Juni/lipanj `92. - pod tribinama stadiona Kosevo
Gospodo borci i starjesine.
Nalazimo se na sudbonosnom i istorijskom zadatku odbrane mlade, suverene, nezavisne i medjunarodno priznate drzave Bosne i Hercegovine.
Sloboda i dostojanstvo Bosne i Hercegovine je u vasim rukama. Trenutak oslobodjenja samo sto nije stigao.
Pripadnici oslobodilackih snaga Bosne i Hercegovine moraju biti svjesni znacaja i istorijske vaznosti ovog trenutka u kojem polazu svecanu zakletvu svom narodu, slavnoj Armiji Bosne i Hercegovine i svojoj republici.
Nas cilj je jasan, slobodna Bosna i Hercegovina na citavom svome teritoriju, kao gradjanska, demokratska, suverena i jedinstvena drzava.
Pripadnici oruzanih snaga danas daju nezamjenljiv doprinos u oslobadjanju svoje domovine.
Ponosni Bosanci i Hercegovci, pokazimo neprijatelju ko smo i sta smo, svoji na svome.
Nepobjedivi u svojoj ljubavi prema rodnoj grudi, svojom hrabroscu, nesalomivom voljom za pobjedom, mi pisemo sudbonosne stranice istorije nase mlade republike.
U ime Armije Bosne i Hercegovine i opstinskog staba Oruzanih snaga opcine Centar-Sarajevo, cestitam vam polaganje ove svecane obaveze.
Hvalaaaaa !!!
Vama je jasno zasto smo se danas sastali.
Da polozimo zakletvu za ovu drzavu, .... najmladju Bosnu i Hercegovinu.
Jeste li vi dole culi?
Jesmo !!!
U redu.
Kada polozite ovu zakletvu danas, podlijezete svim vojnim zakonima.
Tu su i drugovi iz MUP-a, ... gosti, ... njih bih pozdravio.
Ja cu prvi izgovarati, a vi ponavljajte za mnom.
Ja, ....
... (dobri vojnik Svejk), .... zaklinjem se da cu braniti nezavisnost, suverenitet i cjelovitost Bosne i Hercegovine.Da cu savjesno i disciplinovano izvrsavati sve obaveze i duznosti pripadnika Armije Bosne i Hercegovine.
Da cu braniti njenu slobodu i cast i u toj borbi istrajati.
Za casnog i postenog covjeka `92. godine nije bilo dileme na kojoj ce strani biti. Ali, ....
Suborci, ... kazite, ... kako iz ove perspektive, ... nakon petnaestak godina od svecane zakletve, razmisljate?