Zašto se molimo Mariji?

Rasprave o vjerskim temama.
Raikkonen

#1 Zašto se molimo Mariji?

Post by Raikkonen »

Image

Marija je put kojim je Bog došao k nama: kroz Mariju smo primili Isusa,
a kroz Isusa ćemo naći put Bogu Ocu.
Put kojim je Bog došao k nama i za nas je najsigurniji put da dospijemo k Bogu:
Marija nam pokazuje Isusa, Isus nam pokazuje Oca!

Kroz Mariju ćeš dospjeti do Isusa, kroz snažnu vjeru do Njegove riječi.
To je iskustvo kršćanstva počevši od proganjane Crkve prvih stoljeća do današnjih dana.
Danas je kod mnogih poljuljana vjera.
Vjeruju u razum, slobodu, napredak,
ali ne više u božanstvo Krista.
No samo je On Put, Istina i Život.
Bez njega nitko ništa ne zna o Bogu, o onostranosti, o vječnom, o svrsi i cilju života. Samo on poznaje Oca.

Ako želiš iskusiti duboku vjeru u Isusa Krista,
moli svakodnavno krunicu.
Tada će Marija i tebi donijeti Gospodina, to joj je naložio Bog.
Ona je Majka Božja, Majka vjere, Majka Crkve.
Ona je i tvoja Majka.
Ako je Marija tvoja majka, zauvijek ćeš imati Boga za Oca. Prihvati Mariju u svoj život!
morti

Post by morti »

fino...
BO

Post by BO »

Žene - An Nisa Sura IV

171 O sljedbenici Knjige, ne zastarnjujte u svom vjerovanju i o Allahu govorite samo istinu! Mesih (Mesija, Isus), Isa, sin Merjemin, samo je Allahov poslanik, i Riječ Njegova koju je Merjemi dostavio, i Duh od Njega; zato vjerujte u Allaha i Njegove poslanike i ne govorite: >>Trojica su!<< Prestanite, bolje vam je! Allah je samo jedan Bog, - hvaljen neka je On! - zar On da ima dijete?! Njegovo je ono sto je na nebesimami ono sto je na Zemlji, i Allah je dovoljan kao zastitnik.

Trpeza - Al- Ma ide Sura V

17 Nevjernici su oni koji govore: >>Bog je - Mesih, sin Merjemin!<<
Reci: >>Ko moze sprijeciti Allaha da, ako hoce, unisti Mesiha, sina Merjemina, i majku njegovu, i sve ono koji su na Zemlji? Allahova je vlast na nebesima i na Zemlji i onome sto je između njih; On stvara sto hoce, i Allaha sve moze.

18 I Jevreji i Krscani kazu: >>Mi smoi djeca Bozija i miljenici Njegovi. <<Reci: >>Pa zasto vas onda On Kaznjava zbog grijehova vasih!<< A nije tako! Vi ste kao i ostali ljudi koje On stvara: kome hoce On ce oprtostiti, a koga hoce, On ce kazniti. Allahova je vlast na nebesima i na Zemlji i onome sto je između njih, i Njemu ce se sve vratiti.
Raikkonen

Post by Raikkonen »

Znak Emanuela

(10) Jahve opet progovori Ahazu i reče mu: (11) "Zaišti od Jahve, Boga svoga, jedan znak za sebe iz dubine Podzemlja ili gore iz visina." (12) Ali Ahaz odgovori: "Ne, neću iskati i neću iskušavati Jahvu." (13) Tada reče Izaija: "Čujte, dome Davidov. Zar vam je malo dodijavati ljudima, pa i Bogu mom dodijavate! (14) Zato, sam će vam Gospodin dati znak: Evo, začet će djevica i roditi sina i nadjenut će mu ime Emanuel! (15) Vrhnjem i medom on će se hraniti dok ne nauči odbacivat' zlo i birati dobro.

