Dobri vojnik Svejk, ...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#1 Dobri vojnik Svejk, ...

Post by pape »

Platforma predsjednistva R BiH usvojena je 26. juna/lipnja 1992. godine. Izglasana je jednoglasno, od svih clanova tadasnjeg saziva predsjednistva. Platforma je imala veliki odjek u narodu i medju braniteljima.To sto se mnogi od potpisnika kasnije nisu zalagali za njenu striktnu realizaciju uvjetovalo je tako tragicne posljedice. Steta, ... dokument je bez dvojbe, po svom obliku i sadrzaju, te vremenu u kojem je donesen, imao avnojevsku snagu.

Juni/lipanj `92. - pod tribinama stadiona Kosevo

Gospodo borci i starjesine.
Nalazimo se na sudbonosnom i istorijskom zadatku odbrane mlade, suverene, nezavisne i medjunarodno priznate drzave Bosne i Hercegovine.
Sloboda i dostojanstvo Bosne i Hercegovine je u vasim rukama. Trenutak oslobodjenja samo sto nije stigao.
Pripadnici oslobodilackih snaga Bosne i Hercegovine moraju biti svjesni znacaja i istorijske vaznosti ovog trenutka u kojem polazu svecanu zakletvu svom narodu, slavnoj Armiji Bosne i Hercegovine i svojoj republici.
Nas cilj je jasan, slobodna Bosna i Hercegovina na citavom svome teritoriju, kao gradjanska, demokratska, suverena i jedinstvena drzava.
Pripadnici oruzanih snaga danas daju nezamjenljiv doprinos u oslobadjanju svoje domovine.
Ponosni Bosanci i Hercegovci, pokazimo neprijatelju ko smo i sta smo, svoji na svome.
Nepobjedivi u svojoj ljubavi prema rodnoj grudi, svojom hrabroscu, nesalomivom voljom za pobjedom, mi pisemo sudbonosne stranice istorije nase mlade republike.
U ime Armije Bosne i Hercegovine i opstinskog staba Oruzanih snaga opcine Centar-Sarajevo, cestitam vam polaganje ove svecane obaveze.

Hvalaaaaa !!!

Vama je jasno zasto smo se danas sastali.
Da polozimo zakletvu za ovu drzavu, .... najmladju Bosnu i Hercegovinu.
Jeste li vi dole culi?
Jesmo !!!
U redu.
Kada polozite ovu zakletvu danas, podlijezete svim vojnim zakonima.
Tu su i drugovi iz MUP-a, ... gosti, ... njih bih pozdravio.
Ja cu prvi izgovarati, a vi ponavljajte za mnom.

Ja, .... Image ... (dobri vojnik Svejk), .... zaklinjem se da cu braniti nezavisnost, suverenitet i cjelovitost Bosne i Hercegovine.
Da cu savjesno i disciplinovano izvrsavati sve obaveze i duznosti pripadnika Armije Bosne i Hercegovine.
Da cu braniti njenu slobodu i cast i u toj borbi istrajati.

Za casnog i postenog covjeka `92. godine nije bilo dileme na kojoj ce strani biti. Ali, .... :roll:

Suborci, ... kazite, ... kako iz ove perspektive, ... nakon petnaestak godina od svecane zakletve, razmisljate?
nokturno

Post by nokturno »

Evo da prvi odgovorim, ja sam u nju prestao vjerovati negdje u ljeto 93'.

Sto se nasih problema tice, nisu oni poceli sa politickom elitom koja nam je dosla na vlast 91'. Njihov dolazak na vlast nije uzrok vec posljedica.

Ja sam bezbroj puta (pod raznim nickovima :D ) govorio o tim uzrocima i ne ponavlja mi se. Uglavnom preveliko jugoslovenstvo a nikakvo bosanstvo, dovelo je do vakuma i dezorijentisanosti. Izmedju umiruceg "jugoslovenstva" i nerodjenog bosanstva, svoju priliku je iskoristilo muslimanstvo. Ovo onako pojednostavljeno.
muha_sa

Post by muha_sa »

dobri moj pape--saborce moj---šta da kažem :? veze nemam--ponosan što sam borac-prvoborac-dobrovoljac. Razocaran da razocareniji bit ne mogu--na koga bit ljut--na one što nas vezanih ruku držaše il ove što legitimitet agresoru dadoše--potpisaše i pristadoše i na ime genocidne tvorevine-RS.
Šta ceš--borac i branilac / brutalno napadnute nam zemlje/ izjednaci se sa napadacem. Nek im je na cast
.-ovo je samo jedna bogda--drugi put još toga napišem :D
Topla voda

