ORMAR BIBLIOTEKA
Studentska frakcija unutar
Filozofskog fakulteta u Banjaluci
POLITIČKA I DEMOKRATSKA SRAMOTA VLADE ENTITETA REPUBLIKA SRPSKA
Iz ugla žalosti i strepnje možemo promatrati posljednje poteze Vlade Entiteta Republika Srpska, koja marljivim radom političke indolencije održava i napinje strukturu svoje oligarhijske moći. Njezina neosjetljivost za pojmove demokracije/demokratije užasava svaki dan.
Naime, na 67. sjednici ove vlade „utvrđen“ je Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, s uputom prema Narodnoj skupštini Republike Srpske za hitno usvajanje. Isključivost ovoga „hitnog“ postupka obrazlaže se, kao apologija oligarhije, da nije bilo vremena da se ovi zakoni donesu u redovnoj proceduri.
Saglasno ovome, pominje se da je razlog za hitnost donošenja ovih zakona u činjenici da će izborna procedura početi 8.maja/svibnja raspisivanjem lokalnih izbora. U razvijenim demokracijama/demokratijama upravo ova tehnička činjenica raspisivanja predstojećih izbora govorila bi da se ne smije intervenirati u Izborni zakonik. Ovo ne smije, volja je demokratskog društva.
Nadalje, prema Ministru uprave i lokalne samouprave Zoranu Lipovcu tekst ovih zakona predviđa da će načelnike i gradonačelnike birati skupštine opština/općina i gradova, odnosno da više neće biti neposrednog izbora. Razlog ovih izmjena, prema njemu, nalazi se u tzv. političkim zastojima u funkcionisanju opština/općina, te, navodi, da je u pojedinim opštinama/općinama u protekle četiri godine došlo do zastoja u radu i do opoziva načelnika. Ovakvi zaključci su nemoćne generalizacije, i ovaj politički manevar Vlade je direktni napad na slobodu građanskog izbora, nasilje koje, u najboljem slučaju, društvo tretira kao skup maloljetnika i maloljetnica.
Saglasno sa našim protivljenjem zadnjim potezima Vlade Entiteta Republike Srpske, pozivamo Izbornu komisiju Bosne i Hercegovine da se oglasi povodom ovih izmjena zakona. Pozivamo, također, predstavničke grupe u Vijeću naroda RS da nađu način i ulože veto, tj. stave moratorijum na ove odluke nakon što Narodna skupština RS usvoji ove odluke Vlade RS. Pozivamo građane i građanke Banjaluke, da ne ostanu nijemi i nijeme na ove protu-demokratske činove i da se odupru ovakvom neosjetljivom antidemokratskom postupku opoziva demokratskog izbora načelnika/načelnica, gradonačelnika/gradonačelnica u lokalnim zajednicama. Demokracija/Demokratija nije politička odluka bilo koje vlade, već mogućnost koju sebi stvaramo da možemo da biramo.
Banja Luka,
14.mart/ožujak
Linkovi:
Vlada (info-centar):
http://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Vlada ... rpske.aspx
Vlada (dnevni red):
http://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Vlada ... 0Vlade.doc
Blic (novinski članak):
http://www.blic.co.yu/repsrpska.php?id=33980
Izmjene izbornog zakona u RS po "hitnom" postupku
- vedderedi
#1 Izmjene izbornog zakona u RS po "hitnom" postupku
-
uživo
#2 Re: Izmjene izbornog zakona u RS po "hitnom" postupku
Ja sam recimo za ovu promjenu.I za to sam da se to uradi na teritoriji čitave BiH.Pa pogledajte načelnike po BH gradovima,ponašaju se kao feudalci.Ogromna ovlašćenja u rukama jednog čovjeka uvijek su bila kontraproduktivna.vedderedi wrote:ORMAR BIBLIOTEKA
Studentska frakcija unutar
Filozofskog fakulteta u Banjaluci
POLITIČKA I DEMOKRATSKA SRAMOTA VLADE ENTITETA REPUBLIKA SRPSKA
Iz ugla žalosti i strepnje možemo promatrati posljednje poteze Vlade Entiteta Republika Srpska, koja marljivim radom političke indolencije održava i napinje strukturu svoje oligarhijske moći. Njezina neosjetljivost za pojmove demokracije/demokratije užasava svaki dan.
Naime, na 67. sjednici ove vlade „utvrđen“ je Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, s uputom prema Narodnoj skupštini Republike Srpske za hitno usvajanje. Isključivost ovoga „hitnog“ postupka obrazlaže se, kao apologija oligarhije, da nije bilo vremena da se ovi zakoni donesu u redovnoj proceduri.
Saglasno ovome, pominje se da je razlog za hitnost donošenja ovih zakona u činjenici da će izborna procedura početi 8.maja/svibnja raspisivanjem lokalnih izbora. U razvijenim demokracijama/demokratijama upravo ova tehnička činjenica raspisivanja predstojećih izbora govorila bi da se ne smije intervenirati u Izborni zakonik. Ovo ne smije, volja je demokratskog društva.
