ISLAM- tekstovi

Rasprave o vjerskim temama.
rmesa

#1 NAFAKA

Post by rmesa »

Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu
U ime ALLAHA,Milostivog,Samilosnog

NAFAKA

Uzviseni Allah dz.s. je objavio mnoge ajete u prilog nafake poput:“I oskrbit ce ga odande odakle se i ne nada“(Et-Talak 3),“Nema stvari koja zadesi zemlju i vas,a koja nije ,prije nego sto je damo ,zapisana u Knjizi-a to je uistinu Allahu lahko-da ne biste tugovali za onim sto vas je mimoislo ,i da se ne biste previse radovali onome sto vam ON dadne...“(El-Hadid 22,23),“A na nebu je oskrba vasa i ono sto vam se obecava“(Ez-Zarijat 22),i mnogo drugih.
Sve sto se desava vec je unapred odredzeno i zapisano a to narod naziva sudbina.
Muhamed s.a.v.s je rekao:“Svako od vas u utrobi majke cetrdeset dana provede kao kap sjemena,pa onda bude nesto slicno ugrusku,a zatim nesto slicno grudi mesa,a onda se posalje melek s naredbom da mu udahne dusu i odredi cetiri stvari:nafaka,zivotni vijek,posao,te da li ce biti sretan ili nesretan“.(Buharija)

Sta je to nafaka?Dali covjek moze uticati na nafaku?Dali su samo imucni i inteligentni opskrbljeni nafakom?Kako razmisljaju oni koji vjeruju i oni koji ne vjeruju o sticanju nafake?.Dali smo duzni traziti svoju nafaku?

Sve su ovo pitanja koja covjek sam sebi postavlja bezbroj puta ,pokusavajuci naci odgovor.
Nafaka je sve ono,sto nam je Allah dz.s.dao, od svojih blagodati, a cime se covjek koristi,bilo to halal ili haram,lijepo ili ruzno.Dok sve ono cime se covjek ne koristi,pa makar to i posjedovao ,nije njegova nafaka.
Uzmimo za primjer ,one koji su bogati i koji citav svoj zivot provedu u borbi za sticanjem sto vise imetka,a vecina tog imetka nije njegovo.Njegovo je ono sa cim se sluzi(auto,kuca,radnja....)a i to je samo trenutno kod njega, i ono sto dnevno potrosi da bi rucao i sl.Medzutim,dodze tren koji ne mozemo izbjeci, a to je smrt i sav nagomilani imetak ostane,i njime se sluze drugi.Oni, kojima je Allah dz.s. odredio nafaku iz tog imetka.
Niko ne zna mjesto svoje nafake ,medzutim nafaka uvjek zna i pronadze put do svoga vlasnika.Ucenjaci kazu da je nafaka darezljivija od vlasnika,jer ona uvjek nadze adresu i put do svog odredista.Kada Uzviseni nekom dosudi nafaku, ona uvjek zna kako ce naci svog vlasnika i nikada ne zaluta.Sjeti se samo kad si bolestan i ne mozes se kretati da i tad dodze tvoja nafaka.A to nam ne daje za pravo da, kad smo u snazi i zdravi da ne trazimo i ne ulozimo trud za svoju nafaku.
Naprotiv,seriat podstice vjernike da traze nafaku,uceci ih da je sve kod Allaha dz.s. odredzeno, i da ma kolko truda i rada covjek ulozio,zarada il dobit bice onolika kolika mu je odredzena.I svima nama se to desavalo,sjetimo se samo da nekad ulozimo rada i truda mnogo al ne bude zarada onolika koliko smo mislili ,dok sa druge strane nekada tako-reci ne ulozimo ni trun rada, a dobit bude velika.
Sjetimo se kur'anskog kazivanja o vlasnicima dva vrta iz sure Kehf,kroz koju nas Allah dz.s. uci, da sve sto radimo mora biti,iskreno, u ime Allaha dz.s..Da covjek moze imati sve materijalisticke potrebstine(radnike,masine,plodnu zemlju...), al ako nije cinio djelo iskreno,radi zadovoljstva Uzvisenog,to djelo propadne. Kao sto je slucaj sa vlasnikom vrta,koji se uzoholio i smatrao da mu je dopit zagarantovana , a Allah dz.s. dade da sav usjev propadne.

Koristenje nafake

Uzviseni kaze“....Allah onoga koga ON hoce opskrbljuje bez muke“(Ali-Imran 37).
U koristenju nafake imaju dva pravca:-jedan je materijalno koristenje ,cime covjek odrzava svoj zivot(hrana,odjeca,..),-a drugi je duhovno koristenje,ono cime covjek obogacuje svoj zivot.(dobra djela,sadaka,..).sve ono sto mu cini dusu spokojnom i s cime ce doci pred Gospodara spreman i sretan.
Poslanik s.a.s.v. kaze:“Sin Ademov govori:Moj imetak,moj imetak,a da li od svog imetka, covjece, imas ista izuzev onog sto pojedes i iz sebe izbacis,obuces i pohabas ili pak,das ko sadaku i to na taj nacin pohranis“(Buharija).
Covjek u svom imetku ima troje: hrana,odjeca i sadaka i time se koristi,dok sve ostalo sto posjeduje nije njegovo ,vec je on onaj-a toga nije ni svjestan-koji cuva imetak za onog do kojeg ce stici,kao nafaka ,Allahovim odredzenjem.
Allah dz.s. nam je dao razum da se sa njim koristimo,tako je i u stvarima nafake i koristenjem nafake.S toga se razlicito odnose spram nafaki oni koji vjeruju u Allaha i sudnji dan ,naspram onih koji ne vjeruju.
Vjernik pazi na trosenje svog imetka,pazi da ne rasipa,i ako moze sebi da priusti skupe stvari i luksuz,on ce paziti da bude skroman prilikom kupovanja,odricuci ce se luksuza i gledati da sto vise udjeli,jer je svjestan nagrade na Ahiretu.A kada dozivi neuspjeh,on se strpi i zahvali svom Gospodaru ,jer je svjestan da je, On, uzviseni tako odredio.
Dok onaj koji ne vjeruje Allaha dz.s.,takav svoj imetak trosi na raskos i luksuze,i nije sklon udjeljivanju,skrtari i misli samo na svoje prohtjeve.A kada ne bude onako kako je on zamislio ili kad ostane bez imetka,takav il poludi il izvrsi samoubistvo.Danas smo svjedoci takvih desavanja,u danasnjem svijetu a posebno na zapadu.

