Djevojčica iz Visokog- Centralni dnevnik na Hayatu

Forum za humanitarne akcije.
v.

#1 Djevojčica iz Visokog- Centralni dnevnik na Hayatu

Post by v. »

U subotu, 26.1.,u Centralnom dnevniku na Hayatu je objavljena prica o djevojcici iz Visokog. Djevojcica ima 14 godina i ima strasan talenat za pisanje. Njena jedina zelja jeste da objavi knjigu svojih prica, medjutim, zivi u cetveroclanoj porodici bez ikakvih primanja i nije u mogucnosti da zadovolji neke osnovne zivotne potrebe, a kamoli da ostvari svoju zelju. Zato molim sve koji mogu i zele da mi pomognu u ovome, da pokusamo izvesti ovo.
Ako neko ima bilo kakvih veza sa nasim izdavacima, da se raspita, ako nista, onda o cijeni objavljivanje te knjige, pa da pokusamo skupiti taj neki novac. Također, ne bi bilo lose ni pomoci na drugi nacin, eventualnim poklonima,jer opet napominjem da njena porodica nema nikakvih primanja .
Svi oni koji imaju vise podataka o njoj i oni koji znaju kako pomoci...javite se
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Predlazem da probamo sa ministarstvima obrazovanja zedo i sarajevskog kantona, nakon sto saznamo koliko bi kostalo izdavanje knjige...
za ostalo, mozemo se sami snaci...
bmx

Post by bmx »

sta mislite da se izorganiziramo pa da djevojcici poklonimo neki polovan kompjuter da makar ima na cemu da pise? vjerujem da svako ima poneki dio hardware-a koji mu ne treba, a ispravan je...
jasminasab

Post by jasminasab »

bmx wrote:sta mislite da se izorganiziramo pa da djevojcici poklonimo neki polovan kompjuter da makar ima na cemu da pise? vjerujem da svako ima poneki dio hardware-a koji mu ne treba, a ispravan je...
Koliko sam ja upoznata, ljudi zive u kuci bez struje. :roll:

Inace, jako lijepa ideja...
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

Da se ubacim...

Istu noc poslije tog dnevnika ja sam kontaktirala svog druga koji zivi u Visokom i malo smo pricali o ovoj curici. Njegova ideja je bila da skupimo para i kupimo neki polovni kompjutercic, nesto u smislu moralne podrske da nastavi sa svojim pisanjem i da nikako ne odustaje. Tako da je ta akcija prikupljanja para za polovni kompjuter, sto se mene i mog druga tice, u toku. Sad, to nije mozda ispunjenje Mirnesine zelje da joj se objavi knjiga pa ako neko od vas poznaje neki djeciji magazini ili casopisi koji bi bili zainteresovani da pogledaju njene price i poezije mozda ne bi bilo lose da ih se kontaktira. Ja nisam toliko upucena da li postoje kakvi djeciji magazini u Sarajevu ili nekom drugom dragu u BiH, ili uopste kako to izgleda za izdavanje djecijih prica i knjiga pa ako neko bolje zna da ih mozda kontaktira?!? Mogu i sama to uraditi kad bi samo znala kome..
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

Post by gentoo »

Nemaju struje ljudi,sta ce joj kompjuter :roll: .Bolje da skupimo pare da ih prikljucimo na El. mrezu :-?
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

gentoo wrote:Nemaju struje ljudi,sta ce joj kompjuter :roll: .Bolje da skupimo pare da ih prikljucimo na El. mrezu :-?
NAjbolje je da ih neko obidje i vidi sta je ono sto je najhitnije..
Kurt_Kombajn

Post by Kurt_Kombajn »

no hard feelings, ali tesko mogu zamisliti da price jedne cetrnaestogodisnjakinje mogu interesovati bilo koga starijeg od dvadeset, bez obzira koliko talentovana bila.

prema tome, stampanje knjige je cisto bacanje para koje nikome ne pomaze, osim zadovoljavanju tastine.

mnogo bi veca pomoc bila da se tom nadarenom djetetu omoguci pristojno skolovanje, pa kad sazrije dovoljno za knjige, onda o tome pricati...
veseoko_kukulamovic

Post by veseoko_kukulamovic »

Kurt_Kombajn wrote:no hard feelings, ali tesko mogu zamisliti da price jedne cetrnaestogodisnjakinje mogu interesovati bilo koga starijeg od dvadeset, bez obzira koliko talentovana bila.

