bosanci i persiranje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

The Nightwatchman

#1 bosanci i persiranje

Post by The Nightwatchman »

http://www.index.hr/forum/default.aspx? ... idt=155422

dobro, znao sam da ce onaj medjed ostaviti dugorocne posljedice kad je nas imidz u pitanju gostujuci kod stankovica sa komentarima o nokautiranjui ekscesom sa persiranjem , ali da ce se ovakva rasprava razviti na onom forumu :roll:

jesmo li mi zaista takvi u njihovim ocima? imam osjecaj da ovakvi stavovi nisu uslovljeni nekom mrznjom ili nepodnosenjem bosanaca nego jednostavno nedostatkom naseg vlastitog "nacionalnog marketinga" i promicanja vrijednosti koje imamo...

uopste se ne trudimo da pokazemo ono pozitivno sto imamo (u najsirem smislu) niti se trudimo da sakrijemo negativne stvari, niti nas zanima sta drugi o nama misle
njamnjam

#2 Re: bosanci i persiranje

Post by njamnjam »

A sto se slatko nasmijah. :lol:

"Kulturni" Hrvati sokirani sto ih ne persiramo. :lol: Sacuvaj me Boze hrvatske kulture i sprskog junastva. E moj Krleza, kako si ovako dobro pogodio?
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#3 Re: bosanci i persiranje

Post by mIRCerka »

Zato njima niko nije objasnio da dodik nije bosanac :D

Kuku im se kad on ovo sazna :D:D:D:D
:lol:
sulesavic

#4 Re: bosanci i persiranje

Post by sulesavic »

Eee, kako je to u engleskom lijepo riješeno... Nema tamo ti, Vi i vi... Svi su jednaki...
The Nightwatchman

#5 Re: bosanci i persiranje

uopste se ne trudimo da pokazemo ono pozitivno sto imamo (u najsirem smislu) niti se trudimo da sakrijemo negativne stvari, niti nas zanima sta drugi o nama misle
koliko god smijesno bilo... ipak ovo gore stoji.
Epitop

#6 Re: bosanci i persiranje

Post by Epitop »

Ja nosam rukavice kao pravi gospodin, pa šamaram ljude i izazivam na dvoboj. :lol: Profesionalno uništavam ljude persiranjem.
Dan kad budemo u EU svi ćemo dobiti rukavice da se šamaramo i kulturno završavamo naše prepirke kao pravi europejci. :-)
elSaik

#7 Re: bosanci i persiranje

Post by elSaik »

8-) Ma nek' pričaju. Zaboli me specijalni dio tijela za ono šta oni misle o meni... ako ćemo iskreno. :oops:
smayo

#8 Re: bosanci i persiranje

Post by smayo »

Taj lik sa indexa vjerovatno smatra da je nekulturno hodati bez cipela u kuci.
ovo je vec boljka svih malih naroda. sta me briga sta ko misli o nama. nikome nista nismo duzni.
The Nightwatchman

#9 Re: bosanci i persiranje

elSaik wrote:8-) Ma nek' pričaju. Zaboli me specijalni dio tijela za ono šta oni misle o meni... ako ćemo iskreno. :oops:
da, upravo je u tome problem.

hajde mi reci zasto mislis da se mi ne bi trebali brinuti o tome sta drugi misle o nama?

je li ti bitno da drugi znaju da mi imamo stecke, da imamo neretvu, sevdalinku, netaknute prirodne resurse, da imamo pametne ljude, da smo gostoprimljivi, da imamo najbolji sir u evropi (jel ti mislis da je svicarski ili holandski sir najbolji zato sto je STVARNO najbolji, ili zato sto ga je neko UCINIO najboljim, brendirao, razvikao, brinuo se o njemu u marketinskom smislu? gdje bi bio holandski sir, talijanska pizza ili francusko vino da su ljudi u tim zemljama govorili da ih zaboli specijalni dio tijela o tome sta drugi misle o njima...)

je li tebi bitno da pokazes drugima sta imas i koliko vrijedis?

pokusavam reci da nedostatkom samopromocije kako na nivou pojedinca, tako i na nivou drzave (organizirano) ne mozemo ocekivati nikakav napredak.

i najmanje je stvar u tome je li neko o nama prica ili ne prica...
mal_tanak

#10 Re: bosanci i persiranje

Post by mal_tanak »

pozz
Ja sam se zabezekno kad sam vidio to na Indexu, i to na naslovnici, medju one tri forumaške teme! pomalo sam i popizdio!
eeeeeee još sam ljut!
mema mo

#11 Re: bosanci i persiranje

Post by mema mo »

nisu hrvati ni svjesni koliko smo mi bosanci i hercegovci kulturniji od njih :D
Mahalac

#12 Re: bosanci i persiranje

Post by Mahalac »

Da su kaki ljudi pokrenuli tu temu pa hajd, ovako...odjebaus :run:
Kjajević Majko

#13 Re: bosanci i persiranje

Post by Kjajević Majko »

Istina je da kod nas slabo ko persira starije ili nadređene kolege. To je stvar osobne kulture i odgoja koji je kod nas davno postao mahalski.
zrikavac48