Razlike u nafaki i blagodatima

Nijedan covjek nema istu nafaku, niti iste blagodati od Allaha dz.s.
Nafaka kao i sve druge odredzene stvari,ostvaruje se putem savrsene mudrosti Allaha dz.s. ,koju nas razum ne moze dokuciti.U hadisi-kursiji Stvoritelj nam govori:“Dosljednost u vjeri neke od Mojih robova sacuvat ce ih iskljucivo izobilje,jer kada bih ih osiromasio izgubili bi tu dosljednost.Neki od mojih robova sacuvat ce svoje dosljednost u vjeri iskljucivo kroz siromastvo,jer kad bih ih ucinio imucnim ta dosljednost bi se pokvarila.Dosljednost u vjeri neke od mojih robova sacuvat ce u zdravlju,jer kad bih ih ucinio bolesnim izgubili bi tu vrlinu.Neki Moji robovi sacuvat ce svoju dosljednost iskljucivo kroz kusnju bolesti,jer kad bih ih ucinio zdravima izgubili bi tu dosljednost“.(Buharija)
Allah dz.s. je onaj koji zna sta je dobro za njegovog roba i kakva mu je nafaka i blagodat potrebna, da bi ocuvao svoju vjeru i bio pokoran svome Gospodaru s.v.t.
Sve sto nas okruzuje (planine,reke,zemlja) i ono sto imamo(oci,ruke,inteligenciju,snagu,...) je nasa nafaka,blagodat Allaha dz.s.
Allah dz.s. iz svoje mudrosti je htio ,da ni jedan covjek ne posjeduje isto,pa cemo vidjeti da je nekim ljudima blagodat snaga,a nekima intelingecija.Neki su bogati dok su drugi siromasni.A isto tako je Allah dz.s. dao, da onaj koji posjeduje inteligenciju nije u stanju da uradi neki teski posao,pa zove u pomoc onog koji je snazan i tako, nafaka dodze do snaznih.Kao sto bogati i oni koji rasmisljaju daju sadaku, pa oskrba doze do onog koji je siromasan.I sve se vrti u krug,i nafaka na taj nacin stize do sviju nas, Allahovim odredzenjem i mudroscu.I ovaj tocak nafake se neprestalno vrti i potpunom skladu i preciznosti,koju je dao Allah dz.s.
Nafaka nadze nas,mada se mi trudimo za nafakom,ali ponekad jednostavno ne mozemo je naci,mada smo obisli mnoge adrese,a ona doze do nas odakle se i ne nadamo.
Allah dz.s. nam je dao blagodati,koje se nemogu izbrojati,da bi vidio sta cemo ciniti.Mudrost je da covjek ima slobodu izbora,jer Allah dz.s. zeli da mu se pokoravamo iz ljubavi a ne iz prisile a da ON hoce silom bi nas sve uveo u pokornost NJEMU, kao sto kaze u svojoj Knjizi:“Kad bismo htjeli,Mi bismo im s neba jedan znak poslali,pred kojim bi oni sije svoje sagnuli.“(Es-Suara 4).
Put Uzvisenog Allaha dz.s. je nafaka, od koje imamo najvise koristi i na dunjaluku i na ahiretu.Jer sledzenje Allahovog puta ce nas nauciti da sticemo halal imetak,da pazimo na
udjeljivanje,da se znamo suocit sa bolom i teskom situacijom, naucit ce nas da je sve potcinjeno Njemu Uzvisenom ,da ,ma sta god mi htjeli ,bude onako kako On hoce.
Svaka stvar na ovome svijetu ima svoju ulogu i predstavlja nafaku kojom se koristimo,pa cak i onda kad smatramo nesto mrskim a ono bude dobro po nas i ono bude nasa nafaka.Kao sto nam kaze Allh dz.s.:“Vi ne volite nesto a ono bude dobro po vas.a nesto volite a ono ispadne zlo po vas“(El-Bekare 216),ili „Moguce je ,da je bas ono u cemu odvratnost osjecate Allah veliko dobro dao“(En-Nisa 19).

Odakle onda posezanje za haramom?