Post by Topla voda »

nisam ni slutio da ce ovako ispasti.
koliko sam ponosan sto sam svoj zivot ,na tacni,ponudio za svoju drzavu,toliko me vise boli cinjenica da su neprijatelji ,dezerteri i ratni profiteri ,ipak, i pored mog maksimalnog otpora zauzeli moju zemlju :sad:
bosan

Post by bosan »

Osnovna moralna nacela su iscezla iz naseg drustva i zbog toga sam duboko razocaran.Toliko toga imam reci ali bojim se da nema svrhe bas kao sto ni moja borba u necijim ocima nije imala svrhu.
Prozor

Post by Prozor »

Sta da kazem... Na pocetku se vjerovalo, jos malo, pa cemo se vratiti na staro, samo nece biti silnika... Onda je bilo, da ih pobijedimo, pa cemo nekako uredit... Pa onda, daj da prestane, nek´ nam samo daju da zivimo... Pa onda, sto ovo radim? A istovremeno, ne mogu nas slomit, ipak je ovo BiH... I na kraju, sreca, pa dezorijentiranost...

Sta da kazem...
zutipostar

Post by zutipostar »

kratko

Ta zakletva je moja zivotna greska-i jos se lijecim od nje.
Prozor

Post by Prozor »

Steta sto se ovdje vise ne pise.
anais_nin

Post by anais_nin »

odlicna tema pape :thumbup:

cini mi se da oni koji bi imali najvise da kazu, vise nemaju rijeci :roll:
Prozor

Post by Prozor »

Ima se sta reci, samo se ne zna sta...

Usput, tog 26-og juna sam sjedio na stepenicama pred zgradom ne shvatajuci uopce da sam otkriven snajperu sa jednog ugla, ljudi su me iz daleka gledali i okretali se, valjda mislili da hocu da me pogodi, tek kad je neki los strijelac od snajperiste pogodio stepenicu mjesto mene(a i cekao je minutu, mozda nije bio na poziciji) ja sam odjurio i bacio se na travu, pa na njoj iz nekog razloga smoren lez´o 5 min dok me neko nije poceo dizati misleci da sam mrtav, pa odskocio od zemlje kad sam se okrenuo i progovorio :lol:
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

anais_nin wrote: cini mi se da oni koji bi imali najvise da kazu, vise nemaju rijeci :roll:
Postoje nepriznati, skromni junaci, koji nisu stekli slavu ni usli u historiju.
Danas srecemo na sarajevskim i svim ostalim bosanskohercegovackim ulicama ljude u pohabanoj odjeci, zatamnjena pogleda, koji ni sami ne znaju sta oni u stvari znace u istoriji novoga doba. Idu skromno svojim putem, ne dosadjuju nikome, a ni njima ne dosadjuju novinari trazeci intervju.
Kad biste ih zapitali kako se zovu, odgovor bi vam jednostavno i skromno bio: "Ja sam Svejk, ..... vojnik Svejk."

Nas skromni Svejk nece da uzme ucesca u temi. Zasto?

Nece da uzme ucesca u ogoljevanju, ... razotkrivanju besmislenosti, surovosti i ludosti militarizma, a ima li istinitijeg i vjernijeg svjedoka od njega?
Stavili su mu masku priprosta covjeka, ali ... on je taj, bas kao i Hasekov Svejk, kojemu ne nedostaje mudrost.

Progovori Svejk, .... izvrni ih ruglu, bolje ne zasluzuju.
Neka ti ironija i sarkazam budu zamjena za onu pusku, koju si od zadnje crkavice kupio da branis celjad i mater.
Neka "nasi" politicari, ... "nase" vjerske vodze i "nasa" birokracija cuje sta i kako razmisljas o njima.

Progovori dobri vojnice Svejk!
Last edited by pape on 03/02/2008 23:59, edited 1 time in total.
rikardoreis

Post by rikardoreis »

pape wrote:
anais_nin wrote: cini mi se da oni koji bi imali najvise da kazu, vise nemaju rijeci :roll:
Danas srecemo na sarajevskim i svim ostalim bosanskohercegovackim ulicama ljude u pohabanoj odjeci, zatamnjena pogleda, koji ni sami ne znaju sta oni u stvari znace u istoriji ovoga doba. Idu skromno svojim putem, ne dosadjuju nikome, a ni njima ne dosadjuju novinari trazeci intervju.
Kad biste ih zapitali kako se zovu, odgovor bi vam jednostavno i skromno bio: "Ja sam Svejk, ..... vojnik Svejk."