Bogojavljenje

(24) U prvo vrijeme on obescijeni zemlju Zebulunovu i zemlju Naftalijevu, al' u vrijeme posljednje on će proslaviti Put uz more, s one strane Jordana - Galileju pogansku. #9Narod koji je u tmini hodio svjetlost vidje veliku; one što mrklu zemlju obitavahu svjetlost jarka obasja. (2) Ti si radost umnožio, uvećao veselje, i oni se pred tobom raduju kao što se ljudi raduju žetvi, k'o što kliču kad se dijeli plijen. (3) Teški jaram njegov, prečku što mu pleća pritiskaše, šibu njegova goniča slomi kao u dan midjanski. (4) Da, sva bojna obuća, svaki plašt krvlju natopljen izgorjet će i bit će ognju hrana. (5) Jer, dijete nam se rodilo, sina dobismo; na plećima mu je vlast. Ime mu je: Savjetnik divni, Bog silni, Otac vječni, Knez mironosni. (6) Nadaleko vlast će mu se sterat' i miru neće biti kraja nad prijestoljem Davidovim, nad kraljevstvom njegovim: učvrstit će ga i utvrdit u pravu i pravednosti. Od sada i dovijeka učinit će to privržena ljubav Jahve nad Vojskama.
nepoznat

Post by nepoznat »

pa covjce znas li ti da ce Isus otjerati krscane od sebe kad ih bude sreo kad bude dolazio nazad na zamlju u buducnosti

vidi sta isus kaze u bibliji

Matej 7:21. Nece svaki koji mi govori: Gospode! Gospode! Uci u carstvo nebesko; no koji cini po volji Oca mog koji je na nebesima.

22. Mnogi ce reci meni u onaj dan: Gospode! Gospode! Nismo li u ime Tvoje prorokovali, i Tvojim imenom djavole izgonili, i Tvojim imenom cudesa mnoga tvorili?

23. I tada cu im ja kazati: Nikad vas nisam znao; idite od mene koji cinite bezakonje.

Nece svaki koji mi govori: Gospode! Gospode! Uci u carstvo nebesko; no koji cini po volji Oca mog koji je na nebesima.

znaci ako se budes molio isusu umjesto Bogu neces uci u carstvo nebesko

Tada mu reče Isus: "Odlazi, Sotono! Ta pisano je: Gospodinu, Bogu svom se klanjaj i njemu jedinom služi!(Biblija)

kao sto isus kaze samo se njemu klanjaj i sluzi a ne isusu i mariji

i jos nesto , covjce bozji kao se vi krscani izigravate sa vjerom to je cudo jedno, u bibliji vam cisto ko sunce stoji ovo

Bog kaze:

3 Nemoj imati drugih bogova uz mene. 4 Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom. 5 Ne klanjaj im se niti im služi!(Biblija)

Nemoj imati drugih bogova uz mene. Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji

pa sta ovo treba da znaci covjece

Image kakvi su ovo kipovi, sta se to desava :?

ocito da se vi sami suprostavljate bibliji , cudno

a pazi ovo

22. Mnogi ce reci meni u onaj dan: Gospode! Gospode! Nismo li u ime Tvoje prorokovali, i Tvojim imenom djavole izgonili, i Tvojim imenom cudesa mnoga tvorili?

ko je to cinio jesuli muslimani , nisu , jesu li zidovi , nisu, pa ko

krscani da ko drugi, jesili se zapitao zasto ce isus krscane otjerati, a oni mu tolike pocasti odaju, sta mislis

on ce vas otjerati zato sto se vi molite njemu a ne Bogu koji ga posla.

23. I tada cu im ja kazati: Nikad vas nisam znao; idite od mene koji cinite bezakonje

Bog kaze jos u kuranu da vi krscani ste zaluatli sa pravog puta , i pazi jos jednu stvar

vidi te stihove gdje isus tjera krscane a u kuranu stoji da ce se on vas odrci na sudnjem danu

Allah kaze u Kuranu:

116. A kada Allah rekne: "O Isa/Isuse, sine Merjemin/Marijin, jesi li ti govorio ljudima: ’Prihvatite mene i majku moju kao dva boga uz Allaha!’" - on će reći: "Hvaljen neka si Ti! Meni nije priličilo da govorim ono što nemam pravo. Ako sam ja to govorio, Ti to već znaš; Ti znaš šta ja znam, a ja ne znam šta Ti znaš; Samo Ti jedini sve što je skriveno znaš.

117. Ja sam im samo ono govorio što si mi Ti naredio: ’Klanjajte se Allahu, i mome i svome Gospodaru!’ I ja sam nad njima bdio dok sam među njima bio, a kad si mi Ti dušu uzeo, Ti si ih jedini nadzirao; Ti nad svim bdiš.

