Novu Jettu ili novog Passata...
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Vudu
#1 Novu Jettu ili novog Passata...
Ok raja. Interesuje me kao prvo da li se neko vozio u novoj Jetti i kakva su vam iskustva? Interesuju me samo benzinci.
Vidim postoje razne vrste motora i razlika u brzinama 5 brzina, 6 brzina (koje je bolje?!). Koji bi ste mi motor minimalno preporucili sto se snage tice (navikao sam na malo jace motore). Vidim prodaju se i 1.4TSI motori (turbo) sa 140 KS..da li neko ima iskustva sa ovim? Zanima me kako su iz tako malog motora uspjeli iscjediti tolike konje:)
Da li je neko vozio novog Passata, sve me isto interesuje kao kod Jette. Ko ima iskustva sa Passatom podijelite vase misljenje.
Ako je neko imao neke vece probleme sa nekim od ovih auta, napisite ovdje. Sta mislite o kvalitetu auta. Ako nadjete neke testove (recimo u casopisima, online javite). Interesuju me samo testovi sa benzinsim motorom. Jer sam vec nasao testove sa dizel motorom, ali kao sto znate benzin i dizel verzija auta je ipak razlika.
Na kraju, sta mislite koji od ova dva automobila bi ste izabrali ako se uglavnom vozite po gradu i par puta godisnje odete na 'duze staze'? Ja sam kontao Jetta jer je lakse vozilo sa minimalno 1.6 motorom (ili FSI verzijom).
Bas me interesuje kakva su vasa iskustva/misljenja...
Vidim postoje razne vrste motora i razlika u brzinama 5 brzina, 6 brzina (koje je bolje?!). Koji bi ste mi motor minimalno preporucili sto se snage tice (navikao sam na malo jace motore). Vidim prodaju se i 1.4TSI motori (turbo) sa 140 KS..da li neko ima iskustva sa ovim? Zanima me kako su iz tako malog motora uspjeli iscjediti tolike konje:)
Da li je neko vozio novog Passata, sve me isto interesuje kao kod Jette. Ko ima iskustva sa Passatom podijelite vase misljenje.
Ako je neko imao neke vece probleme sa nekim od ovih auta, napisite ovdje. Sta mislite o kvalitetu auta. Ako nadjete neke testove (recimo u casopisima, online javite). Interesuju me samo testovi sa benzinsim motorom. Jer sam vec nasao testove sa dizel motorom, ali kao sto znate benzin i dizel verzija auta je ipak razlika.
Na kraju, sta mislite koji od ova dva automobila bi ste izabrali ako se uglavnom vozite po gradu i par puta godisnje odete na 'duze staze'? Ja sam kontao Jetta jer je lakse vozilo sa minimalno 1.6 motorom (ili FSI verzijom).
- kaubojstina
#2 Re: Novu Jettu ili novog Passata...
A zasto ne dizel? Gdje se nalazis (EU, Sjeverna Amerika, Azija...)???Vudu wrote:Ok raja. Interesuje me kao prvo da li se neko vozio u novoj Jetti i kakva su vam iskustva? Interesuju me samo benzinci.
Ja evo cekam na TDI Jettu.
http://www.caranddriver.com/reviews/hot ... ive_review
Vec imam GLI, i hocu da joj nabavim sestru
Znaci, da skratim, ako imas love, uzmi Passata...ako hoces zabavu uzmi Jettu.
A evo i testova za benzinca:
http://www.edmunds.com/volkswagen/jetta ... eview.html
Edit:
Vozio sam oba auta. Passat je komforniji...ali i Jetta nije daleko iza njega sa udobnoscu. Sto se brzine tice, nisam bas obrac'o paznju na ubrzanja i slicne stvari...vec me interesuje pouzdanost, i udobnost vozila.
Sve u svemu, odlicno auto u cjelini.
Last edited by kaubojstina on 24/02/2008 14:07, edited 1 time in total.