Allah dz.s. kaze:“To vas samo sejtan plasi pristalicama svojim,i ne bojte ih se,a bojte se Mene,ako ste vjernici“.(Ali-Imran 175)

Posezanje za haramom dolazi kao rezultat straha od siromastva i nespokoja,kao i sto covjek iz sraha, kaze sebi ja vise ne zelim djece, bojeci se da ce mu jos jedan clan porodice uzeti nafaku i smanjiti mu imetak.A nije svjestan rijeci Allaha dz.s.“Mi i vas i njih hranimo...(El-Enam 151).
Kao sto nije svjestan, il ne zeli biti svjestan ,da je sav taj strah za nafakom od sejtana,da je zadaca sejtanu, da unese nemir i strah u srca ljudi a najlaksi put, da to ostvari, je upravo strah za nafakom.Pa onda takve lahko nagovori da posezu za haramom,da izbjegavaju imati potomstvo,da budu skrti zaboravljajuci na udjeljivanje i pomaganje, cak i svojim najblizim clanovima porodice.
Sejtan neprestalno plasi covjeka sve dok ga ne dovede u neprekidni grijeh i gresenje,tako da mu isti taj greh postadne uobicajna stvar,a njegova dusa postane sklona zlu i ne cuva se grijeha.Da nas Allah dz.s. sacuva.
Allah dz.s. je dao razum covjeku,odredio mu nafaku ponaosob.I ako covjek cvrsto vjeruje u to ,nece posegnuti za haramom,jer je svjestan ako se strpi ,cvrsto se drzeci svog ubjedzenja,da ce njegova nafaka,doci u podpunosti i biti mu halal.
Sav moguci izbor je na covjeku,moze da bira il halal il haram,a Allah dz.s zna unapred sta ce izabrati,dopustivsi mu slobodu izbora, ali ga i iskusava time,da vidi kako ce postupiti.Ljudi su skloni ubjedzenju da ce putem harama steci bogastvo, smatrajuci ako imaju bogastvo niko im nista ne moze i sve mogu ostvariti,zaboravljajuci na smrt koja ce doci i koju nista nemoze spreciti.
Ali svi mi zaboravljamo na rijeci Uzvisenog s.v.t.:“Mi smo za Dzehenem mnoge dzine i ljude stvorili...“(El-Araf 179).Strah od siromastva kao najvece sejtanovo oruzje, tjera covjeka u haram,grijesenje i ka putu za dzehennem.Stoga covjek mora da se bori protiv tog straha, da ne dopusti da ga sejtan navede na grijeh.Da se osabura u ime Allaha dz.s.,cvrstog ubjedzenja da ce mu On pomoci i oskrbiti.Mora da se trudi za dzennet,i onaj svjet, jer dunjaluk je samo nasa stanica na kojoj smo kratko i u prolazu.Mora biti bogobojazan i odbijati od sebe vesvese sejtanove i stegnuti obruc oko svoga srca nedopustivsi sejtanu da mu pridze.Traziti oprosta od svog Gopspodara i nadati se Njegovoj milosti,pomoci i oprostu.Kao sto nam Ibn Abbas r.a. prenosi da je Poslanik s.a.v.s. rekao:“Ko bude ustrajan u trazenju oprosta,Allah ce mu iz svake teskoce naci izlaz,osloboditi ga svake brige i opskrbiti ga odakle se i ne nada“.(Muslim)
Covjek se mora pozabaviti ibadetom,iskazivanjem pokornosti i poslusnosti Stvoritelju, a ne onom sto dunjaluk donosi,jer ono sto dunjaluk donosi je vrlo ograniceno i kratko u odnosu na ono sto sto je vjecno na onome svijetu.U hadisi-kudsiji Uzviseni daje savjet ljudima i kaze „O sine Ademov.ovaj kosmos sam za tebe stvorio,a tebe sam za Sebe stvorio,zato ne zaokupljaj sebe onim sto je za tebe,od onoga za sta si ti stvoren“

DA NAM SE UZVISENI SMILUJE,DA NAM ZDRAV RAZUM; POMOGNE U OSKRBI ;DA JEDINO ON BUDE TAJ KOJI CE NAS OSKRBITI;DA NAM UKLONI STRAH ZA NAFAKOM I UVEDE NAS U DZENNET.AMIN
rmesa

#2 Pokajanje

Post by rmesa »

Esselamu alejkum
U ime Allaha Milostivog,Samilosnog

Pokaj se prije SMRTI

TEOBA

Neka je hvala Allahu, subhanehu ve te´ala, onolika kolika je Njegova velicina i koliko samo Njemu dolikuje. Svjedocim da nema drugog bozanstva osim Allaha i svjedocim da je Muhammed, sallallahu alejhi ve selleme, Allahov Poslanik i Allahov rob, kojeg je Uzviseni Allah poslao da upotpuni ovu uzvisenu i casnu vjeru, islam.

Neka je selam i salavat na posljednjeg Allahovog Poslanika Muhammeda, alejhis-selatu ve selema, na njegovu casnu porodicu i na njegove casne ashabe.

Od Abdullaha ibn Omera, radijallahu anhuma, prenosi se da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: " Doista, Uzviseni Allah prima pokajanje roba sve dok mu dusa ne dodje u grlo." ....

Ovaj hadis jasno ukazuje da Allah prima teobu ( pokajanje ) covjeka sve dok mu je dusa u tijelu i dok ne dodje u grlo. Takodjer, Kur´an govori o tome u prijevodu znacenja na bosanski jezik: " Allah prima pokajanje samo od onih koji ucine kakvo hrdjavo djelo iz neznanja, i koji se brzo pokaju; njima ce Allah oprostiti. - A Allah sve zna i mudar je." Lose djelo, kada je spomenuto u jednini, podrazumjeva sva losa djela, mala i velika. Neznanje, spomenuto u ajetu, znaci cinjenje loseg djela, pa cak i ako osoba zna da je to lose djelo. Zato, neznalica je svako ko je nepokoran Allahu, a onaj ko se pokusava pokoriti Uzvisenom je ucen ( ´alim ). To zakljucujemo iz dvije stvari:

Prva: Onaj ko spozna Allaha, Njegovu velicanstvenost, uzvisenost i svetost on Ga se boji, i s tom spoznajom ne moze Mu biti nepokoran. Kada bi ljudi razmislili o Allahovoj velicini ne bi cinili grijehe.