118. Ako ih kazniš, robovi su Tvoji, a ako im oprostiš, silan i mudar ti si."

Ovo ti bratski savjetujem , malo prouci kuran i sporedi sa biblijom mmozda ti Bog uputi na pravi put :-?
zoka

Post by zoka »

Isus se molio svome Ocu na nebu i samo Njemu je i svu slavu i svu nadu i vjeru i ljubav usmjeravao.

Nama je ostavio da sljedimo njegov primjer.

Meni mljenje svim ovim svecima dodje ko paganski obicaj, ljudi kroz Isusa hrista imaju izbavljenje i samo za to se i Isus molio a ne za sitne ovozemaljske stvari, rekao je milsite o nebeskom, a to moljakanje raznih advokata de urgiraj kod Gospoda za mene je vise nego poganshtinja i licemjerje.
Raikkonen

Post by Raikkonen »

nepoznat wrote:pa covjce znas li ti da ce Isus otjerati krscane od sebe kad ih bude sreo kad bude dolazio nazad na zamlju u buducnosti
Nisam znao :D
Nece svaki koji mi govori: Gospode! Gospode! Uci u carstvo nebesko; no koji cini po volji Oca mog koji je na nebesima.

znaci ako se budes molio isusu umjesto Bogu neces uci u carstvo nebesko
Normalno da neće svaki, nego onaj tko je u samom sebi pravedan pred Bogom, a ne onaj koji stalno govori o Gospodinu, a čim ima priliku nešto da uradi suprotno volji Božjoj odmah to učini, bez imalo razmišljanja. Zar je dovoljno samo otići jedan sat nedjeljom u Crkvu da bi bio spašen. Ne, nego moraš biti non-stop budan, jer ne znaš ni dana ni časa kada dolazi tvoj Gospodin.
Tada mu reče Isus: "Odlazi, Sotono! Ta pisano je: Gospodinu, Bogu svom se klanjaj i njemu jedinom služi!(Biblija)

kao sto isus kaze samo se njemu klanjaj i sluzi a ne isusu i mariji
Ja vjerujem da je Isus Bog, a Mariji se na klanjam.
i jos nesto , covjce bozji kao se vi krscani izigravate sa vjerom to je cudo jedno, u bibliji vam cisto ko sunce stoji ovo

Bog kaze:

3 Nemoj imati drugih bogova uz mene. 4 Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom. 5 Ne klanjaj im se niti im služi!(Biblija)

Nemoj imati drugih bogova uz mene. Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji

Ne pravi sebi lika kojeg ćeš smatrati Božanstvom, a je ne znam da itko smatra Mariju ili Sv. Antu Bogom.

pa sta ovo treba da znaci covjece

Image kakvi su ovo kipovi, sta se to desava :?

ocito da se vi sami suprostavljate bibliji , cudno
Ne pravi sebi lika kojeg ćeš smatrati Božanstvom, a je ne znam da itko smatra Mariju ili Sv. Antu Bogom.

a pazi ovo

ko je to cinio jesuli muslimani , nisu , jesu li zidovi , nisu, pa ko

krscani da ko drugi, jesili se zapitao zasto ce isus krscane otjerati, a oni mu tolike pocasti odaju, sta mislis

on ce vas otjerati zato sto se vi molite njemu a ne Bogu koji ga posla.

23. I tada cu im ja kazati: Nikad vas nisam znao; idite od mene koji cinite bezakonje
Svatko je osobno odgovoran pred Bogom. Po tvojoj teoriji svi će biti otjerani, ali Isus kaže mnogi, ali ne svi. Zaista mnogi i jesu odstranili od Boga svojim djelima, ali ne svi.
Bog kaze jos u kuranu da vi krscani ste zaluatli sa pravog puta , i pazi jos jednu stvar

vidi te stihove gdje isus tjera krscane a u kuranu stoji da ce se on vas odrci na sudnjem danu

Allah kaze u Kuranu:

116. A kada Allah rekne: "O Isa/Isuse, sine Merjemin/Marijin, jesi li ti govorio ljudima: ’Prihvatite mene i majku moju kao dva boga uz Allaha!’" - on će reći: "Hvaljen neka si Ti! Meni nije priličilo da govorim ono što nemam pravo. Ako sam ja to govorio, Ti to već znaš; Ti znaš šta ja znam, a ja ne znam šta Ti znaš; Samo Ti jedini sve što je skriveno znaš.

