Politicka prognoza: Dodik - Transparency International

Post Reply

Ko ce dobiti derby!?!?

Dodik
12
40%
Transparency International
18
60%

Total votes: 30

Falsh Gordon

#1 Politicka prognoza: Dodik - Transparency International

Post by Falsh Gordon »

Prognozirajte DERBY!
xon_sa

Post by xon_sa »

Ma Dodik ubjedljivo. Na ovom forumu je vec nedodirljiv :D
Umjetnik a

Post by Umjetnik a »

1.70 na dodika
2.20 na TI
Umjetnik a

Post by Umjetnik a »

hajmo 2 glasa na TI
da li vidim 3 glas
Prpa.ba

Post by Prpa.ba »

Dodik ce dobiti bitku, ali ne i rat :oops:
Umjetnik a

Post by Umjetnik a »

Prpa.ba wrote:Dodik ce dobiti bitku, ali ne i rat :oops:

vau kako rečeno
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Ma Dodik ima drugih problema...njega interesuje koliko jos mora raditi protiv BIH,pa da mu naredbodavci iz Beograda kazu"e sad je dosta idi uzivaj na Dedinju"ne boji se on MZ-e
jugoistocnjak

Post by jugoistocnjak »

Pa kod nas politicari inace ne odgovaraju za lopovluke. Eventualno neki bude sudski procesuiran ali ne i osudjen.
Ima bezbroj zivih primjera kod nas, a i u komsiluku onih koji nisu posjedovali nista znacajnije prije ulaska u politiku, a sad su medju najmocnijim i najbogatijim ljudima. Dovoljno je pomenuti Hasana Cengica, Mila Djukanovica, Antu Jelavica, Nedzada Brankovica, pa i eto i Milorada Dodika.
Sudije i tuzioci kao neovisni i imaju neuporedivo veca primanja u odnou na obicne smrtnike, ali rezultati sudova kao i prije 10-20 godina ili cak i gori.
Mr_M

Post by Mr_M »

A da se otvori jedan pdf pod nazivom Dodik?
Imao bi skoro isto tema kao i politika:D
xon_sa

Post by xon_sa »

Mr_M wrote:A da se otvori jedan pdf pod nazivom Dodik?
Imao bi skoro isto tema kao i politika:D
Ja to pozelio za novu godinu, ali nikako da mi ispune zelju :)
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#11 Transparency International i RS

Post by Dado dijasporitus »

Neznam da li je neko primjetio ovaj dvoboj izmedju Dodika i TI ali interesantno je na koji nacin se zvanicnici i biznismani odnose prema organizaciji koja ih kritikuje za korupciju. Da li neko ima vise informacija o kredibilnosti optuzbi koje se podizu protiv Transparency International-a. Ja jos nisam nigdje vidio njihov odgovor na ove optuzbe.

Šteta od korupcije u privatizaciji u 2007. više od pola milijarde KM
Preliminarni nalazi u okviru prve faze monitoringa upućuju na vrlo visoki stepen rizika od korupcije u okviru procesa privatizacije, prije svega zbog pomanjkanja transparentosti u svim fazama ovih postupaka, zaključak je procesa monitoringa privatizacije koju provodi Transparency International BiH (TIBiH) u saradnji s Fondom "Otvoreno društvo BiH" (FODBiH).
Zakonski okvir u BiH s 13 različitih rješenja kojim su ovi procesi definirani i 13 tijela koja se bave provođenjem procesa privatizacije otvara velike mogućnosti za korupciju i sukob interesa. Samo tokom prošle godine, prema procjenama iz analiza i istraživanja
TIBiH, direktne štete izazvane netransparentnim procesima privatizacije, izdavanja koncesija i sličnog javnog ugovaranja, prelaze pola milijarde KM.

Ignoriranje nezakonitosti u procesu privatizacije od tužilaštava i agencija za provođenje zakona čak i u medijski eksponiranim slučajevima, otvara sumnju da se radi o organizovanom kriminalu s političkim pokroviteljstvom, smatra TIBiH.

