priprema li se i Bosna za predstojece veselje

trlica

#1 priprema li se i Bosna za predstojece veselje

Post by trlica »

U slučaju jednostranog proglašavanja nezavisnosti Kosova

27/01/08

Makedonija se sprema i za najgore

Od našeg stalnog dopisnika

SKOPLJE - Makedonija se priprema i za najgore scenarije u slučaju jednostranog proglašenje nezavisnosti Kosova, izjavio je predsjednik i vrhovni komandant oružanih snaga Makedonije Branko Crvenkovski nakon redovnog brifinga sa ministrom odbrane Lazarom Elenovskim i načelnikom Generalštaba ARM Miroslavom Stojanovskim.

Loša logistika

Upitan da li može doći do pogoršanja situacije u regionu nakon najave o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova, Crvenkovski je rekao da ako već to pitanje ozbiljno razmatraju i analiziraju evropske države, koje se pripremaju za različita scenarija, tada i Makedonija, kao neposredan susjed Kosova, mora daleko ozbiljnije i pažljivije da prati situaciju i bude spremna i za nepovoljna scenarija.

Na pitanje novinara da li je u ovom regionu primijećeno kretanje ilegalnih i paravojnih grupa, načelnik Generalštaba ARM-a, general Miroslav Stojanovski je odgovorio da u ovom trenutku ne raspolaže sa podatkom o bilo kakvom kretanju kriminalnih ili terorističkih grupa.

Na brifingu čelnika sektora odbrane i vojske sa šefom države konstatovano je da je borbena spremnost makedonske armije na visokom nivou, ali da je logistika u ARM-a na katastrofalno lošem nivou. Zbog međusobnih konflikata, ovaj segment Armije i Ministarstva gotovo i da ne funkcioniše, pa je radi toga dosta od planiranih nabavki ostalo nerealizovano. Naime, prošle godine je ostalo nepotrošeno oko deset miliona evra, koje je Vlada sa rebalansom budžeta prenamijenila za druge potrebe.

“Upravo za toliko sredstava se pojavljuje nedostatak u Armiji, u dijelu oprema i nabavki za svakodnevne potrebe naših vojnika i starješina. Ja se nadam da se u narednom periodu takav propust neće ponoviti i da će se naći način da se to nadoknadi“, rekao je Crvenkovski.

Ministar odbrane Lazar Elenovski je potvrdio da je loša logistika jedan od najvećih razloga za brojne slabosti u Armiji. Zato je najavio da će u ovom sektoru biti velikih čistki.

Pad helikoptera

“Bez obzira da li se radi o civilnom ili armijskom dijelu, logistiku očekuje veća transformacija i rekonstrukcija“, rekao je Elenovski.

Načelnik Generalštaba ARM-a, Miroslav Stojanovski nije želio da komentariše da li su problemi sa logistikom i nabavkom rezervnih dijelova, servisiranja i održavanja mogli da budu jedan od razloga nedavnog pada vojnog helikoptera kod kumanovskog mjesta Blace, u kome je poginulo 11 vojnika i starješina, koji su se vraćali iz mirovne misije ALTEA u Bosni i Hercegovini.
Prpa.ba

Post by Prpa.ba »

Spremamo se. Vazi se 100 na sat. :D
Lincoln-Burrows

Post by Lincoln-Burrows »

veselje?????????????????

ciničan ti je naslov
Prozor

Post by Prozor »

Vec sam rekao da za ovo proljece BiH treba biti dobro pripremljena.
Umjetnik a

Post by Umjetnik a »

ja nemam šta ovdje slaviti
bosan

Post by bosan »

Pripremaju se samo poslasticari :D :D :D
trlica

Post by trlica »

Lincoln-Burrows wrote:veselje?????????????????

ciničan ti je naslov
gdje ima veselja tu ima i pucnjave a gdje ima pucnjave tu ima i veselja.
zrikavac48

Post by zrikavac48 »

Mislim da BiH ima dovoljno svojih problema da bi pripremala bilo kakvo veselje ili zalost.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Slavlje....cega i koga..

Kosovo ce najvjerovatnije cekati nezavisnost jos dugo vremena....Srbija je uspjela da se izbori da dokaze da OUN nema pravni osnov da proglasi Kosovo nezavisnim..Ameri ne zele da ispadnu smijesni i da izigraju ono sto su obecali...a EU ne zeli politicko-ekonomski sukob sa Rusima i zeli koliko toliko miran Balkan...rjesenje ce biti da ce EU staviti Kosovo pod protektorat ....i onda ce Albanci na Kosovui dobiti upravu slicnu kao mi u BIH..gdje se nece znati jel Kosovo nezavisno..jel Kosovo dio Srbije..sve strane ce proglasiti neku svoju politicku pobjedu..a mi svi u okruzenju cemo zaostajati za jednom Rumunijom ili Bugarskoj jedno 100 godina..do nekog novog rata i pokusaja da se uredi neuredni Balkan :D
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

dzamija, kosovo, crkva, tri prsta, samija, dodik, hare, zeljko, zlaja...

pa covjek ne mora doci mjesec dana na forum, vazda iste teme...

sto vam je toliko mrsko pregledati makar prvu stranicu tema na svakom podforumu?
pitt

Post by pitt »

treba li jos roma i prosjaka? :D:D:D
Shoshana

Post by Shoshana »

Ma mene brine ova crkva... to nekako propustih :?

Da nije Fatina?
trlica

Post by trlica »

Shoshana wrote:Ma mene brine ova crkva... to nekako propustih :?

