Dermatitis ...

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

modesti

Post by modesti »

Imaš A-derminu kremu za seboreični dermatitis. Ona sadrži i cink da smiri upalu i isuši kožu. Probaj.

A, ja bih da sam na tvom mjestu, otišla i kod dermatologa.
mali Ninja

Post by mali Ninja »

bandit wrote:
modesti wrote:Imaš A-derminu kremu za seboreični dermatitis. Ona sadrži i cink da smiri upalu i isuši kožu. Probaj.

A, ja bih da sam na tvom mjestu, otišla i kod dermatologa.

Bio sam kod dermatologa ... zato i ganjam sad 'alternativu' .... :-D
Teta udarila dijagnozu .... prepisala 7 (skupih) kremica, gelova, masti i 1 malu francusku vodu u sprej tubi da prscem svakih malo, malo .... ne da mi nije pomoglo nego sad mi je jos gore .... 8)
ja ste takodje kanim otici dermatologu ali sve kontam alergija je neka, proći će.
po ledjima imam nesto kao neki osip, crvenilo i ponekad me svrbi ... kad se cesem imam osjecaj da mi je sol prosuta po ledjima, sve neke tačkice :)

neko ima savjet?
Shoshana

Post by Shoshana »

Hmmm, cini mi se da sam negdje jednom procitala da neke gljivice izazivaju seboreicni dermatitis. Dakle, raspali po gljivicama. Za pocetak je dobar rastvor sode bikarbone, a po potrebi svrati do apoteke i kupi neki od milion preparata protiv gljivica.
Shoshana

Post by Shoshana »

Nemam bas neki recept... Znam da raznorazne gljivice ne trpe sodu bikarbon, i znam da se maloj djeci kada imaju tjemenjacu stavi jedno dvije supene kasike sode u kadicu za kupanje.

Ja bih sebi, recimo da je za lice, stavila malu kasicicu na solju vode, razmutila, pa uz pomoc vate 'natapala' lice.

O gljivicama znam sasvim pouzdano nekoliko stvari. Pojava gljivica nema nikakve veze sa prljavstinom. Naprotiv - gljivicna upala moze se pogorsati cestim pranjem, jer bakterije i gljivice normalno zive na ljudskoj kozi i sluzokozi i bore se za prostor. Tako da uklanjanjem bakterija sa povrsine koze u stvari samo pomazes rast gljivica. Takodje, ako trebas piti antibiotike, obavezno kupi u apoteci pilule crijevne flore, da nadoknadis one 'dobre bakterije' koje antibiotik pobije. (Nekada je bio Flonivin BS - ne znam da li jos uvijek ima, ali pitaj u apoteci nesto ima - sigurno).

Problem sa gljivicama je sto se cesto vracaju. Naime, (barem za neke vrste gljivica) potrebno je nastaviti sa terapijom pune dvije sedmice nakon sto svi simptomi nestanu.

Ako se sjetim jos stagod, napisacu, ali znam da je jedan moj prijatelj imao seboreicni dermatitis uz kosu (izmedju lica i kose), sta da ti kazem, ljuspice se dizale velicine nokta na malom prstu. Izlijecio je (ili zalijecio - nisam ga odavno vidjela) nekom kremicom... na kojoj je pisalo da je protiv gljivica na noznim prstima :-)
danas

Post by danas »

u bogte, ovo je gadno :roll:

ovako, po mahalski :D muz moje prijateljice je ovo zalijecio sa -- tea tree oil... covjek se kune u cajavac (mislim da se tako kaze kod nas), i nista te ne kosta da probas. negativnih posljedica sigurno nece biti a moze pomoci. kupi to ulje i polako vatom po inficiranim predjelima. najgore je kad prepisu cortizone, fuj...
mali Ninja

Post by mali Ninja »

hvala svima na savjete, danas sam zvao dom zdravlja da se naručim po uputnicu dermatologu :sad:
schevar

Post by schevar »

mali Ninja wrote:hvala svima na savjete, danas sam zvao dom zdravlja da se naručim po uputnicu dermatologu :sad:
javi sta je bilo da se ne brinem :D sala.nego moja prijateljica ima to isto samo sto se kod nje pojavljuje crvenilo iskljucivo oko nosa i pece.ona koliko ja znam vec godinama dobija od ljekara ERYTHROMYCIN kremu.
schevar