prema tome, stampanje knjige je cisto bacanje para koje nikome ne pomaze, osim zadovoljavanju tastine.

mnogo bi veca pomoc bila da se tom nadarenom djetetu omoguci pristojno skolovanje, pa kad sazrije dovoljno za knjige, onda o tome pricati...
A jel bi to nesto smetalo djetetu pored nekog polovnog kompjutera omogucit da ide na neki kurs pisanja prica? :P
Kurt_Kombajn

Post by Kurt_Kombajn »

veseoko_kukulamovic wrote:
Kurt_Kombajn wrote:no hard feelings, ali tesko mogu zamisliti da price jedne cetrnaestogodisnjakinje mogu interesovati bilo koga starijeg od dvadeset, bez obzira koliko talentovana bila.

A jel bi to nesto smetalo djetetu pored nekog polovnog kompjutera omogucit da ide na neki kurs pisanja prica? :P
bravo, jos jedan konstruktivan prijedlog. na takve stvari sam i mislio, dakle sve ono sto moze razviti taj talenat.
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

Kad kazes interesovati bilo koga starijeg od dvadeset, da li mislis tog nekog ko bi objavio njene price ili mislis na citaoce preko dvadeset?

Mozda je ta njena zivotna zelja za objavljivanje knjige nesto sto je nemoguce sada ali se iz njenog predstavljanja i zivotne price na dnevniku moze tumaciti da ova curica ima ambicije da nastavi sastavljati price i da joj taj drugi svijet koji kreira sama znaci mnogi vise nego onaj u kojem zivi. Tu joj svakako treba pomoci na neki nacin. Koliko sam shvatila, ona ide u skolu i dobija podrsku od uciteljice i tu se sve zavrsava.

Iskreno cu reci da nisam sigurna da li ce kompjuter nesto njoj puno znaciti, zamisao jer bila da joj bude neka vrsta moralne podrske, ali naravno ako ljudi nemaju ni struje to je vec malo teze. Ovaj moj drug ce da posjeti curicu pa cu jos sa njom popricati..

hajd valjda cemo nesto skontati :)
v.

Post by v. »

Mislim zaista da ovdje ne bi trebalo da bude glupe polemike oko toga sta je najbolje za Mirnesu- izdati ili ne izdati. Poenta je da sam vam prenjela njenu zelju, koju je i sama saopstila preko dnevnika. A koliko ja znam da i oni ispod 20 citaju knjige, ili su bar mene tako kuci i u skoli ucili. Osim toga, ta curica je sve osim djevojcice od 14 godina koja je tek ostavila barbiku iz ruke. Radi se o osobi koja govori dostojanstvu na nacin koji prilici svemu, samo ne njenim godinama.
Dakle, oni koji se zele prikljuciti akciji izdavanja te knjige i druge pomoci Mirnesi, molim vas za konstruktivna rjesenja. Također molim vas, iz Visokog koji mozete doci do nje, da je obidjete i porazgovarate malo s njom o njenim zeljama i potrebama
Pearl

Post by Pearl »

nema potrebe za dizanjem tenzija...

ono sto je bitnije od toga ko bi citao knjigu je da ona od prodaje ne bi mogla da se ishranjuje.. lijepo bi bilo ispuniti joj tu zelju, ali ce ona nakon toga i dalje ostati gladna.. ne kupuju se ni djela poznatih pisaca, takva je situacija...

ono sto se jos moze uraditi:
- da se provjeri koje bi poslove otac mogao da radi, pa da mu se proba naci posao
- da se nadje mjesecni donator/donatori koji bi im obezbijedio hranu i potrepstine svaki mjesec, a malenoj i skolski pribor
- da se skupi novac da im se uvede struja, da dijete ne uci i pise u mraku, a i da moze taj kompjuter da ukljuci
- da se nadje osobe/organizacija koja bi Mirnesu stipendirala - da se upise u neku bolju sarajevsku gimnaziju gdje moze da ispolji i razvije talenat za pisanje i prevoz iz visokog i nazad (ne zato jer su sarajevske bolje, nego jer joj je tu put najvise otvoren za literarna takmicenja, a veca je sansa da nadje donatora za izdavanje knjige)

na toliko nacina se moze pomoci da zaista nema potrebe da se svadjate koji je nacin najbolji ..ovo su samo neki od prijedloga
cnermina

Post by cnermina »

Jedan momak ide u srijedu u Visoko da uruci Mirnesi skromnu podrsku koju su prikupili u njegovoj firmi. Ukoliko neko zeli moze donijeti svoj doprinos i on ce to dostaviti skupa sa ovim sto je IRI sakupio. Rok za priloge je utorak 17:00 na adresi Zelenih Beretki 22/2 – organizacija IRI. Telefon je 033 222 113.