- kaubojstina
Jarane, da mi je naci ocuvanog Golfa2 u Americi, dao bih desno jaje. Ali nema ih bas puno...a i ono sto ima su uglavnom u posjedu VW fanova.ulpinian wrote:ma uzmeš golfa dvicu
- chuchumbamayumbe
#7 Re: Novu Jettu ili novog Passata...
Bez ljutnje, ali ti zavidim na tvojim dilemama...Vudu wrote:Ok raja. Interesuje me kao prvo da li se neko vozio u novoj Jetti i kakva su vam iskustva? Interesuju me samo benzinci.
Ja kontam da li da naspem lozuke za cvaju, ili da ipak sacekam do sutra, mozda bude fening jeftinija...
- johntra
koji ćeš đavo onda gore, vrati se vamo, a daj mi da idemo mjesto tebe i vozamo auta kako treba...čuj pored onolike silne auto historije, golfa dvojku tražiti...hahahhahakaubojstina wrote:Jarane, da mi je naci ocuvanog Golfa2 u Americi, dao bih desno jaje. Ali nema ih bas puno...a i ono sto ima su uglavnom u posjedu VW fanova.ulpinian wrote:ma uzmeš golfa dvicu
ima li passata lubeničara?
-
d2
#9 Re: Novu Jettu ili novog Passata...
naspi danas je sutra poskupljuje, ja upravo idem da dospemchuchumbamayumbe wrote:Bez ljutnje, ali ti zavidim na tvojim dilemama...Vudu wrote:Ok raja. Interesuje me kao prvo da li se neko vozio u novoj Jetti i kakva su vam iskustva? Interesuju me samo benzinci.
Bas me interesuje kakva su vasa iskustva/misljenja...![]()
Ja kontam da li da naspem lozuke za cvaju, ili da ipak sacekam do sutra, mozda bude fening jeftinija...
- chuchumbamayumbe
#10 Re: Novu Jettu ili novog Passata...
Jes', jos da mi je cvaju negdje iskopati...!d2 wrote:naspi danas je sutra poskupljuje, ja upravo idem da dospemchuchumbamayumbe wrote:Bez ljutnje, ali ti zavidim na tvojim dilemama...Vudu wrote:Ok raja. Interesuje me kao prvo da li se neko vozio u novoj Jetti i kakva su vam iskustva? Interesuju me samo benzinci.
Bas me interesuje kakva su vasa iskustva/misljenja...![]()
-
whow
Ma to je slatka dilema, ponovo sve je stvar ukusa , mada bih licno mozda odabrao Jettu zbog upravljivosti a bogami i potosnje. E sada ima i toga gdje zivis ako si u Americi onda ti se ne isplati uzimati Passata jer je to Auto-ban masina i nemas ga gdje voziti , e sada ako si u Europi i izlazis ne auto-ban onda bi Passat bio super za duze ralacije. Nisam cuo za tu 1.4 STI masinu ali 140 konja za Jettu koja je bogami poteska to nije bas puno. Ja sam Imao Golfa 5 Rabbit sa 150 konja redni petak , ova ista masina se ugraduje i u Jettu samo sto sada dolazi sa 170 ili 188 ks. Masina je soldina samo trosi u prosjeku 11 litara sto nije malo. Oba auta Golf i Jetta su jako neudobni i definitivno nisu za Americkih puteva , spremi se da osjetis svaku rupu i neravninu na putu. Sve u svemu mozda je najbolje da testiras oba auta pa skontas sta ti se svida.
- Vudu
Hvala na svim savjetima. Samo malo da pojasnim jer izgleda da me je dosta vas pogresno razumjelo. Kada sam rekao novu Jettu ili Passata nisam mislio na fabricki novo auto vec na novi model. Ne namjeravam kupiti novo vec polovno (naravno novijeg godista) mozda u narednih pola godine/godinu dana. Tako da sam vec unaprijed htio da se informisem.