Da nije Fatina?
OOoooooo!!!

jel' se to Kacavenda zamijenio sa nanom Fatom za dzamiju.
trlica

Post by trlica »

ja sam mislio jel' se i Bosna priprema za odbranu svoje teritorije il'ce mirno posmatrati sta od nje rade.
Lincoln-Burrows

Post by Lincoln-Burrows »

trlica wrote:ja sam mislio jel' se i Bosna priprema za odbranu svoje teritorije il'ce mirno posmatrati sta od nje rade.
neće nitko da napada BiH, odakle ti to?
karanana

Post by karanana »

kako mozes usporedjivati makedoniju s bosnom? makedonija je tik uz kosovsku granicu i u njoj zivi oko 30% albanske populacije. makedonija je vec bila u sukobu sa albanskim grupama i malo malo pa se tamo zapuca i moguce je da ce izbiti i veci sukob jer albanci bi vjerovatno da se odvoje i od makedonije. u bosni osim cevabdzija, pekara, slasticara i par reketara i nema bas puno albanaca tako da ne znam sta se imamo spremati.
fantom slobode

Post by fantom slobode »

karanana wrote:kako mozes usporedjivati makedoniju s bosnom? makedonija je tik uz kosovsku granicu i u njoj zivi oko 30% albanske populacije. makedonija je vec bila u sukobu sa albanskim grupama i malo malo pa se tamo zapuca i moguce je da ce izbiti i veci sukob jer albanci bi vjerovatno da se odvoje i od makedonije. u bosni osim cevabdzija, pekara, slasticara i par reketara i nema bas puno albanaca tako da ne znam sta se imamo spremati.
I da dodamo da u Bosni niko ne pravi problem Albancima.Samo da je jos da nestane srpska propaganda iz glava nekih ljudi vezano za taj narod, to bi bilo onako pozitivno.
Vec desetljecima nas bombarduju neistinama o tom narodu, koji zeli da zivi normalno, a ne da ga gaze, kao u zadnjih sto godina na Kosovu.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Shoshana wrote:Ma mene brine ova crkva... to nekako propustih :?

Da nije Fatina?
Nije, vec ona sto ce da se gradi na Grbavici...ocigledno odavno nije forumano o tome...
Sve iste teme...Da se hoce vise Kosovo odvojit, da se hoce izgradit sve crkve i dzamije, i ispremjestat gdje sta pripada, da se onda zabrinemo o komsijama kojima samo noge vire iz kontejnera...
Ukratko, sto se teme tice, fakat mi je Kosovo na zadnjem mjestu. Pitajte imigracione urede sirom evrope koliko je kosovara uselilo u njihove zemlje na racun rata u BiH.
Izvin'te, meni je trenutno moja mahala najpreca.
kijameta

Post by kijameta »

karanana wrote:kako mozes usporedjivati makedoniju s bosnom? makedonija je tik uz kosovsku granicu i u njoj zivi oko 30% albanske populacije. makedonija je vec bila u sukobu sa albanskim grupama i malo malo pa se tamo zapuca i moguce je da ce izbiti i veci sukob jer albanci bi vjerovatno da se odvoje i od makedonije. u bosni osim cevabdzija, pekara, slasticara i par reketara i nema bas puno albanaca tako da ne znam sta se imamo spremati.
Nema u Bosni od veselja nista a ni u Makedoniji.Nece Albanci pokusati cijepati svoju drzavu Makedoniju. Albanci zele cijelu Makedoniju,kao trecu albansku drzavu i ne postoji nacin da ih se u tome sprijeci osim genocida nad njima a Makedonci to nisu u stanju izvesti,pokusali su jednom,pa su ga popusili.
popajic

Post by popajic »

mIRCerka wrote:dzamija, kosovo, crkva, tri prsta, samija, dodik, hare, zeljko, zlaja...

pa covjek ne mora doci mjesec dana na forum, vazda iste teme...

sto vam je toliko mrsko pregledati makar prvu stranicu tema na svakom podforumu?

Valja !!!
Suzio nam se prosror diskusija na zluradost i sovinizam.Mada nije sve ni do nas.U kakvom vremenu zivimo nije ni cudo da smo tako ograniceni.
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

100% SPREMANJE.....
Homer_Simpson

Post by Homer_Simpson »

uvjek dobar gost wrote:100% SPREMANJE.....
:lol:

100% Nezavisno Kosovo

Uoou jeea!

Eo ja vec u omiljenoj slasticarni pijem Skenderbeg!

A sad ozbiljno ... aj nek neko navede bar jedan pametan razlog kakve koristi nama svima (i uopste bilo kome osim kosovskim albancima i mozda amerima od nezavisnog kosova) .. al to je ono nek su im shuknuli...
Vodenjak

Post by Vodenjak »

trlica wrote:ja sam mislio jel' se i Bosna priprema za odbranu svoje teritorije il'ce mirno posmatrati sta od nje rade.
Pa otkud sad ovo majku mu?
Koliko se sjecam, jedan si od najzescih zagovaraca toga da Kosovo sto prije postane zasebna drzava, a vamo se bojis da ce u tom slucaju biti frke u BiH? :shock: :?

Da ti nisi mazohista? :-) :roll:
cyprus

Post by cyprus »

Pod spremanjem valjda se misli na sprečavanje stavaranja ovakvog izgleda Balkana u budućnosti na slici ispod ili?

Image
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Homer_Simpson wrote:
uvjek dobar gost wrote:100% SPREMANJE.....
:lol:

100% Nezavisno Kosovo

Uoou jeea!

Eo ja vec u omiljenoj slasticarni pijem Skenderbeg!

A sad ozbiljno ... aj nek neko navede bar jedan pametan razlog kakve koristi nama svima (i uopste bilo kome osim kosovskim albancima i mozda amerima od nezavisnog kosova) .. al to je ono nek su im shuknuli...
bolje pricati o kosovu nego pokusati nesto promijeniti ispred svoga praga :D

to ti je to...
Post Reply