Kontakt: Zlatan
cnermina

Post by cnermina »

javili se ljudi da sastave neki kompjuter za pocetak :) :) :)
ticoroman

Post by ticoroman »

cnermina wrote:javili se ljudi da sastave neki kompjuter za pocetak :) :) :)
Nemaju struje u kuci... zasto ste svi navalili na kompjuter?
artzy

Post by artzy »

v. wrote:Mislim zaista da ovdje ne bi trebalo da bude glupe polemike oko toga sta je najbolje za Mirnesu- izdati ili ne izdati. Poenta je da sam vam prenjela njenu zelju, koju je i sama saopstila preko dnevnika. A koliko ja znam da i oni ispod 20 citaju knjige, ili su bar mene tako kuci i u skoli ucili. Osim toga, ta curica je sve osim djevojcice od 14 godina koja je tek ostavila barbiku iz ruke. Radi se o osobi koja govori dostojanstvu na nacin koji prilici svemu, samo ne njenim godinama.
Dakle, oni koji se zele prikljuciti akciji izdavanja te knjige i druge pomoci Mirnesi, molim vas za konstruktivna rjesenja. Također molim vas, iz Visokog koji mozete doci do nje, da je obidjete i porazgovarate malo s njom o njenim zeljama i potrebama
Konstruktivno rjesenje je da joj napravis blog pa da i drugi vide koilko to ima smisla.

Niko nije objavio knjigu tako naprecac. Neka prvo objavi nesto u nekom casopisu.
Pospanko

Post by Pospanko »

Da bi se izdala knjiga treba puno vise od teksta. Postoje stotine drugih radnji koje treba odraditi prije izdavanja knjige. Posto sam prosao kroz sve ovo, rado cu joj pomoci, neka mi se javi putem PP ili maila.

Stim da je ova zadnja ideja gdje je neko spomenuo blog, odlicna i mislim da je puno bolja, od samog brzinskog izdavanja knjige. Ja sam trazio izdavaca prije pisanja bloga i nisam nasao nista interesantno, nakon sto sam poceo pisati blog, javilo se par izadavaca. Da sam kojim slucajem izdao knjigu bez bloga, zavrsila bi kao i mnoge prije nje, na prasnjavim policama knjizara.
jasminasab

Post by jasminasab »

Ja imam jednu knjigu koju bih poslala djevojcici, ali ne mogu je dobaciti danas na ovu adresu do 17h. Ima li mozda neko ko bi to mogao pokupiti s Alipasinog i dostaviti u IRI?
v.

Post by v. »

ako neko bude isao u do visokog kasnije od sutra, neka se javi, posto cu imati nekih dosta stvari za mirnesu
Umjetnik a

Post by Umjetnik a »

što se tiče objavljivanja
priča djevojčice jedino u Veseloj svesci, male novine itd...

za sada
cnermina

Post by cnermina »

fabtasticna ideja za BLOG!!!

Mislim da bi to bio pravi pocetak i da bi na taj nacin njeni radovi bili dostupni siroj javnosti, a onda ce se vremenom vec naci neko ko ce to prepoznati i ko ce joj pomoci da ostvari san...

a naravno i pored toga treba raditi na tome da se pomogne cijeloj porodici u smislu struje, vode, hrane, egzistencijalnih pitanja...

pitanje vode je rijeseno- uvest ce im lokalno komunalno besplatno. A i za struju imamo moguce rjesenje... samo o tome vise kad dobijemo potvrdu...

