Kad Srbin progovori na hrvatskom
Pred Novu godinu, naime, novinarima su tradicionalno dijeljeni rokovnici na poklon...
05.01.2008. 13:45
Svima je jasno, a većina uglavnom ima razumijevanja za činjenicu da BiH već više od desetljeća formira državne institucije, ali je teško shvatiti prečeste gafove najviših državnih organa. Jedan od takvih nedavno je "režirao" Nikola Špirić, državni premijer.
Pred Novu godinu, naime, novinarima su tradicionalno dijeljeni rokovnici na poklon. Na ćiriličnom pismu. I imenom "firme" koju vodi Špirić, a zove se Savjet ministara BiH. Tako je napisano na poklonjenim rokovnicima. I neka je.
Ali, u BiH postoje tri službena jezika. Da je sve što je na rokovniku ispisano ćirilicom i srpskim jezikom još i "prevedeno" na bosanski i hrvatski jezik i latinično pismo, niko Špiriću ne bi ništa zamjerio.
I nije tu kraj priče o neobičnom rokovniku.
Jer, u njemu je novembar prosinac, a decembar studeni. Istina jeste da i u decembru može biti studeno i da u novembru zna "prosipati" i snijeg i kiša, ali na hrvatskom jeziku prosinac je samo decembar, a studeni novembar. I nikako drugačije.
Prosto je nevjerovatno da ljudi iz Špirićevog kabineta nisu bili u stanju provjeriti - ako već ne znaju - nazive mjeseci na hrvatskom jeziku. Greška je evidentirana, na sramotu Špirićevog kabineta zamijećena, ali se ne zna šta sad s rokovnicima učiniti?
Sve će na kraju, vjerovatno, biti prebačeno na račun firme koja je štampala rokovnike.
PRAVA TEMA!!
-
seiko22
- Location: "REPUBLIKA SRPSKA IS GENOCIDAL PRODUCT AND SHOULD BE ABOLISHED " Prof. Francis A. Boyle
#1 PRAVA TEMA!!
Ovo je "Prava tema" i istina ko sjedi u vrhu drzave, i kako se zajebaje za tudje pare!!
- JohnnyS
Meni su rokovnici općenito šega nad šegama. Da ti rokovnik firma iz Župe Dubrovačke, inače se bave prodajom okvira za slike i staklarijom, a onda u rokovniku vremenske zone, pozivni proj za Ugandu i tablice iz kojih se vidi koliko je paskala u milibarima
Naravno, tu je staklaru iz Župe Dubrovačke i esencijalno važan popis državnih praznika u Bjelorusiji. Ja ne znam što se to može pisat u rokovnik, a ne u običnu teku pa se svi kurče 
-
Umjetnik a
a što Komšić mora znati hrvatski jezikosa wrote:zašto bi špirić ili netko u njegovom kabinetu i trebao znati hrvatski, pa ni komšiću baš ne ide.
- osa
pa naravno stipe je bosanac, ima cijela tema o tome na forumu.and wrote:ne ide ni mesicu bas najboljeUmjetnik a wrote:a što Komšić mora znati hrvatski jezikosa wrote:zašto bi špirić ili netko u njegovom kabinetu i trebao znati hrvatski, pa ni komšiću baš ne ide.
- chuchumbamayumbe
Ali zato hrvatski najbolje ide bosanskim Hrvatima. Pricam sa kolegom iz Kiseljaka neki dan, zajebali su one u Zagrebu sto se tice lingvistike. Te raskrizje, te nogostup, crpka, obitelj, tjedan, ovo-ono...A da ne znam kako je do prije koju godinu pricao ne bih se ni cudio.osa wrote:zašto bi špirić ili netko u njegovom kabinetu i trebao znati hrvatski, pa ni komšiću baš ne ide.
Slicno je i u Sarajevu na temu mahrama, hajkula i hlopti.
Sto se tice jezika, Srbi su ostali u najmanjoj nedoumici kojim su jezikom govorili (govore) i kako.
Hvala Vuku.
