Sarajevski ili Bosanski protesti...?

Post Reply
Deleter

#1 Sarajevski ili Bosanski protesti...?

Post by Deleter »

Da li je konacno - pocelo?!?! Da li su ljudi ovog grada i ove zemlje konacno poceli shvatati stvari na pravi nacin, onakve kakve jesu?! Mozda jesu...a mozda i nisu. Mozda se radi samo o urbanoj gerili, pametnoj, dovoljno inteligentnoj i koja odavno zna sta je i kako je, ali se tek sad odlucila na akciju...?

Iskreno - ne znam. Ali znam jednu stvar, a to je da se nesto konacno pocelo desavati. I to "nesto" je vrlo pozitivno. Ali, hajde da prvo napravimo mali presjek svega, neku manju analizu proteklih 13 godina od rata, pa se mozda i uspije shvatiti sve ovo. Hronoloski...

1. Jedna te ista vlast je vodila i rat, a danas i mir. Pod "vlast" ne mislim samo na politicke opcije, tj. stranke, nego i na ljude pojedinacno. Tu su se izdesavale pojedine stvari, pojedine zamjene ljudi, ali je politika ostala identicna do u milimetar. Jedina razlika je sto se u ratu, koliko toliko, znalo ko napada i ko se brani, a danas je to malo pomijesano pa se vise ne zna ni ko napada ni ko se brani jer se ta loptica stalno prebacuje s jedne na drugu stranu i po svim mogucim nivoima. Cas se jddni brane, a drugi napadaju, pa onda malo obratno. Jedino sto bi trebalo biti jasno svima imalo pametnima je da je to danas ciljano, planski i dogovorno, a jedini i osnovni ciljevi su novac i moc, odnosno ostanak u foteljama.

2. Ekonomska, socijalna, a i svaka druga slika stanovnistva, tj. gradjana je samo prividno normalna, ali je pozadina ipak zestoko crna. Dovoljno je samo navecer iza 23:00 izaci, provozati se ili prosetati po Sarajevu (ali i ostalim gradovima) i obratiti paznju na kontejnere za smece. Covjek se neugodno iznenadi koliko su ta mjesta "posjecena", mahom penzionerskom "kastom" koja se halapljivo "gosti" delikatesama koje je kao visak odbacio neko ko donekle normalno zivi...

3. Dnevna slika Sarajeva, ali i opet svih gradova BiH, nije puno manje crna od nocne. U protekloj deceniji je nastupila stihijska legalizacija kriminala svih vrsta, pa su trecerazredni lopovcici, saneri, sverceri, piljari i sve ostale spodobe koje '91 nisu imale maltene ni za zvake (i to one secerne bombe zvane "Bazooka"), danas "JetSet" u nasoj zemlji. Naravno, stvarni i pravi Jet Set ovdje ne postoji, ali u odronu svih mogucih kriterija drustva, jedan Gasi (prijeratni, a i sadasnji sin pekara) i jedan Bakir Alispahic (prijeratni drot prasinar) su danas nekakvo olicenje "uspjesnog biznismena" i, valjda, bi oni trebali biti neke moralne vertikale i primjeri uspjeha... Pri tome cemo, kao i svaka poslusna ovca, zanemariti cinjenice o tome na koji nacin su ova dvojica (ali i more drugih slicnih kreatura) uopste dospjeli do ovoga gdje su sada (Gasi u zatvoru, ali se ne bih zakleo da ce tamo i ostati). Necemo se obazirati na to da su obojica podobnici one vlasti s pocetka, svaki na svoj nacin, i da im se godinama progledavalo kroz prste i zmirilo na oba oka, zarad nekih pozadinskih talova, pa je jedan zario i palio otvorenim kriminalom po ulicama, a drugi jos u ratu klepio neku sicu od 14 miliona DM i danas je legalizovao kroz vrlo unosne biznise. A njih dvojica su samo dvije kapi u moru slicnih prica...