Nece da uzme ucesca u ogoljevanju, ... razotkrivanju besmislenosti, surovosti i ludosti militarizma, a ima li istinitijeg i vjernijeg svjedoka od njega?
Stavili su mu masku priprosta covjeka, ali ... on je taj, bas kao i Hasekov Svejk, kojemu ne nedostaje mudrost.

Neka ti ironija i sarkazam budu zamjena za onu pusku, koju si od zadnje crkavice kupio da branis celjad i mater.
Neka "nasi" politicari, ... "nase" vjerske vodze i "nasa" birokracija cuje sta i kako razmisljas o njima.

:thumbup:
Ahmmed

Post by Ahmmed »

:(
callmethebreeeze

Post by callmethebreeeze »

Ahmmed wrote::(

zao mi je mog starog sto dvije i po godine provede u rovu, zao mi je njegovog zdravlja i mog djetinjstva. zao mi je rodjaka sto se dobrovoljno prijavio sa nepunih 18 i neodsluzenim vojnim rokom, a danas je invalid, zao mi je drugog rodjaka sto je pobjegao iz jna-a i cetiri godine bio u ratu, a danas je samo sandzaklija. najvise mi je zao svih onih komsija koji su danas prah i pepeo :(
callmethebreeeze

p.s ovo je odlicna tema. i mene zanima odogovor na ovo pitanje. i pokusao sam sa starim pricati o tome. na direktno pitanje da li se kaje sto je dobrovoljno krenuo u rat ( a mi u kuci nikada nikakvog oruzja nismo imali) on mi je odgovorio nesto u stilu "pa ne kajem se, neko je morao"
ja mislim da se mnogi od bivsih ratnika u sarajevu bar tjese tom cinjenicom da je grad slobodan, a sta li misle oni jadnici iz prijedora, i slicnih mjesta, to samo oni znaju.
tetakk

Post by tetakk »

U rat sam otisao dobrovoljno.Nije mi se bas cekalo da mi "oni" zakucaju na vrata :-) , a valjda sam, i u glavi "moro".
Zakletvu nisam nikad polagao, bar koliko se sjecam :-) , a i tih dana se nesto nije imalo vremena za zakletve u Bos.Posavini :D .
Zahvaljuci stivu o ratnom profiterstu u Njemackoj poslije 2 WW koje sam procitao pred sami rat, bio sam koliko toliko spreman za "nase" ratne profitere.
Za vrijeme rata sam "izlazio" i "vracao se" i nikad se nisam pokajao, ma koliko to pateticno zvucalo.Jednostavno me bilo stid ne vratiti se nazad.
Nikad nisam vjerovao u zlatne kasike, tako da se nisam u te kasike nesto razocarao :-) :D
Ali me boli svaki put kad vidim bivse saborce, kao sto pape rece zatamnjena i izgubljena pogleda, koji jos vrte isti film od kraja rata i nadaju se nekoj svojoj "slobodi".

Sta ce ti sloboda kada nemas cast-Branimir Johnny Stulic
Prozor

Post by Prozor »

pape wrote:
Danas srecemo na sarajevskim i svim ostalim bosanskohercegovackim ulicama ljude u pohabanoj odjeci, zatamnjena pogleda, koji ni sami ne znaju sta oni u stvari znace u istoriji novoga doba. Idu skromno svojim putem, ne dosadjuju nikome, a ni njima ne dosadjuju novinari trazeci intervju.

Bravo majstore
Topla voda

Post by Topla voda »

ja imam problem s datumima :razz:
evo nesto kontam ...04/02 2008.
pa se onda zamislim i skontam...nije 04/02.....08/02 je bilo ono kad su krenuli na golo brdo.i bila strasna zima,malo mi se prikunjalo bilo i probudi me pucnjava,a ja na -17,sa pet pari carapa na nogama,u snu gurnuo noge u vatru i sve mi se cizme istopile.
i onda se okrenem i vidim superbowl 2008 na tv :lol:
Šandor

Post by Šandor »

Bio sam mali dječak u vrijeme izglasavanja platforme. Ali ipak mislim da je budala svako ko je u noći u kojoj smo ispratili lijepu '92 i dočekali još ljepšu i slađu '93 i dalje mislio da je moguće vratiti vrijeme i stvoriti građansku BiH u kojoj bi se živjelo kao do '90.