Zivim u jednoj evropskoj drzavi sa najvecim porezom na gorivo, tako da je potrosnja takodjer jedna od tacaka (znam da postoje bolja auta sto se tice potrosnje!). A posto ne namjeravam dnevno da putujem po autoputu, vec godisnje par puta vec sam mislio da je Jetta bolji izbor od Passata. Pored toga Jetta je i laksa od Passata za 100-150kg sto znaci i manji porez na auto. A i za gradsku voznju mislim da je Jetta prakticnija nego Passat. Kada sve to saberem izgleda da ce ispasti Jetta..
Bez obzira, ako je neko vec vozio novu tipu/model Jette (benzinac) i ima iskustva sa njim nek ovdje javi.
Kao odgovor @kaubojstini ne mislim uzimati dizel jer imaju izuzetno veliki porez na njih ovdje gdje zivim i samo se isplati ako pravis izuzetno puno kilometara godisnje sa njima ili ga dobijes na lease od preduzeca. Posto kod mene nije nijedna od navedenih situacija, benzinac je jedini moguci izbor.
P.S.: Ako mislite da je benzin kod vas skup, ovdje litar kosta 1,55 Eura:) A umjesto placanja u eurima mozete isto donirati krv (u odnosu 1 litar = 1 euro;). Hajd' sad pisnite:]
Zivim u jednoj evropskoj drzavi sa najvecim porezom na gorivo, tako da je potrosnja takodjer jedna od tacaka (znam da postoje bolja auta sto se tice potrosnje!). A posto ne namjeravam dnevno da putujem po autoputu, vec godisnje par puta vec sam mislio da je Jetta bolji izbor od Passata. Pored toga Jetta je i laksa od Passata za 100-150kg sto znaci i manji porez na auto. A i za gradsku voznju mislim da je Jetta prakticnija nego Passat. Kada sve to saberem izgleda da ce ispasti Jetta..
Bez obzira, ako je neko vec vozio novu tipu/model Jette (benzinac) i ima iskustva sa njim nek ovdje javi.
Kao odgovor @kaubojstini ne mislim uzimati dizel jer imaju izuzetno veliki porez na njih ovdje gdje zivim i samo se isplati ako pravis izuzetno puno kilometara godisnje sa njima ili ga dobijes na lease od preduzeca. Posto kod mene nije nijedna od navedenih situacija, benzinac je jedini moguci izbor.
P.S.: Ako mislite da je benzin kod vas skup, ovdje litar kosta 1,55 Eura:) A umjesto placanja u eurima mozete isto donirati krv (u odnosu 1 litar = 1 euro;). Hajd' sad pisnite:]
-
malizeleni
Jaran ima Golfa V TSI 1.4.
Ja vec duze vrijeme kontam da uzmem Golf 5 GT sa istim motorom. Taj od 140ks je ista verzija onog od 170, samo elektronicki ogranicena. Izasli su prije par godina, i koliko znam, nema gresaka ni na motoru. A kako ?Motor ima i turbo a i kompresor. Cipovanje kosta oko 600 eura, i jednostavan je put do 170 konja.
Ja vec duze vrijeme kontam da uzmem Golf 5 GT sa istim motorom. Taj od 140ks je ista verzija onog od 170, samo elektronicki ogranicena. Izasli su prije par godina, i koliko znam, nema gresaka ni na motoru. A kako ?Motor ima i turbo a i kompresor. Cipovanje kosta oko 600 eura, i jednostavan je put do 170 konja.
