SUTRA CE BOSNJACI OZAKONITI DODIKOVU REFORMU POLICIJE

Post Reply
Svjedok istorije

#1 SUTRA CE BOSNJACI OZAKONITI DODIKOVU REFORMU POLICIJE

Post by Svjedok istorije »

Mozemo biti sigurni da ce sutra Karadzic-Dodikova policija biti legalizovana u Parlamentu BiH, i tako nagradjena za sve. A Silajdzic ce i dajje govirti kako nam je svijet kriv, kako "svijet kaznjava zrtvu".

BANJA LUKA - Narodna skupština Republike Srpske usvojila je kasno večeras Informaciju Vlade RS-a o aktivnostima o reformi policije u BiH, u kojoj se podržava donošenje dvaju zakona o toj refomi u državnom parlamentu.

Zastupnici Narodne skupštine nisu prihvatili zaključke opozicije, između ostalog, ni zaključak Srpske radikalne stranke RS-a u kojem je traženo da se o modelu reforme policije izjasne građani na referendumu.

Tijekom zastupničke rasprave čuli su se različiti stranački stavovi o reformi policije.

Podršku donošenju zakona o reformi policije sa 49 glasova dali su zastupnici SNSD-a, PDP-a i Socijalističke partije, dok opozicija na čelu sa SDS-om i Srpskom radikalnom strankom RS-a smatra da se pripremljenim zakonima prenose ovlaštenja koje RS ima u toj oblasti na razinu BiH i kako se građani trebaju o reformi policije izjasniti na referendumu.

Također, protiv dogovorene reforme izjasnio se i DNS, iako je dio skupštinske većine u RS-u.

Brojne replike i burna rasprava vođeni su između zastupnika SNSD-a i SDS-a, koji su vladajuću stranku optužili da "ovim što sada radi prodaje policiju RS-a".

S druge strane, Vlada u Informaciji dostavljenoj Skupštini navodi da prijedlozi zakona o policijskoj strukturi u BiH, koji su u proceduri u Parlamentarnoj skupštini BiH, ne tretiraju ni stvarne ni mjesne nadležnosti entitetskih policija niti policije Brčko Distrikta, te da su u potpunosti u skladu s postojećim ustavnim i zakonskim rješnjima i ni u jednom elementu ne sadrže prijenos bilo kakvih nadležnosti, ustavnih ili zakonskih, s razine entiteta na državnu razinu.

Zastupnik SDA Ramiz Salkić rekao je kako ta stranka neće glasati za predložene zakone o reformi policije, ukoliko se ne usvoje njeni amandmani u kojima se "samo" traži koordinacija policijskih struktura BiH.

Salkić je kazao kako ovo što je predloženo u zakonima ne zadovoljava suštinu reforme policije u BiH.

Sličan stav iznio je i zastupnik S BiH Muharem Murselović navodeći da njegova stranka neće glasaovati za predložene zakone o reformi policije, ukoliko se u njih ne uključe predloženi amandmani koji se temelje na Mostarskoj deklaraciji.

Zastupnicima su se na početku sjednice obratili i lideri SNSD-a i PDP-a Milorad Dodik i Mladen Ivanić koji su zatražili od Narodne skupštine da pozove na usvajanje u državom parlamentu prijedloga zakona o Direkciji za koordinaciju policijskih tijela i o Agencijama za podršku policijskoj strukturi BiH i zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH u državnom parlamentu, što je uvjet za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Kada su u pitanju prijedlozi ovih zakona, prvi predviđa da se, osim Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, uspostavljaju i još tri
agencije: za forenzička ispitivanja i vještačenja, za školovanje i stručno usavršavanje kadrova i za policijsku podršku.