4. U ovakvim uslovima je sasvim normalno da nasa djeca nemaju ni minimum paznje koju bi trebala imati jer su im roditelji (ako ih imaju, ili ako imaju oba) zauzeti brigom o prezivljavanju i tempom zivota koji je, sve mi se cini, namjerno nametnut svima i to upravo kako se ne bismo imali vremena brinuti i misliti o tome sta se desava u "JetSetu", u koji spada i politicarska kamarila. I gdje dolazimo? Naravno, dolazimo do danasnjeg vremena koje je trenutno obiljezeno maloljetnickom delikvencijom i kriminalom, i to ne "lakim" kriminalom...

5. Ko je odgovoran? Nije tesko zakljuciti. Pogotovo ako se bar malo prate mediji (zadnjih 10 godina) i ako se bar malo osluskuje sta porucuju Sarajevski protestanti. Pa cak i ako je neko nedovoljno inteligentan, da ne kazem - glup, pa ne shvata sam od see. Protestanti i mediji nedvosmisleno porucuju sustu istinu - kriva je vlast i ljudi koji sjede na njenom celu, bez ozira na njihovo ime i prezime i spol. I krivi su i odgovorni jer radi politicarskih, stranackih i licnih prepucavanja vezanih za fotelje nisu ni primijetili sta se desava na ulicama za koje su direktno oni nadlezni. Krivi su i odgovorni jer su apsolutno zanemarili sve znakove, sve studije, sve izvjestaje koje su primali tokom poslednjih 10 godina, a koji su ukazivali i upozoravali na nadolazeci i narastajuci problem maloljetnika koje odgaja ulica i postratno konfliktno drustvo.

6. Imaju li Sarajevski protesti ikakvog efekta? Nego da imaju, i to vrlo jakog efekta. Pocese ubistvom nesretnog Denisa, ubijenog na pravdi Boga samo zato sto se u krivo vrijeme nasao na krivom mjestu. Ubise ga tri vrsnjaka, maloljetnika (samo jedan jedva punoljetan bjese) i to u po' bijela dana, u sred tramvaja punog ljudi od kojih niko nije ragovao ni na koji nacin. I treba da se svi srame do kraja svog zivota zbog toga! Ali, ovo je bila kap koja je prelila ionako prepunu casu, a voda se sada jos uvijek polako odljeva iz te iste case. I treba. A koji su efekti postignuti?

- prvi protesti protekose mirno, organizovase ih Denisovi vrsnjaci, skolski drugovi, ali se vlast ni ne pocesa da bilo sta uradi, osim zakazivanja "hitnih" sjednica raznoraznih tijela vlasti.

- drugi protesti protekose u razbijackoj atmosferi. Zgrada kantona je pretrpila sitna ostecenja od jaja, tena, flasa i kamenja, ali je ovo uzrokovalo da se celni ljudi kantona konacno razotkriju i pokazu svoje pravo lice - siledzijsko, lazljivo, prepadnuto i nesposobno za bilo sta pozitivno. Premijer Silajdzic je svojim tadasnjim javnim istupom i pokusajem prebacivanja krivice sa sebe i svoje vlasti na gradjane Sarajeva ucinio da se ti isti gradjani samoinicijativno pocnu organizovati i traziti odgovornost vlasti, koja se trenutno odnosi samo na kanton Sarajevo, ali po svoj prilici se tu nece stati.

- treci protesti, koliko god to vlastima ne odgovaralo i koliko god vlast pokusavala tim protestima dati lice, ime i prezime, ipak su organizovani direktnom inicijativom gradjana sarajeva koji sve pokrenuse putem internet foruma na portalu Sarajevo-x.com. Pozvase na mirne proteste i protesti takvi bijahu. Vec cetvrti put od tada...

- sta su jos uspjeli postici gradjani svojim protestima? Mnogo. Postigli su nesto sto nevladine organizacije nisu uspjele postici ni za 15 godina svog djelovanja. Natjerali su vlast da se zamisli, sto je istorijska cinjenica, da pocne razmisljati o problemu maloljetnika, da pocne zasjedati i smisljati sta da se radi. Ali, i ne samo to! Natjerali su pojedince iz vlasti, i to one koje direktno prozivaju kao odgovorne za kompletnu situaciju, da se pocnu pravdati (gradonacelnica Sarajeva). A zbog cega bi se pravdao neko ko nije odgovoran? Niko, naravno. Natjerali su i neke da se pocnu kriti (Premijer KS), da ne smiju medijski istupiti ni u jednoj tv ili radio emisiji. Da li se krije neko ko nije kriv? Naravno da ne krije. Protestanti, Gradjani (velikim slovom), su uspjeli dobiti i medijsku paznju, pokrenuti potpisivanje peticije (do sada sakupljeno oko 15.000 potpisa za smjenu dvoje gore spomenutih), osmisliti i razdijeliti letke i plakate kako bi animirali sto vise svjesnih ljudi da im se pridruze, i ocito - nece stati ni prestati sve dok se ne dobiju ostavke koje se traze.