Druga: Onaj ko stavi grijeh ispred pokornosti, cini to iz neznanja, smatrajuci da ce mu to od koristi biti, udovoljavajuci svojoj strasti ´danas´. Pa, ako ima imalo imana, onda se nada da ce se rjesiti tog grijeha i pokajati se prije nego mu smrt dodje, a to je apsolutno neznanje. Pozuruje sa grijehom i ponizenoscu a ostavlja ponos bogobojaznosti i njenu nagradu kao i slast pokornosti Allahu, dzelle ve ´ala.

Mozda se pruzi prilika da se pokaje za grijehe, a mozda ce ga smrt prestici. On je poput izgladnjele osobe koja svoju glad utoli otrovnom hranom nadajuci se spasu u lijekovima i ispiranju zeluca. Ovako nesto moze uciniti samo neznalica.

Teoba u stanju zdravlja je bolja od teobe u bolesti!

Abdullah ibn Abbas, radijallahu anhuma, komentarisuci rijeci Uzvisenog u prijevodu znacenja na bosanski: " i koji se brzo pokaju", rekao je: " prije bolesti i smrti", isticuci da je najbolje vrijeem za pokajanje onda kada je covjek zdrav, i treba da pozuri sa tim pokajanjem prije nego ga zadesi bolest jer, tako ce biti u stanju da potvrdi iskrenost svoje teobe dobrim djelima. Iz tog razloga Allah na dosta mjesta u Kur´anu spominje teobu i dobro djelo zajedno. Stoga, bolja je teoba zdravog koji moze ogrijesti u grijehe ali, on to ostavlja iz straha od Allaha i daje prednost dobrim djelima nad grijesima.

Kaze Uzviseni Allah u Kur´anu casnome u prijevodu znacenja na bosanski: Uzaludno je kajanje onih koji cine hrdjava djela, a koji, kad se nekom od njih priblizi smrt, govore: Sad se, zaista, kajem! A i onima koji umru kao nevjernici. Njima smo bolnu patnju pripremili." Bez obzira da li se pokajao prije smrti ili ne. To je onda kada se plast otkrije i kada onaj koji je na samrtnoj postelji ugleda meleke i vidi odlazak na ahiret. Teoba tada nece biti od koristi, jer iman, teoba i dobra djela vrijede kada je onaj svijet jos uvijek nevidljiv ( gajb ), ali kada se zavjese odgrnu i nevidljivo postane vidljivo, niti iman, niti teoba biti od koristi.

Znaj, dok se covjek nada zivotu, njegova ljubav ka dunjaluku nece prestati, a dusa mu, mozda, nece dopustiti da se ostavi njenih uzitaka i slasti. Sejtan ga nagovara da odgodi teobu do pred sami kraj zivota, a kada bude ubijedjen da ce umrijeti, te izgubi nadu u zivot, otrijezni se od opijenosti dunjaluckim strastima i tada se iskreno pokaje, zudeci za povratkom na dunjaluk, kako bi cinio dobra djela ali, nece mu biti udovoljeno, i tada ce mu se skupiti smrtna bol i tuga za propustenim.

Allaho robove na to upozoravai kaze u prijevodu znacenja: " I povratite se Gospodaru svome i pokorite Mu se prije nego sto vam kazna dodje, - a poslije vam niko nece upomoc priskociti. I slijedite ono najljepse, ono sto vam Gospodar vac objavljuje, prije nego sto van iznenada kazna dodje, za ciji dolazak necete znati. Da covjek ne bi uzviknuo: Tesko meni, koliko sam samo duznosti prema Allahu propustio, cak sam se i izrugivao!"

Neki su na samrti, udarajuci se po licu govorili: ´Dunjaluk me ismijavao dok mi sve dane nije pokrao.´ Trecem zadnje rijeci bijahu: ´Neka vas ne zavede dunjaluk kao sto je mene zaveo, ´ a Uzviseni opominje: " Kad nekom od njih smrt dodje, on uzvikne: ´Gospoaru moj povrati me. Da uradim kakvo dobro u onome sto sam ostavio!´ Nikada! To su rijeci koje ce on uzalud govoriti, - pred njim ce prepreka biti sve do dana kada ce ozivljeni biti. " ( El-Mu´minun, 99. ).

I kaze Uzviseni u prijevodu znacenja na bosanski: " I od onog cime vas Mi opskrbljujemo udjeljujte prije nego nekom od vas smrt dodje, pa da onda kaze: ´Gospodaru moj, da me samo kratko vrijeme zadrzis, pa da milostinju udjeljujem i da dobar budem!´ ( El-Munafikun, 10. ).

U jednom hadisu stoji: " Svi ce se kajati kada budu umrli." ´Zasto ?´ upitase ashabi. Poslanik, Muhammed, alejhisselam, je odgovorio: " Ako je bio od onih koji su cinili dobro, kajace se sto ga nije vise ucinio, a ako je cinio zlo, kajace se sto ga se nije okanio." Najveca zelja onih u kaburovima jeste da im se pruzi prilika, pa makar i jedan sahat, da isprave sve grijeske koje su pocinili, pokaju se i nastave ciniti dobra djela, dok oni koji hodaju Zemljom trace svoj zivot. Godine im prolaze u nemaru, a ima i onih koji ih provode u grijesima.

