Hrvatska, Mađarska i Bugarska priznale nezavisnost Kosova

mustang_gt_1987

#1 Hrvatska, Mađarska i Bugarska priznale nezavisnost Kosova

Post by mustang_gt_1987 »

Vlade Hrvatske, Mađarske i Bugarske priznale nezavisnost Kosova

Vlada Republike Hrvatske danas je saopćila da su vlade Hrvatske, Mađarske i Bugarske dogovorile izjavu o priznavanju nezavisnosti Kosova, prenosi hrvatski Glas Dalmacije.

Vlada je dala objavu za medije prije sjednice Užeg kabineta:

"Deklaracija o neovisnosti Kosova uslijedila je nakon što su propali svi napori međunarodne zajednice u iznalaženju dogovornog rješenja između Beograda i Prištine o statusu Kosova. U tim okolnostima, promjena neodrživog statusa quo bila je neizbježna. Kosovo je slučaj "sui generis" proizašao iz jedinstvenih okolnosti raspada bivše Jugoslavije, kao i kontinuiranog razdoblja nazočnosti međunarodne administracije", stoji u toj izjavi u kojoj se ističe da "tri države pridaju izniman značaj najvećem stupnju stabilnosti u Jugoistočnoj Europi i jasnoj europskoj perspektivi za sve države regije".

"Odluka o priznanju Kosova zasniva se na sveobuhvatnoj prosudbi te na zaključcima usvojenim od strane Vijeća za opće poslove i vanjske odnose EU od 12. februara 2007. i 18. februara 2008. godine, kao i Europskog vijeća od 14. decembra 2007. godine"

Vlade Hrvatske, Mađarske i Bugaraske su objavile svoja zalaganja za pojednostavljivanje međusobnog viznog režima kao i poboljšavanje na polju viznih olakšica sa Srbijom.

Na kraju zajedničke izjave stoji da tri države žele nastavak dobrih odnosa sa Srbijom i jačanje tradicionalnih veza koje postoje među narodima navedenih zemalja.

Zajednička izjava je objavljena na oficijelnoj stranici Vlade Hrvatske. Očekuje se da će tokom dana sve tri države zvanično objaviti priznanje kosovske nezavisnosti.

--- SPAM ---

--- SPAM ---.php/20080 ... osova.html
Lincoln-Burrows

#2 Re: Hrvatska, Mađarska i Bugarska priznale nezavisnost Kosova

Post by Lincoln-Burrows »

Ja ne razumijem što se Hrvatskoj žuri priznat Kosovo i to
baš pred turističku sezonu, mogli su čekat tamo deseti ili
jedanaesti mjesec, pa neće Kosovo pobjeći.

Inače od ove odluke Hrvatska nema nikakve koristi
a da li će imati štete tek će se vidjeti.
U svakom slučaju nepotrebna egzibicija.
uživo

#3 Re: Hrvatska, Mađarska i Bugarska priznale nezavisnost Kosova

Post by uživo »

Lincoln-Burrows wrote:Ja ne razumijem što se Hrvatskoj žuri priznat Kosovo i to
baš pred turističku sezonu, mogli su čekat tamo deseti ili
jedanaesti mjesec, pa neće Kosovo pobjeći.

Inače od ove odluke Hrvatska nema nikakve koristi
a da li će imati štete tek će se vidjeti.
U svakom slučaju nepotrebna egzibicija.
Moraju,babo George dolazi uskoro....
mustang_gt_1987

#4 Re: Hrvatska, Mađarska i Bugarska priznale nezavisnost Kosova

baš me zanima kakav će biti answer srbije s obzirom na činjenicu da je u jučerašnjem intervjuu za RTS boris tadić zaprijetio skoro totalnom blokadom bilateralnih odnosa sa Hrvatskom u slučaju priznavanja nezavisnosti kosova
Umjetnik a