117. Ja sam im samo ono govorio što si mi Ti naredio: ’Klanjajte se Allahu, i mome i svome Gospodaru!’ I ja sam nad njima bdio dok sam među njima bio, a kad si mi Ti dušu uzeo, Ti si ih jedini nadzirao; Ti nad svim bdiš.

118. Ako ih kazniš, robovi su Tvoji, a ako im oprostiš, silan i mudar ti si."

Ovo ti bratski savjetujem , malo prouci kuran i sporedi sa biblijom mmozda ti Bog uputi na pravi put :-?
To što se kaže u Kuranu mene ne zanima, jer ja vjerujem samo u Kršćansku predaju. Poštujem svačiju, ali vjerujem samo u Radosnu vijest.
bajkacha

Post by bajkacha »

U koju Bibliju treba vjerovati? Jel to ona sto je vjekovima prepravljana pa danas ni sam Papa nema pojma sta je istina a sta ne...jedna stvar je interesantna u svemu ovom a to je da sve vise hriscana napustaju svoju "vjeru" i prelaze u ateiste, stvaraju ideologije poput komunizma, veci dio prelazi na Islam itd. Nesto tu ne stima. Raikkonen zanima me kako ti objasnjavas ovu pojavu?
nepoznat

Post by nepoznat »

Jao koje kontradiktornosti , pazite ljudi ovih bisera :D

Ja vjerujem da je Isus Bog, a Mariji se na klanjam
.

klanja se mariji
Ne pravi sebi lika kojeg ćeš smatrati Božanstvom, a je ne znam da itko smatra Mariju ili Sv. Antu Bogom
a ovdje nije ona Bog , pa ovo nema nigdje, pa sto se onda klanjas ako je ocvjek ko i ti cuj klanja se Mariji a nije Bog, a sto se ti ne klanjas Bogu umjesto Mariji, pa covjece vidis li ti koliko je to blijedo to tvoje ucenje

cuj klanjati se Mariji a kazes sam da on Nije Bog, pa kako mozes covjce klanjati se nekom drugom mimo Bogu, pa Isus bih te pljunuo u obadva oka kad bi te vido sta radis :-?

Ja vjerujem da je Isus Bog
,

buraz , gdje u bibliji stoji da je isus rekao "Ja sam Bog, klanjaj te se meni" nigdje :-?

Ja ti mogu na stotine dati dokaza da isus nije bio Bog, i to sve iz biblije

pa cu uzeti ovaj stih kao dokaz, jer bi ti bio dovoljan

Isus im nato reče: "Kad uzdignete Sina Čovječjega, tada ćete upoznati da Ja jesam i da sam od sebe ne činim ništa, nego da onako zborim kako me naučio Otac. 29 Onaj koji me posla sa mnom je i ne ostavi me sama jer ja uvijek činim što je njemu milo.!(Biblija)

ti rece da je isus Bog a vidi sta isus rece

Ja jesam i da sam od sebe ne činim ništa

zamisli Boga gdje ne radi po svojoj volji nego mu neko drugi diktira sta ce da radi, pa ovo nema ni u science fiction filmovima.

Markovo evandjelje 13:32. A o danu tom ili o casu niko ne zna, ni andjeli koji su na nebesima, ni Sin, do Otac.

zamisli ovdje je Sin= isus a Otac Bog koji ga posla , znaci da Isus nezna kad cas Sudnjeg dana da nastupi a kazes da je on Bog, zamisli boga sto nezna stvari, pa to je bogohuljenje, van pameti

Ivan 20:17. Rece joj Isus: Ne dohvataj se do mene, jer se jos ne vratih k Ocu svom; nego idi k braci mojoj, i kazi im: Vracam se k Ocu svom i Ocu vasem, i Bogu svom i Bogu vasem.

ti rece da je isus Bog , a isus kaze da on ima svog BOga, pa sta ovo treba da znaci , Bog ima svog BOga kome se klanja, zamisli jednog Boga sto se klanja drugom Bogu , eh ovdje cu stati sa dokazima pozlit ce nekome , previse je ovo za jednog razumnog covjeka :-?