- Better Man
Obzirom da ćeš večinu vožnje ostvariti po gradu sa tek 3 putovanja godišnje na duže staze ja nikad ne bih kupio Passata, jer je preglomazan i nepraktičan za grada. Isto bi se moglo reči i za Jettu. Ne znam zašto si se zaljepio za ta 2 auta, kad imaš daleko boljih na tržištu. Obzirom na cijenu oba auta kad kupuješ novo, cijena polovnog starog 1do 2 godine je takođe viskoa. Zato mislim da umjesto bacaš pare na polovnog Passata ili Jettu do 2 godine starosti, možeš kupiti novu Toyotu Auris ili novog Peugoeta 308, koji su po kvaliteti i udobnosti ispred pomenuta dva VW auta, a i veličinom su puno praktičniji za grada i dovoljno su veliki za putovanja na duge staze. I još jedna bitna stvar da si sigurniji po pitanju zaštite od krađe auta, jer Toyota i Peugoet su bolje regulisali pitanje zaštite auta od krađe.
- madner
Jedina prednost malog auta je potrošnja.Better Man wrote:Obzirom da ćeš večinu vožnje ostvariti po gradu sa tek 3 putovanja godišnje na duže staze ja nikad ne bih kupio Passata, jer je preglomazan i nepraktičan za grada. Isto bi se moglo reči i za Jettu. Ne znam zašto si se zaljepio za ta 2 auta, kad imaš daleko boljih na tržištu. Obzirom na cijenu oba auta kad kupuješ novo, cijena polovnog starog 1do 2 godine je takođe viskoa. Zato mislim da umjesto bacaš pare na polovnog Passata ili Jettu do 2 godine starosti, možeš kupiti novu Toyotu Auris ili novog Peugoeta 308, koji su po kvaliteti i udobnosti ispred pomenuta dva VW auta, a i veličinom su puno praktičniji za grada i dovoljno su veliki za putovanja na duge staze. I još jedna bitna stvar da si sigurniji po pitanju zaštite od krađe auta, jer Toyota i Peugoet su bolje regulisali pitanje zaštite auta od krađe.
Preglomaznost implicira da dimenzije predstavljaju problem, sto u 99.9% situacija jednostavno nije slucaj.
-
whow
Trik sa Jettom je u tome sto se radi o Golfu sa gepekom ni manje ni vise. Kod zadnjeg Golfa V / Jetta V cak je i prednja maska potpuno ista sto do sada nije bio slucaj jer je Golf obicno imao okrugla dok je Jetta imala kockasta svijetla. Za taj gepek koji je u biti vise mana nego korist bar kada je u bitanju prevoz vecih kockasto kabastih tereta placas u prosjeku dodatnih 4 hiljade dollara. Ne znam precizno koliko je Jetta skuplja od Golfa tamo gdje ti tivis ali vjeruj mi da jeste i da se radi o znacajnoj sumi. Prednost Jette u odnosu na Golfa su opcije i paketi koji su kod su obicno nesto jaci neko kod Golfa bar kada je u pitanju Americko trziste. Dakle sve u semu mislim da je neko spomenuo Toyotu Auris i Peugeot koji svakako predstavljaju bolju opciju nego Jetta posebice kada se radi o benzinskim. Mada kada recimo pogledam potrosnju kod toyotinog 1.8 VVT motora koji je dobar za 130 KS , dakle autoput 6.6/100 i gradska 7.6/100 postavlja se pitanje zbog cega uopce kupovati dizela i placati extra lovu . eto htijo si savjet nemoj sad misliti da te odgovaramo od Jette ili Passata koji su naravno super automobili ali eto kad vec pitas !!