Eto onda za taj blog... da ne ostane samo na prici...
cnermina

Post by cnermina »

http://www.visoko.co.ba/index.php?subac ... m=&ucat=10&

Četrnaestogodišnja Mirnesa Begović iz sela Mulići kod Visokog učenica je osmog razreda Osnove škole "Safvet beg Bašagić" u Visokom i veoma talentovani mladi pisac. Dobitnica je nekoliko nagrada na raznim konkursima za literarne radove, kako na lokalnom tako i na kantonalnom nivou. Oni koji su imali priliku čitati njene radove kažu da se u njima može primjetiti jedna potpuna zrelost autora, te kvaliteta rada kojoj bi pozavidjeli i mnogo poznatiji i iskusniji pisci i pjesnici.
"Do sada sam napisala dvije knjige, tačnije jednu dječiju knjigu i jednu zbirku priča, dok sam počela pisati i treću. U prvoj knjizi pokušavam pokazati dječiju maštu, na način da ja sa svojim mačkom putujem na mjesta gdje nikada nisam bila, a gdje bih voljela otići. Kada je riječ o zbirci, tu su osim priča, i pjesme koje sad do sada napisala. Ono što bih posebno istakla je podrška mojih roditelja ovom mom radu, ali i prijatelja iz razreda i škole, što mi mnogo znači." - ističe veoma skromna Mirnesa, koja bi u nastavku svoga školovanja voljela upisati Gimnaziju, a nakon toga i fakultet.
Ova nadarena učenica ističe da je njen talenat prepoznala njena nastavnica prije dvije godine i to putem samo jednog rada.
"Mirnesin talenat sam prepoznala po njenom radu 'Očuvanje ljudskog dostojanstva'. Nakon čitanja tog rada, otkrila sam da se Mirnesa krije iza lika dječaka i da je fabula priče ustvari slika njenog života. Dugo vremena je trebalo da prepoznamo njene kvalitete, ali tek sada smo svjesni kakav je ona talenat i koliko joj trebamo pomoći da uspije u tome." - izjavila je Mirnesina nastavnica bosanskog jezika, Alma Duraković.
Koliko je "kvalitetna pisana riječ" mlade Mirnese, pokazuje i dokazuje izjava legendarnog bh. pisca Abdulaha Sidrana, koji je nakon nekoliko pročitanih Mirnesinih priča rekao "da bi nam preveliki luksuz bio pustiti još jednog Aleksandra Hemona u inostranstvo".
Međutim, ono što izdvaja Mirnesu od svih drugih jesu njeni uslovi za rad, odnosno situacija u kojoj ona živi i radi. Njena petočlana porodica živi u kući bez struje i vode, dok su njeni roditelji nezaposleni. Mirnesa je svoje prve dvije knjige napisala pod svjetlošću svijeće i to na svojim koljenima, jer nisu imali stola za kojim bi pisala.
Sa slučajem Mirnese Begović je odnedavno upoznata i cjelokupna bh. javnost putem tv priloga, te je odmah nakon toga, pomoć počela stizati u dom Begovića u Mulićima. Među prvima su se pojavili radnici JKP "Visočica" Visoko, koji su počeli vršiti radove za dovođenje pitke vode u dom Begovića.
Prema riječima Merhime Begović, Mirnesine majke, njihov život nakon prikazanog priloga o njima se mnogo promijenio. Počeli su se javljati ljudi koji žele pomoći, ali i izdavačke kuće koje žele objaviti Mirnesine radove.
"Zaista smo iznenađeni sa brojem ljudi koji su pokazali interesovanje i koji žele da pomognu. Valjda su prepoznali potencijal koji posjeduje naša kćerka i hoće da pomognu, na čemu im se sa od srca zahvaljujem." - rekla nam je Merhima, koja se još uvijek navikava na novonastalu situaciju.
No bez obzira na teške uslove života, Mirnesa ne gubi volju za životom, jer joj je jedina želja da izda napisane knjige, te svojim roditeljima vrati davno izgubljeni osmjeh na licu. Zato hrabro korača naprijed, savladavajući sve prepreke i praveći imaginarni, mnogo ljepši svijet oko sebe. Ali više od svega, čuva svoje dostojanstvo.
SaraLe

Post by SaraLe »

Ja imam "viska" komp, pa ako treba rado bi joj poklonila :)
jasminasab

Post by jasminasab »

SaraLe wrote:Ja imam "viska" komp, pa ako treba rado bi joj poklonila :)
Koliko znam, komp su joj vec sastavili. Ako je to istina, a ti svoj "viska" komp zelis dati nekome kome treba, mozes ga prijaviti na Pro Davanje (http://dobro.ba/portal/?page_id=12).
Post Reply