#5 Re: Hrvatska, Mađarska i Bugarska priznale nezavisnost Kosova

Post by Umjetnik a »

mustang_gt_1987 wrote:baš me zanima kakav će biti answer srbije s obzirom na činjenicu da je u jučerašnjem intervjuu za RTS boris tadić zaprijetio skoro totalnom blokadom bilateralnih odnosa sa Hrvatskom u slučaju priznavanja nezavisnosti kosova
te šuplje može samo djeci prosipati
lahko je hr zaprijetiti prekidom odnosa
šta je sa ostalim zemljama koje su priznale

p.s.
nek su ih više priznale
uživo

#6 Re: Hrvatska, Mađarska i Bugarska priznale nezavisnost Kosova

Post by uživo »

mustang_gt_1987 wrote:baš me zanima kakav će biti answer srbije s obzirom na činjenicu da je u jučerašnjem intervjuu za RTS boris tadić zaprijetio skoro totalnom blokadom bilateralnih odnosa sa Hrvatskom u slučaju priznavanja nezavisnosti kosova
Najvažniji trgovinski partner Hrvatske je Srbija.Moje je mišljenje da je to loša odluka,sad zasad.Neka Tadić,Koštunica i Nikolić pozovu na bojkot HR proizvoda i šteta za HR je tu.
trinaesti

#7 Re: Hrvatska, Mađarska i Bugarska priznale nezavisnost Kosova

Post by trinaesti »

pise najavile priznanje, a ne priznale...
Umjetnik a

#8 Re: Hrvatska, Mađarska i Bugarska priznale nezavisnost Kosova

Post by Umjetnik a »

uživo wrote:
Najvažniji trgovinski partner Hrvatske je Srbija.Moje je mišljenje da je to loša odluka,sad zasad.Neka Tadić,Koštunica i Nikolić pozovu na bojkot HR proizvoda i šteta za HR je tu.
ma dajte ljudi
kakv bojkot
osa

#9 Re: Hrvatska, Mađarska i Bugarska priznale nezavisnost Kosova

Post by osa »

sve odgovorne države, na našim prostorima će priznati kosovo, prije ili kasnije, ovaj način da se to učini u paketu s mađarskom i bugarskom koje graniče sa srbijom isto kao i hrvatska je u principu dobar. s obzirom na stav srbije prema ovom pitanju idealnog rješenja nema i vrlo je vjerovatno da će hrvatska pretrpjeti određenu ekonomsku štetu, ali ne može se biti .eben i pošten. iako nisam pristalica stavljanja soli na vatru, ipak bi uz vijest o aktu priznanja pustio snimku ispraćaja gardijske brigade iz beograda prema vukovaru posebno s naglaskom kako mnogobrojni građani beograda bacaju cvijeće na tenkove, a na zahtjeve političara iz srbije da hrvatska ne prizna kosovo, treba ih samo pitati "kako vas nije sram".
uživo

#10 Re: Hrvatska, Mađarska i Bugarska priznale nezavisnost Kosova

Post by uživo »

osa wrote:sve odgovorne države, na našim prostorima će priznati kosovo, prije ili kasnije, ovaj način da se to učini u paketu s mađarskom i bugarskom koje graniče sa srbijom isto kao i hrvatska je u principu dobar. s obzirom na stav srbije prema ovom pitanju idealnog rješenja nema i vrlo je vjerovatno da će hrvatska pretrpjeti određenu ekonomsku štetu, ali ne može se biti .eben i pošten. iako nisam pristalica stavljanja soli na vatru, ipak bi uz vijest o aktu priznanja pustio snimku ispraćaja gardijske brigade iz beograda prema vukovaru posebno s naglaskom kako mnogobrojni građani beograda bacaju cvijeće na tenkove, a na zahtjeve političara iz srbije da hrvatska ne prizna kosovo, treba ih samo pitati "kako vas nije sram".
....a ja bih pustio snimke logora Jasenovac,Gradiška,Gradina,leševe Srpskih civila koje plutaju Savom,doček Fašista u Zagreb 1941...na stotine hiljada poklanih ubijenih Srba.....ima toga dosta kod Hrvata što je za pustati.Nije ovaj dunjaluk nastao 1990 godine.Pozdrav
Frane-x

#11 Re: Hrvatska, Mađarska i Bugarska priznale nezavisnost Kosova

Post by Frane-x »

uživo wrote:
Dobro, nije baš...
osa

#12 Re: Hrvatska, Mađarska i Bugarska priznale nezavisnost Kosova

Post by osa »

