Zaledila se voda za brisace. Sta sada?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

beco

#1 Zaledila se voda za brisace. Sta sada?

Post by beco »

Sada nisam toliko lud da se ne pripremim za zimu. Nasuo sam u novembru antifriz, ali onda otisao na neka putovanja i kako je ona kisa stalno padala, stalno sam prao staklo sa tim antifrizom. DA dopunim to sto sam potrosio dodam vodu. Taman kad sam ja to uradio puce ova zima nasa i hladnoce. Ja da prsnem, a ono a ma bas nista, cuje se da ona pumpa radi i brisaci se upale, ali nista ne izlazi. E sada imali tu spasa ili da cekam proljece? Glupo mi je da sada svaki put moram vani izaci, pa baciti malo snijega pa obrisati.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

Pa upali motor...:).Posuda tecnosti za pranje vjetrobranskog stakla se vecinom nalazi u motornom prostoru.Toplina motora ce sve sama uraditi...:).Poslije naspi nesmrzavajuce tekucine... :D .
Yamahalac

#3 Re: Zaledila se voda za brisace. Sta sada?

Post by Yamahalac »

beco wrote:Sada nisam toliko lud da se ne pripremim za zimu. Nasuo sam u novembru antifriz, ali onda otisao na neka putovanja i kako je ona kisa stalno padala, stalno sam prao staklo sa tim antifrizom. DA dopunim to sto sam potrosio dodam vodu. Taman kad sam ja to uradio puce ova zima nasa i hladnoce. Ja da prsnem, a ono a ma bas nista, cuje se da ona pumpa radi i brisaci se upale, ali nista ne izlazi. E sada imali tu spasa ili da cekam proljece? Glupo mi je da sada svaki put moram vani izaci, pa baciti malo snijega pa obrisati.
naspes vruce vode u posudu, pa onda izvuces sve sto se odledilo i ostatak vode
pa ponovis postupak par puta dok ne procepi

kad procepi zamjenis vodu sa tecnoscu za pranje stakala koja ne mrzne i to je to
beco

Post by beco »

Ama nema fajde, vozam se ja stalno, nece da popusti nikako. DA hoce samo jedan dan da skoci temperatura na recimo 10 celzjusa. A motor mi je sav u onoj plastici, i posto je manji motor prilicno daleko je posuda za vodu od samog motora. A cak da se tu voda odledi, citava instalacija je zaledena.
beco

Post by beco »

A ako naspem vruce vode mogu li nesto pokvariti. DA mi nekakvo crijevo ne pukne u instalaciji, jer bi to bio veliki sok, mislim nagla promjena temperature.
howyesno

Post by howyesno »

imao sam isti problem.
prvo sam nasuo tecnost za pranje stakla u posudu i nadao se da ce se otopiti dok sam u voznji ali se to nije desilo sve dok nisam krenuo na put. tek kada sam presao nekih 200-tinjak km pumpica je proradila i voda je normlano krenula...
cheb

Post by cheb »

nista moj beco...
sjedi i do tuzle odradi i nazad ili do doboja...
AdnanSA

Post by AdnanSA »

E Bećo Bećo samo probleme praviš.Mozda da auto parkiras u neku garazu gdje je toplo i da pricekas da se sve samo od sebe odledi.
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

Beco, je li ti ono vozis novog Clija?
chuchumbamayumbe

Moj ti je prijedlog da odes na jedan dan do "moreta"! Isfurash se malo, popijesh fuka na rivi, ovo ono, doke se okrenesh ima da se odmrzne voda. Onda fino ispraznis vodu, turish tekucinu za zimu (ovaj put do jedno -25 minimalno - racunaj na faktor vjetra) i to je to.
Spojis ugodno sa korisnim!
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

Kad se sjetim kasnih`80-tih i jeftine rakije :D ...nema da mrzne a josh i "miruhi"... :D .
chuchumbamayumbe

Bobi wrote:Kad se sjetim kasnih`80-tih i jeftine rakije :D ...nema da mrzne a josh i "miruhi"... :D .
tzv. brlja?!
beco

Post by beco »

Ma ja clio. Svega mi uskoro ce ih biti vise od fabia. znami se desiti, da isti clio, boja, motor, oprema bude iza mene na semaforu. Mislim da je MR. Bunjo zaradio puno para ove godine. A sto se tice dira do mora, to nikako ne ulazi u plan, vidjecu ako sta ispadne drugo. Haj da malo skrenem sa teme. Je li iko osjetio da mu je malo jaci motor ovih dana, kako je hladno. Meni clio isto ko da se probudio iz zimskog sna, ali mozda se samo tek sada razradio na 9000km :lol: . A sta kazete o onoj ideji vruca voda, je li opasno ili ne.

AdnanSA Upisano: 86
E Bećo Bećo samo probleme praviš.Mozda da auto parkiras u neku garazu gdje je toplo i da pricekas da se sve samo od sebe odledi.