- superxenon
#18 Re: Novu Jettu ili novog Passata...
imam ja jeftine lozike, uzeo jucer 150L i namirio se za 2 mjesecachuchumbamayumbe wrote:Jes', jos da mi je cvaju negdje iskopati...!d2 wrote:naspi danas je sutra poskupljuje, ja upravo idem da dospemchuchumbamayumbe wrote: Bez ljutnje, ali ti zavidim na tvojim dilemama...![]()
- Vudu
Kada me vec toliko nagovarate za druga auta onda ste barem trebali pogledati broj vrata na autima koja ste mi preporucili...2 iliti 3 vrata (zavisi kako gledas). Jeste li takodjer pogledali velicinu automobila i uporedili je sa Jettom/Passatom. Upravo razlika izmedju sedana (Jetta/Passat) i hatchbacka (VW Golf,Auris,P308) je razlika zbog koje Zelim uzeti sedan ili na nasem limuzinu. Imati 4 ili 2 vrata je za mene razlika nebo i zemlja. Takodjer mjesto za prtljag koje dolazi sa sedan verzijom je takodjer velika razlika. Jednostavno to su verzije auta koje se nebi trebale i nebi smjele porediti (to je moje misljenje:)whow wrote:Trik sa Jettom je u tome sto se radi o Golfu sa gepekom ni manje ni vise. Kod zadnjeg Golfa V / Jetta V cak je i prednja maska potpuno ista sto do sada nije bio slucaj jer je Golf obicno imao okrugla dok je Jetta imala kockasta svijetla. Za taj gepek koji je u biti vise mana nego korist bar kada je u bitanju prevoz vecih kockasto kabastih tereta placas u prosjeku dodatnih 4 hiljade dollara. Ne znam precizno koliko je Jetta skuplja od Golfa tamo gdje ti tivis ali vjeruj mi da jeste i da se radi o znacajnoj sumi. Prednost Jette u odnosu na Golfa su opcije i paketi koji su kod su obicno nesto jaci neko kod Golfa bar kada je u pitanju Americko trziste. Dakle sve u semu mislim da je neko spomenuo Toyotu Auris i Peugeot koji svakako predstavljaju bolju opciju nego Jetta posebice kada se radi o benzinskim. Mada kada recimo pogledam potrosnju kod toyotinog 1.8 VVT motora koji je dobar za 130 KS , dakle autoput 6.6/100 i gradska 7.6/100 postavlja se pitanje zbog cega uopce kupovati dizela i placati extra lovu . eto htijo si savjet nemoj sad misliti da te odgovaramo od Jette ili Passata koji su naravno super automobili ali eto kad vec pitas !!
Ako vec zelite da me nagovorite da kupim neko drugo onda ste trebali postaviti realnu zamjenu. Ipak, hvala na reagovanju, nemojte moj komentar uzeti previse ozbiljno
- karabaja-x
- Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)
polovnog mercedesa
- Better Man
Evo ti zamjena koja je daleko ispred Jette i Passata, a to je nova Mazda 6!Vudu wrote:Kada me vec toliko nagovarate za druga auta onda ste barem trebali pogledati broj vrata na autima koja ste mi preporucili...2 iliti 3 vrata (zavisi kako gledas). Jeste li takodjer pogledali velicinu automobila i uporedili je sa Jettom/Passatom. Upravo razlika izmedju sedana (Jetta/Passat) i hatchbacka (VW Golf,Auris,P308) je razlika zbog koje Zelim uzeti sedan ili na nasem limuzinu. Imati 4 ili 2 vrata je za mene razlika nebo i zemlja. Takodjer mjesto za prtljag koje dolazi sa sedan verzijom je takodjer velika razlika. Jednostavno to su verzije auta koje se nebi trebale i nebi smjele porediti (to je moje misljenje:)whow wrote:Trik sa Jettom je u tome sto se radi o Golfu sa gepekom ni manje ni vise. Kod zadnjeg Golfa V / Jetta V cak je i prednja maska potpuno ista sto do sada nije bio slucaj jer je Golf obicno imao okrugla dok je Jetta imala kockasta svijetla. Za taj gepek koji je u biti vise mana nego korist bar kada je u bitanju prevoz vecih kockasto kabastih tereta placas u prosjeku dodatnih 4 hiljade dollara. Ne znam precizno koliko je Jetta skuplja od Golfa tamo gdje ti tivis ali vjeruj mi da jeste i da se radi o znacajnoj sumi. Prednost Jette u odnosu na Golfa su opcije i paketi koji su kod su obicno nesto jaci neko kod Golfa bar kada je u pitanju Americko trziste. Dakle sve u semu mislim da je neko spomenuo Toyotu Auris i Peugeot koji svakako predstavljaju bolju opciju nego Jetta posebice kada se radi o benzinskim. Mada kada recimo pogledam potrosnju kod toyotinog 1.8 VVT motora koji je dobar za 130 KS , dakle autoput 6.6/100 i gradska 7.6/100 postavlja se pitanje zbog cega uopce kupovati dizela i placati extra lovu . eto htijo si savjet nemoj sad misliti da te odgovaramo od Jette ili Passata koji su naravno super automobili ali eto kad vec pitas !!