Drugi prijedlog predviđa uspostavljanje neovisnog odbora, odbora za žalbe policijskih službenika i odbora za žalbe građana, također za razinu BiH.
d2

#2 Re: SUTRA CE BOSNJACI OZAKONITI DODIKOVU REFORMU POLICIJE

Post by d2 »

meni je toliko vise svega preko glave da bih dao da mi istetoviraju na celu "ja sam peder" samo da se konacno maknemo sa mrtve tacke i krenemo makar cenat naprijed
Vozdra raja :-)

#3 Re: SUTRA CE BOSNJACI OZAKONITI DODIKOVU REFORMU POLICIJE

Post by Vozdra raja :-) »

Kad Haris pristane na koncenzus i kompromis, optuzimo ga za izdaju i za pristajanje na Dodikove ultimatume. :-?
Kad Haris zapne za jednu BiH policiju, svi ga popljujemo i optuzimo za prosipanje retorike, trazenjeg nerealnog, i za zaustavljanje reformi. Nitko ga tada ne podrzava :-?

Mislim da bi mi, prije nego pocnemo pljuvati po nekome, prvo trebali da vidimo sta to mi(gradjani,forumasi) u stvari hocemo i sta podrzavamo pa tek onda kritikovati druge. :!:

Kao sto neko jednom rece, "nije to toliko bitno da li imamo dvije ili jednu policiju, kad udjemo u EU sve ce to biti isto". Da, pogadjate, ovo je rekao Zeljko Komsic iz SDP-a!!
Hantraga

#4 Re: SUTRA CE BOSNJACI OZAKONITI DODIKOVU REFORMU POLICIJE

Post by Hantraga »

Pa ako ta Reforma odgovara EU, onda sta mi imamo vise da se bunimo...

JA razumijem da nije onakva kakvu bi vecina nas htjela da bude. Medjutim, ako EU prihvata takvu reformu, onda znaci da ce takva policija odgovarati njihovim standardima i zakonima...

Na drugu stranu, jako je bitno da se put BiH ka Evropi, ne koci bas u ovom trenutku, kad situacija u regionu i nije bas naljepsa...

Kad se podnese zahtjev za clanstvo, u periodu tranzicije, BiH ce ionako morati promjeniti tone zakona da se priblizi EU standardima...

Tek nas onda ceka prava reforma...Onda kad nas to sve vec ceka, bolje da se potpise vise taj sporazum i da preskocimo tu veliku ogradu...Valjda ce biti drugacija klima kad se prodje ta berijera..
Svjedok istorije

#5 Re: SUTRA CE BOSNJACI OZAKONITI DODIKOVU REFORMU POLICIJE

Vozdra raja wrote:Kad Haris pristane na koncenzus i kompromis, optuzimo ga za izdaju i za pristajanje na Dodikove ultimatume. :-?
Kad Haris zapne za jednu BiH policiju, svi ga popljujemo i optuzimo za prosipanje retorike, trazenjeg nerealnog, i za zaustavljanje reformi. Nitko ga tada ne podrzava :-?

Mislim da bi mi, prije nego pocnemo pljuvati po nekome, prvo trebali da vidimo sta to mi(gradjani,forumasi) u stvari hocemo i sta podrzavamo pa tek onda kritikovati druge. :!:

Kao sto neko jednom rece, "nije to toliko bitno da li imamo dvije ili jednu policiju, kad udjemo u EU sve ce to biti isto". Da, pogadjate, ovo je rekao Zeljko Komsic iz SDP-a!!

Nije tacno da smo ga svi napadali kada je govorio patriotski. Nazlost, on je samo govorio kao patriota da bude izabran. Upravo zato je i bio izabran sa 70% gasova, a sada je pokazao pravo lice.

Zar samo u zadnjih nekoliko dana nismo dozivjeli tolike uvrede i ponizenja. Evo cu se na brzinu sjetiti nekih:

Radmanovic stavlja veto da arhiva Haga ne dodje u Bosnu i skusptina RS ga podrzava.

Stavljaju veto da se promjeni zakon od dvojnom drzavljanstvu.

Da ovaj put ne spominjemo genocid, opsade, silovanja itd. i (manje) provokacije kao sto je krst iznd Sarajeva itd.