uživo wrote:
osa wrote:sve odgovorne države, na našim prostorima će priznati kosovo, prije ili kasnije, ovaj način da se to učini u paketu s mađarskom i bugarskom koje graniče sa srbijom isto kao i hrvatska je u principu dobar. s obzirom na stav srbije prema ovom pitanju idealnog rješenja nema i vrlo je vjerovatno da će hrvatska pretrpjeti određenu ekonomsku štetu, ali ne može se biti .eben i pošten. iako nisam pristalica stavljanja soli na vatru, ipak bi uz vijest o aktu priznanja pustio snimku ispraćaja gardijske brigade iz beograda prema vukovaru posebno s naglaskom kako mnogobrojni građani beograda bacaju cvijeće na tenkove, a na zahtjeve političara iz srbije da hrvatska ne prizna kosovo, treba ih samo pitati "kako vas nije sram".
....a ja bih pustio snimke logora Jasenovac,Gradiška,Gradina,leševe Srpskih civila koje plutaju Savom,doček Fašista u Zagreb 1941...na stotine hiljada poklanih ubijenih Srba.....ima toga dosta kod Hrvata što je za pustati.Nije ovaj dunjaluk nastao 1990 godine.Pozdrav
zločinci koji su počinili navedene stvari, danas uglavnom ne žive, ali ovi koji su počinili najgore zločine nakon 2. sv. rata, ne samo da žive već vode srbiju i traže pomoć od susjeda "kako ih nije sram".
Frane-x

#13 Re: Hrvatska, Mađarska i Bugarska priznale nezavisnost Kosova

Post by Frane-x »

U svakom slučaju pametno je da su se dogovorile da priznaju istovremeno, sve tri države.
Tako će se i ljutnja podijeliti na tri dijela. :-)
mustang_gt_1987

#14 Re: Hrvatska, Mađarska i Bugarska priznale nezavisnost Kosova

trinaesti wrote:pise najavile priznanje, a ne priznale...
http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7304488.stm

to je samo da to malo blaže izgleda :) da ne bude oštar udarac hehe

isto kao i kosovo kad je odugovlačilo objavu nezavisnosti, toliko su je najavljivali da su svi bili spremni i primili to glatko i sa olakšanjem!

a da su odjednom rekli "evo ga sad objavljujemo nezavisnost" vidio bi kakva bi bila rekcija srba...

isto ti je i sad sa ovim ;)
osa

#15 Re: Hrvatska, Mađarska i Bugarska priznale nezavisnost Kosova

Post by osa »

mustang_gt_1987 wrote:
trinaesti wrote:pise najavile priznanje, a ne priznale...
http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7304488.stm

to je samo da to malo blaže izgleda :) da ne bude oštar udarac hehe

isto kao i kosovo kad je odugovlačilo objavu nezavisnosti, toliko su je najavljivali da su svi bili spremni i primili to glatko i sa olakšanjem!

a da su odjednom rekli "evo ga sad objavljujemo nezavisnost" vidio bi kakva bi bila rekcija srba...

isto ti je i sad sa ovim ;)
diplomacija brate, diplomacija, tu nema s neba pa u rebra.
travnik

#16 Re: Hrvatska, Mađarska i Bugarska priznale nezavisnost Kosova

Post by travnik »

uživo wrote:
Takva odluka nije u interesu Srbije. Sinoc je predsjednik Hrvatske gospodarske komore izjavio da se broj srpskih proizvoda i firmi u Hrvatskoj iz godine u godinu povećava i da eventualni bojkot u Srbiji bi i njima prouzrokovao veliku štetu.
Možda će političari iz Srbije davati nešto žešće izjave prema Hrvatskoj u narednom vremenu, ali to je samo rezultat predizborne kampanje i pokušaja osvajanja što većeg broja glaova na izborima.
Last edited by travnik on 19/03/2008 14:30, edited 1 time in total.
Mobile_Disco

#17 Re: Hrvatska, Mađarska i Bugarska priznale nezavisnost Kosova

Post by Mobile_Disco »

I sta ce kad budu bojkotovali? :D Eto zafrkat ce nekog.. Znaju i oni da bez partnera nema uspjeha.. tako da mogu sada govoriti.. ali kasnije ce sve biti kao da se nista nije desilo.. i ovo oko Kosova nece jos dugo.. mozda do izbora.. i vjerovatno ce ici na to da ga podjele.. sjever srbima.. ovo ostalo albancima.. i cica mica gotova prica.. tresla se gora rodio se mis.. :lol:
Lincoln-Burrows

#18 Re: Hrvatska, Mađarska i Bugarska priznale nezavisnost Kosova

Frane-x wrote:
uživo wrote:
Dobro, nije baš...
Kako misliš nije, ipak je, i to najveći i drugo još bitnije partner s kojim ostvaruje suficit
Nego prije će to bit zbog toga što je tako odredio veliki brat, pa ajde sve tri u paketu.
Nego mene više čude Mađari jer koliko je poznato Mađara ima znatan udio u Vojvodini
nekako mi se čini da nisu mislili dovoljno na njih.
Mobile_Disco