TIBiH je na osnovu nalaza pokrenuo sudske postupke protiv Vlade Republike Srpske u slučaju neobjavljivanja samoinicijativne ponude preduzeća STRABAG AG u skladu sa zakonom, kao i protiv Centralne izborne komisije zbog neprovođenja Zakona o sukobu interesa u slučaju premijera FBiH, što je posebno opasno u situaciji predstojeće privatizacije strateških preduzeća.

TIBiH posebno zabrinjavaju najave izmjene Zakona o privatizaciji u RS-u na način da se omogućava privatizacija strateških kompanija metodom direktnog odabira kupca, što rizik od korupcije u takvom procesu čini izuzetno visokim.

Ova organizacija podsjeća na dosadašnje tragične rezultate privatizacija strateških kompanija u RS-u, a provedene metodom direktnog odabira kupca i koje su bile praćene drastičnim kršenjem zakona i velikim štetama za budžet i državnu imovinu.

Stanje u FBiH također je obilježeno vrlo ozbiljnim kršenjima zakona, pokazuju preliminarni rezultati. Posljednji potezi rukovodstva Telekoma BiH pred najavljeni proces privatizacije, ukazuju na činjenicu da se nastoje provesti dodatne nezakonite operacije.

Pri izradi dokumenta "Politika privatizacije državnog kapitala u Federaciji BiH s programom prioritetnih ulaganja" čiji je prijedlog utvrdila Vlada FBiH, nije bila konsultovana stručna javnost, niti otvorena javna rasprava, stoga ni sam dokument ne pruža kvalitetnu osnovu za provođenje ovog procesa, objašnjava TIBiH.

TIBiH traži da se dokument vrati Vladi na doradu prije nego se o njemu izjasni Parlament. Radi jačanja integriteta TIBiH će u upoznati sve nadležne institucije koje su uključene u proces privatizacije o "Minimalnim standardima za javno ugovaranje Transparency Internationala" te zatražiti od svih institucija da se pridržavaju ovih standarda, saopćeno je iz TIBiH.
Dodik optužio Transparency International za reketiranje
Premijer RS-a Milorad Dodik najavio je u utorak da će vlasti ovoga bh. entiteta zaštiti svakog svjedoka i žrtve reketiranja od predstavnika Transparency Internationala (TI) BiH i još nekih pojedinaca u RS-u, a očekuje i da se Tužilaštvo BiH pozabavi tim slučajem.
Dodil je ovo rekao komentirajući pisanje pojedinih medija u RS-u koji su, pozivajući se na zaštićenog svjedoka, objavili da su dva radnika TIBiH i Bogdan Novaković, pomoćnik direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), učestvovali u reketiranju smijenjenih zvaničnika i biznismena iz RS-a, u opsežnoj mreži prevara vezanih za crne liste međunarodne zajednice.

Dodik je kazao da nije imao zvaničnu informaciju o tom reketiranju, ali je znao da "ljudi iz TIBiH, koji su se ovdje u prošlosti predstavljali na razne načine, koristili tu svoju poziciju kako bi druge zaplašili i iznudili im novac, kao što to govore i svjedoci“.

Entitetski premijer je rekao novinarima kako očekuje da Tužilaštvo BiH "konačno pokrene postupak o ovim navodima koji već duže vrijeme stoje kod njih ili će RS otkazati bilo kakvu saradnju s tom pravosudnom institucijom“.

Istovremeno predstavnik TI-ja BiH Srđan Blagovčanin tvrdi da su u ovoj organizaciji "zatečeni i zaprepašteni ovakvim ponašenjem medija u RS-u koji su iznijeli spomenute tvrdnje", te i on najavljuje određene reakcije ove organizacije.