Sve i da smo pošutali dušmane.....da je Bogić bio predsjednik a Alija portir....bilo bi nemoguće vratiti prijeratno stanje. Ovo bi danas bila država s dvotrećinskom muslimanskom većinom. Ne bi imalo smisla ostaviti Ustav iz 1974. godine u državi u kojoj bi bilo cirka 13% Hrvata i 17% Srba nakon okončanja procesa povratka. Nova realnost bi odzvanjala u ušima.
bosan

Post by bosan »

Sad kad je doslo vrijeme da svoju djecu vaspitavam i da ih izvodim na "pravi put" u dilemi sam sta im reci. Trebam li ih lagati i pricati o domoljublju ,pravdi ,merhametluku i ostalim sranjima.
Kako postupiti ? Kako postupiti kad mene izjebase do kraja?Kako postupiti kad pljunuse na moj strah ,na moje neprospavane noci,kad pljunuse na moje boli za mojim jaranima ,kad pljunuse na moju prolivenu krv.

Kako?

Kako postupiti kad skontas da je najbolje biti pizda u zivotu a ja to nisam mogao niti cu ikada biti .
Jel do mene ?
muha_sa

Post by muha_sa »

anais_nin wrote:odlicna tema pape :thumbup:

baš tako.
još nešto--90% onih koji bi imali šta reci nemaju ovu spravicu nit pristup internetu--oni sad kontaju kako djecu prehranit-odškolovat--dat ovoj zemlji cestite i poštene gradjane----rade po pijacama-praonicama auta i firmama predratne fukare a današnjih biznizmena. Rade i šute--ne popuju nit pametuju po raznoraznim forumima.
Prozor

Post by Prozor »

bas tako muha
callmethebreeeze

muha_sa wrote:
anais_nin wrote:odlicna tema pape :thumbup:

baš tako.
još nešto--90% onih koji bi imali šta reci nemaju ovu spravicu nit pristup internetu--oni sad kontaju kako djecu prehranit-odškolovat--dat ovoj zemlji cestite i poštene gradjane----rade po pijacama-praonicama auta i firmama predratne fukare a današnjih biznizmena. Rade i šute--ne popuju nit pametuju po raznoraznim forumima.
bravo muha:)
shana_majka

Post by shana_majka »

:( "...druze,
ljudi bez muda i casti
k'o hijene se mlate oko komada vlasti..."
http://www.youtube.com/watch?v=4B9AKh8BqEo
kijameta

Post by kijameta »

Nisam polozio zakletvu,otisli smo na neku intervenciju,pola sata prije ali kao i da sam je dao svejedno.
Ucinio sam sve sta sam mogao ispostovao sam je do kraja,borio sam se do zadnjega dana,davao sam uvijek 200 %.Ali sta je jedna ljudska snaga i jedna ljudska volja u ogromnom tocku historije,nista Shvatio sam to jos rano,negdje pocetkom 93 da nista ne zavisi od nas i od nase volje i da uprkos svoj hrabrosti i odlucnosti,uprkos vjeri u pravednost nasih ideala,sve moze biti izgubljeno i da mi tu nista ne mozemo.Osim jedno,zagristi i ne pustati do kraja,do zadnjeg atoma snage.Danas,16 godina poslije,neke stvari za koje smo se borili postoje,imamo nase Sarajevo,imamo domovinu,imamo zivote,sopstvene i vecine nasih najmilijih.Nemamo drustvo koje smo zamisljali i zeljeli.Dezerteri i profiteri,ljudi bez casti i obraza,drze sve u rukama,zemlja je podjeljena,na TV-u gledamo slavljenje istog mraka,protiv kojega smo se borili.Sve vrijednosti su na glavu postavljene,heroji,skupa sa porodicama zivotare i umiru u bijedi.I sta sada ? Ne dopustiti idealima da umru u nama,pokusati ih prenijeti dalje,dati im novi smisao,dati borbi cilj.
Jer,moramo biti svjesni,da zeljeli mi ili ne pred nama je jos puno borbe,jer cijeli zivot je borba i nasa je duznost da se borimo da zadnjega daha.
Post Reply