Odakle???

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

encian

#1 Odakle???

Post by encian »

nesto se naljutih danas na bule i predanja, price i uzrecice kojima naredjujemo ili opravdavamo, pa da vas upitam.

otkud to da:

- 7 dana poslije smrti ne treba paliti tv, radio, mesti (kaze bula tako se zamice dusa :shock: ), shodno tome usisavati (usisava se dusa :? ), prati ves (zalijeva se mezar :oops: )

- kad se udajes/vjencavas moras imati nesto plavo, staro i ukradeno; buduci muz ne smije te vidjeti u vjencanici prije same ceremonije

onda uobicajene

- ne nosi plavi kamen, neces se udati

- ne sjedi u cosku, neces se udati

- ne valja rezat nokte navecer (valjda zato da se ne bi posjekao jer prije nije bilo struje)

- ako stanes na nokat, ukocit ces se

itd.

nadam se da je ovo pravi podforum, jer gore navedene stvari vise su rezultat predanja zemlje nego religije, pa sam ih stavila ovdje.

vas molim da mi pokusate objasniti odakle dolaze i kojom logikom su nastale ove "gluposti" (kao kod rezanja noktiju), a napisite i one koje sam ja zaboravila. mi znamo da su sujeverje, pa ne trebamo pricati o tome. mislim da bi bilo zanimljmivo otkriti zasto su nasi stari zakljucili da ovako treba :)
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

kad neko mete, pazi da na tebe ne baca smece, jer se neces udat :D Ja vazda letjela pod metlu i et :roll: :D
patrius

Post by patrius »

mamica papucarka wrote:kad neko mete, pazi da na tebe ne baca smece, jer se neces udat :D Ja vazda letjela pod metlu i et :roll: :D
Srecom da nisi letjela na metli :oops: :D
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

pa savki narod ima to neko praznovjerje
evo jos nekih:

-ne gadjaj se metlom ne prilazi priko nje, pogodit ce te nesereca
-ne valja da starija djeca prelaze preko male, mala nece rast
-nevalja sjec notke utrokom i cetvrtkom

kad se sjetim jos napisem...
Last edited by Bosanac sa dna kace on 16/12/2007 16:42, edited 1 time in total.
Skyfox

Post by Skyfox »

Kad prospes so, to sto si prosuo treba baciti preko ramena,
ako pozelis nesto kad vidis zvijezdu padalicu, ostvarit ce ti se zelja,
kad krenes negdje, ne vracaj se sta god da si zaboravio, nevalja se vracat...

:-)
floki

Post by floki »

Ima odavno sam negdje čula dobru foru ili čak pročitala kao priča ide ovako : oženilo se dvoje,jelte , mlada počela praviti ručak i bilo je u pitanju meso i krompir... kad je stavila sve u tavu , uzme jedan komad mesa, odreže ga i baci... pita je muž zašto je to uradila , kaže tako je radila moja mam pa ako hoćeš pitaj nju.. ode mladi mužić do punice , objasni joj čitavu stavar, kaže punica , a to , pa neznam tako je moja mama radila pa sam i ja , pa i moja kćerka, ako baš hoćeš da znaš, odi do moje mame.... ode mužić do prapunice i objasni joj kako se meso po ženskoj lozi pravi i zatraži objašnjenje, kaže prapunica, a to sine , pa nije mi moglo stati svo meso u tepsiju pa sam odrezala komad i bacila ga :D ....

Ja lično kad god su mi govorili takve stvari i kad sam tržaila logično objašnjenje , uvijek sam dobivala odgovor , neznam i ja sam tako čula bez pravog objašnjenja... mislim da je to sad stvar praznovjerja ...
mamica papucarka

nama ovih dana kreno nekakav peh, pa svako malo neko bolestan :roll:
Kaze meni svekriva, uzmi malo novca, pa svima obmotaj oko glave i baci negdje da neko nadje :D Tita mi, ovo sam prvi put cula :oops: :D
Bosanac sa dna kace

mamica papucarka wrote:nama ovih dana kreno nekakav peh, pa svako malo neko bolestan :roll:
Kaze meni svekriva, uzmi malo novca, pa svima obmotaj oko glave i baci negdje da neko nadje :D Tita mi, ovo sam prvi put cula :oops: :D
:thumbup: :sax: @mamo al si ti king
i nama je to bika stalno radila...
ako se ide na put onda obnese oko glave nesto se prouci i bace pare na put :D

ima i ono da se prospe voda za nekim kad krene nekud :D
Skyfox

Post by Skyfox »

floki wrote:Ima odavno sam negdje čula dobru foru ili čak pročitala kao priča ide ovako : oženilo se dvoje,jelte , mlada počela praviti ručak i bilo je u pitanju meso i krompir... kad je stavila sve u tavu , uzme jedan komad mesa, odreže ga i baci... pita je muž zašto je to uradila , kaže tako je radila moja mam pa ako hoćeš pitaj nju.. ode mladi mužić do punice , objasni joj čitavu stavar, kaže punica , a to , pa neznam tako je moja mama radila pa sam i ja , pa i moja kćerka, ako baš hoćeš da znaš, odi do moje mame.... ode mužić do prapunice i objasni joj kako se meso po ženskoj lozi pravi i zatraži objašnjenje, kaže prapunica, a to sine , pa nije mi moglo stati svo meso u tepsiju pa sam odrezala komad i bacila ga :D ....