I pored Harisa uvijek sve prolazi sto odgovara Srbima, a oni i dalje zabranjuju sve sto odogova nama. I onda Haris kaze "svijet protiv nas". Pa Dejton, koliko god je los, nam je dao mogucnost da im pariramo, da i mi stavljamo veto na ono sto oni zele i da se onda pogodimo da se propusti i ponesto sto mi zelimo.
Svjedok istorije

#6 Re: SUTRA CE BOSNJACI OZAKONITI DODIKOVU REFORMU POLICIJE

Hantraga wrote:Pa ako ta Reforma odgovara EU, onda sta mi imamo vise da se bunimo...

JA razumijem da nije onakva kakvu bi vecina nas htjela da bude. Medjutim, ako EU prihvata takvu reformu, onda znaci da ce takva policija odgovarati njihovim standardima i zakonima...

Na drugu stranu, jako je bitno da se put BiH ka Evropi, ne koci bas u ovom trenutku, kad situacija u regionu i nije bas naljepsa...

Kad se podnese zahtjev za clanstvo, u periodu tranzicije, BiH ce ionako morati promjeniti tone zakona da se priblizi EU standardima...

Tek nas onda ceka prava reforma...Onda kad nas to sve vec ceka, bolje da se potpise vise taj sporazum i da preskocimo tu veliku ogradu...Valjda ce biti drugacija klima kad se prodje ta berijera..

Te buduce reforme nikada nece biti provedene. Srbi ce samo uknjiziti legalizaciju policije i radije nece u Evropu nego da ce dopustiti neke nedleznosti drzave nad policijom. Oni nas sada samo ucjenjuju sa Evropom da dobiju legalizizaciju policije RS.

RS nikada nece sa Evropom, a protiv Rusije. Cim im prodje ucjena sa policijom, oni ce neku novu ucjenu i tako dok ne postignu svoj cilj, nezavisnu RS, a ostatak nece vidjeti Evropu jer Fedacije nije napravljena da moze sama funkcionisati, tako da ce to prije biti Somalija, ili Palestina nego Evropa.
gorkaz

#7 Re: SUTRA CE BOSNJACI OZAKONITI DODIKOVU REFORMU POLICIJE

Post by gorkaz »

Vozdra raja wrote:Kad Haris pristane na koncenzus i kompromis, optuzimo ga za izdaju i za pristajanje na Dodikove ultimatume. :-?

Hajde da pogodim za koga si glasao??????/. Ko je potpisao Dejton ja ili Haris. Ko je kumovo RS i ozvanicio je, de bogati pogodi. Da nije mozda Zeljko ipak bi to trebali preispitati mozda je Zeljko bio potajno u Dejtonu.
popajic

#8 Re: SUTRA CE BOSNJACI OZAKONITI DODIKOVU REFORMU POLICIJE

Post by popajic »

gorkaz wrote:

Hajde da pogodim za koga si glasao??????/. Ko je potpisao Dejton ja ili Haris. Ko je kumovo RS i ozvanicio je, de bogati pogodi. Da nije mozda Zeljko ipak bi to trebali preispitati mozda je Zeljko bio potajno u Dejtonu.

Ma,Zeljko je kriv.Ko bi drugi!? Kao da je Harisu lako-te stavi potpis na podjelu BH,onda ubjedjuj narod da si za citavu BH,te ujutro jedno,popodne drugo - vec vidjeno !
Maraschino

#9 Re: SUTRA CE BOSNJACI OZAKONITI DODIKOVU REFORMU POLICIJE

Post by Maraschino »

Svjedok istorije wrote:
Hantraga wrote:Pa ako ta Reforma odgovara EU, onda sta mi imamo vise da se bunimo...

Te buduce reforme nikada nece biti provedene. Srbi ce samo uknjiziti legalizaciju policije i radije nece u Evropu nego da ce dopustiti neke nedleznosti drzave nad policijom. Oni nas sada samo ucjenjuju sa Evropom da dobiju legalizizaciju policije RS.