Ali (uvijek ima neko "ali"), postoji i jedan "mali" problem. Problem koji se ogleda u glupoci naroda. Glupoci (moze se reci i imbecilnosti, zatucanosti, neinteligenciji, inertnosti, i sl.) koja narodu jednostavno ne dozvoljava da vidi i shvati poruku koju ovi osvijesteni Gradjani salju. A poruka koju salju je vise nego jasna i jednostavna - MI smo ih birali, NAMA su odgovorni!! Ne sjede u svojim, nego u NASIM foteljama!! Ne proizvode nista da bi zivjeli, nego zive od NASEG novca!! MI ih placamo da rade za NAS, GRADJANE!!

I...sta jos reci osim - Probudite se ljudi! Probudi se narode! Ovo je jedinstvena prilika da se u ovoj zemlji stvari pocnu mijenjati na bolje i da vise ne zivimo u demagogiji imaginarnih vitalnih nacionalnih interesa, imaginarnih neprijatelja "tamo negdje", u pricama koje se oslanjaju na fraze tipa: "biti ce", "uradicemo" "pravimo", "mislimo", "pripremamo", "postoji plan", itd. itd.

Moramo poceti zivjeti u zemlji gdje se stvari oslanjaju na rijeci: "uradili smo", "postigli smo", "napravili smo", "zatvoreni su", "kaznjeni su", itd. Ali...dok je narod GLUP, ovo se desiti nece... bar ne brzo, i zato Sarajevske proteste i sve sto ti ljudi rade TREBA PODRZATI i PRIDRUZITI SE! Svi, iz cijele BiH!
=======

Copied from http://www.bhglupost.blogger.ba
Taras Buljba

#2 Re: Sarajevski ili Bosanski protesti...?

Post by Taras Buljba »

Haj se ti sine spremaj da rushis krst na zlatištu ..

Mani se šupljeg revolucionarizma .

:-?
Šapat

#3 Re: Sarajevski ili Bosanski protesti...?

Post by Šapat »

Sto Taras...sta je pogresno u ovome gore? A i vidis da je covjke samo kopirao odnekud :)
stochar

#4 Re: Sarajevski ili Bosanski protesti...?

Post by stochar »

Taras Buljba wrote:Haj se ti sine spremaj da rushis krst na zlatištu ..

gdje si ti do sad rusio?
Svjedok istorije

#5 Re: Sarajevski ili Bosanski protesti...?

Post by Svjedok istorije »

I ja mislim da demonstracije nemaju sansu na uspjeh jer su se se pored toliko vaznih pitanja u drzavi demonstranti ogranicili na na par ljudi i par problema.

A sto se tice krsta na Zlatisku, on ce se utemeljiti u Parlamentu BiH kada nasi poslanici prihvate policijske zakone kojima se, cak i prema Tihicevim rijecima samo legalizuje policija RS.

Taj krst ce biti sprijecen, ako nasi ne legalizuju polciju RS u Parlamentu BiH slijedce nedjelje.
Šandor

#6 Re: Sarajevski ili Bosanski protesti...?

Post by Šandor »

Svjedok istorije wrote:

I ja mislim da demonstracije nemaju sansu na uspjeh jer su se se pored toliko vaznih pitanja u drzavi demonstranti ogranicili na na par ljudi i par problema.

A sto se tice krsta na Zlatisku, on ce se utemeljiti u Parlamentu BiH kada nasi poslanici prihvate policijske zakone kojima se, cak i prema Tihicevim rijecima samo legalizuje policija RS.