Nadalje, prema Ministru uprave i lokalne samouprave Zoranu Lipovcu tekst ovih zakona predviđa da će načelnike i gradonačelnike birati skupštine opština/općina i gradova, odnosno da više neće biti neposrednog izbora. Razlog ovih izmjena, prema njemu, nalazi se u tzv. političkim zastojima u funkcionisanju opština/općina, te, navodi, da je u pojedinim opštinama/općinama u protekle četiri godine došlo do zastoja u radu i do opoziva načelnika. Ovakvi zaključci su nemoćne generalizacije, i ovaj politički manevar Vlade je direktni napad na slobodu građanskog izbora, nasilje koje, u najboljem slučaju, društvo tretira kao skup maloljetnika i maloljetnica.
Saglasno sa našim protivljenjem zadnjim potezima Vlade Entiteta Republike Srpske, pozivamo Izbornu komisiju Bosne i Hercegovine da se oglasi povodom ovih izmjena zakona. Pozivamo, također, predstavničke grupe u Vijeću naroda RS da nađu način i ulože veto, tj. stave moratorijum na ove odluke nakon što Narodna skupština RS usvoji ove odluke Vlade RS. Pozivamo građane i građanke Banjaluke, da ne ostanu nijemi i nijeme na ove protu-demokratske činove i da se odupru ovakvom neosjetljivom antidemokratskom postupku opoziva demokratskog izbora načelnika/načelnica, gradonačelnika/gradonačelnica u lokalnim zajednicama. Demokracija/Demokratija nije politička odluka bilo koje vlade, već mogućnost koju sebi stvaramo da možemo da biramo.
Banja Luka,
14.mart/ožujak
Linkovi:
Vlada (info-centar):
http://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Vlada ... rpske.aspx
Vlada (dnevni red):
http://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Vlada ... 0Vlade.doc
Blic (novinski članak):
http://www.blic.co.yu/repsrpska.php?id=33980
- Lincoln-Burrows
#3 Re: Izmjene izbornog zakona u RS po "hitnom" postupku
Nisam za ovaj prijedlog iz razloga što smatram
da gradonačelnika treba birati neposredno, kao
i predsjednika na nivou države.
-
uživo
#4 Re: Izmjene izbornog zakona u RS po "hitnom" postupku
Ja znam da je to ok da se načelnik bira neposredno ali je veliki problem što se ljudi kad dođu na tu poziciju izopače i što počnu da seru i proseravaju se ,rade šta im se prohtije a sve to pokrivaju :"mene je narod izabrao "Lincoln-Burrows wrote:Nisam za ovaj prijedlog iz razloga što smatram
- Faust
#5 Re: Izmjene izbornog zakona u RS po "hitnom" postupku
A ovi drugi "mene je moja stranka izabrala - šta hoćete sad, niste me vi birali". Naravno da je bolje da se načelnici i gradonačelnici biraju neposredno, jer se ipak kandidat mora dodvoravati građanima, a ne stranačkim kolegama, ako želi ostati na funkciji. I ako su ga građani izabrali, građani ga imaju prvao i smijeniti.uživo wrote:Ja znam da je to ok da se načelnik bira neposredno ali je veliki problem što se ljudi kad dođu na tu poziciju izopače i što počnu da seru i proseravaju se ,rade šta im se prohtije a sve to pokrivaju :"mene je narod izabrao "Lincoln-Burrows wrote:Nisam za ovaj prijedlog iz razloga što smatram
-
uživo
#6 Re: Izmjene izbornog zakona u RS po "hitnom" postupku
Sve je to tako da je ovo normalna država,normalni ljudi i da smo mi narodi sa dužom tradicijom u pogledu demokratije ali ....kad baraba "pojaše" a da mu se vlast i velika ovlaštenja i velika moć a 4 godine duge preduge i neka mi se potrefe 2-3 takva "domaćina" u mojim najboljim godinama prođe voz ili ti vlakBeatnik_Bunny wrote:A ovi drugi "mene je moja stranka izabrala - šta hoćete sad, niste me vi birali". Naravno da je bolje da se načelnici i gradonačelnici biraju neposredno, jer se ipak kandidat mora dodvoravati građanima, a ne stranačkim kolegama, ako želi ostati na funkciji. I ako su ga građani izabrali, građani ga imaju prvao i smijeniti.uživo wrote:Ja znam da je to ok da se načelnik bira neposredno ali je veliki problem što se ljudi kad dođu na tu poziciju izopače i što počnu da seru i proseravaju se ,rade šta im se prohtije a sve to pokrivaju :"mene je narod izabrao "Lincoln-Burrows wrote:Nisam za ovaj prijedlog iz razloga što smatram