Nesto cemo sad reci o kategorijama ljudi kada je u pitanju teoba.

Kada se rad o teobi, ljude mozemo svrstati u nekoliko kategorija:

Prva - Oni koji se nikada iskreno ne pokaju. Jedina stvar koja je za njih lahka jeste grijeh i lose djelo. Kako bi to narod rekao ´od kolijevke pa do groba´ takvo je njihovo doba. Ovo je stanje apsolutnih nevoljnika. Jos teze od toga je da covjek u mladosti bude pokoran Allahu, a zavrsi u grijesima, daleko do Allaha, kako to opisuje hadis u kojem se kaze: " Neki od vas ce ciniti djela koja vode u Dzennet, sve dok izmedju njega i Dzenneta ne bude koliko je podlaktica, zatim ga pretekne Knjiga te pocne raditi djela koja vode u vatru pa ce u nju i uci." Najteze je kada covjek nakon zdravog vida oslijepi, a jos bolnija je zabluda nakon upute i grijeh nakon bogobojaznosti.

Koliko ce lica, punih strahopostovanja danas, sutra ovako izgledati: " premorana, napacena u vatri..." ( El-Gasijeh, 3.,4., ). Koliko je onih koji ugledase obalu spasa, i taman kada su htjeli da je dohvate, sa njima se poigra talas, baci ih u vodu i oni se utopise ?! Svim ljudima prijeti ova opasnost. Srca robova su izmedju dva prsta Milostivog, On ih okrece kako hoce.

Neki rekose: ´Nije cudno za onoga koji je propao kako je propao, nego je cudno za onog koji je uspio kako je uspio.´

Druga - Oni koji zivot provedu u nemaru i nistavilu, potom im se posreci, okrenu se dobrim djelima i tako presele na bolji svijet. Ovakvo je stanje onoga koji cini djela koja vode u vatru sve dok izmedju njega i vatre ne ostane koliko je podlaktica, u tom ga pretekne njegova knjiga, pa pocne raditi djela koja vode u Dzennet i u njega udje. Jer, djela se cijene prema zavrsnici. Jedan hadis glasi: " Kada Allah robu zeli hajr on ga pozuri. " Upitase: ´Kako ga pozuri ? ´ Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je odgovorio: " Dá mu da radi dobra djela sve dok ga ne uzme ( sve dok ne umre )."

Od Ebu Se´ida el-Hudrija, radijallahu anhu, prenosi se da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Doista, sejtan kaze: ´Tako mi Tvoje velicine moj Gospodaru, zavodit cu Tvoje robove sve dok im dusa u tijelu treperi. Tada ce reci Uzviseni Gospodar: " Tako mi Moje velicine i uzvisenosti, Ja cu im neprestano prastati sve dok budu oprosta trazili."

Jedan stanovnik Basre se vracao brodom u svoj grad i uzivao je u putovanju pijuci vino i slusajuci pjesme i svirku svoje robinje. Upitao je jednog siromaha, poboznjaka, koji je bio sa njima na brodu: ´Znas li ti momce ima li sta lijepo poput ovoga ? ´ On je odgovorio: ´Ja znam ono sto je ljepse od toga, ´ pa je proucio rijeci Uzvisenog Allaha u prijevodu znacenja na nas: " Uzivanje na ovom svijetu je kratko, a onaj svijet je bolji za one koji se grijeha klone; i nikome se od vas, ni koliko trun/atom jedan, nece ucinii nepravde. Ma gdje bili, stici ce vas smrt, pa kad bi bili u visokim kulama." ( En-Nisa, 77.,78. ). Cuvsi ove rijeci Basrijac baci casu i rece: ´Ustinu, to je bolje od ovoga. Imas li jos sta ?!´ ´Imam´odgovori poboznjak i nastavi: "Istina ti dolazi od Gospodara vaseg, pa ko hoce - neka vjeruje, a ko hoce - neka ne vjeruje!´Mi smo nevjernicima pripremili vatru ciji ce ih dim sa svih strana obuhvatati." Ovo ga se posebno dojmilo, te baci i ostatak vina, polomi tamburu i upita: ´O momce, ima li kakav izlaz ? ´ na sto ovaj prouci kur´anski ajet: "Reci: O robovi Moji koji ste se prema sebi ogrijesili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah ce, sigurno, sve grijehe oprostiti. On, doista mnogo prasta i On je milostiv." Kada je ovo cuo Basrijac glasno viknu, te, dok ga ovi pogledase, on ispusti dusu, da mu se Allah smiluje.

Trece - Zadnja ali najbolja kategorija jesu oni koji su svoj zivot posvetili dobrim djelima, a kada zadjose u godine prisjetise se smrti i jos vise prionise dobrim djelima, da se sto bolje opskrbe za put, za susret, cineci dobra djela.

Molimo Allaha da primi nase pokajanje, oprosti grijehe nama, roditeljima nasim, nasim umrlima i svim muslimanima.

