Prije oko mjesec dana Senad Pecacin u uvodniku magazinu DANI napisa sljedece:
"Nedavno sam u Sarajevu upoznao direktora jedne ve like trgovinske kuæe koja se bavi uvozom i prodajom TV aparata i ostale tehnièke robe. Sa Vladom Republike Srpske njegova kuæa sklopila je ugovor o opremanju nove zgrade Vlade u Banjoj Luci. Prièa da ga je nedavno zvao slu¾benik tra¾eæi da mu za novi Dodikov kabinet isporuèi plazma televizor dijagonale ekrana od 114 inèa (1 inè = 2,54 cm). Bio je zaèuðen narud¾bom, obja¹njavajuæi sagovorniku da se tako veliki plazma televizori serijski ne proizvode, predla¾uæi mu LCD televizor sa tolikim ekranom koji mora posebno naruèiti jer ih nemaju na skladi¹tu. No, banjoluèki sagovornik je bio uporan: "U projektu stoji plazma i mi ¾elimo plazmu!" Obeæao mu je da æe zvati evropsko sjedi¹te azijskog proizvoðaèa i ispitati moguænost isporuke tra¾enog televizora. I nazvao je predstavnika poznate kompanije koji je bio ne manje od njega zaèuðen naru¾bom, objasniv¹i mu: "Prvo, plazma televizori tolike dijagonale ekrana se ne proizvode serijski nigdje u svijetu. No, mo¾e se naruèiti, ali vam skreæem pa¾nju da takav aparat neæe biti jeftiniji od 100.000 dolara" - odgovorio je proizvoðaè, èudeæi se da narud¾ba koju nikada nije dobio ni iz jedne evropske zemlje dolazi iz Bosne. Oèekujuæi da æe njegov banjoluèki kupac odustati od narud¾be, prenio mu je cijenu tra¾enog televizora. No, dobio je odgovor da nema problema i narud¾benicu za televizor koji æe krasiti kabinet Milorada Dodika u novoj zgradi Vlade Republike Srpske. Inaèe, cijena pomenute zgrade, koju je napravilo preduzeæe Integral iz Lakta¹a, u vlasni¹tvu Slobodana Stankoviæa (Dodikovog prijatelja i poslovnog partnera vlasnika Nezavisnih novina ®eljka Kopanje) ko¹tat æe poreske obveznike Republike Srpske, umjesto planiranih 40, oko 200 miliona maraka.
Da bi ovakve prièe dospjele u javnost, potrebna je ili sluèajnost ili hrabrost ljudi "iznutra", koji vi¹e ne mogu ¾muriti pred drskim kriminalom u institucijama vlasti u kojima rade. Milan Vukeliæ je bio in¾injer koji je radio u urbanistièkoj upravi Banje Luke, svakodnevno se uvjeravajuæi u razmjere pljaèkanja Banjoluèana od strane Dodikovih "integralista" u opæinskoj vlasti. Ali, Vukeliæ nije samo gledao, veæ je, unatoè ozbiljnim prijetnjama i napadima u koje je bila ukljuèena i policija, o kriminalu i javno govorio. Pro¹le sedmice raznesen je u komade u eksploziji bombe profesionalno podmetnute u njegov automobil.
U ovom broju Dana bavimo se temom koju je sve ra¹ireniji strah od raspleta aktuelne bh. krize sublimirao u pitanje "Hoæe li biti rata u BiH?" Dok mnogi, s razlogom, i Dodikovu proizvodnju aktuelne krize i moguænost izbijanja rata vezuju s pribli¾avanjem odreðivanja buduæeg statusa Kosova, ja nisam sklon minimizirati moguænost i najcrnjeg scenarija, ali ni utjecaja koji na rasplet ima stepen ogrezlosti i drskost kriminala kojim su vladajuæe etnièke oligarhije u sebe usisale svaki djeliæ Bosne i Hercegovine. Naime, posljednjih dana sam se intenzivno bavio majstorskom operacijom kriminalne "hobotnice" federalnog premijera Ned¾ada Brankoviæa, koja je premre¾ila dvije kompanije s najveæim udjelom federalnog vlasni¹tva (Sarajevo osiguranje i BH Telecom) i koja je, uz partnerski odnos treæe, probrane, privatne sarajevske kompanije (OKI) skoro do realizacije dovela projekt kupovine jedne poslovne zgrade. Nekoliko miliona maraka je veæ do sada ukradeno, a dvadesetak æe biti, ako projekt bude i realiziran, uz moguænost da ni to ne bude konaèna cifra (u zavisnosti od toga ko bude opremao zgradu i u zavisnosti od du¾ine dijagonala TV ekrana u buduæim kabinetima).
Zbog èega pi¹em o Brankoviæevoj kriminalnoj "hobotnici"? Na naslovnoj stranici Dana mo¾ete vidjeti imena èetrdesetak uglednih Bo¹njaka, od politièara, privrednika, novinara, generala... pa sve do drugog po hijerarhiji èelnika Islamske zajednice u BiH. Svima njima promuæurni Slovenci ponudili su dionièarstvo u jednom od dru¹tava koje upravlja ponajveæim od mnogobrojnih slovenskih "investicijskih fondova". Pomoæu tih fondova, koristeæi blagodeti bh. tranzicije, slovenski "investitori" iz na¹e zemlje odnose d¾akove novca skupo preprodajuæi nekada¹nju dr¾avnu imovinu ili ubiruæi dividende najprofitnijih dr¾avnih kompanija, do èijeg vlasni¹tva su do¹li praktièno besplatno, zahvaljujuæi vladajuæoj oligarhiji ovda¹njeg dru¹tva. Mnogi od ljudi èija se imena nalaze na naslovnici Dana nisu kriminalci. Moguæe je i da misle da su pozvani da pokupe mrvice sa bosanskog tranzicijskog stola zbog svog javnog statusa i ugleda, neshvatajuæi da su iskori¹teni i pretvoreni tek u jedan od mnogobrojnih pipaka kriminalne hobotnice i svojevrsna za¹tita za glavu èudovi¹ta koje je premre¾ilo dr¾avu.
U ovom broju se, velim, bavimo moguæno¹æu izbijanja rata u BiH. Strah me je od takvog scenarija zbog toga ¹to bi jedino rat mogao sprijeèiti raskrinkavanje, kad-tad, grandioznog Dodikovog, Brankoviæevog i inih kriminala. S druge strane, tje¹i me da valjda vi¹e nema budala koji bi povjerovali da ih njihovi lideri vode u rat zbog odbrane ugro¾enih nacionalnih interesa... Dodu¹e, nikad nije mudro precijeniti razum Srba, Bo¹njaka i Hrvata."
Za ostalo nisam siguran, ali u jednom mislim da je Pecanin u pravu - nikad nije mudro precijeniti razum Srba, Bo¹njaka i Hrvata...
Nije mudro precijeniti razum Srba, Bosnjaka i Hrvata..
-
WizzardFromBOZ
-
Fox Mulder
Nikad ljudi u Bosni nece doci pameti. Ne da mi se vise pisati, ali kad se alijaneri pocnu javljati onda ce biti jos.