- and
pokusavali su i oni sa ekavicom cak i na ptpc-u,pa nije islo.hrvati se trude,cak i u hrvatskoj nisu znali da ne govore pravilno,sada uce.chuchumbamayumbe wrote:Ali zato hrvatski najbolje ide bosanskim Hrvatima. Pricam sa kolegom iz Kiseljaka neki dan, zajebali su one u Zagrebu sto se tice lingvistike. Te raskrizje, te nogostup, crpka, obitelj, tjedan, ovo-ono...A da ne znam kako je do prije koju godinu pricao ne bih se ni cudio.osa wrote:zašto bi špirić ili netko u njegovom kabinetu i trebao znati hrvatski, pa ni komšiću baš ne ide.
Sto se tice jezika, Srbi su ostali u najmanjoj nedoumici kojim su jezikom govorili (govore) i kako.
Hvala Vuku.
dajmo ljudima malo vremena da nauce.
- osa
Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujemo.and wrote:pokusavali su i oni sa ekavicom cak i na ptpc-u,pa nije islo.hrvati se trude,cak i u hrvatskoj nisu znali da ne govore pravilno,sada uce.chuchumbamayumbe wrote:Ali zato hrvatski najbolje ide bosanskim Hrvatima. Pricam sa kolegom iz Kiseljaka neki dan, zajebali su one u Zagrebu sto se tice lingvistike. Te raskrizje, te nogostup, crpka, obitelj, tjedan, ovo-ono...A da ne znam kako je do prije koju godinu pricao ne bih se ni cudio.osa wrote:zašto bi špirić ili netko u njegovom kabinetu i trebao znati hrvatski, pa ni komšiću baš ne ide.
Hvala Vuku.
dajmo ljudima malo vremena da nauce.
- cyprus
Ni ja se ne bih baš složio. I ja koga god čujem na PTPCu kaže jednu riječ na ekavici, pa zatim 3 na ijekavici, pa se onda opet sjeti ekavice i sve takochuchumbamayumbe wrote:...Sto se tice jezika, Srbi su ostali u najmanjoj nedoumici kojim su jezikom govorili (govore) i kako...
-
zlatan01
Svrha jezika je sporazumjevanje. Sve dok ih ja razumijem, a razumijem ih bas sve (nase politicare), nije vazno kako se jezik zove ili kako ga ko zove. Naucio sam u ovoj hladnoj zemlji, da se ovdasnji ljudi sa sjevera i juga slabije razumiju nego bilo koja dva naroda u Ex Yu izuzevsi Slovence, Makedonce, Albance i ponekog jos. Razlika je sto se ovdje ljudi trude razumjeti a kod nas suprotno...ne razumjeti...a godine prolaze...and wrote:ne ide ni mesicu bas najboljeUmjetnik a wrote:a što Komšić mora znati hrvatski jezikosa wrote:zašto bi špirić ili netko u njegovom kabinetu i trebao znati hrvatski, pa ni komšiću baš ne ide.
- Drvosjeca iz Dejcica
osa wrote:zašto bi špirić ili netko u njegovom kabinetu i trebao znati hrvatski, pa ni komšiću baš ne ide.
Ne znati, vec poznavati ili barem neko od njegovih savjetnika, ipak je to sluzbeni jezik konstitutivnog naroda? Zasto bi mi tom logikom morali poznavati vase heroglife?
- BSn
Do jucer je svako svakog razumio, a danas......
Nego, k'o sto neko rece, nije problem kada prica na "svom" jeziku, jer se ovdje, izgleda, svi radjaju k'o poliglote, pa odmah znaju tri jezika (sa crnogorskim i cetiri), nego sto mjesaju nenormalno.
Jedna rijec na ekavici, pa druga na ijekavici, jedna na hrvatskom, druga na bosanskom, treca na srpskom, pa onda neke nemoguce kombinacije, samo da bi bilo drugacije nego kod drugih, a na kraju rijec ni na sta nalik.
E, kada to sve pomijesamo, dobijemo nesto slicno ovome: Pre tri hefte, splitski tjednik.........
A ti citas i ne primjetis razliku, ali kada treba s "njima" pricat, e onda ti se, odjednom, procisti rjecnik i parlas maternji bolje nego ikad.