Post by schevar »

bandit wrote:
schevar wrote:nego moja prijateljica ima to isto samo sto se kod nje pojavljuje crvenilo iskljucivo oko nosa i pece.ona koliko ja znam vec godinama dobija od ljekara ERYTHROMYCIN kremu.
Godinama je koristi i nikakvog efekta .... :roll: Mozda je vrijeme za drugu kremu ....
koliko sam cula od nje da se to ne moze izlijeciti,vec samo zalijeciti,sto znaci prodje ali se povremeno i javi.zato je i zadovoljna s tom kremom,jer jako brzo djeluje.

p.s.mislim da nema potrebe za :roll: samo sam mislila pomoci
kEN0

Post by kEN0 »

a sta je sa Skinoren kremom?
budala_mahnita

Post by budala_mahnita »

Ne znam da li ces ovo naci u BiH, ali je zakon. Zavisno u kojem ti je stadiju bolest, ako ne izljeci, sigurno ce ti biti bolje bar za 70%. Provjereno.

Image

A neko ti je spomenuo i tea tree oil...to je u mojoj kuci, sto bi se reklo, biriladj. Sprecava infekciju, prekida ciklus bolesti, ublazava svrbez...najbolje je namazati i zaviti oboljeli dio preko noci.
jasco

#11 Re: (Seboroični) dermatitis ...

Post by jasco »

bandit wrote:Patil' se jos ko s ovim koznim oboljenjenjem i kako uspijevate da ga drzite pod kontrolom (ili cak skroz izljecite) .... :-?
Patim se i ja vec nekih 4 godine... imam vecinom crevno na celu, nosu, ispod ociju i ponekad na bradi....
ovako to kod mene izlgeda..
Image

sve sam probao.. zadnju godinu dana koristim ovu kremu..
Image

ali sa umjerenim uspijehom. tako da dva dana bude lice normalno, i treci dan opet se pojavi ekcem..i nastaje opet ta borba.. stavim kremu, dva dana, i treci vec polako nestaje.. i opet iz pocetka..

primjetio sam svaki put poslje shishanja, da tu sedmicu mi bude puno bolje i kasnije opet pojave isti symptome.

tako se ja patim...

pozdrav.
mema mo

#12 Re: (Seboroični) dermatitis ...

Post by mema mo »

i ja cu po mahalski... jedna moja komsinica ima seboroicni dermatitis i nema kakvim kremama nije mazala lice, ali nista joj nije pomoglo. onda joj je dermatolog savjetovala (valjda se sazalila na nju pa nije vise ni sama znala koju kremu ili mast da joj preporuci) rekla joj je (ovo je ozbiljno) da nabavi slamu od zobi i da tu slamu potopi u vodu kojom ce se umivati i kupati. na selu gdje ima konja naci ce te slamu od zobi. i vjerujte da je njoj to pomoglo.
jasco

#13 Re: (Seboroični) dermatitis ...

Post by jasco »

mema mo wrote:i ja cu po mahalski... jedna moja komsinica ima seboroicni dermatitis i nema kakvim kremama nije mazala lice, ali nista joj nije pomoglo. onda joj je dermatolog savjetovala (valjda se sazalila na nju pa nije vise ni sama znala koju kremu ili mast da joj preporuci) rekla joj je (ovo je ozbiljno) da nabavi slamu od zobi i da tu slamu potopi u vodu kojom ce se umivati i kupati. na selu gdje ima konja naci ce te slamu od zobi. i vjerujte da je njoj to pomoglo.
to nisam jos probao. ali zvuci mi nekako smijesno.

znas li koliko je ona tu "metodu" dugo koristila..?
Dali joj se jos nekad pokaziva crvenilo ili je skroz nestalo..?

pozdrav.
_Jenny_

#14 Re: (Seboroični) dermatitis ...

Post by _Jenny_ »

Ne znam da li ce kome pomoci...Ali dosta pacijenata kaze da im maslinovo ulje pomaze.Kazu da ga samo umasiraju na povrsinu vlasista (ako se radi o seboreji) ili na podrucje koje je zahvaceno sebororoicnim dermatitisom.Sretno ako ce neko probati!
mema mo

#15 Re: (Seboroični) dermatitis ...