Neka je hvala Allahu, dzelle sanuhu. Neka je selam i salavat na Njegovog Poslanika, Muhammeda,sallallahu alejhi ve sellem.
http://www.annisa.net
pinkzelena

Post by pinkzelena »

Amin.
rmesa

#4 NAMAz

Post by rmesa »

Esselamu alejkum
U ime Allaha Milostivog,Samilosnog

„NAMAZ JE STUB VJERE“

Budes li htio saznati znacaj i vrijednost namaza, i kolika je lahkoca njihovog dobijanja i jednostavnost sticanja, te kako je onaj ko ga ne obavlja i ne ispunjava duznost prema njemu, bezuman i gubitnik...Budes li htio sve to saznati s punom uvjerljivoscu-kolika je da dva puta dva iznosi cetiri-porazmisli o sljedecoj kratkoj ilustrativnoj pripovijesti:

Jednog je dana vladar poslao dvojicu svojih sluga na jedan predivan posjed,svakome od njih isplativsi po dvadeset i cetiri zlatne kovanice,kako bi mogli doputovati do tog posjeda,koji se nalazio na udaljenosti dva mjeseca putovanja.Nalozio im je:“Iz ovog iznosa isplatite cijenu karte i pune troskove,te nabavite sto vam treba tamo od stvari za stanovanje i boravak.A na udaljenosti jednog dana putovanja odavde,nalazi se putnicki terminal,od kojeg postoje sve vrste prevoznih sredstava,od automobila do aviona,i od broda do voza...I,naravno svako po advekvatnoj cijeni.“
Primivsi nalog,dvojica su sluga krenuli na put...Jedan od njih je bio zadovoljni srecnik,tako da je do te stanice potrosio tek nesto malo od iznosa kojeg je imao,a i to je utrosio na unosnu kupoprojadu kojom ce biti zadovoljan njegov gospodar,te mu je kapital hiljadostruko porastao.
Drugi je opet zbog svog baksuzluka i maloumnosti dvadeset i tri zlatnika odmah potrosio na zabavu te kad je dosao na terminal vec je izgubio sve osim jednog preostalog zlatnika.
Tad mu je njegov saputnik rekao:“O ti...Za taj posljednji zlatnik kupi kartu da ne bi na ovom dugackom putu morao pjesaciti uz to i ostao gladan.Nas je gospodar darezljiv i milostiv mozda ce te uzeti u svoju milost i oprostiti ti nedostatke koji su od tebe potekli te ti dozvoli da se ukrcas na avion pa da za samo jedan dan ti i ja zajedno stignemo u nase boraviste.U suprotnom morat ces puna dva mjeseca pjesaciti kroz pustinju skapavajuci od gladi pritisnut tudjinom samotan i izgubljen na tom dugotrajnom putovanju.“
Pa kad bi ovaj bio tvrdoglav te i preostali zlatnik utrosio na kratkotrajne uzitke i ugadjanja prolaznim nasladama umjesto da kupi kartu koja je za njega kljuc riznice ne bi li to znacilo da je on zbilja jedan nesrecni gubitnik i bezumna budala?Nije li to jasno i najvecem glupaku?
Pa,o,ti. Koji ne obavljas namaz!I o,moj nefsu,koji ga nerado obavljas!
Onaj vladar je nas Gospodar i Stvoritelj,Visok je on i Uzvisen.Od one dvojice sluga i putnika,jedan je pobozan obavlja svoj namaz sa zeljom i poletom,dok je drugi nemaran koji svoje namaze uopste ne obavlja.
Dvadeset i cetiri zlatnika su dvadeset i cetiri sahata svakog dana zivota.
Onaj izuzetni posjed je Dzennet,dok je spomenuti terminal-kabur.
Ono dugotrajno putovanje je ljudski zivotni put prema kaburu,odlazak do prozivljenja,te kretanje prema kuci vjecnosti.Putnici koji stupaju ovom dugackom stazom,prevaljuju je na razlicite nacine,svako prema svome djelu i bogobojaznosti.Neki od bogobojaznih predju za jedan dan razdaljinu u iznosu hiljade godina putovanja poput munje drugi u jednom danu prevale razdaljinu u iznosu pedeset hiljada godina putovanja kao u masti.Kur'ani-azim je na ove dvije cinjenice ukazao na dva ajeti-kerima.
Sto se tice one putnicke karte,to je namaz.Za obavljanje pet dnevnih namaza zajedno s njihovim abdestom ne uzima vise od jednog sahata!
Koja li je steta za onoga ko svoja dvadeset i tri sahata potrosi na ovaj kratkotrajni dunjalucki zivot,a da preostali jedan sahat ne utrosi na onaj dugovjecni i trajni zivot!Kakav li je samo on ocigledni nasilnik prema samome sebi!I koliko li je on jadan i bezuman.
Da potrati polovinu imovine na kocku i igre na srecu- u kojoj s njim ucestvuje bar hiljadu ljudi- smatra normalnom stvari; iako su mu izgledi za dobitak tek jedan prema hiljadu.Pa onda ako neko odbije uloziti samo jedan od dvadeset cetiri dijela imovine u korist garantovanog dobitka i osvajanja vjecne riznice uz dvadeset i devet postotnu vjerovatnocu dobitka zar to nije nesto daleko od pameti i nespojivo s mudroscu?Zar to ne uvidja svako ko sebe smatra razboritim?
Namaz je sam po sebi najveci odmor za duh i srce i um skupa a uz to ne predstavlja opterecenje ni za tijelo.Povrh svega toga i ostala dozvoljena ovosvjetska djela osobe koja odrzava namaz uz ispravan nijjet postaju poput ibadeta Allahu...Onaj dakle ko obavlja namaz u prilici je sav svoj zivotni kapital prebaciti na ahiret te kroz ovaj prolazni zivot steci vjecno zivljenje.

SAID NURSI
Iz djela Risale-i Nur
Preveo:Abdulah Smajic
rmesa

#5 RAMAZAN

Post by rmesa »

Esselamu alejkum
U ime Allaha Milostivog, Samilosnog

Ramazan - mjesec oprosta

Hvala Allahu, Gospodaru svih svjetova.
Neka je selam i salavat na Muhammeda Allahovog Poslanika, na njegovu porodicu, na njegove drugove (ashabe) i na sve sljedbenike muslimane.
Nastupa nam casni mjesec i velicanstven doživljaj. To je mjesec Ramazan u kojem je objavljen Kur'an, kao uputa ljudima, jasan vodic pravom putu. Njegova prva trecina je milost, druga je oprost, a treca je oslobodjenje Allahovih robova od vatre.

