Studirala sam Kriscanstvo i Bibliju na Univerzitetu sa naucne tacke glediste i 3 razlicita profesora su mi predavala - sva trojica su bila Doktori Teologije - SVA TROJICA UJEDNO i "Priests".
Sve sto je navedno u Bibliji gdje se kaze Isus je rekao "to i to", je u stvari zabiljezeno tek poslije kad se Biblija pisala, i njegove rijeci se prenosile sa osobe na osobu - sto znaci da se pojedine rijeci mogle pogresno da prenesu. Drugo Isus je govorio "ARAMAIC" tako da su sve njegove rijeci morale biti prevedene na jezik tog govornog podrucja. Poznavajuci polje prevodjenja, zna svako da neki jezici nemaju rijeci da se izrazi isto znacenje, kao i da postoje razne sinonimi koji znaci skroz nesto drugo - u zavisnosti u kom periodu se to desavalo, u kojoj drzavi i tome slicno. Ako uzmes svu Bibliju generalno, nju su pisale vise osoba.
Kad je u pitanju Marija, SMATRA se da posto je Isus izvodio razna cuda, takva osobina ne moze biti "ljudska" u tom omjeru, kao i sva desavnaj da se Isus probudio iz mrtvih i tome slicno ubijedila su tadasnji narod da Isus ne moze biti samo "covjek" mora da je Bog. S obzirom da je Bog Svemoguc onda On se po njihovo teoriji sasvim lako mogao REINKARNIRATI i pojaviti u IMIDZU Isusa. Jer ako Bog moze sve, zasto ne bi mogao doci na zemlju i pojaviti se u imidzu covjeka da prenese navodno poruku i uvede ljubav i vjeru prema samom sebi.
Posto je Marija majka Isusa, automatski ako je Isus BOG onda je ona MAJKA BOZIJA. Kad se kaze Isus je BOG, ne smatra se da je COVJEK BOG, vec se smatra da je Bog reinkarnirao u IMIDZ covjeka, ali i dalje je Bog u SVOM SOPSTVENOM OBLIKU koji je za ljudski mozak nedokuciv.
Ljudi brkaju ove pojmove konstantno.
MEDJUTIM, crkva se ne suglasi oko pitanja jel ISUS BOG ili je ISUS SIN BOZIJI, ILI JE SAMO ISUS - POSLANIK. Otuda proizlazi trojstvo (Otac, Sin i Duh) Da li je Isus sve to ili je samo jedno? Ovo "Duh" je po teoriji da je Isus POSLANIK (covjek) ali DUH njegov JE BOZIJI (perfektna Bozija dusa u covjeku) Tu su se vodile polemike nakon njegove smrti kako ce se to shvatiti i sta to znaci. ISUS se nikad nije izjasnio o tome direktno. Sve to bila INTERPRETACIJA LJUDI u tadasnje vrijeme.
Jer Isus je pricao u PARABOLAMA - sto je nacin govora u kome osoba mora da pogadja znacenje i to na ARAMAIC jeziku. Na primjer: Osoba kaze - "OCI SU PROZORI DUSE". Ta recenica ima Simbolicno znacenje.... isto kao i : " Bog mene voli"..... "Isus je moj ljubavnik" , "Ja sam tvoj rob".... su sve parabole. recimo Majka Tereza je govorila "Isus je moj ljubavnik" MISLECE NE BUKVALNO vec da za nju ta BEZUSLOVNA LJUBAV ne moze biti pruzena od strane ljudskog bica, prema tome ona posto se posvetila Bogu a Isus je POSREDNIK (Mediator) - onda se osjeca najvise voljenom od strane Isusa tj, on je za nju REINKARNIRANI BOG u TIJELU COVJEKA.
Sad ti kontaj. Mozes shvatiti onako, mozes ovako....... u zavisnosti od konteksta. ISUS je znao da su to parabole, ali to je bio njegov nacin komuniciranja jer jednom prilikom je napomenu nesto u stilu da oni koje Bog VOLI RAZUMIJU. Znaci oni koji su "dobri i voljeni" od strane Boga znace i njegovo TACNO ZNACENJE. (jedna od interpretacija)
Onda su nastale diskusije. Treba se naci teorija da se logicki uklapa u sve to, KO JE ISUS. Vec sam dala argument koji su imali zasto je Isus Bog. Drugi koji tvrde da nije (orthodox Church) kazu da posto se Isus molio Bogu, znaci to su 2 razlicita ENTITETA. Drugo, nije se nikad izjasnio da je Bog DIREKTNO. Isus je bio vrlo tajanstven i povucen mladic prema dokumentaciji koji je vec u 12 godini imao tako briljantne recenice -parabole da su se svi cudili na njegovu inteligenciju. Ali nije im bila jasna analogija o DUHU, znaci Isus nije BOG vec Isus - poslanik ali sa BOZIJIM DUHOM u sebi ( BOZIJI SPIRIT). To ostaje isto.
Biblija je napisana tek poslije. Stari Testament o kreaciji covjecanstva i Novi Testament. Uglavnom puno promjena se uvelo, nije sve ni zabiljezeno, Biblija je radjena kao zbirka. Naravno to je stvar individue da vidi sta od svega toga je tacno a sta nije.
Po ucenju mojih svih profesora teologije, nije stvar samo u molitvama. Stvar je u
KONTEMPLACIJI BOGA. Eh a to je drugi predmet.

Preporucjem 2 filma obavezno za pogledat:
1) Jesus from Nazareth (obrati paznju na parabole)
2)Little Budha ( fenomenalan film )