ako hoce jos dokaza samo naruci

Raikonen jeli jos vjerujes poslije ovih dokaza iz biblije da je isus Bog

To što se kaže u Kuranu mene ne zanima, jer ja vjerujem samo u Kršćansku predaju. Poštujem svačiju, ali vjerujem samo u Radosnu vijest.
/ nebrini meni netreba kuran da tebi dokazem da isus nije Bog mogu ja sa biblijom dokazat

ja sa biblijom mogu sve ijedno krscansko vjerovanje pobit
MUNAFIK

Post by MUNAFIK »

raikkonen hajd sad polahko odavdje, kad se maobolje 'pipremis' onda dodji..... :) :-D :-)
black

Post by black »

Boze moj, Ti zasluzuješ opis lijep i beskrajno nabrajanje savršenstava Tvojih! Ako je nada usmjerena prema Tebi, pa Ti si najbolji u Kojega se nada. Ako je molba upucena Tebi, pa Ti si najdostojniji da se od Tebe moli.

Boze moj, Ti si me obdario snagom takvom da ne hvalim nikoga drugog osim Tebe i ne zahvaljujem nikome drugom izuzev Tebi. Ne upucujem hvalu svoju drugima koji su izvori neprilika i središta zabrinutosti. Ti odvracaš jezik moj od hvaljenja bica ljudskih i uvelicavanja stvorenih i hranjenih.

Boze moj, hvalitelj svaki ima od onog kojeg hvali pravo na placu i nagradu. Doista, ja usmjeravani pogled svoj prema Tebi, na obilja milosti i riznice oprosta.

Boze moj, ovdje stoji onaj koji Te priznaje Jednim i Jedinim, što Ti i dos-toji, i koji smatra da niko drugi osim Tebe ne zasluzuje zahvale i pohvale ove. Potreba moja prema Tebi takva je da ništa osim dobrote Tvoje ne moze izlijeciti oskudicu njezinu, niti priskrbiti za nuznosti njezine mimo uzvracanja Tvoga i dobrote. Zato, daruj nam naklonost Tvoju na mjestu ovom i oslobodi nas od pruzanja ruku prema bilo kome drugom osim prema Tebi.

Ti, doista, sve mozeš!
Kwaheri

Post by Kwaheri »

Jel' se meni cini ili se ovo Jonatan vratio?
black

Post by black »

I meni ovo lici na Jonatana 8)
wels

Post by wels »

Jonatan dohajajo s novejsim nickom.

Ampak me prau zanima za kaj to dela?
Kaktusssss

Post by Kaktusssss »

...idolopoklonstvo.... :shock:
Raikkonen

Post by Raikkonen »

Kaktusssss wrote:...idolopoklonstvo.... :shock:
Ti kaza. Tvoje riječi i tvoja djela su tvoj sud. Možda će presuda za tebe biti dobra, ali možda i neće.
zijancer

Post by zijancer »

zoka wrote:Isus se molio svome Ocu na nebu i samo Njemu je i svu slavu i svu nadu i vjeru i ljubav usmjeravao.

Nama je ostavio da sljedimo njegov primjer.

Meni mljenje svim ovim svecima dodje ko paganski obicaj, ljudi kroz Isusa hrista imaju izbavljenje i samo za to se i Isus molio a ne za sitne ovozemaljske stvari, rekao je milsite o nebeskom, a to moljakanje raznih advokata de urgiraj kod Gospoda za mene je vise nego poganshtinja i licemjerje.
:? strange.. veRRRy strange.. mogla bih se zakleti da sam vidjela zokin autogram na temi o ateistima :shock:
hmm. i koje sada da smatram tacnim?
Raikkonen

Post by Raikkonen »

Pozdrav Mariji

Stvaranja najveća tajno
što postojanjem svojim
plijeniš trajno
moja divljenja
— Zdravo!

Ljepoto jednostavnosti,
koja dok bivaš
u stvarnosti
neviđeno bogatstvo
i raskoš skrivaš
— Zdravo!

Ti,
što protiv svih
razmišljanja i znanja
imaš snage
reći svome Bogu;
&raquo;Neka bude!
Hoću, mogu
poslužit sreći
svih vremena
i za sve ljude ... &laquo;
—Zdravo!

Djevojko,
po poslušnosti ženo,
što teret tajne prihvati,
da se vrati
što je neposluhom
po ženi izgubljeno
- Zdravo, o zdravo!!

