostolne crkve

Post by delightful »

Sigurno zato sto smo protestanti :mrgreen:
zlatiborka

#15 Re: Rektor katedrale protiv prosvjeda ispred prvostolne crkve

Post by zlatiborka »

Nemojte da sitnicarimo. U redu je sto se u ovu subotu ne bi trebali odrzati protesti pred katedralom zbog velike subote. Pa mi smo to vec i prije predlozili za ovu subotu. Trebamo postovati vjernike katolike koji od cetvrtka navecer do Uskrsa dolaze u crkvu da se pomole u tisini. I ja sam takodje katolkinja (ne i hrvatica) i svakako cu doci da se pomolim u tom vremenu.

Ali ako ne nadjemo neko bolje mjesto za nasa buduca okupljanja, mozda bi trebalo razgovarati sa zupnikom ili kardinalom Vinkom Puljicem za nase dalje djelovanje. Ne znam koliko je prostor oko katedrale javna povrsina, neka neko to ispita i predlozi sta da u buduce radimo.

Jer ovi govnari koje prozivamo da podnesu ostavke nece lako sici sa vlasti i nama se valja jos tu se okupljati.....
fixer

#16 Re: Rektor katedrale protiv prosvjeda ispred prvostolne crkve

Post by fixer »

treba razmisliti o promjeni lokacije ili cak o odustajanju od subote ove. ipak nije lako pronaci kvalitetnu lokaciju gdje ce nam struja biti dostupna. ako se uspije pronaci adekvatna zamjena, odrzati protest.
ipak ovaj protest u subotu nije predvidjen kao veliki. najvazniji protest ce biti 6 aprila.
Asana

#17 Re: Rektor katedrale protiv prosvjeda ispred prvostolne crkve

Post by Asana »

evo jednog mirnog tihog i dostojanstvenog prosvjeda
:lol:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 25&t=47950
Ilija_Cvorovic

#18 Re: Rektor katedrale protiv prosvjeda ispred prvostolne crkve

Post by Ilija_Cvorovic »

Neda mi se otvarati novu temu zbog jednog pitanja. Pitanje je slijedece. mIRCerka, da nije 23297 postova malo previse? Postala si inventar foruma.
mamatajo1965

#19 Re: Rektor katedrale protiv prosvjeda ispred prvostolne crkve

Post by mamatajo1965 »

Mislim da znam odakle sve ovo potice.Razumijem za Veliki petak i Veliku subotu,sve ostale........... U utorak, 18.03.2008.g. u Katolickom skolskom centru bio je Dan skole, tu se nasao i ministar Keso i neki iz Vlade/nisu mama i tajo/,bio je i Pero Sudar i jos neki iz katolickog klera,ja se mogu kladiti da su ovi iz Vlade i Keso inicijatori toga da se vise protesti ne odrzavaju pred Katedralom. Logicno,zar ne....
Nego,je li Dubioza danas sigurno u 13h pred Zajednickim institucijama,da ne idemo ako nije? I jos jedno pitanje: gdje cemo 22.marta?
vjesticanametli

#20 Re: Rektor katedrale protiv prosvjeda ispred prvostolne crkve

dubioza na marin dvoru pred onom novom zgradom njihovom u koje ne mogu jos da usele jer im je mala :x
kontamo gdje se prebaciti za 22

treba se skloniti ispred katedrale ovu subotu i nakon toga se vratiti. pa vidis da vlasti kupuju i popove i skolske drugove.... ma bolje mi je da nepisem..... uostalom rekoh vec jel pravo za protest pred katedralom imamo samo kad neko bude ubijen pa nas zovnu da skupa zalimo :x
Ilija_Cvorovic

#21 Re: Rektor katedrale protiv prosvjeda ispred prvostolne crkve

Post by Ilija_Cvorovic »

Ja necu doci dokle god se protesti budu organizovali ispred bilo kakvog vjerskog objekta. I upravu je covjek kad trazi da se makente od katedrale.
mamatajo1965

#22 Re: Rektor katedrale protiv prosvjeda ispred prvostolne crkve

Post by mamatajo1965 »

vjesticanametli wrote:dubioza na marin dvoru pred onom novom zgradom njihovom u koje ne mogu jos da usele jer im je mala :x
kontamo gdje se prebaciti za 22

treba se skloniti ispred katedrale ovu subotu i nakon toga se vratiti. pa vidis da vlasti kupuju i popove i skolske drugove.... ma bolje mi je da nepisem..... uostalom rekoh vec jel pravo za protest pred katedralom imamo samo kad neko bude ubijen pa nas zovnu da skupa zalimo :x
Vjeruj,cim sam ih vidjela na priredbi,znala sam da ce biti s*anje i to veeeeeliko,mislim na Kesu i one iz Vlade Kantona,ne na ostale....... A jos ravnatelj naglasio da su PRVI put na priredbi u KŠC predstavnici Vlade i ministar. Zato ne bismo nastavili pred Narodnim pozoristem,bar narednu subotu,a onda se dogovoriti za ostalo.
vjesticanametli

#23 Re: Rektor katedrale protiv prosvjeda ispred prvostolne crkve

pa ne moras. dobro ti je i ti idi na kafu. mada mislim da grijesis. niko od nas ne stoji tu jer je to katedrala vec zato sto je na naj frekventnijem mjestu u sarajevu. ali eto onaj ko nece naci ce uvijek neki izgovor. da smo na livadi neko bi rekao umeljacu nove cipele blatom pa necu doci itd...... :bih: :bih: :bih: :)
mamatajo1965

#24 Re: Rektor katedrale protiv prosvjeda ispred prvostolne crkve

Post by mamatajo1965 »

vjesticanametli wrote:pa ne moras. dobro ti je i ti idi na kafu. mada mislim da grijesis. niko od nas ne stoji tu jer je to katedrala vec zato sto je na naj frekventnijem mjestu u sarajevu. ali eto onaj ko nece naci ce uvijek neki izgovor. da smo na livadi neko bi rekao umeljacu nove cipele blatom pa necu doci itd...... :bih: :bih: :bih: :)
Sta te briga za takve,doci cemo mi koji dolazimo svaki put,samo treba skontati lokaciju,ko je dolazio do sad ,doci ce sigurno i svake naredne subote,i daj boze da tih subota bude sve manje i da se nesto rijesi.........
Ilija_Cvorovic

#25 Re: Rektor katedrale protiv prosvjeda ispred prvostolne crkve

Post by Ilija_Cvorovic »

Naravno da mi je dobro kao i ogromnoj vecini ovdje na forumu. Sirotinja se zabavila oko sebe da prezivi, a mi ovdje po cijeli dan palamudimo dok lova kaplje u padje. Podjimo malo od sebe. Nista drugaciji nismo ni od taje ni od mame.
Post Reply