Ja lično kad god su mi govorili takve stvari i kad sam tržaila logično objašnjenje , uvijek sam dobivala odgovor , neznam i ja sam tako čula bez pravog objašnjenja... mislim da je to sad stvar praznovjerja ...
To sam i ja cuo navodno su nekad davno tepsije/posude bile manje, pa ne bi stalo cijelo pile ili sta vec. Al to je ziva istina. Ja sam od svoje stare naucio da ne jedem hljeb uz krompir, nikad, a ona je to usvojila od svoje stare...
patrius

Post by patrius »

Ćelava cura wrote:
mamica papucarka wrote:nama ovih dana kreno nekakav peh, pa svako malo neko bolestan :roll:
to mi ima smisla- kod nas se kaze ko ima previse mora se nauciti da daje..
a to tvoje mi lici na davanje sadake-mahnes parama oko glave, proucis i das nekome ko nema :D
Ako se nauci da daje ostat ce "kratkih rukava" :D
Bosanac sa dna kace

-da bolje ucis prije spavanja stavi knjigu pod jastuk bolje ce ti uc u glavu :lol:
mamica papucarka

moja nana opet kaze :"Kad ti ide sve od ruke i kad ti je sve dobro, stavi jedan mali kamencic u cipelu nek te zulja" :) Svaki put mi ta recenica nabaci osmjeh na lice :)
ili isto.... Moja nana je nama redovno davala kesu sa starim kruhom da ga bacimo u rijeku i to uzvodno. I znam da sam ko dijete uvijek dolazila na most i kontala kako uzvodno kada kako se god okrenem voda tece nizvodno :lol:
mamica papucarka

sad nesto mislim da ono nije bilo nizvodno :roll:
patrius

Post by patrius »

Ćelava cura wrote:
patrius wrote:
Ćelava cura wrote: to mi ima smisla- kod nas se kaze ko ima previse mora se nauciti da daje..
a to tvoje mi lici na davanje sadake-mahnes parama oko glave, proucis i das nekome ko nema :D
Ako se nauci da daje ostat ce "kratkih rukava" :D
A i tebe ne bi ubolo june :D da das koju :D mozda bi ti se posrecilo i sa "znas vec cime" :D
Ma sve sam dao,zato i kukam :D I kao sto vidis,nije mi se posrecilo,ne samo sa "time"(necime :? )nego ni sa cim :lol:
Bosanac sa dna kace

mamica papucarka wrote:sad nesto mislim da ono nije bilo nizvodno :roll:
uzvodno @mamo
zar nikad nisi cula:
sto bacis uzvodno vratiti se nizvodno :-)
fantom slobode

Post by fantom slobode »

bila tema o praznovjerju na forumu.
floki

Post by floki »

zaboravih dodati još i veš da se mora pokupiti prije akšama, nevalja da prenoći pogotovu dječiji .... i donji veš nositi naopako.. :lol:
mamica papucarka

Ćelava cura wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:
uzvodno @mamo
zar nikad nisi cula:
sto bacis uzvodno vratiti se nizvodno :-)
Nije bas, kaze se Bacii niz vodu, vrati ti se uz vodu
jest nizvodno. Ono, kao, odu ti sve brige i problemi :oops:

ili kad negdje prvi put nocis u cetiri coska zamislis cetiri momka/ cure. Ujutro u koji cosak pogledas ta/taj ti je sudjen/sudjena :lol:
nebojeplavo

Post by nebojeplavo »

mamica papucarka wrote: ili kad negdje prvi put nocis u cetiri coska zamislis cetiri momka/ cure. Ujutro u koji cosak pogledas ta/taj ti je sudjen/sudjena :lol:
joj za ovo i ja znam :D :lol: a i kad prvi put spavas u necijoj kuci, to sto sanjas, ostvarit ce se :D
teletrader

Post by teletrader »

Ja mislim da tebi treba stravu salit' posto su pocela da brkas uz- i nizvodno..
mamica papucarka

teletrader wrote:

eeeeeeeee, sad me podsjeti. :D
Kad se saljeva stava ili straha ne moras licno doci kod tete saljevuse, vec mozes poslat komad odjece pa da ti se na to salije :D
teletrader

Post by teletrader »

mamica papucarka wrote:
teletrader wrote:

Kad se saljeva stava ili straha ne moras licno doci kod tete saljevuse, vec mozes poslat komad odjece pa da ti se na to salije :D
Ja mislim ti da joj i posaljes bundu od jetijevog krzna,tesko da ces se "kotarisat' " :-)
mamica papucarka

ima jos ono kad ides negdje na put nevalja vidjet lisicu i zeca, a prekrasno je sresti vjevericu :oops: :D

nevalja gazit mrve, jer tad placu :oops: :D
Bosanac sa dna kace

mamica papucarka wrote:
teletrader wrote:

ja znam da more na sliku :D
mamica papucarka

Bosanac sa dna kace wrote:
mamica papucarka wrote:
teletrader wrote:
ja znam da more na sliku :D
Bosanac, ja i ti ko Vuk Karadzic :lol: Sakupljamo narodne umotvorine :lol:
Post Reply