Taj krst ce biti sprijecen, ako nasi ne legalizuju polciju RS u Parlamentu BiH slijedce nedjelje.
Kad će više ovaj glupi narod shvatiti da je RS već odavno legalizovana i betonirana? Može biti uništena samo vojnim putem. Oni faktički već imaju status federalne jedinice. Državni organi BiH su sasvim sigurno najlabaviji u Evropi, a vjerovatno i u svijetu. Oni su dio BiH samo zato što nemaju blagoslov Amerike za otcjepljenje. Bošnjački političari su u mnogo važnijim momentima pokazali da su im važne samo fotelje. Zašto bi ih žrtvovali na ovom pitanju? Već sad je izvjesno da će stotine hiljada građana koji su protjerani, izbjegli, iseljeni, izgubiti državljanstvo. Povratak Bošnjaka u RS je propao jer ne mogu ostvariti osnovna ljudska prava. Šta su bošnjački političari učinili na tom planu? Ništa!!! Za sve ove godine nisu se udostojili da po cijenu smjene blokiraju rad svih institucija dok se ne odobri školovanje povratnika po bosanskom nastavnom planu i programu. I sada očekuješ da će se zauzeti za policiju? Koja je svrha što će na papiru pisati da se mora zajedno odlučiti o budžetu i tricama? E, narode glupi.
I treba da nam se Lajčak smije u lice kad govori kako u RS sve bolje funkcioniše (Telering prije 3 dana). Nismo ništa bolje ni zaslužili!!!

Ove demonstracije su suviše civilizovane da bi bilo šta promijenile. Za uspjeh su neophodne prošlogodišnje demonstracije u Budimpešti. Mada bi i taj uspjeh bio vrlo ograničen ipak bi se nešto pomaklo s mrtve tačke. Ovako, mrka kapa. Pored ovakvih demonstracija će Semiha sebi nabiti finu kvotu za penziju.
Svjedok istorije

#7 Re: Sarajevski ili Bosanski protesti...?

Post by Svjedok istorije »

Šandor wrote:
Svjedok istorije wrote: I ja mislim da demonstracije nemaju sansu na uspjeh jer su se se pored toliko vaznih pitanja u drzavi demonstranti ogranicili na na par ljudi i par problema.

Kad će više ovaj glupi narod shvatiti da je RS već odavno legalizovana i betonirana? Može biti uništena samo vojnim putem. Oni faktički već imaju status federalne jedinice. Državni organi BiH su sasvim sigurno najlabaviji u Evropi, a vjerovatno i u svijetu. Oni su dio BiH samo zato što nemaju blagoslov Amerike za otcjepljenje. Bošnjački političari su u mnogo važnijim momentima pokazali da su im važne samo fotelje. Zašto bi ih žrtvovali na ovom pitanju? Već sad je izvjesno da će stotine hiljada građana koji su protjerani, izbjegli, iseljeni, izgubiti državljanstvo. Povratak Bošnjaka u RS je propao jer ne mogu ostvariti osnovna ljudska prava. Šta su bošnjački političari učinili na tom planu? Ništa!!! Za sve ove godine nisu se udostojili da po cijenu smjene blokiraju rad svih institucija dok se ne odobri školovanje povratnika po bosanskom nastavnom planu i programu. I sada očekuješ da će se zauzeti za policiju? Koja je svrha što će na papiru pisati da se mora zajedno odlučiti o budžetu i tricama? E, narode glupi.
I treba da nam se Lajčak smije u lice kad govori kako u RS sve bolje funkcioniše (Telering prije 3 dana). Nismo ništa bolje ni zaslužili!!!

Ove demonstracije su suviše civilizovane da bi bilo šta promijenile. Za uspjeh su neophodne prošlogodišnje demonstracije u Budimpešti. Mada bi i taj uspjeh bio vrlo ograničen ipak bi se nešto pomaklo s mrtve tačke. Ovako, mrka kapa. Pored ovakvih demonstracija će Semiha sebi nabiti finu kvotu za penziju.

Sva ova "dostignuca" RS koja si nabrojao nisu postignuta na bojnom polju, jer na kraju je RS dozivila poraz. Sva ta dostignuca su postignuta u parlamentima gdje su se korak po korak Republici Srpskoj davale sve vece nadleznosti.

Ako je RS davno legalizovana, zasto onda Milorad Dodik trazi da se to uradi sada u skupstini.