Ti,
što krhkim ženskim bićem
htjede poći
ususret boli
i u zagrljaj zloći,
da se obznani
čudo Božje moći;
kako se voli
—Zdravo!

Marijo,
Majko jača od smrti
i od pakla,
čiju nepomućenu čistoću
nikakva ljaga nije takla
—Zdravo bila, zdravo!

Marijo ženo i majko,
Marijo tajno
što u srcu mi živiš
i pratiš me trajno,
od zanosa
što mogu Te zvati
&raquo;Draga moja Mati&laquo;
u sreći
ne mogu do li reći:
—Zdravo da si,
Marijo Majko,
bezbroj puta zdravo!
Raikkonen

Post by Raikkonen »

MOLITVA UZNESENOJ

Ti - Majko nad majkama
Ti - Majko Crkve
Pratiteljice našeg puta
Čuvarice našeg predanja
i Tješiteljice naše čežnje.

Ti - u kojoj se Nebo nastanilo
i plodilo se za spasenje.
Ti - koja si u svojoj neznatnosti
Svetome se odazvala
i Svjetlo nam na svijet donijela.

Ti - u blaženstvu veličanja duše
tišinom duha prebirala si gorušičina zrna biserja.
Donijela ih na svijet
I prikazala ih svijetu.

Zagovornice naša na nebo uzeta
Uzore puta kojim hodimo
Kraljice,
svojom uznesenošću na nebo priteci nam
i vodi nas
svijetleći nam doline kojima nam je proći.
Amen!
Kaktusssss

Post by Kaktusssss »

Raikkonen wrote:
Kaktusssss wrote:...idolopoklonstvo.... :shock:
Ti kaza. Tvoje riječi i tvoja djela su tvoj sud. Možda će presuda za tebe biti dobra, ali možda i neće.
e pa, zavisi sa koje strane gledas...po biblijskom tumacenju presuda bi trebala biti dobra
zasto kazem biblijskom? jer treba razjediniti bibliju od crkve kao ustanove (kada kazem crkve ovdje mislim na katolicku i pravoslvavnu jer su ove dvije zastupljene na teritoriji BiH)...znaci prvo treba napraviti jednu crtu izmedju biblije i crkve... :-)
katolicka crkva je kroz vjekove napravila tolike izmjene (ne u bibliji) vec u nacinu vjerovanja...to su svi oni silni crkveni zakoni, katekizam itd.
pod br. 1 ono sto je "najpogubnije" jeste unosenje suspasitelja pored jedinog zivog boga (ovdje ne spada Isus, to je sada tema sama za sebe)...jer i jedna od deset zapovjedi koje su date Mojsiju to ostro osudje

"Ja sam Jahve, Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva. Nemoj imati drugih bogova uz mene. Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom. Ne klanjaj im se niti im služi. Jer ja, Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. Kažnjavam grijeh otaca - onih koji me mrze - na djeci do trećeg i četvrtog koljena, a iskazujem milosrđe tisućama koji me ljube i vrše moje zapovijedi"

mnogi krscani imaju obicaj da kazu, "da mi vise ne zivimo pod starim zavjetom, vec po novom tj. od dolaska Isusa....
ali i sam isus govori da on nije dosao da ukine stari zavjet vec samo da ga upotpuni...

hmmm. nije lose ovo za nekog ko za sebe moze reci da nije neki vjernik... 8)
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

Kaktusssss wrote: hmmm. nije lose ovo za nekog ko za sebe moze reci da nije neki vjernik... 8)
ksssssssssssssssssssss :D
Kaktusssss

Post by Kaktusssss »

[quote="LudoALudjiJA
ksssssssssssssssssssss :D[/quote]

sta cu ja sada *ebi ga....taki sam, nisam nasao sebe niti u jednoj... :roll:
Sarajevska Princeza

Post by Sarajevska Princeza »

Studirala sam Kriscanstvo i Bibliju na Univerzitetu sa naucne tacke glediste i 3 razlicita profesora su mi predavala - sva trojica su bila Doktori Teologije - SVA TROJICA UJEDNO i "Priests".