Post by mema mo »

jasco wrote:
mema mo wrote:i ja cu po mahalski... jedna moja komsinica ima seboroicni dermatitis i nema kakvim kremama nije mazala lice, ali nista joj nije pomoglo. onda joj je dermatolog savjetovala (valjda se sazalila na nju pa nije vise ni sama znala koju kremu ili mast da joj preporuci) rekla joj je (ovo je ozbiljno) da nabavi slamu od zobi i da tu slamu potopi u vodu kojom ce se umivati i kupati. na selu gdje ima konja naci ce te slamu od zobi. i vjerujte da je njoj to pomoglo.
to nisam jos probao. ali zvuci mi nekako smijesno.

znas li koliko je ona tu "metodu" dugo koristila..?
Dali joj se jos nekad pokaziva crvenilo ili je skroz nestalo..?

pozdrav.
pokusaj se bar mjesec dana umivati sa tom tekucinom, ne moze ti naskoditi nema nikakve hemije. sretno :)
budala_mahnita

#16 Re:

Post by budala_mahnita »

bandit wrote:
budala_mahnita wrote:Ne znam da li ces ovo naci u BiH, ali je zakon. Zavisno u kojem ti je stadiju bolest, ako ne izljeci, sigurno ce ti biti bolje bar za 70%. Provjereno.

A neko ti je spomenuo i tea tree oil...to je u mojoj kuci, sto bi se reklo, biriladj. Sprecava infekciju, prekida ciklus bolesti, ublazava svrbez...najbolje je namazati i zaviti oboljeli dio preko noci.
Provjereno = ti ga koristio i izljecilo ti dermatitis ... :-?

A citam da EU hoce da zabrani Tea tree oil (ako vec nije) jer koliko pomaze toliko i steti organizmu .... :roll:
Ti za nekoga ko ima dermatitis previse zanovjetas. Kao prvo iza "Prvovjereno." ide slika kreme od kanabisa i sve prije slike se odnosi na tu kremu. Kao drugo ako ti se ne svidja neciji savjet fino se zahvali i razguli "na lijevo" tako ti mlijeka u prahu, a nemoj kolutati ocima. Nezahvalan si.
jasco

#17 Re: (Seboroični) dermatitis ...

Post by jasco »

mema mo wrote:pokusaj se bar mjesec dana umivati sa tom tekucinom, ne moze ti naskoditi nema nikakve hemije. sretno :)
Moracu potraziti.. kao sto kazes na biljnoj je bazi.

dali je neko od vas koristio ovu kremu za lijecenje seborr. ekcema..?

Kakva su vasa iskustva, citao sam da kod pojedinih osoba dobro djeluje, i nije sa kortisonom.

Image
http://www.louis-widmer.de/003lwd_030305_de.htm

i jos jedna informacija na koju sam slucajno naisao..
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2140 ... t=Abstract
helppso

#18 Re: (Seboroični) dermatitis ...

Post by helppso »

bonjour

seboroicni dermatitis ili psoriasis

to je bolest nepozntog porijekla koja se javlja u vidu crvenila koze ili plikova
slicnih ubodu komarca
a ponekad i pokriva veliki dio koze
izaziva svrbez i gulenje koze i ponajvise oko zglobova prstiju po stomaku i ledjima
aponekad i po licu
ta bolest i nije mnogo opasna i bolesnici sa ovim simptomima mnogo manje oboljevaju od nekih drugih bolesti sto je i pozitivna strana ove bolesti
sto je veoma vazno znati je da je svakodnevni zivot tj nacin zivota veoma vazan za dalmji razvoj ili nestanak ove bolesti
jedno od glavnih pravila :
1 izbjegavati stres ili zabrinutost pogotovu od bolesti
2 izabrati sampone za kozu koji hidratiraju i kosu i tjelo a to su obicno malo skuplji modeli
3 strogo prati ruke sampunima ne tecnim neko cvrstim jer tecni sapuni prodiru dublje u kozu i isusuju kozu.uzimati sapune od "aloe vere"po mogucnosti jer su to modeli prilagodjeni ostecenopj kozi
4 kortizonske kreme pomazu kod psoriaze eli sa prestankom uzimanja psoriaza se vraca
a osim toga kortizon utice na srce direktno
5 fizicki je skoro nemoguce izleciti bolest je to su ustvari gljivice koje se nalaze u krvi i to objasnjava da je fizicki nemogute ostraniti tu bolest
6 I JA IMAM PSORIAZU VEC KOJU GODINU I ZIVIM BEZ PROBLEMA I BEZ SIMPTOMA
JER SAM PRONASAO NAJBOLJI TRETMAN ODNOSNO PREPARAT KOJI SAM SAM USAVRSIO
NEMOGU RECI DA SAM SE IZLECIO ALI SAM UKLONIO SIMPTOME SA KOZE I KAD SE POVRATE POSLE IZVESNOG VREMENA POSLE JEDNE ILI DVIJE UPOTREBE PREPARATA SIMPTOMI NESTAJU .POTREBNO JE ZNATI DA SE SIMPTOMI UVJEK VRACAJU ALI KOD MENE JE SLUCAJ POSLE PAR MJESECI I DO GODINU DANA.