RS nije legalizovana, nego je samo prosla prvi korak legalizacije, a to je dogovor politicara u Daytonu, a ne i sve skupstinske korake ratifikacije i usvajanja ustava.

To ti je isto kao ova reforma policije. Polticari su se dogovorili i potpisali Mostarski deklaraciju (prvi korak) i "Reforma" je prosla jos nekoliko koraka, ali nije prosla zadnji korak koji je prdedvidjen po ustavu, a to je da je i Parlament usvoji na drugom citanju.

Isto tako ni Daytonski ustav nije prosao ni priblizno sve korake, to nama govore Srbi da jeste jer je to u njihovom interesu, a onda se odaju jer traze da to napokon prodje u skupstini.

Prije dvije godine su bili spremni da daju neke amandmane samo da se ta legalizacija RS zavrsi u Parlamentu, a sada vide da imaju pogodnu klimu medju Bosnjackim politicarima pa traze legalizaciju, a da ne daju ni bilo kakve amandmane koji bi bili u interesu drzave, da se poboljsa funkcinisanje.
Šapat

#8 Re: Sarajevski ili Bosanski protesti...?

Post by Šapat »

Ljudi moji...ja sam jos davno pisao i pricao o tome kako je i sve ovo sto se sada radi stvar dogovora izmedju vlastodrzaca na svim stranama. Pa zar je toliko tesko uvidjeti sablon po kojem svi oni rade?! Danas zateze SDA, sutra SNSD/SDS (svejedno je), prekosutra HDZ, pa onda ispocetka. I to traje vec godinama. U medjuvremenu, svi oni zajedno krcme zemlju, resurse, ekonomiju prilagodjavaju sebi, tale se gdje i kako stignu, a narod kao klasicne ovce (dobro je to receno gore - ovce, nista drugo) se hvataju i biju oko nacionalnih interesa koje im serviraju ovi pobrojani gore.

Kakav Dayton, kakve pi*de materine?! Dayton je trenutno najveci kamen spoticanja u ovoj zemlji, ali samo za narod, i svi politicari ga opet koriste iskljucivo za svoje ciljeve. Vec deceniju. A ti ciljevi su jedino ostanak u foteljama ljudi moji dragi... pa sta je toliko neshvatljivo u tome?!

Kazete - ovi u Sarajevu napali na ono dvoje... a zar ne mislite da je dobro bar odnekud krenuti?! I umjesto sto se ovdje palamudi i raspreda visoka politika na tastaturi, mozda da se malo zamislite i ipak izadjete na ulicu i tako pokazete da imate zelju da nesto promijenite? Pateticno je govoriti o revoluciji i to jos spocitavati nekome u smislu "gdje si ti sprovodio revoluciju". Zamislite se malo prije nego napisete nesto tako. Ti ljudi na ulici su bar izasli, bar nesto traze, nesto zahtijevaju, nesto rade, i to prakticno. Na praktican nacin pokazuju svoje nezadovoljstvo, a ne samo tipkanjem. Ili je vama sve ovo u cemu zivite sasvim OK? I nadate se da ce vam djeca isto tako zivjeti OK? Hoce...al u Qrcu...

I, zaboravih dodati. Krst(aca) iznad Sarajeva je samo jos jedan od dokaza ovoga sto sam gore rekao. Dodikova igranka kako bi se ljudi opet malo zabavili lovom na vjestice, a zaboravili na njegove milione koje klepa, a ni ovim nasim nije to mrsko jer se sad ljudi okrecu od ove price koja traje vec mjesec dana, a tice se njihove odgovornosti.

Eeee...tugo moja...koliko je samo plicaka ovdje...
privremeni

#9 Re: Sarajevski ili Bosanski protesti...?

Post by privremeni »

Šapat wrote:Ljudi moji...ja sam jos davno pisao i pricao o tome kako je i sve ovo sto se sada radi stvar dogovora izmedju vlastodrzaca na svim stranama. Pa zar je toliko tesko uvidjeti sablon po kojem svi oni rade?! Danas zateze SDA, sutra SNSD/SDS (svejedno je), prekosutra HDZ, pa onda ispocetka. I to traje vec godinama. U medjuvremenu, svi oni zajedno krcme zemlju, resurse, ekonomiju prilagodjavaju sebi, tale se gdje i kako stignu, a narod kao klasicne ovce (dobro je to receno gore - ovce, nista drugo) se hvataju i biju oko nacionalnih interesa koje im serviraju ovi pobrojani gore.