RS nikada nece sa Evropom, a protiv Rusije. Cim im prodje ucjena sa policijom, oni ce neku novu ucjenu i tako dok ne postignu svoj cilj, nezavisnu RS, a ostatak nece vidjeti Evropu jer Fedacije nije napravljena da moze sama funkcionisati, tako da ce to prije biti Somalija, ili Palestina nego Evropa
.
sa ovim se apsolutno slazem
Postao/la Hantraga dana 18 ožu 2008, 06:17

Pa ako ta Reforma odgovara EU, onda sta mi imamo vise da se bunimo...

Hantraga,

slusajuci Europu koja trpi svakodnevne ucjene iz RS-a, mi smo u sve goroj situaciji a BiH sve manje i manje. Jeli to ona ista Europa sto nam posla posmatrace na pocetku rata koje smo mi dozivljavali kao spasioce a ono ispade da oni broje koliko je granata ispaljeno sa cetnickih polozaja i koliko ima mrtvih civila. To je ona Europa sto je odmah poslala pregovarace tipa Karingtona, Vens, Ovena ... Bilta kao visokog predstavnika ( koji jos uvijek ima akcije u telekomunikacijama RS-a)... nemoj mi samo spominjati Europu. Znam da nemamo alternativu ali zar moramo skidati gace kada nam god to kaze i jos moramo pricati kako nam je fino. Hebe se Europi i za protekli rat i za zrtve i za nepravde i za policiju... njih interesuje samo mir a u ovakvom miru nema finoce, moras biti i bezobrazan i grub i drzak da bi nesto ostvario.
Ne prihvatam ovakvu reformu policije pa makar cekali jos 100 god. na Europu, a necemo, jer MZ uvijek ima rezervne varijante samo sto nasi politicari misle da ce nesto dobiti saburom i dersom ispred dzamije i na misi u crkvi.
MuaDib

#10 Re: SUTRA CE BOSNJACI OZAKONITI DODIKOVU REFORMU POLICIJE

Post by MuaDib »

Stvari se stvarno izvrću i ne odgovaraju suštini. Mora se krenuti odnekle, a u "Mostarskoj deklaraciji" se jasno kaže da će se pitanje lokalnog i regionalnog usrojstva policijskih snaga BiH rješavati u skladu sa reformom ustava. Dakle SDA pogotvo ne čini dobro BiH ukoliko odbije prvi paket policijske reforme. Borbu protiv institucije Policija RS treba prebaciti na drugi teren, a to je reforma Ustava BiH, ukoliko se u Ustav ugradi kvalitetan član koji se tiče sigurnosti, unutrašnjih poslova i policije, moguće je ukinuti Policiju RS. Međutim stranke iz RS neće na to pristati, pa valja tražiti kompromis u smijeru da Policija RS više bude pod kontrolom države BiH, a menje pod kontrolom entiteta RS. Sada je potrebnu osnovati ovih nekoliko agencija na državnom nivou u skaldu sa sadašnjim ustavom i zakonskim rješenjima, te samim time ojačati SIPU i GPBiH, ojačati koordinaciju policijskih tijela i ojačati agencije za podršku policijskoj strukturi BiH i uspostaviti nezavisna i nadzorna tijela policijske strukture BiH.

UKOLIKO SE OVO ODBIJE, BOJIM SE DA ĆE SE KRIZA U BIH JOŠ VIŠE PRODUBITI. :? :? :? :? :?
zgembo_sa

#11 Re: SUTRA CE BOSNJACI OZAKONITI DODIKOVU REFORMU POLICIJE

Post by zgembo_sa »

Kad EU da primjer ijedne zemlje na svijetu gdje postoji takva maloumna policijska struktura onda ok...
Epitop

#12 Re: SUTRA CE BOSNJACI OZAKONITI DODIKOVU REFORMU POLICIJE

Post by Epitop »

Sidro u vidu eniteta RS se koristi da bi nas zadržalo na istoj ravni s Srbijom, a ako je usvajanje ovih zakona način da se pobjegne od Srbije ja bih izabrao usvajanje zakona o "reformi" policije. Nadam se samo da je ovo manje zlo koje moramo birati da bi se sitacija popravila.
Svjedok istorije

#13 Re: SUTRA CE BOSNJACI OZAKONITI DODIKOVU REFORMU POLICIJE

Ima nesto sa cime se ne trguje. Ne mozes pristati da trajno izgubis drzavu, da bi neki ostaci drzave otisli u Evropu. Zbog domovine ljudi ratuju i zivot daju, a mi je gubimo dobrovoljno.