Uzvišeni je odlikovao mjesec Ramazan u odnosu na druge mjesece mnogim prednostima. Poslanik, s.a.v.s., kaže: «Mom ummetu (mojim sljedbenicima) dato je pet odlika u Ramazanu, a tako nešto nije dato ni jednom narodu prije mog ummeta:
- Zadah iz usta postaca draži je ugodniji Uzvišenom Allahu od mirisa miska;
-Meleki za postace mog ummeta mole oprost sve dok se ne omrse;
-Allah Uzvišeni, svaki dan ukrašava za njih Džennet i govori: «Još malo, i od mojih robova ce biti otklonjena svaka briga i uznemiravanje i oni ce uci u tebe».
-Onemogucuju se sve šejtanske spletke, pa ne mogu ciniti ono što inace uobicajeno rade; -Bice im oprošteno u zadnjoj noci... Neko upita «Je li to noc Lejletu-l-kadr, o Allahov Poslanice?", a on odgovori: «Ne, nego kada neki radnik svoj posao do kraja uradi, onda mu se za taj posao isplati naknada i placa.»

VRIJEDNOST POSTA

1. U mjesecu Ramazanu otvaraju se džennetska vrata, a zatvaraju džehennemska, šejtani se vezuju u lance. «Kada dodje Ramazan, otvaraju se džennetska vrata, a zatvaraju džehennemska, a šejtani se vezuju». (Buharija i Muslim).
2. Post štiti vjernika i vjernicu od vatre. Reusulullah, a.s., je rekao: «Post je štit od vatre,
kao što je štit nekoga od vas cuvao u borbi».
3. Jedan dan posta udaljava lice postaca od džehennemske vatre za rastojanje od sedamdeset godina hoda.
4. Nagrada posta ima neprocjenjivu vrijednost.
Kaže Poslanik, a.s.: «Allah kaže: »Sve aktivnosti covjeka su njegove, osim posta, post je Moj i Ja za njega dajem nagradu.» (Prenosi Muslim,
Ahmed i Nesai).
5. «U Džennetu ima jedna kapija koja se zove Rejjan. Na sudnjem danu kroz nju ce ulaziti samo postaci i niko više. Kada oni na nju udju, kapija ce se zatvoriti i više niko na nju nece moci uci.» (Buharija i Muslim).
6. Dova postaca se ne odbija, a pogotovo pred iftar. Rekao je Poslanik, a.s.: «Postacu
nece biti odbijena ni jedna dova koju uputi Allahu prilikom iftara.» (prenosi Ebn Madže)
7. U njemu je noc vrjednija od 1000 mjeseci, to je Lejletu-l-kadr. Poslanik, a.s., je rekao: «Ljudi dolazi nam velicanstven mjesec, mjesec pun bereketa, u kojem ima jedna noc vrjednija od 1000 drugih mjeseci».

SMISAO POSTA

Smisao posta se ogleda u višestrukim duhovnim, socijalnim i zdravstvenim koristima:

1. U duhovnom smislu post jaca volju i izdržljivost, uci obuzdavanju i suzbijanju prohtijeva, ulijeva i razvija osjecaj bogobojaznosti. Kaže Uzvišeni Allah: »0 vjernici!
Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili». (El-Beqare, 183.)
2. U socijalnom smislu post medju svim pripadnicima Islama ulijeva osjecaj pravednosti i jednakosti. S jedne strane, razvija osjecaj samilosti i težnje za etickim vrijednostima, a s druge strane, društvo cuva u cjelini od svakojakih zala i poroka.
3. U zdravstvenom smislu post procišcava crijeva, jaca želudac, uklanja štetne naslage iz organizma, smanjuje gojaznost i preopterecenost stomaka satom. Poslanik s.a.v.s. je rekao: »Postite, bicete zdravi».

PROPIS RAMAZANSKOG POSTA

Post je propisan druge godine po Hidžri. Ramazanski post je stroga obaveza propisana Kur'anom i sunnetom i idžmaom (jednoglasnim mišljenjem) islamskog ummeta.

RUKNOVI POSTA

1. Nijjet donijeti, tj. Srcem odluciti da se posti, ukoliko se radi o obaveznom postu. Nijjet je potrebno donijeti nocu. prije zore, jer je Allahov Poslanik, a.s. rekao: «Onaj ko ne zanijjeti post nocu, prije zore, taj i nema posta.« (Tirmizi)
2. Imsak tj. ustezanje od jela, pica, spolnog odnosa i svega drugog što kvari post.

ŠTA KVARI POST?

1. Jelo i pice
Onaj ko pokvari post jelom i picem dužan je napostiti te dane. Pod ovim se podrazumijeva namjerno jedenje i pijenje. Medjutim ako bi neko jeo ili pio u zaboravu ili greškom, ne mora napostiti. Poslanik, a.s., je rekao: «Ko zaboravi da posti, pa pojede nešto ili se napije vode, neka nastavi sa postom, jer Allah ga je nahranio i napojio».
2. Poslanik, a.s., je rekao:
«Koga nadvlada nagon za povracanjem, nije dužan napostiti, ali ako neko namjerno prouzrokuje povracanje, neka naposti taj dan».
3. Hajz i Nifas
Ako žena dobije menstruaciju ili se porodi, pa makar se to desilo na trenutak prije zalaska sunca, post je pokvaren i nužno ga je napostiti.
4. Namjerno izazivanje izlaska sjemena (ejakulacija).