Kakav Dayton, kakve pi*de materine?! Dayton je trenutno najveci kamen spoticanja u ovoj zemlji, ali samo za narod, i svi politicari ga opet koriste iskljucivo za svoje ciljeve. Vec deceniju. A ti ciljevi su jedino ostanak u foteljama ljudi moji dragi... pa sta je toliko neshvatljivo u tome?!

Kazete - ovi u Sarajevu napali na ono dvoje... a zar ne mislite da je dobro bar odnekud krenuti?! I umjesto sto se ovdje palamudi i raspreda visoka politika na tastaturi, mozda da se malo zamislite i ipak izadjete na ulicu i tako pokazete da imate zelju da nesto promijenite? Pateticno je govoriti o revoluciji i to jos spocitavati nekome u smislu "gdje si ti sprovodio revoluciju". Zamislite se malo prije nego napisete nesto tako. Ti ljudi na ulici su bar izasli, bar nesto traze, nesto zahtijevaju, nesto rade, i to prakticno. Na praktican nacin pokazuju svoje nezadovoljstvo, a ne samo tipkanjem. Ili je vama sve ovo u cemu zivite sasvim OK? I nadate se da ce vam djeca isto tako zivjeti OK? Hoce...al u Qrcu...

I, zaboravih dodati. Krst(aca) iznad Sarajeva je samo jos jedan od dokaza ovoga sto sam gore rekao. Dodikova igranka kako bi se ljudi opet malo zabavili lovom na vjestice, a zaboravili na njegove milione koje klepa, a ni ovim nasim nije to mrsko jer se sad ljudi okrecu od ove price koja traje vec mjesec dana, a tice se njihove odgovornosti.

:thumbup:
feral.tribune

#10 Re: Sarajevski ili Bosanski protesti...?

Post by feral.tribune »

Šapat wrote:Ljudi moji...ja sam jos davno pisao i pricao o tome kako je i sve ovo sto se sada radi stvar dogovora izmedju vlastodrzaca na svim stranama. Pa zar je toliko tesko uvidjeti sablon po kojem svi oni rade?! Danas zateze SDA, sutra SNSD/SDS (svejedno je), prekosutra HDZ, pa onda ispocetka. I to traje vec godinama. U medjuvremenu, svi oni zajedno krcme zemlju, resurse, ekonomiju prilagodjavaju sebi, tale se gdje i kako stignu, a narod kao klasicne ovce (dobro je to receno gore - ovce, nista drugo) se hvataju i biju oko nacionalnih interesa koje im serviraju ovi pobrojani gore.

Odlican post
Šapat

#11 Re: Sarajevski ili Bosanski protesti...?

Post by Šapat »

Ma...meni je stvarno nejasno zasto ljudi bjeze od istine...i koja je svrha davanja svog misljenja bilo gdje ako nisi spreman bilo sta uraditi i fizicki? To mi nikad nece biti jasno...
xyz2007

#12 Re: Sarajevski ili Bosanski protesti...?

Post by xyz2007 »

Ja mislim da je puno lakse organizovati i registrovati Stranku za Bosance nego napraviti demonstraciju svake sedmice. Rezultati su puno bolji i efikasniji.

Recimo uporedite vaznost besplatnih sekcija poslije skole i ukidanje clana 17 o drzavljanstvu? Razlika je ogromna, a posljedice katastrofalne!

Vi sadasnju vlast mozda i mozete i smjeniti i zamjeniti nekim novim drugim osobama ali u sustini jedni dolaze drugi odlaze a uglavnom su to isti ljudi sa istim ideologijama.

Ja neznam da li ste vi ikada imali priliku da budete lider neke firme, organizacije, kluba i tome slicno. Oni koji odlucuju se drze zajedno jel vam to jasno? Ne moze jedan biti protiv drugog ako je drugi i treci bio ukljucenu afere sa prvim, a prvi sa desetim a deseti sa drugim, i treci sa petim i prvim.