A sto je najgore, mi sami legalizujemo policiju RS, onu istu koja je pocinila genocid.

To me podsjeca na nacisticke eksperimente sa Ciganima, kojim su nacisti dokazivali zasto ih treba iskorjeniti. Oni pobiju pola cherge, a drugoj polovini daju cokolada, dobre klope, cebadi, i ova druga polvina im zahvalna, jer im je vazno da je njima dobro, a "mrtve niko ne moze ozivjeti". Mi se bas tako ponasamo, radi trenutnog licnog interesa mi dajemo drzavu onima, koji nam toliko zla nanose. Sto je najgore taj interes je "na vrbi grozdje", jer RS jos uvijek moze na drugim stvarima ucjenjivati i kvariti odlazak u Evropu. Oni u stvari dovode Rusiju, a ne Evropu u RS, a od nas samo dobijau papire da psotanu legalni, da se kao Kosovo jednom mogu otcijepiti i ostaviti haos u ostatku BiH.

Ostatak BiH nije drzava. Ne postoji neki patriotizam za Federaciju, kao za Bosnu. Nestankom Bosne, nastupa totalno rasulo i haos "fallen state" kao Somalija. Ovo je put do nestanka, a ne do boljeg zivota.
Mahalac

#14 Re: SUTRA CE BOSNJACI OZAKONITI DODIKOVU REFORMU POLICIJE

Post by Mahalac »

A sta ce mo sa onim "ozloglasenim" Aprilskim amnadmanima na kojim Hare-Care dojaha na izbore, isfolira i pobjedi....
sta sada s 100% BIH i Haretovom supljom o entitetskom glasanju...i inim diskvalifikacijama aprilskim amandmana....
pitam se gdje bismo sta radismo i dokle dogurasmo :|

Pravo je reko Tihi jednom, da Careta treba krivicno goniti zbog obaranja aprilskog paketa :x ...

Stranka ZABIH je najveca stetocina po BIH poslije Karadzica, i to je fakat.
zgembo_sa

#15 Re: SUTRA CE BOSNJACI OZAKONITI DODIKOVU REFORMU POLICIJE

Post by zgembo_sa »

Ma i ti aprilski amandmani su rezultat kompromisa na stetu Bosne i Hercegovine. Nemojte mi ih ovdje nesto okivati u zlato, kad je sve to jedno smece. Trebalo pristat da recimo clanove predsjednistva (odnosno kvazi predsjednika, tj. isto sranje drugo pakovanje, jer se i ovako i onako rotira), instituciju koja je vrhovni vojni zapovjednik, bira skupstina, da je nakon izbora moguce nedolaskom na sjednice sprijeciti biranje predsjednika, a samim tim i mandatara vlade, onemoguciti izglasavanje odluke o vanrednim izborima itd. Sve u svemu na taj nacin je moguce totalno blokirati drzavu. Jebes hareta, al ne moze me niko ubijedit da su ti i takvi nakaradni amandmani dobri za ovu drzavu.
Svjedok istorije

#16 Re: SUTRA CE BOSNJACI OZAKONITI DODIKOVU REFORMU POLICIJE

Znaci na kraju ipak prolazi Silajdzic-Dodikov protokol. Znaci uvijek se igra utakmica dok RS ne pobijedi. Uzalud se Evropa izborila da skusptina RS usvoji pravu Reformu, Silajdzic i Dodik su rekli: "E igra se dalje, dok Dodik ne pobjedi." Sada, cim je Dodik dosao na svoje utakmica se prekida. Nama ce izgleda biti jasno ko je Silajdzic tak kada i on promjeni ime u Nemanja.