Sve sto je navedno u Bibliji gdje se kaze Isus je rekao "to i to", je u stvari zabiljezeno tek poslije kad se Biblija pisala, i njegove rijeci se prenosile sa osobe na osobu - sto znaci da se pojedine rijeci mogle pogresno da prenesu. Drugo Isus je govorio "ARAMAIC" tako da su sve njegove rijeci morale biti prevedene na jezik tog govornog podrucja. Poznavajuci polje prevodjenja, zna svako da neki jezici nemaju rijeci da se izrazi isto znacenje, kao i da postoje razne sinonimi koji znaci skroz nesto drugo - u zavisnosti u kom periodu se to desavalo, u kojoj drzavi i tome slicno. Ako uzmes svu Bibliju generalno, nju su pisale vise osoba.

Kad je u pitanju Marija, SMATRA se da posto je Isus izvodio razna cuda, takva osobina ne moze biti "ljudska" u tom omjeru, kao i sva desavnaj da se Isus probudio iz mrtvih i tome slicno ubijedila su tadasnji narod da Isus ne moze biti samo "covjek" mora da je Bog. S obzirom da je Bog Svemoguc onda On se po njihovo teoriji sasvim lako mogao REINKARNIRATI i pojaviti u IMIDZU Isusa. Jer ako Bog moze sve, zasto ne bi mogao doci na zemlju i pojaviti se u imidzu covjeka da prenese navodno poruku i uvede ljubav i vjeru prema samom sebi.

Posto je Marija majka Isusa, automatski ako je Isus BOG onda je ona MAJKA BOZIJA. Kad se kaze Isus je BOG, ne smatra se da je COVJEK BOG, vec se smatra da je Bog reinkarnirao u IMIDZ covjeka, ali i dalje je Bog u SVOM SOPSTVENOM OBLIKU koji je za ljudski mozak nedokuciv.
Ljudi brkaju ove pojmove konstantno.

MEDJUTIM, crkva se ne suglasi oko pitanja jel ISUS BOG ili je ISUS SIN BOZIJI, ILI JE SAMO ISUS - POSLANIK. Otuda proizlazi trojstvo (Otac, Sin i Duh) Da li je Isus sve to ili je samo jedno? Ovo "Duh" je po teoriji da je Isus POSLANIK (covjek) ali DUH njegov JE BOZIJI (perfektna Bozija dusa u covjeku) Tu su se vodile polemike nakon njegove smrti kako ce se to shvatiti i sta to znaci. ISUS se nikad nije izjasnio o tome direktno. Sve to bila INTERPRETACIJA LJUDI u tadasnje vrijeme.

Jer Isus je pricao u PARABOLAMA - sto je nacin govora u kome osoba mora da pogadja znacenje i to na ARAMAIC jeziku. Na primjer: Osoba kaze - "OCI SU PROZORI DUSE". Ta recenica ima Simbolicno znacenje.... isto kao i : " Bog mene voli"..... "Isus je moj ljubavnik" , "Ja sam tvoj rob".... su sve parabole. recimo Majka Tereza je govorila "Isus je moj ljubavnik" MISLECE NE BUKVALNO vec da za nju ta BEZUSLOVNA LJUBAV ne moze biti pruzena od strane ljudskog bica, prema tome ona posto se posvetila Bogu a Isus je POSREDNIK (Mediator) - onda se osjeca najvise voljenom od strane Isusa tj, on je za nju REINKARNIRANI BOG u TIJELU COVJEKA.

Sad ti kontaj. Mozes shvatiti onako, mozes ovako....... u zavisnosti od konteksta. ISUS je znao da su to parabole, ali to je bio njegov nacin komuniciranja jer jednom prilikom je napomenu nesto u stilu da oni koje Bog VOLI RAZUMIJU. Znaci oni koji su "dobri i voljeni" od strane Boga znace i njegovo TACNO ZNACENJE. (jedna od interpretacija)

Onda su nastale diskusije. Treba se naci teorija da se logicki uklapa u sve to, KO JE ISUS. Vec sam dala argument koji su imali zasto je Isus Bog. Drugi koji tvrde da nije (orthodox Church) kazu da posto se Isus molio Bogu, znaci to su 2 razlicita ENTITETA. Drugo, nije se nikad izjasnio da je Bog DIREKTNO. Isus je bio vrlo tajanstven i povucen mladic prema dokumentaciji koji je vec u 12 godini imao tako briljantne recenice -parabole da su se svi cudili na njegovu inteligenciju. Ali nije im bila jasna analogija o DUHU, znaci Isus nije BOG vec Isus - poslanik ali sa BOZIJIM DUHOM u sebi ( BOZIJI SPIRIT). To ostaje isto.