#19 Re: Hrvatska, Mađarska i Bugarska priznale nezavisnost Kosova

Post by Mobile_Disco »

Independent Kosovo.. Next Stop.. Vojvodina :D
osa

#20 Re: Hrvatska, Mađarska i Bugarska priznale nezavisnost Kosova

Post by osa »

Mobile_Disco wrote:Independent Kosovo.. Next Stop.. Vojvodina :D
previše optimistično.
Frane-x

#21 Re: Hrvatska, Mađarska i Bugarska priznale nezavisnost Kosova

Post by Frane-x »

Kako misliš nije, ipak je, i to najveći i drugo još bitnije partner s kojim ostvaruje suficit
Nego prije će to bit zbog toga što je tako odredio veliki brat, pa ajde sve tri u paketu.
Nego mene više čude Mađari jer koliko je poznato Mađara ima znatan udio u Vojvodini
nekako mi se čini da nisu mislili dovoljno na njih.
Pa nije Srbija na 1. mjestu, al se vjerojatno brzo penje na ljestvici. HR najviše izvozi u Italiju i BiH.
Wikipedija:
Najveći hrvatski izvozni partneri su Italija (21%), BiH (14.3%), Njemačka (10.6%), Slovenija (8%), Austrija (7.1%) i Srbija i Crna Gora (4.4%) dok su najveći uvozni partneri Italija (16%), Njemačka (14.8%), Rusija (9.1%), Slovenija (6.7%), Austrija (5.7%) i Francuska (4.1%).

Whatever.
uživo

#22 Re: Hrvatska, Mađarska i Bugarska priznale nezavisnost Kosova

Post by uživo »

Mobile_Disco wrote:Independent Kosovo.. Next Stop.. Vojvodina :D
Next Stop... "avlija" :D
bijelo_dugme

#23 Re: Hrvatska, Mađarska i Bugarska priznale nezavisnost Kosova

Post by bijelo_dugme »

Umjetnik a wrote:
te šuplje može samo djeci prosipati
lahko je hr zaprijetiti prekidom odnosa
šta je sa ostalim zemljama koje su priznale

p.s.
nek su ih više priznale

Vjeruju mu i srbi...
Frane-x

#24 Re: Hrvatska, Mađarska i Bugarska priznale nezavisnost Kosova

Post by Frane-x »

Hrvatska upravo priznala Kosovo!
(vijest prije 5 minta na net.hr)
http://www.net.hr/vijesti/page/2008/03/19/0283006.html
Lincoln-Burrows

#25 Re: Hrvatska, Mađarska i Bugarska priznale nezavisnost Kosova

Frane-x wrote: Pa nije Srbija na 1. mjestu, al se vjerojatno brzo penje na ljestvici. HR najviše izvozi u Italiju i BiH.
Wikipedija:
Najveći hrvatski izvozni partneri su Italija (21%), BiH (14.3%), Njemačka (10.6%), Slovenija (8%), Austrija (7.1%) i Srbija i Crna Gora (4.4%) dok su najveći uvozni partneri Italija (16%), Njemačka (14.8%), Rusija (9.1%), Slovenija (6.7%), Austrija (5.7%) i Francuska (4.1%).

Whatever.
Ne znam da li je wikipedija baš najbolji izvor takvih informacija, ali mnogo puta je istaknuto u hrvatskim medijima slijedeće:
Evo direktor Hrvatske udruge poslodavaca:
Neovisnost Kosova ne ovisi o tome hoće li ga Hrvatska priznati prva ili zadnja. Vlada treba biti svjesna prilika u regiji kojoj geopolitički pripadamo, te da je Hrvatska kad je posrijedi priznanje Kosova u drukčijoj situaciji nego Njemačka ili SAD. Hrvatske investicije idu na istok prema manje razvijenim zemljama. Naša gospodarska suradnja sa Srbijom u uzlaznoj je putanji, imamo solidnu robnu razmjenu od oko milijardu dolara godišnje, a Srbija je jedna od rijetkih zemalja s kojom u trgovinskoj razmjeni imamo suficit. Na prvom je mjestu po hrvatskim ulaganjima u inozemstvo, tamo je novac plasiralo oko dvije stotine tvrtki iz Hrvatske. O svemu tome Vlada mora voditi računa kad bude odlučivala kako se odnositi prema Kosovu.

http://www.globus.com.hr/Clanak.aspx?Br ... nakID=7106
Post Reply