Objavljeno 18.03.2008. u 17:53
Predstavnički dom PSBiH nije prihvatio izvještaj Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost o reformi policije
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas u Sarajevu nije prihvatio negativne izvještaje Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH o dva prijedloga zakona iz oblasti reforme policije.

Radi se o prijedlogu zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH i prijedlogu zakona o direkciji za koordinaciju policijskih tijela i agencijama za podršku policijskoj strukturi BiH.

Ovi zakonski prijedlozi su vraćeni zajedničkoj komisiji za odbranu i sigurnost da ih ponovno razmotri i sačini nove izvještaje.

Poslanici su prihvatili zaključak prema kojem bi zajednička komisija trebala zasjedati u roku ne dužem od 48 sati, a u tom roku bi trebala biti održana i sjednica Predstavničkog doma na kojoj bi poslanici ponovno razmatrali izvještaje komisije.

(FENA)
Vozdra raja :-)

#17 Re: SUTRA CE BOSNJACI OZAKONITI DODIKOVU REFORMU POLICIJE

Post by Vozdra raja :-) »

gorkaz wrote:

Potpuno si fulio temu! Za koga sam ja glasao je moja stvar, imam pravo da glasam za koga hocu, bas kao i ti!

Ovdje je problem sto mnogi podrzavaju odluke u zavisnoti ko ih sprovodi a ne jesu li dobre. Kad je Zeljko kazao da dvije policije nisu problem, svi smo se namrstili na Harisa i optuzili ga za maksimalizam i zastoj reformi. Kad je SDP stao na stranu SDA u trazenju maksimalistickog, odjedanput se ploca mijenja i Haris biva optuzen za popustanje Dodiku. :-? :roll: Dvostuki snandardi...

A kad vec fulas temu i spominjes Dejton, RS je bila realnost i prije potpisivanja mirovnog ugovora, i samo nastavak rata je mogao sprijeciti usvajanje istog 1995g. Naravno, svi smo htjeli mir i da nam granate prestanu rokati. Ali naravno, postoji ogromna razlika, fizicka i mentalna, izmedju junackog sjedenja za racunarom i sjedenja u rovu ili podrumu dok agresor roka granate i pravi masakre iz ulice u ulicu. Uostalom, pitajmo gradjane da li bi zeljeli da se sutra opet zapuca, pa ces vidjeti vrijednost Dejtona.

Licno bih volio ako bi parlament odbio ovakvu reformu policije, ali ako prodje, nije ni to strasno. Mora se dalje...
1gorstak

#18 Re: SUTRA CE BOSNJACI OZAKONITI DODIKOVU REFORMU POLICIJE

Post by 1gorstak »

Cuj Bosnjaci !? Ponovo, na sceni nije sukob naroda nego sukob ideja. Bez srpskog i hrvatskog tkiva u patriotskom organizmu, BiH bi vec bila mrtva.

A sto se tice reformi, popustati ne treba. Dobro je sto nije usvojen "aprilski" paket i dobro bi bilo da se ne usvoji ovo rjesenje koje nam se zbog Kosova namece. Medju velikosrbima postoji spremnost da korijenje jedu dok ne ostvare svoje ciljeve, dok u pro-bosanskom frontu razmisljaju hoce li vjeru za veceru da prodaju, za vizne olaksice ili pretpristupne fondove. A citavo to vrijeme oko nogu nam trce mali gremlini koji (i) ovo pokusavaju iskoristiti za medjustranacka prepucavanja. No proci ce ovo, prezivjelo se puno gore.
gorkaz

#19 Re: SUTRA CE BOSNJACI OZAKONITI DODIKOVU REFORMU POLICIJE

Post by gorkaz »

Vozdra raja wrote:
gorkaz wrote:

Potpuno si fulio temu! Za koga sam ja glasao je moja stvar, imam pravo da glasam za koga hocu, bas kao i ti!