Biblija je napisana tek poslije. Stari Testament o kreaciji covjecanstva i Novi Testament. Uglavnom puno promjena se uvelo, nije sve ni zabiljezeno, Biblija je radjena kao zbirka. Naravno to je stvar individue da vidi sta od svega toga je tacno a sta nije.

Po ucenju mojih svih profesora teologije, nije stvar samo u molitvama. Stvar je u KONTEMPLACIJI BOGA. Eh a to je drugi predmet. :D
Preporucjem 2 filma obavezno za pogledat:
1) Jesus from Nazareth (obrati paznju na parabole)
2)Little Budha ( fenomenalan film )
Raikkonen

Post by Raikkonen »

Kaktusssss wrote:
e pa, zavisi sa koje strane gledas...po biblijskom tumacenju presuda bi trebala biti dobra
Možda, a možda ne, Bog zna.
katolicka crkva je kroz vjekove napravila tolike izmjene (ne u bibliji) vec u nacinu vjerovanja...to su svi oni silni crkveni zakoni, katekizam itd.
Kroz vjekove se i svijet mijenjao, ali se kao što i sam kažeš nije mijenjala Riječ Božja. To je po meni najvažnije.
pod br. 1 ono sto je "najpogubnije" jeste unosenje suspasitelja pored jedinog zivog boga (ovdje ne spada Isus, to je sada tema sama za sebe)...jer i jedna od deset zapovjedi koje su date Mojsiju to ostro osudje

Isus nije suspasitelj, nego Spasitelj.
"Ja sam Jahve, Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva. Nemoj imati drugih bogova uz mene. Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom. Ne klanjaj im se niti im služi. Jer ja, Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. Kažnjavam grijeh otaca - onih koji me mrze - na djeci do trećeg i četvrtog koljena, a iskazujem milosrđe tisućama koji me ljube i vrše moje zapovijedi"
I nemamo drugih Bogova osim Jahve, jer:

(24) Okružili ga Židovi i govorili mu: "Dokle ćeš nam dušu držati u neizvjesnosti? Ako si ti Krist, reci nam otvoreno!" (25) Isus im odgovori: "Rekoh vam pa ne vjerujete. Djela što ih ja činim u ime Oca svoga - ona svjedoče za mene. (26) Ali vi ne vjerujete jer niste od mojih ovaca. (27) Ovce moje slušaju glas moj; ja ih poznajem i one idu za mnom. (28 Ja im dajem život vječni te neće propasti nikada i nitko ih neće ugrabiti iz moje ruke. (29) Otac moj, koji mi ih dade, veći je od svih i nitko ih ne može ugrabiti iz ruke Očeve. (30) Ja i Otac jedno smo."

A i ovo ti je Riječ Božja upućena preko proroka Izaije:

(5) Jer, dijete nam se rodilo, sina dobismo; na plećima mu je vlast. Ime mu je: Savjetnik divni, Bog silni, Otac vječni, Knez mironosni. (6) Nadaleko vlast će mu se sterat' i miru neće biti kraja nad prijestoljem Davidovim, nad kraljevstvom njegovim: učvrstit će ga i utvrdit u pravu i pravednosti. Od sada i dovijeka učinit će to privržena ljubav Jahve nad Vojskama.

mnogi krscani imaju obicaj da kazu, "da mi vise ne zivimo pod starim zavjetom, vec po novom tj. od dolaska Isusa....
ali i sam isus govori da on nije dosao da ukine stari zavjet vec samo da ga upotpuni...
I ne živimo pod Starim zavjetom, nego sa Isusom, jer je Stari zavjet naviješato Njegov dolazak.
Raikkonen

Post by Raikkonen »

Sarajevska Princeza wrote: Sve sto je navedno u Bibliji gdje se kaze Isus je rekao "to i to", je u stvari zabiljezeno tek poslije kad se Biblija pisala, i njegove rijeci se prenosile sa osobe na osobu - sto znaci da se pojedine rijeci mogle pogresno da prenesu.
Ni Mojsije nije napisao Toru, ni Muhamed Ku'ran.
Post Reply