Ma imam ja garazu brate, ali daleko, treba se, ih dobrih 10 minuta nahodati, a za to treba mi ipak inspiracije, plus povratak kuci je uzbrdo! A ovako u komsiluku zivi neki sudija ili politicar pa ga cuvaju, tako da mi je ovako auto sigurnije.

P.S. Mora me se pohvaliti, onu subotu tek kad je pao snijeg i kad su oni minusi odvalili, ja sam se sa ocem u cliu 1,2 popeu uz Odabasinu, a ma nista nije bilo ocisceno. Niko ziv mi ne vjeruje, kazu to jedva dizel moze, a kamalo mali benzincic.
ninja-san

Post by ninja-san »

Nije samo u tekucini problem.Kod mene je nasuta tekucina koja ne ledi, medjutim, problem je kada zalede brizgaljke koje se nalaze na haubi, pa tekucina ne moze da prodje. To se zna desiti narocito ako je auto pod snijegom. Brizgaljke zalede i treba proci jedno sat-dva voznje, da toplota motora ugrije haubu i samim tim i brizgaljke.
beco

Post by beco »

ninja-san wrote:Nije samo u tekucini problem.Kod mene je nasuta tekucina koja ne ledi, medjutim, problem je kada zalede brizgaljke koje se nalaze na haubi, pa tekucina ne moze da prodje. To se zna desiti narocito ako je auto pod snijegom. Brizgaljke zalede i treba proci jedno sat-dva voznje, da toplota motora ugrije haubu i samim tim i brizgaljke.
Ito je vrlo vjerovatno dio problema. Ustvari to me i najvise hebe.
bpsang

Post by bpsang »

stavi malo pudera on ne ledi,a preporucuje se i kedere od vrata malo namazati puderom jer i oni znaju zalediti
srećno
mirz@

Post by mirz@ »

Nisi jedini koji se popeo uz Odobašinu to jutro, ja sam isto i sišao i popeo se, vozim Fiat Stila 1.9 JTD 115KS, bez problema ikakvih išao.
Mislilac

Post by Mislilac »

beco wrote:
ninja-san wrote:Nije samo u tekucini problem.Kod mene je nasuta tekucina koja ne ledi, medjutim, problem je kada zalede brizgaljke koje se nalaze na haubi, pa tekucina ne moze da prodje. To se zna desiti narocito ako je auto pod snijegom. Brizgaljke zalede i treba proci jedno sat-dva voznje, da toplota motora ugrije haubu i samim tim i brizgaljke.
Ito je vrlo vjerovatno dio problema. Ustvari to me i najvise hebe.
To je glavni problem. Teško se (mada nije nemoguće) 3 litre vode (koliko se nalazi u posudi za tekućinu za praje vjetrobranskog stakla) zaledi na -5...

Samo brizgaljke.
beco

Post by beco »

mirz@ wrote:Nisi jedini koji se popeo uz Odobašinu to jutro, ja sam isto i sišao i popeo se, vozim Fiat Stila 1.9 JTD 115KS, bez problema ikakvih išao.
E nije ista, stvar ti sa 115 konja i 300+nm, ja 75konja i 105nm. Ali bez obzira svaka cast, bio si hrabar kad si pokusao. Je li bilo gore sici, je li te stalno hebo abs?
dr.iver

Post by dr.iver »

kakav portabl fen i lagano odledi te brizgaljke i sve drugo sto se stislo :)
sabanss

Post by sabanss »

Sto ce ti antifriz za ciscenje brisaca :-)
Mislilac

Post by Mislilac »

sabanss wrote:Sto ce ti antifriz za ciscenje brisaca :-)
antifreez - protiv zaleđivanja :-)

A ti, odmah kao balkanac :D , znaš za antifriz, a prevod toga ne znaš. 8)
amrica

Post by amrica »

beco, odledi li ti brisace?
I kako si to izveo, ako mi se desi da znam.
beco

Post by beco »

Ma pogresno sam se izrazio, nije antifriz, nego ona tecnost za prozore, ispod minusa. Ma nisam jos nista uradio, najvise me privlaci ona ideja sa vrucom vodom, ustvari kontao sam staviti mlaku vodu, da ne izazovem, jos veci stres na instalaciju. A na dan se vozikarim prosjecno uvrh glave po guzvi 30 minuta.

Amrice brisaci znaju stvarno zezati, ja mislim sada kad pada snijeg najbolje ih je pokriti necim, jer meni se desavalo da mi se led stvori na letvicama brisaca, sto onda moras rukom skidati po hladnoci, a ako ne skines onda ne brisu dobro. Najbolje je na kraju u garazu.
Sara1605

Post by Sara1605 »

beco wrote:brisaci znaju stvarno zezati, ja mislim sada kad pada snijeg najbolje ih je pokriti necim, jer meni se desavalo da mi se led stvori na letvicama brisaca, sto onda moras rukom skidati po hladnoci, a ako ne skines onda ne brisu dobro. Najbolje je na kraju u garazu.
Najbolje je da ih podigneš uspravno ili da izmedju njih i schajbe staviš nešto!
Post Reply