Znaci demonstracije bez politicke stranke za Bosance sa novim idejama i pravcem - ne igra ulogu - jer nema druge bolje varijante a smjenjivati stare i zamjenjivati ih istim samo novim je gubljene vremena. Ulozite vrijeme u ono sto vrijedi a to je povratak Bosne i Bosanaca na scenu.

Ni oni nece biti perfektni ali ako nista nece se svadjati hoce li Bosna biti podijeljena ili ne, jel mi govorimo Bosanski i li srpski, kakva je bosanska zastava i grbovi, ko se zeli otcijepiti a ko ne, ko ce dobiti dvojno a ko nece..... vec bi se posvecivala paznja stvarima kao sto su : kvalitet zivota i ekonomija.

To su vec isorijski potezi a demonstracije same - cisto sumnjam.
feral.tribune

#13 Re: Sarajevski ili Bosanski protesti...?

Post by feral.tribune »

xyz2007 wrote:Ja mislim da je puno lakse organizovati i registrovati Stranku za Bosance nego napraviti demonstraciju svake sedmice. Rezultati su puno bolji i efikasniji.

Recimo uporedite vaznost besplatnih sekcija poslije skole i ukidanje clana 17 o drzavljanstvu? Razlika je ogromna, a posljedice katastrofalne!

Vi sadasnju vlast mozda i mozete i smjeniti i zamjeniti nekim novim drugim osobama ali u sustini jedni dolaze drugi odlaze a uglavnom su to isti ljudi sa istim ideologijama.

Ja neznam da li ste vi ikada imali priliku da budete lider neke firme, organizacije, kluba i tome slicno. Oni koji odlucuju se drze zajedno jel vam to jasno? Ne moze jedan biti protiv drugog ako je drugi i treci bio ukljucenu afere sa prvim, a prvi sa desetim a deseti sa drugim, i treci sa petim i prvim.

Znaci demonstracije bez politicke stranke za Bosance sa novim idejama i pravcem - ne igra ulogu - jer nema druge bolje varijante a smjenjivati stare i zamjenjivati ih istim samo novim je gubljene vremena. Ulozite vrijeme u ono sto vrijedi a to je povratak Bosne i Bosanaca na scenu.

Ni oni nece biti perfektni ali ako nista nece se svadjati hoce li Bosna biti podijeljena ili ne, jel mi govorimo Bosanski i li srpski, kakva je bosanska zastava i grbovi, ko se zeli otcijepiti a ko ne, ko ce dobiti dvojno a ko nece..... vec bi se posvecivala paznja stvarima kao sto su : kvalitet zivota i ekonomija.

Tu lezi kljuc koji ce prvo otkljucati bosanske probleme a zatim zakljucati vrata prema istoku i zapadu da jednom zauvijek okupatori i agresori shvate da otimanje tudje zemlje jalov i neisplativ posao .Bosna i Bosanc , stranka koja ce forsirati te dvije rijeci je jedini spas za Bosnu .Jedini put i spas za Bosnu je ovo .
popajic

#14 Re: Sarajevski ili Bosanski protesti...?

Post by popajic »

xyz2007 wrote:Ja mislim da je puno lakse organizovati i registrovati Stranku za Bosance nego napraviti demonstraciju svake sedmice. Rezultati su puno bolji i efikasniji.

Nadam se da i tebe sad nece proglasiti idealistom i tvoje ideje utopijom.ja to redovno dozivljavam
Šapat

#15 Re: Sarajevski ili Bosanski protesti...?

Post by Šapat »

Oko probosanske stranke se ja apsolutno slayem, i to nisam rekao jednom u proteklih par godina.

Medjutim, poenta ovih protesta, koliko sa ja shvatio i s cim se opet aplosutno slazem, nije samo smjena spomenute dvije persone, nego davanja do znanja vlastima da narod ipak ima neku moc, a to je da trazi odgovornost od politicara.

Ako bi se ovo dvoje uspjesno smijenili, jel stvarno mislite da sjedeci koji bi tu zasjeli ne bi nimalo razmisljali o prethodnicima? Tesko. Debelo bi oni razmisljali jer su fotelje cudo...

A svu ovu pricu o promjeni u drzavi treba pretociti u opste izbore. Bez toga je sve ovo 0 boba.
Post Reply