ŠTA JE POSTACU DOZVOLJENO ?

1. Postacu je dozvoljeno kupanje i rashladjivanje vodom.
2. Podvlacenje surme i upotreba kapi za oci i slicno dozvoljeni su pa makar osjetio ukus u grlu, ali je bolje to odgadjati do uvecer.
3. Poljubac postaca. U hanefijskom mezhebu poljubac je mekruh samo ako izazove strast, ali u svakom slucaju za postaca je bolje ostaviti se toga.
4. Injekcije bez obzira davala se u venu ili negdje drugo, ali da nije hranjive prirode.
5. Puštanje krvi. Postacu je dozvoljeno puštanje krvi, osim ako to utice na fizicko slabljenje postaca. Davanje krvi za laboratorijske analize i slicno je dozvoljeno.
6.Ispiranje usta i nosa. Dozvoljeno je ispiranje usta i nosa ali je mekruh u tome pretjerivati.
7. Stvari od kojih se ne može cuvati, a dozvoljene su kao na primjer: gutanje pljuvacke, prašina koja je na putu, slina itd.
8. Postacu je dozvoljeno da osvane džunup, kao što je dozvoljeno ženi koja je bila u hajzu ili nifasu, pa joj je prestalo krvarenje, da zaposti prije kupanja, a kupanje može odgoditi do iza zore, s tim mora zanijetiti post, a kupanje mora obaviti prije isteka namaskog vremena.

TRAŽENJE NOCI KADRA (NAJVRIJEDNIJE NOCI)

Lejletu-l-kadr bolja je od 1000 mjeseci. Ona se nalazi u zadnjih deset neparnih noci Ramazana. Od Aiše, r.a., se prenosi da je rekla: «Rekla sam - 0 Allahov Poslanice, kada bih znala u kojoj je noci Lejietu-l-kadr, šta bih u njoj cinila? - a on je odgovorio - Reci, Allahu moj, Ti si Onaj koji opraštaš, voliš da opraštaš, pa mi oprosti».
(Buhari i Muslim). Ebu Hurejre, r.a., prenosi da je Vjerovjesnik, a.s., rekao: «Ko posti Ramazan, vjerujuci nadajuci se nagradi, oprošteni su mu (mali) grijesi koje je do tada pocinio». (Muttefequn alejhi).

Braco muslimani i sestre muslimanke, iskoristite mjesec Ramazan, iskreno cineci tevbu Allahu Uzvišenom. Možda nam se ova prilika nece drugi put ponoviti. Zaista onaj ko se iskreno ne pokaje u Ramazanu, u mjesecu kada su šejtani okovani
u lance kada ce to uciniiti...?!
Kralj Tvrtko XXVIII

Post by Kralj Tvrtko XXVIII »

Ramazan Serif Mubarek Olsun. :) :) :) :) :-D :-D :D :D :D :-D
venera888

Post by venera888 »

Ramazan Serif Mubarek Olsun
black

Post by black »

StLouis

Post by StLouis »

Ramazan Serif Mubarek Olsun. :)
schevar

Post by schevar »

Ramazan Serif Mubarek Olsun :)
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

Post by ladyblue18 »

Image

:)
lady midnight

Post by lady midnight »

eh...na kojoj temi ja sad da chestitam? :?

uglavnom: Ramazan-i sherif mubarek olsun :)

i pazite shta pishete (i chitate) po forumu prije iftara :D:D:D
Ahmmed

Post by Ahmmed »

lady midnight wrote:eh...na kojoj temi ja sad da chestitam? :?

uglavnom: Ramazan-i sherif mubarek olsun :)

i pazite shta pishete (i chitate) po forumu prije iftara :D:D:D

Može i na ovoj i na onoj temi :)

Ramazan mubarek.....
venera888

Post by venera888 »

Ramazan mubarek :)
danas

Post by danas »

svima kojima ovaj mjesec nesto znaci... ramazan mubarek... :)
Phia

Post by Phia »

Image
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

sretan ovaj mjesec @Ahmmedu i @zeni, mojim sjajnim forumasima :)

ostalima cestitam uzivo i u zivotu :D eto :)
Ahmmed

Post by Ahmmed »

dawn_upon_dawn wrote:sretan ovaj mjesec @Ahmmedu i @zeni, mojim sjajnim forumasima :)

ostalima cestitam uzivo i u zivotu :D eto :)

hvalaaaa :) I tebi puno zdravlja, sreće i kolajluka :)
Pearl

Post by Pearl »

sretan mjesec Ramazan svima kojima znaci....
Enka-Benka

Post by Enka-Benka »

Miris iftara i zvuk Ezana ispunit ce ti dusu i ovag aksama
teravih namaz na kraju dana nek bude temelj tvog imana,jer sve je ljepse i lakse tokom Ramazana
Ramazan Serif Mubarek Olsun svim forumasima Islamske vjeroispovjesti i svim ostalim ljudima dobre volje
shana_majka

Post by shana_majka »

amrino

Post by amrino »

RAMAZAN SERIF MUBAREK OLSUN

Da dragi Allah olaksa i ukabuli post- i vama i vasim porodicama.

:) :) :)
vesela

Post by vesela »

Ramazan mubarek
SaraLe

Post by SaraLe »

I od mene, sve najbolje onima koji poste :)
pitt

Post by pitt »

Post Reply