PREPARAT JE 100 % NA BILJNOJ BAZI I TO JE USTVARI KOZMETICKI PREPARAT KOJI SAM SASTAVIO VEC CETVRTU GODINU I SVI MOJI KLIJENTI KOJI SU GA KORISTILI 100 % SU ZADOVOLJI EFIKASNOSCU

PREPARAT SALJEM U CITAV SVIJET A ISTO I UZORKE KOJI SU POTPUNO BESPLATNI
AKO NEKO ZELI VISE INFORMACIJA ILI BESPLATNE UZORKE
MOZE DA SE JAVI

Mr DELIC A.

[email protected]
ili
[email protected]

DELIC /DELAFORME
PARIS
lucky_strike

#19 Re: (Seboroični) dermatitis ...

Post by lucky_strike »

bandit wrote:Patil' se jos ko s ovim koznim oboljenjenjem i kako uspijevate da ga drzite pod kontrolom (ili cak skroz izljecite) .... :-?
pozz..imao sam slican problem prije par godina,obilazio sam neke dermatologe koji nisu bili u stanju da mi propisu adekvatnu terapiju.jednom prilikom odem i do doma zdravlja "Vrazova" gdje mi jedna teta propise sampon za perut "reconazol" i jos dvije kreme,jedna je za dan,druga za noc.koristio nekih 10-15 dana,moram reci da nemam vise problema sa crvenilom i ostalim simptomima :thumbup: kreme se zovu "skinoren" i "oronazol" i mogu se kupiti u apotekama,tadasnja cijena je bila negdje oko 50-ak km.
zafrigana

#20 Re: (Seboroični) dermatitis ...

Post by zafrigana »

e na žalost znam što je to...posebno sada sa proljećem...ali ako nisi išao dermatologu ...savjetujem ti idi..i to traži dva mišljenja, mene su dotukli krivom terapijom... dermatitis je neizlječiv...ali se može držati pod kontrolom uz određenu dnevnu i noćnu kozmetiku...koja nije parfimirana i treba biti vlažna. Od medicinskih stvari uzimam Rozamet kremu...vrlo je ugodna ...malo sporije djeluje ali nije na bazi kortikosteroida kao Elocom i ostale koje brzo ..preko noći umiruju kožu..ali je ne smiješ dugotrajno koristiti jer daje kontra učinak.
Preporučujem ti Avene krema Cicalfate preko dana, zatim SebaMed...dnevnu i noćnu...one su podcjenjene ali što njemci naprave sa 40 godina iskustva...ama valja...dermatologica mi preporučila... e sada pošto si muško onda ne koristiš puder koji dermatolozi preporučuju i to :-) Vichi..ja ga koristim jer štiti kožu od vanjskih utjecaja...hladnoće. smoga, peludi... e sad ti znaš...
Ima još nekolicina krema Novoderm koje su dobre...ROC..hidratantne..ali prvo probaj Avene...mislim da češ se preporoditi i kupuj u ljekarnama i reci što je sa kožom.. 8-)
slavkoimamodilera

#21 Re: (Seboroični) dermatitis ...

Post by slavkoimamodilera »