#14 Re: bosanci i persiranje

Post by zrikavac48 »

Kao dijete naucih starije a da nisu clanovi blize familije oslovljavati sa Vi. Odrastoh, poceh raditi i onda na poslu prvih dana sve kolege i kolegice oslovljavam sa Vi. Svi me cudno gledaju i svatih da je problem u oslovljavanju. Onda u glavi nesvijesno nastade selekcija na one kolege/ce koji su znatno stariji od mene i ostale. Svakako da sam starije oslovljavala sa VI. Sve je poslije toga bilo u redu.
Cinjenica je da kod nas u Bosni i Hercegovini mnogi ne razlucuju privatnu i poslovnu komunikaciju. To neznanje zlucivanja u vrsti komunikacije je izrazajnije kod mladjih generacija.
A ovo naklapanje na hr. portalu: Bosanci ovakvi, mi onakvi itd su ciste gluposti.
Covijek treba da se ponasa u skladu sa sredinom u kojoj se nalazi( ukoliko se to ne kosi sa njegovim pravilima , principima, kulturom, a u slucaju da se to kosi sa pomenutim, jedino rjesenje je sto prije napustiti tu sredinu)
pljuskavice

#15 Re: bosanci i persiranje

Post by pljuskavice »

Znam da u Sloveniji učenici u školi učiteljicama i nastavnicima govore TI - to je ostatak iz socijalizma kad su svi bili "tovarisi". Znači nisu samo Bosanci papci.
Bosanac sa dna kace

#16 Re: bosanci i persiranje

Post by Bosanac sa dna kace »

deder vi koji ste clanovi na hindexu da ovom sto je napisao ovo sto cu dole citirat, da to da to ni u filmu nece vidjet....
[quoteZanimljivo,poznam jednog Bosanca koji svojoj punici nikada nije rekao Vi.
Meni je to čudno.][/quote]
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
pentesileja

#17 Re: bosanci i persiranje

Post by pentesileja »

Bosanac sa dna kace wrote:deder vi koji ste clanovi na hindexu da ovom sto je napisao ovo sto cu dole citirat, da to da to ni u filmu nece vidjet....
[quoteZanimljivo,poznam jednog Bosanca koji svojoj punici nikada nije rekao Vi.
Meni je to čudno.]
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:[/quote]

:lol: :lol:
hvala ti sto si ovo izvuko, trebalo mi je da se ismijem
Mahalac

#18 Re: bosanci i persiranje

Post by Mahalac »

Kjajević Majko wrote:Istina je da kod nas slabo ko persira starije ili nadređene kolege. To je stvar osobne kulture i odgoja koji je kod nas davno postao mahalski.
A sta bi to po tebi kjajevicu trebao znaciti pridjev "mahalski"...de mene mahalca prosvjetli zivota TI.
Kjajević Majko

#19 Re: bosanci i persiranje

Post by Kjajević Majko »

Mahalski u smislu da te mama kao malog nije naučila da persiraš starije, da ne pljuješ po ulici i da papir od
žvake uvijek staviš u džep. Nego da ta mahala odgojila, tj. da si pokupio ono što si vidio na ulici od vršnjaka i starijih. :)

Zašto ja ovo uopšte pišem... :roll:
Zwanziger

#20 Re: bosanci i persiranje

Post by Zwanziger »

Samo se Bog persira, koliko ja znam grijeh je persirati jer time stavljas u istu ravan Boga i covjeka. Ovo sam cuo dok sam isao na vjeronauku u osnovnoj skoli.
Johnny68

#21 Re: bosanci i persiranje

Post by Johnny68 »

Dakle, naučili smo lekciju. Velikohrvatsku gospodu oslovljavamo sa ''Vi'' :-) :-D
RIZVA

#22 Re: bosanci i persiranje

Post by RIZVA »

ja cu ih zvati čimbenicima :dance:
tempora

#23 Re: bosanci i persiranje

Post by tempora »

Kjajević Majko wrote:Istina je da kod nas slabo ko persira starije ili nadređene kolege. To je stvar osobne kulture i odgoja koji je kod nas davno postao mahalski.
Pricamo o Holandiji? :?
b@tto

#24 Re: bosanci i persiranje

Post by b@tto »

Zwanziger wrote:Samo se Bog persira, koliko ja znam grijeh je persirati jer time stavljas u istu ravan Boga i covjeka. Ovo sam cuo dok sam isao na vjeronauku u osnovnoj skoli.

drugim riječima,balavac od 16-17 godina na ulici ne treba reći policajcu ,starijem čovjeku kojeg ne zna,bilo kome, vi nego odmah na ti kao da su zajedno ovce čuvali.
svaka čast na takvom razmišljanju
bosan

#25 Re: bosanci i persiranje

Post by bosan »

Mozda bi trebalo da nas interesuje sta drugi misle o nama.Ali eto mogli bi malo diskutovati o nasoj kulturi a ne odmah ko jebe Hrvate oni su gori od nas.Pravi primjer je naveden , Dodik -Bakir .Obojicu mogu da zamislim samo kao prodavace na nekom buvljaku a nikako kao dvije javne licnosti.Sramota .A nazalost takvih nas je mashala.
Post Reply