Ovdje je problem sto mnogi podrzavaju odluke u zavisnoti ko ih sprovodi a ne jesu li dobre. Kad je Zeljko kazao da dvije policije nisu problem, svi smo se namrstili na Harisa i optuzili ga za maksimalizam i zastoj reformi. Kad je SDP stao na stranu SDA u trazenju maksimalistickog, odjedanput se ploca mijenja i Haris biva optuzen za popustanje Dodiku. :-? :roll: Dvostuki snandardi...

A kad vec fulas temu i spominjes Dejton, RS je bila realnost i prije potpisivanja mirovnog ugovora, i samo nastavak rata je mogao sprijeciti usvajanje istog 1995g. Naravno, svi smo htjeli mir i da nam granate prestanu rokati. Ali naravno, postoji ogromna razlika, fizicka i mentalna, izmedju junackog sjedenja za racunarom i sjedenja u rovu ili podrumu dok agresor roka granate i pravi masakre iz ulice u ulicu. Uostalom, pitajmo gradjane da li bi zeljeli da se sutra opet zapuca, pa ces vidjeti vrijednost Dejtona.

Licno bih volio ako bi parlament odbio ovakvu reformu policije, ali ako prodje, nije ni to strasno. Mora se dalje...
Bas ti hvala sto me prosvijetli eto vidis da nebi tebe nebih za ovih mojih pedeset i koju godinu naucio nista. Usput da ti kazem bio sam u rovu mnogo duze nego ti i iko od tvojih. A valjda mi je ostalo jos toliko pameti da mogu rasudjivati svojom glavam sta valja a sta ne valja. Izgleda da se tvoja demokratija sastoji u tome da ako se necije misljenje ne podudara sa tvojim ti mu odrzis lekciju. Haretovih 20 miliona mi ovdje i dan danas vracamo. Hare danas drvlje i kamenjena Dodika a sutra ga podrzi samo da zadrzi fotelju. Ako nista Zeljko je bio u rovu a gdje je bio Hare i cijela mu rodbina od sestre ambasadora u Pakistanu pa do rodjaka u Glasgovu. I ti pricas o dvostrukim standardima pa ako iko ima dva arsina to je harei njegova stranka za klepit.
Maraschino

#20 Re: SUTRA CE BOSNJACI OZAKONITI DODIKOVU REFORMU POLICIJE

Post by Maraschino »

Amandmani na zakone o reformi policije
2008-03-12 11:57:47

Na današnjoj sjednice Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH razmatraju se pristigli amandmani na dva prijedloga zakona o reformi policije. Podneseno je ukupno 61 amandman ,a najviše ih je stiglo iz Stranke za BiH i SDA. "Sve amandmane gledamo sa tog gledišta, da li su okviru toga što je dogovoreno u Mostaru ili idu van tog okvira. Ti amandmani koji izlaze iz okvira su amandmani za koje mislim da nemaju šanse da budu prihvaćeni", izjavio je sinoć visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak. On nije želeo da precizira koji su to amandmani i iz kojih stranaka dolaze.

Ima i ona izjava kako Lajcak smatra neke amandmane prihvatljivim (ali me mrzi da je trazim).

Zasto se ne usvoje bar ti amandmani koji su prihvatljivi npr.MZ a ne ovako , bezuuslovno, uzmi ili ostavi.
cogni

#21 Re: SUTRA CE BOSNJACI OZAKONITI DODIKOVU REFORMU POLICIJE

Post by cogni »

Maraschino wrote:
Ima i ona izjava kako Lajcak smatra neke amandmane prihvatljivim (ali me mrzi da je trazim).

Zasto se ne usvoje bar ti amandmani koji su prihvatljivi npr.MZ a ne ovako , bezuuslovno, uzmi ili ostavi.

Nisam razumio na koji tocno nacin se doslo do teksta ovih prijedloga zakona, ali ako pretpostavimo da su oni rezultat kompromisa onda nema smisla da se oni amandmanima bitnije mijenjanju. Logicki posmatrano, kada se bitnije promijeni kompromisno rjesenje onda vishe nema kompromisa.