helppso wrote:bonjour

seboroicni dermatitis ili psoriasis

to je bolest nepozntog porijekla koja se javlja u vidu crvenila koze ili plikova
slicnih ubodu komarca
a ponekad i pokriva veliki dio koze
izaziva svrbez i gulenje koze i ponajvise oko zglobova prstiju po stomaku i ledjima
aponekad i po licu
ta bolest i nije mnogo opasna i bolesnici sa ovim simptomima mnogo manje oboljevaju od nekih drugih bolesti sto je i pozitivna strana ove bolesti
sto je veoma vazno znati je da je svakodnevni zivot tj nacin zivota veoma vazan za dalmji razvoj ili nestanak ove bolesti
jedno od glavnih pravila :
1 izbjegavati stres ili zabrinutost pogotovu od bolesti
2 izabrati sampone za kozu koji hidratiraju i kosu i tjelo a to su obicno malo skuplji modeli
3 strogo prati ruke sampunima ne tecnim neko cvrstim jer tecni sapuni prodiru dublje u kozu i isusuju kozu.uzimati sapune od "aloe vere"po mogucnosti jer su to modeli prilagodjeni ostecenopj kozi
4 kortizonske kreme pomazu kod psoriaze eli sa prestankom uzimanja psoriaza se vraca
a osim toga kortizon utice na srce direktno
5 fizicki je skoro nemoguce izleciti bolest je to su ustvari gljivice koje se nalaze u krvi i to objasnjava da je fizicki nemogute ostraniti tu bolest
6 I JA IMAM PSORIAZU VEC KOJU GODINU I ZIVIM BEZ PROBLEMA I BEZ SIMPTOMA
JER SAM PRONASAO NAJBOLJI TRETMAN ODNOSNO PREPARAT KOJI SAM SAM USAVRSIO
NEMOGU RECI DA SAM SE IZLECIO ALI SAM UKLONIO SIMPTOME SA KOZE I KAD SE POVRATE POSLE IZVESNOG VREMENA POSLE JEDNE ILI DVIJE UPOTREBE PREPARATA SIMPTOMI NESTAJU .POTREBNO JE ZNATI DA SE SIMPTOMI UVJEK VRACAJU ALI KOD MENE JE SLUCAJ POSLE PAR MJESECI I DO GODINU DANA.

PREPARAT JE 100 % NA BILJNOJ BAZI I TO JE USTVARI KOZMETICKI PREPARAT KOJI SAM SASTAVIO VEC CETVRTU GODINU I SVI MOJI KLIJENTI KOJI SU GA KORISTILI 100 % SU ZADOVOLJI EFIKASNOSCU

PREPARAT SALJEM U CITAV SVIJET A ISTO I UZORKE KOJI SU POTPUNO BESPLATNI
AKO NEKO ZELI VISE INFORMACIJA ILI BESPLATNE UZORKE
MOZE DA SE JAVI

Mr DELIC A.

[email protected]
ili
[email protected]

DELIC /DELAFORME
PARIS
Za nekoga ko prodaje preparate za tretiranje koznog oboljenja je vrlo interesantno da ne znas razliku izmedju seboreje i psorijaze... c'est genial! :run:
nejra2007

#22 Re: (Seboroični) dermatitis ...

Post by nejra2007 »

Godinama sam se borila, dok nisam otkrila Vichy protiv suhe peruti ( zelene boje ), odličan je...
Nadam se da će ti pomoći...
zmajica

#23 Re: (Seboroični) dermatitis ...

Post by zmajica »

I ja sam godinama imala taj problem..kako sa kosom, tako i sa licem...

Za kosu, rešenje mi je Vichy zeleni...a SVE sam probala pre njega! Radi besprekorno!
Lice...kombinujem Advantan kremu i Belosalic losion (mada on originalno ide u kosu)...riješim stvar za par sati svaki put!
Hendrix

#24 Re: (Seboroični) dermatitis ...

Post by Hendrix »

A sranja , ja skoro i zaboravio da imam ovo čudo na nosu i licu , skoro pola godine nisam nikakvih simptoma imao , kada evo par dana crveni se oko nosa i živcira me opet. Nešto mi se čini da ovo ima veze sa hladnoćom , bar kod mene.
Interesuje me taj losion , Belosalic se zove jeli? To mi je jaran jednom preporučio da je njemu pomogo ali nisam ga mogo naći u apoteci.
slavkoimamodilera

#25 Re: (Seboroični) dermatitis ...

Post by slavkoimamodilera »

Hendrix wrote:A sranja , ja skoro i zaboravio da imam ovo čudo na nosu i licu , skoro pola godine nisam nikakvih simptoma imao , kada evo par dana crveni se oko nosa i živcira me opet. Nešto mi se čini da ovo ima veze sa hladnoćom , bar kod mene.
Interesuje me taj losion , Belosalic se zove jeli? To mi je jaran jednom preporučio da je njemu pomogo ali nisam ga mogo naći u apoteci.
Belosalic je na bazi kortikosteroida i ja ti ga ne bih preporucio za neku precestu upotrebu...
Post Reply