Ako vec zelite da me nagovorite da kupim neko drugo onda ste trebali postaviti realnu zamjenu. Ipak, hvala na reagovanju, nemojte moj komentar uzeti previse ozbiljno![]()
![]()
I koje rekao da 308, Auris imaju samo dvoja vrata?
- Vudu
Razmatrao sam novu Mazdu 6. Ali posto sada vec posjedujem mazdu i znam koliko kostaju njeni djelovi i njeno odrzavanje, onda sam odustao od te opcije.Evo ti zamjena koja je daleko ispred Jette i Passata, a to je nova Mazda 6!
Da ne kazete da pricam neosnovano. Promjena zupcastog remena sa popratnim djelovima bi za Mazdu 6 izasla otprilike 1800-2000KM dok bi promjena zupcastog remena za Golf Variantu izasla 350KM (obadvije cijene su mi potvrdjene iz oficijelnih servisa u Sarajevu). Mazda je izuzetno dobro auto...sve dok ne dodje vrijeme da se zamijene neki dijelovi...ee onda je veselje:)
Ja sam rekao da 308 i Auris imaju samo dvoje vrata. Idi na Net i pogledaj. To su standardne verzije, naravno da je moguce dobiti verzije sa 4 vrata, ali to jos uvijek ostaju hatchback auta bez prtljaga normalne limuzine.
- Vudu
Odakle ti ta informacijakaranana wrote:Ni Jettu ni Passata. Neki je klinac sa ovim novim modelima i gotovo svi imaju neke felere i probleme haman pa cim ih izvedes iz salona. Ako ces vec uzimati nesto iz VW asortimana, onda bolje uzmi stariji model passata.
- Better Man
jedna ispravka vezano za 308 i Auris, a to je da dolaze u verzijama sa 3 i 5 vrata, jer sva vozila koja nisu sedan, već odrezana nazad se smatraju vozila sa 3 ili 5, zavisno za koji model se odlučiš, a ne sa 2 ili 4 vrata. I još šta misliš o novoj Renault Laguni?Vudu wrote:Razmatrao sam novu Mazdu 6. Ali posto sada vec posjedujem mazdu i znam koliko kostaju njeni djelovi i njeno odrzavanje, onda sam odustao od te opcije.Evo ti zamjena koja je daleko ispred Jette i Passata, a to je nova Mazda 6!
Da ne kazete da pricam neosnovano. Promjena zupcastog remena sa popratnim djelovima bi za Mazdu 6 izasla otprilike 1800-2000KM dok bi promjena zupcastog remena za Golf Variantu izasla 350KM (obadvije cijene su mi potvrdjene iz oficijelnih servisa u Sarajevu). Mazda je izuzetno dobro auto...sve dok ne dodje vrijeme da se zamijene neki dijelovi...ee onda je veselje:)
Ja sam rekao da 308 i Auris imaju samo dvoje vrata. Idi na Net i pogledaj. To su standardne verzije, naravno da je moguce dobiti verzije sa 4 vrata, ali to jos uvijek ostaju hatchback auta bez prtljaga normalne limuzine.