EDIT: zapeta
Maraschino

#22 Re: SUTRA CE BOSNJACI OZAKONITI DODIKOVU REFORMU POLICIJE

Post by Maraschino »

cogni wrote:
Maraschino wrote:

Nisam razumio na koji tocno nacin se doslo do teksta ovih prijedloga zakona, ali ako pretpostavimo da su oni rezultat kompromisa onda nema smisla da se oni amandmanima bitnije mijenjanju. Logicki posmatrano, kada se bitnije promijeni kompromisno rjesenje onda vishe nema kompromisa.

EDIT: zapeta
s'kim, gdje i kako je kompromis dogovoren :?
cogni

#23 Re: SUTRA CE BOSNJACI OZAKONITI DODIKOVU REFORMU POLICIJE

Post by cogni »

Maraschino wrote:
s'kim, gdje i kako je kompromis dogovoren :?
Upravo rekoh da ne znam kako se doslo do ovih prijedloga, pogubio sam se od tih silnih komisija, sastanaka i strucnih tijela. Zdravorazumski mi se cini vjerojatnijim da je neko s nekim nekako dogovorio taj tekst nego da je tekst dosao iz nepoznatog pravca, ili kao prijedlog jedne od strana.
uživo

#24 Re: SUTRA CE BOSNJACI OZAKONITI DODIKOVU REFORMU POLICIJE

Post by uživo »

Maraschino wrote:
Amandmani na zakone o reformi policije
2008-03-12 11:57:47

Na današnjoj sjednice Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH razmatraju se pristigli amandmani na dva prijedloga zakona o reformi policije. Podneseno je ukupno 61 amandman ,a najviše ih je stiglo iz Stranke za BiH i SDA. "Sve amandmane gledamo sa tog gledišta, da li su okviru toga što je dogovoreno u Mostaru ili idu van tog okvira. Ti amandmani koji izlaze iz okvira su amandmani za koje mislim da nemaju šanse da budu prihvaćeni", izjavio je sinoć visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak. On nije želeo da precizira koji su to amandmani i iz kojih stranaka dolaze.

Po meni seru Tihić i Silajdžić,nije moguće da nisu znali šta potpisuju u Mostaru?Ili je ovo naknadna neka pamet.Ne kontam
Svjedok istorije

#25 Re: SUTRA CE BOSNJACI OZAKONITI DODIKOVU REFORMU POLICIJE

Evo sta Lagumdjija kaze o Reformi polcije, sa cime se ja slazem, mada ne obozavam Lagumdjiju.

Slično je i s reformom policije, gdje su stavovi SDP-a i Stranke za BiH nepomirljivi. Zakoni koji su trenutno u proceduri u Parlamentarnoj skupštini BiH za Lagumdžiju su "apsolutna nula", a amandman Stranke za BiH bio bi samo "betoniranje nule".

Amandmanima SDP-a, ali i SDA, traži se da nove institucije predviđene ovim zakonima dobiju ingerencije i za niže nivoe vlasti, a SDP insistira i na posebnom statusu Srebrenice te popisu stanovništva iz 1991. godine.

Govoreći o pritiscima međunarodne zajednice na SDP da popusti u ovom pitanju, Lagumdžija je istaknuo da se čak prijeti "raspadom zemlje".

- Niko nije budala da u to vjeruje, rekao je Lagumdžija, ocijenivši pritisak na SDP i šefa poslaničkog kluba SDP-a u Predstavničkom domu Jozu Križanovića kao "dno".

Pad ovake "reforme" policije bit će signal međunarodnoj zajednici da konačno promijeni ploču i bude ozbiljnija, smatra Lagumdžija.

-BiH se neće raspasti, nego politika međunarodne zajednice kakva je bila zadnjih nekoliko mjeseci. U opasnosti nije država, nego stolice tih međunarodnih činovnika, kazao je predsjednik SDPBiH Zlatko Lagumdžija.

(FENA)
Post Reply