Nego, k'o sto neko rece, nije problem kada prica na "svom" jeziku, jer se ovdje, izgleda, svi radjaju k'o poliglote, pa odmah znaju tri jezika (sa crnogorskim i cetiri), nego sto mjesaju nenormalno.
Jedna rijec na ekavici, pa druga na ijekavici, jedna na hrvatskom, druga na bosanskom, treca na srpskom, pa onda neke nemoguce kombinacije, samo da bi bilo drugacije nego kod drugih, a na kraju rijec ni na sta nalik.
E, kada to sve pomijesamo, dobijemo nesto slicno ovome: Pre tri hefte, splitski tjednik.........
A ti citas i ne primjetis razliku, ali kada treba s "njima" pricat, e onda ti se, odjednom, procisti rjecnik i parlas maternji bolje nego ikad.
- Drvosjeca iz Dejcica
Problem sa srpskim jezikom je taj sto stoljecima nema nikoga ko bi napravio reformu tog jezika. Pa Nijemci su od 1990. godine vec dva pita imali reformu i tu nema nista lose. Jezik evoluira i on je ziva materija. Nema nista lose u mahramama, kahvama, obiteljima, crpkama, problem je u glavama ljudi. Kao ono, joooj nije vise to onaj grad. Naravno da nije hajvanu, nisi ni ti onaj od prije dvadest godina.chuchumbamayumbe wrote:
Sto se tice jezika, Srbi su ostali u najmanjoj nedoumici kojim su jezikom govorili (govore) i kako.Hvala Vuku.
Govorim naravno hipoteticki o hajvanima, ne o ucesnicima na SA-X forumu.
-
simi5
I pored toga što na novom pravopisu tek sad rade posle 30 godina ipak je sa informatičke tačke gledanja Srpski jezik u ekavskoj varijanti najbolje optimizovan od svih naših srodnih jezika. Nepotrebnih h, j, ij, i drugih kombinacija koje ne nose informaciju ima minimalno ma šta o tome mislio Drobnjak iz Petnice pre 200 godina. A mi ulazimo u vek informatike. Time ne želim da omalovažim nikoga ko govori ijekavsku varijantu.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Problem sa srpskim jezikom je taj sto stoljecima nema nikoga ko bi napravio reformu tog jezika. Pa Nijemci su od 1990. godine vec dva pita imali reformu i tu nema nista lose. Jezik evoluira i on je ziva materija. Nema nista lose u mahramama, kahvama, obiteljima, crpkama, problem je u glavama ljudi. Kao ono, joooj nije vise to onaj grad. Naravno da nije hajvanu, nisi ni ti onaj od prije dvadest godina.chuchumbamayumbe wrote:
Sto se tice jezika, Srbi su ostali u najmanjoj nedoumici kojim su jezikom govorili (govore) i kako.Hvala Vuku.![]()
Govorim naravno hipoteticki o hajvanima, ne o ucesnicima na SA-X forumu.
- Fair Life
Mislis li na "latinicnu" verziju ??simi5 wrote:I pored toga što na novom pravopisu tek sad rade posle 30 godina ipak je sa informatičke tačke gledanja Srpski jezik u ekavskoj varijanti najbolje optimizovan od svih naših srodnih jezika. Nepotrebnih h, j, ij, i drugih kombinacija koje ne nose informaciju ima minimalno ma šta o tome mislio Drobnjak iz Petnice pre 200 godina. A mi ulazimo u vek informatike. Time ne želim da omalovažim nikoga ko govori ijekavsku varijantu.
-
simi5
Informatički ćirilična verzija je bolje optimizovana.Fair Life wrote:Mislis li na "latinicnu" verziju ??simi5 wrote:I pored toga što na novom pravopisu tek sad rade posle 30 godina ipak je sa informatičke tačke gledanja Srpski jezik u ekavskoj varijanti najbolje optimizovan od svih naših srodnih jezika. Nepotrebnih h, j, ij, i drugih kombinacija koje ne nose informaciju ima minimalno ma šta o tome mislio Drobnjak iz Petnice pre 200 godina. A mi ulazimo u vek informatike. Time ne želim da omalovažim nikoga ko govori ijekavsku varijantu.