"Sadržaj iskaza zaštićenog svjedoka potpuno je besmislen, pa ga TIBiH neće komentirati", dodao je Blagovčanin.

On je kazao da će TIBiH na sudu pružiti priliku tim medijima da dokažu svoje tvrdnje, odnosno šta to jedne banjalučke novine znaju o navodnoj istrazi koju vodi Tužilaštvo BiH, a da Tužilaštvo o tome nema saznanja.

Citirao je i izvještaj State Departmenta o ljudskim pravima u BiH za 2007. koji se odnosi na medije koji su pod kontrolom vlasti u RS-u.
jefferson

#12 Re: Transparency International i RS

Post by jefferson »

Ja sam davno rekao da smo mi postali gori od Kolumbije, Gvatemale, hondurasa itd,itd. Ali i dalje smatramo da smo najpametiji.
Mi imamo ogroman problem sa glasacima koji izgleda uzivaju da ih Dodik i Brankovic kradu. nas narod ima neki sado-mazo fetis kada je u pitanju politika.
Real Khan

#13 Re: Transparency International i RS

Post by Real Khan »

jefferson wrote:Ja sam davno rekao da smo mi postali gori od Kolumbije, Gvatemale, hondurasa itd,itd. Ali i dalje smatramo da smo najpametiji.
Mi imamo ogroman problem sa glasacima koji izgleda uzivaju da ih Dodik i Brankovic kradu. nas narod ima neki sado-mazo fetis kada je u pitanju politika.
To je sve zbog neznanja, nepismenosti i mentaliteta tora... Samo uživaj i ne sekiraj se puno. Neće se ovdje zadugo išta mijenjati na bolje. Dodik i SNSD će opet odnijeti ubjedljivu pobjedu na izborima jer je narod to tražio... tako da će isti imati puni legitimitet da kradu a da narod ne smije pisnuti. U Federaciji barem ljudi mogu opsovati Brankovića, u RS-u ne smiješ ništa reći protiv Dodika jer će ti svi oči izvaditi.
bl4ever

#14 Re:

Post by bl4ever »

Umjetnik a wrote:

vau kako rečeno
zadnjim novinskim clancima iz kopanjinih novina, glasa i nn, zivoti ljudi koji tamo rade su ugrozeni, a dodik se zajebo ako misli da ih niko nece zastititi kao onog tipa sto je ubijen proosle godine u auto-bomba napadu
bl4ever

#15 Re: Transparency International i RS

Post by bl4ever »

zadnjim novinskim clancima iz kopanjinih novina, glasa i nn, zivoti ljudi koji tamo rade su ugrozeni, a dodik se zajeb'o ako misli da ih niko nece zastititi kao onog tipa sto je ubijen proosle godine u auto-bomba napadu
bl4ever

#16 Re:

Post by bl4ever »

Umjetnik a wrote:1.70 na dodika
2.20 na TI
a koliko je na x? ja tipujem da ce biti IZ dodika U tibih :-)
vee-jay

#17 Re: Politicka prognoza: Dodik - Transparency International

Post by vee-jay »

Dodik pobjedjuje. To nije upitno, upitna je razlika u golovima, koju ne bih da prognoziram ali vjerujem da ce biti ooooogromna...
lunci

#18 Re: Politicka prognoza: Dodik - Transparency International

Post by lunci »

remi je to tj nastavice se frka, a ova prica ce se relativno brzo zaboraviti..dodik ce svakodnevno producirati nove sukobe do lokalnih..svakog jutra smislja lija kako pojacati tenzije..

cudi me samo da je kopanja istovremeno udario na ovog novakovica s carine, nekad su po dvije stranice njegovih uspjeha izlazile u nn..mora da je majstor ispo iz tala il ga reketiraju da odradi nesto za njih...

sve u svemu dodik se izrodio u najopasnijeg bh bandita, ali svemu dodje kraj..kao sto je nekad i sds bio nedodirljiv..samo polako odleprsace makar na opstim izborima 2010e ili ce ga kakav infarkt zderati od silne pakosti :evil:
Maraschino

#19 Re:

Post by Maraschino »

dobro receno, :thumbup:

on je generalni gubitnik, samo je pitanje vremena.
lunci

#20 Re: Politicka prognoza: Dodik - Transparency International

Post by lunci »

sheilak wrote:lunci, slazem se s tobom, osim u jednom .

Previse se on ukorijenio da bi dopustio da bude pobijedjen na izborima. Svi su u njegovoj sluzbi, i SDS-ovci i PDP-ovci onog kriminalnog Mladena Ivanica, i svi ostali, jer imaju kroisti od njega . Odusevljenje njim tamo je veliko ( medju narodom ) i dosta me pdosjeca na odusevljenje Nijemaca Hitlerom tokom 30tih godina proslog stoljeca - smatraju ga svojevrsnim " spasiteljem " Mislim da je opasniji od Milosevica jer sprovodi sve ono sto je bila Miloseviceva zelja ( mislim tu prvenstveno na enormno, kriminalno bogacenje ) pod maskom nacionalizma, na legalan nacin ( jer mu MZ daje legitimnost, kao i njegovom mentoru MIlosevicu, dok nije prestao biti koristan MZ-u ). Bice tako sve dok ne postane opasan Beogradu ( ili barem beskoristan ) u cijoj je sluzbi, a sudeci po njegovom karakteru, to bi moglo biti ubrzo , jer se pocinje smatrati najvecim Srbinom ikad, svemogucim, nedodirljivim. Hoce to tako kod ljudi koji su nastali ni iz cega. Ne shvata da je i on samo pijun kojemu vaznost daju samo trenutne okolnosti. A pijuni su lako zamjenjivi.
i ja se slazem sa tvojim dodatkom apsolutno :-D

ipak mislim da sve ima svoj kraj, svaka diktatura...jer taj covjek direktno ili indirektno terorise cjelu zemlju, pa i iste te svoje glasace koji zive i teze nego za sdsa..ja mislim da on ima sds i pdp u saci preko tuzilastva, policije i kopanje..moze ih sve sutra pohapsiti zato su se oni poklopili a ne sto ga postuju ili vole..al sutra kad on padne na izborima ivanic ce lako sa radikalima i sdsom sda i szbih formirati expertsku proevropsku vladu i uzvratiti za hapsenja oko kradje sume:)

skim dodick nije zaratio? ko su njegovi prijatelji osim tadica i putina? kojekakve sumnjive kompanije..sad da mu tadic nije skrpio vladu bilo bi mu ciao da su radikali zajahali:) a i tamo je tanka vecina sa spsom koja moze pasti i ove godine...

dodika su kao i biljanu plavsic stvorili amerikanci nebi li se rjesili sdsa..isti se ti ameri mogu njega sutra vrlo lako rijesiti ukoliko demokrate dodju na vlast..

nezadovoljstvo kontrolisu njegovi mediji ali ce mu se nacionalizam vratiti kao bumerang...ne moze ni kontrola zauvijek trajati..sva ta negativna energija koju sije osvetice mu se...gladni grizu :evil:

dakle eto par scenarija (akobogda da se rjesimo nazi kontaminatora) :-D
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#21 Re: Politicka prognoza: Dodik - Transparency International

Post by pici »

a kuku mene majko pa ovo bas sada ide ona latinska poskocica Hljeba i Igara,samo po naski Hljeba,igara i Dodika :D
Image

U Jelicevoj ulici BB(Brez Broja) otvara se FanClub "DODO" :thumbup: svi ste pozvani ,Cocktail party i strip dance :thumbup:
bl4ever

#22 Re: Politicka prognoza: Dodik - Transparency International

Post by bl4ever »

ne bi bilo zanimljivo da se narod bavi stomakom i zivotom, morate priznati... eh, da mi je vidjeti mu ledja
Post Reply